Idag åt vi 2-rätters fars dag till ära & jag gjorde chokladfondant till efterrätt. Använde detta recept som jag hittade från "köket" när jag googlade runt. Blev alldeles perfekta!

Du behöver:
100 g smör
150 g god mörk choklad
2 st ägg
2 st äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
smör + strösocker till formarna

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
3. Vispa ihop ägg, ägggulor och socker i en bunke.
4. Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
5. Rör tills det blir en slät och blank kräm.
6. Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ.
7. Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin.
8. Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.
9. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.
10. Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
11. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
12. Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Om ca: 1 månad fyller dottern 5 år & vi har börjat baka lite inför hennes kalas som skall ha enhörningstema.

Recept som jag har fått härifrån.

Ingredienser:

1,1 dl strösocker

1,1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

7,5 dl vetemjöl

200g smör


Några droppar hushållsfärg om så önskas


Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en matberedare. Låt degen stå i kyl minst en timma. Sätt ungen på 170 grader. Kavla ut degen på mjölat bord, stansa ut valfria motiv. Grädda i ugn 10-15 minuter.

Likes

Comments

I år gjorde jag för första gången en halloweenpumpa då dottern fick en stor fin pumpa från farmor & farfar. Tänkte att det vore skoj att baka något gott utav köttet man gröper ur &  jag älskar cheesecake så det kändes det spännande att prova göra. Hittade detta recept: https://www.kokaihop.se/recept/pumpacheesecake

Botten:
300 gramdigistivekex
100 g smör
0.5 dl pumpakärnor

Fyllning:
Ca: 400 grampumpapuré (koka pumpaköttet med lite vatten ca: 10 min & mixa sedan till en puré)
2 dlströsocker
400 gramfärskost, naturell
1 tsk kanel, malen
1 tsk kardemumma, malen
0.5 tsk kryddpeppar, malen
1 tsk salt
0.5 tsk vaniljpulver
4 st ägg

Topping:
Kolasås
pumpafrö

Gör så här:
1. Mixa kexen med smält smör och pumpakärnor. Tryck ut blandningen i en springform (med löstagbar botten). Förgrädda botten i 10 minuter i 175°C.
2. Vispa ihop pumpapuré, strösocker, ägg, färskost och kryddor. Häll ner i formen när botten svalnat lite. Grädda i knappt en timma i 175°C, eller tills smeten har "stannat".
3. Låt cheesecaken svalna helt, låt gärna stå i kylen i någon timma. Dekorera sedan med kolasås och pumpafrö.

Likes

Comments

Imorgon är det APT på jobbet & jag är ansvarig för fikat denna gång. Älskar att göra cupcakes så nu såg jag ett gyllene tillfälle att ta i akt.

Muffins:
Ca 12 stora eller 20 små

150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
Hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°

1. Rör smör och socker med elvisp.
2. Rör ner ett ägg i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret.
3. Fyll formarna med smeten (till hälften ungefär)
3. Stoppa ett par hallon i vardera form
4. Grädda mitt i ugnen ca:10-12 min tills de får fin färg. Jag hade mini formar så det räckte med 10 min.
5. Låt svalna!

Frosting!

50 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
100g färskost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör såhär:
1. Vispa ihop smöret & florsockret
2. Tillsätt vaniljsocker & citron & vispa ihop
3. Vispa ner färskosten & karamellfärgen tills allt har blandat sig ordentligt.
4. Spritsa med valfri tyll efter tycke & smak på vardera muffins
5. Dekorera dem med något du tycker är fint.

Lycka till! 💜

Likes

Comments

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker + 1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 gram rumsvarmt smör
Några droppar valfri karamellfärg

Gör såhär:
Arbeta ihop ingredienserna väl. Låt sedan degen vila i kylskåpet ca: 30 min. Ta sedan ut degen ur kylskåpet & dela den i fyra delar till att börja med. Dela sedan varje fjärdedel i 8 delar & rulla varje del till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper & platta ut bollen litegrann. Grädda i ugnen i 175 grader i ca: 8-10 min. Jag gjorde munnarna med hjälp utav en tesked direkt när de kom ut ut ugnen & sedan tryckte jag & dottern i sockerögon. Dessa kakor kan jag rekommendera att baka med barn. Degen är lätt att rulla till bollar för små händer & spännande att få trycka dit ögon på monstrerna.

Likes

Comments

Jag fyller år idag & valde att göra denna tårta dagen till ära. Receptet hittade jag i tidningen "Hembakat".

10–12 bitar

Botten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Blåbärsmousse
5 gelatinblad
250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Garnering
blåbär, färska

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vänd till sist ner mjölet.

2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i formen. Häll i smeten och grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna.

3. Mousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.

4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda i gräddfilen. Vispa grädden halvfast och vänd ner den i smeten. (Jag valde att smälta gelatinbladen i 1 dl blåbärspuré för att undvika att de skulle bildas klumpar)

5. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt tårtan stå i kylskåp i ca 5 tim. Vid servering, dekorera med färska blåbär.

Likes

Comments

Fridas fantastiska himmelska jordgubbstårta är det väl säkerligen många utav er som redan har gjort. Jag valde att lägga ett lager lemoncurd på nedersta lagret idag, för att få lite syrlighet att bryta av med till det söta. Pga tidsbrist köpte jag färdig. 🍋

Recept som jag hittade här.

Ca: 10 bitar:

Anslag:

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver
Jordgubbsfyllning:

4 dl vispgrädde
200 g philadelphia
1.5 dl florsocker
1.5 tsk vaniljpulver
500 g jordgubbar, i småbitar
Gör så här:

Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.
Fyllning: Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
Dekorera gärna med färska bär.

Likes

Comments

Den här kakan var det länge sedan jag gjorde. Senast var när det var vår tur att bjuda på fika i vår föräldrargrupp. Jag var inte så sötsugen när jag var gravid & denna kakan är väldigt syrlig & god tack vara vinbären. Jag fotade receptet från min receptpärm. Hoppas att ni ser vad det står.

Likes

Comments

Idag har jag bjudit en vän på fika. Ville göra något somrigt sig bjuda på så det blev cupcakes med en blomma på.

Recept muffins! (Som jag hittade här)

Ingredienser för ca: 8 st
75 g smör
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl varmt vatten
1 1/2 dl mjölk
1 st ägg
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker

Så här gör du:

1.Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt vaniljpulvret, vattnet, mjölken, och ägget.
2.Rör om och blanda i de torra ingredienserna, mjölet, kakao, bakpulvret och sockret. Vispa ihop allt till en slät smet.
3.Fyll muffinsformarna till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 15 – 20 minuter.

Recept frosting!

Ingredienser:
25 g mjukt smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 g Philadelphiaost

Gör såhär:
1. Rör ihop smöret, florsockret, vaniljsockret och kakaon samt philadelphiaosten till en smet.
2. Använd en sprits eller bara bre på det på dina cupcakes och garnera med något fint.

Jag valde att garnera med marshmallows blommor. Se på bilderna hur jag gjorde.
1. Klipp dem diagonalt
2. Blanda ihop socker & valfri hushållsfärg
3. Skaka allt i en påse
4. Dekorera (är en smarties i mitten på blomman.)

Likes

Comments