View tracker

Baugetter m. flingsalt:

(personlig favorit)

25 g jäst

5 dl vete surdeg

2 tsk salt

2 msk rapsolja

12-13 dl vetemjöl

Gör såhär:

Knåda degen i 5 - 10 minuter i en maskin eller för hand.

Låt dom jäsa i en bunke 1½ timme.

Dela degen i 4 lika stora delar, rulla ut varje del till ca 35 cm långa baugetter.

(stoppa dessa på antingen en plåt eller baugett plåt)

skär 3 stycken sneda snitt med en vass kniv på varje bröd.

Nu ska du pensla dom med kallt vatten och strö över lite mjöl och flingsalt.

Låt dom jäsa under en badhanduk i 40 minuter.

Grädda i ungnen 13 - 16 minuter till dom fått en fin färg, låt dom svalna på ett kallt galler.

Knubbiga havrelimpor:

Ca 6 limpor

3 dl fiberhavregryn

1 dl krossad havre

6 dl vatten

2 tsk salt

5 dl kallt vatten

1 pkt (50 g) jäst

½ dl rapsolja

2 msk brödsirap

ca 2,3 dl vetemjöl (känn efter själv)

Pensling:

Olja

vatten

havregryn

Gör såhär:

1. Blanda havregryn, krossad havre, vatten och salt i en kastrull till en tjockare gröt.

2. Häll över blandningen i en kall skål och tillsätt kallt vatten. Låt svalna till rumstemp. Rör om då och då.

3. Smula ner jästen i blandningen och rör till jästen lösts upp. Tillsätt olja, sirap och de mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord ocg dela degen i sex delar. Rulla varje bit till en stor bulle och lägg dem i långpanna med bakplåtspapper. Pensla med olja mellan bröden och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5. Pensla med vatten och strö över lite havregryn. 

Grädda i 40 minuter på 200 grader.


TIPS!

Matbröd grädda i nedre delen av ugnen för bästa resultat.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Tårtor i massor!












Likes

Comments

View tracker

Lakrits tryfflar, om du inte gillar lakrits kan du alltid byta ut dem mot de mot fudge, då får man prova sig fram beroende på smak och konsistens!

4 kick

1 dl grädde

150 g choklad 

Stoppa chokladen i en panna och smält försiktigt, bryt ner kicken i små bitar.

Låt de stelna över natten, rulla sen till bollar, man kan rulla dem i florsocker (vilket jag tycker blir bäst) eller kakao.

TIPS: Dom här har inte så mycket smak av lakrits, så om man är lika tokig i lakrits som jag så kan man röra ner lite lakrits pulver, prova dig fram! 😊

Lycka till!




 

Likes

Comments

Ingredienser: 

100 g sötmandel

3 dl florsocker 

3 äggvitor

1/2 dl strösocker

Fyllning:

2 dl florsocker

200 g rumsvarmt smör

4 msk saft från pressade jordgubbar eller koncentrerad jordgubbssaft

Lime efter tycke och smak

Röd eller rosa karamellfärg eller pastafärg

Gör såhär:

Skålla, skala och mal mandeln.

Blanda mandel och florsocker

Vispa äggvitorna till ett fast skum, och tillsätt strösockret och vispa till en styv maräng smet.

Blanda försiktigt i mandel och florsocker blandningen i smeten.

Blanda i rosa färg.

Klicka ut smeten på bakplåts papper eller på din macarons plåt, det ska blli ca 40 kakor. 

Låt dom vila i 50 min, innan du sätter dom i ugnen ska du lätt knacka till i plåten för att ta bort alla luftbubblor,

Grädda dem i nedre delen av ugn i 10-15 minuter i 150 grader.

Låt dem svalna oordentligt och sätt på smörkrämen på halva plåten, tryck ihop dom 2 och 2, ställ i kylen.

TIPS:

Om du har en m plåt så smörj den med olja innan du klickar ut seten, de gör så att dom lossnar lättare utan att fasta.

Låt dem gärna stå i kylen ett dygn innan dom serveras.

Dom går att frysa in både med och utan smörkräm, låt dom tina i kylen för bäst resultat.

Lycka till! 😄


Likes

Comments

Ingredienser: 

1 paket jäst (50g)

5 dl mjölk

1 tsk salt

3 msk olja

1 msk socker 

1 ägg

4 dl grahamsmjöl (går att byta ut mot vanligt mjöl) 

8 dl mjöl

Fyllning:

200 g skinka 

ca 2 dl tomatpure eller ketchup

ca 4 dl riven ost

oregano eller annan valfri krydda

Gör såhär:

Smula sönder jästen i en bunke, rör i lite mjölk i  taget.

Rör ner olja,salt,socker och ägg.

Tillsätt grahamsmjölet, och nästan allt av vetemjölet, resten sparas till utbakning.

Låt jäsa med handuk i 30 minuter.

Passa på att strimla ost och skinka, sätt ut bullformar på en plåt.

Mjöla bänken och dela degen i två bitar, börja kavla ut varje bit  till ca 30x45 cm.

Bred på ketchupen eller tomatpuren över hela biten, strö över skinkan och osten, rulla ihop och skär i ca 15 bitar.

Täck med handuk och låt jäsa i  20 min, gör likadant  med den andra biten deg.

Vispa upp ett ägg och pensla över bullarna krydda sedan efter smak på bullarna.

Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.

Låt svalna på galler, njuut sedan!

Lycka till! 😄


Likes

Comments



idag blir det matbröd, ett nyttigt och gott bröd som man håller längre på! 

Ingredienser:

 100 g jäst

ca 20 dl vetemjöl

12 dl fingervarmt vatten

4 dl solrosfrön 

2 dl vetekli 

1,5 msk salt

Gör så här:

Blanda vatten och jäst i en bunke.

Häll i mjölet och vetekli till en smidig deg, knåda ordentligt.

Låt jäsa i 30 min med fuktig badhanduk.

Häll i salt och solrosfröna och rör om.

Dela upp i två formar och låt dem jäsa med en fuktig badhanduk i 30 minuter .

Snitta bröden och pensla dom vet vatten.

Grädda dom i nedre delen av ugnen i 30 minuter 220 grader.

Låt svalna på galler med en fuktig badhanduk.

Lycka till! 😊


Likes

Comments

Baileys och chokladfluff

Ingredienser:

3 dl grädde

150 g mjölkchoklad

4-6 tsk Baileys (beror lite på hur stark Baileyssmak du vill ha)

Gör så här:

Häll i grädden i en kastrull och värm upp – OBS! Det får inte koka! Hacka chokladen och häll den i kastrullen. Rör om då och då. När chokaden är helt smält tar du av den från spisen och blandar i Baileys. Ställ in blandningen i kylen och låt den stå i ca 5 timmar eller tills den är genomkall. Vispa sedan upp den till fluff.

Ahlgrens bilarfluff

Ingredienser:

60 g Ahlgrens bilar (välj en av färgerna)

3 dl grädde

Gör så här:

För att bilarna ska smälta lite snabbare så kan du värma dem i micron i ett par sekunder (så att de blir lite fluffigare). Men var varsam med att inte värma för länge eftersom då blir det som ett ända stort klister och går inte att använda!

Häll i grädden i en kastrull och värm på svag värme, häll i bilarna. Var noga med att intelåta det koka upp.

När bilarna smält så häller du över dem i en skål och låter de stå i kylen i minst 6 timmar (helst över natten).

Vispa upp som vanlig grädde och fyll tårtan, eller varför inte på dina cupcakes!

Limemousse

INGREDIENSER:

 1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter 

 2-3 gelatinblad

 4 dl vispgräde

 2 dl creme fraiche

 2 dl matlagningsyoghurt

 1 1/2 dl socker

2 tsk rivet limeskal

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffigt, inte för hårt. 

I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev. Ställ i kylen i minst 2-3 timmar.

Receptet ger ungefär 2 lager fyllning till en normalstor tårta på 25cm.


    Likes

    Comments

    Även för amatör bagaren!

    tandpetare

    Himla bra grej att ha hemma för att tex små detaljer, eller varför inte använda som ett slags bollverktyg.

    Smoother


    Jämna till kanterna på tårtan och få det slät yta .

    Bollverktyg 




    De bästa som finns när du tex ska göra rosor, lyfter upp bladen när dom är som tunnast, man kan använda den i stort sett till allt!

    Kavel

    Ett måste om du ska täcka en tårta eller göra dekorationer, givetvis finns det dekorationer utan att behöva kavla.

    Springform

    När du ska göra bottnar, och den löstagbara kanten förenklar alltihop!

    Sprits

    För att spritsa ut mönster och topping på tårta och cupcakes.

    Utstickare

    Utstickare i olika former höjer dina bakverk enormt! Kom ihåg att kolla bland dina pepparkaksformar med!

    Plastfolie

    När du ska kavla ut din sockerpasta eller marsipan, använd gärna plastfolie under och över för att förhindra att de fassnar. 

    Mycket av detta hittar ni hos TantFondant

    Likes

    Comments

    Recept på fyllningar och tårtbotten kommer senare, ev steg för steg figurer med! 👍








    Likes

    Comments

    Instagram@decemberdotter