En somrig och god kaka som är lätt att baka!

Detta behöver du:
Havresmet
:
3 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl
100 g smält smör
4 tsk bakpulver
4 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Vaniljtopping
300 g smör
5 tsk vaniljsocker
3 dl socker
4,5 dl havregryn

Gör så här:
Havresmet:
1.
Sätt ugnen på 225 grader
2. Smält smöret och låt svalna
3. Vispa ägg och socker poröst i en bunke
4. Blanda i vetemjöl, bakpulver, kardemumma, vaniljsocker i bunken
5.
Häll i mjölken och smöret och blanda allt till en slät smet
6.
Smöra en bakform och häll i smeten

Vaniljtopping
1.
Blanda alla ingredienser i en kastrull tills allt smälter ihop.
2. Låt svalna en stund och bred sedan toppingen över smeten
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15 minuter

Tips!

Om du använder en rund springform så tänk på att ha kakan lite längre i ugnen så kakan blir färdiggräddad

Byt ut vaniljsocker mot vaniljpulver för en godare och bättre vaniljsmak 

Ha gärna i mer kardemumma än som ståt för en härlig sommarsmak

Färska bär är ett gott tillbehör som bryter av och blir en bra smakkombination

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

En lyxig och god efterrätt som är superlätt att baka. Du kan förbereda allt dagen innan och ta fram strax innan servering för att göra de sista detaljerna. Servera med färska bär och du får en härlig brytning till det söta.

Detta behöver du:
6 portioner
5 dl vispgrädde
1 dl socker
5 äggulor
1 dl mjölk
1 färsk vaniljstång

Gör så här:

1.
Blanda äggulor, mjölk och grädde i en bunke
2. Dela och skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången och blanda tillsammans med lite socker och häll i blandningen
3. Tillsätt resten av sockret och blanda allt till en skummig smet
4. Häll smeten i små runda formar, ca 10 cm i diameter
5. Ställ formarna på en plåt och grädda i ugnen på 95 grader i ca 2 timmar. Om du skakar på formen ska det inte dallra i mitten
6. Ställ formarna i kylen över natten
7. Ta ut formerna ur kylen och strö över strösocker över smeten och bränn sedan till gyllene med en brännare
8. Servera tillsammans med färska bär

Likes

Comments

Detta är min mormors recept och är ett av mina favoriter. Brödet är lätt att baka och man kan variera med formen hur man vill att brödet ska vara,

Ingredienser:

50 g färsk jäst

1 dl socker

1/2 liter vatten

75 g smör (värm till 37 grader)

1 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

2 dl havregryn

Ca 1 liter vetemjöl


Så här gör du:

1. Smula jäst i bunke och tillsätt socker

2. Smält smöret och häll sedan i vattnet (max 37 grader) och häll i bunken.

3. Tillsätt saltet

4. Rör ner grahamsmjöl och havregryn och blanda

5. Tillsätt resten av mjölet och blanda allt till en smidig deg

Sätt ugnen på 275 grader

6. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter

7. Knåda degen i en halv minut efter den jäst

8. Dela degen i lagom stora delar

9. Forma i den form du vill ha

10. Jäs degen i ytterligare 30 minuter

11. Nagga kakorna på båda sidor på en plåt

12. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter tills kakorna får en gyllene färg.


Likes

Comments

Idag är det morsdag och då kan du bjuda på denna chokladbomb! Om du är chokladälskare så är denna Fudge Brownie för dig !

Detta behöver du:
Chokladtryffel:
150 g mörk choklad 70%
1 1/2 dl vispgrädde

Brownie
150 g osaltat smör
2 3/4 dl socker
2 dl kakao
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl

Dekoration
flingsalt att strö över

Så här gör du:
Chokladtryffel
1
. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
2. Koka upp grädde och häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält.
3. Rör ihop till en slät och fin tryffel.
4. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.

Brownie
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Lägg bakplåtspapper i en bakform
3. Smält smöret på låg värme i en kastrull
4. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda
5. Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget
6. Vänd ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
7. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
8. Låt kakan svalna.
9. Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret.
10. Bred tryffeln ovanpå och dekorera med flingsalt.
11. Låt kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt (ca 40 minuter)
12. Skär i bitar och servera dina brownies tillsammans med hallon.

Likes

Comments

Dessa muffins är ett nyttigare alternativ tack vare havregrynen som gör att du håller dig mätt längre.

Detta behöver du:
(12 st)

6 dl vetemjöl
3 dl havregryn
3 tsk bakpulver
1 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl mjölk
1 dl smält smör
2 rabarber
kanel

Så här bakar du dem:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke

3. Häll i ägg, smör och mjölk och blanda samman allt till en smet

4. Häll muffinsen i formar

5. Dela rabarbern i små bitar och tryck i smeten i formarna och häll sedan på kanel över muffinsen

6. Grädda muffinsen i ugnen i ca 30 minuter


TIPS

  • Om du vill ha i mycket rabarber kan du hälla bitar i smeten + att du lägger i extra i formarna


  • Dessa går utmärkt att göra till matmuffins. Då byter du ut rabarber mot exempelvis oliver, soltorkade tomater eller fetaost - vad du själv föredrar. Muffinsen är lätta att baka och är ett utmärkt val till picknicken.

Likes

Comments

Imorgon är det chokladbollens dag och det finns många olika varianter och smaker. Som ni vet så tycker jag att det är roligt att experimentera med olika smaksättningar och dekorationer. Nedanför är några olika varianter med smaker och recept du kan använda dig av

Den klassiska chokladbollen

Kokosboll

Strösselboll

Chokladbollstårta


Klassiska chokladbollen:

Du behöver:
200 g smör
3 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk kallt espressokaffe

Dekoration:
Pärlsocker

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till en smet
2. Forma till bollar och rulla dem i pärlsocker
3. Förvara dem i kylen

TIPS

  • Det går lika bra att använda vanligt kaffe. Espressokaffe ger mer starkare och godare smak.

Kokosbollen:

Du behöver:

200 g smör

3 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

6 msk kakao

4 msk kallt kaffe

4 dl kokos

Dekoration:
Kokos

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till en smet
2. Forma till bollar och rulla dem i kokos
3. Förvara dem i kylen

Tips:

  • Du kan minska mängden kokos i smeten om du inte vill ha alltför mycket kokos. Personligen ölskar jag kokos och tycker ju mer desto godare.
  • Du kan färga kokosen med hjälp av karamellfärg så får du mer färgglada kokosbollar


Färgglada strösselbollen:
Detta behöver du:

200 g smör

3 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

6 msk kakao

4 msk kallt kaffe

Dekoration:

Färgglatt strössel

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till en smet
2. Forma till bollar och rulla dem i kokos
3. Förvara dem i kylen


Chokladbollstårta

Ingredienser havre/kokosboll (det vita lagret)

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
1/2 dl mjölk

Ingredienser chokladboll:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
5 dl havregryn
1/2 dl espresso kaffe

Chokladganache
200 g mjölkchoklad
2 dl grädde
15 g smör
1/2 tsk vaniljsocker

Dekoration:
Strössel

Så här bakar du tårtan:
1. Använd två olika skålar och blanda först smör och socker i vardera skål
2. Lägg i resten av ingredienserna i skålarna
3. Blanda smeten med händerna tills allt är blandat ordentligt
4. Lägg först den ena smeten på ett fat och platta till i den form du vill att tårtan ska se ut
5. Lägg sedan på den andra smetat ovanpå den första smeten så du får två lager
6. Ställ in tårtan i kylen, helst i några timmar så den blir kompakt och hinner stelna 

Chokladganache
1. Finhacka chokladen och lägg i en skål som tål värme
2. Blanda grädde, vaniljsocker och smör i en kastrull och värm tills den blir riktigt varm, men den ska inte koka
3. Häll grädden över chokladen och låt den stå i ca 30 sekunder innan du börjar blanda med en slickepott tills den är väl blandad
4. Låt blandningen stå i kylen i 1-2 timmar tills den har stelnat så den är bredbar
5. Lägg chokladganachen på tårtan och häll sedan på ströselet

Nutellabollen:

För alla nutellaälskare passar detta receptet er perfekt!

Det du behöver är:

200 g smör

3 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

6 msk kakao

4 msk kallt kaffe

2 dl nutella

Dekoration:

Hackade hasselnötter

Så här gör du dem:

1. Klicka ut bollar av nutella på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylen i minst 2 timmar

2. Blanda samman alla ingredienser till chokladbollarna till en smet och låt svalna i kylen i ca 30 minuter

3. Ta ut nutellan ur frysen och smet klickarna med chokladbollssmet och rulla till bollar så nutellan blir helt täckt

4. Rulla bollarna i hackade nötter och låt svalna i kylen i ca 30-60 minuter.

TIPS:

  • Det blir god smak om man dekorerar dessa nutellabollar i nötter men det går lika bra att dekorera dem med pärlsocker eller kokos.




Likes

Comments

Cupcakes kommer i olika färger, smaker och former! Dessa är perfekt om du vill ha det goda i miniformat!

Detta behöver du:
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 /2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl rapsolja
1 dl hett vatten

Frosting
100 g philadelphiaost
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
60 g rumsvarmt smör
grön karamellfärg

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader
1, Blanda socker, vaniljsocker, bakpulver, kakao, vetemjöl och salt i en bunke
2. Blanda i ägg, rapsolja och mjölk och blanda snabbt
3. Tillsätt vattnet och blanda samman allt till en smet
4. Häll smeten i muffinsformar och grädda sedan i ugnen i ca 5-8minuter
5. Låt svalna

Glasyr:
1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt

2. vispa i philadelphiaosten och häll i några droppar av karamellfärgen och blanda samman allt

3. Dekorera muffinsen med frosting och färgglatt strössel

Tips:

För att få mer påskkänsla kan du färga frostingen i olika färger

Likes

Comments

Varför inte överraska någon när med en lyxigare variant av frukost? Eller unna dig själv det lilla extra för att kicka igång dagen? Detta recept går snabbt att göra, är enkelt och ger riktigt smarriga och lyxiga Amerikanska pannkakor.

Det här behöver du för 15st:
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2msk strösocker
1krm salt
2 1/2dl kolsyrat vatten
3msk flytande smör
1 ägg

Smör till stekning
Florsocker att pudra över

Tips på tillbehör:
Bär & fukt, färska eller frysta, frysta ger en än mer syrlig smak som bryter gott.
Sirap
Grädde
Glass

1. Blanda samman alla torra ingredienser, vispa noga för att slippa klumpar
2. Tillsätt det kolsyrade vattnet och vispa smeten
3. Tillsätt smöret och vispa smeten
4. Tillsätt ägget och vispa samman smeten ordentligt tills alla klumpar är försvunna.
6. Klicka ut strax under en dl smet som plättar i en het stekpanna med smör. Grädda tills det börjar bubbla, vänd då pannkakan och grädda nästa sida i ca 30-60sek.
7. Pudra de nygräddade pannkakorna med florsocker och servera med dina valda tillbehör.

  • 57 readers

Likes

Comments

Påsken är chokladens högtid tycker jag då man kan blanda olika smaker med olika stilar. Denna kaka är fyllt med olika chokladsorter och med kokos som blir en bra brytning

Detta behöver du:

2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 /2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl rapsolja
1 dl hett vatten
4 dl kokos

Chokladfrosting:
200
g mörk choklad
300 g rumsvarmt osaltat smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Dekoration

Chokladägg

Gör så här:

Särt ugnen på 200 grader
1, Blanda socker, vaniljsocker, bakpulver, kokos och salt i en bunke
2. Häll i vetemjölet och kakaon
3. Blanda i ägg, rapsolja och mjölk
4. Tillsätt det varma vattnet i omgångar och blanda samman allt till en smet
5. Häll smeten i en kakform och grädda sedan i ugnen i ca 10-15 minuter
6. Låt svalna

Chokladfrosting:

1. Hacka chokladen och smält över vattenbad

2. Vispa smör, florsocker och salt fluffigt i en bunke

3. Rör ner chokladen och vispa samman allt till en smet

4. Dekorera kakan med frosting och chokladägg

Likes

Comments

Påsken börjar närma sig och om du är en chokladälskare som jag så är dessa de rätta cupcakes för dig!

Detta behöver du:
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 /2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl rapsolja
1 dl hett vatten

Frosting
100 g philadelphiaost
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
60 g rumsvarmt smör
grön karamellfärg

Dekoration
Chokladägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader 
1, Blanda socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke
2. Häll i vetemjölet och kakaon
3. Blanda ägg, rapsolja och mjölk snabbt i en annan bunke och häll sedan i tillsammans med de torra ingredienserna
4. Tillsätt vattnet och blanda samman allt till en smet
5. Häll smeten i muffinsformar och grädda sedan i ugnen i ca 10-15 minuter
6. Låt svalna

Glasyr:
1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt

2. vispa i philadelphiaosten och häll i några droppar av karamellfärgen och blanda samman allt

3. Dekorera muffinsen med frosting och chokladägg

Likes

Comments