Header

Idag var jag sugen på lussebullar så jag ställde mig och bakade en hel sats på 35 st bullar. Jag och min sambo äter inte så många själv så tänkte ge bort några till min morfar och även mamma och pappa så att dem har något gott för de ligger hemma i influensan. Receptet har jag fått ifrån min mammas mat/bak blogg som hon har där hon lägger upp massor av goda maträtter men även smarriga bakverk och efterrätter, ni hittar hennes blogg här http://roosensgoda.blogspot.se .


Lussebullar, ca 35 st

50 g jäst (för söta degar)

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella naturell

2 påsar saffran

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 17 dl vetemjöl

Till pensling: 1 ägg och russin


- Smula jästen i en skål

- Smält smöret i en kastrull

- Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader

- Häll degspadet över jästen och rör om till jästen löser upp sig

- Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl

- Blanda samman allting och arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper från skålens kanter. Om det behövs så tillsätt mer mjöl

- Lägg över en bakhandduk och låt degen jäsa i ca 40 minuter

- Ta upp degen ur skålen och knåda den smidigt på ett mjölat bord

- Dela upp degen i lagom stora bitar och forma dina lussebullar. Tillsätt russin när formen är färdig om du vill ha det

- Lägg på en bakhandduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter till

- Sätt ugnen på 225 grader, under och övervärme

- Pensla ett uppvispat ägg på lussebullarna och grädda lussebullarna mitt i ugnen i ca 6-8 minuter.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag och min bästa kompis Josefine (som har gjort det härliga videoklippet) gjorde otroligt goda chokladmuffins för ett tag sen från ett gammalt recept jag hade sparat. De blev så otroligt goda så ni måste testa göra dem själva och bjuda dem till någon som älskar choklad! 


​Chokladmuffins, ca 12 st

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl kakao
2 dl strösocker
130 g smält smör
1,75 dl filmjölk
2 ägg
lite salt
100 g hackad mörk choklad
75 g hackad mjölkchoklad


Sätt ugnen på 200°C

- Smält smöret och grov hacka chokladen
- Sätt ca 12 st muffinsformar i en muffinsplåt för att de bättre ska hålla formen under gräddningen.
- Blanda vaniljsocker, bikarbonat, vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål.
- Vispa samman det smälta smöret med äggen, filmjölken och strösocker i en stor skål så att du kan blanda ner de torra ingredienserna.
- Rör sedan samman det till en slät smet och rör ner 3/4 delar av mjölkchokladen och den mörka chokladen.
- Fördela smeten i muffinsformarna och strö över resten av chokladen på toppen av varje muffins.
- Låt dem grädda i mitten av ugnen i c 15-19 minuter och låt dem sedan svalna.


Likes

Comments

Snart är köket klart och jag längtar så till jag kan börja baka igen. Vi har beställt vitvaror som kommer i slutet av oktober och just nu håller vi på att fixa med småsaker som också måste göras innan köket är klart. Vi är så himla nöjda hittills och det har verkligen blivit precis som vi vill ha det trots en hel del motgångar. Det tar verkligen så mycket längre tid än vad man tror att renoverar och speciellt när man gör allting själv + jobbar 100%. Såhär ser det ut just nu:


Likes

Comments

Den 20 augusti fyllde min lillebror 20 år och jag fick ära att göra tårtan, jag fick helt fria händer om vad det skulle bli för tårta så jag låg och kollade på olika recept och idéer. Tillslut hittade jag ett recept på en morotskaka som jag var sugen på att göra, fast i tårtform. 

Dagen innan kalaset åkte jag hem till mamma och pappa för att börja baka eftersom vi fortfarande håller på att bygga vårt kök.  Jag satte igång och plockade fram ingredienserna till att göra två stycken satser så att jag kunde göra två stycken tårtor. Recept jag använde mig av var :

Morotskaka

3 ägg
3 dl stösocker
4 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära (riven)
2 1/2 dl rapsolja
4 1/2 dl rivna morötter


Frosting

200 g philiadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
skal från en lime
ca 5 dl florsocker


Sätt ugnen på 175 g.

Det första jag börjar med är att klä formen med bakplåtspapper och river morötterna och limen så att det är klart. Sedan börjar jag med att vispa ägg och socker poröst, jag använde mig av en elvisp för att verkligen få det riktigt poröst. Fortsätt sedan med att blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och blanda om. Vänd sedan ner dem i den porösa smeten och tillsätter oljan och de rivna morötterna och blanda till en jämn och len smet. Häll ner smeten i formen, sätt in i ugnen i ca 40 minuter och ta ut den och låt den svalna.

Under tiden kan du göra frostingen, börja med att vispa det rumsvarmt smöret och philadelphiaosten till en mjuk smet och tillsätt sedan den rivna limen och lite florsocker i taget. Florsocker för att frostingen blir "mjukare" därför får man avgöra lite själv hur mycket man vill ha beroende på vilken konsistens du är ute efter.

Därefter delade jag morotskakan till två bottnar och la frosting mellan bottnarna. Jag täckte sedan hela tårtan med frosting ovanpå och runtom. På den ena tårtan dekorerade jag med färska hallon och på den andra skar jag ut en 2 och en 0 i marsipan och la på tårtan. Jag satte även dit mini marshmallow på hela tårtan för att 2an och 0an skulle sticka ut lite mer men kan säga att det passade inte riktigt med smakerna enligt mig. Men det blev väldigt fint och tyckte det var en rolig grej.



Likes

Comments

I veckan blev jag allt för sugen på att göra någonting i bakväg och tänkte vad kan jag göra utan ett kök? Det enda jag kunde komma på var göra chokladbollar så jag samlade ihop alla ingredienser och satte mig på golvet nere i källaren där vi sover för tillfället och satte igång. Det var lite krångligare än vanligt men det blev chokladbollar tillslut iallafall. Någon idé vad man mer kan göra utan ett kök? 

Chokladbollar

150 g smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
4 dl havregryn

Blanda ihop alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och blanda ihop allt. Forma sedan till lagom stora bollar och rulla i pärlsocker. Ställ sedan i kylen 20-30 minuter så att de blir lite mer fasta.


Lite om renoveringen är att alla stommarna i köket är på plats, vi har varit och tittat på vitvaror så nu vet vi vad vi ska hà. Idag har vi målat färdigt i sovrummet så nu är det inte mycket kvar i det rummet innan det är helt klart. Tänkte ni skulle få se en bild på hur köket ser ut just nu. Tiden bara springer iväg när man renoverar känns det som, ibland känns det inte som om man hinner med någonting utan att allting bara står stilla. Tror dock det beror på att det är så många små saker man inte tänker på som måste göras och som inte syns i det färdigs resultatet. Men vi tar ett steg framåt mot vår vision om hur slutresultatet kommer bli.  

Likes

Comments

Jag har precis varit ute i vår trädgård och plocka lite smultron och 2 st jordgubbar från plantor som tanten som bodde här innan hade. När vi gör om trädgården så vill jag ha en låda med massor av olika sorters bär som jag kan använda i min bakning. Vi har redan planerat en rabarber planta och en hallon planta som vi fick av mina kusiner så jag längtar tills nästa säsong när de har växt till sig. Älskar känslan av att kunna gå ut och plocka det man vill ha i sin egna trädgård, det blir så mycket godare på något sätt.

Det är en bit kvar här hemma i renoveringen innan jag kan börja baka. Vi har haft lite problem med köket men i helgen tror jag vi får stommarna på plats och kan sätta igång igen. Sen är det alla lådor, kakel, vitvaror och bänkskiva kvar men just nu känns det som det lilla jämfört med allt annat vi har gjort. Något vi dock har märkt är att det tar verkligen så mycket längre tid än vad man tror och det uppstår alltid några extra fel som man inte räknat med. Men det går sakta men säkert framåt och min sambo kämpar på så mycket nu när jag inte kan göra något eftersom jag är sjukskriven och inte får lyfta eller böja ryggen.

Likes

Comments

Nu är jag äntligen igång med både bloggen och instagram som bara handlar om min bakning. Som många vet så älskar jag och baka och har nog alltid gjort, men just nu har jag och min sambo inget kök då vi total renoverar vårt radhus så jag saknar att baka ska ni tro. Här på bloggen kommer jag att lägga ut mina recept och bilder på det jag bakar, det kan vara allt från bröd till tårtor. Jag tycker om att baka det mesta och älskar att testa nya saker som jag inte har gjort innan.  Förhoppningsvis kommer vårt kök upp snart så att jag kan sätta igång och baka igen men tills dess så får ni stå ut med gamla bilder och kanske t om åker hem till mamma och pappa för att baka lite om jag blir för sugen. 

Likes

Comments