Det här behöver du till ca 30 st:

100 g Smör

0.25 dl Strösocker

1 dl Farinsocker

1 msk Vaniljsocker

2 msk Mjölk

3 dl Vetemjöl

1.5 dl Chokladknappar

200 g Mjölkchoklad

100g vit choklad


Gör såhär:

Börja med att vispa smör, strösocker, farinsocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp.

Rör sedan ner mjölk och mjöl.






Arbeta in chokladknappar med händerna.

Rulla till 30 jämnstora bollar, lägg på bakplåtspapper och låt vila i frysen i 30 minuter.


Smält mjölkchokladen i ett vattenbad under tiden.

Plocka ut kakdegsbollarna och doppa dem i smält choklad med hjälp av två gafflar, lägg sedan på ett bakplåtspapper, låt stelna.

Smält den vita chokladen, ringla över tunna trådar vit choklad över tryfflarna, låt stelna helt i kylen.

Förvara i en burk med lock i kylskåpet, går även att frysa.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det här behöver du till 4 portioner:

2 burkar kokosmjölk

1-3 msk röd currypasta (beroende på styrka)

2-3 st kycklingfiléer

1 burk bambuskott

1 burk vattenkastanjer

1 röd paprika

1 rödlök

3-4 st kaffir limeblad

3 kvistar söt basilika (kan uteslutas)

1 tsk rörsocker (kan ersättas med vanligt socker)

2 tsk fisksås

1 hönsbuljongtärning

1 dl vatten

1 msk lime

salt


Gör såhär:

Börja med att reducera kokosmjölken. Häll 1 burk kokosmjölk i en kastrull och koka upp.

Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom de lätt kan koka över.

Låt koka tills mindre än hälften av kokosmjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 minuter.

Den kommer att tjockna, Ibland skär sig kokoskrämen och bildar ett lager olja men det påverkar inte smaken.





Blanda i röd currypasta med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas olja. Oljan kommer får en härlig röd färg, som på bilden.





Tillsätt kycklingen och fräs den en stund.




Blanda i den andra koksmjölken, bambuskotten, vattenkastanjer, fisksås, rörsocker, limeblad, buljong och vatten, låt koka under lock i ca 10-15 min.

Hacka de resterande grönsakerna i stora bitar och lägg ner dem i grytan. Låt puttra i ca 10-15 min till.

Häll i limesaften och smaka av med fisksås, currypasta och salt. Blanda sedan i söt basilikan.

Servera med ris.


Likes

Comments


Hej, har haft en liten paus ifrån bloggen då vår son Odd äntligen har kommit. Har inte riktigt haft den tiden till att laga mat som man önskat. Men nu har både jag och Odd kommit in i vardagen och lagar mer och mer god mat.

Något jag älskar är att duka fint och ha gäster över på middagar. Så i år hade vi nyår hemma hos oss.

En av rätterna som var väldigt uppskattad vid förrätten var skaldjurssoppan som serverades med en skaldjursplatå.


Det här behöver du till 4 personer:

Skaldjurssoppa

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

skal från 1/2-1kg skaldjur

1 msk tomatpure

1 1/2 tsk paprikapulver

kajennpeppar (efter smak)

1 st fiskbuljongtärning

5 dl fiskfond (utspädd)

1 1/2 dl vitt vin

1 1/2 dl matlagningsgrädde

maizena

Salt

Peppar


Gör såhär:

Skala och hacka lök och vitlök. fräs i olja i en stor kastrull med skaldjursskalen några minuter. (Till soppan på nyår hade jag skal från kräftor, räkor och havskräftor, men det går bra med enbart kräftor eller räkor).

Tillsätt det vita vinet och sjud några minuter, tillsätt sedan tomatpuré, paprikapulver och kajennpeppar. Häll på fond och buljong, låt sjuda ca 15 min.

Sila ner skaldjurssoppan i en ny kastrull. Rör ner grädden och red sedan soppan med maizena. Låt sjuda i några min under omrörning. Lägg sedan ner valfria skaldjur och smaka av med salt, pappar och kajennpeppar.

serveras med ett gott bröd.



Till etterätt hade vi goda ostar, kex och frukter, som var trevligt att mumsa på både innan och efter tolvslaget. Till serveringen bad jag min duktiga sambo gå ut i verkstaden och göra en bricka att lägga upp ostarna på och vars en uppläggningsbricka till var gäst. Använde även skifferplattor där jag skrev med krita vilken sorts ost som låg på plattan.

Hoppas ni med hade ett fint nyårsfirande med god mat och fina dukningar.

Likes

Comments

Det här behöver du till 2-3 personer:


Ångad hoisinkyckling med grönsaker.

2 st kycklingfiler

1/4 kinakål

1 bukett broccoli

2 dl Hoisinsås

5 cm färsk ingefära

1 st lime rivet skal och saft

Chilli

koriander

sesamfrö

salt


Kokosbröd

3 dl kokosmjölk

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

3 msk rostade sesamfrön


Gurksallad

1 st slanggurka

2 msk soja

1 msk risvinäger

2 cm färsk ingefära

koriander

chili


servers med hoisinsås, inlagd ingefära lime och koriander.


Gör såhär:


kokosbröd

Sätt igång en gryta med kokande vatten, där ångkorgarna passar i.

Rör ihop en deg av kokosmjölk, mjöl och bakpulver i en mixer. Dela upp degen i 8 delar som rullas till runda bullar. Lägg bullarna i bullformar och ånga i ånginsats med lock på högsta värme i 15-20 min.

Rosta sesamfrön som sedan strös över innan servering.


Ångad kyckling med grönsaker.

strimla kycklingen i strimler. Marinera med hoisinsåsen, salt, riven ingefära, skal från lime och halva chilin (spara halva till garnering) Låt kycklingen stå medan du hackar grönsakerna.

Lägg lite Kinakål i botten på en ångkorg lägg sedan i kycklingen och broccolin, häll över marinaden.

Ta bort ångkorgen med kokosbullarna i och sätt kycklingen underst, så kycklingen inte droppar ner på bullarna. sätt seden kokosbullarna uppe på kycklingen och ånga ca 10-15 min ihop ( kolla så kycklingen är klar innan du tar bort den från spisen).

Innan servering strö över koriander, chili och sesamfrön och saften från en 1 lime.

Gurksallad

Skala din gurka med en potatisskalare, så du får tunna och fina strimlor. Skala från alla sidor tills du kommer in till kärnorna, de kastar du då de innehåller mest vatten.

Lägg gurkan i en skål och häll över sojan, vinägern, ingefära och lime, rör rundor. Häll över chilli och koriander efter smak och tycke.

Dela dina kokosbullar och lägg i kyckling och grönsakerna med lite gurksallad och tillbehör. Smaklig måltid!

Likes

Comments

Det här behöver du till 4 personer:

torskrygg

500g torskrygg

bacon

smör

salt


Äggsås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten 

1/2 fiskbuljongtärning

2 dl grädde

2 ägg

3 msk persilja

salt och vitpeppar


Pocherade ägg

4 ägg

1 liter vatten

1 tsk ättiksprit 12 %

1 tsk salt


Serveras med potatis och ärtor.


Gör såhär:

Torskrygg

Krydda torsken med salt och svartpeppar. Dela baconen i små bitar och stek gyllenbruna i en stekpanna. Stek sedan torskryggen gyllene på båda sidorna i baconfettet och en klick smör.

Dra bort pannan från plattan och låt fisken vila in i rätt temperatur så får du en saftig fisk. Rätt temperatur beror på hur du vill ha din fisk. Använder du termometer så är 50-52 grader en bra temperatur.

Äggsås

Koka äggen till hårdkokta.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa under omrörning en stund. Tillsätt buljongen och grädden under ständig omrörning.

Smaka av din grundsås med salt och peppar. Hacka de kokta äggen och persiljan och blanda ner i såsen innan servering.


Pocherade ägg

Koka upp vatten i en kastrull, häll sedan i ättiksprit och salt. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp, lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel med den. Låt sedan ägget försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter ca 3-4 min är ägget färdigt. Lyft upp med en hålslev.



Likes

Comments

Har hela trädgården full med äppelträd, så när man ska får gäster får man testa lite olika recept med äpple i. Detta har blivit en av våra favoriter här hemma. Den är både lätt och väldigt god att slänga ihop när man inte har hela dagen på sig att stå och baka.

Det här behöver du till 6 personer:

6st stora äppel

6 msk grovriven mandelmassa

150g smör

1 1/2 msk socker

1 1/2 tsk mald kardemumma

1 1/2 tsk mald kanel

3 msk sirap

smör till formen

Servera med glass

Gör såhär :

Sätt ugnen på 250 grader, lägg äpplena i en smord ugnsfast form där äpplena precis får plats.

Skölj och skär av lite av botten på äpplet så det står stabilt i formen. Ta ut kärnhuset med en äppelpip, ju större hål desto mer fyllning så gör hålet lite efter tycke och smak.

Blanda smör, socker, mandelmassa, kardemumma, kanel halva sirapen och fyll hålen med blandningen.

ringla över sirap på äpplena och stek dem i ugnen tills de blivit mjuka och fått lite färg, ca 25 min.

Servera äpplena varma med vaniljsås eller glass.

Likes

Comments


Jag och min syster var och har varit väldigt sugna på en thanksgivingmiddag med allt där till ett tag nu. Så när hon slutade tidigt från sitt jobb åkte vi och fika för att sedan inhandla ingredienser. Blev dock kyckling istället för kalkon, då vi inte är så många till middagen.


Det här behöver du till 4 personer

kycklingen

1,5 kg Kyckling

3st äpple

1 påse katrinplommon

2 st palsternackor

1,5 dl Färsk persilja

1/2 citron

1 msk soja

25g smör

Salt

Peppar


Creamed onion sås

3 st silverlökar

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl parmesanost

2 st lagerblad

1 msk kalvfond

salt

peppar


Sötpotatisgratäng

2 st sötpotatis

50g smör

100g marshmallows

1 dl farinsocker


Potatismos med bacon

6 st stora potatis

1 paket bacon

2 dl Parmesanost

Grädde

smör

salt


karamelliserad brysselkål

250g Brysselkål

3/4 msk socker

1/4 msk äppelcidervinäger

1/2 dl vatten

smör

salt

peppar


Skysås

3dl grädde

2 dl sky från kycklingen

1msk Svartvinbärsgele

2 msk Kalvfond

Maizena

salt

peppar



Gör såhär

kycklingen

Sätt ugnen på 225grader. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form. Stoppa kycklingen med klyftade äpple, katrinplommon och persilja, det som får plats resten strör du runt om kycklingen tillsammans med palsternackan. Smält smör, blanda i soja och saften från citron, pensla kycklingen med blandningen, salta och peppra.

Sätt in formen i ugnen i ca 1, 5 timme. Börjar kycklingen se bränd ut lägg på folie. Efter 1 timme i ugnen häll på 1,5 dl vatten till skysåsen.


Kycklingen är klar då du skär i den och det är klar saft som kommer ut.


Potatismos med bacon

Skala potatisarna och kok i lättsaltat vatten. Stek bacon halvhård och ta av från plattan. Riv parmesanosten.

Mosa potatisen med en elvisp varva med grädde, smör, parmesanost och baconen. Salta och peppra efter tycke och smak.


Creamed onion sås

Skär silverlöken i tjocka ringar. Koka upp lättsaltat vatten, häll i löken i det kokande vattnet, koka tills löken fått en mjuk konsistens. Ta upp löken och lägg åt sidan.

Koka ihop övriga ingredienser ( lagerblad, kalvfond, mjölk, grädde och parmesanost). Koka ett par minuter på medelhög värme, ta ur lagerbladen och tillsätt löken. Smaka av med salt och peppar.


Sötpotatisgratäng

Sätt ugnen på 200grader. Koka sötpotatisen i lättsaltat vatten, tag ur och dela i små tärningar 1x1 cm. lägg i en smord ugnssäker form, häll över de smälta smöret, socker och marsmallowsen. Sätt in i ugnen tills marsmallowsen fått en fin gyllenbrun färg.


Karamelliserad brysselkål

Koka brysselkålen i lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av och ånga av.

Vispa ihop socker, äppelcidervinäger och vatten tills sockret lösts upp. Stek brysselkålen i smör i en stekpanna i 1-2 minuter. Häll på vinägerblandningen, rör om och låt alla vätska koka in. Smaka av med salt och peppar.


Skysås

Ta sky från kycklingformen, häll i en gryta. tillsätt grädde, kalvfond och svartvinbärsgelen. Koka upp och smaka av med salt och peppar, red med maizena.


Likes

Comments


Nu när man går hemma och väntar på att den lille ska titta ut har man lite mer tid till att laga god mat, till min sambos stora lycka. Då pulled beef tar sina 4-6 timmar i ugnen passade jag på att laga detta då jag hade en dag hemma utan planer. 


Det här behöver du till 6 personer

picklade rödlök

3 st röda lökar 

1 dl ättika 12% 

2 dl socker 

3 dl vatten 

2 tsk salt


Pulled beef

1 kg nötkött (benfritt Högrev)

1 st gula lökar 

4 st vitlöksklyftor 

1 dl ketchup 

1 msk farinsocker

1/2 msk mald spiskummin 

2 msk torkad ingefära 

1 msk paprikapulver

1 msk svartpeppar 

2 msk salt

2 st torkade små piripiri

1 näve koriander 

1,5 msk whisky (rökig om du har hemma)

2 dl öl 

1 dl vatten

1 msk kinesisk soja 

1 msk olja

3 msk BBQ-sås (sweet baby rays)


Pommes frites i ugnen

1,5 kg potatis (fast sort)

1.5 msk olja 

1.5 msk salt 


Tillbehör 

Huvudsallad 

Creme fraiche

Ciabattabröd

BBQ-sås 


Börja med att pickla rödlöken.

Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i en burk med lock. Koka ihop ättika, vatten, socker och saltHäll den heta lagen över löken, sätt på lock och låt dra i minst 1 timme i kylen (helst över natten). Löken håller sig i kylen någon månad.


Fortsätt med köttet.

Sätt ugnen på 150 grader. Se till att du har en ugnssäker gryta med lock. Lägg ner högreven i grytan ( du behöver inte putsa köttet).

Skala den gula löken och vitlöken. Vitlöken skär du i små bitar och den gula löken i tjocka skivor. Blanda ketchup, olja, whisky, färska koriandern och de torra kryddorna, bred på köttet. Lägg sedan löken ovanpå köttet. Blanda ihop vatten, öl och soja och häll vid sidan om köttet. 

Sätt in i ugnen. Låt grytan tillagas i minst 4 timmar, i vissa fall kan det ta upp till 6 timmar och då får det ta den tiden, stressa aldrig det går inte. 

Kolla ungefär en gång i timmen så att köttet inte bränner vid i botten. Om du tycker det är alldeles för vattnigt så sätt locket på glänt i ugnen.

Din pulled beef är färdiglagad när köttet faller isär om du drar försiktigt med en gaffel. 

Dra isär köttet med två gafflar och blanda runt med såsen och BBQ-såsen i grytan. 

Om du ska bjuda på receptet passar det utmärkt att göra dagen före och sedan värma på, på 100 grader i ugnen en stund innan du ska servera maten.


Pommes fites 

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar. Skär enbart bort långsidorna på potatisen så att du får en så rektangulär form som möjligt. 

Skiva sedan potatisen, och skär skivorna till pommes frites ca 1 cm tjocka. Lägg allt i en skål med kallt vatten och skölj tills vattnet är klart (för att få bort stärkelsen från potatisen). Torka sedan potatisen torr med hushållspapper. 

Häll tillbaka potatisen i en torr skål och häll över oljan. Var noga med att det blir olja på alla sidor av potatisen.

Lägg ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Se till att inte bitarna ligger på varandra. 

Ugnsstek i 30 minuter tills pommes fritesen är gyllenbruna, vänd runt dem var 10:e minut. Efter första gången du vänt häll över saltet. Servera rykande heta från ugnen.


Likes

Comments


I förmiddags kom Sara och Emmy med sina fina små barn Adde och Heylin. Som jag fick äran att bjuda på brunch.

Till brunchen bakade jag scones, amerikanska pannkakor och gjorde en hallon smoothie. Som sedan serverades med skinka, ost, egengjorda marmelader, grönsaker och frukt.


Det har behöver du till 3 personer.

Scones 8 st bullar

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 gram smör

2 dl mjölk


Amerikanska pannkakor ca 15 st

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk socker

1 krm salt

2 1/2 dl mjölk

2 msk smält smör

1 ägg


Smoothie

5 dl naturell yoghurt

2 st bananer

1,5 dl hallon

1 tsk vaniljsocker


Gör såhär

scones

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, bakpulver och salt) i en bunke. Tärna smöret i mjölblandningen, tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg.



Klicka ut 8 bullar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Servera de nygräddade scensen med ost och marmelad.



Amerikanska pannkakor

Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, bakpulver, socker, salt) i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.

Lägg en klick smör i stekpannan och klicka ut en 1/2 dl smet per pannkaka.

Grädda ca 1 minut, tills pannkakan reser sig och det börja bubbla i pannkakan. Vänd och grädda ytligare i 1 minut.

Pudra de nygräddade pannkakorna med florsocker och servera med tex sirap och blåbär.



Smoothie

Häll i naturell yoghurt, banan, hallon och vaniljsockret i en bunke. mixa med en stavmixer till en slät konsistens. Smaka av om du tycker det behövs mer socker eller bär.


Likes

Comments


Idag har jag varit ute i trädgården och skördade de sista ur trädgårdslandet. Tänk att man fortfarande kan gå ut i trädgården och plocka in färska grönsaker. Har fått så mycket tomater i år och bestämde mig därför för att göra något av dem, då vi inte hinner äta upp alla här hemma. Så fick bli hemmagjord ketchup.


Det här behöver du till ca 5 dl ketchup

1 kg tomater (blanda gärna olika sorter)

1 st rödlök

1/2 st fänkål

1-2 stjälkar selleri

2 st vitlöksklyftor

1/2-1 st chilifrukt, beror på styrkan

1/2 dl Färsk timjan

1 msk korianderfrö

2 st kryddnejlikor

1 msk worchestersauce

1/2 dl Färsk basilika

3 dl vatten

1/2 dl farinsocker

1 dl rödvinsvinäger

2 tsk Salt

1 krm peppar

Olja


Gör såhär

Hacka och blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med en skvätt olja och krydda med vitlök, chili, korianderfrö, kryddnjlika , Worchestersauce, timjan, salt och peppar.

Stek under omrörning på låg temperatur i ca 15 minuter.



Tillsätt tomaterna och vattnet, koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften.

Addera basilikan och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen 1-2 gånger för att få den riktigt slät.

Häll tillbaka såsen i en ren panna tillsätt socker och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter eget önskemål.


Likes

Comments