Livet, Bilder, Tankar

Hej. Nu var det otroligt längesen jag skrev något är på bloggen, eftersom det inte finns tid för uppdatering... Jag publicerar detta arbete här på grund av att främst min krönika läses och uppmärksammas. Jag har skrivit krönikan och fotat bilderna till ett projekt som vi jobbat med under några veckor i ämnena Medieproduktion, Digitaltskapande och samhäll media kommunikation. Mitt arbete publiceras förutom här, även i min kompis Sofia Simoes tidning om näthat. Krönikan är baserad på en krönika jag läst, där en kvinna berätta om sina upplevelser efter att ha släppt en bok, då hon är författare, men den är även baserad på lagar, min kompis Vanessa Andersson och mina egna upplevelser. Hoppas den uppskattas. Bilderna kommer också upp här i inlägget.

Här kommer krönikan:

Näthat-döden

Hon dog näthat-döden i samband med boksläpp. Personen jag pratar om är Annelie Babitz, en författare som under hösten 2012 gav ut en bok, då hon utsattes för näthat, genom att kallas saker som Hora och Feministfitta. Är detta okej undrar man? Nej, verkligen inte! Detta är “osanningar” som skadar, saker människor skriver för att skada andra eller må bättre själva. Varför gör vi människor såhär? Det är en fråga jag ställt mig väldigt ofta. Jag menar så svårt är det inte att vara snäll, uppskatta andra och bete sig på ett vettigt sätt. Kommentarerna kommer från både vuxna och ungdomar, men det är inte många som kan stå för det de skriver.

Den här kvinnan, Annelie Babitz, som jag dock inte känner, fick höra en stor mängd spekulationer om sig själv, som hon absolut inte var beredd på. Babitz blev rädd och under två veckor så varken sov eller åt hon, detta är några av symptomen som man kan drabbas av om man utsätts av plötsliga grova näthat. Hon hamnade dessutom i en Kryosömn som varade i 48 timmar, tills hon tillslut vaknade och började försöka hitta lösningar.
Jag vet precis hur det är, då jag själv blivit utsatt för det. Min bästa vän, som börja bete sig illa mot mig och mobbade mig på skämt, vilket sen blev mer brutalt. Dessutom fick jag sedan veta att min bästa vän och vår gemensamma kompis, spred falska elaka rykten om mig i vår hemstad. Det var droppen, då tog jag kontakt med min bästa vän och det slutade i en katastrof. Jag blev bland annat uthängd på Instagram med information och bilder på mig samt falska uttalande om mig, som sedan spreds överallt.

Samma sak gäller min vän Vanessa Andersson, som driver en aktiv hästblogg samt skriver artiklar och inlägg till Sydsvenskan. Hon utsätts dagligen för alla typer av näthat och ibland får hon även mail av människor med dålig attityd, när det ända hon gör är att skriva peppande inlägg och berättar om sitt liv. Ibland undrar man vart mänskligheten är på väg...

Jag funderade på att anmäla det jag blivit utsatt för, men jag var rädd. Nu i efterhand har jag förstått att det var det jag skulle ha gjort, precis som Babitz gjort, men frågan är om det skulle hjälpt. Saken är att författar Babitz försökte, hon anmälde sin situation till Polisen och Google. Polisen fick bilder på det som skrivits och bilder på det som länkats till hennes namn, som skulle hamna under lagen för sexuellt ofredande, men allt slutade med att de några veckor senare gav beslutet: förundersökning inleds ej. Samma gällde Google, då den blev nekad, för att hon inte hade ett domstolsbeslut antingen från EU eller USA, vilket de behövde för att göra något åt bilderna.

Detta är otroligt, ska man verkligen behöva förbereda sig för näthat såfort man publicerar något, ger ut en bok eller diskuterar ett problem med en vän… Det är ledsamt att samhället ser ut såhär idag. Eller som Annelie förklarade det “Nätet har blivit vår tids arena för offerritualer”.

Lagar finns, men vi måste börja använda dem till 110%. Förstå allvaret och ta tag i det och för guds skull, glöm inte att sköta er när ni surfar på nätet. Går vi efter lagarna och fler börjar tänka på konsekvenser innan vi sprider skit om andra, så kommer vi alla känna en större trygghet på nätet. Vi kan alla göra skillnad!


Likes

Comments

Tankar, Livet
Denna Fredag morgon är ingen vanlig morgon. Denna Fredag morgon är nämnligen den sista innan lovet börjar. Yaaay! Äntligen! Jag otroligt skoltrött och vill bara ha lov, även om lovet tyvärr kommer bestå av, en massa historia och idrotts plugg samt funderingar inför muntliga NP i Svenska efter lovet...
Vad som ska hända mer i veckan, får komma i nästa inlägg!

Denna dagen är bra. Får påsklov, har endast 2 lektioner och studietid, ska filmas till en reklamfilm som mina kära vänner Hanna och Sophia gör, ska till sjukgymnasten, gymma med Angelika, städa inför kalas och tillsist familjekväll ikväll. Asbra dag endå!

Dock.... så var jag och pappa sent ute på grund av att jag glömt ställa min klocka. Vi kom iväg 07.06 och jag fick springa för att hinna fixa en biljett, då jag tappat bort skolkortet.... igen.... haha jag i ett nötskal!
Jag köpte biljetten snabbt och sprang till närmsta dörr på tåget. Jag tryckte som en galning på dörrknappen, men det bara pep...

Första tanken som kom upp i huvudet, var att det var försent för att komma in, men dörren längre bort var öppen, så man kunde fortfarande gå på, men dörrf*n öppnades inte där jag va... Helt sjukt. Jag började springa dit men då körde tåget köra. Hade det varit så att dörren funkat hade jag kommit i tid till skolan... men nä.
Detta har hänt förr, fast för personer i Malmö, jag har sett det med egna ögon och nu när jag gick av så blev vissa klämda i en av dörrarna.... Asså kära pågatåg, vad hände r!?
Jag får seriös damp på sånt här, det ska inte kunna hända... ibland så är tågvärdarna smarta och tejpar dörrar som inte fungerar, men de glömmer alltid utsidan... så vi som ska på får bara hoppas på att dörren funkar som man står vid. Ärligt talat, så ska det ju inte behöva vara... Håller ni med? Detta är ej okej!

Likes

Comments

Tankar, Vänner, Bilder

Det sker mer än en begravning varje vecka året runt på grund av alkohol i trafiken.
- Varje år dör cirka 70 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor.
- Mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken är onykter.

Vi är fyra elever från Malmö Latin och går första året. Under några veckor har vi jobbat med en kampanj som heter "Nej till alkohol i trafiken". Temat är "Don't drink and drive" och filmen deltar nu i en tävling som heter "Berätta för 100 andra". Med vår video riktar vi oss främst till åldersgruppen 15-25 år, men även andra som har kontakt med alkohol. Vi vill få målgruppen att avstå från alkohol i trafiken - både när det gäller att köra påverkad och att åka med någon som är påverkad.

SE FILMEN HÄR: https://www.youtube.com/watch?v=GXJa_aPRc_k​ 

Annie Göransson, Stina Bunke, Simon Sveberg och Maxilia Davidson

Lärare: Sofia Gustafson

Likes

Comments

Livet, Tankar

Nu är jag tillbaka!

Jag är sämst på att uppdatera bloggen och jag vet om det... Har mycket att göra och lite tid, till att hålla på med bloggen. Inläggen får komma lite då och då helt enkelt, hoppas ni fortsätter läsa ändå. På tal om läsare... Jag struntar i vem som läser bloggen, men stör ni er på vad jag skriver, eller hur jag skriver, sluta då läsa bloggen istället för att klaga. Jag orkar inte bry mig, jag har fått en del kritik förr, men kommer sluta att ta åt mig så mycket av den kritiken nu, som sagt, jag orkar inte bry mig. Jag är fullt medveten om att min Svenska inte är fullständigt korrekt enligt vissa, att jag särskriver en del, att jag skriver om saker som vissa reagerar på och att jag slarvar med stora bokstäver och tecken. Ärligt talat... Varför dryga om det? Jag är slarvig i mina inlägg, jag vet, men varför lägga energi på att irritera sig...
Jag ser det såhär - min blogg får jag inte betyg för och det är frivilligt att läsa den, så varför ska jag skriva mina inlägg, som om mina lärare eller någon högt uppsatt, skulle läsa dem? Ser ingen mening i det, så varsågoda, stör er om ni vill, men dryga inte om det i så fall, för jag ändras inte av det! Jag blir bara irriterad på personen i längden, vilket många andra också blir. Det är inte många som ändras positivt utav att någon för utbrott på en, i alla fall inte när det gäller en sådan här sak, som att skriva tillexempel. Diskutera med personen istället, eller bara prata om det i lugn och ro, om du nu måste ifrågasätta det. Lär personen eller bara få personen att förstå, om det nu handlar om att än skrivande. Sätt er in i personens situation och tänk ett steg längre innan ni klagar, hjälpas åt kommer man långt med, inte gräl! 

Detta gäller allt egentligen, inte bara skrivande, så tänk er för och låt inte nått litet störmoment, förstöra er relation till någon. Som sagt, hjälps åt så kommer era relationer till varandra att bli bättre eller i alla fall inte försämras! 

Det var allt jag hade att komma med nu, hoppas ni förstått vad jag vill få fram. Puss haj!

Likes

Comments

Bilder, Livet
Tjenare!
Igår var en riktig latisdag. Kollade på film hela dagen. Eller aa... förutom tidpunkten då jag hjälpte pappa, att svetsa ihop delar till ena traktordörren. Vi tog av glaset och satte ihop dörren rätt, efter lagning av några plattor, som håller allt på plats. Annars jobbade jag på att krya på mig tills idag, för det händer sjukt mycket i skolan i veckan!

Kvällen avslutades med ett långt och efterlängtat samtal och sen gick vi och la oss.

Imorse så vaknade jag dock med sjukt ont i halsen, kunde knappt svälja. Blev hemma från skolan och åkte till vårdcentralen. Varje år får jag halsfluss. Jag var 100 på att det var det jag fått nu igen, men är och häpna, det var endast blåsor på högra sidan av halsen! Ingen halsfluss här inte! Min feber hade tydligen gått ner också, fast de kändes som om den var värre än förra veckan, idag... Nu gäller det alltså att satsa all in på att bli frisk, eller ja... Jag måste till skolan resten av veckan, men endå.
Nu idag så ska jag vila så myvket jag kan, men även plugga ifatt i matten. Vi jobbar med helvetes geometri nu... MEN, tänker positivt, det är endast 87 dagar kvar till Sommarlov och de resulterar i att jag inte kommer ha en enda mattelektion till! Woop woop! Tagga tagga tagga!
Puss Hajj!

Likes

Comments

Bilder, Livet, Vänner
Hej. Ja, jag har varit död, eller i alla fall inaktiv här, på sista tiden. Mycket att stå i och nu när det är som mest, har jag även blivit sjuk. Halsfluss är en gissning... Förresten, på tal om ingenting, såg ni Melodifestivalen ikväll? Det gjorde jag! Jag brukar alltid titta på Mello, det är tradition, men detta år har varit extra speciellt.

Min kära vän Hanna och jag har stöttat Hasse Andersson, med hans låt "Guld och gröna skogar, sen första uppträdandet. Hasse är en cool gammal man och tänka sig, det Svenska folket höll med oss. Kan ni tänka er, han slutade som fyra.
Det var han värd!!
Jag kan lätt och öppenhjärtat erkänna, att han tillfört mest glädje av alla, under detta års Melodifestival! Han är så glad hela tiden och hans framträdanden, de syns att de kommer, från djupet av hans hjärta.
Hanna är dock i Tyskland just nu, med jobb. Jag vet inte om hon kunnat se, hur det gått ikväll, så jag beslutade mig för att smsrösta för första gången i mitt liv! Röstade en gång för henne med! Vet att hon hade velat att jag gjorde det, då hon inte kan. Vi brukar vanligtvis hjärtrösta, men det funkade inte idag, det fick bli sms!
Så värt pengarna! Hasse, fyra, det är helt otroligt!!

Måns sen... Wow. Hans låt är grym och framträdandet... så bra! Det sägs att han slog rekord i att få 12 poängsröster från Europas Jury! Efter det fick han även, enorma mängder poäng utav Sverige. Så alla är eniga, han var bäst!
När (tror det var Estland) gav oss poäng, sa poängutdelaren, att han trodde deras bidrag skulle vinna, men han insåg att Heroes (Måns bidrag) var värt vinsten i ESC i Maj!
Med detta tankarna, tror jag att Sverige kan ha en ljus tid i ESC framför sig! Vi kan inte annat än hoppas!

Det är inte ofta jag är nöjd, med vem som ska representera Sverige, i Eurovision song contest, men detta år är jag väldigt nöjd!
Nu vet ni min åsikt. Jag ska försöka bli mer aktiv igen, på bloggen, men nu är det sovdags! Godnatt. Puss haj!


Likes

Comments

Bilder, Livet

Tog hand om mig själv lite extra idag, kände att jag behövde det för att koppla av och avsluta min "ledighet" dessa tre dagarna, på ett bra sätt...

1. Tvättade bort allt smink med ansiktsvatten och Garnier's Eye Make-up remover 2 in 1.
2. Tog Blackhead masken, vilket inte kom med på bild här. Btw, för er som undrar så funkar maskerna bra! Man får bort väldigt många pormaskar, vilket är meningen med grejen!
3. Jag duschade och tvättade håret och tvättade mig. Till tvättar använder jag Syoss glossing shine-seal Shampoo och balsam (oftast), Aco's cleansing wash och Oliva by CCS's eco shower gel.
4. Rakade mig. Använde mig idag utav bic's as dåliga rakhyvlar, som jag bara använder i armhålorna... och en ny sort som köptes på Ullared, för resten. De heter Capri Lady, men vet ej vilket märke det var. Rakhyveln var inte den bästa jag testat, men den var fullt duglig! Under tiden som jag rakade mig, så använde jag mig utav RFSU's Private area easy and intim shaving gel. Älskar den gelen!
5. Efter rakning och dusch så torkade jag håret med handduken och tog i hårinpackning från Oliva, vid namn "Oliv hairinpackning" simpelt nog. Den kom inte heller med på bild men finns i bilderna från Ullred inlägget!
6. Dusch igen, tog bort inpackning och torkade kroppen igen.
7. Kylde ner vissa delar av kroppen, efter rakning med RFSU's private area nice n' cool intim after shave. Samt att jag tog body lotion på armar och ben, självklart från Oliva. "Oliva by CCS eco Body lotion" Ja, jag har skaffat mig ett beroende av det märket.. haha. Körde även all in och använde Aco's Rich & care foot cream med Canola oil & Shea butter.

Efter allt detta så klädde jag på mig och pluggade igenom historian en sista gång för dagen. Nu har jag nyss lagt på ett samtal med Makke och ska sova när jag lagt upp detta. Så, godnatt och sov gott, PUSS HAJ!

Likes

Comments

Bilder, Livet, Tankar
Tåg, frukost och även Historia plugg, om jag orkar. Samtalet börjar 10.00 och pågår, om det går som planerat, till 10.20. Känner mig inte tagg på detta. Jag vet precis vad hon kommer säga, vill inte höra det. Min mentor har tendens att om något är fel, så är det ens eget fel. Som förra gången. Jag berättade om att min mattelärare idiotförklarar klassen, hänger ut oss på tavlan om vi får F, favoriserar, säger elaka kommentarer, kass på att undervisa osv osv. Då var det mitt fel. Hon *** de går ihop. Jag råkade även säga "alla tycker det, vi har gjort namninsamlingar om det" Då blev det ett J*vla liv. Jag fick inte lov att säga "alla" Asså snälla nån.... Men jaja... Får se hur det blir. Nu ska jag äta, puss haj!

Likes

Comments

Livet, Vänner
Dagen blev nästan som planerat, förutom det faktum att jag inte städade... Jag har snarare suttit med min Historia om Imperialismen och första världskriget, sen jag gick upp i morse. Nej jag vet, jag har inget liv denna veckan, precis som förra veckan... Men vad ska man göra när man är sjukt orolig för betygen. Finns inte så mycket att göra, än att plugga satan i det tills man sätter det. Jag tror att jag kan läxan till stor del nu, hoppas det.
Repeterar lite i morgon också, då jag är ledig igen...
Vi har nämligen utvecklingsamtal och då men åker in till Malmö, pratar med mentorn i 20 min, sen ledig resten av dagen. Rätt skönt, 3 dagar utan skola. Prov på Torsdag och lång dag och Fredag får jag tillbaka matteprovet. Har matte och jobbar lite på Media sen helg.

Nu när jag blev klar så ringde jag Hanna, pratade lite och nu snackar jag lite med Makke. Ska strax sova. Ha det bra alla. Höres! PUSS HAJ!

Likes

Comments

Livet, Vänner
Idag har varit en lugn dag, då jag stannade hemma från skolan och vilade mina höfter. Under dagen har jag och mamma kollat på "Det okända", lagat mat, handlat mat och städat lite. Jag har även skrivit med folk och pluggat, inför Historia provet på Torsdag. Imperialismen och första världskriget handlar det om.

Morgondagen ser liknande ut. Plugga och kanske städa lite på rummet. Ta ett tag med damsugarn/tvätta golvet och vika tvätt. Har nämligen studiedag. Mys! Får se om det händer något mer än det imorgon. Man vet aldrig! Men nu tänkte jag sova, ha en bra natt och sov gott. Puss och Godnatt!

Likes

Comments