Header

Då var det dags att visa er hur jag gjorde då jag byggde mitt bord! Jag gjorde allt helt själv men det kanske inte hade skadat med lite hjälp att lyfta upp bordskivan på slutet haha!

1. Vi köpte plankor med 45 mm tjocklek och 215 mm bredd. De bör vara tjocka när man ska använda det utomhus för att undvika att de inte slår sig vid all väderväxling. Dessa var ca 5 m långa så vi tog två stycken. Tror de kostade 98 kr/m. Jag kapade de på mitten och lade bredvid varandra på gräsmattan, ett hårdare underlag hade underlättat dock.

2. Jag tog en "vanlig" bräda vi hade liggandes som jag kapade strax under bordsskivans totala bredd och mätade från kanten så de hamnade på samma avstånd även på andra sidan.

3. Jag använde trallskruv, se till så de är lagom långa och inte går igenom till andra sidan. Jag satte fyra skruvar per bräda, dock inte för nära kanterna så brädan spricker medans man skruvar.

4. Sådär, då var bordsskivan klar. Som ben använde jag benbockarna LERBERG från Ikea, de kostar bara 60:- styck. Man får montera dem själv men det var lätt som en plätt. Jag var ute efter gråa men de var slut så de fick bli vita istället. Kanske jag byter ut de någon gång, eller spraymålar de. Kanske.

5. Jag orkade inte vänta på min man men jag lyckades släpa upp den tunga bordsskivan själv på underredet. Tog i för kung och fosterland först men var nära att få hela skivan över mig så med ilska och tårar i ögonen tog jag helt enkelt några rejäla stolar och lyfte upp på först, en sida i taget för att sedan lyfta nästa etapp upp till underredet. Haha, skam den som ger sig.

6. Jag älskar gamla plankgolv som bordsskiva men lycka till att hitta det, då har man tur. Jag orkade inte vänta på turen iallafall så jag köpte nya men de nya bräderna är lite för "fina". Bordet kommer att bli superfint när det stått ute ett par år i regn och rusk men för att göra en liten quick-fix så köpte jag bets. Den sorten man blandar ut med vatten själv (INTE lackbets, det är en slags lack och det vill jag inte ha!) Ett tips är att provmåla på en brädbit med samma yta (rester från kap eller liknande) innan man målar på bordsytan och även om det står ett recept på hur man ska blanda betsen går det fint att blanda i mer vatten och hellre måla fler varv för att få den nyans och mängd man vill ha. Denna bets heter Herdins Äkta Bets, Nr 84 Mörk Antik Ek.


Ja men vad tycks? Jag blev himla nöjd iallafall. Totala summan:

Plank 500:-
Bets 40:-
Underrede 120:-

// 660:-

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments