I torsdags var vi på vårt första möte på specialistmödravården på Huddinge sjukhus.

Som jag skrivit i tidigare inlägg så är min dotter Vanessa född prematurt (för tidigt). Efter en extremt jobbig graviditet så försökte hon ta sig ut i v 26 men stoppades med medicin och stannade till v32.

Det visade sig 2 dagar innan hon togs ut att vi hade en kraftig havandeskapsförgiftning, 2/3 av de fostervatten vi borde haft och hon var 45,4% tillväxthämmad pga stopp i moderkakan/navelsträngen.
Havandeskapsförgiftningen hade även påverkat mina organ som hjärta, lever och gallan.
Levern blev jag inlagt för 2 månader efter hennes födelse då jag blev jättesjuk och helt gul, och gallan fick opereras bort 3 månader efter födelsen.
Hjärtat blev så pass påverkat att jag nu fått en typ av hjärtfel som kallas bradykardi. Det innebär att min puls normalt är väldigt låg och att hjärtat inte kommer upp i arbetstempo vid ansträngning. Jag har även lågt blodtryck numera, och hjärtklappning.

När jag gick in i vecka 17 så blev jag kallad till specialistmödravården för att denna gång ha koll på bebis ifall något skulle bli likadant, och även om det kanske inte går att göra något åt, så kan det bli lättare att förbereda en ev tidig födelse och veta lite i förtid om vi blir lika extremt sjuka.

På vårt första möte i torsdags fick jag dock ett väldigt jobbigt besked, nämligen att i analysen av min moderkaka från dotterns födelse så har det visat sig att jag har en sån gen(?) som gör att jag bara kommer kunna få tidiga och små barn, dock ska jag nu ha specialistmödravård denna gång för att kunna se till att jag går så länge som möjligt, och för att försöka förhindra att bebisen blir lika liten som Vanessa som var ett EXTREMFALL av tillväxthämning.
Detta var för mig extremt jobbiga nyheter då jag inte hade en aning om denna analys som gjorts, och för att jag nu verkligen hoppats på ett fullgånget och friskt barn som inte behöver bo på sjukhus i början av sitt liv. Jag ville bara ha en normal start :(


Bild på Vanessa ca 1 vecka gammal och jämförd med en body i storlek 50. Hon vägde 1293gram vid födelsen och var 41cm lång. 45,4% tillväxthämmad för sin vecka.

Nu är jag i vecka 18, 17+2 (tror jag, min surfplatta är död så kan inte kolla nu i skrivande stund), och än så länge har denna graviditet varit himmelriket jämfört med förra graviditeten, men tydligen ska jag inte låta mig luras då det med största sannolikhet kommer bli komplikationer igen. Hur förbereder man sig på något jobbigt? :(För att inte missa fortsättningen om hur det går med bebisen och även bebisens kön som vi kommer få veta på rul den 5 december (ja, vi vet det för vår ultraljuds-bm lovade att vi inte behöver åka hem förrän hon sett könet) så glöm inte följa barnbloggen <3
Massa saker i de olika kategorierna är på väg :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Igår, den 17 november var det internationella prematurdagen. Alltså dagen då vi hyllar våra små kämpar som fötts för tidigt.
Denna dag är väldigt jobbig för mig då min dotter Vanessa är född prematurt.


Det finns 3 grader av prematur, som är: extremt prematur, mycket prematur och prematur. De olika graderna är beroende på vilken vecka man föds i och alltså hur allvarliga konsekvenser och ev skador och chanser man har för resten av sitt liv.
Min Vanessa är mycket prematur. Hon föddes i 32+6 i mars 2014 så är nu 3,5år.

Att föda för tidigt är för de flesta en extremt jobbig och traumatisk upplevelse. Inget blir som man trodde, och första tiden med barnet är inte alls vad man förberett sig på under graviditeten. Att få sitt första prematurbarn är förvirrande, och en helt annan värld än att få ett friskt/fullgånget barn. Oftast får man stanna ett bra tag på neonatalen för att barnet ska få mogna, växa till sig och kontrolleras efter eventuella infektioner, skador mm som kan ha uppkommit/uppkomma.
Det är också väldigt svårt att umgås med andra som inte själva fått ett prematurt barn då de inte har en aning om vad det innebär och hur extra påfrestande det är.

Sen är det också så att prematura barn behöver väldigt olika vård både på sjukhuset och hemma efter hemkomsten. Så ett prematurt barn kan skilja sig väldigt mycket från ett annat prematurt barn. Det är en hel djungel extra att föda prematurt.

Alla ni som inte själva fött prematurt (eller ni som har också!), ägna en stund åt att även tänka på de mammor som gått genom detta, och som gör än idag!

Jag har faktiskt beslutat mig för att publicera en del av de inlägg jag publicerade på min gamla blogg (som inte finns kvar idag), där jag berättar om min graviditet/förlossning och sjukhustiden med Vanessa. Men de närmaste dagarna är det fullspäckat med annat, så det får vänta lite ;)


Följ gärna barnbloggen så du inte missar det <3

Likes

Comments


Idag har varit en toppen-dag! Jag och Vanessa har myst och lekt inomhus på förmiddagen. Vi lekte doktor med hennes doktor-leksaker termometern, reflexhammaren, tandläkar-spegeln och så lagade vi mat i hennes kök. Vi har även tittat lite på barbie, paw patrol och ordlekar på netflix och viaplay.

På eftermiddagen promenerade vi till ica och sedan åkte vi ned till secoundhand butiken för att titta på gravidkläder till mig och vinterhandskar till henne. Hittade tyvärr inga handskar i rätt storlek men jag fick mig ett par svarta mamma-jeans för 55kr! Lyckan är total :D
Bestämde mig för att ta och rensa lite bland kläder och leksaker och lämna in på måndag, inte gjort förut men tänkte prova istället för att själv fota och annonsera själv då vi har massor att göra oss av med!

På vägen hem stannade vi i lekparken för att leka med sandleksakerna ett tag innan vi gick hem för att laga middag :)

Imorgon ska jag sätta mig ner med inlägg för bloggen, och då jag ska berätta om mitt första möte på specialistmödravården igår och det tråkiga beskedet jag fick där :(
Har haft lite ont om tid ett tag nu, då det varit mycket möten med sjukgymnast, specialistmödravården + andra möten sista veckan - och på kvällarna bara orkar jag inte då jag har så extrema sammandragningar om kvällarna och inte har hunnit sova middag om dagarna sista veckan :( Men det ska bli skärpning! :)

Följ gärna barnbloggen så du inte missar kommande inlägg <3

Likes

Comments

Alla vet att vissa dagar hemma bara är tråkiga. Kanske är det dåligt väder, någon är sjuk eller några planer blev inställda? Här kommer 16 tips på saker att göra hemma eller i området man bor för att göra en tråkig dag roligare! Hoppas ni gillar den!

1. Gå ut i en park i närheten och lek!
Ta med sandleksaker, såpbubblor, kanske lite fika eller mellanmål och mys utomhus.

2. Baka!
Baka något ihop med dina barn, sätt dom på bänken/bordet och låt dom vara med och titta (håll dom under uppsikt såklart!), räkna antal mått, rulla bollar, trycka hål, dekorera kakor/tårtor, hälla i någon ingrediens mm

3. Pyssla!
Ta fram papper, lim, glitter och pennor och skapa roliga saker tillsammans med dina barn!

4. Spela spel!
Det finns alltid något man kan spela med sina barn. Hitta ett spel som passar ditt barn eller hitta på ett eget! Kolla gärna mitt tidigare inlägg om att göra ett enkelt spel. Länk här.

5. Ta en promenad!
Gå ett varv runt området och bara titta och upptäck nya saker. Prata om löven på träden med olika färger, studera kottar och stenar, se om ni hittar några blommor fortfarande och leta efter fåglar :)

6. Ha en lång läs-stund!
Sitt i soffan eller sängen och läs, massor med böcker och sagor och prata om vad ni har läst. Bara mys och ta en paus från allt och alla.

7. Träffa någon!
Åk hemifrån och träffa vänner eller släkt.

8. Se en film tillsammans!

9. Piffa upp er!
Även om ni inte ska någonstans kan det vara roligt att få fixa sig lite. Fixa varandras hår, kanske måla naglarna (beroende på barns ålder? och jo, massor av pojkar gillar att ha nagellack!)

10. Bygg en koja!
Lägg ett stort lakarn över matbordet eller över t ex stolar och hämta mysiga kuddar och filtar att ligga på. kanske läs en bok, titta på bilder i telefonen tillsammans eller sjung tillsammans!

11. Bygg något annat!
Bil, båt, docksäng. Med lite flyttkartonger är möjligheterna oändliga! Se nedan vad jag bygde åt min dotter när hon i en period var besatt av att leka pirat!


12. Dansa!
Sätt på rolig musik, gärna som barnen kan sjunga med till och hoppa och dansa runt i hemmet!

13. Smaka något nytt!
Köp till exempel en ny frukt ni inte testat förut och beundra färgen, formen och smaken. Kanske gör en fruktsallad med den nya frukten eller bara blanda era favoriter!

14. Ta bilder!
Ta selfies med barnen, klä ut er och ta bilder eller låt barnet prova att fota saker i hemmet!

15. Lär barnet något nytt!
Oavsett barnets ålder finns det alltid något att lära sig. Siffror, bokstäver, räkna plus, er egen dans rutin, rita något speciellt, lär er en ny sång, ett nytt språk, hur man klär på sig alla kläder och skor eller låt barnet lära dig något! Hur man lagar låtsatsmat, hur man lägger nallen för att sova eller hur man borstar dockans/hästens hår.

16. Tävla!
De flesta barn är i ålder att tävla på något sett, vem är snabbast på att klä på sig skorna, vem är snabbast till köket eller parken utanför? Vem äter sin banan snabbast eller annat kul.

Vilken var din favorit? Vad är ditt tips? kommentera nedan och glöm inte att följa bloggen för att få fler tips på saker att göra!

Likes

Comments


Har du ofta problem med att få ditt barn att städa efter sig? Orkar du inte hjälpa till längre, eller försöker du få ditt barn att ta lite mer ansvar?

En tärning är lösningen! (Förutsatt att ditt barn kan räkna till 6)

Idén uppkom av att jag satt i soffan och vilade, då jag är väldigt trött av graviditeten, och det var dags för städning innan läggdags. På vardagsrumsbordet framför mig låg denna lilla tärning och som en blixt från klar himmel fick jag idén att numret jag slår är det antal leksaker hon ska plocka :)
Min dotter har nu städat frivilligt helt själv i över en veckas tid, utan tjafs och gnäll.

Så här gör du:
Slå tärningen, säg antalet prickar du fått till ditt barn.
När barnet plockat sina t ex 3 leksaker så slår du igen. Enklare än såhär blir det inte! :)

Jag förstår att alla barn inte kan räkna i min dotters ålder, men OM ditt barn kan så är detta jätteroligt :)
Om ditt barn INTE kan räkna så tycker jag det är värt ett försök. Antingen går det inte eller så lär sig barnet med tiden.
Kom bara ihåg att se det som en lek! Allt barn tror är en lek är mycket roligare att göra!

Vad tyckte du om detta tips? kommentera gärna nedan och följ Barnbloggen för fler kommande tips :)

Likes

Comments

Så här enkelt gör du ett helt eget spel som du kan spela med dina barn, eller låta dina barn spela med varandra! Mycket uppskattat och roligt för alla som vill vara med!

2 spelare och upp :)

Du behöver:
* Valfritt papper i vilken färg som helst, dock är storlek A4 att rekommendera

* Penna/pennor i olika färger (går bra med vilken färg som helst bara den syns på pappret

* En eller flera tärningar, kanske beroende på hur långt ditt barn kan räkna.
(har man inte tärningar kan kan ta 6 pappersbitar och numrera från 1-6 och lägga uppochned och göra som med memory att man vänder en lapp)

* Varsin spelpjäs till varje spelare som ska vara med.
Du kan t ex använda, suddgummi, hårsnoddar, pappersbitar, leksaksfigurer, småbilar eller liknande (se bara till att de alla får plats i rutorna!)


Såhär gör du:
Rita upp en spelplan med rutor (eller cirklar?) för stegen och låt fantasin flöda.
Jag har till exempel lagt till stegar där man kan åka bakåt i spelet för att spelet ska ta lite längre tid ;)
Färglägg/dekorera eller kanske be ditt barn att göra det?

När du är nöjd är det dags att börja spela, slå en tärning (eller annat sätt att få steg) och för fram din pjäs över planen! Försten till mål vinner! ;)

Vad tycks? Lämna gärna en kommentar!


Likes

Comments

Jippi! Idag kom det första paketet till bloggen!

Jag har ju som jag nämnde i förra inlägget kontaktat företag och författare för att ha lite saker att visa upp och även recensera, och en av de författare jag haft kontakt med har idag skickat, inte bara en, utan två böcker till mig att skriva om på bloggen! Superkul!
Dottern stod och hoppade av lycka när jag berättade att vi fått 2 böcker att läsa och hon ville börja läsa direkt. Dock så har jag valt att vänta några dagar tills bloggen är bättre uppstartad och lite mer innehållsrik :)

Ville bara uppdatera med ett glatt inlägg ikväll iaf :) Jag återkommer inom kort!
Glöm inte följa bloggen för att inte missa dess utveckling :D

Likes

Comments

Hej hej!
Tänkte presentera mig själv, min lilla familj och bloggen lite kort :)

Jag som startar upp denna blogg heter Emma och är 25år gammal. Jag har en dotter född i mars 2014 och väntar mitt andra barn i slutet av april 2018. Jag är förlovad, men vi lever ännu inte ihop. Vi flyttar dock ihop i 2018 innan bebisen är beräknad att födas då vi får vår nya lägenhet :)
Då jag är gravid och redan har ett barn, har jag nu startat bloggen jag själv saknade när jag väntade min dotter samt tiden efter hennes födelse :)
Bloggen kommer innehålla allt ifrån info, tips och liknande för gravida men också boktips och filmtips för barn, pysseltips, recept för att baka enkelt med barn, och tips på aktiviteter för barn :)


Bloggen är under uppbyggnad och jag samlar fortfarande - och har redan - planer, ideér, lite kontakt med företag kring produkter och även kontakt med barnboksförfattare som önskar få sina barnböcker recenserade på bloggen :)
Ännu så länge designar jag bloggen, samlar ihop kontakter och planerar för en så bra start som möjligt, men inlägg kommer att börja komma inom kort.

Om någon läser detta redan nu och är sugen på att följa bloggens resa, och kanske har några ideér eller förväntar er något speciellt - kontakta mig då gärna på mailen: barnbloggen@outlook.com

Likes

Comments