Idag är det alla hjärtans dag och varför inte lyxa till dagen lite extra med dessa kladdiga, kärleks dekorerade kladdmuffins

Detta behöver du:

2 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 nypa salt

100 g smör

Tillbehör:

4 dl vispgrädde

3-4 dl hallon

Dekoration

Hjärtformat strössel

Så här bakar du dem:

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och poröst i en bunke

3. Blanda i vetemjöl, kakao och saltet

4. Smält smöret och blanda sedan samman allt till en fin smet

5. Häll smeten i muffinsformar

6. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 6-9 minuter - muffinsen ska vara kladdig

7. Låt muffinsen svalna

8. Vispa grädden

9. Blanda försiktigt i hallonen i grädden så det blir en fin rosa färg

10. Dekorera muffinsen med grädden och häll sedan på hjärtströssel


TIPS:

  • För att få extra mycket färg i grädden kan man blanda i några droppar av röd karamellfärg
  • Ju längre du låter ägg, socker och vaniljsocker vispa desto luftigare och godare blir smeten så var inte rädd för att ha för hög hastighet för det bästa resultatet
  • För att få ännu mer chokladsmak kan du hacka ner mörk choklad och ha i smeten. Det blir en god smak när man blandar olika chokladsmaker så var inte rädd för att prova!

Likes

Comments

På tisdag är det allahjärtans-dag och vad passar inte bättre än en kladdig och god brownie dekorerad med hjärtan!

Du behöver:
250 g smör
4 ägg
4 1/2 dl socker
3 dl vetemjöj
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g hackade hasselnötter
50 g hackad mandel
2 dl kakao
1/2 tsk salt

Dekoration
Hjärtströssel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa öga och socker vitt och poröst
3. Smält smöret och häll sedan i kakao i smörblandningen
3. Häll i kakaoblandningen tillsammans med de torra ingredienserna och blanda till en smet
4. Häll sist i nötterna
5. Smöra en kakform med löstagbar bottnen
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter
7. Låt kakan svalna
8. Dekorera kakan med hjärtströssel

TIPS:

  • Anpassa tiden till hur stor form du har och hur mycket smet som får plats
  • Det blir ännu godare om man blandar fler nötsorter. Tänk på att hacka dem eller köp färdigpackade så det går lätt att äta
  • Kokos är en god och fin garnering man kan blanda tillsammans med hjärtan och det går även att färga kokosen med exempelvis röd karamellfärg

Likes

Comments

Detta är ett gott och nyttigt bröd som är lätt att baka. Brödet behöver inte jäsa så det passar perfekt om man vill lyxa till det på morgonen med nybakat bröd.

För att baka brödet behöver du:

2dl vetekross

2dl rågkross

2 dl havregryn

2 dl grovt rågmjöl

2 dl vetemjöl

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

2 tsk anis

.2 tsk fänkålsfrön

2 tsk kummin

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 msk blåklint

5 dl naturell filmjölk

1/2 dl honung

1 dl torkade blåbär

Dekoration

Vallmofrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke

2. Tillsätt filmjölk, blåbär och honung och blanda samman allt till en deg

3. Lägg degen i en form med bakplåtspapper i

4. Dekorera med vallmofrön

5. Grädda brödet i ca 45 minuter

Likes

Comments

Det här receptet inspirerades jag av mintkakorna jag gjorde i julas och jag har haft idén ett tag och idag tyckte jag att det var dags att baka och se hur resultatet blev. Om man gillar mint så är dessa muffinsen för dig. Choklad är en jättebra grund för att experimentera med olika smaker och jag är mycket nöjd med resultatet och hoppas att du också blir det om du testar att baka detta recept.

För att baka dessa muffins behöver du:
(7 stora muffins)

100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl brun farinsocker
5 msk kakao
3 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Pepparmintsarom
1 dl socker
After Eight

Så här bakar du dem:
1. Sätt ugnen på 275 grader
2. Vispa ägg, farinsocker och socker i en bunke vitt och poröst
3. Smält smöret
4. Häll i smöret och mjölken och blanda
5. Häll i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao och blanda samman allt till en smet
6. Häll i pepparmintarom - hur mycket beror på hur mycket mintsmak du vill ha så häll i lite i taget och smaka av
7. Sänk ugnen till 225 grader
8. Häll smeten i muffinsformar
9. Lägg i en after eight i varje muffinsform och grädda i ugnen i ca 15 minuter


TIPS:

  • Jag använde stora muffinsformar men det går lika bra att använda mindre formar - tänk bara på att inte ha inne dem i ugnen lika länge
  • Jag valde att ha i after eight i dessa muffins för extra god mintsmak

Likes

Comments

Idag är det äntligen fredag och vad passar inte bättre till fredagsmyset än dumlemuffins?

För att baka dessa behöver du:

50 g smör
3 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Dumle

Så här bakar du dem:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst
3. Smält smöret
4. Blanda i smöret och mjölken och häll sedan i vetemjölet och bakpulvret och blanda samman allt till en fin smet
5. Häll i smeten i formar - om du använder silikonformar så smöra formarna innan du lägger i smeten med smält smör
6. Lägg i 1-2 dumlekolor i varje form
7. Sänk ugnen till 225 grader
8. Grädda muffinsen i hacket under mitten i ugnen i ca 10-12 minuter


TIPS:

  • Anledningen till att man har högre temperatur innan är för att om man lägger in muffinsen i de grader de ska vara i så försvinner en del av värmen när man öppnar ugnsluckan men om man har hög värme från början så får man den värmen man ska ha direkt när muffinsen är inne i ugnen.
  • Se till att muffinsen är gräddade ordentligt eftersom dumlen smälter i värmen så blir det lösare i botten av muffinsen så se till att de gräddas lite extra än vanligt.
  • Om du vill ha mycket dumlesmak kan du dela dumlen i delar och lägga i smeten direkt

Likes

Comments

Kladdkaka är nog den mest populära desserten och det är inte alltid så lätt att få till den perfekta kakan. Jag tycker att en kladdkaka ska vara kladdig i mitten och lite fastare i sidorna. Detta receptet brukar jag använda när jag bakar och det blir alltid en supergod smak!

För att baka denna kaka behöver du:
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Garnering
Florsocker

Tillbehör
Vispgrädde

Så här gör du:
1.
Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret i en kastrull
3. Häll i smöret i en bunke tillsammans med ägg och socker och blanda
4. Häll i resten av ingredienserna och blanda samman alt till en slät smet
5. Häll i smeten i en smord form
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter
7. Låt kakan svalna och granera sedan med florsocker
8. Servera kakan med vispad grädde

Likes

Comments

Januari har flugit iväg och dessvärre har det inte blivit mycket bakning men detta ska ändras och det börjar nu! Det här receptet är på mandelflarn som är ett enkelt recept som ger goda kakor.

Detta behöver du:
(Ca 27 st)

1 dl hackad sötmandel
50 g smör
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1/2 msk mjölk
1 msk ljus sirap

Så här bakar du dem:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Hacka mandeln grovt eller om du köper färdighackad så går det lika bra!

3. Smält smöret på svag värme och ställ sedan undan kastrullen när allt är smällt

4. Tillsätt socker, vetemjöl, mjölk och sirap i kastrullen och vispa till en jämn smet.

5. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt koka upp i ca 1 min.

6. Klicka ut smeten i små bollar och lägg med mellanrum då det flyter ut väldigt mycket.

7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 5-6 minuter tills mandelflarnen fått gyllene färg.

8. Låt kakorna svalna på plåten

TIPS:
Om du vill ha platta mandelflarn så låter du de ligga kvar och svalna på plåten men om du vill ha böjda kakor kan du lägga dem på en kavel så får de en roligare form.

Likes

Comments

Nyår börjar närma sig och om du vill bjuda på något som ör makalöst gott som samtidigt är lätt att baka så kan du göra dessa morotskaksmuffins!

För att baka dessa behöver du:
(31 st)

3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 ägg
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk kardemumma
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 1/2 dl finrivna morötter

Frosting
100 g philadelphiaost

4 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Några droppar saft från 1 citron

60 g mjukt smör

Så här gör du dem:

1. Finriv morötterna

2. Sätt ugnen på 150 grader

3. Blanda ägg och socker vitt och poröst

4. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma och salt

5. Häll i oljan och de rivna morötterna och blanda samman allting till en fin smet

6. Fyll smeten i muffinsformar till ungefär hälften och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter

Frosting

Blanda samman alla ingredienser till en krämig smet och bred sedan över på muffinsen.

TIPS:

  • Du kan riva lite av citron/lime skal och blanda ner i kaksmeten för att få en fräshare smak men tänk på att inte använda för mycket då frostningen skall ha mest smak men det skall inte vara allt för mycket men att man ändå känner smaken.

  • Anledningen till att du skall ha inne dessa muffins längre än vanligt är för att den här smeten är väldigt lös och då behövs det längre tid för att de ska gräddas ordentligt.

  • Du kan dekorera muffinsen så de blir mer festliga och då kan du använda dig av strössel i form av silverkulor eller annat du gillar.

Likes

Comments

Ända sedan jag såg Rasmus på luffen när jag var liten så har jag alltid velat göra knäck klubbor så i år blev det äntligen gjort och det blev supergott!

Det du du behöver för att göra dessa är:

4 dl vispgrädde

4 dl ljus sirap

4 dl socker

Bakredskap:

Bakålåtspapper

Grillpinnar

Så här gör du klubborna:

1. Forma små strutar av vitt bakplåtspapper och fäst ihop med tejp. Ställ strutarna där de kan stå utan att ramla, exempelvis i ett glas eller i en långpanna med mjöl för stabilitet.

2. Koka upp grädde, sirap och socker i en kastrull.

3. Sänk värmen när smeten kokat upp och låt sedan sjuda på medelvärme tills smeten har nått 122–123 grader. Rör om i smeten då och då.

4. Gör ett kulprov för att se om smeten är klar och det gör du genom att lägga lite smet i ett glas med iskallt vatten och om du kan forma den till en kulan håller och är knäcken färdig.

5. Fördela smeten i strutarna. Tryck ner små cocktailpinnar och förvara sedan strutarna i kylskåp.

Likes

Comments

Detta är precis som vanliga rocky roades men att jag ändrat receptet för att prova lite nytt med andra ingredienser än vad jag vanligtvis brukar använda.

För att göra dessa behöver du:
Mariekex
1 påse mini marshmallows
600 g 70% mörk choklad
2 påsar dummle

Bakredskap
Mellanstora formar

Så här gör du dem:
1. Smält chokladen och dummle över vattenbad
2. Krossa mariekexen
3. Häll i de krossade kexen och marshmallowsen tillsammans med den smälta chokladen och blanda samman allt.
4. Häll smeten i formarna och låt stelna i frysen

Likes

Comments