Header
View tracker

Idag är det fettisdagen. Då måste ju alla äta minst en semla. Det finns otroligt många versioner på semlor nuförtiden. Det finns den klassiska med grädde och mandelmassa, semmelwrapen, nutellasemlor m.m. Jag åt nutellasemlor förra året och blev vansinnigt kär i dessa skapelser och det fick därför bli att baka nutellasemlor i år. Nedan finner ni receptet.



Semlebullar (ca 20 st)

Ingredienser:
25 gram jäst
2.5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
100 gram strösocker
ca 5-6 gram havssalt
10 gram kardemumma
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl

1. Blanda alla ingredienser, helst i en köksassistent. Kör på ganska långsam hastighet i sisodär 20-25 minuter. Degen ska bli blank när den är klar.

2. Dela bullarna i bitar och forma till runda bullar. Lägg dom på bakplåtsklädda plåtar. Låt sedan bullarna jäsa tills de har sin dubbla storlek, vilket tar cirka två timmar.

3. Sätt ugnen på 210 grader och grädda bullarna i ca 5-7 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock på varje bulle.

Fyllningen

Ingredienser:
Nutella
5-10 dl grädde

1. Gröp ut ett hål i bullen, och fyll hålet med nutella. Ta sedan en smörkniv och bre ut ett lagom tjockt lager med nutella över bullarna.

2. Spritsa ut lagom mängd grädde.

3. Behåll taket i dess runda form och lägg på eller skär ut till trekanter som jag har på bilden.

4. Värm nutellan lite lite i micron och ringla över locket och grädden.

5. Toppa med att sikta över florsocker.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det är ju dags att få fart på den här bloggen igen, eller hur? En ny sak som kommer införas här är även att det kommer bli en del matlagningsrecept från och med nu. Denna tårta här nedan är tårtan vi bakade på nyår. Det är tre chokladbottnar, fyllningen är marshmallowfluff med saltkolasås och runt om är det en mjölkchokladganache toppad med färska hallon och ännu mer saltkolasås!


Likes

Comments

View tracker

Vi fortsätter med julgodiset och den här gången kommer ett recept på en saltlakritsfudge. Våran blev ganska kladdig, så jag rekommenderar att låta den koka upp i någon grad till innan ni stoppar in den i kylen.



Du behöver:

1 påse turkisk peppar (karameller)
200 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap

Svart karamellfärg (för att få kolan svart)

Gör såhär:

1. Ta fram en mortel och mortla karamellerna till smulor. Om du inte har en mortel så kan du lägga karamellerna i en fryspåse och banka försöka banka lite med en kavel.

2. Lägg vispgrädden, strösockret, smöret och lakritspulvret i en kastrull och koka upp under omrörning till 122 grader (eller någon grad till). Ta bort kastrullen från plattan och lägg i chokladen och rör om tills den är smält och allt är en jämn smet. Häll i lite karamellfärg för färgens skull, du bestämmer själv hur svart du vill att den ska vara. Se till att röra om ordentligt.

3. Häll smeten i en bakplåtsklädd form (en brödform tillexempel fungerar jättebra, eller en mindre ugnsform). Häll i smeten i formen och nu kan du välja att ha den ren som den är eller strö över bitar av den turkiska pepparn om du sparat några eller hälla över lite lakritsströssel.

4. Ställ sedan in formen i kylskåpet tills den har stelnat. Skär upp lagom stora portionsbitar.


Likes

Comments

Vi är inne i december och det är dags att få börja med det roligaste på hela året - julbaka! Det här är en av grejerna jag bakade idag - citronkola. Fantastiskt goda och SÅ enkla att göra!


Det här behöver du för runt 25-30 bitar:

3 dl socker
2 citroner
60 gram smör
175 gram vit choklad
100 gram kokosfett

Gör såhär:

1. Tvätta citronerna och riv ner skalet från dessa i en kastrull (var noga med att inte få med det vita på citronen, endast det gula skalet ska användas). Rulla citronerna med händerna lite mot bordet samtidigt som du trycker lite försiktigt på dem. Pressa sedan ned citronsaften i kastrullen.

2. Koka upp citronsaften tillsammans med sockret tills sockret har smält (sockerkristallerna är borta). Sila det och häll sedan tillbaka i kastrullen utan skalen. Låt koka upp till 115 grader. Tillsätt smöret så det smälter och koka upp till 122 grader.

3. Rör i den vita chokladen och rör om tills chokladen har smällt och smeten är blank. Tillsätt kokosfettet (smälter snabbare om den är skuren i tärningar/mindre bitar). Rör om hela tiden tills kokosfettet är smält. När smeten är blank så häll i den i en form som är täckt med bakplåtspapper (vi använde en brödform).

4. Ställ formen med smeten i kylskåpet i 1-2 timmar tills smeten stelnat helt. Skär sedan upp den i önskade bitar.

Likes

Comments

Jag har varit i bakarfarten igen. Den här gången föll valet på en äppelpaj, men inte vilken äppelpaj som helst. Den här pajen innehåller bland annat mandelmassa, kardemumma och är täckt av en jättegod havrecrumble. Använd gärna extrasaltat smör.


För att göra den här pajen behöver du:

Mördegsbotten
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Mazarinfyllning
190 - 200 gram mandelmassa
1 tsk kardemumma
80 rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor

Äppelfyllning
4 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
2 msk flytande honung
½ dl rörsocker (råströsocker)

Havrecrumble
½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk bakpulver
60 g rumstempererat smör

Gör såhär:

Börja med mördegsbotten. Sätt ugnen på 180 grader och blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Smöra en pajform med avtagbar kant (om du har). Försök trycka ut den lite på bordet eller diskbänken och lyft i degen i formen och tryck ut den över botten och upp på kanterna så hela formen täcks. Låt den vila i kylen medans resten görs i ordning.

Dags att göra mazarinfyllningen. Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret i bitar lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät smet.

Sedan är det dags för äppelfyllningen. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en bunke och blanda med kardemumman, kanelen, honungen och rörsockret.

Tillsist gör vi havrecrumblen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (jag vet, det blir många bunkar det här!). Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Ta sedan ut pajen ur kylen och börja med att fördela mazarinfyllningen i botten, lägg äppelfyllningen jämnt ovanpå och avsluta med att strö över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter (tills den fått en fin gyllenbrun färg) Servera med vaniljsås.


Likes

Comments

Blev lite baksugen igår och detta blev resultatet - en Banana Cream Pie fylld med bland annat kolakräm (karamelliserad mjölk), vaniljkräm och bananer.

För att göra den här pajen behöver du:

Mördegsbotten:
120 gram rumstempurerat smör
1 dl florsocker (60 g)
3 dl vetemjöl (180 g)
1 äggula (20 g)
100 g vit choklad, till pensling

Kolakräm:
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 gram)

Vaniljkräm:
3 äggulor (60 g)
3/4 dl strösocker (60 g)
3 msk maizena majsstärkelse (25 g)
1 vaniljstång
2½ dl mjölk (250 g)
15 g osaltat smör

Garnering:
2 skivande bananer
3½ dl vispad grädde (350 g)
Mörk choklad
Salta jordnötter (ca 70 g)
Kakao att pudra över

Gör såhär:

Mördegsbotten
Börja med själva pajskalet. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser (smör, florsocker, mjöl och äggula) i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 20 minuter. Kavla sedan ut degen till en rund degplatta (3 mm tjock) och smöra en en rund pajform med löstagbar kant. Försök lyfta in mördegen i formen och se till att den täcker botten + kanter (om degen går sönder när ni ska lyfta i den så tryck ut den i formen istället och på kanterna men se till så att hela formen är täckt och att formen inte "lyser igenom" någonstans, tryck dit lite mer deg isåfall). Nagga sedan botten med en gaffel och ställ in pajen i kylskåpet i 30 minuter. Grädda den sedan i mitten av ugnen i 13-15 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna och smält sedan den vita chokladen och pensla över hela botten.

Kolakrämen
Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i under lock i en kastrull med vatten. Se till så vattnet hela tiden täcker hela burken. Vattnet kan avdunsta under tiden och då behöver du fylla på med med varmt vatten. Låt burken sedan svalna innan den öppnas (du kan lägga burken i kallt vatten).

Vaniljkrämen
Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Skär vaniljstången och öppna den och skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa ner mjölken i äggblandningen. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka upp under konstant omrörning (akta så det inte bränns i botten!), rör om tills den tjocknat. Häll sedan ner vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret och rör om tills det är smält. Låt svalna (du kan ställa bunken i kallt vatten för att snabbare få den att svalna).

När både kolakrämen och vaniljkrämen har svalnat så är det dags att sätta ihop pajen. Ta ur pajskalet försiktigt ur formen och häll i kolakrämen och bred ut över hela botten. Fördela bananskivorna ovanpå och bred sedan vaniljkrämen över och toppa med vispad grädde (spritsa gärna). Häll över lite jordnötter och den hyvlade eller hackade mörka chokladen. Avsluta med att pudra lite kakao över pajen. Klar att serveras!

Likes

Comments


Här kommer en nutellacheesecake toppad med rostade hasselnötter och kolasås. Lite lik en blandning mellan glassen 88:an och Nogger i smaken. Denna är SÅ enkel att göra och ska dessutom inte gräddas något i ugnen. Nu blev min botten ganska tjock och gör jag denna igen så kommer jag nog göra botten lite tunnare. Nedan är receptet jag gjorde, men mitt tips är att minska på mängden digestivekex lite, så botten inte blir så tjock. Och jag rekommenderar VERKLIGEN att göra en kolasås till, det blir pricken över i´et.

Du behöver:

1 burk nutella (rumstempurerad)

400 gram naturell cream cheese (rumstempurerad)
0.5 dl florsocker

1 dl rostade hasselnötter (Är de inte rostade så berättar jag här nere hur du kan göra för att rosta nötterna)
300 gram digistivekex

5 matskedar mjukt smör (rumstempurerad)

Kolasås:

1.5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

0.5 dl ljus sirap

1 matsked smör

1 tesked vaniljsocker

Gör såhär:

1. Börja med att rosta hasselnötterna om de inte rostade. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hasselnötterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in nötterna i ugnen i cirka 10 minuter. Ta sedan fram en kökshandduk och börja dra av det bruka skalet på nötterna. Låt svalna.

2. Dags att hacka nötterna, eller ännu bättre - ta fram en mortel.


3. När du är klar med nötterna så börja med att smula sönder digistivekexen. Lättast är att använda morteln, har du ingen mortel så lägg kexen i en fryspåse och banka med en kavel.


4. Häll de smulade digistivekexen i en bunke och ta i fem matskedar med mjukt smör. Blanda runt. Ta sedan även i en matsked av nutellan och lite av nötterna och blanda igen. Tryck sedan ut blandningen i en rund form med avtagbara kanter. Ställ in formen i frysen i cirka 15 minuter.


5. Efter 15 minuter så börja med att lägga 400 gram nutella i en bunke och blanda med en halv dl florsocker. Häll sedan i resten av nutellan och blanda runt till en jämn smet.


6. Häll sedan smeten i formen och strö över nötter ovanpå. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i minst fyra timmar. När det är dags för servering så låt den stå framme i runt 10 minuter innan servering så den blir lättare att skära i. Under tiden kan du förbereda en kolasås. Det ger du genom att koka upp 1.5 dl vispgrädde med en dl socker och en halv dl ljus sirap. Den ska koka en liten stund men var jättenoga med att vispa runt i den hela tiden, annars bränns den. Avsluta med att hälla i en matsked smör och en tesked vaniljsocker. Serveras varm eller kall.


Likes

Comments

Ni får absolut inte missa den här kladdkakan som är den godaste jag någonsin har ätit. Det är inte en vanlig kladdkaka, utan en snickerskladdkaka med både nötter och kola i. Är ni någon gång sugna på att göra en annorlunda kladdkaka så är det den här ni ska göra!




För att göra den här kladdkakan behöver du:

150 gram smör
3 ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
0.5 tsk salt

1 burk karamelliserad mjölk
200 gram mjölkchoklad
2 dl salta jordnötter


Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform (jag brukar ha bakplåtspapper i botten och smöra kanterna. Det för att vara säkrare på att kakan inte kletar sig fast i botten när man ska skära upp den). Smält sedan 150 gram smör och ställ den åt sidan så den får svalna lite.

Rör ihop 3 ägg och 1.5 dl strösocker.

Tillsätt 2 tsk vaniljsocker, 3 dl vetemjöl, 0.5 dl kakao, 0.5 tsk salt samt det smälta smöret. Rör sedan ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 12 minuter.

När den är klar så låt den svalna i fem-tio minuter och ställ sedan in den i kylskåpet tills den svalnat helt.

När kladdkakan har svalnat helt så börja smörkolan. Blanda den karamelliserade mjölken med 2 dl salta jordnötter och bre ut över kladdkakan. Ställ in kladdkakan i frysen i 10 minuter.

Under tiden smälter du 200 gram mjölkchoklad och häller sedan över kolablandningen. Ställ in kladdkakan i frysen tills chokladen stelnat. När den stelnat kan du förflytta den till kylskåpet istället tills det är serveringsdags. Det bästa är att låta kakan stå framme ett par minuter innan servering.

Likes

Comments

Jag har alltid gått på ett annat recept när jag bakat chokladbotten till tårtor förut. Men jag kan säga såhär, att efter att jag testat denna så kommer jag aldrig någonsin göra en annan botten igen. Saftig och riklig med chokladsmak. Den den blir dock inte större i ugnen, så det gäller att göra fler än en botten. Detta repcept är för tre bottnar (tre-våningstårta)

Det här behöver du:

5½ dl Vetemjöl
5 dl Strösocker
3 dl Kakao
2 tsk Bikarbonat
2 tsk Bakpulver
1½ msk Vaniljsocker
1½ tsk Salt
3 rumstempurerade ägg
3½ dl rumstempurerad mjölk
2 dl Vegetabilisk olja
3 dl Kokande vatten


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och mjöla kanterna på tre normalstora springformar (om du bara har en - dela upp smeten och gör en i taget). Täck bottnarna i springformarna med bakplåtspapper.

2. Koka upp vattnet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke och blanda sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör sedan ner i det kokande vattnet.

3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter (kolla av efter 45 minuter). Känn efter med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och hållet innan ni tar ut dem i formarna.


Likes

Comments

Hej allihopa!

Jag har valt att flytta över min blogg till denna portal istället för blogg.se då jag upplever allt så mycket enklare och roligare här. Jag har även valt att byta namn från Mikaelas tårtor och bakverk till Baka med Mikaela, även det för att det är så mycket enklare och lättare att komma ihåg. För er nya läsare så kommer detta vara en bakblogg där jag kommer dela med mig av recept och tips. Allt från tårtor, cupcakes, cheesecakes till småkakor.

Välkomna!

Likes

Comments