Påskens tårta blev en enkel tårta med kladdkaksbottnar, glutenfria då systeryster är intolerant. Fylld med hallongrädde dvs rårörda hallon som jag blandade med lite grädde. Sedan spritsade jag gräset utav smörkräm smaksatt med vaniljpulver & färgade med grön hushållsfärg. Kaninrumpan är gjord utav färdigköpt sugerpaste.

Kladdkaka:

2 dl Semper fin mix
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
4 msk kakao

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smör och låt svalna.

Blanda ägg och socker.

Tillsätt mjölmix, siktat kakaopulver och det avsvalnade smöret.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.

Grädda i ca 25–30 minuter.

Smörkräm:

Vispa 230 G smör i ca: 10 min
Tillsätt 9-10 dl florsocker, lite i taget.
Vispa ihop allt & tillsätt 4 msk kokande vatten & 1 tsk vaniljpulver & hushållsfärg. Vispa ihop allt ordentligt!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Min älskade mamma skämde alltid bort oss med en massa goda bakverk. Denna paj är något jag minns väl från barndomen. Så god & krämig. Idag bakade jag den till hennes ära, älskade mamma vad du är saknad.


Pajdeg:
150 gram smält snör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
Blanda ihop alla ingredienserna väl & tryck ut degen i en pajform.

Fyllning:
2 dl Creme fraiche
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1 burk krossad ananas som är väl avrunnen
Blanda ihop alla ingredienser & lägg över pajdegen.

Grädda pajen i 175 grader i 30-35 min.

Serveras kall med vaniljvisp eller ljummen med vaniljglass.

Likes

Comments

Nästa helg bär det av till Lofsdalen för 1 veckas skidsemester. Då behöver man ju lite gott fika såklart. Så imorse svängde jag ihop dessa muffins. Receptet hittade jag här.

Ingredienser till ca:12 st:

2 ägg
100 g smör
1 ,5 dl strösocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
100 g vit choklad
Blåbär (helst färska, men frysta går också bra)
Potatismjöl

Så här gör du:

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker till en luftig vit smet. Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål innan det blandas ner i smeten. Blanda försiktigt!
Ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt och fyll formarna till hälften med smet.
Pudra blåbären med lite potatismjöl, och lägg ca en msk med blåbär i varje muffinsform. Tryck ner några bitar grovt hackad vit choklad i varje muffins. Ställ dem i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter.
Låt muffinsarna svalna på ett galler.

Likes

Comments

Recept! (Som jag hittade här.)

Du behöver:
100 g smör
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör smör, socker, vaniljsocker och sirapen pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret.
Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till dem med en gaffel så att det bildas längsgående ränder.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 14 min. Skär kakorna i sneda bitar medan de är varma.

Likes

Comments

Desserten efter julbordet igår blev en mumsig saffranscheesecake. Receptet hittade jag här.

Ingredienser:

3/4 krm saffran
1 msk Cointreau
1 msk vatten
2 gelatinblad
10 digestive kex
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
400 g naturell färskost
250 g kesella (10%)
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Garnering:
1/2 dlströsocker
1 granatäpple
30 min + ca 5 timmar i kylen


Gör såhär:

1. Blanda saffranet med likör och vatten.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.
3. Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm med bakplåtspapper. Smula sönder digestivekexen. Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck fast blandningen i bottnen på formen och ställ i kylen.
4. Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden. Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostsmeten. Blanda väl. Bred ut den över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.
5.Halvera granatäpplet. Peta ut kärnorna. Garnera kakan med granatäppelkärnor.

Likes

Comments

I år blev det 4 sorters julgodis. Knäck, mintkyssar, risbräck och marknadsnougat. Mumsigt värre!

Recept knäck:
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap

Gör såhär:
Blanda ihop ingredienserna & låt det småkoka under omrörning till knäcken uppnår 125 grader. Då tycker jag att den blir perfekt, lite lagom mjuk. Har fått en jätte bra slev med termometer utav min man som var jätte bra till ändamålet. Investerade även i en knäck/choklad tratt i år. Var riktigt bra! Inget spill och kladd.

Recept mintkyssar:
1 äggvita
Ca: 4dl florsocker
5 droppar pepparmintsarom

Gör såhär:
Vispa äggvitan vit och fluffig. Tillsätt pepparmintsarom. Tillsätt sedan florsocker lite i taget och blanda ihop ordentligt. Spritsa ut i rundlar på en bricka med bakplåtspapper. Låt torka 1 dygn, smält sedan mörk choklad och spritsa ut en liten klick. Jag dekorerade även med snöflingor från Dr. Oetker.

Recept risbräck:
Puffat ris
Ljus blockchoklad

Gör såhär:
Bred ut puffar ris på en form med bakplåtspapper. Smält blockchoklad & rigla över. Blanda sedan runt allt och bred ut det på formen ca: 1 cm tjockt. Låt stelna och bryt i bitar.

Recept marknads nougat:

Koka ihop:
65 g smör
3 dl strösocker
1 dl vatten

Blanda ihop i en skål:
3 dl vetemjöl
2 dl florsocker
1 nypa salt
½ dl kakao

Gör såhär:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och vatten och låt det koka på medelvärme i 2 min. Blanda vetemjöl, florsocker, salt och kakao i en skål. Häll över smörblandningen och blanda ordentligt. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 20, klädd med bakplåtspapper. Låt massan svalna och stelna. Skär i rutor med en vass kniv.

Likes

Comments

Idag köpte jag en julklapp åt mig själv. En springform med lock. Så bra att ha ett lock ifall man har bakat något som man ska ta med sig. T ex som imorgon då jag ska baka en saffrans cheesecake som jag ska ta med till julfirandet hos svärföräldrarna. Hittade denna på Biltema för ynka 99,- vilket den känns väl värd.

Likes

Comments

I måndags firade vi jul i förskott med min syster & familj. Enligt tradition gjorde jag en pepparkaks cheesecake till efterrätt. Så god!

Recept:
75 G smör
30 st pepparkakor
2 st gelatinblad
200 G naturell färskost
Rivet skal från en apelsin
3/4 dl florsocker
2 dl créme fraiche

Gör såhär:
Smält smöret & blanda med smulade pepparkakor. Tryck ut blandningen i en form och låt stå kallt en stund i kylskåpet. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Krama sedan ur dom & smält dem över ett vattenbad. Rör färskosten mjuk och blanda den med créme fraiche och det rivna apelsinskalet. Vispa poröst! Rör sedan i de smälta gelatinbladen. Låt kakan stelna i kylskåpet 1 timme innan servering.

Likes

Comments

Varje jul brukar jag och mina barndomsvänner ha julfika och julklappsbyte. Jag har inte kunnat vara med ett par år pga diverse orsaker. Men i år kommer jag kunna vara med så jag ville göra något extra gott och bjuda mina kära vänner på.

Receptet hittar ni här.

Ingredienser: 
110 g smör
50 g mörk choklad
1,2 dl kakao
3 dl strösocker
1 nypa salt
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl vetemjöl
1 dl choklad knappar

Biskvi
1,2 dl färskpressad apelsinjuice
1 påse saffran, 1,2 g
250 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl florsocker

Topping
165 g mörk choklad
25 g smör
1 msk vispgrädde

Gör så här:
Brownie - Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form 20*25 cm i bakplåtspapper, ända upp på kanterna. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull under omrörning. När allt har smält och efter du har blandat dem ordentligt, tillsätter du de övriga ingredienserna. Sist i med chokladknapparna. Tryck ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna helt.

Beskvi - Ställ fram smöret i tid så att det blir rumsvarmt. Blanda juicen tillsammans med saffranet i en skål, låt stå i 30 minuter. Vispa det rumsvarma smöret tillsammans med florsockret, tillsätt saffrans blandningen och vispa allt så det blir lufftigt och en slät kräm. Bred smörblandningen över brownien och ställ den i kylen under tiden du gör toppingen.

Topping - Hacka chokladen och värm den tillsammans med smöret och grädden i intervaller 3*25 sekunder och rör om lite då och då. Fortsätt tills allt har smält men lämna det aldrig. Bred på den på biskvi lagret och ställ den i kylen för att stelna. Plasta gärna in den efter ett tag så slipper du en hinna på chokladen.

De smakade ljuvligt vill jag lova. Jag hoppas att mina kära vänner kommer tycka detsamma.

Likes

Comments

Idag har jag bakat  ljuvliga saffransbullar fyllda med vit choklad och mandelmassa samt klassiska lussekatter med russin. Jag delade degen på två efter första jäsningen och knådade i lite russin till lussekatterna. Funkade fin fint.

RECEPT (som jag hittade här. )


Saffransdeg, ca 36 bullar eller lussekatter
150 gram smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning:
250 gram mandelmassa
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
80 gram vit choklad (jag hade vita små chokladknappar)
stött kardemumma efter smak

ägg till pensling
pärlsocker, blå vallmo, russin eller strösocker att toppa med

Degen:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Blanda i saffranen i mjölkblandningen. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen kännas lite klibbig.
Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.
Lägg upp den jästa degen på bakborden och forma till antingen lussekatter eller kavla ut den till en rektangulär platta.

Fyllningen:
Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder.

Utbakning:
När du kavlat ut degen, bre då på fyllningen. Avsluta med lägga på vit choklad och stött kardemumma. Vik över halva degen och kavla en gång. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut.
Låt jäsa för andra gången i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Sätt på ugnen på 220 grader. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Dekorera med russin, vallmo eller pärlsocker. Grädda i ca 5-8 minuter.
Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 220 grader i ca 8 minuter. Vill du doppa dem i strösocker ska detta göras efter gräddning. Pensla dem först med lite smält smör och doppa sedan i strösocker.

Låt svalna och sen är det bara att njuta!

Likes

Comments