View tracker

Jag la för ett tag sen upp ett inlägg om min köksmaskin, och eftersom den här bloggen även har ett fokus på fotografi så tänkte jag idag skriva lite om min kamera. Inte världens bästa bilder jag kunde ju uppenbarligen inte fota med min egen kamera haha, så fick nöja mig med en liten digitalkamera.

Det är en NikonD3200, en röd en. Matchar som sagt bakmaskinen! Jag fick själva kameran med ett objektiv på 18-55mm samt ett objektiv på 55-200mm i julklapp 2013 tror jag, och året efter det fick jag även ett macro-objektiv, dock av märket Tamrin men det passar min kamera ändå. Egentligen ska man inte ha andra tillbehör än de från Nikon men jaja. Jag har även ett stativ som pappa hittade på vinden eller nåt, jag vet inte haha men den funkar helt okej.

Den här kameran har följt med mig på så många äventyr, på alla mina utlandsresor och andra resor. Den har använts flitigt och jag älskar den. Jag är inget proffs på att fota och till en början litade jag väldigt mycket på att kameran skulle göra jobbet åt mig - jag hade autofunktionen och tryckte i princip bara på utlösaren. Det blev ju ok ändå, men sen jag faktiskt lärde mig mer om kameran har mina bilder blivit väldans mycket bättre, om jag får säga det själv. Idag experimenterar jag med ljus, slutartid, bländare, ISO osv osv. Att veta hur man ställer in kameran själv gör faktiskt så himla mycket, nu kan jag få bilderna så som jag vill ha dem och ibland faktiskt känna mig nöjd. Jag har mycket kvar att lära men fotografi är ett stort intresse jag har, sökte till och med till en fotolinje för gymnasiet (fast valde dansen före det till slut hehe).

Kort om min kamera och mina objektiv

- I själva kameraförpackningen fick jag med kameran, ett objektiv, ett batteri, en batteriladdare, en rem, en usb-kabel, en audio-kabel och ett sökarlock. Minneskort får man köpa separat.

- Kameran kan, som de flesta andra systemkameror, fota med eller utan blixt, filma samt spela in ljud (högst 20 min), hantera bilder (upp till runt 12 000 med mitt 16 GB minneskort, beroende på vad man har för upplösning och bildstorlek) och har ett antal olika inställningar och lägen, båda automatiska och manuella. Jag tycker automatläge fungerar väldigt bra om man inte har så mycket kunskap om fotografi, dessutom finns det automatlägen för både bländare och slutartid.

- Sensorn har 24,2 megapixlar.

- Autofokus är tillgängligt med AF-S och AF-I objektiv. Se till att kolla upp vilka objektiv som är kompatibla med kameran innan du köper till något!

- Batteriet laddas genom att det tas ut ur kameran och sätts i laddaren. Det finns en batterinivåsymbol i informationsdisplayen.

- Det objektiv jag oftast använder är alltså 18-55mm och fungerar för den flesta sortens fotografi. Detta går att köpa tillsammans med kameran.

- Mitt andra objektiv är 55-200mm och är ett zoom-objektiv - det är alltså bra för att ta bilder på långt avstånd. Den här köptes vid sidan av kameran och fick därför med sig ett antal tillbehör till sig själv.

- Sista objektivet jag har är ett 90mm objektiv, alltså macro, från Tamron. För er som inte vet så är det ett objektiv att ta närbilder med + med suddiga bakgrunder så att motivet sticker ut, så som bilden nedan. Även det här köptes separat. Jag ÄLSKAR att fota med macro-objektiv så jag gillar verkligen denna, dock kan jag tycka att det är lite svårt att hantera och ställa in. Det gör lite som det själv vill haha, men jag antar att det bara krävs träning samt att det inte är optimalt eftersom kameran och objektivet inte är av samma märke.

- Sist men inte minst har jag två kameraväskor, en som är typ trekantig och som jag inte ens vet var den är, och en där jag förvarar kameran och objektiven hela tiden. Den har utrymme för kameran och två fack för objektiv, samt ett antal fickor för att förvara sladdar osv. Eftersom det inte är världens minsta kamera så är det en ganska klumpig väska, men jag tycker det är viktigt att kameran är säker i sin väska och inte går sönder, och denna väska är fodrad så den gör sitt jobb bra. länk (hittar ingen bra länk då det är ett tyskt företag och jag har ingen aning om hur min paps fick tag i den haha, men det finns massvis av kameraväskor att hitta så det är bara att leta runt. Se till att den har tillräckligt med utrymme, är av tjockare material/fodrad och har en ordentlig axelrem).

- Och ja, stativet (jag länkar ett litet och billigt, alltså inte det jag använder. Det finns många olika varianter) Det använder jag ganska sällan, oftast om jag ska fota porträtt eller liknande där jag inte själv står bakom kameran - alltså om jag använder självutlösare. Det är ett gammalt stativ men man kan ställa in höjd och läge och allt sånt där så det duger bra för mig. Jag tror dock att det kan vara något som pappa använt i jobbet förut, han är mätningsingenjör så han använder väl sånt i guess. Jag vet faktiskt inte haha, hur som helst så har det ingen större betydelse för mig eftersom jag sällan använder det.

Bild tagen med mitt macroobjektv

Kort sagt kan jag verkligen rekommendera denna kamera, eller en systemkamera i allmänhet. Tycker bilderna i detta inlägg bevisar det ganska bra faktiskt, jämför bara bilderna tagna med en digitalkamera vs med min systemkamera haha👼

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Kanske världens lättaste julgodis. Jag blev faktiskt inspirerad till att göra såna här från det tyska bakverket lebkuchen, en mjuk kaka som påminner om pepparkakor och ofta är doppad i choklad. Jag föredrar mjuka pepparkakor framför hårda så jag tycker att lebkuchen låter fantastiskt gott. Varför gjorde jag inte bara det istället då kanske ni undrar? Ja ni. Bra fråga.

Nej men anledningen är faktiskt att jag inte hade tid samt att jag ville göra ett enkelt julgodis som alla kan göra. Kändes lite väl ambitiöst att slänga fram LEBKUCHEN bara sådär. Men nu har jag förvarnat er så vem vet, recept kanske kommer snart?

Nu ska jag sluta nörda mig om tyska bakverk och komma till ämnet - chokladdoppade pepparkakor! Antingen så gör man egna pepparkakor och då krävs det lite mer jobb, eller så gör man det så simpelt som möjligt och kör på färdigköpta. Inget sätt är fel!

ingredienser

1/2 paket pepparkakor

150 g valfri choklad

Valfri dekoration (nötter, godis, strössel m. m.)

1. Smält chokladen, antingen över vattenbad eller i 30 sekunders intervaller i mikron. Jag rekommenderar att temperera chokladen eller använda choklad utan kakaosmör, om du vill undvika att chokladen smälter i rumstemperatur (inlägg om detta kommer komma!). Här kan man även variera chokladsort, allt från mörk till vit men även smaksatt. Kanske apelsinchoklad?

2. Doppa ena sidan av pepparkakorna i chokladen. Skaka av överflödet och placera på bakplåtspapper.

3. Om du vill kan du dekorera med olika toppings här - kanske strö över lite nötter, riva lite apelsinskal eller varför inte göra lite mönster med en annan färg av choklad.

4. Låt stelna i kylen men ta ut dem 5 minuter innan servering.

Likes

Comments

View tracker

Kan ni gissa vad jag och Alva gjorde igår?

MISSLYCKADES

IGEN

:-)

Kort sagt: vi hade bestämt att vi skulle göra klart alla de recept för vårt gymnasiearbete som vi hade kvar. Det innebar 3 st recept och där ingick de fruktade macaronsen, som vi redan hade misslyckats med en gång. Ja.. kan ju säga så mycket som att vi failade igen, två gånger till och med. BLIR GALEN. Nu har vi gjort det tre gånger och det har inte fungerat, vilket är synd med tanke på att vi båda har lyckats med macarons förut OCH det här receptet som vi gjorde nu var en så himla rolig idé. Dessutom smakade de jättegott, men såg förjävliga ut… Men eftersom de var så goda tänker jag lägga upp receptet ändå, så stay tuned!

Något vi lyckades med dock var de två andra recepten och de kommer självklart läggas upp här också så småningom. Men det jag tänkte skriva om idag är faktiskt ett väldigt simpelt recept på hallon coulis, eller hallonsås om man nu vill haha. Kan användas som tillbehör till i princip vad som helst - glass, kladdkaka, mousse, pannacotta, som sylt, som dekoration, ja you name it. Himla enkelt men väldigt användbart!

Ingredienser

250 g frysta hallon

3-4 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

1. Kombinera hallon, florsocker och vaniljsocker.

2. Koka upp i en kastrull på medelvärme och låt sjuda tills hallonen har lösts upp och en sås har bildats. Du kan behöva mosa vissa hallon ifall de inte vill mjukas upp.

3. Sila blandningen i en finmaskig sil för att bli av med hallonkärnorna. Tryck med en sked för att få igenom all sås.

4. Låt svalna och sen är det bara att använda!

Recept och bilder på det denna coulis användes till kommer inom kort 😘

Likes

Comments

Jag har tidigare delat med mig av lite tips för småkakor, brownies och macarons, med mera. Men det finns ju faktiskt många områden inom bakning och det går att hitta tips angående det mesta. Därför kommer här ett inlägg med lite tips om bakning som gäller typ allt, från äggvitor till nötter. Med tiden kommer det fler såna här inlägg då jag ständigt lär mig och kan fylla på med kunskap. Mina andra inlägg med baktips hittar ni här. Jag har säkert tagit upp flera av dessa saker tidigare men äsch, då lär man sig bättre haha.

- Vispgrädde ska alltid ha minst 30-35% fett. Kall grädde vispas lättare än varm grädde.

- En termometer och en köksvåg är alltid bra att ha, eftersom nyckeln till ett lyckat bak ligger i att vara precis och följa måtten och anvisningarna så exakt som möjligt (läs mer om redskap här)

- När du vispar äggvitor ska skålen alltid vara helt ren och torr. Vispa på medelhastighet för att få in fina, jämnstora bubblor och ge stabilitet till slutresultatet. Vispa tills du får mjuka toppar, det vill säga att de kan stå upp men böjer sig en aning.

- Rumstempererade ingredienser kombineras mycket lättare med varandra, använd därför alltid framförallt rumstempererat smör och ägg om receptet inte specifikt ber om något annat. Ta ut dessa ingredienser i god tid i förväg. Om du inte har möjlighet att göra det, mikra smöret i några sekunder och placera äggen i en skål med varmt vatten (läs mer här)

- Rosta nötter för att få bästa möjliga smak. Gör detta genom att placera en plåt med nötter i en ugn på 150 grader C i 10-15 minuter, tills de är gyllenbruna.

- Fyll en spritspåse genom att först sätta i själva spritsen (tyllen) och vrida om påsen precis ovanför för att förhindra läckage. Placera påsen i ett högt glas, vas eller tillbringare och vik kanterna över toppen, alternativt kan du strunta i glaset och bara vika ner kanterna. Se till att öppningen är stor nog. Fyll påsen med hjälp av en slickepott (fulaste namnet asså..) och vik sen upp kanterna och stäng toppen av påsen genom att snurra den hårt. Fyll inte för mycket, och se till att alltid hålla påsen upprätt för att inte spilla (det har aldrig hänt mig for the record :-) )

- Bakpulver och bikarbonat förlorar sin funktion efter 6 månader (läs mer om detta här).

- För att kolla om din torrjäst/pulverjäst är aktiv kan du hälla lite i en liten skål med 2 msk varmt vatten. Vänta 5 minuter och se om ett skum bildas. Om det inte gör det så är jästen inte aktiv och kan inte användas.

- Ibland behöver pulverjäst aktiveras i varmt vatten innan användning för att fungera. För att aktivera jästen, kombinera det med 3 msk varmt vatten. Tillsätt en nypa strösocker och låt det bildas ett skum på blandningen. Efter det är jästen aktiverad och kan tillsättas till en deg när man kombinerar de torra och blöta (ew) ingredienserna. Använder man färskjäst brukar den kombineras med vätska först av allt, vilket gör att den aktiveras där och då.

- För att undvika fuktiga bottnar i fruktpajer med mera, framförallt i galettes eller minitarts, gör en blandning av lika stora delar mjöl och socker och sprider ut det över botten av pajdegen (under frukten). Det kommer suga upp överflödiga fruktjuicer.

Likes

Comments

Hej på er och glaaad andra advent!

Den här dagen blev inte alls som planerat faktiskt, och jag har än en gång tvingats göra det där som jag hatälskar så mycket - fota med blixt. Haha, jag var väl för en gångs skull lite tidsoptimistisk och insåg inte att det kanske inte går att göra sju sorters julgodis på tre timmar. Prioriterade lite dumt och när jag äntligen skulle fota gårdagens skapelser så var det redan mörkt ute, och blixten tvingades fram om jag överhuvudtaget skulle ha något att skriva om idag :( Får helt enkelt släpa mig upp lite tidigare imorgon och fota resten i dagsljus, och sen försöka planera och prioritera bättre till nästa gång. Usch blir så stressad av sånt här.

Men nu är det äntligen dags för recept igen. Kan ju bara förvarna er om att majoriteten av recepten under december kommer vara julgodis, även julbak såklart men jag tycker det finns så få alternativ där. Pepparkaka dit och lussebulle hit, och sen då? Ah det var väl typ det som fanns. Så mer julgodis blir det!

Detta kolor jag gjorde igår utifrån ett grundrecept och sen smaksatte jag dem på två olika sätt. Jag delade alltså upp smeten i två delar, och jag gjorde även bara en 3/4 sats, eftersom vi kanske inte kommer ha behov av jättemånga kolor när vi inte är världens största familj haha. Det blev ändå en hel del kolor så jag tror det var ett klokt val. Hur som helst, grundreceptet + smaksättning och hur jag delade upp smeten osv kommer här!

Ingredienser för ca 40 kolor (grundrecept, 20 av varje smak)

75 g smör

1.5 dl vispgrädde

2.25 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

1/2 tsk vaniljsocker

För apelsinsmak

Rivet skal från en halv apelsin

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

2. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock på medelvärme och rör om då och då tills termometern visar 124° (eller när smeten håller kulprovet = kan rullas till en fast kula när man häller några droppar i kallt vatten). Detta bör ta 15-30 min.

3. Dela upp smeten i två delar och smaksätt ena delen med apelsinskal.

4. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna och svalna. Klipp eller skär i bitar och slå in i papper.

Likes

Comments

Produktiv dag idag! Har jobbat sen åtta/halv nio med de fantastiska små gymnasterna (och de större gymnasterna också såklart haha) och när jag kom hem ställde jag mig och kokade lite kola med mera. Herregud jag låter som en jäkla hemmafru eller jag vet inte vad. 40-åringen Vendela liksom. Nej men jag skickade iväg min lilla mamma på handlingsuppdrag och hon kom hem släpande på tunga kassar och klagade på i princip allt. Kämpen som ser till att jag kan fortsätta blogga typ hahaha.

Hur som helst, imorgon ska jag massproducera julgodis och förhoppningsvis få ihop ett antal recept och massvis av bilder. Anledningen till att jag börjar redan idag av alla dagar, när jag egentligen har ungefär 0 tid över, är för att dessa behöver tid till att stelna och sätta sig, och det har jag inte tid med imorgon om jag vill hinna fota också. Så idag blev det att koka kola och fudge! Luktade fantastiskt kan jag tala om och jag ser framemot resultatet.

Men imorgon hörrni, då börjar juletiden på riktigt här på bloggisen!❄️

Likes

Comments

Äntligen fredag! Och nu är det bara två veckor kvar i skolan innan jag drar till Spanien hihi. Så skönt att slippa detta skitväder.

Men hörrni. Jag är medveten om att bloggen kanske varit lite tråkig (?) de senaste dagarna, och det beror på att jag varit rätt så upptagen. Lite tid för att uppdatera och absolut ingen tid för att baka. I helgen ska jag dock försöka klämma in det, eller såhär - jag SKA klämma in det. Haha. Planerar att göra massa massa julgodis som ska komma upp under hela december. Det var faktiskt ett tag sen jag gjorde sånt där klassiskt julgodis så som knäck osv, så det ska bli kul (och intressant att se om jag ens lyckas..). Så det kommer! Idag får ni nöja er med lite bilder och länkar till lite annat julrelaterat som jag la upp typ redan i september haha. Det är både julbak och godis som skulle kunna användas som julgodis, met fungerar för annat också såklart. Tryck på bilderna för att komma till recepten.

Kram på er så kommer det roligare inlägg och fler recept snaaaart 😘

Wow alla dessa ser exakt likadana ut lol

Likes

Comments

Första december whaaaaaat!! Snart är det ju jul åhhh jag är så taggad. Bästa tiden på året <3

Detta inlägg är dock inte juligt alls (även om bloggen kommer fyllas av julgodis och julbak snart hihi). Nej, nu ska det skrivas om smör.

Okej. Mer om smör. Känns som att jag skriver en väldig massa om smör här, men det ingår ju i typ 99% av alla recept. Det finns ett antal saker att komma ihåg när man jobbar med smör, som du kan läsa om bland annat här och här, men idag tänkte jag ta upp det här med osaltat och saltat smör i recept.

Jag är en sån här människa som inte bryr mig ett skit om sånt. Alltså, helt ärligt. Jag nämner ALDRIG om smöret ska vara osaltat eller saltat i mina recept, och det kanske är dumt men jag tycker faktiskt inte att det gör någon skillnad. Jag använder alltid saltat smör, även dels för att det är det vi har hemma men framförallt för att jag på riktigt inte kunde bry mig mindre. Sen anser jag även att salt är så otroligt viktigt i bakverk (läs mer om det här) att lite extra inte gör något. Haha, låter idiotiskt nu när jag skriver det. För det är ju faktiskt ganska viktigt, precis som med allt annat inom bakning. Jag är ganska nojig när det gäller salt eftersom jag är rädd att mina bakverk ska bli smaklösa, men man vill ju inte ha det FÖR salt heller. Så, här kommer lite anledningar till varför jag borde ändra mina vanor kring detta och följa receptet som det är, det vill säga; anledningar till varför det är viktigt att göra skillnad på saltat och osaltat smör.

1. Osaltat smör ger större kontroll över mängden salt

Ja mina vänner. Använder man osaltat smör kan man kontrollera EXAKT hur mycket salt man har i sitt recept - om man däremot använder saltat smör så vet man inte riktigt hur mycket salt man har, särskilt eftersom mängden salt i olika typer av smör varierar. Vissa märken har dubbelt så mycket salt som andra och visst kan man kolla upp detta, men vem orkar. Okej nu kommer den lata sidan av mig fram igen.. såklart man orkar, men det är ju något onödigt. Att ha koll på hur mycket salt man använder är ju ganska viktigt, särskilt i bakverk där smör är den största smaksättningen samt med tanke på att man inte riktigt kan smaka av sina bakverk och justera saltmängden utefter det, som man kan med t. ex. matlagning.

2. Osaltat smör är färskare

Salt är ett konserveringsmedel, därför har saltat smör längre hållbarhet än osaltat smör. Vill man ha färskare smör ska man alltså använda osaltat.

3. Saltat smör har högre vattenmängd än osaltat smör

Extra vatten skulle kunna påverka hur gluten formas i bakverken, vilket kan resultera i segare textur.

Om man t. ex bara har osaltat smör men behöver saltat smör i ett recept, tillsätt 1/4 tsk för varje 115 g smör. Samma sak om det är tvärtom - ta bort 1/4 tsk för varje 115 g smör. Om man inte är som jag och har viktigare saker för sig här i livet. Nej men faktiskt, det är något att tänka på och keep in mind liksom. Även om jag inte föregår med gott exempel och gör det själv.

Likes

Comments

Chokladbollar, kokosbollar, vad man nu vill kalla dom. Mitt all time favorite bakverk, typ. ÄLSKAR chokladbollar, alltså ni förstår inte. Har säkert nämnt det förut till och med haha, men det är så himla praktiskt och enkelt och GOTT. Bara massa plus.

Det finns ungefär 30 miljoner olika recept på chokladbollar och för att vara ärlig så smakar de flesta likadant enligt mig. Det går såklart att variera - kokosbollar utan kakao, utan kaffe, med chokladöverdrag, med o’boy, med olika toppings, ja ni fattar. Men basen är i princip alltid den samma. Däremot kan mängden ingredienser samt deras förhållande till varandra variera, och här kan man i princip go wild bara man har lite sunt förnuft kvar. Jag menar, man fattar ju att det inte ska vara 2 kg smör och 1 msk havregryn, för att vara lite extrem. För de flesta är det ganska uppenbart att ingredienserna, åtminstone de som är mest basic, på något sätt måste gå ihop, men man kan faktiskt experimentera väldigt mycket och göra lite som man själv vill. Jag brukar sällan gå efter recept när jag gör chokladbollar och därför blir det lite olika varje gång, så ni kan ju förvänta er att det här inte är det sista chokladbollsreceptet som kommer komma upp här på bloggisen. Det är hur som helst det jag använde häromdagen när jag slängde ihop några stycken. Låt mig veta om ni testade det och vad ni tycker!

Ingredienser för ca 45 mindre chokladbollar

135 g rumstempererat smör

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2.5 msk kakao

5 dl havregryn

0.5 dl starkt kaffe/vatten

Pärlsocker/kokos/annat att rulla i

1. Kombinera smör, socker och vaniljsocker tills det är krämigt och mjukt. Tillsätt kakao och arbeta in det.

2. Tillsätt havregryn, kombinera och tillsätt sen kaffe. Här kan man anpassa lite själv efter hur degen beter sig - är den kladdig får man ta mer havregryn, är den för torr blir det mer kaffe. Ganska logiskt. Gillar man inte kaffe kan man använda vatten eller mjölk istället, men kaffet ger inte bara kaffesmak utan hjälper även till att ta fram en intensivare chokladsmak, så jag rekommenderar verkligen att använda det.

3. Ställ i kylen i 30 minuter för att det ska bli lättare att rulla.

4. Häll upp din topping på ett fat och börja rulla bollar. Jag gjorde mina ganska små och då blev det 45 st, men självklart kan man bestämma storlek själv. Kan ju säga att jag ångrade mitt val att göra små bollar när jag hade rullat 20 st och mer än hälften av degen var kvar hahah.. De räcker ju dock längre än större bollar!

Usch, är verkligen ledsen för kvaliteten på bilderna nu för tiden.. Mörka, amatörsmässiga och ja jag vet inte vad. Måste step up my game!

Likes

Comments

Inför min 18-årsdag hade jag önskat mig antingen en poledancelektion, en tatuering, en polaroidkamera eller en köksmaskin. Av dessa hade jag ganska stora förhoppningar på en poledancelektion, men sen köpte jag och mina kompisar det till vår andra kompis så då var det inte aktuellt längre. En polaroidkamera kändes inte rimligt då det är ganska dyrt, men en tatuering kanske? Bara något litet liksom, och jag tror inte mina föräldrar är så emot det (eller jag trodde inte det då i alla fall, eftersom jag ju hade förhoppningar på att få en haha). Men en köksmaskin?

Nej. Aldrig.

Det var önsketänkande för mig, en sån där sak man säger att man vill ha bara för att, men som man aldrig tror att man kommer få.

Jag kommer sen upp på morgonen på min födelsedag. Min syster har gjort presenter som var och en representerar en bokstav i mitt namn, så himla fint och omtänksamt. Jag minns inte exakt vad jag får, det är inte jättemycket men jag hade som sagt inte förväntat mig särskilt mycket heller. Jag är nöjd, tänker att det är väl ungefär det jag har gjort mig förtjänt av efter all skit jag har gjort (haha).

Det finns dock ett större paket kvar, och när jag öppnar det är det en kartong med ”Kitchen Machine Accessories”. Och det är ju nice, och jag säger tack lite osäkert för jag har ju ingen köksmaskin? Vad ska jag med tillbehör till då liksom?

Sen säger pappa ”du kanske ska öppna sista paketet också”. Då har den mindre kartongen stått på en större kartong, som har varit täckt av en handduk och som jag har trott var en stol eller nåt. Och när jag tar av handduken så uppenbarar sig denna fantastiska skapelse in all its glory. Min alldeles egna bakmaskin.

Bilderna gör den inte rättvisa, var tvungen att ta med blixt pga dåligt ljus

Nu blev det en lång utläggning om hur jag fick min kära lilla maskin, men jag ville bara visa hur förvånad och glad jag blev när jag fick den. Jag hade inte ens tänkt tanken att jag faktiskt skulle få en på riktigt och jag blev typ rörd haha. Älskar den verkligen och dessutom matchar den min kamera, hur perfekt!!! De två tillsammans är mitt eget lilla dreamteam, lol vilken tönt jag är men det är fan mina bästa ägodelar (oj hej ytligtjej_98)

Jag är alltså ägare av OBH Nordica Kitchen Machine Hercules Chilli. Den är glänsande röd, stor och tung som fan och ett jävla arbete att plocka fram varje gång jag ska använda den. Men det är lätt värt det. Själva maskinen består av ett mixerhuvud som går att sänka upp och ner, och en motordel, själva kroppen liksom. Här sitter en spak för höjning och sänkning av mixerhuvudet samt en ratt för hastighetsreglering (1-6).

Det finns en 5,5 l skål i rostfritt stål som har ett lock till ifall man vill undvika kladd. Dessutom följer det med en visp - för maräng, vispgrädde, äggvitor m. m - en degkrok - för bröddeg, bulldeg m. m. - och en rörspade - för kakdeg, mördeg, smet m. m. Accessoarer som kan köpas till är en köttkvarn samt tillbehör för korvstoppning och kebbe, ett skiv- och rivtillbehör, en kaksprits, pastatillbehör, blenderkanna, press för frukter, bär och grönsaker, samt en juicepress. Av dessa äger jag de tre första. Köttkvarnen används genom att först sätta ihop alla delar enligt anvisning och sen montera på köksmaskinens främre öppningsdel. Skiv- och rivtillbehör kan användas till t.ex. grönsaker och rotfrukter och kakspritsen används tillsammans med vissa av köttkvarnsdelarna. Jag har dock inte provat på någon av dessa än, känner inte direkt något behov av att stoppa korv direkt. De andra ska jag använda någon dag men har inte haft tillfälle än, därför kommer jag inte skriva något mer utförligt om dem.

Kort om min köksmaskin

- Maskinen tål max 2 kg, den har som sagt en 5,5 l skål och kan som minst vispa 2 äggvitor eller 1 dl grädde, annars rekommenderas elvisp.

- När man vispar ska man börja med de flytande ingredienserna för att tillsätta de torra efter det.

- Har man en större mängd vätska ska man ha på låg hastighet och sen öka när blandningen tjocknat. Samma sak gäller om man tillsätter mycket mjöl/torra ingredienser.

- Vid blandning av tunga degar bör maskinen köras i endast 10 minuter åt gången, för att sen svalna i 10 minuter. Det finns en termostat som signalerar om den blir överhettad.

- Skål och tillbehör kan diskas i maskin.

- Motordelen får aldrig nedsänkas i vatten, men kan torkas av med en fuktig trasa.

Lite små regler och saker att komma ihåg osv, men det som är intressant kanske är min egen åsikt och erfarenheter av den.

För det första; det är så jäkla skönt att ha en sån här on hand när man ska baka. Ibland orkar jag verkligen inte plocka fram den haha och då duger elvispen helt utmärkt, men gör jag större mängder smet/deg, gör flera saker samtidigt eller behöver stå och vispa länge eller mycket är den verkligen fantastisk. Tänk er, ni slipper stå med en elvisp i 5 minuter och få kramp i armen. Ni kan bara dumpa ingredienserna, sätta på maskinen och göra exakt vad ni vill under tiden. HUR PRAKTISKT. I love it, lat som jag är. Nej men faktiskt, t. ex. om man ska köra italiensk marängsmörkräm och måste vispa äggvitor samtidigt som man håller koll på sockerlagen och temperatur osv osv. Gjorde det utan köksmaskin en gång och mamma fick då vara min personliga assistent, men med denna så har jag en egen assistent right there liksom. Så smidigt, effektivt och enkelt och kräver typ 0 energi och ansträngning.

För det andra; den gör sitt jobb bra. Alltså faktiskt. Det här är ingen propaganda eller sponsrat inlägg haha, men den är faktiskt bra. Den är kraftfull, relativt snabb men ändå noggrann. Skålen är väldigt stor och jag gör inte alltid enorma mängder smet eller deg, så det kan vara ett problem men det är inte särskilt farligt. Det enda som är jobbigt är väl att den inte har en permanent plats i köket och väger en massa att bära runt på HAHA men det överlever jag.

Jag är kort sagt väldigt nöjd och tacksam över denna och kan absolut rekommendera er att skaffa en likadan. Det finns ju dessutom massvis av olika varianter från olika märken, till exempel Kitchenaid vet jag är bra och populära och finns i lite mindre storlekar. De kostar en del tyvärr, och självklart går en elvisp lika bra. Men maskinen är en liten (stor) vardagslyx, som underlättar och hjälper till särskilt om man bakar mer komplicerade eller krävande saker. Jag som ju faktiskt fick min gratis kan kanske inte riktigt säga om det är värt pengarna att införskaffa en. Det är inte något som jag som 18-årig student själv hade prioriterat i nuläget faktiskt men om jag hade den ekonomiska möjligheten och redan hade allt annat som jag är i mer akut behov samt fortfarande var intresserad av att utveckla mitt bakintresse så skulle jag inte tveka en sekund. Nu låter det som att den inte alls är värd det men ni ska veta att jag är en ganska snål människa haha, jag får enormt mycket ångest och skuldkänslor av att spendera pengar och särskilt på mig själv. Jag har ända sen jag varit liten prioriterat att spara varenda liten slant och än idag går jag runt med pengaångest trots att jag har jobb, bor hemma och har alldeles lagom på kontot. Att unna mig en köksmaskin för egna pengar ligger väldigt långt bort för mig haha, men om jag inte hade detta kontrollbehov osv så skulle det nog se annorlunda ut. Så ni vet, för jag tycker absolut den är värd pengarna! Bara.. äsch jag kan inte förklara, ni fattar säkert.

Hur som helst, jag älskar min lilla bebis och vill ni baka mer och bättre och större - skaffa en! Ska döpa min också haha, måste komma på något bra bara.. Har ju gått namnlös i flera månader nu, inte ok.

Likes

Comments