Detta är en rolig och klassisk mjuk kaka med ett vackert marmorerat mönster.

Detta behöver du för att baka kakan:
200 g rumstempererat smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Så här bakar du den:
Sätt ugnen på 175°.

1.
Smörj en kakform som rymmer ca 1,5 liter.
2.
Smält smöret och häll i mjölken och låt det sedan svalna.
3.
Vispa ägg och socker vitt och poröst
4.
Blanda samman vetemjöl och bakpulver
5.
Tillsätt vaniljsocker, mjölblandningen och mjölkblandningen.
6.
Rör snabbt ihop till en jämn smet.
7.
Häll ⅓ av smeten i en annan bunke och rör ner kakao.
8.
Häll hälften av den vita smeten i sockerkaksformen.
9.
Häll på kakaosmeten och avsluta med resten av den vita smeten.
10.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35- 40 minuter

TIPS:

Du kan dekorera kakan med att pudra över kakao

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Detta är ett nyttigt och gott alternativ för dig som försöker äta hälsosamt men ändå villl lyxa till det då och då.

Detta behöver du för att göra dessa:

1 burk (410 g) kikärtor
3 msk honung
1 msk kokossocker
4 msk mandelsmör
1/2 krm bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl vetemjöl
75 g mörk choklad, 70%, hackad
1 tsk kardemumma

Överdrag:
200 g mörk choklad, 70%, smält

  1. Skölj kikärtorna och häll bort spadet.
  2. Mixa kikärtor, honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt med en stavmixer.
  3. Hacka chokladen grovt
  4. Häll över i en skål och blanda ner vetemjöl och hackad mörk choklad
  5. Rulla till bollar med fuktade händer och lägg på en plåt.
  6. Ställ i frysen för att stelna.
  7. Smält mörk choklad i ett vattenbad
  8. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller sked.
  9. Strö över flingsalt över tryfflarna

Likes

Comments

Dessa Citroncupcakes passar utmärkt till picknicken och barnkalaset.

För att baka muffinsen behöver du:

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron

Creem Cheese Frosting

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Dekoration

Strössel

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösig i en bunke
2. Smält smöret och häll sedan i mjölken och blanda det med tillsammans med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Blanda i rivet skal och saft av en citron.
5. Fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter och låt sedan svalna.

Creem Cheese Frosting

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.

2. Häll i karamellfärgen och blanda

3. Bred på frosting och dekorera med strössel

Likes

Comments

På lördag är det final i Melodifestivalen så varför inte lyxa till kvällen ännu mer med denna glamorösa sockerkaka?

Ingridienser:

(kakform på 2,4 l)

5 ägg
3,75 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
1,5 dl mjölk
5,25 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
några droppar citronsaft

Glasyr:
4 dl florsocker
2 msk vatten
citronsaft från en halv citron

Dekoration:
Färgglatt strössel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och poröst i en bunke
3. Smällt smöret och häll sedan i mjölken och häll sedan i bunken och blanda
4. Vänd ner vetemjöl, bakpulver och salt och blanda samman allt till en fin smet
5. Häll i citronsaften och blanda lätt
6. Smöra kakformen med hjälp av en matpensel med smällt smör
7. Sänk ugnen till 175 grader
8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter - kakan ska inte vara kladdig
9. Låt kakan svalna helt
10. Gör glasyren
Glasyr:
1. Blanda florsocker, vatten och citronsaften i en bunke tills den blir slät.
2. Ringla över glasyren över kakan
3. Dekorera med strössel direkt efter du hällt på glasyren och låt sedan stå i 20 minuter tills glasyren stelnar

TIPS:

  • Om du använder en bakmaskin eller liknande så kan du låta ägg och socker vispas poröst medan du gör de andra momenten. Ju snabbare och längre du vispar desto fylligare och luftigare blir kakan

  • Vänd ner mjölet i smeten, inte vispa då kakan kan få en gummiaktig konsistens

  • Om du vill ha en ännu mer färgglad kaka kan du hälla i karamellfärg i glasyren så blir kakan festligare - tänk bara på att ha i lite extra florsocker så glasyren inte blir för lös


Likes

Comments

Nu i dessa regniga och gråa väder så är det en perfekt dag för att baka kanelbullar! Jag gillar kanelbullar som har mycket smak, både kanel men även mycket vaniljsocker. Detta är mitt favorit recept och jag hoppas att ni kommer gilla det!

Dessa ingredienser behöver du:
1 pkt jäst (50g)
50 g smör
3 dl mjölk
1/2 dl socker
8 dl vetemjöl
2-3 tak vaniljsocker

Fyllning
50 g smör
2 tsk kanel
1/2 tsk socker

Pensling
Ägg
Pärlsocker

Så här gör du:
1.
Smula jästen i en bunke
2.
Smält smöret, max 37 grader, och häll över jästen tillsammans med mjölken
3.
Tillsätt socker, salt och mjölet och blanda allt till en smidig deg
4.
Jäs under bakduk i ca 30 minuter
5.
Kavla ut degen
6.
Bred på smör och häll sedan över kanel, socker och vaniljsocker
7.
Rulla degen och dela i jämna bitar
8.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader
9.
Vispa upp ägget och pensla över bullarna
10.
Häll pärlsocker över bullarna
11.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter


  • 34 readers

Likes

Comments

På tisdag är det fettisdagen, mest känd som semledagen, och vad passar inte bättre än hemmagjorda semlor? Det finns många olika varianter av semlan men min favorit är den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde.

För att baka dessa behöver du:

( 12 st)

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk

3/4 dl socker

1 tsk malen kardemumma

1 krm salt

6 1/2 dl vetemjöl

75 g smör

Pensling

1 ägg

Fyllning

Mandelmassa

Dekoration

Grädde

Florsocker

Så här bakar du dem:

1. Smula ner jästen i en bunke

2 Värm mjölken till max 37 grader och häll över jästen

3. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör och nästan allt mjöl

4. Arbeta degen tills den släpper i kanterna

5. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk

6. Dela degen i lika stora bollar

7. Lägg på plåt och jäs i ytterligare 40 minuter

Sätt ugnen på 225 grader

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg

9. Grädda i ugnen i ca 8 minuter

10. Låt bullarna svalna helt

11. Skär av ett lock och gröp ut lite av bullen

12. Blanda det urgröpta med lite mjölk och mandelmassan så det blir en lös smet

13. Lägg en klick fyllning i varje bulle

14. Vispa grädden och spritsa sedan över fyllningen

15. Lägg på locket och dekorera med florsocker

Likes

Comments

Idag är det alla hjärtans dag och varför inte lyxa till dagen lite extra med dessa kladdiga, kärleks dekorerade kladdmuffins

Detta behöver du:

2 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 nypa salt

100 g smör

Tillbehör:

4 dl vispgrädde

3-4 dl hallon

Dekoration

Hjärtformat strössel

Så här bakar du dem:

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och poröst i en bunke

3. Blanda i vetemjöl, kakao och saltet

4. Smält smöret och blanda sedan samman allt till en fin smet

5. Häll smeten i muffinsformar

6. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 6-9 minuter - muffinsen ska vara kladdig

7. Låt muffinsen svalna

8. Vispa grädden

9. Blanda försiktigt i hallonen i grädden så det blir en fin rosa färg

10. Dekorera muffinsen med grädden och häll sedan på hjärtströssel


TIPS:

  • För att få extra mycket färg i grädden kan man blanda i några droppar av röd karamellfärg
  • Ju längre du låter ägg, socker och vaniljsocker vispa desto luftigare och godare blir smeten så var inte rädd för att ha för hög hastighet för det bästa resultatet
  • För att få ännu mer chokladsmak kan du hacka ner mörk choklad och ha i smeten. Det blir en god smak när man blandar olika chokladsmaker så var inte rädd för att prova!

Likes

Comments

På tisdag är det allahjärtans-dag och vad passar inte bättre än en kladdig och god brownie dekorerad med hjärtan!

Du behöver:
250 g smör
4 ägg
4 1/2 dl socker
3 dl vetemjöj
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g hackade hasselnötter
50 g hackad mandel
2 dl kakao
1/2 tsk salt

Dekoration
Hjärtströssel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa öga och socker vitt och poröst
3. Smält smöret och häll sedan i kakao i smörblandningen
3. Häll i kakaoblandningen tillsammans med de torra ingredienserna och blanda till en smet
4. Häll sist i nötterna
5. Smöra en kakform med löstagbar bottnen
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter
7. Låt kakan svalna
8. Dekorera kakan med hjärtströssel

TIPS:

  • Anpassa tiden till hur stor form du har och hur mycket smet som får plats
  • Det blir ännu godare om man blandar fler nötsorter. Tänk på att hacka dem eller köp färdigpackade så det går lätt att äta
  • Kokos är en god och fin garnering man kan blanda tillsammans med hjärtan och det går även att färga kokosen med exempelvis röd karamellfärg

Likes

Comments

Detta är ett gott och nyttigt bröd som är lätt att baka. Brödet behöver inte jäsa så det passar perfekt om man vill lyxa till det på morgonen med nybakat bröd.

För att baka brödet behöver du:

2dl vetekross

2dl rågkross

2 dl havregryn

2 dl grovt rågmjöl

2 dl vetemjöl

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

2 tsk anis

.2 tsk fänkålsfrön

2 tsk kummin

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 msk blåklint

5 dl naturell filmjölk

1/2 dl honung

1 dl torkade blåbär

Dekoration

Vallmofrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke

2. Tillsätt filmjölk, blåbär och honung och blanda samman allt till en deg

3. Lägg degen i en form med bakplåtspapper i

4. Dekorera med vallmofrön

5. Grädda brödet i ca 45 minuter

Likes

Comments

Det här receptet inspirerades jag av mintkakorna jag gjorde i julas och jag har haft idén ett tag och idag tyckte jag att det var dags att baka och se hur resultatet blev. Om man gillar mint så är dessa muffinsen för dig. Choklad är en jättebra grund för att experimentera med olika smaker och jag är mycket nöjd med resultatet och hoppas att du också blir det om du testar att baka detta recept.

För att baka dessa muffins behöver du:
(7 stora muffins)

100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl brun farinsocker
5 msk kakao
3 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Pepparmintsarom
1 dl socker
After Eight

Så här bakar du dem:
1. Sätt ugnen på 275 grader
2. Vispa ägg, farinsocker och socker i en bunke vitt och poröst
3. Smält smöret
4. Häll i smöret och mjölken och blanda
5. Häll i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao och blanda samman allt till en smet
6. Häll i pepparmintarom - hur mycket beror på hur mycket mintsmak du vill ha så häll i lite i taget och smaka av
7. Sänk ugnen till 225 grader
8. Häll smeten i muffinsformar
9. Lägg i en after eight i varje muffinsform och grädda i ugnen i ca 15 minuter


TIPS:

  • Jag använde stora muffinsformar men det går lika bra att använda mindre formar - tänk bara på att inte ha inne dem i ugnen lika länge
  • Jag valde att ha i after eight i dessa muffins för extra god mintsmak

Likes

Comments