60-70 små maränger

2 äggvitor, rumstempererade

1 ⅓ dl socker

⅓ tsk citronsaft


1. Blanda äggvitor, ½ dl socker och citronsaften i en rostfri bunke.

2. Vispa på medelhastighet tills smeten blir vit.

3. Tillsätt resten av sockret och vispa till marängen är fast och luftig och allt socker har löst sig.

4. Spritsa ut maränger i valfri storlek på två plåtar.

5. Grädda mitt i ugnen (125°) i 45-60 minuter.


Förvara torrt


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

12-15 bröd

25 g jäst

5 dl ljummet vatten

1 msk salt

2 msk flytande honung

12-13 dl vetemjöl special

sesamfrön, valmofrön, linfrön eller solrosfrön

1,5 liter vatten + 1,5 msk socker

Ägg till pensling


1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.

2. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen i maskin i ca 5 minuter.

3. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 50 minuter.

4. Stjälp upp på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela i 12-15 bitar.

5. Forma bollar och tryck ett hål i mitten med tummen.

6. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

7. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull.

8. Lägg i ett par ringar i taget i det kokande vattnet. Vänd efter 1-2 minuter.

9. Låt ringarna torka en aning på galler och lägg dem sedan på plåten igen.

10. Pensla med uppvispat ägg och toppa med valfria frön eller behåll dem naturella.

11. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen (175°) i ca 25 minuter.


Rosta bröden eller ät dem som de är med t ex smör och ost eller mosad avokado och örtsalt

Förvara gärna i frysen


Likes

Comments

4 portioner

125 g choklad

2 äggulor, rumstempererade

3 dl vispgrädde


1. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna.

2. Vispa grädden, inte för hårt.

3. Blanda äggulorna med chokladen, en i taget. Rör om väl.

4. Vänd ner grädden i chokladsmeten.

5. Lägg upp i serveringsskålar eller glas och ställ in i kylen i några timmar.


Likes

Comments

25 chokladbollar

100 g rumsvarmt smör

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

3 msk kakao

3 dl havregryn

2 msk kallt kaffe

Pärlsocker eller kokos


1. Vispa smör och socker mjukt.

2. Tillsätt först vaniljsocker, salt och kakao och sen havregryn och kaffe.

3. Rulla till 25 bollar och rulla dessa i pärlsocker eller kokos.


Förvara i kyl eller frys.


Likes

Comments

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 msk strösocker

1/2 tsk salt

1 ägg

1,5 dl mjölk

25 g smält smör

smör till stekning


1. Rör ihop de torra ingredienserna.

2. Separera ägget. Vispa äggvitan till ett hårt skum.

3. Vispa ihop äggulan med mjölk och smält smör. Blanda med de torra ingredienserna.

4. Vänd försiktigt ner äggvitan.

5. Stek i smör på medelvärme. Vänd när det bildas bubblor på ytan.


Servera med socker, sirap, sylt eller bär.


Likes

Comments

500 g nötkött, t ex fransyska

2 msk majsstärkelse

3 msk vatten

1/2 tsk salt

1/2 tsk peppar


100 g skivade champinjoner

1 burk bambuskott

2 vitlöksklyftor

1 köttbuljonstärning

3 msk mörk soja

2 msk ostronsås

4 dl vatten

2 msk majsstärkelse utrört i 3 msk vatten

1 msk sesamolja


1. Skär köttet i tunna strimlor.

2. Blanda majsstärkelse, vatten, salt och peppar. Häll över köttet.

3. Låt stå i kylen över natten.


4. Stek champinjonerna.

5. Stek köttet i olja tillsammans med pressad vitlök.

6. Lägg köttet i en gryta och häll över vatten, soja, ostronsås och lägg i buljongtärningen.

7. Låt koka upp och lägg sedan i champinjoner och bambuskott.

8. Låt koka i 2 minuter och red sedan med majsstärkelse till lagom konsistens.

9. Häll i sesamolja och rör om.


Servera med jasminris eller blomkålsris.


Likes

Comments

100 g smör

3 dl socker

1,5 msk vaniljsocker

1 krm salt

1,5 dl mjöl

4 msk kakao

2 ägg


1. Smält smöret i en kastrull, låt svalna.

2. Rör ihop socker, vaniljsocker, salt, mjöl och kakao i en bunke.

3. Häll ner blandningen i smöret och rör om, vispa inte!

4. Rör ner äggen.

5. Häll ner smeten i smörad och bröad form och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.


Servera med vispad grädde och bär.

Likes

Comments

1 plåt

2 dl majsmjöl

1 dl solrosfrön

1/2 dl linfrön

1/2 dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Flingsalt och valfria frön att toppa med


1. Blanda majsmjöl, frön, vatten och olja i en bunke.

2. Klicka ut på en plåt och lägg plastfolie på.

3. Kavla tunt och gör rutor med en sporre.

4. Toppa med salt och frön.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.

6. Låt kallna och bryt i bitar.


Likes

Comments

5 pannkakor

1 ägg

2 dl mjölk

3/4 dl mjöl

1 krm salt

smör


1. Blanda mjölet med hälften av mjölken. Vispa så att alla klumpar försvinner.

2. Tillsätt ägg, salt och resten av mjölken.

3. Låt stå i kylen i 20-30 minuter.

4. Stek pannkakorna i smör i ganska het panna.


Servera med socker, sylt, grädde eller bär.


Likes

Comments

25 st vårrullar

2-3 skalade morötter

1/4 vitkålshuvud

4 st champinjoner

smör eller olja

1 msk hoisinsås

1 msk thailändsk soja

salt & peppar

25 g glasnudlar

25 st vårrullepapper*

1 uppvispat ägg

Olja till fritering


1. Koka upp vatten och häll detta över glasnudlarna och låt det stå i ca 5 minuter, tills nudlarna blivit mjuka.

2. Hacka under tiden champinjonerna i små bitar och riv morötter och vitkål med hjälp av en matberedare.

3. Stek grönsakerna tillsammans i smör eller olja tills de blir mjuka.

4. Tillsätt hoisinsås och soja och krydda med salt och peppar.

5. Klipp nudlarna i mindre bitar och blanda sedan med grönsakerna.

6.Ställ in i kylen tills allt svalnat.

7. Lägg ca 2 tsk - 1 msk fyllning på vårrullepappret och rulla till en vårrulle. Pensla skarven med ägg.

8. Värm upp oljan till 180°. Håll kolla på temperaturen med en termometer.

9.Fritera 4-5 vårrullar i taget i 3-4 minuter.


Servera med soja, sweet chilisås och ris.


* Ta ut vårrullepappren ur frysen minst 1 timma innan så att de hinner tina.


Likes

Comments