Raw desserter är mitt nya intresse. Jag älskar raw food av många anledningar, inte minst för den goda smaken. Den här tårtan var enligt min mormor (som ätit kakor bakade i ugn och innehållande mängder av animalier i hela sitt liv) den - quote- godaste tårtan hon ätit. Jag har bjudit både familj och vänner på denna och alla, inklusive icke-veganer älskade den!


Receptet är inspirerat från boken "Raw Fika" av Marina Asplud och Maria Carlsson (Bonnier Fakta).


Recept/Recipe

Botten:

3 dl hasselnötter

3 msk kakao

15 Medjooldadlar

2 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till botten i en matbredare. Detta kan ta ett tag beroende på vad för matbredare du har, men mixa tills allt är finfördelat och den går att pressa ihop. Det behöver inte bli en deg! Tryck ut blandningen i en springform och ställ i kylen.

Fyllning

2 dl kakao

1 + 1 dl kokosolja (med eller utan smak)

3 dl cashewnötter (blötlaggda i minst 4 timmar)

1 1/4 dl agavesirap

1/2 dl vatten

1 tsk vaniljpulver (eller lite vaniljextrakt)

2 tsk kvalitetssalt

Gör så här:

Smält samman kakao och kokosolja över ett vattenbad, låt svalna. Mixa cashewnötter, agavesirap och vatten till en jämn smet. Blanda i kakablandningen, vanilj, salt och kokosolja och mixa så att allt är välblandat. Jag använde cachewgrädde som topping. Enklaste sättet att göra grädden på är att mixa 2 dl cashewnötter med 1/2 dl vatten, lite vaniljpulver, 3 msk agavesirap samt lite kokosolja (ca. 3 msk). Ställ i kylen och spritsa över kakan/servera bredvid när den är klar!

#govegan

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Dags för lite basic veganrecept på bloggen. I "mitt" skafferi (aka matprodukter jag använder dagligen/veckovis) finns det väldigt få stammisar. Jag varierar frukostar, luncher, middagar och snax väldigt mycket vilket gör att det inte finns så många basprodukter. MEN, nötmjölken är (nästan) ett måste för att jag ska klara mig ur matsynpunkt. Så fort den tar slut fylls det på med mer! Andra "stammisar" som jag använder är nötsmör och tahini (mönster: nötter och frön).

Alla dessa går att köpa i vanliga mataffärer men jag föredrar att göra egna. Det blir mindre "waste", billigare och enklare att få ekologiskt. Dessutom är ingredienslistan kort och smaken mycket godare. Win!


Här kommer ett basrecept på nötmjölken. Jag älskar att hälla upp den i en skål och toppa med Granola och färska bär. Frukosten klar på 5 minuter.

För att göra nötmjölk behöver du någon form av nötter/fröer (havregryn fungerar också bra!), vatten och lite dadlar (frivilligt). Alla råa nötter måste blötläggas innan så lägga de i vatten över natten.


Recipe:

240 ml blötlagda nötter/ soaked nuts

800-1 000 ml vatten / water

2 dadlar /2 dates


Mixa allt i en blender och kör sedan genom en nötmjölkspåse/silduk. Ställ in i kylen och drick kall.


Mix everything in a blender and strain through a nut milk bag/ scrim. Put in the fridge and serve well cold.


Mjölken på bilden är gjort av paranötter som är fyllda med omega3. Yummy!


/Lisa

Likes

Comments

Av saker jag älskar kommer choklad högt upp på listan. Mörk som ljus, i godisskålen eller på kakan. ALL choklad är godkännd av mina smaklökar! (Sen äter jag inte all choklad givetvis, viss choklad innehåller ju ko-mjölk som kommer från industrier jag inte vill stödja). Att försöka sig på en hälsosammare livsstil med konstant cravings för choklad är inte det enklaste men jag har, efter några försök, tagit fram ett nyttigare alternativ till chokladkakan som lugnar de flesta sötsug.


Denna är varken glutenfri eller raw men om du är känslig för gluten så går det bra att använda glutenfria havregryn så även du får vara med och snacksa på dessa magiska chokladbitar

Chokladrutor ca. 16 rutor

Degen är gjord på samma recept som Healthy vegan chocolate cake

Chokladöverdrag:

2 msk kakao (raw eller vanlig. Om möjligt gärna ekologisk!!)

2,5 msk kokosolja

Vatten (ca. 0.5 dl)

Lite agavesirap eller annan sötning

Topping: flingsalt

Gör så här:

Smält kokosolja i en kastrull på låg värme. Blanda i kakaon tillsammans med sirapen. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Det ska bli en ganska tjock "chokladsås".

Lägg degen till pralinerna på ett bakplåtspapper och forma till en rektangel. Häll över chokladöverdraget och toppa med krossat flingsalt. Var försiktig så de inte blir för salta!

Skär ut små kvadratformade fyrkanter ur degen och låt vila i frysen i minst 20 minuter. Klart!


Jag sparar mina i frysen och tar 1-2 som efterätt när det passar. Eller när det inte gör det.


Recipe:

The dough is the same as Healthy vegan chocolate cake.

Chocolate coating:

2 tbsp of cocoa (or cacao)

2,5 tbsp of coconut oil

Some water (about 50 ml)

Some agave syrup or sweetener of your choice.

Method:

Melt the coconut oil in a low heat pan. Add the cocoa add the agave syrup and stir with a spoon. Add some water until the consistence is nice (kind of like a thick sauce). Put the dough on a baking paper and form it into a rectangular shape. Pour the chocolate coating over the dough and top with some salt.

Cut out squares and let them rest in the freezer for at least 20 minutes. Done!

I hope you try this recipe and leave some likes/comments if you liked the post!

//Lisa


Likes

Comments

(Recipe in English under the Swedish one)

Här om dagen gjorde jag en smothie på bland annat grönt te. WOW. GOTT!! (om en gillar smaken av starkt grönt te det vill säga, annars så kommer inte detta att bli en ny frukostfavorit)

Den är knallgrön, påminner om giftet häxan i Bamse delar ut i tid och otid och smakar fantastiskt av matcha och mango. Jag är definitivt en föresråkare av improvisation när det kommer till matlagning så alla recept jag samlar här får helt enkelt ses som inspiration. Om det inte finns gurka i kylen så kanske det finns spenat i landet? Här kommer receptet på min gröna matcha-smothie!

1 portion:

1/2 msk matcha (går att köpa i hälsokostbutiker. Alldeles för dyrt så bör användas med omsorg och inte stå på månadens inköpslista varje månad)

En bit gurka (ca. 10 cm)

Lite mango, ca. 100 g (färsk eller frusen)

1/2 avokado

Mixa alla ingreienser och ställ in i kylen så att den blir lite kall, alt. mixa i lite is. Jag serverade den med hemmagjord granola och skivade jordgubbar. Så gott!


1 Serve:

1/2 tbsp of matcha tea

A bit of cucumber (about 10 cm)

Some mango (around 100 gram, fresh or frozen)

1/2 of avocado

Mix all the ingredients in a blender and put in the fridge for a while or just add some ice to get it cold. I served it with some homemade granola and strawberries, very tasty!


Likes

Comments

(You'll find an English version of the recipe under the Swedish one)

Första gången jag smakade på en hel raw food rätt var på Open New Doors på Tyska Bron, Göteborg. Må hända att minnet inte överstämmer helt med verkligheten men när jag tog första tuggan smälldes fyrverkerier i luften, kroppen fylldes med samma bubblande känsla som kärlek (den bra sorten) kan ge och jag blev på stört förälskad. Jag inhandlade snabbt Erika Frost bok "Rå matglädje" och började googla runt på alla möjliga recept.


1 år senare och jag hänger fortfarande på instagramaccount som fotar vackra maträtter enbart gjorda från växtrikets näringstoppar, kollar på "what I eat in a day as a raw vegan" på youtube och kikar in på receptbaknkar minst fem gånger om dagen. Väldigt oklart om detta är en sund relation till något så enkelt som mat men väldigt roligt.


Här omdagen när jag skulle laga mat till mig och mamma hittade jag ett recept från http://www.vegomagasinet.se/ på Jordnötscurry med kokosris. Holy moses, detta recept skriker foodgasm. Jag älskar recept på få ingredienser och detta ris innehåller egentligen bara palsernacka och kokos. Visst, det låter underligt att byta ut ris mot palsternacka men fördelarna är många. Förutom smaken är palsternacka mycket mer miljövänligt att äta - och dessutom hälsosammare. Det här "riset" funkar till alla maträtter, men framför allt kalla, raw varianter.



2-3 portioner Tid: 5 minuter

Recept:

2-3 palsternackor

1,5 dl kokosflingor

1 tsk agavesirap

1 krm salt


Gör så här:

Skala och hacka palsternackan grovt. Blanda alla ingredienser i en matbredare, blender eller mixer till en "riskonsistens".

And you're done!


Recepie:

2-3 parsnips

150 ml coconuts flakes

1 tsp agave syrup

1 pinch of salt


Method:

Chop the parsnips in large pieces. Put all the ingredients in a food processor/blender/mixer and blend until it get a nice, "rice" consistent. And you're done!


Hela receptet går att hitta på vegomagasinet.se


Likes

Comments

Making Chia pudding might be a bit tricky if you never done it before. I don't know how many times I've failed with the consistent, left with a messy goo. BUT, months of practice later I've find a way and a recipe that works perfect. Here you go!


1 serve:

2 tbsp of chia seeds

150 ml almond-, cashew-, or coconut milk.

A pinch of vanilla powder (optional)

A pinch of cinnamon (optional but gives it a nice sweet touch)

100 ml blueberries

Even though I'm a huge fan of oat-milk, I not to recommend for this recipe. Soy milk with vanilla flavor will do, but regular soy milk doesn't taste very good in a chia pudding.

Mix the milk and the spices together in a jar. Add the chia seeds and blend well. Let it rest for about ten minutes, then blend again to prevent clumps.

Put the jar in the fridge over night or for at least 6-8 hours.

Add about 50 ml blueberries in the chia pudding. Use the rest of the blueberries as topping and you're done.



This is a way to small breakfast for me so I always enjoy this with a banana toast, a bowl of mango or (in special occasions) banana pancakes. Hope you like the recipe and that you are having an awesome Wednesday

/Lisa

Likes

Comments

Smoothiebowls har det senaste året dykt upp överallt och kommit i alla möjliga former och färger. Typiskt för smoothiebowls (speciellt de instagram-vänliga) är att de är lite tjockare än vanliga smoothie, ofta har en bas av fryst banan och är inte allt för sällan toppade med bär, nötter och fröer. Eftersom jag gillar att äta vacker mat är det kanske inte så konstigt att jag föll pladask för denna mattrend på en gång. Kärlek vid första ögnkastet (smaktestet) helt klart.


Det går att variera smoothiebowls till det oändliga och just därför passar de så bra till frukost. Dessutom är de väldigt enkelt att göra raw vilket är en klar fördel. Okej, dags för ett grundrecept:

1 portion:

1 frusen banan

ca 1.5/2 dl bär (gärna egenplockade frysta)

Lite vatten så det blir enkalre för mixerbladen.


Lägg allt i en mixer (som kan krossa is!) och mixa till en krämig smoothie. Häll upp i en skål och toppa med allt det vackra du kunde hitta i skafferiet.


Förslag på smaksättningar:

Frusen mango

Hallon

Hallon/blåbär

Blåbär/kakao

Acai

Nypon (enkalst att använda nyponpulver. Använd då bara 1/2 msk)

Spenat/avokado

Matcha/avokado

Apelsin/jordgubb

Äpple/kanel

Ros (använd några droppar rosvatten)

Det enda som sätter stopp för antal varianter är fantasin. Lycka till!


/lisa

Likes

Comments

So this is one of my favorite cake to make whenever I'm craving something sweet and filling. This mood happens to be waaay to often but don't worry, this cake is actually filled with stuff that will treat our body well. A good thing about this recipe is that it doesn't take more than 10 minutes to make and can be used as a to-go bar or afternoon snacks. Enjoy!


Chocolate cake:

8 dates

300 ml oats

1 large/1.5 small banana

3 tbsp cacao

A pinch of salt

A pinch of chili flakes

Optional:

A pinch of cinnamon/kanel

(I've been adding this amazing spice to almost everything lately. It's like a crush I cannot get enough of)

Some almonds for garnish


Mix all the ingredients (except for the almonds) in a food processor. Use your hands to make the dough into a cake and leave it in the freezer for about 30 minutes. This is of course optional. If your craving are to big, you can just eat it as it is.

Chop the almonds and use for decorate and voilá, your banana chocolate cake is done.

I hope you enjoy the recipe and that you're having an awesome day.


/Lisa

Likes

Comments