Header
View tracker

Matlagning

I'm back! Ni som följer mig på andra sociala medier vet att det varit en ganska tuff period för mig den senaste tiden och bloggen har därför hamnat lite i kläm. Nu ska jag försöka lägga lite mer tid på den igen. Jag har haft en bakblogg tidigare men då det även finns ett matintresse så kommer här även vara matrecept. Det här får vara mitt debutinlägg gällande maten! Det här är en fantastiskt god köttfärslimpa med fyllning av smält ost och jalapenos. Supergott!

Du behöver:

Ca 500 gram köttfärs
1 ägg
½ dl grädde
Salt och peppar
2 msk tomatpuré
½ tsk paprikapulver, ½ tsk spiskummin, ½ tsk chilipulver/cayennepeppar
Mycket riven ost! Här får ni bestämma lite hur mycket ost ni vill ha som fyllning. Jag hade (om jag minns rätt) 3 eller 4 dl. Använd en sort som är lättsmält, som cheddar eller mozzarella. Jag hade blandning av båda.
Jalapenos
1 paket bacon
Soja
1 msk kalvfond

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägget med grädden, kryddorna, kalvfonden och tomatpurén. Blanda med köttfärsen.

2. Ta fram en plåt och lägg på en bakplåtspapper och plastfolie. Tryck sedan ut köttfärsen i en kvadrat. Lägg osten i mitten av köttfärsen och lägg jalapenos ovanpå. Plastfolien kommer nu till hjälp när det är dags att rulla ihop köttfärslimpan. Ta tag i ena långsidan av plastfolien och försök rulla köttfärsen (som när man gör en rulltårta). Se till så att alla öppningar i köttfärsen är tilltäppta så inte osten rinner ut.

3. Pensla på lite soja över köttfärsen och lägg sedan på baconet över den. Ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter. Är osäker på tiden här så jag använde mig av en stekterometer (70 grader).


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Paj

Sugen på äppelpaj? Gör denna! Den här pajen innehåller bland annat mandelmassa, kardemumma och är täckt av en jättegod havrecrumble. Använd gärna extrasaltat smör.

För att göra den här pajen behöver du:

Mördegsbotten
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Mazarinfyllning
190 - 200 gram mandelmassa
1 tsk kardemumma
80 rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor

Äppelfyllning
4 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
2 msk flytande honung
½ dl rörsocker (råströsocker)

Havrecrumble
½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk bakpulver
60 g rumstempererat smör

Gör såhär:

Börja med mördegsbotten. Sätt ugnen på 180 grader och blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Smöra en pajform med avtagbar kant (om du har). Försök trycka ut den lite på bordet eller diskbänken och lyft i degen i formen och tryck ut den över botten och upp på kanterna så hela formen täcks. Låt den vila i kylen medans resten görs i ordning.

Dags att göra mazarinfyllningen. Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret i bitar lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät smet.

Sedan är det dags för äppelfyllningen. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en bunke och blanda med kardemumman, kanelen, honungen och rörsockret.

Tillsist gör vi havrecrumblen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (jag vet, det blir många bunkar det här!). Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Ta sedan ut pajen ur kylen och börja med att fördela mazarinfyllningen i botten, lägg äppelfyllningen jämnt ovanpå och avsluta med att strö över smuldegen. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter (tills den fått en fin gyllenbrun färg). Servera med vaniljsås!


Likes

Comments

View tracker

Allmänt

Hej hej hallå igen! Jag vet, jag har bytt blogg - igen! Nyheten den här gången är att min blogg inte enbart kommer vara bakning längre utan den kommer även handla om matlagning. En bra blandning av båda med andra ord!

Även fast jag inte uppdaterat på ett tag så har jag ju absolut inte slutat baka utan har massor av recept på lager som nu ska publiceras!

En annan ny grej är att man nu även man följa mig på instagram under @bakenfood där jag kommer ösa härliga bilder till er!


Likes

Comments