Hello! Senast jag skrev var jag i New York men har tagit mig hela vägen till Hesperia, California nu! Jag landade onsdag kväll och blev hämtad av min värdfamilj. Det första vi gjorde var att åka till In-n-out vilket var typ det bästa. Däckade nästan precis när jag kom hem då det hade varit en väldigt lång dag.

Idag var det min första skoldag! Kl 07.00 fick Sophia (min tyska värdsyster) och jag skjuts av vår värdmamma till skolan. Skolan jag går på heter Encore High School och är en konstskola. Det finns inga sporter som på alla andra skolor men man kan inrikta sig på olika grejer som dans, musik, teater, cirkus mm. Så inom cirkus finns det bland annat tumbling classes och det finns även en klass som heter team sports. Jag var ganska skeptisk till en början över att gå på skolan för en av de stora "drömmarna" jag haft angående mitt utbytessår har varit att kolla på football friday mm så det är ganska synd att den delen inte finns för mig. Men det känns mycket bättre nu.

På min skola har vi så kallade A & B days vilket är två olika scheman som man har varannan dag. Idag hade jag B Day så tänkte gå igenom lite kort vad som händer där. Det här var som sagt min första dag i skolan så kommer troligtvis göra ett inlägg om mina classes när jag väl kommit in i det. Har ju dessutom kommit 1 vecka senare än alla andra så har inte riktigt hunnit komma igång med mina egna grejer än.

First period: Photo 1

Den här kursen har jag tillsammans med min värdsyster Sophia. För tillfället håller vi på att fotografera texture för att lära oss att se bilder från olika perspektiv, typ. Och min lärare sa även att vi senare kommer börja använda photoshop och Lightroom så det ska bli kul!


Second period: Math 3

Oj var det var längesen jag läste matte. Senast var i maj. Idag så gick vi igenom svaren från ett prov som de tidigare hade gjort och kan säga att det är ungefär precis det vi hållit på med hemma i Sverige på matte 2c. Så försöker både få igång mattehjärnan men försöker även förstå alla termer på engelska och det är inte det lättaste. Kan även tillägga att min lärare är en ganska stor tant med rosa hår och har ett stort StarWars-halsband. Hon sitter längst bak i klassrummet för att sedan ha en kamera ovanför sitt bord (kopplat till projektor) så hon slipper gå fram till tavlan och göra alla uppgifter. Och svarade man på någon fråga (oavsett om det var rätt eller fel) så får man en klubba.


Third period: Tumbling 2

Den här kursen har vi efter lunch vilket är precis som det låter, tumbling. Hade inget ombyte med mig idag så satt på sidan och kollade men allt fungerade precis som en vanlig cheer/gymnastikträning. Alla våra lektioner är 94 (ja exakt) minuter långa så man hinner ändå en hel del. Vår tränare tyckte att jag egentligen skulle vara i tumbling 3 men då den kursen var full var det flera därifrån som går tumbling 2 istället vilket fungerar fint för mig.


Fourth period: US History

Väldigt tråkig lektion. Allt vi gjorde idag var att lyssna och läsa om varför historia är viktigt. Vår lärare är väldigt djup av sig och det verkar inte heller vara någon som tycker om henne. Nästa lektion ska vi spela upp en pjäs om olika perspektiv på hur folk ser Christofer Columbus på.


Har ni några frågor vår ni jättegärna ställa dem!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag var planen till en början att shoppa på ett mall för att sedan ha picknick i Central Park. Tyvärr bjöd New York på spöregn halva dagen. Vi shoppade på en outlet i New Jersey istället där jag även äntligen fick min efterlängtade frozen yoghurt. Råkade ta lite för mycket och den slutade på 130 (!!!) kr! Alicia, Källa och jag testade även balklänningar vilket var typ det bästa som hänt oss. Fick med mig några plagg innan vår buss förde oss vidare till American Museum of Natural History. Det är det museet där Natt På Museet-filmerna spelades in! Jag och Alicia strosade runt vid dinosaurierna en stund innan vi sedan gick och mötte de andra vid Starbucks. Påväg hem stannade vi vid Columbus Circle och handlade på Whole Foods. Väl på hotellet har vi bara försökt fått så mycket kvalitetstid som möjligt med varandra då idag var sista dagen.

Imorgon lyfter mitt plan till västkusten vilket både är otroligt spännande men även lite sorgligt. Dagarna här i New York har varit otroligt roliga och fyllda av skratt. Väldigt tråkigt att vårt lilla gäng inte kommer ses något mer om inte när vi är tillbaka i Sverige igen. Har ännu en gång blivit kär i New York så det blir definitivt inte sista gången jag kommer på besök.

Likes

Comments

Hej på er! Idag på schemat stod Downtown. Dagen började med möte på morgonen och denna gång om att anpassa sig efter den amerikanska kulturen. Efter ett quiz på Kahoot och en teater så gick vår buss in till Manhattan. Vi stannade bl.a. för att kolla på Hamiltons grav, gick en bit genom China Town och Little Italy, kollade på Frihetsgudinnan på avstånd, Brooklyn Bridge och såklart World Trade Center. Vår guide berättade väldigt detaljerade och roliga grejer om varje plats vilket gav så mycket mer än om jag t.ex. skulle besökt ställerna själv. Under våran free time blev vi avsläppta i SoHo där vi bl.a. åt och shoppade lite. Det har inte varit superbra väder idag trots att det varit 28 grader så det blev inte speciellt mycket bilder.

Imorgon blir sista hela dagen i NY då det blir avfärd till Kalifornien på onsdag. Har även en vlog från gårdagen som kommer nog upp snart!

Likes

Comments

Jag är i USA! I lördags morse åkte vi tidigt till Arlanda för att mötas 9.30. Sedan blev det direktflyg till Newark, NJ. Vi var 14 st svenskar på planet men på hela Soft Landing Camp är det drygt 50 utbytesstudenter från hela Europa. Lördags kväll bestod mest utav information och indelning av rum och grupper. Alla delar rum med någon från ett annat land så jag delar med en finsk tjej. Somnade redan vid 21 lördag kväll och söndag morgon var det samling 9.30 för möte. Det handlade om att anpassa sig till Amerika men skulle inte säga att det var något nytt jag hörde.

Klockan 11 åkte vi buss in till New York City där vi började med lunch på Grand Central Terminal och sedan vidare på en sightseeing. Sightseeingen gick till så att vi hade en guide som snackade på bussen, men vi gjorde även en del stopp i tex. SoHo, Central Park och High Lane Park. Guiden berättade även lite fun facts om NY under bussresan vilket uppskattades från min sida. Vid 17 hade vi free time till 20 och då passade jag, Emelie, Alicia och Carl på att åka upp i Rockefeller Center. För mig var det andra gången jag var där uppe men det var helt klart värt pengarna. Efter vår fritid åkte vi tillbaka till vårt hotell i Newark och hängde mest med de några andra svenskar.

Här kommer lite bilder från dagens äventyr!

Likes

Comments

De senaste 2,5 veckorna har jag befunnit mig i Rättvik på läger. I tisdags eftermiddag under ett pass såg jag att jag hade ett missat samtal från Explorius, så jag ringde genast upp då jag nu fått min placering! De nämnde att skolan börjar idag torsdag men att jag ska åka den 12e augusti istället, vilket är om 2 (!!!) dagar. Satte mig på ett tåg påväg hem till Västerås 06.53 imorse, och igår bestod kvällen av väldigt många hejdån och en del tårar. Kan kort och gott säga att de veckor jag fått på Stiftsgården i år varit helt otroliga.

Jag ska bo i Hesperia, California, de kommande 10 månaderna. Min värdfamilj består utav pappa Ryan, mamma Santina och sen har de tre barn på 5, 7 och 10 år. Utöver detta ska jag dela rum med en tysk utbytesstudent som heter Sophia och är 15 år, och familjen har även en hund. Har inte hunnit skriva speciellt mycket med dem så vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig heller. Hesperia ligger drygt 1,5h nordöst om Los Angeles och ser typ ut som en öken. Tror det bor ca 90.000 invånare i staden så lite mindre än vad jag är van vid. Värt att nämna är att min värdfamilj är en välkomstfamilj vilket innebär att de för tillfället skrivit på att ha kvar mig tre månader men att det kan förlängas.

Idag och imorgon kommer nog bara bestå utav packning och säga hejdå till mina vänner här hemma. Så önska mig lycka till att jag inte glömmer något!

Likes

Comments

SOMMARLOV! Avslutade äntligen mitt första år på gymnasiet förra veckan, vilket kändes rätt konstigt. Tiden har gått så otroligt snabbt och plötsligt ska jag inte komma tillbaka i höst som resten av NA16A. Har lämnat in alla böcker och datorn så nu står skåp 197 helt tomt (för den som vill byta till ett bättre skåp 😉).

Det är många tankar som snurrar i huvudet, när får jag min placering, när åker jag, vad ska jag ge för present till min värdfamilj, hur ska jag säga hejdå till alla, hur ska jag packa. You name it. Samt att jag (antagligen) inte kommer hålla på med cheerleading i USA gör lite ont i hjärtat. Oavsett hur trött jag är på cheer så kan jag aldrig släppa det haha, speciellt nu när tryoutsen är igång. Juste! Vi var i Luleå för några veckor sen på RM/SM. VI KOM TREA!!! Är så sjukt stolt över Heroes, ni är såååå grymma och kommer äga mattan nästa säsong.

Men nu till saken, idag var jag på amerikanska ambassaden! Det skulle vara en så kallad "intervju" men allt jag gjorde var att köa i 2h för att sen bli frågad om jag ska gå high school och vem som betalade för min resa haha. Gick på ca 1 minut. Det var dock galet varmt (eller hade rättare sagt fel kläder) vilket var mindre kul. Efter att jag blivit godkänd så strosade mamma och jag runt i hela Stockholm, kändes det som. Ett glasstopp i Gamla Stan, ett besök på Fotografiska Museet, lunch på Söder, tillbaka till Gamla Stan och sen till TC. Mycket mysigt, men mina ben säger nog inte detsamma.

Tror inte jag är ensam om det men det slog mig häromdan att det är drygt 60 dagar kvar tills avfärd. Det är ju ingenting! Och då ska jag hinna ha ett sommarlov fylld med annat. Tiden bara rinner iväg ju. Om någon av mina kompisar läser det här vill jag väldigt gärna ses innan hah. Åker dessutom till Stiftsgården i Rättvik den 25e juli vilket jag längtar så mycket till, bästa platsen på jorden med ännu bättre människor. Direkt efter det blir det avfärd om jag ens hinner vara där hela lägret. Har ju som sagt fortfarande inte fått avresedatum. Hoppas ni andra utbytesstudenter är lika taggade på New York som jag är, vi ses ju snart!

Ha det bäst!

Likes

Comments

Hallå! Wow, nu flyger tiden bara förbi. Men nu har jag endast 8 (!!!) riktiga skoldagar kvar tills sommarlov men har dessvärre nästan lika många uppgifter/prov tills vi slutar. När det väl blivit sommarlov är det ju knappt någon tid kvar tills jag flyttar till USA! Dagarna består mest utav skola och träning (RM/SM snart med Heroes!) nu för tiden så mitt schema känns fullspäckat. För er som är nya på hela utbytesstudent-grejen så åker man någon gång runt augusti, men jag vet fortfarande inte datum då min placering inte är helt klar än. Något kul som hände i lördags var att jag tävlade Jamfest med mitt klubblag här i Västerås och vi kom trea trots fall och fel musik!

Sen jag bloggade sist har jag redan hunnit med en sväng till USA, närmare bestämt Orlando, Florida för att tävla i cheerleading VM. Dagarna bestod av träning, träning och lite mer träning. Vi träffade även många andra länder och ett av mina favoritminnen var öppningsceremonin och Culture Exchange Party. Det gick alltså ut på att alla från hela tävlingen dansade, pratade, bytte ut kulturella saker från sitt land och hade det roligt. Har bl.a. fått en t-shirt från Frankrikes landslag, en Jamaica-flagga och en Kanada-pin. Lärde även känna några från Colombias juniorlag! För mig har drömmen alltid varit att så på den berömda worlds-mattan men helt ärligt var favoritdelen just att få träffa nya människor. Alla tävlande var så glada och öppna bara för att få vara där. Jag kände verkligen inget agg alls mellan olika länder (med tanke på att alla faktiskt var där för att tävla.).

När både träning och tävling var avklarad var vårt landslagsuppdrag avslutat och vi skildes åt. De resterande dagarna gick åt att titta på ännu mer cheerleading (klubb-VM) och besöka de olika parkerna. Tyvärr blev sol, bad och shopping absolut lägst prioriterat på hela resan men jag var ju inte där för semester så. 😉

Team Sweden Coed 2017, ni var verkligen något speciellt. Jag har lärt mig så otroligt mycket den här säsongen som jag kommer ha nytta av i många år. Allt från hur man är en bra lagkamrat till att hantera jobbiga situationer till hur man är ett bra föredöme. Är också otroligt stolt över hur alla utvecklats som individer men även vi som lag, trots alla motgångar!

Här kommer lite bilder från resan, sov gott!

Likes

Comments

Idag hade flera framtida utbytesstudenter från Stockholm en träff tillsammans på Vapiano, som jag då var närvarande på. Vi käkade vid 12 och efter drygt 3h bestämde vi oss för att gå iväg och ta en fika också. Vet att stockholmarna har haft några tidigare träffar men den här var den första jag hade möjlighet att gå på, och jag tyckte det var väldigt kul! Klickade bra med flera stycken och vi har redan planerat att träffa varandra väl i USA haha. Vi pratade om allt från dresscodes till att någon skulle ha kalkoner som husdjur. Det var skönt att prata av sig med någon som är lika exalterad som jag men även att höra andras tankar och lära känna nya!

Trots att detta är en blogg kretsat kring mitt utbytesår så händer det mycket annat just nu. Nästa vecka åker jag nämligen till Orlando, Florida för att tävla cheerleading-VM (!!!) för andra gången. Förra gången var 2015 och oj vilken upplevelse. Det är så häftig upplevelse att tävla på just den mattan och i just den arenan. Vi i landslaget har tränat 1 gång i månaden sen i höstas och utöver dem träningarna så tränar vi individuellt och med våra stuntgrupper. Idag efter träffen åkte jag iväg till Häggvik för att träna med Rickard och Elin. Det gick sjukt bra (för att vara oss haha) och känner mig mer och mer förberedd för genrepet i Nacka nästa vecka. Funderar också på att göra en vlogg väl i Florida så skriv vad ni tycker!

Likes

Comments

För några veckor sen var min familj och jag som sagt i Kanada för att hälsa på min bror. Jag klippte ihop några videos från resan som ni gärna får kolla på! Angående mitt utbytesår så har vi troligtvis hittat en egen värdfamilj. Men det är många pusselbitar som ska sitta på plats innan allt är klart, så jag vill hålla lite på resten av infon med familj, skola, placering mm. Hoppas ni har en bra söndag!

Likes

Comments

Oj vilka galna dagar som flugit förbi. Det är nästan skrattretande hur mycket otur vi haft haha. I torsdags, den 23e, åkte mina föräldrar och jag iväg tidigt till Arlanda och redan då hamnade vi bilkö på E18. När vi väl stressat in oss på Arlanda blir vårt flyg till Amsterdam drygt 2h försenat pga oväder, vilket i sin tur senare ledde till att vi missade vårt flyg till Vancouver. Eftersom vi missade flyget var vi tvungna att övernatta på Amsterdams flygplats. Men iallafall, morgonen efter fick vi (äntligen!!!) åka iväg men denna gång för att mellanlanda i Seattle. Väl i Seattle kom inte väskorna med på sista flyget till Kanada, vilket resulterade en hel del onödig väntan på Vancouvers flygplats. Kan även berätta att väskorna kom vid 3.30-tiden inatt haha. Utöver detta har någon av oss alltid lyckats fastna i varje säkerhetskontroll under dessa två dygn.

Pga vi missade en dag i Vancouver fick vi trycka in så mycket som möjligt igår kväll och idag på förmiddagen och jag tyckte vi lyckades rätt bra. När vi kom till vårt hotell igår eftermiddag gick vi direkt och åt på en resturang som min bror hade tipsat om. Det var en "gamerresturang". Mer än så behöver jag nog inte säga heh. Efter maten gick vi längst vattnet och jag passade på att ta lite bilder innan vi fortsatte att utforska downtown med lite shopping. Imorse var vi alla jetlagade så vi kom ut redan kl 6.30 och tog bussen till Stanley Park. Det blev en fin promenad i soluppgången. Efter det åkte vi till Capilano vilket är en park med olika trägrejer typ. (Bl.a. en hängbro från 1889.) Vi avslutade vår Vancouversightseeing med lite mer shopping och Five Guys innan vi begav oss mot Whistler.

Fick även träffa min bror idag som jag inte sett på ca 4 månader! Men här kommer lite bilder, godnatt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej igen! Tänkte göra ett till inlägg och denna gång Exchange Student Tag. Vilket helt enkelt bara är massa frågor om ens utbytesår, typ. Har du några frågor eller tips om vad jag ska skriva så kommentera gärna! Ska du också själv åka iväg till hösten så skriv gärna!

Vilket land ska du till?

- USA!

Vilken organisation åker du med?

-Jag åker med Explorius!

Var skulle du helst vilja bli placerad?

- Jag skulle säga Kalifornien i första hand. Älskar klimatet, folket, maten haha. Vill gärna "slå hål" på alla myter i Kalifornien då staten är såpass känd utomlands. Men i stora drag vill jag gärna hamna i någon varm stat ifall jag bara väljer efter klimat, hahah hoppas ni förstår vad jag menar.

Har du fått familj eller gjort regionsval?

- Nej, jag sitter fortfarande och väntar på familj och ja jag har gjort delstatsval. (1. Kalifornien, 2. Arizona, 3. Oregon).

Kommer du att åka på något förberedelseläger?

- Ja! Soft Landing Camp i New York i 5 dagar, är faktiskt supertaggad och tror det kan vara en riktig bra start på mitt år.

Vad ser du mest fram emot?

- Oj, allt! Att få ett nytt hem, växa som person, se nya städer och ställen, lära känna nya personer, Football Friday, High School, prom, Soft Landing Camp, thanksgiving, första mötet med värdfamiljen. Listan kan göras lång men den där stunden när jag känner att min värdfamilj verkligen är min familj, och att min nya stad blir hemma, är något jag hoppas på kommer tidigt.


Bilder från i somras (Kalifornien)

Vad fruktar du mest?

- Hemlängtan!!! Att hemlängtan ska vara så stor att jag inte kan njuta av stunden där borta. Är jag helt ärlig är jag också rädd för att ha svårt att hantera vissa personers åsikter. Syftar inprincip bara på politiska frågor m.m men vet att det bara är att försöka undvika detta för att inte hamna i konflikt haha

Vill du prova på någon ny sport?

- Helt klart, eller ja självklart kommer jag prioritera cheerleading om skolan erbjuder ett hyfsat cheerleading-lag. Annars har jag funderat på X-country (mest för att hålla igång kroppen), volleyboll och surfing om jag har turen att hamna längst kusten haha. Annars har jag faktiskt inte tänkt så mycket på sport.

Vad kommer du sakna mest?

- Familjen i första hand, mina vänner och min säng. Mat, lösgodis (tackar Gud för Ikea), friheten att kunna göra inprincip vad jag vill (för jag tror jag kommer ha striktare regler i hemmet i USA).

I USA, kommer du åka på någon resa arrangerad av organisationen?

- Jag hoppas på Hawaii men får se vad plånboken tillåter!

Namnge tre platser som du vill besöka i ditt värdland:

1. Hawaii

2. New Orleans

3. Yosemite

Tror du att det kommer bli ett bra år?

- Ja, tror det kommer bli en av de mest lärorika åren hittills!


Bilder från i somras (Havasupai, Grand Canyon, AZ)

Likes

Comments

Hej alla glada! Tänkte inleda min blogg med hur allt ser ut inför mitt utbytesår mm. Jag åker alltså med organisationen Explorius och än så länge är jag väldigt nöjd med dem.

År 2009 åkte min kusin som utbytesstudent till USA, och som 9-åring bestämde jag mig för att jag också ville göra det när jag hade åldern inne. Väntan har varit lång men äntligen har allt kommit igång på riktigt. Jag har varit på intervju, fyllt i hela ansökan (vilket var för övrigt en utmaning bara det), gjort ELTiS testet (engelskaprov) samt hunnit gått på ett Get Ready möte. För tillfället väntar jag på att CETUSA (min amerikanska organisation) ska hitta en värdfamilj åt mig. Jag har önskat delstaterna Kalifornien (1), Arizona (2) och Oregon (3) men hoppas mest på en bra värdfamilj.

Jag har alltid tyckt om att resa och har hunnit besöka USA ett par gånger men blir mer och mer nyfiken på vardagslivet än turistlivet. På fritiden håller jag på med cheerleading vilket fått mitt intresse för just USA att växa lite extra.

Blir troligen inte så mycket uppdatering framöver då jag endast sitter och väntar på värdfamilj. Men har ni några frågor så ställ dem gärna!

Likes

Comments