Psykisk helse


En novellesamling der Marie Hofsløkken og Liv Christin Markussen byr på sterke historier og opplevelser fra egne liv.


<< Gi aldri opp håpet, gi aldri opp deg selv. Selv den beste kriger har arr.>>

Jeg ønsker å dele denne boka med dere fordi jeg tror at dette er en bok alle kan ha nytte av på hver sin måte. Kanskje du føler deg alene og ikke vet hvilken retning du skal gå? Eller kanskje du har en venn som er glad i å lese og samtidig går igjennom en tøff periode?

Dette er en utmerket julegave til deg selv eller en du er glad i. Link legges til nederst i innlegget.


For meg har Liv vært en unik trøst og støtte i vanskelige tider. Liv har vanvittig mye livserfaring som har gjort at hun kan være en god hjelper for andre mennesker. Det vet jeg at Marie har også. Jeg har aldri møtt Marie, men etter å ha lest noen av hennes ord forstår jeg mer.

Disse damene deler en unik gave. Jeg anser meg selv som både alternativ og åpen for det spirituelle, jeg tror på det som ikke alltid kan forklares og jeg tror på at noen mennesker kan se, høre eller sanse det vi andre ikke kan.

Jeg som nylig har mistet mormor finner mye trøst i andres ord. I det jeg leser boka får jeg en ro, det er som om jeg forstår mer. Jeg føler meg ikke så ensom. Denne boka kom til meg på et perfekt tidspunkt. Kapitlene er sterke, de etterlater mange inntrykk og tanker.

<< Livet er ikke for pyser. >>


Nei, livet er ikke for pyser. For noen mennesker kan livet bestå av en rekke utfordringer. Kanskje har man blitt rammet av en fysisk sykdom, eller like gjerne en psykisk eller kanskje man er en pårørende for vedkommende.

Personer kan lide av ensomhet, savn, kjærlighetssorg, traumer, bitterhet for det som var, men ikke lenger er. Kanskje man bærer på vonde og ødeleggende minner fra barndommen. Skilsmisse, tap av jobb, hus, dårlig økonomi- ja, det finnes så mangt hva et menneske kan gå igjennom. Noen opplever mange utfordringer, andre få.

Men for de som har opplevd tap eller tragedie så finnes det hjelp. Og av et åpent samfunn bidras det til å dele erfaringer. Enten det er igjennom en bok, en blogg, samtaler eller annen måte for kommunikasjon.

Jeg beundrer de som tørr å være åpne, jeg er stolt av de som har historier og er villige til å fortelle de videre.

Forfatterne av boka har en egen blogg

Og hvis dere ønsker å bestille <<Glimt fra livet>> så trykker dere på linken under.

Bestill boken her

Jeg er superstolt av dere Marie og Liv Christin.

Foto er lånt fra deres hjemmeside.


<<Kjære mødre og fedre; takk for livet.

Kjære alle som har vært innom livene våre, takk for all lærdom på godt og på vondt.

Kjære livet; takk for visdom, takk for at vi overlevde. Kjære livsledsagere; takk for tålmodighet, kjærlighet og livsglede, takk for at dere er til.>>

Marie og Liv.

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - klikk her!

  • 23 lesere

Likes

Comments


Da var det dagen, dagen vi skal ta et siste farvel med mormor. I dag skal vi høre på presten minne hennes liv, vi skal høre på salmer og sang. Jeg gruer meg. En av sangene som skal fremføres er "Eg ser."

Sorgen må man gå igjennom på egenhånd, jeg vet det. Ingen kan helbrede deg, det må du gjøre sjøl. Brutalt og sant. 


Eg ser at du er trøtt

Men eg kan ikkje gå alle skritta for deg

Du må gå de sjøl

Men eg vil gå de med deg

Eg vil gå de med deg

Eg ser du har det vondt

Men eg kan ikkje grina alle tårene for deg

Du må grina de sjøl

Men eg vil grina med deg

Eg vil grina med deg

Eg ser du vil gi opp

Men eg kan ikkje leva livet for deg

Du må leva det sjøl

Men eg vil leva med deg

Eg vil leva med deg

Eg ser at du er redd

Men eg kan ikkje gå i døden for deg

Du må smaka han sjøl

Men eg gjer død til liv for deg

Eg gjer død til liv for deg

Eg har gjort død til liv for deg

~ Bjørn Eidsvåg


Hvil i fred kjære mormor. 

  • 203 lesere

Likes

Comments

Psykisk helse

Jeg sitter på toget til Ullevål, jeg er på vei til et sted som kan hjelpe meg. Ja, særlig tenker jeg. Dette er for dypt til å fikses, jeg orker ikke prate. I dag vil jeg være stum.


Jeg vil ikke gråte, men det er for sent. 

Jeg sitter ofte på både tog og trikk og ser på andre mennesker. Ser de meg? Jeg undrer over hvilken skjebne de har. Hvordan har de det innvendig. 
Jeg tyder kroppsspråk og smil, øyne og latter, men et smil kan være en skjerm- en skjerm for at ingen skal se hva som egentlig bor inni deg nå. 

Hat, sorg, redsel. 

Jeg er ulik meg selv for tiden, jeg smiler ikke. Ikke en gang for å glede andre. 

I dag vil jeg ikke at du skal se meg.
  • 177 lesere

Likes

Comments

Tiden står stille. Klokken på veggen har stoppet, jeg orker ikke skifte batteri i den. Rotet ligger bredt ut over hele leiligheten, jeg orker ikke rydde. Katten vil kose, jeg klarer knapt å ta på henne.

Men jeg elsker katten min, æresord.

Lydene er så høye. Støyet rundt meg føles uutholdelig. Hodepine. Bankene stygg smerte. Verden lever fremdeles, jeg gjør det jeg også, men det føles ikke sånn.

Folk ringer meg, jeg klarer ikke å ta opp røret i frykt om at kun et "hei" får meg til å knekke sammen. Venner tekster meg på Facebook, de er der sier de. Jeg vet det. Men jeg skyver folk unna, jeg vil ikke, men jeg må. Jeg klarer ikke si alt til alle. Jeg orker ikke repetere følelsene mine. Unnskyld.

I sted skulle jeg finne fjernkontrollen til tv-en. Jeg fant den for faen meg ikke. Jeg begynte å gråte. Et halvt sekund etter fant jeg den. Fint. Det minste får meg i ubalanse.

Faen.

Nå er jeg tom for medisiner, det er akkurat som om jeg våkner til på nytt. Den litt rolige følelsen er borte. Jeg likte bedre den sløve delen av meg, selv om jeg vet at det ikke var en varig og god metode.

Men det er vel lov til å ta seg en liten pause er det ikke?

Veien videre, hva skjer nå? Begravelsen er på fredag. Å herregud som jeg gruer meg. Den eneste ordentlige trøsten jeg har nå er at mormor er på et godt sted.

Jeg tror det finnes noe etter døden. Jeg må tro på det, eller så er alt forgjeves. Jeg anser ikke meg selv som kristen, men jeg tror på noe. Jeg tror på noe noe fint.

Jeg tror på at oldemor, oldefar og mormor holder hverandre i hånden og ser ned på oss akkurat nå.


  • 144 lesere

Likes

Comments

Kjære gode mormor, sov godt.

Jeg håper oldemor og oldemor stod ved himmelporten og omfavnet deg. Det verst tenkelige skjedde, du ble brått tatt i fra oss. En hel uke kjempet du. Vi satt ved din side- natt og dag.

Du ga oss masse tid til å si farvel. Det var godt å holde deg i hånda, jeg vet du visste vi var der. Jeg snakket mye om barndommen, jeg ba en bønn for deg, jeg tilga og fortalte deg hvor unik du var for meg.

Stillhet.

Plutselig en dag ringte mamma, du hadde sovnet rolig inn. Du var klar. Det var ikke vi.

Vi ble egoistiske, vi ville ha deg så mye lenger i livene våres, men vi visste vi måtte ta farvel.

Gråtkvalt gikk jeg i fra deg. Du sa vagt ja da jeg spurte om du visste hvor glad jeg var i deg, det ja'et betydde alt for meg. 

Faens død. Den skremmer meg mest av alt. Mormor du var jo frisk, hva er meningen med dette???

Den siste tiden har mildt sagt vært forjævlig. Ikke bare for meg, men for resten av familien. Mine tanker streifer alle mulige kroker og kriker. Jeg tenker på mamma, lillesøster, onkel, Henriette og andre involverte. Samtidig står jeg fast i noe jeg aldri har kjent på før- jeg er lost. Det er kaos i hodet mitt.

Krig.

Jeg velger å være åpen om dette. Jeg har desperat møtt opp på legevakt 3 ganger den siste uka. To ganger på Gjøvik og en gang på Sørumsand (senest i går) jeg har i tillegg ringt Ullevål sykehus og ytra min situasjon. Skreket <<hjelp meg!>> Jeg er på et sted i livet hvor jeg ikke er i stand til å komme opp igjen alene. Jeg ønsket en frivillig innleggelse, men da må man tydeligvis stå klar med kniven i hånda. Jeg har indre sår som ingen ser- jeg trenger hjelp. Istedenfor fikk jeg 20 mg vival pr dag for 7 dager, jeg har aldri brukt medisiner før så jeg endte opp sløv og neddopet. Jeg føler meg livredd og nummen. Dødsfallet av mormor og synet av min sørgende familie var bare toppet av alt. Et triggerpunkt. Jeg tenker på dere hele tiden. Synene har festet seg i meg. Lukten og lydene på sykehuset. Ansiktet til mormor.

Hvor i helvete er helsevesenet når man trenger det?????

Jeg føler meg svikta og ikke tatt på alvor.

Sorg utarter seg forskjellig fra person til person, men jeg har i tillegg psykiske lidelser som gjør at alt av traumer, redsel, sinne og tristhet slår meg helt ut. Jeg hater livet og det jeg er fanget i.

Nedenfor legger jeg ved en sann, sterk og ærlig video om hvordan det er å være meg. Hvorfor jeg ikke er som alle andre.

Jeg vet du var så stolt av meg på grunn av bloggen og åpenheten, jeg ønsket så inderlig at du skulle få se meg mestre livet. Jeg vil aldri slutte å snakke til deg mormor. Hver kveld skal jeg ønske deg god natt.

Du vil aldri forsvinne helt.

  • 159 lesere

Likes

Comments

Psykisk helse


​Følelser, alle har de.

 Et menneske har 7 grunnleggende følelser. Noen er gode, andre triste og vonde. Vi kan for eksempel føle glede, tristhet, sinne, lidenskap og redsel. 

Noen føler sterkere enn andre. Jeg føler sterkere enn andre. Mine følelser er så sterke at de til tider styrer meg og jeg sliter med å regulere de. Når jeg ler så ler jeg så jeg skriker, når jeg gråter så gråter jeg i bøtter og spann og når jeg er redd så får jeg angst. Dødsangst. 

Men følelser er fint. Det er viktig å få utløp for gode og vonde følelser. Det var en tid der jeg undertrykte følelsene mine. Jeg klarte ikke å sette ord på de. Det gjorde vondt. 

Jeg er følsom og sensitiv, jeg har godtatt det. 

Jeg har prøvd å oppsummere noen viktige, skumle og gode følelser. 

Hvilke følelser har dere best kontakt med?


Beste følelse:

Å føle kjærlighet, å plutselig få en følelse av lykke, et sug i magen. 

En liten sommerfugl. 

Værste følelse:

Sorg, ensomhet og tap.

Skumleste tanke:

Å skulle dø- hva finnes etter døden? Forsvinner vi? Redsel for å aldri bli frisk før det er for sent.

Vondeste minne:

Da selvskadingen stod i sentrum av livet mitt. Legevakt, smertestillende, redsel.

Blod.

Fineste minne:

Det er flere. Umulig å svare på faktisk, men de innebærer andre mennesker, fine omgivelser og ro i sjela.


Jeg er redd for:

Død og stillhet. Natt, mørket og å aldri våkne igjen. Å ikke bli "frisk." Å miste mine nærmeste. Ulykker, sykdom, tap. Ensomhet. Jeg er redd for å ha angst.

  • 163 lesere

Likes

Comments

Altså, hvor ble året av?! Ett år eldre, ett år klokere og ett år med ny erfaring.

Jeg fyller 29 år. De siste 10 årene har gått så fryktelig fort. Neste år fyller jeg 30, da er plutselig 20- årene historie. Tema hos psykolog i går: svunnet tid! Jeg sliter med å akseptere at siste del av 20- årene har blitt brukt på psykisk sykdom og behandling. Det skulle jo ikke bli sånn. Klok psykolog sa jeg måtte finne aksept i livet. Årene får jeg aldri tilbake, men jeg kan velge å ha en fremtid. Jeg skal det. Jeg er bare livredd for å bli eldre, jeg vil ikke miste flere år nå. 


Å ha bursdag gir meg frykt og fryd. Dette tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Etter Facebook og andre sosiale medier dukket opp så syntes jeg det ble mye stress med tanke på gratulasjoner. Jeg kan ærlig innrømme at jeg har gruet meg til å få gratulasjoner på veggen min. Jeg gruer meg ikke til gratulasjonene i seg selv, nei for de er superhyggelige å få. Jeg er redd for at andre skal glemme meg. Å føle meg ensom. Rar som ikke får så mange gratulasjoner som de andre. Men seriøst, er det så viktig? Nei, men samfunnet gjør det viktig. Vi blir "dømt" eller dømmer oss selv på bakgrunn av likes på bilder/statuser, gratulasjoner, antall venner osv. 

Totalt feil er det.

Jeg har bare så angst for å bli glemt. Hittil har jeg ikke blitt glemt. Jeg har venner, kjæreste og familie. Takk for at dere finnes!

Når det er sagt så blir årets bursdag feiret i London med kjæresten og hans lillesøster Lise. Helga skal brukes til shopping, sightseeing og gode matopplevelser. Jeg tror det blir en 100% tipp-topp-tommelopp tur.

Jeg skal tåle å bli både 1, 2, 3 og 10 år eldre. Jeg skal prøve å snu om fra sorg til seier. Det er ikke gjort over natten, men på en fjern bursdag i fremtiden sitter jeg forhåpentligvis å reflekterer tilbake på ungdomstiden min og klapper meg selv på skulderen for en vel utført jobb. Det er en fin tanke det.

  • 202 lesere

Likes

Comments

Nå har jeg 1,5 år bak meg på en seksjon på Ullevål sykehus som behandler personlighetsforstyrrelser. Det første "kurset" bestod av generell gjennomgang på hva angst er, hva depresjon er og hvorfor noen får det. Behandlingsprogrammet på Ullevål heter MBT, mentaliseringsbasert- terapi.

Sunn mentalisering på seg selv og andre er alfa omega for å kunne fungerer rundt andre mennesker. Evnen til å føle empati, kunne kommunisere og samarbeide bra er svært viktig.

Del to på behandlingen består av en dag i uken med individualterapi og en dag med gruppeterapi.

Etter 1,5 år med samme psykolog var jeg nå i høst dessverre nødt til å bytte. Det var noe jeg i starten var skikkelig i mot. Det å skulle begynne på "scratch" ennå en gang var lite motiverende. Men du og du det endte over ALLE forventninger. Jeg syntes min nye behandler er fantastisk. Enten så knytter jeg meg opp til mennesker eller så gjør jeg det ikke, tillit er så viktig for meg.

Siden Ullevål "kun" behandler personlighets problematikk så har angsten og dysmorfofobien fått leve litt på ville veier, dessverre. Jeg har liksom ikke blitt noe bedre- heller det motsatte. Jeg har utviklet OCD. En tvangslidelse. Den bruker jeg ekstremt mye tid på i hverdagen.

Men, nå skal jeg få hjelp for OCD'en og jeg begynner allerede på onsdag med eksponeringsterapi. Skrekk og gru, men jeg er så motivert og klar for å ta tilbake kontrollen.

Har du blitt behandlet for OCD og har det fungert? Jeg ønsker gjerne å høre om det!

Vil det fungere? Det gjenstår å se, men jeg er storfornøyd med det hjelpeapparatet jeg har i dag!

  • 298 lesere

Likes

Comments

Psykisk helse

Å ligge på en kritthvit strand, rolig og varm. Høre på bølgene og føle på stillheten er dessverre ikke en hverdagsaktivitet. Helt ærlig, så var jeg ikke så avslappet som jeg ser ut da dette bildet ble tatt. Nei, for angsten er fanden meg med hvor enn jeg drar. Det kan allikevel ikke sammenlignes med den angsten jeg daglig jobber i mot her hjemme. I mitt eget hjem finner jeg ikke roen. Jeg er inne i en ekstra fæl periode nå og angstlidelsen er dessverre i full blomstring. Jeg er faen meg redd for alt!

Press i brystet, hetetokter, mageknipe, hjertebank, hodepine er bare noe av det jeg kjenner på hver eneste dag. Muskler, ledd og nerver er totalt i kluss. Men sånn er det jo å ha angst.

Har du som leser dette opplevd angst? eller kjenner du noen som har det?

Angst er noe som kan ramme absolutt alle, uansett alder. Noen arver angsten fra sine foreldre, mens andre opplever traumer i løpet av livet som gjør at man utvikler en eller flere former for angstlidelser. Å ha angst betyr ikke at du er "gal" for i de fleste tilfellene vet man at angsten ikke er reell og at det man er redd for ikke kommer til å skje, samtidig blir man dratt inn i en fengslende følelse på at noe fælt vil inntreffe og det er helt forferdelig. Selv har jeg ofte angst for angsten, selve angsten skremmer meg. Følelsen av redsel, kjenne på kroppens reaksjoner og miste kontrollen over tankene mine er ekstremt ubehagelig. Jeg opplever å være veldig alene. Det er ikke lett for andre å forstå hva jeg går igjennom.

Har du gjort deg opp noen tanker om hvordan det er å ha angst? Del gjerne dine tanker rundt emnet

  • 313 lesere

Likes

Comments

Psykisk helse

De færreste vet hvordan det er å ha dysmforfofobi, for de færreste vet hva det er. For litt over et år siden ante heller ikke jeg hva det var- men jeg hadde det.

Dysmorfofobi også kalt body dysmorphic disorder er en alvorlig psykisk lidelsen, den har mange likhetstrekk med en spiseforstyrrelse. Dysmorfofobi er ikke forbundet med vekt og kroppstørrelse, men heller fasong på kroppen og størrelsen på musklene, men mest av alt fokuseres det overdrevent mye på ansikt og nese, hår, hud og bryst. Mange som har dysmorfofobi prøver å fikse på sine feil og legger seg ofte under kniven, men med kortvarig lykke. Lidelsen går ut på å henge seg opp i minimale eller innbilte feil ved eget utseende. Personen er så overbevist om at han/hun har så kraftige defekter ved utseendet at dagene blir fylt med mye angst og uro. Dette er som regel "feil" andre ikke ser, noe som gjør det svært skamfullt å leve med denne lidelsen. I de verste tilfellene blir personen så isolert at han/hun ikke klarer å forlate sitt eget hjem. Dette resulterer til et svært ensomt liv. En vanlig dårlig hårdag for andre kan anses som en katastrofe for en med dysmorfofobi. Hver gang jeg snakker om lidelsen understreker jeg at dette ikke er forbundet med forfengelighet, det er ikke et narsissistisk personlighetstrek, men hjernen som signaliserer feil hos pasienten. De som har spiseforstyrrelse er større utsatt for å utvikle dysmorfofobi.

Jeg har kommet i kontakt med mange mennesker som selv sliter med dysmorfofobi og det har vært fint å utveksle erfaringer med andre. Før jeg fikk denne diagnosen hadde jeg ikke hørt om den, men det vil ikke si at den ikke eksisterte.

Jeg føler meg fanget i mitt eget hode, mine øyne ser stygt tilbake på meg i speilbildet, stemmen min hvisker stille stygge ord som << du er stygg. >> Jeg vet ikke bedre så jeg hører på stemmene. De dagene som er ekstra ille vil jeg bare ligge i mørket, jeg vil være usynlig. Greia er at jeg er lei, for jeg vet det er en sykdom. Jeg vet at utseendet ikke er alt, det er ikke det det handler om. Det handler om noe jeg ikke klarer å styre det og det gjør så vondt. Er det ikke rart hvordan hjernen fungerer? eller i dette tilfelle ikke fungerer....

Kjenner du noen med dysmorfofobi? fortell meg gjerne din erfaring. Det trenger så klart ikke være en diagnose selv om personen speiler seg ofte eller er utseende-bevisst, for dagens samfunn er jo bygget opp slik, dessverre

  • 333 lesere

Likes

Comments