View tracker

Nyår börjar närma sig och om du vill bjuda på något som ör makalöst gott som samtidigt är lätt att baka så kan du göra dessa morotskaksmuffins!

För att baka dessa behöver du:
(31 st)

3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 ägg
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk kardemumma
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 1/2 dl finrivna morötter

Frosting
100 g philadelphiaost

4 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Några droppar saft från 1 citron

60 g mjukt smör

Så här gör du dem:

1. Finriv morötterna

2. Sätt ugnen på 150 grader

3. Blanda ägg och socker vitt och poröst

4. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma och salt

5. Häll i oljan och de rivna morötterna och blanda samman allting till en fin smet

6. Fyll smeten i muffinsformar till ungefär hälften och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter

Frosting

Blanda samman alla ingredienser till en krämig smet och bred sedan över på muffinsen.

TIPS:

  • Du kan riva lite av citron/lime skal och blanda ner i kaksmeten för att få en fräshare smak men tänk på att inte använda för mycket då frostningen skall ha mest smak men det skall inte vara allt för mycket men att man ändå känner smaken.

  • Anledningen till att du skall ha inne dessa muffins längre än vanligt är för att den här smeten är väldigt lös och då behövs det längre tid för att de ska gräddas ordentligt.

  • Du kan dekorera muffinsen så de blir mer festliga och då kan du använda dig av strössel i form av silverkulor eller annat du gillar.

Likes

Comments

Ända sedan jag såg Rasmus på luffen när jag var liten så har jag alltid velat göra knäck klubbor så i år blev det äntligen gjort och det blev supergott!

Det du du behöver för att göra dessa är:

4 dl vispgrädde

4 dl ljus sirap

4 dl socker

Bakredskap:

Bakålåtspapper

Grillpinnar

Så här gör du klubborna:

1. Forma små strutar av vitt bakplåtspapper och fäst ihop med tejp. Ställ strutarna där de kan stå utan att ramla, exempelvis i ett glas eller i en långpanna med mjöl för stabilitet.

2. Koka upp grädde, sirap och socker i en kastrull.

3. Sänk värmen när smeten kokat upp och låt sedan sjuda på medelvärme tills smeten har nått 122–123 grader. Rör om i smeten då och då.

4. Gör ett kulprov för att se om smeten är klar och det gör du genom att lägga lite smet i ett glas med iskallt vatten och om du kan forma den till en kulan håller och är knäcken färdig.

5. Fördela smeten i strutarna. Tryck ner små cocktailpinnar och förvara sedan strutarna i kylskåp.

Likes

Comments

Detta är precis som vanliga rocky roades men att jag ändrat receptet för att prova lite nytt med andra ingredienser än vad jag vanligtvis brukar använda.

För att göra dessa behöver du:
Mariekex
1 påse mini marshmallows
600 g 70% mörk choklad
2 påsar dummle

Bakredskap
Mellanstora formar

Så här gör du dem:
1. Smält chokladen och dummle över vattenbad
2. Krossa mariekexen
3. Häll i de krossade kexen och marshmallowsen tillsammans med den smälta chokladen och blanda samman allt.
4. Häll smeten i formarna och låt stelna i frysen

Likes

Comments

Detta receptet var ett helt nytt som jag hittade och valde att prova på något nytt i år. De är inte bara fina utan väldigt goda! 

Det du behöver för att göra dessa behöver du:

2st äggvita
6–8 droppar pepparmintsarom
2 tsk vaniljsocker
10 dl florsocker
400 g mörk choklad

Garnering
ev stjärnor / polka

Bakredskap:

Pepparkaksform hjärta och stjärna

Så här gör du dem:

1. Vispa äggvitan snabbt i en bakmaskin eller med elvisp så det blir till ett skum.

2. Häll i några droppar pepparmintsarom.

3. Tillsätt vaniljsocker och florsocker

4. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska kunna gå att kavla ut.

5. Häll lite florsocker på bakbordet och kavla ut massan så den blir ca 3 cm tjock. Den får dock inte vara för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.

6. Pressa ut kakorna med hjälp av pepparkaksform

7. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt.

8. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.

9. Smält chokladen över vattenbad och doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem sedan på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper.

10. Strö över lite strössel och låt chokladen stelnar.

TIPS:

  • Var inte rädd för att göra kakorna för tjocka. För att chokladen skall kunna sätta sig behöver den vara tjock så den inte smälter.

Likes

Comments

På tisdag är det lucia och jag tycker att det bästa sättet att fira lucia är med fin sång och goda lussekatter. Detta receptet har jag gjort i många år och jag har ändrat receptet från originalet för att det ska bli en godare smak.

Det du behöver för att baka dessa är:

50 g färsk jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g vaniljkvarg

2 pkt saffran à 0,5 g

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

17 dl vetemjöl

Granering:

Pärlsocker

Så här bakar du dem:

1. Smula jästen i en bunke

2. Smält smöret och häll i mjölken. Det ska max vara 37 grader

3. Häll i blandningen i jästen och tillsätt saltet, kvargen, saffran, och det mesta av mjölet

4. Arbeta tills degen blir smidig att arbeta med (den ska vara lite kladdig)

5. Jäs under bakduk i 30 minuter

6. Dela degen i bitar på ett mjölat bakbord och forma till lussekatter

7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

8. Sätt ugnen på 225 grader

9. Pensla bullarna med vispat ägg och garnera med pärlsocker

10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter.


Likes

Comments

View tracker

Kola finns i olika former och smaker och det här receptet är med havssalt och det blir riktigt gott med att blanda dessa två smakkombinationer.

Du behöver:

200 g smör

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

1 dl farinsocker

1 dl glykos

1/2 dl vatten

1 tsk havssalt

Tillbehör:
Små formar

Så här gör du:

1. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills den får en gyllene färg  
2. Häll i vispgrädden och ställ kastrullen åt sidan
3. Koka upp socker, glykos, farinsocker, havssalt och vatten i en stor kastrull och låt koka tills färgen ändras till en mörkare ton
4. Tillsätt gräddblandningen i ca 3 omgångar och rör om lite då och då.
5. Koka kolan tills den är ca 124-125 grader.
6. Gör ett kulprov för att se om kolan är färdig och det gör du genom att lägga lite smet i ett glas med kallt vatten och om du kan forma den till en kula är kolan färdig.
7. Häll kolan i formar och strö lite havssalt ovanpå.
8. Låt kolan stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att det ska stelna ordentligt.

Likes

Comments

Ingenting ger mig mer julkänsla än pepparkakor och det här är min mormors recept som alltid har varit min favorit.

Detta behöver du:
(ca 30 st)
6 dl socker
6 dl mjöl
4 tsk kanel
2 tsk kardemumma
2 tsk malen nejlikor
1 dl filmjölk
2 dl mjölk
2 ägg
100 g smör
3-4 msk lingonsylt
2 tsk bikarbonat som du blandar ut tillsammans med 1 msk mjölk

Granering
Sockerpasta
Stämplar i olika mönster

Så här gör du dem:
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
2. Smält smöret
3. Blanda i mjölk, det smälta smöret, ägg, lingonsylt och filmjölk i bunken och blanda samman allt
4. Blanda sist ner bikarbonatet som är blandat med 1 msk mjölk
5. Häll smeten i muffinsformar
6. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 10 minuter
7. Låt muffinsen svalna helt
8. Kavla ut sockerpastan
9. Stämpla ut sockerpasta och dekorera muffinsen

TIPS:

Om du inte har stämplar kan du använda små pepparkaksformar. 

Likes

Comments

För mig är julen bakningens högtid! Det finns otroligt mycket olika sorters julgodis man kan baka och under december månad kommer jag publicera några av mina favorit recept so stay continued!

Likes

Comments

När det kommer till småkakor är nog chocolate chip min favorit. Det blir något extra gott när man känner chokladbitarna.

För att baka kakorna behöver du

2 ägg
200 g avsvalnat smör
1 1/2 dl vitchoklad-knappar
2 dl strösocker
1/2 dl brun farinsocker
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Smält smöret och låt svalna

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke

4. Tillsätt äggen och blanda

5. Häll i det avsvalna smöret och blanda samman allt till en smet

6. Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper

7. Sätt plåten i ugnen och sänk värmen till 175 grader

8. Grädda kakorna i ca 10 minuter.

Likes

Comments

Idag har jag varit på en modelleringkurs och lärde mig göra julgrisar i marsipan och i sockerpasta. Det var intressant att jobba med två olika material som var så lika varandra men ändå inte. Grisen som är doppad i choklad är gjord i marsipan och julgrisen med tomteluva är gjord av sockerpasta i olika färger.

  • 63 readers

Likes

Comments