Fick en ny bakvän i födelsedagspresent, ska bli spännande att prova den.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag fyller år idag & valde att göra denna tårta dagen till ära. Receptet hittade jag i tidningen "Hembakat".

10–12 bitar

Botten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Blåbärsmousse
5 gelatinblad
250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Garnering
blåbär, färska

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vänd till sist ner mjölet.

2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i formen. Häll i smeten och grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna.

3. Mousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.

4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda i gräddfilen. Vispa grädden halvfast och vänd ner den i smeten. (Jag valde att smälta gelatinbladen i 1 dl blåbärspuré för att undvika att de skulle bildas klumpar)

5. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt tårtan stå i kylskåp i ca 5 tim. Vid servering, dekorera med färska blåbär.

Likes

Comments

Fridas fantastiska himmelska jordgubbstårta är det väl säkerligen många utav er som redan har gjort. Jag valde att lägga ett lager lemoncurd på nedersta lagret idag, för att få lite syrlighet att bryta av med till det söta. Pga tidsbrist köpte jag färdig. 🍋

Recept som jag hittade här.

Ca: 10 bitar:

Anslag:

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver
Jordgubbsfyllning:

4 dl vispgrädde
200 g philadelphia
1.5 dl florsocker
1.5 tsk vaniljpulver
500 g jordgubbar, i småbitar
Gör så här:

Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.
Fyllning: Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
Dekorera gärna med färska bär.

Likes

Comments

Den här kakan var det länge sedan jag gjorde. Senast var när det var vår tur att bjuda på fika i vår föräldrargrupp. Jag var inte så sötsugen när jag var gravid & denna kakan är väldigt syrlig & god tack vara vinbären. Jag fotade receptet från min receptpärm. Hoppas att ni ser vad det står.

Likes

Comments

Idag har jag bjudit en vän på fika. Ville göra något somrigt sig bjuda på så det blev cupcakes med en blomma på.

Recept muffins! (Som jag hittade här)

Ingredienser för ca: 8 st
75 g smör
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl varmt vatten
1 1/2 dl mjölk
1 st ägg
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker

Så här gör du:

1.Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt vaniljpulvret, vattnet, mjölken, och ägget.
2.Rör om och blanda i de torra ingredienserna, mjölet, kakao, bakpulvret och sockret. Vispa ihop allt till en slät smet.
3.Fyll muffinsformarna till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 15 – 20 minuter.

Recept frosting!

Ingredienser:
25 g mjukt smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 g Philadelphiaost

Gör såhär:
1. Rör ihop smöret, florsockret, vaniljsockret och kakaon samt philadelphiaosten till en smet.
2. Använd en sprits eller bara bre på det på dina cupcakes och garnera med något fint.

Jag valde att garnera med marshmallows blommor. Se på bilderna hur jag gjorde.
1. Klipp dem diagonalt
2. Blanda ihop socker & valfri hushållsfärg
3. Skaka allt i en påse
4. Dekorera (är en smarties i mitten på blomman.)

Likes

Comments

Jag & dottern blev sugen på äppelpaj & jag ville prova ett nytt recept på en med knäckigt täcke. Hittade ett recept här på Jennys matblogg som jag fastnade för. 

Det här behöver du till en pajform:

6 äpplen
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur äpplena.
Smörj formen med smör, och skär äppelbitarna i skivor.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg äppelbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över äpplena.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

Den blev ljuvlig vill jag lova! ❤

Likes

Comments

Gjorde jitterbuggare idag & fick marängsmet över så jag gjorde ett gäng med maränger också. Det här är ett bra recept om du vill testa.

Ingredienser:

Receptet gäller för 40 st

4 äggvitor
2 dl strösocker
2 krm ättiksprit 12%
Gör så här:

Sätt ugnen på 100°. Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt socker och ättika, fortsätt vispa till ett fast skum. Klicka ut 40 maränger på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 45 min. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar minst 1 tim i ugnen.

Jag tillsatte några droppar röd hushållsfärg & rörde försiktigt ner i marängsmeten. Så blev de lite rosa marmorerade. Blir gott till jordgubbar & glass i sommar!

Likes

Comments

Dottern var sugen på att baka idag & hon ville ha något med choklad i. Jag satt & klurade ett tag på vad vi kunde göra & kom & tänka på jitterbuggare som jag inte har bakat på flera år. Så jag googlade fram ett recept  & tillsatte cacao i degen. De blev ljuvliga vill jag lova! 

Mördeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
1 äggula
2 msk cacao

Fyllning:
1-2 äggvitor
1 dl socker

Gör så här:
Arbeta samman mjöl, socker, smör, cacao och äggula till en deg. Lägg in degen i kylen ca 30 minuter.
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 0,5 cm tjock rektangel, 16x30 cm.
Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor.
Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 12-15 minuter.

Likes

Comments

Jag älskar rabarber. ❤ Så jag blev SÅ glad när jag hittade detta recept när jag googlade runt på olika recept med rabarber i. Hittade detta recept här.

200g smör
1dl socker
4½dl mjöl
1tsk bakpulver
1ägg

Hacka snabbt ihop alla torra ingredienser med smöret, avslut med att blanda i ägget.
Dela degen i tre delar och rulla till plåtlånga längder.
Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt och gör en fördjupning i mitten på varje längd.
Skär rabarber i små bitar, ca 3dl, och blanda med 2tsk potatismjöl och 2msk socker.
Lägg rabarberbitarna i mitten på längderna .
Hacka snabbt ihop alla torra ingredienser med smöret, avslut med att blanda i ägget.
Dela degen i tre delar och rulla till plåtlånga längder.
Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt och gör en fördjupning i mitten på varje längd.
Skär rabarber i små bitar, ca 3dl, och blanda med 2tsk potatismjöl och 2msk socker.
Lägg rabarberbitarna i mitten på längderna .

Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i ca 14 min.
Blanda samman 1dl florsocker med 2tsk vatten och ringla sedan glasyren över det färdig gräddade längderna.
Skär upp i sneda snittar.

Lycka till! ❤

Likes

Comments

Imorgon vankas gemensamt födelsedagsfika för min älskade make samt min systers sambo. Jag fick i uppdrag att baka kakor. Min syster är glutenintolerant, så jag testade att baka cocostoppar för första gången. Gick efter ett recept som stod på cocospåsen. Smaksatte med citron & mörk choklad för att få lite extra sting. Blev inte så vackra men väldigt goda. 

Receptet gäller för 15 st

50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
rivet skal av ½ citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, citronskal och smör och rör ihop till en smet. Låt stå i 10 min. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Smält 200g mörk blockchoklad & ringla över kakorna efter att de har svalnat.

Likes

Comments