”Goder morgon mitt herrskap här kommer Lussebrud...”

Idag är det lucia som ska firas med lussebullar och julmust. Dessa bullar är med en mandelmassa-fyllning som gör bullarna supergoda och saftiga!

Detta behöver du:
50 g Jäst
4 dl Standardmjölk
2 dl Vispgrädde
1.5 g Saffran
1 dl Strösocker
1 Ägg
1 msk Vaniljpulver
0.5 tsk Salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl Vetemjöl
2 msk kardemummakärnor

Fyllning
150g rumsvarmt smör
200g mandelmsassa
1 1/2 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver

Sockerlag
Socker
Vatten

Så här bakar du dem:
Smula jästen i en bunke tillsammans med mjölken

Koka upp grädden tillsammans med saffranet

Häll i gröddblandningen i jästen och blanda samman

Mortla kardemummakärnorna och häll i bunken

Häll i resten av ingredienserna i bunken och blanda till en slät deg

Fyllning
Blanda samma alla ingredienser i en bunke

Kavla ut degen platt och bred på fyllningen

Lägg sedan över hälften degen över som ett täcke och skär i smala remsor

Tvinna remsorna åt motsatt håll och knyt ihop

Låt bullarna jäsa i 1.5- 2 timmar

Sätt ugnen på 225 grader

Grädda bullarna i ugnen i ca 7 minuter

Koka upp sockerlaget:
Blanda socker och vatten lika delat och koka upp i en kastrull

Pensla sockerlagret direkt på bullarna efter de tagits ur ugnen och strö sedan på pärlsocker för dekoration

TIPS:
Fyllningen är i detta recept nästan den viktigaste delen. För att fyllningen ska räcka ordentligt så du får så smakrika bullar så kan du nästan dubbla mängden för att få ett ganska tjockt lager med mycket smak för en krämig och god lussebulle

Du kan jäsa dina bullar under plastfolie istället för bakhandduk. Detta gör att dina bullar blir saftigare då fukten bevaras bättre än en bakhandduk som suger åt sig vätskan. Tänk bara på att inte sätta plasten för hårt så bullerna får plats att jäsa

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Snart nalkas lucia och jag har inte lyckas få någon julkänsla tidigare i december men nu när jag bakat och är i köket och känner dofterna från lussebullar så är det jul på riktigt ☃️💗

För att baka dessa behöver du:
50 g Jäst
4 dl Standardmjölk
2 dl Vispgrädde
1.5 g Saffran
1 dl Strösocker
1 Ägg
1 msk Vaniljpulver
0.5 tsk Salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl Vetemjöl

Sockerlag
Socker
Vatten

Så här bakar du dem:
1. Smula jästen i en bunke tillsammans med mjölken

2. Koka upp grädden tillsammans med saffranet

3. Häll i gröddblandningen i jästen och blanda samman

4. Häll i resten av ingredienserna i bunken och blanda till en slät deg

5. Lägg ut degen på ett bord och forma till S och lägg sedan på plåt

6. Låt bullarna jäsa i 1.5-2 timmar

Sätt ugnen på 225 grader

7.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter

Koka upp sockerlaget;
Häll socker och vatten lika i en kastrull och koka upp

8. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla på sockerlagret direkt och strö sedan på strösocker för dekoration

TIPS:
Du kan jäsa dina bullar under plastfolie istället för bakhandduk. Detta gör att dina bullar blir saftigare då fukten bevaras bättre än en bakhandduk som suger åt sig vätskan. Tänk bara på att inte sätta plasten för hårt så bullerna får plats att jäsa

Om du inte använt sockerlag innan så ger det en hinna som gör saftigheten i bullarna förvaras och blir inte torr lika lätt som ägg kan orsaka

Likes

Comments

December är äntigen här som enligt mig är den bästa månaden i bakvärlden. Det finns oändligt mycket olika sorter av julgodis och det som jag tycker är roligast är att experimentera med klassiska recept och göra dem till mina egna. Jag kommer nu innan jul dela med mig av mitt julgodis och du finner alla recept under kategorin "JUL" och där finns även recept från tidigare.

Det första julgodis jag valde att göra i år är ischoklad men denna gång valde jag att ha i hasselnötter som blir en supergod kontrast till den söta chokladen. Var inte rädd att testa nya smaker. Även de mest annorlunda smakkombinationerna kan bli de bästa!

För att baka min ischoklad behöver du:

100g kokosfett

100g mörk choklad

Hackade hasselnötter

Så här gör du:

Smält kokosfettet i en tjockbottnad kastrull

Häll i chokladen och blanda på medelvärme

Lägg ut ischoklad-formar på en plåt och häll i en liten mängd krossade hasselnötter i varje form

Häll i chokladen i formerna och ställ i kylen så chokladen stelnar


Likes

Comments

Idag är det kladdkakans dag som är en av mina favorit temadagar. Kladdkaka kan göras i många olika former och smaker och nedan har jag samlat ihop några av mina favoriter.

Den klassiska kladdkakan:

För att baka den här så behöver du:
150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt

Så här bakar du kladdkakan:
1.
Sätt ugnen på 175 grader
2.
Smöra och strö en rund bakform
3.
Smält smöret på spisen
4.
Vispa ägg och socker i en bunke
5.
Häll i vetemjöl, salt, socker, kakao och vaniljsockret
6.
Häll i smöret och blada till en smet
7.
Häll smeten i formen
8.
Grädda kakan i ugnen i ca 15-17 minuter

Dekoration:
Florsocker att strö över på kakan

Kan serveras till:

Grädde, glass, frukt & bär


Kladdkaka Surprise

För att baka kakan behöver du:
150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 centerrulle
1 påse polly puffar sea salt
Vita mini marshmallows

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj en bakform
3. Dela polly och centern på mitten med en kniv
4. Smält smöret
5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
6. Häll i de torra ingredienserna tillsammans med det smälta smöret och blanda samman allt till en smet
7. Häll i polly, center och marshmallows i smeten och blanda försiktigt
8. Lägg all smet i formen
9. Häll över marshmallows
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska vara torr på ytan och kladdig i mitten

TIPS

  • Du kan blanda i annat än polly och center som exemplevis kexchoklad som du krossar och lägger i.


Kladdmuffins

För att baka dessa muffins behöver du:
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smält smöret och låt svalna
3. Häll i äggen i en bunke och blanda tillsammans med de torra ingredienserna
4. Häll i det svalna smöret och blanda samman allt till en slät och fin smet
5. Häll smeten till mitten av muffinsformarna
6. Grädda muffinsen i ugnen i ca 8-10 minuter.

TIPS:

För att göra muffinsen till en ännu godare smakupplevelse kan man ha grädde och färska bär som tillbehör. Hallon blir exempelvis en bra smakkombination med dess sura smak till den söta och kladdiga muffinsen.

Blåbärskladdkaka

För att baka denna kaka behöver du:
4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
6-7 dl blåbär

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2
. Smält smöret och låt svalna.
3.
Vispa ägg och socker poröst i en bunke
4:
Häll i smöret
5.
Lägg i vetemjölet och vaniljsockret i smeten och blanda samman allt
6.
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper
7.
Strö bären jämnt över smeten och grädda i ca 20–25 minuter i mitten på ugnen
8.
Låt kakan svalna en stund och skär sedan upp i lagom stora bitar.

TIPS:
Om du har i mycket blåbär kan det bli ett tjockt lager över hela kalan vilket innebär att den kan bli blöt och då behöver kakan vara inne i 30 minuter i ugnen.

Det är även gott att blanda i hallon om du vill ha mer än blåbär i.

Vaniljglass eller grädde kan vara ett gott tillbehör om du vill lyxa till det

Fudge Brownie

Detta behöver du:
Chokladtryffel:
150 g mörk choklad 70%
1 1/2 dl vispgrädde

Brownie
150 g osaltat smör
2 3/4 dl socker
2 dl kakao
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl

Dekoration
flingsalt att strö över


Fudge Brownie

Så här gör du:

Chokladtryffel
1
. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
2. Koka upp grädde och häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält.
3. Rör ihop till en slät och fin tryffel.
4. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.

Brownie
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Lägg bakplåtspapper i en bakform
3. Smält smöret på låg värme i en kastrull
4. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda
5. Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget
6. Vänd ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
7. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
8. Låt kakan svalna.
9. Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret.
10. Bred tryffeln ovanpå och dekorera med flingsalt.
11. Låt kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt (ca 40 minuter)
12. Skär i bitar och servera dina brownies tillsammans med hallon.

Likes

Comments

Idag har jag besökt MR CAKE som drivs av Roy Fares & Mattias Ljungberg, ett fantastiskt konditori med underbart goda bakverk. Om ni har vägarna förbi Stockholm så rekommenderar jag verkligen att ni går dit 🍮🍰🍪☕️

Likes

Comments

Halloween är en utmärkt tid för läskiga bakverk!

Detta behöver du:
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/4 tsk bikarbonat
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
4 msk kakao

Frosting:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Dekorationer:
Dödskalle strössel

Så här gör du dem:

Sätt ugnen på 180 grader

Häll i smör och socker i en bunke och vispa till det blir fluffigt
Tillsätt mjölken och blanda i äggen
Rör ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt
Lägg cupcakesformar i en cupcakeplåt och fyll formarna till hälften med smet och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Gör frostingen:

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
Vispa i Philadelphiaosten
Färga din cream cheese frosting i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
Bred frosting på cupcakesen med dödskalle strössel

Likes

Comments

Halloween är en utmärkt tid för kusliga dekorationer!

Detta behöver du:
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 msk kakao

Frosting:

  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk färskpressad citron, saften
  • 100 g Philadelphiaost
  • Några droppar valfri karamellfärg
Dekorationer:
  • Halloween pumport i sockerpasta
  • Spöken i sockerpasta
  • Fladdermöss i sockerpasta
  • Häxhatt i sockerpasta

Så här gör du dem:

  • Sätt ugnen på 180 grader
  • Häll i smör och socker i en bunke och vispa till det blir fluffigt
  • Tillsätt mjölken och blanda i äggen
  • Rör ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt
  • Lägg cupcakesformar i en cupcakeplåt och fyll formarna till hälften med smet och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Gör frostingen:

  • Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
  • Vispa i Philadelphiaosten.
  • Färga din cream cheese frosting i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
  • Bred eller spritsa frosting på cupcakes eller muffins och garnera med strössel eller blommor.

Likes

Comments

Halloween innebär skräck och vad passar inte bättre än dessa spröda mardrömmar

Detta behöver du:

200 g rumsvarmt smör

6 dl strösocker

4 tsk vaniljsocker

2 dl rapsolja

2 tsk hjortronsalt

8 dl vetemjöl

Röd, gul och svart karamellfärg

Dekoration:

Godisögon

Så här bakar du dem:

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst i en bunke

3. Häll i rapsoljan

4. Häll i mjölet och hjortronsaltet och blanda snabbt så det blir en fin deg

5. Fördela degen till tre satser och blanda i röd karamellfärg i den ena, svart i den andra och gul i den tredje

6. Ta lite deg i handen och rulla till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper

7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 25 minuter

8 Låt kakorna svalna på plåten

9. Dekorera med godisögon

TIPS:

För att få ögonen arr fastna kan du limma fast ögonen med ätbart lim

Dekorationen kan du köpa på http://www.tartdecor.se/temabutik/halloweentarta

Likes

Comments

Nu till helgen är det Halloween som är en fantastisk tid i bakvärlden då det finns oändligt mycket att hitta på. Nedan är några bilder från förra årets halloween-bakning och du hittar recept och idéer under kategorin Halloween på bloggen och inom kort kommer nya läskiga recept☠️🎃👻

Likes

Comments

Detta är min farmors recept på chokladtårta med smörkräm-fyllning och denna tårta har sedan jag var liten varit min favorittårta!

Bottnen = 1 sockerkaka

3 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
6 tsk kakao
2 tsk bakpulver 

Fyllning
3 dl socker
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
1. Gör bottnen som en sockerkaka dvs. vispa ägg och sockret poröst och häll sedan i resten av ingredienserna.
2. Häll i smeten i en smörad form med ströbröd och grädda kakan i ca 30 minuter. Kakan ska ha en gyllene färg.
3. Låt kakan svalna helt 

Fyllningen:
1. Använd en liten kastrull och häll i alla ingredienser och låt sjuda. Rör om
samtidigt, det ska puttrar medan man rör.
2. Låt svalna helt men fortsätt att rö runt, det ska inte skära sig.
3. Dela kakan på mitten och lägg på krämen och lägg sedan på locket.


TIPS
För att fyllningen ska svalna kan du låta den svalna under diskhon med rinnande kallt vatten men det är väldigt viktigt att röra om samtidigt.

Likes

Comments