Header

Julekaker, Boller

Håper alle hadde en fantastisk Santa Lucia feiring i går! I min familie feiret vi dagen med vår nye kattunge Safira og i den anledningen bakte jeg lussekatter. Ingen Luciadag uten ferske lussekatter, er dere ikke enige? Det beste med disse bollene er at de kan serveres hele julen :)

Lussekatter

(ca. 30 store boller)

1000 g hvetemel

1 pose rød tørrgjær

10 g gurkemeie

3 dl sukker

2 ts kardemomme

5 dl melk

200 g maragrin

1 pisket egg

Bland hvetemel, sukker, gurkemeie, kardemomme og gjær sammen.

Smelt margarinen og ha i melken. La det koke til det er lunkent og ha blandingen i røra.

Bland deigen godt sammen og knad den til en rund ball. Legg så et bakehåndkle over og la deigen heve i 1 time.

Etter 1 t kan sette ovnen på 225 grader og finne fram to stekebrett med bakepapir. Begynn med å dele deigen i 3 deler. Ta ut en del og surr den til en pølse, kutt den så opp i ti like store biter.

Snurr så hver bit til en liten pølse som du former til en luciabolle. Som dere ser på bildet liker jeg å lage mange forskjellige fugurer. En S, blomst, sommerfugl, katt, flette, hjerte, ovs... Lek deg med deigen og skap noen vakre boller. Det er figurlagingen som gjør lussiabollene unika og ekstra morsomme å lage!

Stek de midt i ovnen på 225 grader i 12 min og la dem få kjøle seg ned litt på rist før du serverer dem. Disse kan fint fryses ned og holder lenge!

Håper du liker lussekattene! :D

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Julekaker

Hva er vel en jul uten ristopper? Her hjemme er ristopper en av de beste julekakene og en av de som blir spist opp raskest. I år prøvde jeg med på å erstatte dronning kokesjokolade med melkesjokolade i ristoppene og det ble en utrolig god variant. Det er dette vi kaller en sikkelig god julekake!

Oppskrift

(ca. 50 stk)

400 g melkesjokolade

500 g delfiafett

6 dl melis

6 egg

140 g puffet ris

Smelt melkesjokolade og delfiafett sammen i en stor kjele.

Når den er ferdig tar du den av platen.

Miks egg og melis til eggedosis.

Bland sjokolade og delfiafett blandingen forsiktig sammen med eggedosisen. Ha deretter i puffet ris som du blander litt og litt forsiktig inn i røren til alt er blandet sammen.

Finn fram et stekebrett og legg på hvite muffinsformer.

Ha en stor spiseskje i hver muffinsform. Når du har fylt brettet lar du dem stivne på et kaldt sted i 2 t. For eksempel i en kald bod. Etter de har stivnet fryser du dem ned i plastikkposen. På den måten holder de smaken lengst.

Håper du liker pristoppene :)

Likes

Comments

Julekaker

Det blir ingen jul uten sikkelig gode julekaker. Er du som meg som må ha minst 7 slag til jul? Her kommer et av mange eksempler på hva du kan lage til jul. Sukkerkranser er vaniljekjeks formet til kranser med strøsukker. De er sprø og utrolige gode. Det er bare å glede seg for fremover vil det komme en ny julekake på bloggen hver dag frem til julaften!

Her kommer en stor oppskrift på julekaken, om du ønsker mindre porsjon halverer du den.

Oppskirft

(Ca. 80 stk)

  • 200 g margarin
  • 100 g sukker
  • 2 egg
  • 300 g hvetemel
  • 2 ts ekte vaniljesukker

Rør mykt margarin og sukker godt sammen, slik at det blir luftig.

Miks i egg og vaniljesukker.

Tilsett så hvetemel litt etter litt.

akk deigen inn i plastfolie og la den ligge kaldt i kjøleskapet i 3 t før du baker den ut.

Til sukkerkransene

  • kjevle
  • runde utstikkere, glass eller smultringform
  • vann til pensling
  • perlesukker

Sett ovnen på 175 grader.

Ha mel på bakebordet og kjevle ut mørdeigen til den er 1 cm tykk.

Trykk ut kranser med en rund form og løft legg de på et stekebrett med bakepapir. Jeg brukte smultringformen til å lage kransene.

Legg ca 20 stk på hvert brett og når brettet er fult pensler du kransene med vann og strør på strøsukker. Stek kakene på 175 grader midt i ovnen i 10 min.

Når de er ferdige legger du dem på en rist slik at de får kjølt seg ned og når de er kalde legger du dem i en tett kakeboks med lokk.

Håper du liker sukkerkransene :)

Likes

Comments

Brød

Deilig Focaccia brød med olivenolivenolje som passer å serveres til de fleste retter du trenger tilbehør!

Oppskrift

  • 1 pose blå tørrgjær
  • 6 dl vann
  • 1 ts salt
  • 2 dl olivenolje
  • 1 kg hvetemel
  • Rosmarin
  • Flaksalt

Bland hvetemel, gjær og salt sammen.

Varm vannet til lunkent og ha det i bollen sammen med olivenolje.

Rør godt rundt og elt deigen til du får en rund deg. Legg så et kjøkkenhåndkle over og la den få heve i 30 min.

Etter den er ferdig hevd legger du den i en stor paiform. Bruk en skje eller fingrene til å lage små hull over hele deigen, som du kan se på bildet.

Finn fram flaksalt, olivenolje og rosmarin.

Hell på olivenolje sikksakk over hele deigen og bruk en bakepensel til å fordele det utover hele deigen.

Strø deretter på rosmarin og flaksalt til ønsket mengde. Nok til at det blir fordelt over hele deigen.Sett ovnen på 225 grader og la deigen stå til etterheving i 15 min før du setter den i ovnen. Stekes midt i ovnen i 20 min.

Ta den ut av ovnen og la den kjøle seg litt ned før du serverer den. Når den er kald kutter du den opp i stykker som du legger i en brødkurv.

Håper du liker brødet :)

Likes

Comments

Dessert, Is

Glad i hjemmelaget is? Jeg også og med safarikjeks når isen toppen av kaka. Dette er hjemmelaget is fylt i muffinsformer og er drysset med safarikjeks og melkesjokolade. En helt herlig dessert!

Oppskrift

(12 stk)

4 eggeplommer

100 g sukker

1 vaniljestang

3 dl kremfløte

1 pak safarikjeks

100 g melkesjokolade

Splitt eggeplommene og eggehvitene fra hverandre i hver sin kopp. Pisk eggeplommer og sukker luftig.

Splitt opp vaniljestangen på langs og skrap ut så mye du klarer av de svarte frøene på innsiden av stangen. Rør disse frøene inn i eggedosisen.

Finn fram en ny bolle og pisk kremfløten til en luftig krem. Når kremen er ferdig skal du venne eggemassen forsiktig inn i kremen til alt er blandet godt sammen.

Hakk opp 4 safarikjeks og 70 g melkesjokolde. Ha dette i røren og rør dette forsiktig inn.

Finn frem 12 muffinsformer og 12 safarikjeks. Legg først en kjeks i bunnen av hver muffinsform. Fyll så muffinsformen med den hjemmelagde isen.

Hakk opp resten av safarikjeksen og melkesjokoalden i småbiter.

Dryss dette over alle muffinsformene og legg de i fryseren. Der de skal stå minst 7 t før de serveres. La dem gjerne stå over natten.

Disse kan du enten velge å serveres med muffinsformen eller ta av muffinsformene å servere det på en tallerken.

Håper du liker safrikjeksisen :)

Likes

Comments

Contains affiliate links Julekaker

Hva er vel en jul uten å pynte stua med et pepperkakehus? Dette er en tradisjon hjemme og blir ikke jul uten. Under vil jeg vise hvordan du enkelt monterer og pynter et fint pepperkakehus. Hvert år gjør vi det enkelt å kjøper ferdig pepperkakehus deler fra matbutikken. Hovedgrunnen til dette er at det er mye som skal bakes og gjøres før jul. Derfor synes jeg det er greit å bygge ferdige deler sammen. Det er enkelt og smaker kjempegodt med den riktige pynten.

Baking glue - produkt til å lime sammen pepperkakehus. / Pepperkakehus

Her en oppskrift på hvordan du setter sammen og pynter et fint hjemmekoselig pepperkakehus.

Oppskrift

Berthas pepperkakehus byggesett i 10 deler

Dr. Oetker Baking glue

Melis

1 pak melkesjokoladenonstop

1 pak juleseigmenn

Finn fram Berthas pepperkakehus og baking glue.

Åpne boksen og legg delene forsiktig ut på en fjøl.

Finn en fin hvit fjøl du ønsker å utstille pepperkakehuset ditt på. Start med å lime sammen veggene på huset. Bruk baking glue til å feste disse kantene. Før du bruker tuben skal denne varmes opp i et vannbad i 5 min før du bruker den. Etter den er varmet opp er den enkel og bruke og gir pene streker. Før dette er den hard å bruke så anbefaler å varme den opp før bruk! Smør et tykt lag på kantene før du fester delene sammen. La de så få tørke i 30 min før du fortsetter med taket.

Fest taket på ved å lime på kantene av huset som du kan se på bildet. Smør et tykt lag, så vil det sette godt sammen. La så dette tørke i 30 min og i mellomtiden fester vi de fire delene til pipa som du kan se på bildet over og når det er ferdigmontert lar du det stå å tørke like lenge som taket.

Legg et tykt lag med lim på undersiden av pipen og fest det på taket og la det få tørke i 15 min før du begynner å pynte videre.

Jeg brukte melis, nontop og juleseigmenn til å pynte huset. Lag ført et fint takmønster og lim på nonstop etter ønske. På veggene tegner du opp en dør og vinduer på forsiden. Baksiden pynter du også med vinduer. På sidene pyntet jeg med hjerter og andre mønstre, som du kan se på bildene over. Til slutt brukte jeg melis som jeg siktet utover taket slik at det så ut som ekte snø på huset. Figurene rundt pepperkakehuset festet jeg med melis og snøen rundt er melis jeg har plassert rundt hele huset og flatet ut med en spiseskje.

Design huset på din måte slik at du får det slik du vil ha det.

Håper du liker pepperkakehuset :)

Likes

Comments

Smørkrem

Leter du etter en god rosa vaniljesmørkrem til kaken eller cupcaksene dine? :) Her er min supergode oppskrift på rosa vaniljesmørkrem.

Oppskrift

100 g margarin

300 g siktet melis

1,5 ts ekte vaniljesukker

3 ss melk

Rosa pastafarge

Miks smør, melis, melk, vaniljesukker og en god posjon med rosa pastafarge sammen.

Miks og kjør på med mer rosa pastafarge til du blir fornøyd med fargen. Nå er smørkremen klar til å dekores på din kake.

Håper du liker smørkremen :)

Likes

Comments

Konfekt

Glad i melkesjokolade og peanøtter? Da er dette en oppskrift for deg! Hjemmelaget sjokolade er kjempegodt og superenkelt å lage, prøvd da vel.

Oppskrift

(ca. 20 stk)

100 g saltet peanøtter

60 g ritzkjeks

250 g melkesjokolade

Ha peanøtter og ritzkjeks i en blender og kjør til det er finmalt.

Smelt 100 g melkesjokolade over vannbad.

Tilsett så peanøtt- og kjeksblandingen i melkesjokoladen og bland godt sammen. Sett så massen i kjøleskapet i 15 minutter.

Etter 15 min tar du kjelen ut av kjøleskapet og former deigen til små kuler du legger på en fjøl.

Smelt 150 g melkesjokolade over vannbad og ha det i en liten skål.

Dypp kulene i melkesjokoladen og legg de på et fat med bakepapir.

Etter alle er ferdige settes de i fryseren der de skal stå 1 t før de serveres.

Håper du liker den hjemmelagde sjokoladen :)

Likes

Comments

Kaker, Bløtkake

Deilig bløtkake fylt med krem og frukt og bær. Denne lagde jeg i forbindelse med farsdagen som var og pappa ble kjempefornøyd med kaken sin. For dere som elsker frukt og bær er dette en kake du vil elske!

Vi starter med sukkerbrødet.

Sukkerbrød

3 egg

100 g sukker

50 g hvetemel

50 g potetmel

1 ts bakepulver


Sett ovnen på 175 grader

Miks egg og sukker til en tykk eggedosis.

Ha i mel, potetmel og bakepulver i røren og rør dette forsiktig inn med en slikkepott.

Ha røren i en hjertespringform på 20 cm. Sett den så midt inn i ovnen på 175 grader og stek den i 30 min.

I mens den steker lager vi fyllet.

Fyllet

1 kurv jordbær

2 kiwi

1/2 mango

1 boks fruktcocktail

3 dl kremfløte

1 ts sukker

1 ts ekte vaniljesukker

Kutt opp jordbærene. Kutt vært jordbær i fire deler. Legg delene med de fine mønsteret i en skål og resten i en annen skål.

Kutt opp kiwien i fore deler og sorter dem i to skåler. En med kiwimønster og en uten mønster.

Kutt opp mangoen i småbiter som på bildet.

Finn fram boksen med fruktcocktail.

Når kaken er ferdig legger du den på benken slik at den får kjølt seg ned. Når den er kald skjærer du den ut av formen og legger den på et kakefat.

Del så sukkerbrødet i to deler.

Pisk kremfløte, sukker og vaniljesukker til en tykk krem.

Ta fram bunnen av kaken og smør på kremfløte og et tykt lag med fruktcocktail. Jeg brukte litt over halve boksen. Når du er fornøyd med frukten smører du på et nytt lag med krem over.

Legg så på lokket og smør resten av kremfløten godt rundt kaken.

Vi begynner å pynte kaken med jordbærene. Disse legger du rundt kaken. Et lag øverst og et lag nederst som på bildet. Og legg en hel jordbær i midten.

Fortsett med å legge på kiwien med mønster.

Til slutt fyller du resten av kaken med mango. Får du rester av frukten legger du det i en skål som kan serveres ved siden av eller du kan sette det i kjøleskapet og spise det senere.

Håper du liker frukt og bær bløtkaken :)

Likes

Comments

Iskaker

Oreo Dream Ice Cake - Iskake fylt med ekstra mye oreokjeks og på toppen av det hele har kaken hjemmelaget sjokolademousem, drysset med masse oreokjeks. Den ultimate oreokaken alle som elsker oreo vil digge! Den er utrolig god og topper alle andre oreokaker du noen gang har smakt. Dette er kaken du vil få mye skryt av og passer i alle selvskaper.

Vi starter med orokjeksbunnnen.

Oreokjeksbunn

2 pk oreokjeks

100 g smør


Til denne oppskriften trenger du totalt 4 pak oreokjeks.

Ha 2 pak med oreokjeks (en og en halv oreokjeks - pakke) i en pose. Knyt den og knus kjeksene ved å bruke en kjevle.

Ha de knuste kjeksene i en bolle med mykt smør og bland dette godt sammen.

Trykk kjeksmassen i bunnen på en rund form på 22 cm i diameter med bakepapir. Deretter kan du sette den i fryseren i rundt 30 min. Poenget er at kjeksbunnen skal stivne.

I mellomtiden kan vi lage den hjemmelagde isen.

Oreois

  • 4 eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 3 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang
  • 10 stk oreokjeks

Splitt eggeplommene og eggehvitene fra hverandre i hver sin kopp. Pisk eggeplommer og sukker luftig.

Splitt opp vaniljestangen på langs og skrap ut så mye du klarer av de svarte frøene på innsiden av stangen. Rør disse frøene inn i eggedosisen.

Finn fram en ny bolle og pisk kremfløten til en luftig krem.

Når kremen er ferdig skal du venne eggemassen forsiktig inn i kremen.

Hakk opp 10 stk oreokjeks og bland det forsiktig inn i isblandingen.

Ta oreobunnen ut av fryseren og hell isblandingen over i springformen. Legg den så tilbake i fryseren og la den stå der i 7 t før vi legger på mouselaget. Det tar lang tid for isen å fryse, så her gjelder det å være tolmodig. I mellomtiden kan vi lage sjokolademousen og oreofyllet.

Sjokolademousse

  • 1 dl kremfløte
  • 100 g kokesjokolade
  • 2 eggeplommer
  • 1 eggehviter
  • 50 g sukker

Smelt kokesjokoladen i vannbad. Ha eggehviter og sukker i en mikserbolle.

Stivpisk det sammen til du for en tykk marengs.

Finn fram en ny bolle og bland eggeplomene og sjokoladen sammen.

Pisk kremfløten til krem og bland den forsiktig sammen med sjokoladen.

Bland så til slutt marengsen inn i sjokoladeblandingen til du får en fin og luftig sjokolademousse. Når den er ferdig legger du den i kjøleskapet til 7 t har godt.

Etter 7 t kan du ta spingformen ut av fryseren igjen og ha sjokolademoussen over oreoisen. Sett den inn i fryseren igjen og la deb stå der i 1 t før du legger på pynten.

Oreofyllet

1, 5 pak oreokjeks

100 g melkesjokolade

Kremtopp eller 3 dl kremfløte

Vi starter med å lage oreokjeksen dyppet i melkesjokolade. Smelt melkesjokoladen over vannbad. I mellomtiden finner du fram et stekebrett du legger bakepapir på. Legg 7 stk oreokjeks på brettet.

Dypp hver og en av oreokjeksene i melkesjokoladen.

Legg de tilbake på brettet og når alle er ferdige legger du dem i fryseren og lar dem være der i 30 min.

Etter 30 min er de nå klare til å brukes i kaken.

Legg 7 stk oreokjeks til siden og hakk resten av kjeksen opp i småbiter.

Legg oreokjeksen med melkesjokoladen og de andre oreokjeksene over på et brett.

Ta kaken ut av fryseren. Finn fram kremtoppen og sprøyt ut 7 store kremtopper rundt kaken.

Legg så annenhver orekjeks og orekjeks med melkesjokolade på hver kremtopp.

Sett så en oreokjeks i midten. Del opp tre orekjekjeks i to og tre orekjeks med melkesjokolade i to deler. Legg fire halvdeler av orekjeks med melkesjokolade rundt orekjekjeksen i midten. Resten av halvdelene fordeleer du rundt kaken som du kan se på bildet. Når kaken er ferdigpynten legges den tilbake i fryseren og der skal den stå i 4 t. La gjerne kaken stå over natten før du serverer den.

Håper du liker oreo dream icecake kaken :)

Likes

Comments