Detta är min farmors recept på chokladtårta med smörkräm-fyllning och denna tårta har sedan jag var liten varit min favorittårta!

Bottnen = 1 sockerkaka

3 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
6 tsk kakao
2 tsk bakpulver 

Fyllning
3 dl socker
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
1. Gör bottnen som en sockerkaka dvs. vispa ägg och sockret poröst och häll sedan i resten av ingredienserna.
2. Häll i smeten i en smörad form med ströbröd och grädda kakan i ca 30 minuter. Kakan ska ha en gyllene färg.
3. Låt kakan svalna helt 

Fyllningen:
1. Använd en liten kastrull och häll i alla ingredienser och låt sjuda. Rör om
samtidigt, det ska puttrar medan man rör.
2. Låt svalna helt men fortsätt att rö runt, det ska inte skära sig.
3. Dela kakan på mitten och lägg på krämen och lägg sedan på locket.


TIPS
För att fyllningen ska svalna kan du låta den svalna under diskhon med rinnande kallt vatten men det är väldigt viktigt att röra om samtidigt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Pannkakor är vardagsfavorit! Här är ett enkelt grundrecept som passar utmärkt att servera tillsammans med färska bär, kvarg, glass eller sylt.

Dessa ingredienser behöver du:
3 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
2 msk smör (till stekning)

Gör så här:
1. Häll i hälften av mjölken tillsammans med mjölet och blanda

2. Blanda i resten av mjölken, salt och ägg och blanda allt till en slät smet

3. Smält smöret i en varm stekpanna och häll i smeten

Likes

Comments

På onsdag är det kanelbullens dag som måste firas med stora härliga bullar!

För att baka dessa behöver du:

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk

1 dl socker

4 tsk malen kardemumma

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

6 1/2 dl vetemjöl

75 g smör

Pensling
1 ägg

Fyllning

Vaniljsocker
smör
kanel
socker


Dekoration
Pärlsocker

Så här bakar du dem:

1. Smula ner jästen i en bunke

2 Värm mjölken till max 37 grader och häll över jästen

3. Tillsätt socker, kardemumma, salt, vaniljpulver, rumsvarmt smör och mjöl

4. Arbeta degen tills den släpper i kanterna

5. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk

6. Kavla ut degen och bred på smör och strö sedan på kanel och socker

7. Rulla ihop degen och dela i lika stora delar

8. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ytterligare 40 minuter

Sätt ugnen på 225 grader

9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker

10. Grädda längre ner i ugnen i ca 10 minuter

  • 7 Readers

Likes

Comments

Hösten smyger sig på och regnigt väder har blivit en del av vardagen. Hösten är en utmärkt årstid för härliga bak och idag bjuder jag på dessa smaskiga muffins!

Detta behöver du:
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/4 tsk bikarbonat
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
200 g riven kokos
4 msk kakao

Så här gör du dem:
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Blanda mjölk och vitvinsvinäger
3. Häll i smör och socker och vispa till det blir fluffigt
4. Blanda i äggen
5. Rör ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt
6. Rör ner kokosen och blanda tills det blir en slät smet
7. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll formarna till ca 3/4 med smet och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Likes

Comments

Det finns oändligt många recept på småkakor och chocolate chip cookies är nog en av de populäraste. Det som jag gillar just med dessa kakor är att det är ett enkelt grundrecept som du kan experimentera med många olika smakkombinationer. Dessa kakor har jag valt att byta ut originalreceptet och istället använda jordgubbsknappar och hasselnötter.

Detta behöver du:
225 g smör
2 1/2 dl brun farinsocker
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 dl jordgubbsknappar
100 g hackade hasselnötter

Så här bakar du dem:

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Blanda samman smör, strösocker, farinsocker och vaniljpulver i en bunke

3. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ordentligt

4. Blanda samman vetemjöl, bikarbonat och salt i en enskild bunke och blanda sedan i äggblandningen

5. Tillsätt hasselnötter och jordgubbsknapparna och blanda försiktigt

6. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och tryck några knappar i smeten

7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter

TIPS:

Jag köpte mina jordgubbsknappar på Tårtdecor och man kan köpa dem och mycket annat skoj på deras hemsida: http://www.tartdecor.se

Du behöver inte använda hasselnötter utan du kan använda vilka nötter som helst, tänk bara på att grovhacka dem ordentligt.

Likes

Comments

Sommarbullar, eller vetebullar som de även kallas, är ett av mina favorit bakverk på sommaren. Jag har gjort om receptet då jag har lagt till vaniljpulver och jag använder även mer kardemumma än vanligt. Just i dessa bullar tycker jag att man verkligen ska känna kardemumma och vaniljsmaken och resultatet blev supergott! De tar lite tid att baka då de ska jäsa länge men annars är de superenkla att baka!

För att baka dessa behöver du:


( 12 st)

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk

1 dl socker

5 tsk malen kardemumma

5 tsk vaniljpulver

1 krm salt

6 1/2 dl vetemjöl

75 g smör

Pensling

1 ägg

Så här bakar du dem:

1. Smula ner jästen i en bunke

2 Värm mjölken till max 37 grader och häll över jästen

3. Tillsätt socker, kardemumma, salt, vaniljpulver, rumsvarmt smör och mjölet

4. Arbeta degen tills den släpper i kanterna

5. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk

6. Dela degen i lika stora bollar

7. Lägg på plåt och jäs i ytterligare 40 minuter

Sätt ugnen på 225 grader

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg

9. Grädda i ugnen i ca 8 minuter

  • 19 Readers

Likes

Comments

Om du vill ha idéer till ett nyttigt lördagsgodis så är frukt och bär mitt bästa tips! Finns i många goda smaker och former och kan lyxas till på många olika sätt. På bilden är ett exempel  på hur man kan variera då frukten är upplagt på ett stort fint fat tillsammans med tomtebloss !

Likes

Comments

Jag älskar choklad och jag älskar kokos och de blir tillsammans en underbar smakkombination ! Denna kaka är mycket enkel att baka och går snabbt att slänga ihop efter middagen.

Detta behöver du:
100g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl rostade kokosflingor

Så här bakar du kakan:
1.
Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret
3. Vispa ägg och socker poröst
4. Häll i vetemjöl, kanal, smöret, vaniljsockret och vaniljpulvret och blanda samman allt till en kladdig smet
5. Häll i kokosflingorna sist och vänd sedan ner det försiktigt i smeten
6. Smöra en springform och häll sedan i smeten
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kakan ska vara lite kladdig
8. Servera tillsammans med färska bär!

TIPS:
Det går lika bra att avvända riven kokos om du inte har kokosflingor

Du kan dekorera kakan med kokosflingor som du häller ovanpå när kakan svalnat en stund

Likes

Comments

Sommartiden flyger iväg men dessa muffins får sommaren att kännas längre. Jordgubbar är det bästa med sommaren och är alltid gott att kombineras med andra smaker så därför valde jag att göra jordgubsmuffins med lime frosting!

Detta behöver du:
50g smör
3 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 låda svenska jordgubbar

Frosting
100g philadelphiaost
60g mjukt smör
5 dl florsocker
Saft och skal från 2 st lime
Några droppar av röd karamellfärg

Dekoration
Ätbart guld glitter


Så här bakar du dem:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Smält smöret
3. Vispa ägg och socker poröst
4. Tillsätt mjölk och smör
5. Häll i mjöl och bakpulver och blanda samman allt till en smet
6. Häll smeten i muffinsformar
7. Skär jordgubbarna i skivor och lägg några skivor i varje muffinsform
8. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 10 minuter och låt sedan svalna

Frosting
1. Vispa smör, florsocker, saft och skal från lime krämigt
2. Blanda i philadelphiaosten
3. Häll i några droppar karamellfärg och blanda samman allt
4. Bred frostingen över muffinsen och dekorera

TIPS:
Det går lika bra att använda frysta bär som färska. Enda skillnaden är att du får ha inne muffinsen lite längre i ugnen då frysta bär blir väldigt vattniga.

Du kan dekorera muffinsen med vad du vill, exempelvis strössel, florsocker, ätbara blommor etc. Bara fantasin som sätter stopp!


Likes

Comments

En somrig och god kaka som är lätt att baka!

Detta behöver du:
Havresmet
:
3 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl
100 g smält smör
4 tsk bakpulver
4 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Vaniljtopping
300 g smör
5 tsk vaniljsocker
3 dl socker
4,5 dl havregryn

Gör så här:
Havresmet:
1.
Sätt ugnen på 225 grader
2. Smält smöret och låt svalna
3. Vispa ägg och socker poröst i en bunke
4. Blanda i vetemjöl, bakpulver, kardemumma, vaniljsocker i bunken
5.
Häll i mjölken och smöret och blanda allt till en slät smet
6.
Smöra en bakform och häll i smeten

Vaniljtopping
1.
Blanda alla ingredienser i en kastrull tills allt smälter ihop.
2. Låt svalna en stund och bred sedan toppingen över smeten
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15 minuter

Tips!

Om du använder en rund springform så tänk på att ha kakan lite längre i ugnen så kakan blir färdiggräddad

Byt ut vaniljsocker mot vaniljpulver för en godare och bättre vaniljsmak 

Ha gärna i mer kardemumma än som ståt för en härlig sommarsmak

Färska bär är ett gott tillbehör som bryter av och blir en bra smakkombination

Likes

Comments