Hallå där!

Den här veckan har jag tagit hand om min lilla bebis och han bubblar för fullt!
Jo asså min vetesurdeg, lilla Sune.
Tror det eller ej men det är faktiskt inte så krångligt att starta en surdeg, inte att ta hand om den heller.

Detta inlägg har jag tänkt dela med mig av hur jag går till väga för att göra en surdeg.

Man får välja själv om man vill ha den på vetemjöl eller grovt rågmjöl. Om man är nybörjare så rekommenderar jag att göra en på råg för det är enklare att lyckas med den och att få den att överleva en längre tid.
Varför är det så?
Jo för att det finns mer näring (mat för en surdeg) i rågmjöl, man behöver därför inte mata den lika ofta och den är svår att döda.

Att tänka på innan man startar en surdeg:
• man ska helst ha en glasburk med lock.
• var noga med att burken är helt ren, får inte
finnas spår av diskmedel eller bakterier, därför
inga fingrar i eller under locket när den är ny!
• använd gärna bra kvalité på mjöl, ekologiskt är
bäst, det ger en god smak på surdegen och
hjälper den att bubbla och må bra.
• akta så du inte får salt i din surdeg, då dör den

Så här går du till väga:
Dag 1. Första dagen börjar man med att blanda ca
1 dl ljummet vatten med ca 1 dl mjöl
beroende på vilket mjöl du väljer.
Riv ett halvt äpple fint och blanda i det i
vattnet innan du tillsätter mjölet.
Konsistensen ska vara som en grötig
pannkakssmet.
Låt surdegen stå i rumstemperatur till
nästa dag med locket på glänt så luftens
bakterier kommer i surdegen.

Dag 2. Första gången du ska mata din
surdegsgrund.
1 dl ljummet vatten och ca 1 dl mjöl.
Kanske har din surdeg lite smått kommit
igång, lite sur doft och lite bubblor.
Om inte så var inte ledsen, det kan ta upp
till 1-2 dagar innan den kommer igång,
beror på vilket mjöl man använder och vad
man har för rumstemperatur.
Tips är att ställa den över kylskåpet där det
oftast är lite varmare.
Den ska fortfarande stå i rumstemperatur
med locket på glänt till nästa dag.

Dag 3. Mata surdegen igen med 1 dl ljummet
vatten och 1 dl mjöl.
Fortsätt låt den stå i rumstemperatur med
locket på glänt.

Dag 4. Nu är surdegen troligtvis redo att bakas
med för första gången!
Ju äldre surdeg du har desto godare smak
får du och den blir piggare för varje gång
du matar den. Det tar kortare och kortare
tid för den att börja bubbla efter matning.
Men bubblar den så är den redo att
användas.
Tänk på att du måste mata den minst 2-3
timmar innan du ska använda den, ställ den
gärna lite varmare efter matning så
kommer den igång.

I fortsättningen kan man mata den varannan dag, blir burken full så är det bara att hälla ut lite i vasken och sedan mata den. Tänk på att när du matar surdegen så kommer den att växa så ha en tillräckligt står burk!
Om du inte planerar att använda din surdeg på någon vecka så kan du förvara den i kylskåpet, då lägger den sig i viloläge eller i ide, den slutar alltså att växa.
Glöm då bara inte att du måste plocka fram den dagen innan du ska använda den i rumstemperatur och mata den så den kommer igång och blir aktiv igen.

Så där har ni det! Mina knep för att lyckas med en surdeg och få den att må bra!

Lycka till med era surisar!
Ha det fint!

Likes

Comments

Hej!

Nu är det på tiden för lite uppdatering! Har inte haft jätte mycket tid för bakning nu senaste veckorna då schemat har varit fullspäckat. Men vi skulle hem till vänner en kväll och de fråga om jag hade möjlighet att baka några kakor, jag kan ju inte säga nej.. Så det blev min absoluta favorit från när jag var liten. JITTERBUGG!😍 Enkla att göra och sjuukt goda med en kopp kaffe! Har du brist på tid och råvaror hemma så går jitterbugg nästan alltid att slänga ihop.

Här kommer receptet:

Ingredienser:

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g smör/margarin
  • 1 äggula

Fyllning/maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl socker

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 175’c
  2. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen. Tänk på att inte överarbeta den, arbeta ihop den just så att det är en jämn deg utan smörklumpar.
  3. Lägg degen på kylning.
  4. Vispa äggvitorna till ett tjockt och hårt skum. Tillsätt därefter lite socker i taget under fortsatt vispning tills det är en fast maräng.
  5. Ta ut mördegen från kylen, dela den på två och kavla ut till ca en halv cm tjock rektangel.
  6. Bred ut fyllningen på båda (spara ca 1 cm till kanten längst ner utan fyllning så blir det inte lika kladdigt när du ska rulla ihop den) och rulla ihop de som en rulltårta.
  7. Lägg in i kylen igen en stund, blir det lättare att dela bitarna sedan.
  8. Ta ut från kylen, skär upp i 1 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. In mitt i ugnen, gräddas 12-15 min.

    Mums!

​Såhär ser dom ut klara! 

Testa! Säg vad ni tycker om ni provat!

Ha en härlig helg! 

Likes

Comments

Hej och välkomna till den här bloggen!

Du som läser undrar säker vad den här bloggen går ut på.

Jo så här är tanken, den kommer fyllas med recept på nyttigt som onyttigt, ge inspiration till att skapa, ge tips på hur man kan förenkla sitt bakande och för alla som är allergiker kommer det komma förslag på vilka produkter man kan byta ut och ersätta. Allt (nästan iaf) jag bakar hemma är fritt från mjölkprotein (ko) så för er som är antingen laktosintoleranta eller mjölkallergiska kan baka allt som kommer upp här. Bra va!? Sen är det klart att ni som inte har några allergier också kan följa alla recept , bara att köra på med de livsmedel man är van vid.

Så när ni läser den här bloggen, låt er fantasi flöda fritt, det är bara er fantasi som sätter gränser för vad ni kan göra! Testa er fram och fråga gärna om ni har några funderingar! Ni får gärna komma med era åsikter om ni testar något recept, det är kul att få höra hur det går ute i stugorna med bakandet! Säg också till om det är något speciellt bakverk ni vill att jag gör, jag gillar utmaningar!

Jag hoppas att ni återkommer hit snart igen, då kommer det börja poppa upp nya inlägg!

Gott folk, ha det fint så ses vi!

/Moa

Likes

Comments