Är på väg in till stan för dejt med R. Det ni, med lite smör på! Har haft en kaosig dag (utan egentlig anledning, mer än barn som icke vill sova). Lämnade Amanda i ett trött och lite nedstämt tillstånd, känns inte alls bra. Jag har bestämt mig för att försöka ändra fokus de här sista månaderna hemma med Amanda. Det har varit för mycket fix och hushållsarbete. Inte sååå mycket - eftersom den mesta tiden har gått och fortfarande går till att helt enkelt ta hand om ungen (hon sover ju mycket lite, vilket ger väldigt lite tid utan barnet i faggorna). Nu har jag i alla fall bestämt att jag vill fokusera på Amanda - även när hon inte gnäller. Så nu går vi ut och sätter oss i gräset. Övar oss på att stå, dansa och kasta/snurra/slå leksaker. Har vattenlek på balkongen och gungar i lekparken. Det känns bra! Gör såklart det nödvändiga hemma, tvätt och kök och så, men har lagt ner det här med att preppa middag. Nehej, då hänger Amanda och jag på en bänk ute och vinkar till främlingar istället. Det är fab!

Nu ska jag gå av tunnelbanan och möta upp R. Wiiieee! Tapas, sangria och ostört prat, here we come!!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Nu så. Nu har vi äntligen träffat en läkare som remitterat oss till barngastro, och dessutom gått med på att göra allergiprov på Amanda. Hurra!

Dessutom har vi tagit oss i kragen och slutat nattamningen. Eller. Hon får som regel inte amma mellan 22 och 5, på ett ungefär. Sen är det för ljust för att hon ska somna om utan bröstet. Och i valet mellan att vara napp halvsovandes och gå upp och leka klockan 5, är valet rätt enkelt. Huvudsaken är att hon inte äter på nätterna - så att det inte är något som kan åka hiss i halsen på henne och orsaka miljoners gråtande uppvak. Nu vaknar hon mer sällan och nöjer sig oftast med att jag håller om. Men det var några nätter med mycket vaggande där.

Det här med amning alltså. Jag trodde ju att jag kanske skulle amma till sex-sju månader och sen lite casual sluta. Eh. Nej. Jag har en dotter som blir alldeles till sig när hon ska få amma på dagarna och som dessutom inte tycker om särskilt mycket annan mat (läs: äter i princip enbart grötklämmis). Hon börjar dock bli stor nu. Känns inte alls bekvämt att amma någon annanstans än hemma (har det väl i och för sig aldrig gjort, men ändå). Samtidigt får jag påminna mig att hon faktiskt bara är nio månader. Och då är man ju inte så himla gammal. 😊

Bra är i alla fall att ungen numera inte vaknar var 45:e minut och vill amma på nätterna. Alltså jag har inte sovit mer än två timmar i sträck sen Amanda föddes. Och då är två timmar bra i sammanhanget. Det är fan sjukt att jag ens står upp. Tror att det är amningshormonerna. Grymt starka grejer det dära. Började äta p-piller pga Gud vet varför, och fick efter en vecka dels fruktansvärt illamående (gravidillamående deluxe), dels jordens djupaste trötthet. Kändes som att någon hade drämt till mig. Var tvungen att sluta med pillrena och långsamt fick jag lite energi tillbaka (är ju fortfarande HELT SLUT naturligtvis...).

Vad mer? Na, vi lever lite i överlevnadsmode här hemma. Jag har lagt det mesta åt sidan och fokar på Amandas reflux, sömn och allmänt välmående. Träning, jobb, vänner, matlagning, och inredning har fått komma lite i bakvattnet. Det måste få bli så när man har en unge som spyr okontrollerat (det var dock förrförra veckan, nu går allt bättre) och inte sover.

Länge trodde jag att jag kunde göra allt men inser mer och mer att jag inte kan. Har haft en sån oerhörd stress för att jag inte får mer saker gjorda än att just ta hand om Amanda, men får påminna mig om att det är ju just det den här tiden är till för. Att ta hand om min dotter.

På tal om det. Nu vaknar lilltrollet. Hon har sovit på balkongen i SNÖOVÄDRET?! Vad är det för fel på svenskt väder? Jävla växthuseffekt. Jo men såatte. Känner mig lite mer positiv idag än vanligt faktiskt. Och i helgen kommer en kusin hit. Kul!

Likes

Comments

Igår var jag på massage. Det var R som bokade in. Han var nog ohyggligt trött på mitt klagande över ryggont. Och så har jag friskvårdsbidrag som snart tickar ut från jobbet (eftersom jag inte har köpt gymkort i år) så då var det ju bara att slå till. Massagen var grym. Har fått proffsmassage en handfull gånger men aldrig riktigt känt att det var sådär våldsamt megaskönt som man kan hoppas på. Men den här tjejen var fantastiskt duktig. Stället var lite smårackigt (lägenhet på våning ett omgjord till naprapatklinik...) men väldigt proffsig tjej. Mycket bra!

När jag låg där på massagen försökte jag slappna av (som sig bör). Tyckte ändå att det gick helt okej men några tankesnurror lyckades jag såklart trassla in mig i. Saker jag inte kan värja mig från i huvudet just nu:
- Amandas hälsa, sömn, ätande och bajsande (som fortfarande inte på något sätt fungerar problemfritt)
- min och Rs relation och hur det egentligen ska gå när man har fått en liten minikorv som tar upp två vuxna personers fulla uppmärksamhet, kraft och energi
- inredning (googlar posters varenda gång jag får chansen och har nu äntligen börjat haja Pinterest - är såååå sugen på att DIY:a en IKEA-möbel)
- karriär (ska jag bli hemmafru, konsulternas konsult, VD, banker eller entreprenör, OCH SÅ VIDARE - möjligheterna är oändliga)

Saker jag inte tänker så mycket på (förutom just nu då):
- min förändrade kropp efter graviditet och amning (bra ändå att jag inte alls hetsar över det som man ju hade kunnat tänka sig!!)
- kompisrelationer (går i vågor, men känner just nu att de som vill vara kompis är jag glad för och de som verkar tvära blir jag inte upprörd på, även om målet långsiktigt såklart är att bli bättre på att vårda och prioritera mina kompisrelationer)

Bra så. Nu gastar korven utifrån balkongen. Klockan två idag ska vi till tandläkaren. Amanda håller ju på att få tänder (vore ju konstigt annars), men nu har jag märkt att det hänger ner en "tandköttsflärp" (ja men jag vet, låter så äckligt) från där ena framtanden borde komma. Tydligen vill tandläkaren kolla upp det. Ändå fint att vi har gratis tandvård för barn i Sverige. Så mycket fördelar med att ha barn i Sverige i jämförelse med andra ställen. Tacksam.

OBS. Amanda tystnade fort. Därav att inlägget fortsätter flera rader efter att gastandet beskrevs. Jag skriver icke blogginlägg med gastande barn i bakgrunden (därav i princip noll blogginlägg sen min lilla guldklimp kom...). Over and out.

Coolaste ungen (och bortklippt sliten mamma)!

Likes

Comments

Jag har en riktig skitdag. Jäkligt trist att det är just då jag bestämmer mig för att skriva här, men det får vara så. Har haft en massa bra dagar där majskroken och jag gjort massa skoj men idag går ingenting. Hon bajsar hon inte - vilket gör att hon inte äter - vilket gör att hon sover knackigt - vilket gör att hon är sur. Suuuuuuperkul.

Jag är så satans trött på att allt strular. Min lilla unge är världens sötaste men hon är så förbenat dålig på allt som barn borde vara bra på - äta, sova, bajsa. På det har jag fått absolut tokspel på inredningen här i lägenheten - jag är ju här dagarna i ända (nästan i alla fall) - och det är inte bara att jag inte diggar utseendet utan även funktionen.

Amanda kryper nu. Jojo. Och ställer sig upp mot saker. Släpper taget och verkar tycka att hon kan stå själv. Alltså. Skulle behöva köpa en sån där hjälm. Och barnsäkra. Måste barnsäkra bättre.

Vad mer. Jo, nästa vecka ska jag klippa mig. Wihooo. Så himla nice.

Gudars. Ni anar inte hur ofta jag ligger på nätterna och tänker på saker jag skulle vilja skriva om. Inte bara för att det vore kul om bloggen handlade om något annat än knappt veckovisa uppdateringar i nästintill punktform om vad vi pysslar med, utan också för att det är så himla bra för hjärnan att skriva av sig. Jag får lite mer ordning och reda på saker och ting när jag skrivit om dem.

Problemet är att jag inte minns vad jag tänkt på så här när jag får en stund över. Har ett sånt fruktansvärt guldfiskminne just nu så ni anar inte. Det är hemskt. Minns ingenting. Vi har exempelvis inga blöjor hemma nu. Alltså vi har typ två stycken. Jag har glömt att handla det uppskattningsvis fyrtioåtta gånger den här veckan. Jag har varit på affären massor av gånger men jag glömmer bara bort det. Det är helt sjukt.

Nu vaknade visst Amanda. Av glassbilshelvetet. Gah! Bjussar på en bild av lillchefen.

Likes

Comments

Sååå. Nu har jag börjat skriva ett inlägg två gånger men glömt spara det båda gånger. Fail. Amningshjärna. Och allt det där. Amningshjärna. Ja alltså, majskroken är ju 7,5 månader nu och borde verkligen tagga ner på amningen och börja äta riktig mat (eller ta flaska...! 😥). Men si det vill inte hon. Så fort det är något annat än fruktpuré på skeden gör hon en häftig grimas och spottar ut. Min mamma försökte till och med hjälpa mig att "gömma" lite laxgryta i fruktpuré men hon identifierar, extraherar och gör sig effektivt av med allt som inte smakar sött. Gaaaah, hon är en så bestämd liten dam, min dotter.

Snart kommer Amandas kompis hit. Han är född en dag före Amanda och har en pappa som är långtida bästis med R. Bra skit att få barn samtidigt som kompisar. Bra skit.

Neeeheej, nu kommer de visst.

Likes

Comments

Min lilla kompis här hemma är en riktig sångfågel. Hon sjunger mest hela tiden. Inte så konstigt egentligen eftersom 90 procent av min kommunikation med henne är genom sång... Försöker prata mer med henne men känns lättare och härligare att sjunga. Hon ÄLSKAR också verkligen när man sjunger för henne. Om det gnälls så börjar jag automatiskt sjunga: "Jag vill ha munkar, munkar, munkar med hål i...". Så här i efterhand önskar jag möjligtvis att jag hade valt en bättre låt men nu sitter den benhårt, betingad utav bara sjutton.

Amanda sover just nu på balkongen. Snart två timmar. Så jäkla glassigt att vara mammaledig. Har legat och försökt sova själv på soffan på grund av noll komma noll sömn i natt, men det är slätt omöjligt. Kan inte slappna av. Tyvärr är det lite så. Trots att Amanda ibland överraskar och sover bra en stund så är min sömn åt helsike. Det är som att min kropp glömt bort hur man sover mer än två timmar i stöten. Och själva insomnandet är svårare än någonsin. Nu ska jag äta något och göra mig redo för promenad. Tjillevippen på er.

Likes

Comments

Vill så gärna skriva här. Vill så gärna att min lilla blogg ska fortsätta finnas där som en plats där jag kan fundera och vända och vrida på tankarna. Men jag hinner inte. Ibland har jag såklart en stund över. Men det är bara just små små stunder och jag hinner knappt tänka klart en tanke under de stunderna. Är dessutom extra långsam i tanken nu för tiden. Sömnbristen gör det med mig.

I natt räknade jag uppvaken till 18. 7 gånger lyckades jag få henne att somna om utan att amma, men 11 hela gånger ammade hon. Så hungrig är ingen. Däremellan ligger hon precis bredvid / på mig. Gråter. Varför gråter hon så mycket på nätterna? Hon gråter och är på riktigt ledsen. Gör så ont i hjärtat. Vet idag inte om det är reflux, magont, bara grava sömnproblem eller något annat.

Som ni märker är hela min värld fortfarande bebis. Det börjar dock bli bättre i det avseendet att jag i stunder känner mig lite mer som mig själv. Amanda älskar att hänga med min familj och när hon leker med sin mormor och sina mostrar kan jag läsa tidning och tänka på annat. Det är skönt.

Sen vi bytte till sittdel på vagnen trivs Amanda också där. Såå himla bra. Hon avskyr när jag försöker lura med henne in i en klädaffär eller så, men ett vanligt stopp på mataffären är nemas problemas. Utomhus trivs hon dock bäst. Den lilla skogsmullen. Längtar tills vi kan gå på upptäcktsfärd i skogen och samla kottar och dricka varm choklad.

Nu för tiden hänger vi rätt ofta (någon gång i veckan) i stan. Tar bussen in och går och äter lunch med någon. Det är megahärligt. För några veckor sen var vi och besökte min kompis som jobbar på riksdagen. Amanda tyckte promenaden i katakomberna var fenomenal. Min kompis känner typ alla och hela tiden var det någon där som hälsade och fyrade av ett leende. Amanda älskar människor som ler och tittar på henne.

Nu ska vi göra oss i ordning för att gå ut och äta lunch med en annan mammaledig och Amandas bebiskompis. Jag kör mjölkfritt nu och funtar på att även börja utesluta ägg och vete (för bebismagen) så har inte kommit mig för att äta något än. Blir helt låst och kommer inte på något alls att äta. Hela min diet består normalt sett av grönsaker, ost, ägg och vete. Och tycker att Sverige är ett dåligt land för att bara äta grönsaker. Särskilt om man dessutom försöker undvika kål, lök, bönor och linser (gasbildande...).

Nehej. Måste susa. Hoppas att ni mår fint kompisar. Och sorry för noll komma noll uppdatering på senaste tiden.

Likes

Comments

Glad alla hjärtans-dag på er kompisar.

Likes

Comments

Så. Idag var jag och lilltrollet hos en psykolog på vårdcentralen för att prata sömn. Trollets sömn. Det var en klok kvinna som sa många kloka saker. När man har en sån liten bestämd dam som vi har till bebis är ju dock generella råd inte alltid det lättaste. Hon trodde att Amanda inte var en sån bebis som älskade rutiner (nej, alla bebisar gör tydligen inte det?!) och att det vi försökt hittills mest har blivit ångestfyllt för hela familjen. De två vaggvisor jag till exempel har sjungit för henne sen hon var liten kopplar hon ju bara med ångest inför att föräldrarna hennes försöker få henne att sova...

Summa summarum är att vi ska göra det som har fungerat bäst hittills. Vara medveten om att det kanske inte fungerar varje gång men försöka inte ha så höga förhoppningar. Sömnmetoder tror hon att det är bäst att avvakta några månader med. Fem minuters-metoden rekommenderar hon inte alls. Så skönt. Var rädd att hon skulle säga något i stil med att bebisar ska gråta lite när det ska sovas eller något sånt. Men det gjorde hon inte. Hon var klok. Och inkännande. Dock var det bara en engångsgrej och hon liksom gav mig en lapp med generella råd om sömn och ett lycka till. Lite konstigt upplägg men antar att det är den hjälp man kan få på en vårdcentral. Är i alla fall glad för den pratstunden vi fick.

Sen igår äter jag återigen mjölkprotein och soja. Läkaren sa förra veckan att jag definitivt kunde sluta med den förbudsdieten - bara undvika att dricka ren mjölk typ. I natt var Amandas sömn bedrövlig och idag tycker jag mig se utslag på hennes hud. Alltså, jag tror att jag håller på att bli galen för ena sekunden ser jag utslag, andra inte. Det är på riktigt knäppt. Och nu känns det som att mitt ostberoende gör att Amanda mår dåligt. Jag kan ju såklart bara sluta igen, men det har på riktigt inte blivit någon skillnad i något sen jag uteslöt det där jäkla mjölkproteinet. Och jag blir ledsen av att inte äta mjölk och soja.

Eftersom ingen är van vid några allergier i min närhet är det många middagar nu där jag ätit väldigt torftigt. Min mamma har dock faktiskt verkligen seglat upp och ansträngt sig mega (och typ gjort mat med kokosmjölk) men det är så ofta man liksom sitter där och inser att man inte kan äta någonting. Tycker så synd om alla med permanenta allergier. Klart att det finns mycket värre saker i livet men för mig, som aldrig riktigt haft eller ens känt någon med en allergi (annat än mot typ nötter eller jordgubbar eller något annat mer begränsat), är det en stor grej.

Annars kan jag ju berätta att jag har fått inredningsdille igen. Inte så att jag köper massa saker men inredningen här hemma känns inte bra. Särskilt vår soffa är så jäkla sämst. Och nu känner jag mig besatt av att hitta en ny soffa. Grejen är ju dock den att soffhelsiket är rätt så nyinköpt. Så känns inte som läge att kila bort till Mio och köpa en ny soffa för en himla massa tusingar. Nej, jag hänger således på Blocket. Men är dålig på Blocket-kap alltså. Tycker alla andra jämt köper så sjukt fina saker på Blocket. Det senaste vi köpte därifrån var en ituskruvad gammal Ikea-spjälsäng med skruvsats passande en Billy-bokhylla. Såatte. Den spjälsängen har R kört in allehanda skruvar i nu så justerbar i höjden är den definitivt inte längre...

Nu måste jag börja med middagen. Lillan sover på balkongen i vad jag tror är max tio minuter till. Hej och hå. Rotfrukter i ugn blir det. Typ min godaste grej just nu. Eftersom osten har gjort återintåg i mitt liv, åtminstone på prov, tänker jag strössla feta och honungsstekta chorizoslantar på det hela. Såååå gott.

Likes

Comments

Pjuh. Så var de nerspydda lakanen och handdukarna i tvättmaskinen. Den enorma blöjhögen undanstädad. Och mina egna solkiga kläder äntligen bytta. Amanda har magsjuka - eller åtminstone något som liknar det.

Vi kämpar som tusan med vår lilla guldklimp. Alla som träffar henne tycker att hon verkar vara världens gladaste bebis - och det är hon också i flera avseenden - men det är så mycket magtrassel att jag på riktigt svimmar. Antingen är det stopp eller så flödar det för bra. Åt båda hållen. Och hon krumbuktar sig och pustar och frustar. Ibland äter hon jämt och ibland matvägrar hon. Det finns ingen logik.

Imorgon ska vi till Martinahemmet för att träffa läkare igen. Vet inte riktigt vad jag ska säga än.

En helt annan sak. Jag har verkligen börjat laga mat igen. Amanda sover sina halvtimmar under dagtid på balkongen nu (utan att man behöver dra vagnen under tiden eller så (yay!!)) och då får jag tid att pilla med mat. Det är super. I förrgår åt vi en stört god asiatisk sallad. Glasnudlar, böngroddar, bladspenat, spetskål, schalottenlök, morötter, räkor, jordnötter och koriander. På det en dressing gjord av limesaft, fisksås, risvinäger, olja, sambal, vitlök, ingefära, salt och socker.

Igår åt vi något ännu enklare. Wraps med kål, spenat, koriander (ja, vi återanvände rester från gårdagen), färdig falafel, picklad rödlök och färdig aioli. Löjligt gott. Nu ska jag rensa kläder. Om inte lillkorven vaknar förstås. I så fall blir det bebismys.

Likes

Comments