Header

Mina praktikveckor ser oftast likadana ut, börjar i det lilla stallet med att gå ut och lägga frukost hö i Callistos och Diamond ladys hage och sen gå ut och ge stona och fölen hö och vatten. Sen mockar jag och fixar till Callisto och D-lady medan de andra fixar till stona. Därefter så åker vi upp till det stora stallet och antingen så hjälper jag till att fixa klart det stora stallet, gör i ordning hästar eller så rider jag Hellen. Hjälper jag till att fixa det stora stallet så gör jag antingen i ordning hästar eller rider sen eller tvärtom fram till lunch. Efter lunch gör jag i ordning hästar och sen om jag inte har något jag ska göra runt halv 3 så hjälper jag till att ta in hästar och sen mockar vi dem små hagarna, putsar träns och soppar. Har jag tid över så gör jag extra uppgifter så som att fylla vatten till hästarna i hagarna, kratta gången mellan hagarna eller rensar lite ogräs.

I alla fall så red jag Hellen basics pass förra veckan, måndag i ridhuset, tisdag i paddocken, onsdag i ridhus och i torsdag red vi ut. Sen har hon vilat då hon har fått sår vid sadelgjorden. Men hon har varit så fantastisk fin hela veckan. Jag red även D-lady en dag och bara joggade henne lite lätt. Men det är så här en typisk praktikvecka ser ut på Stall Tygelsjögården.

Jag tänkte även berätta lite kortfattat om helgen. I fredags hade jag små runda prickar på ryggen och jag trodde det var knott bett då jag har så enkelt för att bli biten. Men sen under natten hade det spridit sig så hela ryggen var röd och benen hade utslag, egentligen hade hela jag utom mitt huvud och fötter utslag. Så vi åkte in till vårdcentral Getinge i Lund och var där 1,5 timme. Dem sa att det var nässelfeber och dem trodde att jag hade ätit något som jag var allergisk mot, men sen sa läkaren även att en gång är ingen gång. Har fortfarande kvar utslagen, men dem har blivit mindre, men jag har aldrig ätit så pass många olika mediciner eller så pass många under en och samma dag och helg. Jag har heller aldrig varit så pass trött som jag är nu, kan somna när som och av vad som helst. I alla fall så var jag i stallet i söndags men då jag inte orkade rida ett ordentligt pass så fick jag Malin och Sara att rida nordisarna vilket gick hur bra som helst och jag vara bara tvungen att hoppa upp på nordisarna och rida något litet varv men red max en 15 min tillsammans och sen var jag extremt trött efteråt, så jag är väldigt glad att Malin och Sara ville ställa upp och rida dem varsitt pass. Tack mina älskade vänner!!

Men det är så här veckan har sett ut och nu är jag inne på min sista praktik vecka. Sen startar jag mitt andra år på Bollerup. För ett år sedan exakt började jag på Bollerup, Då det vara denna dag, förra året jag åkte ner till Bollerup.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

I måndags var det första dagen på praktiken och den tillbringades genom att jag knappt sov natten till i måndags och sen fram till lunch tömde vi boxar och på eftermiddagen gjorde jag i ordning hästar till beridarna.

I tisdags och i onsdags så tvättade vi stall och sen på kvällen tog jag med en efterlängtad vän till stallet och fick upp henne på Lilla ja och så red jag Regina. Vi red ut satsarp rundan vilket gick jättebra.

I torsdags så red jag fina Helen som har haft tappsko så hon var lite piggelin och otroligt spänd i vänster. Sen gjorde jag bara i ordning hästar under dagen och fixade lite andra stallsysslor.

I fredags så red jag Helen igen och hon var så avslappnad och fin, jobbade henne lite i mer i vänster varvet. Sen när hon kändes fin så testade jag galoppen också vilket också, vilket gick jättebra. Så nöjd, även om jag inte red så jättebra.

Igår åkte jag och mamma och shoppade lite, köpte kaninmat, ny vattenflaska och godis till honom. Sen köpte jag två ridtröjor, två par nya ridvantar, nya ridskor och torrschampo till Sötis hästens ben, som jag har längtat efter det torrschampot.

Idag har jag bara kollat serie hela dagen och så har jag varit i stallet. Vilket inte alls gick bra, hon kändes inte alls så fräsch som hon brukar. Hon var otroligt spänd, protesterade hela tiden både under longering och under ryttare och även utan sadeln. Jag vet att hon är slö och att hon protesterar så fort hon tycker det är jobbigt, men idag var det extremt. Jag kände inte alls igen henne idag och när jag satt upp och hade skrittat något varv sa jag redan då till mamma att det är något som inte stämmer. Jag fortsatte dock att rida henne lite, men det blev bara värre, så hoppade av och longerade henne utan sadeln och även då protesterade hon extremt mycket. Är så orolig över henne då jag vill att hon ska ridas igång ännu mer och få upp kondis så vi kan vara med på jakterna. Hoppas bara att det var dagsformen, så hon är piggare och fräschare nästa gång.

Fina älskade sötis hästen, oj vad jag tycker om dig så extremt mycket. <3 <3 <3

Likes

Comments

Idag åkte jag till stallet och red Lilla ja ett pass för mamma. Jag började med att longera henne för att verkligen se så hon lyssnade på mig, vilket hon självklart inte gjorde. Så blev lite tragglande i longeringslinan, sen satte jag på halsförlängaren, fortsatte longera henne med dem för att se om hon skulle protestera eller inte. När hon såg lugn och avslappnad ut, så hoppade jag upp och red ett varv på en stor volt i trav och sen på fyrkantsspåret ett varv i galopp och sen volt i trav igen. Det gjorde i båda varven ett par gånger, hade fortfarande halsförlängaren på så jag mer kunde fokusera bakifrån, utan att känna att hon skulle hitta på något. Det var helt otroligt hur hon visade upp sig och kom faktiskt lite närmare den form jag vill att hon ska vara i. Tack vare att jag jobbade med att få fart bakifrån under hela passet. För första gången kände jag dessutom skillnad på när hon var i arbete och jobbade i form och när jag travade av henne på långa tyglar, Där hon sökte sig neråt samtidigt som hon sträckte ut halsen ordentligt. Ett sådant här pass har jag länge drömt om att få, där både jag och hästen var trötta när vi skrittade hem. Bara synd att jag inte har så många som kan följa med och tjata på mig ett pass ibland, då mamma tycker jag låter hästen bestämma lite för mycket själv. Jag är så otroligt nöjd och glad över att jag får lov att rida henne och verkligen träna upp min egen sits på en helt annan sorts häst än Bollerup hästarna och även jobba med henne så mycket jag vill.

Imorgon tar mitt sommarlov slut och det är dags att komma tillbaka till verkligheten, vilket är rätt tragiskt eftersom jag inte vet när jag kan rida Lilla ja igen. Samtidigt ser jag framemot mina tre veckor på praktik i ett dressyrstall, där jag både utvecklas och har kul. Verkligen ett jobb som inte känns som ett jobb! Började som hoppryttare, men har mer och mer övergått till dressyr känner jag. Kommer inte ihåg senast jag tog ett hopp pass, men så länge jag inte har rätt muskulatur i ryggen inte har någon pålitlig häst i hoppning eller något självförtroende i hoppningen så klarar jag mig med att trimma lösgörande, dressyr och markarbete. Dock så saknar jag hoppningen väldigt mycket emellanåt.

Aja vi får se hur trött jag är i morgon efter praktiken eller om jag orkar logga in och skriva om dagen och nu lovar jag att jag ska ta nya bilder också, ha det gött! :)

Likes

Comments

I tisdags var jag och red Lilla ja, tänkte ta ett jogging pass och ställa igenom höger sidan samtidigt som hon skulle ta med bakdelen. Men vad händer, jo det gick jättebra på väg till paddocken men väl i paddocken så bara surar hon ihop flera gånger och vägrar gå framåt, kunde inte gå på spåret och bröt av flera gånger ifrån traven. Jag vet att det här bara är protester så samtidigt som jag små skrattar åt henne innerst inne så var jag absolut inte glad över henne. Så jag bestämmer mig för att fokusera på att få ut henne på spåret, vilket gick bra i både skritt och trav efter ett tag. Sen struntade jag i skritten och jobbade lösgörande samtidigt som jag gjorde tempoväxlingar mellan långsam trav och ökad trav eller rättare sagt arbetstrav och i slutet var hon så underbart fin så jag struntade totalt i hgaloppen och skrittade tillbaka henne i stället.

Sen i onsdags så följde en kompis med så jag fick upp henne på Regina och sen red vi ut Kyrkerundan. Lilla ja var otroligt spänd så gott som hela rundan, men det kommer vissa tillfällen då hon slappande av helt och blev riktigt slö. Men galopperna hängde hon ändå med rätt fint i och sen traven lika så. Men det var inte dem här härliga gångarterna som hon kan ha. Men den sista galoppen, oj vad hon bjöd på fint där. Hon sträckte sig lite mer framåt och tog tag i betettet pyttelite precis så mycket som jag vill att hon ska göra och sen galopperade hon på jättefint genom hela kroppen. Så otroligt nöjd över henne. Sen skrittade vi hem hela vägen så hon kunde få en lugnare andning, då hon absolut inte har lika bra kondis som jag vill att hon ska ha.

Likes

Comments

När jag sökte till Bollerup var jag riktigt skoltrött, kände att jag aldrig skulle orka med ett helt teoretiskt program, dessutom hade jag rätt mycket energi som jag aldrig blev av med. Jag trivdes inte heller i skolan, utan ville mer bara ut i friheten. Så för mig har Bollerup verkligen varit det bästa valet jag har gjort i hela mitt liv. Jag har fått och får chansen att träffa nya människor och börja om på nytt. Jag får chansen att göra av med all min energi varje dag. Vilket har gjort att jag inte är lika skoltrött, då jag får göra det jag tycker är kul och jag får det stödet jag alltid har behövet. Dem kompisar jag har runt omkring mig och som jag har släppt min tillit till är verkligen dem vänner jag vill ha livet ut och även dem som betyder mest för mig. Jag har träffat nya och fler vänner under året och jag har även fått träffa vänner som har och som betyder så oerhört mycket, men även vänner som inte har betyt lika mycket för mig. Även om alla är lika mycket värda. Detta har även gjort att om mina betyg inte var så bra i 9:an så är dem betydligt bättre nu. Dem teoretiska är väl fortfaarande sådär, men dem praktiska har bara stigit och stigit och jag har vblivit rätt nöjd över hur jag presterar. Jag har dessutom aldrig saknat skolan, men varje dag som går, ju närmare skolstart vi kommer ju mer längtar jag tillbaka. I alla fall så har jag aldrig saknat en skola så, som jag saknar Bollerup!

Jag tog ju det tunga beslutet att lämna Jagaar innan jag började på Bollerup och det är jag riktigt nöjd över att jag gjrde. Hade aldrig haft chansen att få tag på så pass bra hästar som Bollerup har, jag har utvecklats väldigt mycket och fått en helt annan känsla för hur en bra häst för mig ska kännas och det kommer jag ha nytta av i hela mitt liv.

Så Bollerup har verkligen varit det absolut bästa valet för mig eftersom jag har fått flytta hemifrån och klara mg själv, skaffat nya vänner och fått börja om på nytt, göra av med all den energi jag har inombords och verkligen fått utveckla min ridning. Så till er som står i valet att välja Bollerup eller något annat hästgymnasium så säger jag bara välj Bollerup!

Tack alla mina underbara vänner från Bollerup som finns där för mig oavsett vad!


Likes

Comments

I sommar har jobbat 4 veckor vilket var helt okej, men rätt tråkigt. Jag jobbade med parkarbete vilket jag inte är ett dug intresserad av, men jag ville ha pengarna, så jag kan hitta på fler saker.

Jag är nu inne på min tredje lediga vecka och nästa vecka börjar jag min APL på Stall Tygelsjögården, vilket ska bli kul. Men i alla fall det jag har gjort under dem här tre veckorna är att jag har skrivit in mig på Trafikskola, inför nästa sommar så det bara är att köra. Jag har även varit hos veterinären med Amigo som enligt veterinären har en inflammation i vänster bog och blir han inte bättre så väntar röntgen. Men nu går han på antiinflammatoriskt som han ska ha i 50 dagar. Jag har även varit på Falsterbo horse show, där jag shoppade ett brunt bling bling pannband, en luva med bling bling och hästgodis och sen såg jag hoppningen och invigningen.

Den 15 Juli var jag uppe i Falkenberg och kollade först och kollade på bilar och sen kollade vi på teatern Soldat Fabian blom. Den var både bra och tråkig. Den var tråkigare än förra året, men helt okej. Annars har jag ridit Lilla ja, men får inte riktigt ihop hennes högersida och får inte heller med hennes bakdel och vet inte hur jag ska lösa det, vill ha någon att träna för igen.

Mitt psykiska har både gått upp, ner. I början av sommaren var den väldigt långt nere och sen har den gått sakta men säkert uppåt, men är nu tillbaka i en väldigt djup dal.

Likes

Comments

Förra söndagen var jag iväg och körde Lilja under tiden som en annan i stallet red Regina. Det blev en skritt runda vilket var väldigt positivt så jag fick vänja mig ed henne i vagn igen. Självklart uppförde hon sig helt exemplariskt.

Jag var även där idag, men idag tog jag med mina två underbara vänner Malin och Sara så jag fick lite sällskap. Malin red Regina och jag vet inte riktigt hur det gick, men det jag såg, såg jättebra ut. Jag och Sara körde Lilja och det gick bra fram tills ett par träd, vi kom lite för nära och hela vagnen var halvvägs till att ställa sig på sidan, men det gick bra och hästen var lika lugn efteråt. Idag var hon rätt ojämn då hon var lite slö ibland, lite lagom pigg ibland och hon var även rätt vinglig. Men det känns som hon blir tryggare och tryggare i vagn, så jag är väldigt nöjd över henne idag! Idag tog vi ändå rätt mycket trav och hon ställer upp, så har verkligen inget att klaga på förutom att hon gärna vill trava på i gräset med vagnen istället för på vägen. Mottot med henne är att inte stressa, utan låta henne ta den tid hon känner att hon vill ha för att lita på vagnen och känna sig bekväm i den och att vara ute och köra själv. Min fantastiska underbara medryttarhäst.

Likes

Comments

Förra helgen var jag med en bekant på en körtävling, i början undrade jag vad jag hade gett mig in på. Vi kom dit på fredagskvällen installerade ponnyn och åkte sen till stugan. Jag pratade även med Malin en stund på kvällen innan jag skulle försöka sova lite. På lördagen var det upp tidigt vilket jag inte är så positiv mot oavsett, men jag kom upp och vi kom iväg lite över 7 . Fixade lite runt omkring, cyklade maratonbanan. Vi åkte sen och åt lite lunch innan vi åkte tillbaka och gjorde i ordning inför dressyr och precisions starten. Runt halv tre tror jag startade vi dressyren och sen där efter startade vi precisionen. Tror ägaren till ponnyn var nöjd. Vi körde tillbaka fixade lite i ordning efteråt och sen gick vi maraton hindren och lyssnade lite på när dem pratade om maratonbanan och sen på kvällen åkte vi till några andra personer och åt. När vi kom tillbaka till stugan så pratade jag ännu mer med Malin och sen somnade jag. På söndagen var det ännu tidigare upp och det kändes inte som det var morgon ens, men jag lyckades komma upp, på något konstigt sätt och jag tycker verkligen synd om alla andra som var i stugan. Söndagen gick bra och maratonet närmade sig och jag frågade mig hela tiden, vad jag hade gett mig in på och erkände inte hur kul det var. När vi var klara med allt var jag rätt nöjd över mig själv. Dels för jag hade överlevt, men jag hade även försökt göra så gott jag kunde. Vi fixade i ordning allt efter och så började vi packa ihop. Sen var det prisutdelning och därefter packade vi in ponnyn och började resan hemåt, vi stannande dock på ett ställe för att äta. Jag kan även meddela att det inte tog jättelång tid innan jag somnade så innan vi åt hade jag redan hunnit sova på en sträcka och sen efter vi hade ätit sov jag också typ hela vägen hem. Var hemma igen runt halv 10. Det var en väldigt kul helg, även om jag inte erkände det i början och känner bara hur jag blir mer och mer körintresserad istället för hopp intresserad.

På måndagen den 12 Juni började jag min praktik på Stall Tygelsjögården. Första dagen valde jag bara att komma in i rutinerna, så jag gjorde bara i ordning massa hästar till beridarna och sen skrittade jag av Ludde. Jag gjorde även lite annat små fix runtomkring i stallet. På tisdagen red jag Diamond Lady som jag först var lite väl försiktig på när jag red, så jag fick en liten mini träning utav en av beridarna där jag verkligen fick känna skillnad i alla gångarter och fy vilken fin häst det gömde sig under all lathet. Jag red även Hellen som jag blev störtförälskad i. Hon hade problem med att gå i form pga att hon hade en extremt kort hals, men hon kunde så mycket mer och gav verkligen en helt amazing ridkänsla. Så sjukt nöjd över första passet redan. På onsdagen gjorde jag i ordning hästar, skrittade av Astrid på kandar och så skrittade jag av och fram hästar åt beridarna. Jag hängde även med beridarna ut på en ridtur. Jag red även då Hellen och det gick faktiskt väldigt bra. På torsdagen fortsatte jag att göra i ordning hästar åt beridarna samtidigt som jag hjälpte till med andra stall skötsel uppgifter, precis som alla andra dagar. På fredagen var det full fart medvetslös. Började med att longera QD som först var jätteseg, men på slutet fick han lite fnatt och galopperade runt ett tag. Sen longerade jag Astrid som var så mycket piggare och ville verkligen springa av sig. Där efter red jag Ludde som var så mycket mer häst att rida än alla dem andra hästarna jag hann rida under veckan. Jag red både övergångar och lite andra mjukgörande saker. Efter lunch så red jag ett sista pass på Hellen som även då var sjukt fin, jag kunde ha begärt mer utav henne, men jag valde ett ta ett halv jobbigt pass. Avslutade hela praktiken med att fodra hästar och putsa träns. Jag kan även meddela att Ludde är född på Bollerup för 17 år sedan och att en vanlig dag såg ut så att vi började 7 med att fodra hästarna i det lilla stallet och i sto stallet,sen släppte vi ut de hästarna som bodde där och sen mockade och fixade vi alla stallet. Sen började jag göra i ordning hästar och när jag hade tid gjorde jag andra sysslor som ska göras i stall. Det var ett jättefint stall, men extremt trevliga människor som verkligen bjöd in en i deras team, rekommenderar stallet till andra som antingen söker praktik, sommarjobb eller vill köpa häst. Jag längtar redan till den 7 augusti då jag börjar mina tre veckor långa praktik där igen! Eftersom jag även red minst en häst om dagen, så gjorde det att jag fick en syn på hur olika hästar kan vara och att jag verkligen fick känna på hur en känsla ska vara när allt är rätt.

Likes

Comments

Tjosan!

Förra måndagen hade vi våt sista kör pass och då körde jag ut med en kompis och hästen Saffran, var typ 2 eller 3 gången jag körde henne och för att ha kört henne så pass få tillfällen så gick det helt okej.

I tisdags på dem praktiska ämnena hade vi först beteskoll, så då åkte vi ut till alla hästar och kollade till dem och sen avslutade vi dagen med att fixa hästar och utrustningen inför inspelningen dem har på Bollerup, programmet kommer att komma ut till höst och heter Det stora hoppet.

Onsdags hände inget och i torsdags hade vi först stalltjänst och sen kompletterade jag ett prov. I fredags var vi först på semin och sen snackade vi betyg, för att sen sluta runt kvart över 10.

I helgen har jag inte gjort jättemycket, i lördags var jag och shoppade, i söndags var vi på Eriksgården, i går var jag och red ut ett riktigt dåligt pass på Lilja så det tänker jag tyvärr inte prata om och sen idag hängde jag med på en kör uppvisning i östra Göinge tror jag det heter.

Jag ska försöka blogga på söndag kväll, tror dessutom det är nästa tillfälle jag har tid att blogga på.

Imorgon ska jag börja att småstäda och packa ner i rummet, på torsdag ska jag se till så all städning är klar och på morgonen åker jag och min grupp i klassen till Jägersro för att köra trav. Sen på fredag är det skolavslutning och sen ska jag åka iväg på körtävling tillsammans med dem som jag hjälpte till hos idag. Tävlingen är sen hela helgen, så det ska bli kul :)

Likes

Comments

I måndags hade jag examination i ridning vilket gick riktigt dåligt, kände mig som en flygande vante och som bara åkte häst typ. Jag fick i alla fall Ceydido som jag vet att jag måste underhålla mer, då han vill gärna ta för stora steg. Men jag vet inte vad som hände, för jag gjorde inget som jag skulle. Jag skulle ha haft kortare tyglar, hållit om honom mer med ytter, gett honom en ram att jobba innanför och verkligen suttit tillbaka honom. Men, men får se vad det blir för betyg på den lektionen och så får vi se hur jag går vidare. Sen var det en rätt chill dag.

I tisdags hade jag först sovmorgon och sen matte och film. På eftermiddagen pratade vi först om underlag och sen städade vi i sto stallet.

I onsdags var det en lugn dag och sen på eftermiddagen blev jag hämtad, av ett par kompisar och så åkte vi hem till dem på landet. Det kändes riktigt bra att bara få andas och ta det lugnt.

I torsdags gjorde jag inget speciellt och sen kom Malin och Sara mina närmaste vänner på kvällen, så vi kunde prata ett tag. Jag gjorde även klart en inlämning.

I fredags var jag i stallet och red ut Liljja, det gick inte bra men det gick inte dåligt heller. Bara att jobba vidare med att rida ut själva. På kvällen hade vi en kompis som kom över. Jag gjorde även lite svenska.

I går åkte jag till Tvedöra med Amigo och badade. Sen på kvällen hade mamma och pappa kompisar som kom och så kom Malin och Sara och så sov vi över. Jag gjorde även klart svenskan.

I dag har jag inte gjort någonting mer än chillat och pratat med mina vänner. Förhoppningsvis kan jag jobba lite med biologin nu också, så jag kan få den överstökad någon gång.


Likes

Comments