View tracker

Vårt klassiska recept på Vetebullar/Kanelbullar/Vetebröd,

Receptet ger 40 småbullar eller 4 längder.

Förutom den klassiska fyllningen med kanel finner du nedan tips på nya alternativ - testa Choklad- och hasselnötsfyllning, mandelmassa- och apelsinfyllning, eller Nutellafyllning och tyck till nedan om vilken som är din favorit!


Ingredienser

ca 40 bullar eller 4 längder

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) Kärnvetemjöl
  • Kanelfyllning:

    • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
    • 1 dl strösocker
    • 2 msk kanel

      eller Choklad- och hasselnötsfyllning:

      • Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
      • Strö på 2 msk socker
      • 50 g hackad mörk blockchoklad
      • 50 g hackade hasselnötter

      eller Mandelmassa- och apelsinfyllning

      • Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
      • Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin
      • Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över

      eller Nutellafyllning

      • Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

      Till pensling:

      • 1 ägg
      • Pärlsocker eller hackad mandel

      Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):

      1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

      2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

      3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

      4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

      5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

      6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

      7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner.

      8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

      Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

      Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

      Likes

      Comments

      8 portioner,

      Denna cheesecake har en botten gjord på pepparkakor och en krämig fyllning med apelsinsmak. Perfekt att bjuda på till jul, men även vid andra tillfällen på året.

      Ingredienser

      • 100 g smör eller margarin
      • 30 pepparkakor

      Fyllning

      • 200 g färskost
      • 1 1/2 dl socker
      • 3 ägg
      • 1 msk finrivet apelsinskal
      • 2 msk pressad apelsinsaft

      Topping

      • 2 dl crème fraiche
      • 1/2 - 1 dl florsocker
      • 1 apelsin
      • pepparkakor

      Så här gör du

      Bra att veta när du ändrar antalet portioner

      Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna.

      I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

      1. Sätt ugnen på 175°C.
      2. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
      3. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
      4. Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.

      För alla

      Innehåller ägg.
      Gör glutenfri: välj glutenfria pepparkakor.
      Gör laktosfri: välj laktosfria pepparkakor. Välj laktosfritt smör, laktosfri färskost och laktosfri crème fraiche.
      Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria pepparkakor. Välj mjölkproteinfritt matfett och mjölkproteinfri färskost. Byt ut crème fraiche mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

      Likes

      Comments