View tracker

Idag har jag bakat  ljuvliga saffransbullar fyllda med vit choklad och mandelmassa samt klassiska lussekatter med russin. Jag delade degen på två efter första jäsningen och knådade i lite russin till lussekatterna. Funkade fin fint.

RECEPT (som jag hittade här. )


Saffransdeg, ca 36 bullar eller lussekatter
150 gram smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning:
250 gram mandelmassa
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
80 gram vit choklad (jag hade vita små chokladknappar)
stött kardemumma efter smak

ägg till pensling
pärlsocker, blå vallmo, russin eller strösocker att toppa med

Degen:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Blanda i saffranen i mjölkblandningen. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen kännas lite klibbig.
Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.
Lägg upp den jästa degen på bakborden och forma till antingen lussekatter eller kavla ut den till en rektangulär platta.

Fyllningen:
Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder.

Utbakning:
När du kavlat ut degen, bre då på fyllningen. Avsluta med lägga på vit choklad och stött kardemumma. Vik över halva degen och kavla en gång. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut.
Låt jäsa för andra gången i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Sätt på ugnen på 220 grader. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Dekorera med russin, vallmo eller pärlsocker. Grädda i ca 5-8 minuter.
Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 220 grader i ca 8 minuter. Vill du doppa dem i strösocker ska detta göras efter gräddning. Pensla dem först med lite smält smör och doppa sedan i strösocker.

Låt svalna och sen är det bara att njuta!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

I lördags var det äntligen dags för dotterns efterlängtade 4-årskalas. Det blev en blåbärstårta fylld med blåbär samt blåbärsgrädde. Dvs blåbär blandat med lite vispad grädde & ett par matskedar florsocker. Tårtbotten gjorde jag enligt 3 lika med 8 ägg i ett glas & samma mängd mjöl & strösocker samt 1,5 tsk bakpulver. Grädden färgade jag med "gel color" från Dr Oetker. Tycker de färgerna är bra! Oblatet beställde jag från "Barnkalaset". Var en jätte nöjd & glad liten tjej som tyckte tårtan blev fin & god. 💙

Likes

Comments

View tracker

Dottern fyller år på onsdag & till hennes kalas på lördag har hon önskat sig dammsugare. Kanske inte en klassisk barnkaka, men hon älskar dammsugare. Temat på kalaset är "Frost" så vi vi valde att göra dem i blå marsipan med vit choklad. 💙

Ingredienser:
50 g mjukt smör
5 dl chokladsockerkaka i smulor
Arrakessens efter smak
300 g blå marsipan
Florsocker till utkavling
200 g vit choklad

Gör så här:
1.Rör smör och kaksmulor krämigt.
2.Tillsätt arrak efter smak.
3.Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
4.Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
5. Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad, låt den svalna något.
6. Skär sedan rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.

Likes

Comments

Ljuvliga små biscotti, ett måste till glöggen nu vid jul.

Ingredienser:
100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

Gör såhär:
1.Sätt ugnen på 175˚C.
2.Smält matfettet i en kastrull.
3.Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffranet med matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna.
4.Rör ner äggen och sockret.
5.Blanda mjöl och bakpulver.
6.Hacka nötterna grovt. Rör ner nötterna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
7.Dela degen i 4 delar. Rulla varje del till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
8.Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna lite.
9.Sänk temperaturen till 100 grader.
Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
10.Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. Vänd ev. på dem efter halva tiden. 

Likes

Comments

Idag har jag bakat vörtlimpor. Detta recept är min mormors recept som även min mamma alltid använde sig utav. Kommer att smaka gott till adventsfrukost imorgon bitti.

Ingredienser:
1 L Porter
5 dl julmust
2 dl brödsirap
100 G smör
1 msk salt
3 dl russin
1 tsk malda kryddnejlikor
100 G jäst
1 påse rågsiktsmjöl

Gör såhär:
1. Lös upp jästen i en bunke med porter, julmust och sirap.
2. Smält smöret tillsammans med kryddnejlika och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
3. Blanda i lite rågsiktsmjöl i taget samt russin och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
4. Jäs degen i bunken till dubbel storlek ca: 30 min.
5. Sätt ugnen på 175 grader
6. Forma till 4 limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
7. Grädda vörtbrödet i cirka 40 minuter i nedre delen utav ugnen.
8. Låt svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

Idag lyxade vi till det med nygräddade scones till frukost. Gott & enkelt att göra!

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda vetemjöl, bakpulver, någon av smaksättningarna och salt i en bunke. Finfördela smör imjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 2 kakor (jag gjorde dubbel sats), skär sedan ett kryss över kakan. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Likes

Comments

Imorgon ska vi ha APT på jobbet. Så jag har bakat dessa mumsiga kakor som jag tänkte bjuda mina kollegor på. Receptet hittade jag här.


Du behöver:
150 smör
3,75 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 msk kakao
3 msk ljus sirap
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
10 after eight-plattor
Gör så här:
Börja med att klä en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.
Dela after eight-plattorna i tre delar.
Nyp ihop alla ingredienser utom after eight till en smidig deg.
Rulla degen till två längder och lägg på plåten. Tag två och två after eight och tryck ner i degen, på längden. Tryck ihop degen lite så att den ”håller fast” after eightbitarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.

Likes

Comments

Älskade dottern ville att vi skulle bjuda hem en vän på fika idag & att vi skulle bjuda på äppelpaj då. Så hon fick hjälpa mig att baka en paj i förmiddags. Testade ett nytt recept, det hittade vi här!


Du behöver:
150 g +2 msk smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
150 g vetemjöl
ströbröd till formen
3 stora syrliga äpplen
1 msk strösocker
1 msk kanel

Till servering:
glass eller vaniljvisp

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Dela 150 g smör i bitar och rör det pösigt tillsammans med 1 1/2 dl socker. Du kan även använda matberedare. Sätt till ägget och rör tills smeten är jämn. Blanda sedan i vetemjölet och rör tills allt har blandats.
Smält 2 msk smör. Smörj en kakform noggrant med smöret och skaka runt ströbrödet så att hela formen, även kanterna, täcks. Häll smeten i formen och jämna försiktigt ut den med baksidan av en sked.
Skala äpplena, dela och kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Stick ner klyftorna så tätt det går i smeten. Strö över socker och kanel. Grädda kakan i 35–40 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.

Likes

Comments

Var på besök hos svärföräldrarna i helgen. De har ett plommonträd som var fylld utav frukt. Så jag plockade med mig lite hem & bakade paj utav dom. Ska ta med mig det när jag ska besöka min hemby i helgen & bjuda pappa & lillebror på det samt mina kära barndomsvänner. ❤️

Plockade ca: 500g plommon som jag klyftade & lade i en pajform. Sedan strödde jag lite kanel & stösocker över dom. Blandade 2,5 dl vetemjöl, 2 msk strösocker & 75 g tärnat smör & stödde det över. Gräddade sedan i ugnen i 225 grader 15 min.

Jag hoppas de skall smaka! Tänkte servera den med vaniljvisp. Alltid lika kul att testa något nytt! ❤️

Likes

Comments

Idag har jag & min älskade lilla hjälpreda bakat kanelbullar. Jag tycker att Kungsörnens recept är det bästa receptet. Så vi använde oss utav det. Står även på deras kärnvetemjöl påsar.

Ingredienser!

Ca: 40 bullar

150 g smör, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Kanelfyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

Till pensling:

1 ägg
Pärlsocker eller hackad mandel
Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. (Jag viker dock den utkavlade degen på mitten och skär den sedan i ca: 1,5 cm breda bitar som jag sedan tvinnar. Se bilderna!)

8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Likes

Comments