BILD REDOVISNING

Alva Lagerqvist 9B

Under terminens gång fick vi välja mellan tre olika ämnen. Sport, identitet och drömmar. Jag tyckte att det var roliga och intressanta ämnen och valde sport och drömmar. Min första målning var om drömmar. Jag hittade min inspiration till bilden på internet och jag sökte på mardrömmar. När jag tänker på mardrömmar så får jag hemska bilder framför mig och därför tänkte att jag måla något som var läskigt. Min första tanke var att göra med tusch och rita av bara men senare såg jag hur många i klassen använde sig av torrpastell och kände att jag ville också göra det. Med torrpastellen kunde man göra olika skuggor och jag använde mig bara av färgen svart. Jag ansåg att svart är den färgen som är mörkast och ger en stark känsla. Jag skulle göra en hand som håller en annan hand. Den andra handen är lite genomskinlig. Man kan tolka det hur man vill, jag tolkar det som att den genomskinliga personens hand är en ande, alltså är den personen död. Jag gjorde den levande handen mörkare för att man ska kunna se att den är verklig. Mitt budskap i min bild betyder mycket för mig för det är min största mardröm i hela livet att förlora någon nära. Jag har aldrig gjort det och hoppas att inte få göra inom kort. Jag tycker att min bild sänder ett budskap att det är okej att sakna.


Senare skulle jag börja med sport projektet. Jag letade runt på internet efter sport bilder och hittade en intressant. Jag blev nöjd med min skiss fast senare när jag skulle börja med själva bilden så blev det svårt. Jag skulle använda mig av akvarell. Jag har aldrig använt akvarell innan och därför var det svårare än jag trodde. Jag blev helt okej nöjd med min bakgrund men jag kände att jag hade för bråttom och ville börja om. Med något helt annat. Jag tänkte efter och efter ett tag så kom jag på en ide. Jag skulle på en fotbollscup senare den veckan och tänkte att jag kunde ta foton där. På själva fotbollscupen använde mig av en kompis som skulle skjuta. Jag använder mig av tre bilder. Första bilden är endast på bollen och då ska man tro att hon tar sats för att skjuta. På andra bilden skjuter min kompis på bollen och på den tredje bilden ser man fotbollen flyga iväg mot målet. Jag har dom i ett collage bredvid varandra. Jag skrev ut dessa tre bilderna och klistrade in dom på ett svart papper. På det svarta pappret skrev jag ett citat och använde mig av blyerts och en guld penna. Denna bilden betyder mycket för mig eftersom sport är någonting jag håller på med mycket i mitt liv. Sport ger en glädje och i min bild ger den ett budskap att man inte ska ge upp. Man ska inte ge upp när livet tynger en ner, det går alltid att kämpa.

På min identitet så gjorde jag en mapp. På mappen skulle jag välja saker som jag gillade och det första jag tänkte på var att ta med fotboll. Men jag tycker att det skulle bli tråkigt att endast ha en fotboll så jag tänkte vidare och målade senare Amerikas flagga inbyggt i fotbollen. Då tyckte jag att det fick in ett bra flyt och jag tog också med mitt namn. Jag använde mig av färgpennor och tushpennor. Jag använde tushpennorna till att märkera fotbollen så den skulle bli mest tydlig.

Jag tyckte det var lätt att komma igång med projekten och jag kände ett lugn för man fick en ganska lång tid på sig. Jag tror att jag hade gjort bättre projekt om jag själv fick välja vilket ämne jag skulle använda mig av. Men eftersom det endast var tre ämnen begränsade det mig. Jag tyckte dock att det var bra att det endast var tre ämnen för då kunde man få inspiration från sina klasskamrater med tekniker och idéer.


Jag använde mig av akvarell, kol, blyerts, sudd, torrpastell, sax och foto. Jag valde dessa teknikerna och dessa material eftersom jag ville göra något jag aldrig gjort innan. Jag skulle vilja ha högre betyg och därför ville jag satsa högre.


Jag har påstått många problem under dessa projekt. Som jag skrev innan så blev jag väldigt ledsen över att jag misslyckades med min akvarell teckning. Dock blev jag nöjd med min himmel eftersom det var första gången jag gjorde det. På min teckning med drömmar så tyckte jag att det var svårt att skriva texten. Jag tyckte det var svårt eftersom bokstäverna skulle vara så små. På teckningen tyckte jag också att det var svårt att se hur mörkt det skulle vara. Jag löste det problemet med att sudda ut. Jag tyckte inte jag stötte på något problem under mitt projekt med bilderna. Jag tyckte att bilderna blev väldigt bra fast jag hade istället kunnat göra bilderna på tre olika ställen.


Om jag hade fått göra om dessa projekt på ett annorlunda sätt hade jag på första bilden när jag målade med torrpastell så hade jag viljat fokusera mer på bakgrunden. Om jag hade fokuserat mer på min bakgrund så hade nog min bild fått ett bättre djup och framfört händerna bättre.

På första försöket på sport hade jag inte viljat stressa så mycket utan tagit det mer lugnt och fokuserat mer. Jag skulle varit mer noggrann på instruktionerna och framfört det bättre. På mitt andra försök hade jag kunnat göra bilderna från tre olika ställen så man fick se mer om hur det såg ut omkring.


Om jag ska summera denna terminen så har jag tyckt det varit roligt att gå på lektionerna. Jag har alltid tyckt bild varit roligt eftersom jag känner att det gör att man får tänka och göra exakt hur man vill. Det negativa tyckte jag var att vi fick bestämda platser. När jag får bestämda platser så blir jag lätt uttråkad och tappar lusten för att måla. Men jag har lärt mig mycket under denna terminen och fått lära mig nya tekniker.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med akvarell vilket jag aldrig använt innan. Jag tyckte det var riktigt svårt och blev jätte besviken. Jag är mest nöjd över med akvarellerna i himlen men sen ingenting annat! Jag fick nästan problem med allt eftersom jag aldrig har använt akvarell innan. Jag kunde inte lösa problemet utan jag kommer börja om på ett nytt projekt

Likes

Comments

Jag har valt att analysera det kända konstverket "Fishermen at sea" som betyder på svenska "fiskarmän på havet".
Tavlan gjordes av Joseph Mallord William Turner.
Jag tolkar att det finns två båtar som är ute på havet för att samla ihop fisk, enligt mig så är det natt och det är väldigt stormigt på vattnet.

Jag tycker att det verkar som att båtarna inte är så långt från land eftersom man ser motivet av land i bakgrunden och fåglar vid vattenytan,
Jag själv skulle inte ge mig ut på sjön mitt i natten för att fiska men jag tror att männen som gett sig ut på vattnet var desperata av att skaffa fisk som de sedan kan sälja för att försörja sina familjer.

Målningen är gjord med dystra färger som visar på att Turner kanske hade en svår tid när målningen var gjord, de färger som är med i målningen är svart, grön, vit och gul. Eftersom jag vet att William oftast målade ute i naturen så tror jag att även denna målning gjordes på hamnen i natten.

Likes

Comments

KONSTHISTORIA

Bildanalys på Mona Lisa

Jag har valt den kända målning Mona Lisa som är gjord av den kända konstnären Leonardo Da Vinci. Bilden föreställer en vacker ung kvinna som har mörkt hår och mörka ögon. Hon har rätt ljus hy men ser även rätt mullig ut. Hon har en genomskinlig slöja runt håret och hon bär en vacker grön klänning. Bakom henne ska det föreställa berg, vatten och vägar. Kvinnan på bilden framstår som lugn och harmonisk och bilden framför en trygghet. Om hon där i mot get en lite mer argare bild hade bilden inte längre varit så välkommen. Man kan inte riktigt ser hur länge sen den gjordes men man ser ändå att det inte är nygjord.

Kvinnan stirrar rakt fram mot den som kollar på bilden. Mona Lisa är uppbyggd av mycket fina former och målats på ett professionellt sätt. Hon är målad i ett stående format där all fokus är på Mona. Det är en närbild och det finns inga färgglada färger eller nyanser. Det ser ut att man har används sig av blyerts, krita och massa andra tekniker.

Det verkar som att det finns en ljuskälla från en vinkel snett ovanifrån. Det ser ut som det eftersom ansiktet och en del av bröstkorgen är upplyst. En liten del av armarna är också upplyst. Däremot är landskapet ganska starkt upplyst.

När jag ser bilden får jag ett budskap som att man ska ta tillvara på de bästa sakerna i mitt liv. Det beror på att Mona Lisa är såpass glad på samma gång som hon ler väldigt mycket. När jag ser bilden tänker jag på en omtänksam kvinna som älskar en person väldigt mycket. Dock ser det ut som att hon är väldigt glad utifrån men man vet fortfarande inte hur hon känner på insidan då det är svårt att läsa av henne.
Jag tycker det var väldigt svårt att hitta en budskap med tanke på det är en kvinna som ler på ett porträtt.

Renässans- ordet kommer ifrån franskans la Renaissance som betyder pånyttfödelse.

Under renässansen så skrevs många stora verk, både inom teater och litteratur. Världssynen förändrades och ekonomin blomstrade. Epoken gav människor mer frihet och individuellt tänkande. Enligt många forskare konstaterade dem att det var kända personer som Leonardo da Vinci och William Shakespeare som hade fört vidare renässansens idéer. Under epoken blev de mer sociala, ekonomiska och teknologiska förändringar. Man fick en stor folkökning, nya upptäckter av nya och främmande världsdelar boktryckarkonsten och uppkomsten av tidigmoderna stater.

William turner - han är främst känd som "ljusets konstnär"

William turner var född 23 april 1775 i London och dog den 19 september 1851. Han var en brittisk konstnär som var mest känd för sina romantiska landskapsmålningar. William skapade både oljemålningar och akvareller, men det är akvarellerna som fått störst uppmärksamhet. Han använde sig av skikttekniken vilket innebär att ett lager målas och får torka och sen varefter läggs andra färger till. Turners konst är bland världens högst värderade. År 2009 såldes hans målning " the temple of Jupiter Panellenius" för ungefär 103 miljoner kronor. År 2006 såldes ett venetianskt landskap av Turner för motsvarande 263 miljoner kronor. Tuner gifte sig aldrig men hade en älskarinna som han sedan fick två döttrar med. Han hade få vänner och hade en depression. Turners far William var perukmakare, som senare sadlade om till barberare. Modern, Mary Marshall, var hemmafru och blev alltmer psykiskt instabil under Turners tidiga år. Hon dog 1804 efter att ha varit inlagd på mentalsjukhus.
Som trettonåring gjorde han teckningar hemma och ställde ut dem till salu. Allteftersom det blev omodernt med peruker behövdes inkomsterna från sonens bilder i hushållet.
Den unge Turner skickades som tioåring till sin morbror i Brentford, vilket då var en liten stad om London. Det var här han först visade intresse för måleri.
Ett år senare skickades han till en skola i Margate i Kent öster om London vid Themsens flodmynning. Vid den här tiden hade han skapat många målningar, som fadern visade i sitt butiksfönster. Turners första jobb var som assistent till en arkitekt. När han var 14 år bestämde han sig för att bli konstnär och började studera. Han antogs vid Royal Academy of Art som femtonåring. En av hans akvareller antogs till akademiens sommarutställning, trots att han då bara studerat där i ett års tid. Han ritade och använde vattenfärger på papper, detta var några år innan han kände sig beredd att måla med oljefärger. Hans första riktiga oljemålning gjorde han 1796, när han var 21 år gammal och det var målningen Fishermen at sea. Turner lämnade en stor förmögenhet efter sin död som han hoppades skulle användas för vad han kallade "konstnärer på nedgång". Hans konstsamling efterlämnades till den brittiska nationen och han ville att ett särskilt galleri skulle byggas för dem.

Romantiken - ordet romatik handlar oftast med känslor och förälskelse. Den vill ta fram känslolivets betydelse.

Romantiken anses vara upplysningstidens motsats. Romantiken hade varit omöjlig utan den föregående epokens ifrågasättande. Denna epok handlade om inre känslor. Var verkligen människan en maskin? Och vart finns Gud, kärleken och det unika i varje människa?

Under upplysningen hade mycket handlat om förnuft och hur människan verkligen ser ut medan nu handlar det om äventyr och upplevelser istället. Många var innan filosofer och författare men under romantiken förändrades synen på författarna och många blev istället skrivande konstnärer. Romantikens författare utforskade istället om olika känslor än människans förnuft.

Romantiken startades i Tyskland vid 1800-talet. Det var störst i England, Frankrike och Tyskland. Idag är romantiken fortfarande mycket vanligt i våra dagar. Den största genren var poesin och Goethe skapade den unge Werthers Lidanden. Goethe skrev bland annat Faust som handlar om en man som säljer sin själ till djävulen. Romantiken hyllade också det mystiska, främmande och framför allt det skrämmande. Typiskt romantiken är alltså stora känslor och ett poetiskt språk.

Äktenskap under 1700-talet var vanliga. Men det handlade inte hur mycket man älskade varandra, utan hur goda förbindelser man fick eller hur bra ekonomin någon av dem har. Efter ett tag började folket tänka att man borde få gifta sig med den man vill och den man är kär i.

Den brittiska poeten John Keats föddes 1795 och dog 1821, han blev bara 25 år gammal. Han blev tidigt sjuk av sjukdomen tuberkulos och därför levde ett väldigt intensivt liv. Man brukar ibland säga att han var en av dom alla engelska romantiska poeter som föddes sist och dog först. Han levde under romantiken och var utbildad som läkare. Hans dikter var inte vanligtvis särskilt uppskattade under tiden han levde och han växte efter hans död. Han skrev väldigt sensuella dikter. Han var en stor inspirationskälla för Byron och Shelley, även att han var yngre än dom.

Mary Shelly föddes 30 augusti 1797 och dog 1 februari 1851. Hon var en brittisk roman och novellförfattare och levde under romantiska tiden.
Shelly är mest berömd över gotiska roman Frankenstein eller den Moderne Prometeus. Hon gifte sig med en av romantikens poeter, Percy Bysshe Shelley.

Jag valde William Turner eftersom han verkade intressant och hade gjort många fina målningar. Mitt intresse väcktes mest när jag såg att han höll på med oljemålningar och tyckte det var intressant då jag inte sätt någon annan konstnär gjort det. 
Likes

Comments

Hej!
Idag har jag arbetat med ett nytt projekt, sport. Jag har endast använt blyerts idag för att få en bra skiss. Ska använda senare akvarell men ska måla det på ett akvarell papper. Jag är inte så nöjd med någonting. Men det kommer bli bättre senare, förhoppningsvis. Jag fick problem med att rita bakgrunden då bergen är svåra att rita.

// Alva L

Likes

Comments

Idag har jag arbetat mest med torrpastell, kol och suddigum. Jag är mest nöjd över min bakgrund då det flöt in bra i bilden.
Jag fick problem med att skriva texten då jag skulle ha väldigt små bokstäver och första gången jag använde kol. Samt fick jag problem med vissa skuggningar, om hur mörkt det skulle vara och ljust på ställen.
Jag löste problemet genom att försöka sudda och koncentrera mig mer på bokstäverna.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med drömmar. Mitt budskap är att det är en mardröm. Jag arbetade med blyerts och torr pastell. Jag arbetar bara med skuggor. Mitt problem var att få fingrarna att bli bra. Jag får arbeta mer på det nästa lektion. Jag är mest nöjd över min tumme.
// Alva L

Likes

Comments