Sommarbullar, eller vetebullar som de även kallas, är ett av mina favorit bakverk på sommaren. Jag har gjort om receptet då jag har lagt till vaniljpulver och jag använder även mer kardemumma än vanligt. Just i dessa bullar tycker jag att man verkligen ska känna kardemumma och vaniljsmaken och resultatet blev supergott! De tar lite tid att baka då de ska jäsa länge men annars är de superenkla att baka!

För att baka dessa behöver du:


( 12 st)

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk

1 dl socker

5 tsk malen kardemumma

5 tsk vaniljpulver

1 krm salt

6 1/2 dl vetemjöl

75 g smör

Pensling

1 ägg

Så här bakar du dem:

1. Smula ner jästen i en bunke

2 Värm mjölken till max 37 grader och häll över jästen

3. Tillsätt socker, kardemumma, salt, vaniljpulver, rumsvarmt smör och mjölet

4. Arbeta degen tills den släpper i kanterna

5. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk

6. Dela degen i lika stora bollar

7. Lägg på plåt och jäs i ytterligare 40 minuter

Sätt ugnen på 225 grader

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg

9. Grädda i ugnen i ca 8 minuter

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 2 readers

Likes

Comments

Om du vill ha idéer till ett nyttigt lördagsgodis så är frukt och bär mitt bästa tips! Finns i många goda smaker och former och kan lyxas till på många olika sätt. På bilden är ett exempel  på hur man kan variera då frukten är upplagt på ett stort fint fat tillsammans med tomtebloss !

Likes

Comments

Jag älskar choklad och jag älskar kokos och de blir tillsammans en underbar smakkombination ! Denna kaka är mycket enkel att baka och går snabbt att slänga ihop efter middagen.

Detta behöver du:
100g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl rostade kokosflingor

Så här bakar du kakan:
1.
Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret
3. Vispa ägg och socker poröst
4. Häll i vetemjöl, kanal, smöret, vaniljsockret och vaniljpulvret och blanda samman allt till en kladdig smet
5. Häll i kokosflingorna sist och vänd sedan ner det försiktigt i smeten
6. Smöra en springform och häll sedan i smeten
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kakan ska vara lite kladdig
8. Servera tillsammans med färska bär!

TIPS:
Det går lika bra att avvända riven kokos om du inte har kokosflingor

Du kan dekorera kakan med kokosflingor som du häller ovanpå när kakan svalnat en stund

Likes

Comments

Sommartiden flyger iväg men dessa muffins får sommaren att kännas längre. Jordgubbar är det bästa med sommaren och är alltid gott att kombineras med andra smaker så därför valde jag att göra jordgubsmuffins med lime frosting!

Detta behöver du:
50g smör
3 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 låda svenska jordgubbar

Frosting
100g philadelphiaost
60g mjukt smör
5 dl florsocker
Saft och skal från 2 st lime
Några droppar av röd karamellfärg

Dekoration
Ätbart guld glitter


Så här bakar du dem:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Smält smöret
3. Vispa ägg och socker poröst
4. Tillsätt mjölk och smör
5. Häll i mjöl och bakpulver och blanda samman allt till en smet
6. Häll smeten i muffinsformar
7. Skär jordgubbarna i skivor och lägg några skivor i varje muffinsform
8. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 10 minuter och låt sedan svalna

Frosting
1. Vispa smör, florsocker, saft och skal från lime krämigt
2. Blanda i philadelphiaosten
3. Häll i några droppar karamellfärg och blanda samman allt
4. Bred frostingen över muffinsen och dekorera

TIPS:
Det går lika bra att använda frysta bär som färska. Enda skillnaden är att du får ha inne muffinsen lite längre i ugnen då frysta bär blir väldigt vattniga.

Du kan dekorera muffinsen med vad du vill, exempelvis strössel, florsocker, ätbara blommor etc. Bara fantasin som sätter stopp!


Likes

Comments

En somrig och god kaka som är lätt att baka!

Detta behöver du:
Havresmet
:
3 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl
100 g smält smör
4 tsk bakpulver
4 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Vaniljtopping
300 g smör
5 tsk vaniljsocker
3 dl socker
4,5 dl havregryn

Gör så här:
Havresmet:
1.
Sätt ugnen på 225 grader
2. Smält smöret och låt svalna
3. Vispa ägg och socker poröst i en bunke
4. Blanda i vetemjöl, bakpulver, kardemumma, vaniljsocker i bunken
5.
Häll i mjölken och smöret och blanda allt till en slät smet
6.
Smöra en bakform och häll i smeten

Vaniljtopping
1.
Blanda alla ingredienser i en kastrull tills allt smälter ihop.
2. Låt svalna en stund och bred sedan toppingen över smeten
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15 minuter

Tips!

Om du använder en rund springform så tänk på att ha kakan lite längre i ugnen så kakan blir färdiggräddad

Byt ut vaniljsocker mot vaniljpulver för en godare och bättre vaniljsmak 

Ha gärna i mer kardemumma än som ståt för en härlig sommarsmak

Färska bär är ett gott tillbehör som bryter av och blir en bra smakkombination

Likes

Comments

En lyxig och god efterrätt som är superlätt att baka. Du kan förbereda allt dagen innan och ta fram strax innan servering för att göra de sista detaljerna. Servera med färska bär och du får en härlig brytning till det söta.

Detta behöver du:
6 portioner
5 dl vispgrädde
1 dl socker
5 äggulor
1 dl mjölk
1 färsk vaniljstång

Gör så här:

1.
Blanda äggulor, mjölk och grädde i en bunke
2. Dela och skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången och blanda tillsammans med lite socker och häll i blandningen
3. Tillsätt resten av sockret och blanda allt till en skummig smet
4. Häll smeten i små runda formar, ca 10 cm i diameter
5. Ställ formarna på en plåt och grädda i ugnen på 95 grader i ca 2 timmar. Om du skakar på formen ska det inte dallra i mitten
6. Ställ formarna i kylen över natten
7. Ta ut formerna ur kylen och strö över strösocker över smeten och bränn sedan till gyllene med en brännare
8. Servera tillsammans med färska bär

Likes

Comments

Detta är min mormors recept och är ett av mina favoriter. Brödet är lätt att baka och man kan variera med formen hur man vill att brödet ska vara,

Ingredienser:

50 g färsk jäst

1 dl socker

1/2 liter vatten

75 g smör (värm till 37 grader)

1 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

2 dl havregryn

Ca 1 liter vetemjöl


Så här gör du:

1. Smula jäst i bunke och tillsätt socker

2. Smält smöret och häll sedan i vattnet (max 37 grader) och häll i bunken.

3. Tillsätt saltet

4. Rör ner grahamsmjöl och havregryn och blanda

5. Tillsätt resten av mjölet och blanda allt till en smidig deg

Sätt ugnen på 275 grader

6. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter

7. Knåda degen i en halv minut efter den jäst

8. Dela degen i lagom stora delar

9. Forma i den form du vill ha

10. Jäs degen i ytterligare 30 minuter

11. Nagga kakorna på båda sidor på en plåt

12. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter tills kakorna får en gyllene färg.


Likes

Comments

Idag är det morsdag och då kan du bjuda på denna chokladbomb! Om du är chokladälskare så är denna Fudge Brownie för dig !

Detta behöver du:
Chokladtryffel:
150 g mörk choklad 70%
1 1/2 dl vispgrädde

Brownie
150 g osaltat smör
2 3/4 dl socker
2 dl kakao
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl

Dekoration
flingsalt att strö över

Så här gör du:
Chokladtryffel
1
. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
2. Koka upp grädde och häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält.
3. Rör ihop till en slät och fin tryffel.
4. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.

Brownie
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Lägg bakplåtspapper i en bakform
3. Smält smöret på låg värme i en kastrull
4. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda
5. Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget
6. Vänd ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
7. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
8. Låt kakan svalna.
9. Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret.
10. Bred tryffeln ovanpå och dekorera med flingsalt.
11. Låt kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt (ca 40 minuter)
12. Skär i bitar och servera dina brownies tillsammans med hallon.

Likes

Comments

Dessa muffins är ett nyttigare alternativ tack vare havregrynen som gör att du håller dig mätt längre.

Detta behöver du:
(12 st)

6 dl vetemjöl
3 dl havregryn
3 tsk bakpulver
1 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl mjölk
1 dl smält smör
2 rabarber
kanel

Så här bakar du dem:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke

3. Häll i ägg, smör och mjölk och blanda samman allt till en smet

4. Häll muffinsen i formar

5. Dela rabarbern i små bitar och tryck i smeten i formarna och häll sedan på kanel över muffinsen

6. Grädda muffinsen i ugnen i ca 30 minuter


TIPS

  • Om du vill ha i mycket rabarber kan du hälla bitar i smeten + att du lägger i extra i formarna


  • Dessa går utmärkt att göra till matmuffins. Då byter du ut rabarber mot exempelvis oliver, soltorkade tomater eller fetaost - vad du själv föredrar. Muffinsen är lätta att baka och är ett utmärkt val till picknicken.

Likes

Comments

Imorgon är det chokladbollens dag och det finns många olika varianter och smaker. Som ni vet så tycker jag att det är roligt att experimentera med olika smaksättningar och dekorationer. Nedanför är några olika varianter med smaker och recept du kan använda dig av

Den klassiska chokladbollen

Kokosboll

Strösselboll

Chokladbollstårta


Klassiska chokladbollen:

Du behöver:
200 g smör
3 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk kallt espressokaffe

Dekoration:
Pärlsocker

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till en smet
2. Forma till bollar och rulla dem i pärlsocker
3. Förvara dem i kylen

TIPS

  • Det går lika bra att använda vanligt kaffe. Espressokaffe ger mer starkare och godare smak.

Kokosbollen:

Du behöver:

200 g smör

3 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

6 msk kakao

4 msk kallt kaffe

4 dl kokos

Dekoration:
Kokos

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till en smet
2. Forma till bollar och rulla dem i kokos
3. Förvara dem i kylen

Tips:

  • Du kan minska mängden kokos i smeten om du inte vill ha alltför mycket kokos. Personligen ölskar jag kokos och tycker ju mer desto godare.
  • Du kan färga kokosen med hjälp av karamellfärg så får du mer färgglada kokosbollar


Färgglada strösselbollen:
Detta behöver du:

200 g smör

3 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

6 msk kakao

4 msk kallt kaffe

Dekoration:

Färgglatt strössel

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till en smet
2. Forma till bollar och rulla dem i kokos
3. Förvara dem i kylen


Chokladbollstårta

Ingredienser havre/kokosboll (det vita lagret)

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
1/2 dl mjölk

Ingredienser chokladboll:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
5 dl havregryn
1/2 dl espresso kaffe

Chokladganache
200 g mjölkchoklad
2 dl grädde
15 g smör
1/2 tsk vaniljsocker

Dekoration:
Strössel

Så här bakar du tårtan:
1. Använd två olika skålar och blanda först smör och socker i vardera skål
2. Lägg i resten av ingredienserna i skålarna
3. Blanda smeten med händerna tills allt är blandat ordentligt
4. Lägg först den ena smeten på ett fat och platta till i den form du vill att tårtan ska se ut
5. Lägg sedan på den andra smetat ovanpå den första smeten så du får två lager
6. Ställ in tårtan i kylen, helst i några timmar så den blir kompakt och hinner stelna 

Chokladganache
1. Finhacka chokladen och lägg i en skål som tål värme
2. Blanda grädde, vaniljsocker och smör i en kastrull och värm tills den blir riktigt varm, men den ska inte koka
3. Häll grädden över chokladen och låt den stå i ca 30 sekunder innan du börjar blanda med en slickepott tills den är väl blandad
4. Låt blandningen stå i kylen i 1-2 timmar tills den har stelnat så den är bredbar
5. Lägg chokladganachen på tårtan och häll sedan på ströselet

Nutellabollen:

För alla nutellaälskare passar detta receptet er perfekt!

Det du behöver är:

200 g smör

3 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

6 msk kakao

4 msk kallt kaffe

2 dl nutella

Dekoration:

Hackade hasselnötter

Så här gör du dem:

1. Klicka ut bollar av nutella på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylen i minst 2 timmar

2. Blanda samman alla ingredienser till chokladbollarna till en smet och låt svalna i kylen i ca 30 minuter

3. Ta ut nutellan ur frysen och smet klickarna med chokladbollssmet och rulla till bollar så nutellan blir helt täckt

4. Rulla bollarna i hackade nötter och låt svalna i kylen i ca 30-60 minuter.

TIPS:

  • Det blir god smak om man dekorerar dessa nutellabollar i nötter men det går lika bra att dekorera dem med pärlsocker eller kokos.




Likes

Comments