Skämt åsido.
Mina veckor efter operationen har varit okej men det är så sjukt (j*vla) irriterande att inte se ordentligt.
Smärtan var värst i en vecka och försvann sen successivt, var nästan helt borta efter ungefär två veckor. Jag känner fortfarande av lite skav från stygnen men det är bara ibland och är ingenting om man jämför med frustrationen av att inte se som vanligt. Mobilen ser jag okej på och jag har ett par glasögon tillfälligt som gör att jag kan se någorlunda på tvn.

Jag har fått en del skolarbete gjort hemifrån men har ej kunnat varit så mycket i skolan. Svårt att ta sig dit själv, jag kan inte se vilka det är jag möter/vart folk är och så ser jag ju absolut inte vad som står på tavlan heller för den delen.

Så jag mår bra men är less på detta. I och med en snabb kortisonhöjning med 20 mg vid operation och sen en hyfsat snabb sänkning, då jag idag 3v senare är nere på 7,5 mg känner jag mig ostabil i humör, kropp och sömnrytm. Ingen bra kombo.
Inte nog med det tycker jag nu de senaste dagarna att jag synen försämrats så därför ringde jag idag till både ögonläkarna i Göteborg och i Skövde. Så imorgon, på födelsedagen och allt, har jag fått en jourtid till ögon i Skövde.

Ibland tycker jag faktiskt att livet är rätt så orättvist.
Idag är jag sur, vresig och ledsen, men jag är säker på att det är en ny dag imorgon.
Ja, födelsedag och allt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Operationen gick bra men den tog dubbelt så lång tid än beräknat. Fick första dygnet mycket smärtstillande och har nu kunnat trappat ner det något men har fortfarande väldigt mycket värk. All vita i ögat är rött , rinner en del, jag har världens blåtira och jag är väldigt svullen, och hur lång tid det sitter i vet man inte riktigt.
Som det är nu ser jag bra ca 30 cm fram och sen är allt väldigt suddigt, jag har för varje dag kunnat öppna ögat lite mer men det tar emot och jag blir lätt yr om jag flyttar blicken eftersom omgivningen är väldigt suddig. Detta kan tydligen sitta i i ett par veckor och man vet redan nu att jag kommer så småningom behöva skaffa ett par glasögon då operationen gör att ögat ändrar form något, och att jag blir närsynt.
Nu gäller det bara att fortsätta hålla hoppet uppe att det snart blir bättre.

Likes

Comments

Hej, idag eller ja, igår var helt klart en omtumlande dag. Från att jag vaknade upp hemma i vetskapen om att jag skulle åka ner på ögonkontroller i Gbg till att jag blev kvar här och nu fastar inför operation imorgonbitti. Ibland vänder det snabbt.

Jag och pappa åkte imorse ner till Mölndal då jag hade en tid hos ögonläkaren och en tid för bentäthetsmätning. Rutinen med kontroll av synskärpa, tryck, vidgande droppar, olika kameror och möte med läkaren blev som vanligt men läkaren ringde även ner en till läkare som han ville skulle kolla på mina ögon. Och redan då berättade de vi så småningom säkert kommer att behöva en operation för att göra detta bra igen.

Laserbehandlingen som jag gjorde första gången i slutet av 2016 då det i höger öga var på väg att bli en näthinneavlossning hade börjat att läcka igen, även att vi flera gånger fyllt på med laser under året. Så vätskan från glaskroppen i mitt "friska öga" (det ögat som jag ser bra på) hade nu igen börjat läcka och risken att det kommer bli en näthinneavlossning om vi inte gör något var stor. Därför blev jag skickad till två andra läkare på en annan avdelning som kollade på mitt öga och som drog slutsatsen att operationen blir morgonen därpå.

Jag blev minst sagt paff och väldigt obekväm då jag gillar att ha koll på läget och veta hur och när saker ska ske redan långt i förväg. Men nu fanns det inga val som jag kunde styra.

Så fort man opererar ögonen blir det ett lite större ingrepp, men det är lugnande att det är ett vanligt ingrepp som de gör då och då. Operationen tar ca 1-2h och jag kommer antagligen att ha väldigt ont efter, vara svullen, kanske blå, plus att jag kommer att se väldigt dåligt ett tag efter.
Återhämtningstiden kan variera så där är det bara att vänta och se.

Jag är prio ett och har därför första tid kl 8, på operation imorgon bitti, och därför är jag redan nu fastande. Ikväll gjorde jag Dubbeldusch nummer ett och imorgon bitti vid 6 väcker de mig för en andra dusch och sköterskan berättade även att jag kommer att få ögondroppar samt tvätt av ögat då. Det är ungefär allt jag vet.

Vi får helt enkelt hålla timmarna att allt går bra och att jag återhämtat mig snabbt!

Likes

Comments

Mycket har hänt sen sist och frågan är vart jag ska börja. Jag var hos ögonläkaren förra veckan, fick vidgande droppar, tog bilder på ögonen med flera olika kameror och även undersökning och prat med ögonläkaren. Tyvärr såg hon nya "stråk" eller "förändringar" som hon förklarade det och skulle därför kontakta läkarna i Göteborg och återkomma. Jag har under 3 veckors period varit väldigt stel och ont/trött i kroppen och i huvudet så därför har vi, som alltid brukar hända när jag trappar ur kortisonet, fått pausa lite i nedtrappningen och ta det ännu långsammare. Detta bestämde jag tillsammans med en av mina huvudläkare när jag var i Göteborg på kontroll i tisdags. så nu ser kortisonschemat ut såhär:1,25 mg prednisolon/dag i en vecka och sen ska vi plocka bort 1,25 mg efter varje vecka som går, så får vi se om jag kan fixa det utan allt för mycket biverkningar.

Jag har mindre motivation till skolan än någonsin just nu men tar mig ändå dit varje dag och håller tummarna att det snart ska vända. Idag blev det dock ingen skola för mg då jag hade en tid för att laga ett hål i en av mina tänder. Eftersom jag tycker att gå till tandläkaren är bland det värsta som finns fick jag lustgas som gjorde att tiden gick snabbare och jag inte spände mig lika mycket under ingreppet, vilket var tur. Nyss hemma från träningen och ska nu försöka få lite gjort av plugghögen bredvid.

Likes

Comments

Skolan har dragit igång och till skillnad från förra terminen ska jag nu försöka att nästan vara fulltid i skolan. Det enda undantaget är att jag kommer att fortsätta ha egetarbete i svenskan då jag brukar träffa min lärare en gång i veckan och sen arbeta med uppgifterna hemma. Saken är den att jag blir inte trött av att det är en lång tid att vara hemifrån utan vila, utan saken är den att jag tappar fokus likaså koncentrationen och blir alldeles trött i huvudet av att det är så mycket att ta in. Detta är väl också en vanesak som förhoppningsvis kommer att ge med sig något efter några veckor. Annars är det inte hela världen om jag väljer att plocka bort en kurs.

Självklart vaknade jag upp två dagar innan skolstart med en jädrans förkylning men som tur var avtog den ganska snabbt och nu är jag bara lite täppt. Så bra att det inte blev mer och värre än så. Annars ringde sköterskorna om att de ville ha nya prover på mig så igår var jag på vårdcentralen här i stan för planrad provtagning. Imorgon väntas besök hos fotspecialisten i Skövde och nästa vecka har jag tid hos ögonläkaren.


Likes

Comments

Helgen har varit bra och jag har nu börjat att titta ikapp alla serier jag inte hunnit med att kolla på under sommaren. Bäst att passa på nu innan den lediga tiden läggs på skolarbeten.
En tallrik gröt, kaffe och sen tar jag bilen och hälsar på hos mormor och morfar.

Likes

Comments

Att sommarlovet börjar lida mot sitt slut ger mig både positiva och negativa känslor. Skönt att komma in i rutiner igen men självklart tycker jag att vi kunde fått ett par lediga veckor till.

Jag har hur som helst haft 10 otroligt bra veckors ledighet där jag har hittat på roliga saker tillsammans med folk som jag gillar. 4-5 veckor bestod av sommarjobb vilket har varit både kul och lärande och helt klart en riktig kämpeboost för mig själv eftersom att jag orkade att jobba så mycket mer än vad jag ens vågade tänka och planera.

Förra veckan invigdes med Ellen och Denise då vi hade planerat utgång i Lidköping. Två riktigt bra dagar med mycket gott och skratt. Spenderade sen en kväll med Ida, nästa med Kristian och kvällen därpå med Perla. På onsdagen hade jag även en inplanerad ögontid och jag fick ett nytt 8 veckors schema där jag ska försöka få ner kortisondosen nästan till noll. Därför ville min ögonläkare bättra på laserbehandlingen lite för säkerhetens skull, vilket hon gjorde och antagligen behövs det ännu lite mer nästa gång jag ska dit.

Fredagen började med en mysig picknick-frukost med Lisa A på Sandviken innan jag gick hem och bakade en stor sats med kärleksmumms.. I lördags blev det utgång här i stan med delar av tjejgänget i klassen, kvällen gick snabbt och sedan fick jag sällskap hem. Dagen därpå hade jag lovat mormor att hjälpa henne att lägga in gurka så jag och mamma åkte dit en sväng på dagen.

Den här veckan har jag haft första passet med sjukgymnasten efter ett litet uppehåll, varit på vårdcentralen här i stan och tagit prover, träffat några kompisar i klassen, varit i Lidköping och träffat Alice och näst intill framförallt haft tid att ta det lugnt här hemma, vilket har varit så skönt efter några för många fullplanerade veckor i rad.

Likes

Comments

Förra veckan passade jag, pappa och Agnes på att ta en minisemester nere i Skåne. Vi åkte tidigt måndag morgon och kom hem sent tisdag kväll efter en natt i Malmö.


Första stoppet blev Vänstra hamnen i Malmö.

På måndagskvällen åt vi mat från Malmös saluhall och gick sen vidare till Lilla Torg.

Lunchstoppet på tisdagen blev i Höganäs där vi åt och sedan tog en glass.

Likes

Comments