Detta gymnaisearbete och denna blogg har nu nått sitt slut. Avslutar det hela på samma sätt som jag startade det, med en intervju av och med mig själv.


Hur har det varit?

Det har varit både roligt och tråkigt samt lätt och svårt. Det svåra har varit att komma på vad man ska skriva om, i början gick det ganska lätt för då hade jag en massa idéer men sen började jag tröttna lite och då var det svårare att få inspiration till att skriva. Men jag har lärt mig väldigt mycket på det.

Vad har varit det bästa med att göra en tidning som gymnasiearbete?

Det bästa har nog varit att jag har så fantastiskt musikaliska vänner samt fina vänner som ställer upp på intervjuer och liknande. Utan dem hade det varit jädrigt tråkigt.

Och vad har varit det sämsta?

Det har nog varit att jag tröttnat på det i perioder. Jag har väldigt lätt för att tröttna på saker jag gör så det har varit en utmaning att fortsätta ändå. Sen så tar det ganska mycket tid att sitta och läsa in sig på olika artister samt leta bilder men det har ändå inte varit tråkigt. 

Vad händer nu?

På onsdag har jag redovisning för detta lilla gymnasiearbete och därefter kommer bloggen få finnas kvar tills den dag jag tar bort den. I övrigt ska jag ta STUDENTEN och sedan komma fram till vad jag vill göra för som det är nu vill jag inte fortsätta på den skrivande journalistbiten. Så vi får se vad som händer.


Tillsist vill jag ge ett stort TACK till alla er som läst B.P.M och TACK till alla mina fantastiska vänner som ställt upp på intervjuer!


Linnea Digerstedt

Alla bilder som används i detta, samt tidigare inlägg, är tagna av antingen mig eller lånade med tillstånd.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tim Bergling har vid en ålder av 25 redan hunnit bli en av världens främsta dj:s. Med låtar som Levels, Wake me up och The days har han blivit en stor favorit på många dansgolv.

Starten

2006 började Tim Bergling producera musik som hobby för att två år senare inleda ett sanarbete med klubbarrangören Arash Pournouri. Under 2010 släpptes hans singlarna My feelings for you och Bromance tillsammans med Sebastien Drums. Låten Bromance hamnade på topp-20 i tre länder. Kort därefter släpptes låten Sunshine som Avicii gjort tillsammans med David Guetta och de blev nominerade till en amerikansk Grammy. Runt samma tid släpptes hans egna låt Levels vilket gav han ett större genombrott. Låten kammade hem Årets låt vid svenska Grammisgalan och nominerades till en amerikansk Grammy.

Wake me up

2013 startade Avicii en kampanj vid namn Avicii X You som innebar att folk kunna bidra med egna melodier, beats och effekter. På enbart en månad bidrog 4199 artister med 12.951 bidrag, dessa resluterade i låten X You. Samma år släppte Avicci sitt debutalbum True där första singeln Wake me up blev en global succé. Låten låg bl.a på Itunes första plats i över 60 länder samt sålde guld och platina i 25. I feburari förra året blev Wake me up den mest spelade låten på Spotify med över 200 miljoner spelningar världen över.

Förra året tilldelades Avicii Regeringens musikexportpris för sina framgångar under 2013. Är rankad trea på listan över världens bästa dj:s.


Linnea Digerstedt

Likes

Comments

Stina Nilsson är 17 år och går andra året på Naturvetenskapliga programmet vid Katedralskolan. Vid sidan av sjunger hon i Octo Puellae samt är Talman electus och ordförande för Elevkåren Katedralskolan.

Fredagstipset sker varannan fredag med ett tips på en artist eller låt som du borde höra. Idag är det Stina Nilssons tur att tipsa.

Vad vill du tipsa om?
Jag vill tipsa om Tove Lo's album Queen of the Clouds! Det är så genomtänkt och har så mycket känsla. Älskar verkligen varenda låt och det är inte ofta jag gillar alla låtar på ett album.

Vilken är favoritl
åten?
Just nu är det Love Ballad.

Varfö
r då?
Den är glad, upptempo och superhärlig! Bäst helt enkelt.


                                                                                                                                                                                           Linnea Diger
stedt

Likes

Comments

Det har flera gånger sagts att om Göteborg vore en monarki hade Håkan Hellström varit stadens kung. Med låtar som Kom igen Lena, Försent för Edelweiss och En midsommarnattsdröm har han blivit en av Sveriges största artister.

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Den andra april 1974 föddes Håkan Georg Hellström i Västra Frölunda, Göteborg. Håkan började på Göteborgs högre samskola på högstadiet och det var där han träffade Henrik Berggren. De bildade bandet Broder Daniel tillsammans med Daniel Gilbert och Hellström var bandets trummis tills han hoppade av 1995. Istället spelade han trummor i bandet Honey is Cool samt sjöng i bandet Påvels. Men när Broder Daniel behövde en ny basist hoppade Håkan på bandet igen. Bandet som hade fått skivkontrakt under tiden släppte sin andra skiva 1998, Broder Daniel Forever i samband med filmen Fucking Åmål, men efter det blev det tyst. Håkan började då arbeta på solomaterial och släppte år 2000 sitt debutalbum Känn ingen sorg för mig Göteborg. Albumet blev en succé och med på skivan fanns förutom titelspåret, Ramlar och Nu kan du få mig så lätt. Året därpå fick han utmärkelsen ”Årets Göteborgare” och gjorde sin debut på Allsång på Skansen.

Nåt gammal, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått

Under 2002 släppte Håkan två skilda album. Den ena, Luften bor i mina steg, en EP där med fyra vistolkningar, samt albumet Det är så jag säger det. Den senare kom till under en resa till Rio de Janeiro där han även träffade sin sambo Natalie. Det största hiten på skivan var Kom igen Lena! som vann en Rockbjörn för Årets svenska låt. Efter det dröjde det tre år innan nästa skiva kom, Ett kolikbarns bekännelser. Samma år, 2005, släpptes öven Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nått blått. Ett album som tillägnades den trettonåriga pojken Måns Jenninger som begick självmord efter att ha varit utsatt för mobbning.

Ullevi

Efter ytterligare tre album släpptes 2013 albumet Det kommer aldrig va över för mig med låtar som Valborg och Pistol. Samma år gick filmen Känn ingen sorg upp på bio med Adam Lundgren i huvudrollen. En film som baserades på Håkans texter. Under sommaren gjorde han en stor turné med bl.a en helkväll på Skansen. Till hösten släpttes Hela Huset, en duett med Veronica Maggio som sålde trippel platina. Den 7 juni 2014 skulle Håkan uppträtt på Slottsskogsvallen, som tidigare år, men då biljetttrycket var så stort flyttades konserten till Ullevi. Med gäster som Veronica Maggio, Kapten Rld, Freddie Wadling, Adam Lundgren och Tomas von Brömssen blev det hans absoluta peak. I publiken fanns 69349 människor vilket gjorde den till Nordens största konsert.

Håkan har under sin karriär släppt sju album, vunnit fem P3-guld, nio Grammis och tolv Rockbjörnar. Han har även fått ta emot Årets Göteborgare, Evert Taube-stipendiet och Lisebergsapplåden.


Linnea Digerstedt

Likes

Comments

Cantani består av Filip Kristoffersson, gitarr, munspel och bastrumma, Caroline Benilton, sång, shaker och tamburin, Julia Ört, sång, banjo, trumpet och synthbas samt Hanna Widenheim, sång och keyboard.

Med en gitarr och tre stämmor bildades Cantani för tre år sen. Sen dess har de gått till final i Schlagerstjärnan, spelat i Arenan och på en mängd 50-årsfester. Men det här med att komma i tid har inte riktigt fastnat än.

Ska vi börja utan Hanna och Carro?

F: Ja men vi får köra utan dom.

J: Dom kommer när dom kommer.

Hur kommer det sig att ni bildade Cantani?

F: Jag fick förfrågan om att spela på Dagsnäs julmarknad igen då jag hade gjort det två gånger tidigare med min syrra men då hon var utomlands fråga jag Carro för jag behövde en sångare.

J: Vi tre hade då börjat sjunga lite ihop så vi hakade på och sen så var det hela väldigt uppskattat kändes det som så vi valde att fortsätta ihop.

Hur kom ni på namnet?

J: Det är en jättetråkig historia haha. Vi skulle spela i kyrkan, då vi hängde där lite, och dom ville ha ett bandnamn för annars skulle vi inte få spela. Så vi gick in på Google Translate och översatte sångare till italienska. Så från början hette vi Cantanti. Men vi fick en del klagomål för att det lät lite för tantigt.

F: Ja man kan inte ha ordet "tant" med i ett bandnamn om man inte bara vill spela på typ ålderdomshem. Så vi tog bort T:t så blev det Cantani istället. Men ingen av oss var väl direkt nöjda med det.

J: Nej det är först nu det har börjat klinga bra.

Tror ni att ni hade haft ett namn om ni inte blivit "tvingade" till det?

J: Jag tror inte det. Men det var nog bra att det blev så för då blev vi verkligen ett band.

F: Annars har vi haft "Lönehelg" som förslag, för vem älskar inte lönehelg?

Kan ni beskriva ert sound, vad är typsikt Cantani?

F: Musik som folk känner igen, lite krogmusik över det fast utan att bli tråkigt.

J: Sen anpassar vi ganska mycket efter spelningar men typ pophouse med countryinslag.

10 minuter in i intervjun kommer Caroline in..

C: Har ni redan börjat? Aha Hanna är inte heller här. Förlåt men jag somna när jag plugga haha.

Hur mycket repar ni?

F:Vissa veckor repar vi varje dag.

C: Ja men det är ju bara om vi har en spelning. Om vi inte har något att repa till så gör vi det inte.

J: Annars är det såhär våra rep brukar se ut. Jag brukar va 3 minuter sen, Carro är här innan och Hanna kommer efter ett tag. Vi hade en burk som man fick lägga pengar i om man var sen ett tag, men vi kom fram till att Hanna skulle bli ruinerad i så vi fick ta bort den.

Samtidigt har Hanna kommit in och Cantani är nu fulltaliga.

Hur kom det sig att ni var med i Schlagerstjärnan?

H: Det var vår lärare som anmälde oss och ringde och fråga om vi ville vara med.

J: Ja och vi tänkte väl "Why not", men nu i efterhand var det inte riktigt för oss.

H: Nej det var värre än vad vi hade tänkt haha.

Ja hur var det?

C: Det var som en skönhetstävling. Alla föräldrar filmade allt dom gjorde och alla hade tävlat hur mycket som helst och varit på läger medan vi inte gjort något sådant.

F: Vi åkte ju upp och drack öl och hade skitkul.

J: Vi var lite outsiders där med det var fett kul.

H: Ja när vi kom in i våra Cantanihoodies såg vi ut som typ rockare i en balettstudio haha.

Vilken är den roligaste spelningen?

J: Den som vi gjorde mitt ute i skogen i somras i Grovare var väldigt kul. Alla satt i en hage och vi spelade bra musik.

F: Ja den var väldigt kul, annars var Framtidsdagen väldigt bra.

C: Vi fick spela i Arenan och allt var så proffsigt, det var bra ljud och ljus och en gigantisk publik.

H: Men The Show är nog den roligaste. För till den har vi övat hur mycket som helst och vi blir stylade och allt.

F: Sen vill jag slå ett slag för 50-årsfesterna.

C: Ja dom är hur kul som helst. En gång fick vi avbryta mitt i för att alla klappa så högt att vi inte hörde oss själva haha.

Och den sämsta?

C: Det var när vi skulle spela schlagerlåtar på Rörstrand och så var inte Filip med så vi fick köra till karaokeverisioner. Sen är inte det vår genre så vi stod där och skämdes nästan. Men så kom folk fram efteråt och fråga ifall vi varit med i Melodifestivalen och tyckte att det var skitbra haha.

F: Ja vi hör ju lättare om något låter dåligt än vad andra gör då vi är vana vid hur det ska låta.

Vad händer med Cantani i framtiden?

J: Vi har ju fått många chanser men inte tagit dom. Där det enda vi behövt göra är att skicka in en demo typ.

C: Ja och sen har vi glömt det och struntat i det.

H: Men jag tror att vi alltid kommer hobbyspela ihop för vi kommer alltid att känna varandra.

F: Cantani har gjort gymnasiet så mycket roligare och vi har lärt oss väldigt mycket av det.

C: Jag tror att vi aldrig riktigt kommer att lägga av. Cantani är odödligt.


Linnea Digerstedt

Vill du lyssna på Cantani tryck här för att komma till deras youtubekanal eller här för att höra deras radiospelning. Gillar du det du hör? Gå då in på deras Facebooksida för att ta del av mer.

Likes

Comments

Veronica Maggio är Sveriges okrönta popdrottning. Med låtar som Jag kommer, Måndagsbarn och Sergels Torg har hon skaffat sig ett eget sound.

Starten

Veronica Sandra Karin Maggio föddes den 15 mars 1981 i Uppsala. Då hennes pappa är italiensk och jobbade Italien flyttade hon och hennes mamma till Toscana när Maggio var tio år. Efter ett år återvände de till Sverige där hon började i Uppsala Musikklasser för att sedan läsa musik även på gymnasiet. Efter ett år tog hon sitt pick och pack och flyttade till Österrike för att efter studenten flytta vidare till Norge innan hon åter hamnade i Sverige. Maggio upptäcktes när hennes framtida manager hörde några av hennes låtar på en väns dator. Efter de började hon samarbete med producenten Stefan Gräslund. De skickade en demo till Universal Music Sverige och ett skivkontrakt skapades. I mars 2006 kom hennes debutsingel Dumpa mig som följdes upp av en sommarturné och debutalbumet Vatten och Bröd. Något som gav henne priset Årets Nykomling vid 2007 års Grammisgala.

Satan i Gatan

Hennes andra album kom spelade hon in tillsammans med sin dåvarande pojkvän Oskar Linnros, då medlem i Snook. Och vinnaren är... nådde en sjunde plats på svenska albumlistan och sålde platina i både Sverige och Norge. Med på albumet fanns låtar som Måndagsbarn och 17 år. 2010 gjorde hon ett samarbete med Petter och sjöng in låten Längesen. Året därpå kom Maggios tredje album Satan i Gatan. Ett album som bl.a Christian Waltz och Markus Krunegård var med och jobbade fram. Med låtar som Jag kommer, Välkommen in och Snälla bli min gav hon sig ut på en lång turné med bl.a ett stopp vid Peace & Love.

Sergels Torg

I augusti 2013 släppte Maggio singeln Sergels Torg för att två månader senare ge ut albumet Handen i fickan fast jag bryr mig. Ett album som bl.a innehöll en duett med Håkan Hellström. Både Hela Huset, Sergels Torg och albumet sålde platina. Hon gav sig ut på en vårturné som sedan förlängdes över sommaren med spelningar på festivaler som Storsjöyran, Bråvalla och Way out West. Maggio har totalt vunnit fem grammis, två P3-guld och tre rockbjörnen.


Linnea Digerstedt

Likes

Comments

Evelina Eklund spelade in sin första skiva som fyraåring. Femton år senare tar hon snart studenten från Music and Production som Ordförande för Octo Puellae och med många spelningar i luften.


Hur kom musiken in i ditt liv?

Det kom ganska naturligt då båda mina föräldrar är musiker så jag har allltid sjungit och spelat. Jag spelade in min första skiva när jag var fyra.

Det är inte många som gör sin skivdebut som fyraåringar, hur kom det sig?

Min pappa har en studio så det var därför, vi gjorde en julskiva med kanske tre låtar. Men det var inte så kul som fyraåring. Det tar ett tag att spela in en låt och när man är så liten tröttnar man väldigt fort. Men det är kul såhär i efterhand.

Men du fortsatte med musiken även i "äldre ålder"?

Ja jag började spela gitarr när jag gick i mellanstadiet. Egentligen ville jag spela piano men det fanns inga tider så jag tyckte inte det var så kul. Men någon gång på högstadiet så började jag ta lektioner i piano, annars har jag alltid klinkat hemma.

När det blev dags för gymnasieval så blev det musik även där?

Redan när jag gick i sjuan sa jag att jag skulle gå MoP men sen började jag tveka när det närma sig. Dock blev det MoP ändå för jag kände att jag vill göra något kul. Jag är väldigt nöjd med mitt val men nu när jag börjar söka jobb känner jag att jag kanske skulle valt något annat. För som det är nu vill jag inte jobba med musik utan jag vill ha det mer som en hobby.

Vill du berätta om ditt gymnasiearbete?

Jag ville göra något som kunde ha användning för i framtiden så jag valde att försöka komma ut och sjunga mer på dop och begravningar. Jag har gjort det lite förut men jag ville göra mer och satsa lite mer på det hela. Men efter några månader kände jag att ville utvecklas mer och få in lite mer så då drog jag med Alma Aronsson på ett hörn. Vi har pratat ett tag om att göra något ihop och nu så tog vi tag i det hela. Vi håller på och bygger upp en repertoar med lite allsångslåtar fast med visstuk. Sen har vi ringt runt och fixat lite spelningar ihop. Det här är som ett kul extraknäck så vi hoppas på att köra en del i sommar.

Vad är det bästa med att vara ute och sjunga?

Det bästa är nog att få göra deras stund till en så bra stund som möjligt. Att göra något som de kommer ihåg. Det är ju en väldig skillnad på begravningar och dop känslomässigt men jag har lärt mig väldigt mycket på det.

Och det sämsta?

Det är väl att det tar en del tid att öva in låtarna, men det är en del av grejen. Så det är väl när det kommer en svår låt som man undrar ifall man kommer klara av. Jag vill ju göra allt så bra som möjligt.

Vad har du för tips till den som vill komma ut och sjunga mer?

Prata med präster, musiker och begravningsbyråer och berätta att du finns. Ta med dig en demo på när du sjunger om de inte hört dig tidigare så vet de hur du låter. Jag har även gjort en hemsida där det finns info om mig men där det ska komma upp klipp på när jag sjunger så att de som anlitar mig ska veta hur jag låter. Sen angående pris så är det bättre att börja lågt för att få jobb, men sen beror det också på hur länge du hållit på. Men runt 600-1000 kronor innan skatt.


Linnea Digerstedt

Vill du lyssna på Evelina? Klicka då här eller här.

Likes

Comments

Hannes Gustafson kommer från Varnhem och går just nu sista terminen på Music and Production i Skara. ​

Fredagtipset sker varannan fredag med ett tips om en artist och låt som du borde höra. Idag är det Hannes Gustafsons tur att tipsa.

Vad vill du tipsa om?

Jag vill tipsa om Lars Jansson Trio. De spelar chill jazz med riktigt bra pianospel i låtarna.

Vilken låt får jag inte missa?

At-one-ment för att den har ett skönt groove och bra solon.


Linnea Digerstedt

Likes

Comments

Vilma Bäckström från Främmestad, går tredje året på Music and Production i Skara. Utanför skolan sjunger hon och spelar i gruppen Our Home.

Fredagtipset sker varannan fredag med ett tips om en artist och låt som du borde höra. Idag är det Vilma Bäckströms tur att tipsa.

Vad vill du tipsa om?

Jag vill tipsa om First Aid Kit. Två urmusikaliska änglar som tar över världen med fötterna på jorden, skulle jag vilja säga. Utan att överdriva alltså.

Vilken låt ska man lyssna på?

Stay gold. Den här låten lyssnar jag på när jag behöver peppa mig själv. När jag behöver musik som intalar mig att fortsätta kämpa trots att det är motsträvigt. Deras röster tillsammans, de eftertänksamma texterna och låtarnas harmonik ger mig just den här energin. Det låter kanske lite klyschigt men sanningen är att det är precis så. Jag har så mycket att tacka dem systrarna för. Två sekunder in i introt på Stay Gold och jag har ståpäls på armarna.


Linnea Digerstedt

Likes

Comments

Dansband är en av de mest populära musikgenrerna i Sverige men trots det anses det vara lite fult. Dansbanden Sven-Ingvars, Flamingokvintetten och Sten och Stanley känner de flesta till men det finns också lite "yngre" band. Har du koll på dem?


Arvingarna

Partillebandet Arvingarna bildades 1989 och består av Casper Janebrink, Lars "Lasseman" Larsson, Tommy Carlsson och Kim Carlsson. Vart kommer namnet Arvingarna ifrån? Jo det spelar på att samtliga medlemmar har föräldrar i dansbanden Streaplers och Flamingokvintetten. Gruppen har gett ut 17 album sedan starten och deltagit i Melodifestivalen hela fyra gånger. Debuten i Melodifestivalen gjorde dem 1993 och vann då den svenska uttagningen med låten "Eloise", som i Eurovision Song Contest kom på en sjunde plats. Arvingarna har haft 20 låtar på Svensktoppen samt vunnit en Grammis för bästa album.

Barbados

Barbados bildades när Magnus Carlsson, Peter Samuelsson, Magnus Wictorinsson, Henrik Rubensson och Mathias Lager gick på ett musikgymnasium i Göteborg 1992. Men det har bytts ut sångare och keyboardister några gånger sen dess. Det var under Magnus Carlssons tid i gruppen som Barbados var som mest framgångsrika. Tillsammans med Magnus Carlsson deltog de i Melodifestivalen tre gånger samt en gång med Fame Factory-deltagaren Mathias Holmgren. Barbados har tagit emot tre grammisar, tio guldskivor och tre platinaskivor. År 2000 vann låten "Kom Hem" årets Dansbandslåt.

Elisa's

Skaraborgsgänget i Elisa's startades när medlemmarna, precis som Barbados, gick på ett musikgymnasium. Efter studenten började de satsa allt mer och kom då med i tv-programmet Dansbandskampen, ett program som de sedan gick och vann med 61,3% av rösterna. Trots att bandet inte funnits så länge har de hunnit kamma hem flera priser. Sångerskan Elisa Lindström har vunnit Årets Sångerska vid Guldklavegalan tre gånger samt Årets Låt vid samma gala för låten "Be mig! Se mig! Ge mig!" och en Grammis för Årets Dansband.


Linnea Digerstedt

Likes

Comments