Header

Instagram@mandiieslife

Ni läste rätt. på onsdag är det dags för min första dag hos kirurgen. 24.de maj tog jag examen som undersköterska efter 1.5 år på komvux. denna känslan att äntligen ha klarat skolan är enorm, efter att ha misskött skolan under hela mitt liv, ha tvingats gå om årskurs ett i gymnasiet tre gånger och velat mellan olika linjer kan jag idag kalla mig färdigutbildad. Jag tog mig genom skolan vilket jag lovade mig själv dagen då jag beslöt mig för att behålla min son. Det har ej varit lätt men jag gjorde det , och det tack vare min inre motivation, min älskade son Charlie och fantastiska och stöttande sambo.

jag har velat en del med vart jag vill jobba någonstans, området är brett inom vård och omsorg och jag har gått mellan att vilja jobba inom assistansen, äldreboende, vårdcentraler och idag chockade jag mig själv med att tacka ja till ett jobberbjudande hos kirurgen. Men jag är taggad, är så förväntansfull över vad jobbet har att erbjuda, glad över att få jobba med alla fantastiska människor och glad över vart jag står idag. önska mig lycka till! ❤❤❤

Likes

Comments

Jag måste bara få dela med mig av min konstanta lycka i livet! Min son och min kärlek! För hans skull har jag kämpat. Jag skolkade mig genom skolan , blev gravid som 18 och lovade mig själv att kämpa för min och barnets skull. Jag hade inget då, jag var bara en skräckslagen gravid 18 åring som skulle komma att bli ensamstående. Jag bodde hemma, var klassad alkoholist, led av ätstörningar sedan flera år tillbaka och psyk. Idag är jag 21 och mamma till Charlie 2,5 år gammal, denna månaden kan jag äntligen titulera mig undersköterska efter att ha slitigt i 1,5 års tid på komvux samtidigt som man har hus och småbarn att ta hand om. Jag är förlovad, sambo med mannen i mitt liv och Charlie styvpappa och bor i hus på landet. Livet är fantastiskt , jag är så otroligt mycket starkare än vad jag någonsin kunnat drömma om och så stolt över vad jag åstadkommit! Låt inget stoppa er ! Man kan klara allt bara man kämpar, jag är ett levande bevis på att inget är omöjligt! Kärlek till er som behöver en klapp på axeln ❤❤❤

  • 358 Readers

Likes

Comments

Mycket som har hänt ! Färdig undersköterska nu, läser bara upp betygen svenska - samhällskunskap som jag missade under gymnasiet eftersom att jag hoppade av. Hoppade av när jag fick veta om min graviditet med Charlie men nu har jag under 1,5 år kämpat mig genom vård - och omsorgs kursen och gick dessutom ut med toppbetyg! Stort för att vara jag. Samtidigt som jag tagit hand om en son, 2,5 år gammal och ett hus på det. Har nu varit förlovad ett halvår med mannen i mitt liv, livet är fantastiskt och snart skall man ta det där körkortet också som man länge drömt om. Annat kom emellan! ☺️

26.de skall jag på arbetsintervju om ett jobb inom assistansen. Elevassistent , nu när man är utbildad kan man välja och vraka lite. Blev erbjuden jobb på sjukhuset i stan men vill ha lite mer kött på benen innan jag tar på mig ett sådant jobb! 😅

Sabbatsår blir det nu, jobba och sedan läsa vidare till sjuksköterska. Kan knappt förstå att jag för lite över tre år sedan varken kunde ta hand om mig själv, det handlar om tiden innan jag Fick veta om graviditeten. Jag gick på psyk, bulimi och klassad alkoholist till att idag vara en ansvarstagande , medveten förälder , utbildad usk, förlovad och bor i ett hus på landet med mun egna, lilla familj!

Charlie har växt , han växer allt mer för varje dag och jag är så stolt. Han är så snäll, så givmild och empatisk liten kille som vill allas bästa! Så stolt! ❤️❤️ men det skall gudarna veta att det är inte alltid roligt att vara förälder , ibland får han och trotsen mig att vilja slita av mig håret men det är bara kämpa och jag kan säga såhär.
Det är meningen att han skall trotsa mot mig, jag och Emil är de han känner mest tillit till, det är med oss som han spenderar dagarna med och vi är hans föräldrar och därav vågar han göra sådant han inte egentligen får.

såfort han är hos sin mormor eller på förskolan så gör han inte en fluga förnär men här hemma då skall det gapas, trotsas och Charlie gör allt han inte får. Livet som småbarnsmamma är i varje fall helt underbart. Nu ligger en utslagen liten kille i min famn efter en dag full av påskfirande, äggjakt och godisätande ! ❤️

Likes

Comments

Likes

Comments

I ett tidigare inlägg skrev jag om olika naturliga smärtlindringar som kvinnan kan använda sig utav främst vid latentfasen ( i början av öppningsskedet ) men det finns även medicinska. Jag använde mig endast utav lustgasen under hela min förlossning och det funkade alldeles utmärkt trots att smärtan var obeskrivlig.

Tänkte lista de olika bedövningarna, berätta lite om dessa, eventuella bi- efekter och även hur effektiva dem är. De medicinska smärtlindringsmetoder som används är :

lustgas - Lustgas är den vanligaste medicinska smärtlindringsmetod som används vid förlossningar. Man kan börja med lustgas närförlossningsvärkarna har startat, men det rekommenderas ofta att försöka vänta med att börja andas lustgas till förlossningen har satt igång på allvar eftersom man blir mindre rörlig. Lustgas kan antingen vara den enda smärtlindringsmetod som man har, eller användas i kombination med andra metoder. Lustgasen utför sin smärtstillande verkan i hjärnan. Även om man inte känner så stor smärtstillande effekt kan lustgasen ha en positiv verkan genom att göra så att man blir avslappnad.

Lustgasen hjälpte i alla fall mig väldigt mycket genom att få mig fokusera på andningen, därmed höll jag mig lugn och tog värkarna väldigt bra trots att jag inte hann med någon bedövning. Det är helt otroligt hur mycket smärta kroppen kan klara av och konstigt nog hade jag velat göra om det redan idag för det var den mäktigaste jag varit med om!

Epidural - Epiduralen är en av tre olika ryggbedövningar man kan få, när man får ryggbedövning förs en nål in mellan två ryggkotor i ländryggen och vidare in i ett litet hålrum, epiduralrummet. Det finns alldeles utanför ryggmärgskanalen och den hårda ryggmärgshinnan. Bedövningen läggs långt ner i ryggraden där man inte har någon ryggmärg, så att den inte kan skadas av nålen. Epiduralbedövning innebär att man får bedövningsmedel insprutat utanför ryggmärgsvätskan genom en slang. Det gör att mer bedövningsmedel kan fyllas på om det behövs.

Innan man får bedövningen sätts en nål på handen eller i armvecket för att man ska kunna få dropp med saltlösning eller läkemedel om det behövs. En narkosläkare ger bedövningen när man sitter eller ligger på sidan. Det är viktigt att runda ryggen så mycket som möjligt, skjuta rygg som en katt, och att vara helt stilla. Först bedövas huden för att sticket inte ska kännas obehagligt. Om huden är ordentligt bedövad brukar man bara känna ett tryck i nedre delen av ryggen när nålen förs in mellan kotorna.

Man somnar inte när man får ryggbedövning eller får medvetandet påverkat på något annat sätt. Det gör att man slipper känna sig dåsig och de flesta kan stå upp och gå omkring utan problem.

Ibland är det inte lämpligt att få ryggbedövning. Det kan till exempel vara att man

  • har en infektion i huden där nålen ska stickas in
  • är sjuk på grund av en svår infektion
  • har en allvarlig sjukdom i nervsystemet
  • har vissa ryggsjukdomar eller missbildningar i ryggraden.


lokalbedövning -Vid utdrivningsskedet, alltså när det är dags att krysta kan man få en spruta eller en gelé med lokalbedövningsmedel i slidöppningen och mellangården ( området mellan slidan och ändtarmsöppningen ). Denna typ av bedövning används också om det finns bristningar eller klipp som måste sys. En komplikation som kan inträffa är att man får en reaktion av bedövningsmedlet, men risken är mycket liten eftersom de flesta tidigare har fått lokalbedövning hos tandläkaren och redan då upptäckt om de är reagerar på den.


paracervikalblockad, PCB - PCB, som ibland även kallas Västerviksblockad, är en spruta med lokalbedövningsmedel som bedövar de nerver som omger livmoderhalsen. Det varierar hur man tycker att det känns att få sprutan, de flesta känner mer eller mindre smärta som kan vara ungefär lika kraftig som vid en värk.

Bedövningssprutan förs in via slidan och bedövningsmedlet sprutas in kring livmodertappen. PCB ger bara smärtlindring under öppningsskedet. Effekten är ganska kort - 1 till 1,5 timmar - och man kan behöva få flera sprutor.

Fördelen med PCB är att effekten kommer nästan omedelbart och den har inte samma avstannande effekter på förlossningsförloppet som ryggbedövningen har. Nackdelen är att man inte kan få den om barnet har visat tecken på att påverkas av förlossningen. Eftersom bedövningsmedlet läggs nära barnet finns risk att barnet påverkas genom att pulsen går ner. Därför är metoden ganska ovanlig.pudendusblockad, PDB. PDB är en spruta som man får via slidan. Den bedövar bäckenbotten och ger effektiv smärtlindring i utdrivningsskedet. Metoden kan också användas om man måste sys efter förlossningen. Tidigare var PDB en populär metod men numera har den ersatts av andra metoder eftersom den tar bort krystkänslan. Vissa kliniker använder sig av lokalbedövning i slidmynningen i stället för PDB. Komplikationer är sällsynta, men PDB kan ibland göra att nerverna i underlivet bedövas under längre tid. Detta brukar gå över inom ett till ett par dygn. Bedövningen kan också göra så att värkarna minskar och blir färre. Dessutom kan det bli svårare att krysta eftersom bedövningen kan vara så effektiv att man inte får rätt känsla för när och hur man ska krysta.


Likes

Comments

Idag är det den 13.de december, det vill säga lucia och vi har spenderat morgonen med att förbereda inför luciatåg på Charlies förskola. Vi fick närvara när världens finaste tomtenisse gick med i luciatåget för första gången. Ni kan bu gissa ifall jag är stolt? fika,ö samt lite kvalitetstid med andra barn och föräldrar blev det också såklart. Behövligt ! ☺️

Eftersom att Charlie nu varit hemma ett tag med mig på grund av både influens , förkylning var han extra mammig och vägrade släppa taget om mig. Det. Var nästintill omöjligt att lämna honom idag , han grät och grät men eftersom att jag skall på föreläsning i skolan just idag fanns ingen möjlighet till att stanna. Det för lika ont i mig varje gång lämningarna blir så jobbiga, det är inte endast tufft för Charlie utan även för mig såklart. Efter många pussar och kramar skiljdes vi åt och jag är nu påväg till föreläsningen. Därefter väntar en fika med en annan ung mamma och förhoppningsvis lite bebisgos. 😍

Likes

Comments