Lagade helstekt oxfilé till söndagsmiddag i helgen och vad gör man med bitarna som blir över? Jo du gör en grym Bookmakers toast av det dagen efter till lunch som man dränker pepparrot. Hade ingen majonäs hemma :((((((( så jag tog creme fraiche och blandade med dijon.

Smakligt spiis

Ingredienser
Helstekt Oxfilé
* Oxfile i bit, 500-800 gram beroende på hånga magar du vill mätta
* 2/3 vitlöksklyftor
* Timjan kvistar
* Salt och peppar
*Smör och olivolja

Gör såhär

Helstekt oxfilé

* Ta ut oxfilén ur kylen en halvtimma innan tillagning och sätt ugnen på 150°C, torka av biten samt salta och peppra.

Hetta upp en klick smör tillsammans med olivolja i en stekpanna tills det slutat bubbla och pannan är riktigt varm.

* Bryn köttbiten så att den får färg runtom och lägg upp den på en ugnsfast form.

* Pressa vitlöksklyftorna och "bre" ut dem över köttet klipp lite timjan från växten och ringla över.

* Skjutsta in i ugnen och ta ut när köttet har en innertemperatur på 50-58°C låt vila innan du skär upp.

Ingredienser, 1 Toast.

Bookmakers Toast

* Surdegsbröd två skivor

*1 till 3 skivor oxfilé

* Majonäs typ 1 matsked

*2 teskedar dijonsenap

*1 teskedar grov skånsk senap

* salladsblad

* 2 matskedar riven pepparrot

* 1 äggula

* Smör

Så här gör du

Bookmakerstoast

* Blanda majjon med senapen i en skål och ställ undan. Riv pepparroten och separera äggulan från äggvitan.

* Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och smörstek bröden.

* Montera: Bre majjo och senapsröran över brödet, lägg ut salladsbladen och oxfilebitarna över. Strö över den färska pepparroten och toppa med äggulan, klaaart.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag älskar långkok och har skaffat mig en ny favorit. Coq au vin har tagit över stafettpinnen från boeuf bourginon. Perfekt rätt som går att variera beroende på hur många man är, i min rätt anväder jag bara kycklingklubbor eftersom jag inte hade ett behov av att laga mycket, om man gör på en hel kyckling/tupp är det däremot perfekt att ha i kylen och värma på, det bli till och med oftast godare dagen efter. Det viktiga att tänka på när man lagar denna rätt är att ta bitar på kycklingen där benen finns kvar, då kommer kycklingen att koka så den blir mör och fin.

Första gången jag och pojkvännen lagade detta så använde vi kycklingbröst och lår som vi köpte separat i bit och låren var SÅ mycket godare just eftersom de får sitta kvar på benet. Så hel kyckling=inga problem med att laga bröst för benet sitter kvar och väjer du separata bitar=köp bitar som sitter på ben.

Har såklart använt mig av ett recept från köket.se som är fantastiskt, Tommy myllemäki och Lisa Lemkes recept som självklart får tolkas och modifieras så det passar ens egna smak. Jag skippade helt att ha i buljong i min gryta och körde bara på rödvin med buljongtärning i till exempel. Congac kan man skippa om man vill men ger en fin fylligare smak, och stäng av fläkten när ni tänder på.

Du behöver

Coq au vin

  • 125 g rökt sidfläsk
  • 1,5-2 kg tupp eller kyckling, styckad med ben
  • salt och peppar
  • 1,5 dl cognac
  • 1 flaska rödvin, ungt och fylligt. T.ex. Chianti eller Bejaoulais
  • 1,5 msk tomatpure
  • 1 selleristjälk
  • 3 morötter
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 4-5 timjankvistar
  • 1 lagerblad
  • 3-4 dl kraftig kycklingbuljong
  • 3-4 dl oxbuljong
  • 12-14 steklökar
  • salt och peppar
  • 225 g små champinjoner
  • 25 g smör
  • vetemjöl
  • smör

Vitlöksfrästa haricot verts

  • 200 g haricorts verts
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Tärna sidfläsket och stek det i smör. Ta upp sidfläsket och lägg åt sidan.
  2. Bryn den styckade tuppen i stekfettet, krydda med salt och peppar. Lyft ur tuppen.
  3. Bryn skalad steklök i smör tillsammans med hackad selleri, morot och vitlök.
  4. Tillsätt sidfläsk och tupp, lägg på ett lock och låt steka på svag värme ca 10 minuter.
  5. Tag av locket och häll på cognac (ha ej fläkten på). Flambera under tiden som du skakar på kastrullen, passa dig för lågorna.
  6. Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, timjan samt lagerblad. Salta och peppra. Slå på buljong tills allt i grytan precis täcks. Låt småkoka under lock i ca 1 timma eller tills tuppen är helt mör.
  7. Förbered under tiden svampen. Stek svamp, hel eller kvartad beroende på storlek, i en torr panna tills det börjar knäppa lite i pannan. Tillsätt smör och stek vidare tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.
  8. Ta upp tuppdelarna och lägg åt sidan. Under tiden fortsätter du koka ner grytan utan lock tills det är ca 5 dl vätska kvar.
  9. Mosa sedan samman lite vetemjöl och smör och vispa ner detta i den sjudande såsen. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknat så pass att det bara lätt täcker en sked när du sticker ner den i såsen och sedan lyfter upp den.
  10. Stek haricots verts tillsammans med två stycken fint hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lägg i tuppen tillsammans med svampen i grytan och servera med vitlöksfrästa haricots verts.

Likes

Comments

Dagen har äntligen kommit och mitt lidande är slut. Har verkligen fått hålla i väskan hårt som fasiken för att inte gå in och trycka första bästa semla under hela februari för att njuta under den här dagen. När jag bodde hemma kom pappa hem varje tisdag med varsin semla till oss barn under HELA februari, det var tider det.

Jag såg härliga Roy Fares kanelbullesemlor och kunde inte hejda mig, dem såg så fantastiskt jävla goda ut att jag var tvungen att testa dem själv. Och jag säger då det, den vanliga traditionella semlan kan slänga sig i väggen för att göra plats för denna svennedelux fusion, WOW, kanelbulle....semla, det e sen gammalt för mig nu.


Vetedeg

  • 30 g jäst för söta degar
  • 200 g mjölk, 3 % (ca 2 dl)
  • 480 g vetemjöl (ca 8 dl)
  • 55 g ägg (ca 1)
  • 3 g salt (ca 0,5 tsk)
  • 5 g malen kardemumma (ca 1 msk)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 90 g strösocker (1 dl)

Fyllning

  • 150 farinsocker strö (2 dl)
  • 100 g smör
  • 2,5 msk kanel

Mandelfyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g mandelmjöl (ca 1 dl)
  • 50 g hackad mandel (ca 0,5 dl)
  • 5 g kardemumma (ca 1 msk)
  • 20 g vaniljsocker (ca 2,5 msk)
  • 90 g florsocker (ca 1,5 dl)
  • 150 g mjölk (ca 1,5 dl)

Servering

  • 1 l grädde

Kanelbullar

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken till ljummen och slå över och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok.
  2. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20-30 minuter.
  3. Kavla ut degen 3 mm tjock, stryk på ett jämnt lager med smör, strö över farinsocker och kanel. Rulla ihop till en tjock rulle. Dela degen i 15 lika stora bitar och låt jäsa minst 90 min under plastfolie.
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt.
  5. Mandelfyllning
  6. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken och hackad mandel till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning som ej är för lös. Blanda i den hackade mandeln.
  7. Montering
  8. Vispa grädden. Dela bullen på mitten. Spritsa önskad mängd mandelfyllning på undre bullhalvan. Toppa med vispad grädde och på med locket på bullen. Pudra florsocker över.

Likes

Comments

Hejjjjj bloggis!!

Vet att det var mer än en vecka sedan alla hjärtans dag var men vill dela med mig av min dag. Jag älskar alla hjärtans dag och har nog alltid gjort det, det är liksom extra pirrigt på något sätt även fast man inte har en respektive. Framförallt är människor så otroligt snälla mot varandra under en sån här dag, jag var och fixade naglarna under alla hjärtans dag och då kommer en kvinna in i salongen och lämnar bullar åt personalen altsååååå?!?! hut gulligt? En sån grej kan göra så mycket, bara ren välvilja.

Jag ville fixa pankisar till mig och pojkvännen ludde på morgonen eftersom jag alltid vaknar tidigare än honom och de blev så fula haha, aja skitsamma de smakade gott och uppskattades. Sen på kvällen så åt vi middag tillsammans, drack vin och hade det trevligt.

Så vad åt vi??

Vi gjorde snittar till förrätt, en med löjrom och en med skagenröra, därefter gjorde vi råbiff med fantastiska hemmagjorda pommes frites (ni måste pröva), sen skulle vi äta chocolate fudge brownie med vaniljglass och bär till efterrätt men våra magar var proppfulla vid det laget.

Det som var så bra med den här middagen var att man inte behöver tillaga någonting och går därför sååå snabbt att laga. Om man ska bjuda på brownie är ett hett tips att grädda den lite kortare än instruerat och den och sedan låta den stå i frysen några timmar, då blir den sådär seg och kall som iallafall jag vill ha den.

Lägger snart upp recept på pommes fritsen dem e 2 dieeee foooorrrr


Inga efentliga recept för den här middagen men länkar receptet för brownie, dem är verkligen himelska!!!

http://www.koket.se/mitt-kok/roy-fares/fudge-brownies/


Likes

Comments

Tar ett glas vin på taverna brillo atm. Nice ställe men hade hellre velat hänga i "vuxen" delen men helt smockfullt i den baren. Så har hittat ett litet bord perfekt vid eluttag medan jag väntar på Maja.

Imorgon ska jag testa Europas bästa (!!!) curry. Den ska vara helt fantastisk. Min syster Martina fyller år på måndag och därför ska vi syskon ut och äta, kommer antagligen bli en smakupplevelse från himmelen.

Aja ville egentligen bara ha en anledning för att stirra ner i mobilen och undvika människor medan jag väntar på Maja så tjadååå. Ska försöka undvika människor utan telefonen ett tag nu😘

Fan insåg att vinet börjar ta slut.

  • 101 readers

Likes

Comments

AhhÄlskar inredning och vill hela tiden förnya mitt hem, men det e lite svårt när man är studerande och inte kan lägga precis varenda krona på inredning. Men om jag fick drömma skulle jag gärna vilja ha dessa godbitar i mitt hem.

Ahhh det är såå sjukt snyggt, vill ha nu!!

Bjuder även på en del av mitt hem som jag tycker jag lyckats med.

Likes

Comments

Älskar inte ni också at bara ligga i sängen under hela en söndag, tror faktiskt söndag är min favvodag. Diggar hur avslappnade söndagar kan vara pyjamas till klockan 17.00 är en typ av nationell klädkod.

Gjorde bananpannkakor till mig och pojkisen i söndags, toppade med turkisk yoghurt, bär och kokoschips. Sen låg vi i sängen och glodde på O.C och tryckte pannkakor, mysigt.



Det här behöver du för två personer:

(är du singen och ensam kan du halvera receptet)

* 2 bananer

* 3 ägg (det här kan man ju inte halvera tänker du som är ensam, använd ett ägg till 1 banan)

*Kokosolja

* Turkisk yoghurt

* Bär frysta/färska

* Kokoschips (risenta)

* Honung

Såhär gör du:

* Mosa bananen i en bunke och kläck i äggen, försök blanda smeten så slätt som möjligt.

* Hetta upp en stekpanna och klicka i kokosolja.

* Stek dina pannkakor i önskad storlek, jag gillar dem lite mindre ungefär som plättar.

* Stapla upp pannkakorna, klicka på lite turisk yoghurt, toppa med bär och kokoschips. Ringa lite honung över pannkakorna som avslutning.

Titta vad fint jag gjorde :)))))))))))))

Likes

Comments

Hej!

Längesen jag var här och skrev men ska jag vara ärlig har jag inte riktigt känt för det. Vill man verkligen något så gör man sig tid för det, så att jag inte hittat tid skull vara en lögn, har bara känt mig oinspirerad och lite lat. Iallafall kul att vara tillbaka samtidigt som jag tänker FAAAN eftersom jag lagat så mycket gott, testat nytt och utvecklats mycket i min matlagning sen sist Aja det ska bli bättring på det och dokumentationen kan börja.

Nu behöver ni inte vara oroliga över att jag svultit ihjäl, puss på er.


Jag oinspirerad och lat

Här är jag nu, inspirerad, härlig och glad

Likes

Comments

Sitter på Arlanda nu och ska åka tillbaka till lilla Lund. Har haft en så bra helg som till mestadels har bestått av shopping och brunch, har varit söndag hela helgen ungefär, älskar söndagar.
Har lunchat på två ställen som jag rekommenderar starkt det ena är docktor sallad som ligger på sibyllegatan och det andra är hawaiian poké som ligger på mäster samuelsgatan.


Docktor sallads lyxlåda är enkel och fräsch med varmrökt lax, på en kålsallad med avokado toppas med en vinigrette. Det enda klagomålet jag har är att vinigretten hade kunnat vara roligare eller bytas mot en dressing.

Hawaiian poke gör de trendiga pokébowlsen som man sett cirkulera på sociala medier och Gud så gott. Förstår varför det blivit en trend och känns helrött till lunch. Jag tog deras klassiska, tänk dig sushi fast i salladsform.

  • 138 readers

Likes

Comments

Här är brunchen som vi åt idag. Dem har uppdaterat sitt dessertbord till det bättre, smulpajen var supergod och hade lite kardemumma i. Min favorit var deras steak tartar.
Efter brunchen hjälpte vi vår mamma fixa i hennes galleri och sedan gick vi till fotografiska. Anton corbjin ställer ut en massa fina fotografier med rockstjärnor som motiv, älskade utställningen och fick med mig tre affischer hem.

  • 143 readers

Likes

Comments