Oj som vi har badat dessa tre dagar i Nha Trang. En otroligt fin sandstrand med nästan surfvänliga vågor har lockat oss ner till stranden mer än en gång per dag. Vi har, kan man säga, verkligen tagit vara på sista chansen att få simma i tropiskt vatten. Staden är i princip ockuperad av ryssar. Det finns fler skyltar på ryska än på vietnamesiska. Det är inte mycket till vietnamesisk kultur här, vilket är lite tråkigt men energin som finns i denna nattlivsstad går inte annat än att väl uppskatta. Vi hade gärna stannat här ett par dagar till men tyvärr måste vi vidare. Imorgon åker vi till Ho Chi Minh City och åker därefter rätt snabbt mot Bangkok via Kambodja. Inte så mycket tid kvar nu. Vår plan är att vara framme i Bangkok åtminstone 3-4 dagar innan flyget tar oss hem så nu blir det intensivt sista dagarna.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hoi An lämnade vi igårkväll och vi vaknade i Nha Trang imorse. Hoi An var en mysig stad med trevliga och hjälpsamma lokalbor. Vi bodde hemma hos en familj som bedrev ett typ vandrarhem som kallas Homestay. Huset såg alldeles nybyggt ut och rummen var superrena. Vi blev ompysslade, fick en fin frukost på balkongen, fick låna varsin cykel och de höll oss väl hydrerade med vattenflaskor. Vi uppskattade verkligen vårt boende under tiden i Hoi An. Dock var stranden en djup besvikelse. Den var smutsig och sönderbyggd. Stora restauranger med hyrbara solstolar täckte nästan hela stranden förutom på ett ynka par små plättar fri sand där den i stället täcktes av cigarettfimpar. Vi tog bara ett snabbt dopp, sen var det bra.
På kvällarna omvandlades den mysiga lugna staden till ett stort högljutt kaos. Alla centrala gator möblerades om till en nattmarknad efter 17:00, barerna slog upp dörrarna och turister med lokalbor  fyllde snabbt varenda barstol för att dricka ett par glas 1,4 kronors färsk öl.
På bilderna är det Hoi An som dominerar, sista bilden är från vårt boende här nu i Nha Trang.

Dagarna går och vi har nu bara 14 dagar kvar tills vi sitter på flygplanet tillbaka hem mot Sverige. Vi passar på att vila upp oss nu i Nha Trang med lite sol och bad. Förhoppningsvis dykning också, men mina (Marcus) bihålor pallar inte trycket just nu så vi får se. Om inte blir det nog lite snorkling kanske.

Likes

Comments

Igår var vi till två grottor. Första grottan hette Paradise cave och den andra hette Phong Nha cave. Båda grottorna var väldigt fina. Den första var en land grotta som låg en bit upp på berget, så vi fick lov att traska uppförs en bra bit innan vi kom till ingången. Den andra var en vattengrotta, vi fick åka båt 1 km in i den och sedan gå upp vid en grottstrand för att få titta på alla stalagtiter och stalagmiter samt alla gångar som vi dock inte fick krypa in i.

Imorse tog vi bussen till Hoi An. Vi klev upp 03:20 på morgonen och var framme 13:00. Vi har inte gjort så mycket mer än spanat in byn litegrann.

Likes

Comments

Vi träffade en tjej som hette Angela på bussen från Laos till Vietnam. Hon hängde med oss fram till igår kväll då vi åkte mot Phong Nha-ke Bang och hon till Hoi An. Vi stannade två nätter i Hanoi. Första dagen åkte vi till Halong Bay på guidad tur och andra dagen testade vi på lite Street eats i Hanoi.
Imorgon ska vi utforska Phong Nha-ke Bang Nationalpark.

Likes

Comments

Vi är framme i Vietnam!

Vi är nu i Hanoi och är lite trötta efter 25 timmars bussresa. Imorgon åker vi till Halong Bay.

Likes

Comments

Igår gick vi på en lååång promenad. Vi började direkt efter frukosten att börja vandra på en tur som efter 6 timmar skulle ta knäcken på oss. Tidigare dagar hade solstrålarna ändå filtrerats en aning genom molnen men inte igår, då gassade solen obarmhärtigt på våra hjässor tills 'spinalvätskan i våra huvuden nästan kokade. Ja, det var dumt, vi skulle ha tagit med oss en hat eller nåt, men så blev det inte. Vi hade som tur var tagit med mycket vatten och kunde dricka mycket under färden. Vårt mål var Tad Thong, ett vattenfallsområde vilket inte var så fint som vi föreställt oss. Det är ju så att var vi än går ser vi dumma turister ta dumma beslut meninte den här gången. Vi såg inte en enda turist faktiskt. Vilket bara kan betyda en sak. Vi var de dumma turisterna. Vattenfallen var nästintill snustorra, vilket är väldigt självklart då vi befinner oss mitt i norra sydostasiens varmaste månad. Vi var också extremt trötta när vi kommit fram dit eftersom vägen dit var lätt lutad uppförs i cirka 9 km. Plus 40 grader (skuggan) på det och gassande sol. Vi ides inte utforska området mer än till det första vattendraget innan vi vände om och gick tillbaka.

Så idag har vi bara återhämtat oss och hämtat våra visum för Vietnam.
Imorgonkväll åker vi vidare till Vietnam och Hanoi.

We visited a Waterfall Park yesterday which where 18 kilometres away. It was very exhausting and the waterfall wasn't even good because of the dry season right now. Stupid decision, we know.

Today has been a day of recovery and we have collected our visa to Vietnam.
Tomorrow we're going to Hanoi!

Likes

Comments

Vi har varit till Vietnams konsulat idag för att fixa ett 30 dagars visum. Det gick väldigt smidigt, vi fyllde i lite uppgifter, betalade och sen fick vi en tid att hämta visumet. På torsdag är det färdigt och på fredag drar vi iväg till Vietnam.

Luang Prabang är en gammal och väldigt lugn stad, det är en av Laos största städer och är kring halva Umeås storlek. Här finns mysiga caféer, lyxiga restauranger, små nudelhak, hantverksmarknader och massa tempel.

We have been to the consulate of Vietnam today for making a 30-days visa. It was an easy process with just filling a paper with passport and travel information and then get a time and date to collect it. Easy peasy! On Thursday we will collect our visa and on Friday we'll take the bus over-borders to Vietnam.

We are now in Luang Prabang which is an old but calm city in Northern Laos. Is one of the biggest cities in Laos, with a population around seventy thousand peoples. The city has lots of cosy cafes, luxurious restaurants, small noodlestalls, handicraft markets and an insane number of temples.

Likes

Comments

O du storslagna, tillbakadragna, ännu mörkröda, oskuldsfulla Laos. Vilket förtjusande land detta är. Allt är så ålderdomligt, som att slungas in i hästovagn-åldern men ändå ha wifi och kabel-tv. Det går knappt att gå ut utan att måsta ställa hakan till rätta.
Höga berg, stora klippor, risfält och frodig flora gör naturen nästan filmisk.

Laos är vackert men dessvärre inte så fullt funktionellt som tidigare länder. Att ta sig från punkt A till B är inte riktigt lika bekvämt som i Thailand. Maten är inte riktigt lika bra heller, de har en del spännande Lao-franska rätter men annars är det mycket ris- eller nudelsoppa.

Människorna är fantastiska, verkligen jättetrevliga och försökande trots deras stapplande engelska. Det blir mycket viftande och pekande. Det är till synes rätt ekonomiskt jämställt här, de flesta ser monetärt fattiga ut. Det är ju trots allt fortfarande ett kommunistiskt land med hammare och skära symboliskt upphängd på lokala stadshusmuren. Trots en bild av statligt förtryck ser folk här omkring väldigt glada och nöjda ut.

På bilderna ser ni våra två dagar i Vang Vieng i norra Laos. Ena dagen hyrde vi varsin MTB och cyklade upp till Khaen Nyui vattenfallet som har ett fall på 34 meter. Andra dagen promenerade vi till Lusi Cave som är en grotta där det sades skulle finnas en lagun inuti men efter en timmes letande utan finnande så gav vi upp idén om en sådan och knallade hem igen.

Det är i princip omöjligt att göra miljön omkring oss rättvisa med dessa bilder. Ni som verkligen vill se, får
helt enkelt vänta tills vi kommit hem, så får ni se mäktiga panoramiska filmer.

We are now in Vang Vieng in Northern Laos. In the images above you can see our two days here. The first day did we rent a MTB and cycled to Khaen Nyui Waterfall 7km away from town. The drop was 34 meters high and was incredibly beautiful. The second day did we walk to a cave called Lusi Cave. It was said that it had a natural swimming pool init but after we searched for an hour we dismissed and walked back home. These two days have been natural eye-candy, such a beautiful country.

Likes

Comments

Kameran är fixad!
Det var längesedan vi lade upp ett inlägg nu men vi har rest en hel del över två dagar nu och inte haft internet tillgängligt. Mer av den frånvaron kan komma hända nu när vi är i Laos(!).

Vi tog en sån där Sorngtaoun (?!), en flakbuss, till busstationen i Chiang Mai där vi tänkte att vi kunde ta oss till Nong Khai ifrån. Men, icke! Bussarna var knökfulla på grund av Songkran, eftersom alla är lediga och vill hälsa på sina familjer. Vi fick tag på en bussbiljett till dagen efter (igår) så vi fick spendera ännu en dag med Songkran-firande i Chiang Mai.

Kort om Songkran för de som inte orkar googla: Det är nyår för thailändare, som firas med vattenkrig för att rena sig själva och allt annat. Kommer från Indien och firas över hela landet och i Laos, fast under namnet Pi Mai istället.

Vi kom till Nong Khai imorse men kunde inte hitta något boende, så vi tog en tuk tuk till gränsen och stämplade in i Laos istället. Så nu sitter vi på Pi Mais första dag i ett rum i Laos huvudstad Vientiane.
Vi har blöta kläder upphängda i hela rummet till följd av hejdlösa Laotier som gjort allt för att vi inte ska behöva vara torra.

We've fixed our camera!

We haven't been able to post anything recently since the internet haven't been fast enough, and we have been travelling a lot these days. We can probably come to be more absent due to lacking internet providers through out Laos (!)

We took a Sorngtaoun (?!), a truck-ish bus, to the bus station of Chiang Mai. We hoped to catch a bus to Nong Khai from there. But... No. We could not, because all the buses (anywhere) were full.
But we did, however, manage to get a ticket to Nong Khai the day after. So stayed another night over waterous Songkran.

We arrive this morning in Nong Khai, but didn't find any accommodation so we just continued over the border to Laos. We are right now sitting in a room during Pi Mai (Lao Songkran) in Vientiane. We have wet clothes everywhere!

Likes

Comments

Idag har vi varit på zoo. Kameran gick sönder igår av ett fall i backen, så inga bra bilder kunde bli tagna idag, tyvärr men vi ska lämna in kameran så fort som möjligt. Det verkar även som att vi kanske missar Songkran i Chiang Mai eftersom vårt visum går ut under festivalen. Men vi kanske hinner vara med i Laos istället.

We have been to a zoo today. Our camera broke yesterday so no good pictures could be taken today but we're going to bring it in for reparation as quickly as possible. We're probably not going to manage a stay here over Songkran because our travel visa expires during it. If we're lucky we can maybe participate in the celebration in Laos.

Likes

Comments