I helgen jobbade jag lite mer än vad jag vanligtvis gör. Mina värdföräldrar skulle på bröllop på lördagen så jag började jobba kl. 13 men det äldsta och yngsta barnet. Tog med dem till ett nyöppnat donutställe, Dunkin Donuts har fått lite konkurrens, donutsen på det nya stället är helt otroliga (inte bra...). Sen körde jag dem till sin mormor och morfar en sväng så jag fick en liten paus och tvättade mina kläder.
När jag hade hämtat dem igen lekte jag lite med minstingen innan jag lagade middag, gav honom ett bad och sen tittadde vi på barnprogram till han behövde gå och lägga sig. Han somnade direkt så det var en enkel nattning.
Resten av kvällen städad jag undan i köket, läste och tittade på TV.
Trots en lång jobbeftermiddag var det alltså ganska smidigt, den äldsta tar hand om sig själv och den yngsta var på bra humör.

I söndags åkte jag till Darien och åt brunch på Bodega med en tjej som jag träffade under mina första dagar i NY. Det var första gången jag körde på någon form av motorväg här, och det var den största, så jag var lite stressad. Men det gick bra, höll mig till vägbanan längst in och körde ganska långsamt.
Efter brunchen åkte jag till Amanda och tog en fika innan jag tog mig hem. Tog mig ungefär 6h att köra runt och äta ett par gånger så det var en lång dag, men trevligt sällskap på vägen åtminstone. Till middag åkte jag och träffade Sara på Señor Salsa, sen somnade jag ganska fort på kvällen...

Brunchtaco på Bodega.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hemma i Sverige började jag oftast dagen med en promenad lyssnandes på Morgonpasset i P3. En rutin som jag saknat väldigt mycket och hoppas på att införa mer och mer här borta när vi får mer vårvärme.
Idag vaknade jag ganska tidigt och börjar jobba nu vid 13, så vid 9 laddade jag ner dagens avsnitt av Morgonpasset, snörade på mig mina skor och gick ut och gick. Bor vid en golfbana som heter Long Shore där man kan gå runt. Det var underbart att gå runt i lugnet, mötte några leende människor som var ute och sprang och kände lukten av hav. Med radion i lurarna.
När jag kom hem tränade jag lite i vårat källargym och nu ska jag göra mig iordning för att jobba resten av eftermiddagen/kvällen.

Likes

Comments

En månad. För en månad sedan flyttade jag in hos min värdfamilj här i Connecticut. Två dagar tidigae stod jag på Landvetter med gråten i halsen och vinkade hejdå innan jag klev på flyget som skulle ta mig till New York och ett par dagar på orientation med 100 andra tjejer.
De första veckorna var väldigt konstiga, men både jag och min vädfamilj var beredda på att det skulle va som värst i början. Det var jobbigt att bo "hemma" igen, och inte helt själv som jag gjort de senaste månaderna. Även att bo hemma hos människor som jag inte känner, i deras hus och deras rum, behöva gå och göra mat i deras kök. Det känns fortfarande konstigt, en månad in, men det blir lättare. De bryr sig inte så mycket, utan jag får äta vad jag vill och ta för mig utan några kommentarer, vilket är väldigt skönt.
Det som varit allra svårast är att anpassa min syn på barnuppfostran till hur de uppfostrar sina barn, vilket inte riktigt är som jag är van vid i Sverige. Det är inte bara min familj men jag skulle säga att med en svensk syn så är barnen här betydligt mer bortskämda. Alla barn håller också med en himland massa aktiviteter, mina barn har t.ex tennis, fotboll, spelar 1-2 instrument, basket och hebrew school, och läxor utöver det. Även om mina värdföräldrar är hemma på dagarna förstår jag varför de vill ha en au pair, annars hade de nog spenderat mesta tiden i bilen från och till aktiviteter.

Från att jag kom hit har jag varit ganska obekväm med hur de äter. Medan de tycker att de äter ganska bra mat så tycker inte jag att pizza en måndagskväll, mac and cheese till lunch, chips eller donuts till mellanmål är speciellt nyttigt... För mig har pizza alltid varit något man äter när man vill ha en lite roligare middag, på helgen, och därför väldigt uppskattat. Här klagar barnen på att det inte vill ha pizza - och mamman får göra något annat till dem.
Oftast sitter vi alltså och äter olika saker till middag för att det alltid är någon som inte vill ha det som serveras. Men jag har fått testa på nya maträtter vilket är kul, än så länge har jag tyckt om all mat som lagats men mer sallad och minde skräp står jag fortfarande fast vid.

Något som jag haft väldigt tur med är hemlängtan, som jag knappt känns av alls. Några dagar har jag haft lite jobbiga stunder, men överlag har jag mest bara längtat efter det och de som är hemma. Jag har inte alls känt att jag hade velat avbryta för att jag har haft hemlängtan, men har tvivlat mycket på om det verkligen är det här jag vill göra.
Jag tror att anledningen till att jag inte alls velat åka hem är för att jag träffat så mycket nya kompisar på så kort tid, Jag har redan människor som jag umgås med regelbundet och det finns alltid saker vi kan åka iväg och göra ihop. Orkar vi inte med det kan vi sitta hemma hos någon och bara ta det lugnt en hel dag. Att vara omgiven med människor som går eller har gått igenom samma sak gör allt lättare, och jag har inte riktigt hunnit tänka på att vilja åka hem...

Det jag uppskattat mest med USA denna månad:
Trader Joe's. När vi var i San Francisco i somras hittade jag torkad mango som jag saknat så mycket, det finns i Sverige också men de är inte alls lika goda som Trader Joe's! De har även Mochi Rice Nuggets som är små fluffiga, fyrkantiga chipssaker. MUMS.
Shopping. Har inte shoppat jättemycket, men uppskattar verkligen att det finns fler affärer och betydligt bättre utbud än hemma! Mycket är också lite billigare vilket inte heller är dumt.
Vänner. Jag har haft väldigt lätt att skaffa nya kompisar här vilket jag väldigt tacksam för! Man har möjligheten att träffa människor från hela världen och det finns alltid någon som vill hitta på något kul. Vi äter brunch, går på bio, tränar, åker till köpcenter eller in till NYC...
NYC. Trodde väl aldrig att det skulle bli vardag att kunna åka in till New York på helgen. Från mig tar det lite drygt en timme med tåg in till city. Hittills har jag åkt in två gånger - varannan helg, och varit där sammanlagt tre gånger. Uppskattar staden mer för varje gång, inte min favoritstad men den kommer nog jobba sig upp till toppen snart. Det är också skönt att inte behöva stressa, jag kan åka in flera gånger och se allt jag vill och ta tid på mig. Jag kan gå på museum, äta på restauranger och shoppa utan att känna någon tidspress.
Donuts. Något som min värdmamma räknade ut väldigt snabbt är att jag älskar donuts, så minst en gång i veckan har hon köpt med en donut från Dunkin Donuts till mig. Senast igår sa hon något om ett nytt ställe som öppnat här som jag borde testa. Klagar absolut inte, men kommer ju gradvis behöva köpa kläder i en storlek större...

Det jag uppskattat minst denna månad:
Det jobbigaste för mig har som sagt varit våran olika syn på barnuppfostran. För mig är ett nej alltid ett nej och blir inte ett ja; för dem är ett nej ett nej men KAN bli ett ja. Detta har ju såklart minstingen listat ut och testskriker för det mesta. Och säger jag nej springer han till sina föräldrar och frågar dem istället, som inte vet vad jag svarat och ofta svarar ja istället. Men det blir lättare för varje dag och jag tror att vi vuxna börjar anpassa oss efter varandras villkor och regler.
Maten. Mycket av maten uppskattar jag, men just nu känner jag att jag bara vill ha lite svensk mat. Första veckorna åt jag i princip bagels med ost till frukost och lunch varje dag, jag behöver något nytt nu. Det blir lättare att ta för sig och fråga efter sånt jag vill ha och min kost blir mer varierade för varje vecka. Denna veckans nya grej är att variera granola med mandelmjölk, med yoghurt, och även göra ägg.
"Flytta hem". Efter att ha bott hemifrån i ca 9 månader var jag beredd på att det skulle bli en omställning att flytta "hem" igen, att inte kunna göra vad jag vill och äta vad jag vill när jag vill hemma. Det har dock känts mycket konstigare än vad jag trodde och jag saknar verkligen att bo själv. Positivt med det är ju att jag verkligen kommer anstränga mig för att hitt något eget för att slippa bo hemma när jag kommer tillbaka till Sverige (jag kan bo hemma med dig några veckor först, mamma).
Husen. Husen här är helt otroliga, alla är jättefina och mer som herrgårdar. Huset jag bor i är nog det finaste jag någonsin varit inne i. MEN. Det är så extremt lyhört, det är som att alla hus är byggda av plywood. Som att bo i en skokartong.
Trafiken. Jag kan leva med att man i princip måste ha tillgång till bil, även om jag har tur och kan gå i stort sett överallt från mitt hus. Men de kör så dåligt!? Det är gasen i botten och tvärbroms, blir livrädd varje gång någon kommer nära med sin monsterstora bil, en mobil i handen och 70km/h... Min värdmamma skrattade åt mig när jag sa att jag tycker att folk kör dåligt här, och sa sen att det är ännu värre på sommaren när alla kommer upp från NYC till sina sommarhus. Vill inte ens veta...
Vattnet. Klorvatten, som jag skulle kalla det, förpestar inte bara vattnet om man har is i glaset eller dricker vatten på restaurang.. Det stinker även i hela badummet när man duschar.

Överlag har jag trivts väldigt bra den första månaden. Trodde att det skulle vara betydligt jobbigare och mycket mer känslor än vad det varit. Jag tror att jag lyckats förbereda mig väldigt bra mentalt för det här och var beredd på det mesta. Jag räknade inte med att det skulle bli speciellt bra utan förväntade mig nästan det värsta, vilket har gjort att jag blivit positivt överaskad. Pratade med min värdmamma om det och hon sa att hon gjorde samma sak, och att hon därför ville vara noga innan jag kom att jag fick all viktig information och regler, och även fick prata med deras gamla au pair.
Håller tummarna för att det ska fortsätta kännas bra och går det så här fort kommer jag vara påväg hem innan jag ens insett att jag åkt. 1/12 är klart. Bara några månader kvar.

Likes

Comments

Igår var jag inne i NYC med Amanda, en svensk tjej som jag lärde känna i veckan. Vi var inne strax efter 11 och tog subway ner till Lower Manhattan för brunch på The Butcher's Daughter. Skulle säga att det stället är lite över hypat och kommer nog inte bli stammis där, men det var härlig stämning och maten var god.
Sen tog vi subway tillbaka uppåt till Central Park och promenerde genom parken upp till The Met. Vädret var underbart och det var en perfekt dag att åka in och gå runt i parken. Vi gick in på museet ett tag och kollade på några utsällningar. Det är extremt stort så vi hann inte med jättemycket men jag kommer absolut gå dit igen!


Efter The Met gick vi och åt lunch på Panera Bread innan Amanda behövde åka hem. Istället för att ta subway ner till Grand Central gick vi ner igenom Central Park innan vi skiljdes åt. Jag kände inte att jag behövde åka hem riktigt än och det ar så himla härligt väder så jag promenerade upp till Bethesda Terrace och kollade lite, sen gick jag till Strawberry Fields, en kille satt och spelae musik så jag tog en paus och satt mig och lyssnade en stund.


Jag gick ner genom Cental Park igen och tog mig långsamt mot Grand Central. Kom ut på 6th Ave och gick inom St Patricks Cathedral då det var öppet och de skulle precis ha någon form av samling där inne. Vet ju redan att det är otroligt fint på utsidan, men även insidan är helt underbar! Gick sen vidare ner till fiket FIKA, tänkte köpa mig något svenskt men kom ganska sent och det mesta var tyvärr slutsålt. Köpte en latte och en kaka och tog en härlig promenad nerför 5th Ave tillsammans med tusentals andra människor.
Hade inte kunnat vara en bättre dag att åka in till city på, har haft det hur bra som helst och tycker om denna stad mer för varje gång jag är är där. Har fortfarande bara sett en liten, liten del av New York så finns mycket kvar att bli kär i!

Likes

Comments

Fredag var min sista jobbdag denna vecka och jag hade en play date på dagen med Sara och hennes barn. På eftermiddagen kom min familjs gamla au pair och hälsade på och vi lekte med minstingen och pratade lite. Väldigt roligt att få höra lite om hur hon hade det när hon bodde och arbetade med denna familjen.
På kvällen pkte jag till Rio Bravo med Sara och åt middag. Det är en mexikansk restaurang med taco, quesadilla etc. Jag tog ostenchiladas med refried beans, ris och pico de gallo - jättegott! Känns som att allt jag gör är att äta här borta, men det finns så mycket bra ställen! Har helt klart spenderat mest pengar på mat än så länge, och ganska mycket pengar dessutom... När vi hade ätit tog vi med Ellinor och åkte till bion och såg Beauty and the Beast, jag som älskar både Disney och musikaler tyckte att det var väldigt bra!

Igår hade jag min första hellediga lördag och tog sovmorgon. Sen face timeade jag med familjen där hemma! Har knappt pratat med någon på telefon/face time sedan jag kom hit, så det var roligt att få höra dem på riktigt.
Sen åkte jag till Dunkun Donuts och köpte med ett par donuts och åkte till Ellinor. Senare åkte vi några stycken till en skandinavisk affär i grannstaden och jag köpte Ballerinakex. Än så länge är det jag saknar mest svenska kakor och kanelbullar, så det var ett bra köp! Sen åt vi pizza (är också alltid sugen på pizza) innan vi satt och tittade på Vänner resten av kvällen.

Idag har jag varit inne i city, men blir ett separat inlägg om det!

Likes

Comments

De senaste dagarna har varit väldigt lugna för mig här borta.
Igår var skolstarten framflyttad 3h där jag bor, så jag fick sovmorgon. När jag kom upp fick jag bädda barnens sängar och sen var jag ledig till 14.30. Då tog jag med minstingen till Earthplace där man kan leka och titta på djur, uppskattat även av mig, men jag tror inte djuren där mår så bra då hälften ser lite halvdöda ut... Efteråt körde vi till hans tennis och sen hem för middag och bad.
På kvällen träffade jag upp en svensk tjej som jag inte träffat innan och vi åkte och åt froyo och satt och pratade ett par timmar. Froyo här är helt underbart, jag åt Nutella, cookies and cream och cheesecake smaker, med olika chokladtoppings. Så sockersuget försvann helt klart!

Idag var det skola som vanligt. På förmiddagen när jag var ledig åkte jag till gymmet och sen till Granola Bar och mötte upp en Ellinor och en annan svensk tjej som jag precis fått kontakt med. Maten där är väldigt god och det var trevligt att gå ut och äta lunch. Det är också alltid kul att prata lite svenska, trots att hjärnan känns lite förvirrad efteråt...

Nu i eftermiddag har jag kört runt på minstingen och lekt lite innan middagen. Idag åt vi en judisk maträtt gjort på ägg och typ bröd som man äter med sylt eller lönnsirap. Själva maten smakade inte så mycket, men med sylt blir det mesta gott..

Imorgon är min sista jobbdag denna veckan och sen är jag ledig ända till måndag morgon!

Likes

Comments

Varje gång jag hämtar upp minstingen från skolan är han llite grinig, och vill åka hem och spela dator och dricka mjölk, alltså allt annat ön åka iväg och hitta på något. Igår lyckades jag få med honom till Barnes & Noble. Han fick välja mellan det och ett annat ställe och efter många om och men accepterde han att vi inte skulle åka hem.
Väl där haade han väldigt kul och lekte med tåg och my little ponies - till min stora glädje då jag redan tröttnat på bilar och tåg... Vi tog även en liten fikapaus innan vi åkte hem.
Vardagsmiddagarna här är inte alltid de mest nyttiga, igår blev det pizza. Tidigare på dagen hade de ätit donuts och köpt med en till mig som jag åt efter middagen. Om det är något de har kommit på är det att jag älskar donuts, så kommer säkerligen lägga på mig en del donutvikt här borta...

Idag hade de varnat för snöstorm i New York och Connecticut och skolorna var inställda, tror även att vissa arbetsplatser var stängda. Det gjorde inte mig så mycket dock, eftersom att mina värdföräldrar är hemma så fick jag istället sovmorgon. Sen kom jag upp och fick våfflor till frukost och sen tvätta barnens tvätt. Mellan 13-15 fick jag jobba och gjorde pepparkakshus tillsammans med barnen i en timma och sen lekte vi en stund.
Snow days är alltså inte så jobbiga för mig, än så länge, det har varit en mysig dag inne. Vi åt tacos till middag och sen lekte vi en stund till, inte så mycket jobb för mig helt enkelt.

Skulle väl kanske inte säga att snöstormen drog in så mycket här hos oss, det blev en del snö, men inte mer än vad jag skulle kalla en vanlig vinterdag. Dessutom var det 0gradigt ute... Men jag tror att alla andra tyckte att det var en ordentlig snöstorm.

Likes

Comments

Idag har jag varit i USA i 3 veckor, som än så länge har gått väldigt bra. Det känns som att jag varit här flera månader, samtidigt som det känns som att jag kom i förrgår. Den här helgen var min tredje helg här hos min värdfamilj.

I lördags jobbade jag ett par timmar mitt på dagen, så jag tog sovmorgon innan jag åkte till gymmet en sväng. Jobbade ett par timmar och lekte med alla barn en stund, de gjorde tåg och var spöken. Vid 3.30 var jag klar för dagen och gick ner till mig ett par timmar innan jag åkte hem till Ellinor. Sen kom Sara och hämtade oss och vi åkte till Norwalk och åt pizza (jag åt pizza, de åt pasta, men pizza är det viktiga) tillsammans med en tjej från ett annat cluster. Sen åkte jag med hem till Ellinor igen och pratade och tittade på film och åt svenskt godis.
Det första jag gjorde när jag kom hem till Ellinor var att trilla ner för några trappsteg som är mellan hennes kök och vardagsrum. När jag gick därifrån och skulle till min bil fllyger jag ner för trappan som är utanför hennes dörr... Så nu är mina knän uppskrapade som när man var liten, och jag behöver nya - hela - byxor.
Det gör fortfarande ont i hela benet.

Igår, söndag, var jag ledig och hade en lugn dag. Åkte och tränade med Ellinor, sen åkte vi till Walmart en sväng innan vi åkte hem till henne och åt lunch. Sen var vi där resten av dagen och pusslade, pratade och tittade på vänner.

Det har varit en ganska lugn men bra helg, vilket varit skönt. Denna vecka jobbar jag som vanligt men är ledig i helgen och kommer nog åka in till stan om det är fint väder!

Likes

Comments

Idag vaknade jag upp av ett sms från min värdmamma där det stod att skolan är inställd så jag behövde inte börja förens senare. Jag visste redan att det skulle snöa ute idag och förstod att vi hade en snow day. Tittade ut genom fönstret och det snöade knappt alls...
Senare när jag kom upp var det vitt på backen och det kom stora flingor, det var dock precis under 0 grader och helt fritt på vägarna. Jag skrattade lite åt att de ställde in skolan för det här och min värdmamma sa att hon tyckte också att det var töntigt, men att de varje år avsätter ett antal dagar för snow days, då skolan är inställd, och i vinter har det varit så få att de nog bara vill bli av med dem.

Efter att jag fått i mig frukost bäddade jag och tvättade barnens sängar innan jag och minstingen gick upp och lekte i en timma. Vid 11.30 bestämde jag med Sara att möta henne och hennes värdbarn på biblioteket, så vi packade en kylväska med lunch och snacks åkte iväg. Barnen fick leka ett tag och vi kundde ta det lite lugnt. Så skönt att inte behöva sitta med och leka HELA tiden, vilket man behöver göra om vi är hemma elle ensamma med barnen.
När vi kom hem hade han en play date med ett annat barn och jag fick en paus på några timmar.

Kom upp lagom till middagstid och mamman fixade middag till mig och barnen, vi åt och jag gjorde iordningen minstingen för sängen. Han fick titta lite på barnprogram och föräldrarna åkte iväg för att äta middag. Efter nattning, som gick oväntat bra, satt jag uppe till föräldrarna kom hem vid 9 och jag kunde avsluta för dagen.

Mina dagar här är rätt så mycket likadana, men än så länge går det bra. Känns som att jag kanske kommer tröttn på mina "arbetsuppgifter" om ett tag, men ofta har jag roligt också. Allting är ju fottfarande nytt och det finns mycker mer att upptäcka (mer donuts att äta).

Imorgon är det lördag och jag jobbar ett par timmar mitt på dagen. Sen ska jag förhoppningsvis ut och äta på kvällen me några kompisar!

Likes

Comments

Den här veckan har än så länge känts lättare för mig än tidigare. Jag tror att vi alla börjat vänja oss mer även om det fortfarande inte känns i närheten av helt bekvämt.

I måndags hade jag mitt första cluster meeting med de andra au pairerna i mitt område. Vi var inte jättemånga som dök upp men det var kul att få träffa lite nya människor, vi fick även information om Trek America om vi vill göra några resor.
Igår efter att jag hade hämtat minstingen från skolan åkte vi hem till en av mina kompisar som har ett barn i samma ålder, och hade en play date. Han ville inte alls åka dit från början men jag lovade att vi skulle åka hem om det var tråkigt. Det var väldigt kul. Den andra pojken hade massa andra leksaker att leka med så vi stannade ett tag. Även väldigt skönt för oss au pairer att slippa vara med i leken hela tiden, och kunna prata lite med varandra istället.

Idag åkte jag hem till Judith efter att jag fått iväg minstingen till skolan. Vi åt frukost och satt och pratade om allt möjligt. Vi har mycket gemensamt och gillar samma böcker, serier etc. Vi har alltid mycket att prata om så det är tråkigt att hon åker hem i sommar redan. Kom därifrån med två böcker som jag fick låna, så det var en bra frukost! Efteråt åkte jag till en mataffär och köpte lite saker jag behövde innan jag åkte hem.
Har kört på lite nya vägar idag, både dit och hem, vilket är lite skrämmande för mitt dåliga lokalinne hade inte tagit mig rätt om jag inte hade haft en gps.
Nu på eftermiddagen hade vi ett tvåveckors möte med våran community counselor och prtade lite om hur allt har gått än så länge. Vi verkar alla vara nöjda och det var skönt att höra att de än så länge inte har tyckt att det finns några problem.
Sen körde jag minstingen till tennis, jag har bara varit där en gång och infarten är lite otydlig så jag vaar påväg att köra mot enkelriktigt, vilket inte hade vrit oväntat. Som tur var hade han lite koll på vat det låg så att vi kom rätt!
Kvällen avslutade vi med lite äppelpaj efter middagen innan jag fick sluta!

Egentligen skulle jag nog inte räkna middagen som jobb då jag inte behöver göra mer än att äta, och ibland värma min egen mat i micron. Så jag har inte så mycket att klaga på. Jag jobbar i snitt 4-6h/dag, vilket är stor skillnad till de flesta av mina kompisar, som dessutom har mycket mer uppgifter. Än så länge är jag alltså rätt nöjd med mitt val av familj, trots att det såklart finns dagar som är jobbigare...


Likes

Comments