View tracker

Jag har filat på ett inlägg om att baka glutenfritt ganska länge nu, men än så länge har jag faktiskt aldrig bakat glutenfritt själv. Inte med mening i alla fall haha. Så jag bestämde mig för att testa detta recept på bovetefrallor. Det var lite (mycket) annorlunda att baka jämfört med vanliga frallor, men det var roligt! Jag gillar ju att experimentera som sagt, och resultatet blev faktiskt helt ok. Att baka glutenfritt kan kräva en del övning och erfarenhet, därför kommer det där längre inlägget om det snart också! Men idag får ni receptet på dessa frallor, för er som inte kan eller vill äta gluten eller som bara vill testa något nytt :)

Ingredienser för 8-10 st

12.5 g jäst ELLER 1/4 paket torrjäst (3.5 g)

4.5 dl svalt vatten (eller fingervarmt om du vill att det ska jäsa snabbare)

1 tsk salt

175 g bovetemjöl (ca 3.5 dl)

100 g rismjöl eller rårismjöl (ca 2 dl) (kan ersättas med hirsmjöl)

20 g psylliumfröskal/psylliumhusk/fiberhusk

Rör ut jästen i vattnet. Använd gärna en degblandare eller en kraftig visp eller slev.

1. Kombinera husk, bovetemjöl, rismjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.

2. Låt degen svälla i ca 10-15 min.

3. Klicka ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked. Pudra dem med lite rismjöl eller bovetemjöl för att få en fin yta.

4. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.

5. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.

OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. Konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.

De jäser inte jättemycket och kan därför bli ganska platta. Resultaten varierar från gång till gång, men smaken är densamma :)

Likes

Comments

Livets oklaraste rubrik kanske - vadå skillnad på kakao och kakao? Finns det olika sorters kakao?

Svaret på den frågan är ja. Så det var allt för idag ses imorgon!!!

Okej nog med min dåliga humor. Såhär är det - det finns naturlig kakao, och så finns det mer processad kakao. På engelska kallas den senare för dutch-process cacao. To be fair så är denna sort inte särskilt vanlig i Sverige, Majoriteten av all kakao som finns att köpa i svenska matvarubutiker är naturlig, men det kan ändå vara bra att veta skillnaden ifall man stöter på problem med detta någon gång. I vissa recept står det ju en specifik typ av kakao - hur hanterar man det? Spelar det någon roll vilken typ av kakao man använder?

JA. Det är faktiskt ganska viktigt att veta vilken typ av kakao man använder när man bakar.

Först och främst - kakao kommer från kakaobönor. Ganska logiskt. Vid tillverkning fermenteras dessa bönor, för att sen torkas, rostas och till slut krossas de till kakaonibs. Kakaosmöret pressas sen bort och en slags pasta blir kvar. Denna torkas och mals sen till pulver. Alternativt kan man mala nibsen till en pasta innan man tar bort kakaosmöret, för att få ett pulver direkt.

Så, vad är då skillnaden mellan naturlig och processad kakao och varför reagerar de olika när man använder dem i bakning? Kort förklarat kan man säga att deras kemiska proportioner skiljer sig åt och därför jobbar de på olika sätt. Läs mitt inlägg om skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat också, för att lättare förstå skillnaden mellan olika sorters kakao.

Om vi börjar med processad kakao då, så kallad dutch processed.. Det som händer är att kakaobönorna tvättas i en alkalisk blandning innehållande kaliumkarbonat (??? fråga mig inte exakt vad det är, kemi är inte min grej). Denna blandning gör att bönornas syrlighet neutraliseras. Kakaon blir alltså neutral, vilket betyder att den inte reagerar med bikarbonat! Därför används den ofta tillsammans med bakpulver. Den är lite mörkare i färgen och löses lätt upp i vätska.

Naturlig kakao är, kort sagt, inte neutraliserat och därmed en syra. Därför kombineras det ofta med bikarbonat eftersom de reagerar med varandra på ett sätt som får bakverken att stiga i höjd och bli fina. Denna kakao är ljusare i färgen. Smaken på de båda är ganska lika - vanlig kakao är något mer fyllig och rå kakao är lite mer bitter med en tydligare chokladsmak.

I recept där varken bakpulver eller bikarbonat behövs kan man använda vilken kakao som helst - den man tycker smakar bäst eller råkar ha hemma, helt enkelt. Men om receptet innehåller någon av dessa jäsningsmedel så blir det lite mer annorlunda. Om receptet specificerar en viss typ av kakao ska man alltid hålla sig till den, och att byta ut naturlig kakao mot processad kakao fungerar inte alltid eftersom receptet antagligen behöver syran för att fungera. Om ett recept inte berättar vilken typ av kakao man ska ha, använd antingen enbart naturlig kakao eller om du har båda till hands, använd naturlig för bikarbonat och processad kakao för bakpulver.

Det finns även rå kakao. Denna innehåller ganska många fler näringsämnen än den vanliga kakaon, eftersom den inte rostas på lika hög temperatur vilket gör att näringen överlever. Den är svårare att få tag i då den oftast inte säljs i vanliga mataffärer utan mer i hälsokostbutiker, och dessutom kostar den några kr mer. Den innehåller mycket antioxidanter, järn och magnesium med mera, det är faktiskt supernyttigt även om det kanske förknippas med ”onyttig” mat lite för ofta. Det går att använda istället för naturlig kakao men smaken är lite annorlunda. Rå kakao är ju någon slags hälsotrend, men jag rekommenderar att framförallt använda den i saker som inte värms upp, typ chokladbollar, eftersom hela syftet ju är att kakaon ska vara rå.

Så där ja! Är det logiskt? Makes sense? Som sagt, inte världens viktigaste kunskap här i Sverige, men vem vet var man hamnar senare i livet och vilken typ av kakao som finns där. Jag gillar att djupdyka i ämnen vilket ni kanske har märkt haha, och ju mer man vet desto bättre blir bakverken! Så är det ju faktiskt :)

Likes

Comments

Wow bra kvalitet på bilderna!!!!

Äsch. Godmorgon på er! För att dra min fredagkväll lite kort: den var nice. Haha. Väldigt spontan och oplanerad men sällskapet var ju inget att klaga på ♡ Jag är faktiskt inte världens fan av att gå ut på klubbar osv dock, föredrar hemmafester alla dagar i veckan. Särskilt nu när det är svinkallt ute, lagom kul att gå runt som en jäkla isbit och försöka se lite glad ut samtidigt. Jag tror att det är ganska vanligt att när man varit 18 ett tag så börjar man tröttna på utelivet? Eller är det bara jag som inte orkar betala inträde, köpa dyra drinkar, prata med otrevliga vakter och undvika dräggiga snubbar hela kvällen? Enbart negativt är det ju såklart inte, men som sagt, hemmafester slår utekvällar!

Jag kom hem vid 3 inatt kanske, så är ganska trött nu. Måste försöka planera lite inför jobbet för jag är verkligen inte förberedd. Suck. Men - ikväll blir det hemmakväll med familjen! Min syster drar ju iväg på resor i 9 veckor imorgon så ikväll blir det familjemys. Det är min morot idag haha, ska bara överleva jobbet och allt det där och sen ska jag inte röra mig ur fläcken under resten av dagen :-)

Nu ska jag äta upp min frukost och sen ta tag i mitt liv. Ha deeeee

Likes

Comments

suddig bild från danssalen imorse

Kan vi börja detta inlägg med att jag inatt drömde att det var nån slags hundparad utanför mitt hus med MASSA hundar i alla möjliga former och jag åkte runt där och bara levde life???? Det var fantastiskt.

Resten av drömmen var inte särskilt fantastisk dock. De senaste veckorna har jag sovit så himla dåligt - jag sover, men vaknar flera ggr varje natt och drömmer sjuka grejer. Vet inte ens om jag ska kalla det mardrömmar, de är bara konstigt obehagliga och väldigt jobbiga rent känslomässigt. Dessutom fattar jag aldrig om de är drömmar eller inte, så när jag vaknar känns det som att jag har levt ett helt liv redan och är totalt utmattad och framförallt förvirrad. Skulle ju helst av allt vilja somna om på fläcken men nej då måste jag upp och leva på riktigt. Suck. Vad gör man åt sånt?

Men men. Nu till något positivt - det är fredag! Den här veckan har varit väldigt seg, dels pga att jag har haft en känsla av att ha gått igenom en dag redan varje gång jag vaknar, i och med drömmarna. Men nu är fredagen här och det är så skönt. För att vara ärlig så har jag redan ångest inför nästa vecka men oh well. Jag har bara accepterat att det får vara så nu haha, det spelar ju ingen roll vad jag gör så why not embrace it.

Denna dag har redan pågått i ett antal timmar och lär ju inte sluta än på ett tag - ikväll ska jag nämligen ut med bästa Agnes och några andra. Det ska bli kul, även om jag är ganska död och ska jobba imorgon.. Är i alla fall på väg hem för att fixa mig och käka just nu, jättekul att behöva åka hem emellan vändorna när man bor 40 minuter från Sthlm :-) Men har man en väska fylld med danskläder och grejs samt en outfit och ett ansikte som inte på något sätt är redo för utgång så får man väl bara ta det.

Kommer nog komma hem sent inatt men som tur var får jag i alla fall skjuts hem så det är alltid något. Imorgon blir det jobb men sen tänker jag faktiskt bara ta det lugnt och försöka minska min (till synes ogrundade) stress något. Gör ni något kul ikväll eller i helgen?

Ta hand om er och ha en bra helg!<3

Likes

Comments

Min musiksmak är väldigt blandad, om man säger så. Jag har i mitt liv varit ett fan av allt från rock och rap till One Direction och koreansk musik (kpop). Idag vet jag inte ens vad jag ska säga att jag är - jag gillar bra musik helt enkelt, haha. Vad jag tycker att det är tänkte jag försöka dela med mig lite av här. Jag har länkat musikvideon till låtarna i låttiteln :)

kpop

ser ni hur attraktiva alla dessa människor är eller haha

Bigbang - Sober

Mina absoluta favoriter inom i alla fall kpop. Älskar så mycket, även om jag inte är superuppdaterad inom den där världen nu för tiden så kommer Bigbang alltid ha en speciell plats i mitt hjärta hihi

SNSD - Gee

Den första kpoplåt jag hörde och den som bokstavligen talat öppnade upp en helt ny värld för mig

Keith Ape - It G Ma

Jag vet inte ens vad jag ska kalla detta haha, det är någon sorts blandning av koreanska och japanska och engelska och olika rappare och gud vet vad. Det här är en låt som man måste vänja sig vid, jag gillade den inte alls först men nu har den legat på min spellista i över ett år utan att jag tröttnat

BTS - Blood Sweat and Tears

Dessa små jävlar har jag faktiskt sett live till och med, sjukt häftigt!

After School - Shampoo

En evig favorit

Mobb - Hit me

Relativt ny musik och jag har inte så stor koll på kpopvärlden längre, men denna gillar jag!

alternative/indie

Marina and the Diamonds - Radioactive

Så mycket kärlek till denna kvinna och hennes musik

Lorde

Melanie Martinez - Mrs Potato Head

Jag gör faktiskt mitt solo till dansshowen till en av hennes låtar hihi

Lana del Rey - High by the beach

Självklart måste denna drottning få vara med haha

mainstream/topplistan/vad ska man kalla det haha

The Chainsmokers - All we know

!!!! Vill verkligen göra en koreografi till den här också

Mike Perry - The ocean

De flesta som känner mig vet att jag avgudar denna låt haha. Påminner mig om sommaren och bra tider och åhh <333

Clean Bandit ft Sean Paul och Anne-Marie - Rockabye

Nice beat och fint budskap!

svensk musik

Håkan Hellström - Valborg

Kanske Sveriges mest uttjatade lyrics haha, men den här går alltid hem

Veronica Maggio ft Håkan Hellström - Hela huset

Ja Håkan råkade vara med på den här också. Jag är inte ens något större fan av honom men den här älskar jag

Veronica Maggio - Snälla bli min

Gråter ögonen ur mig till den här, varje gång

Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros - Sitter på en dröm

En låt som jag såg live när den spelades för första gången (tror jag?) på Grönan i somras. Love it

Timbuktu - Flickan och kråkan

Tekniskt sett inte hans egen låt i know men jaja

övrigt (vet ej hur jag ska jag kategorisera detta)

Jerry Douglas ft. Mumford and sons - The boxer

<333333 Ja detta är en cover men jag gillar den mycket mer än originalet så

Danielle Hayes - Feels like home

Ännu en låt att gråta till haha

Likes

Comments

När mina kompisar ber om en citronpaj - ja men då gör jag en citronpaj. Låter som en riktig toffel nu men jag hade faktiskt planerat att baka paj ändå så varför inte slå två flugor i en smäll haha. Hur som helst, jag har aldrig bakat citronmarängpaj förut men det var kul! Ganska många moment och grejer att hålla koll på, men resultatet var värt det :)

Saker att tänka på

- Citronmarängpaj bör svalna helt innan den serveras, men man ska helst äta den samma dag som den bakas. Detta beror på att den kan vara svår att förvara - fransk maräng kan nämligen börja "svettas" eller läcka om man lämnar den för länge. Att ha den i kylskåp gör bara att denna process går fortare. Den är alltså godast och fräschast samma dag som den bakats! Ett sätt att lösa detta problem är naturligtvis att göra en annan typ av maräng istället.

- Låt pajen svalna på köksbänken och täck sen över den med något typ av lock, handduk eller plastfolie om den ska stå ute längre än så. Om den ska sparas flera dagar kan man ha den i kylen, men som sagt så bör man vara medveten om vad som kan hända med marängen.

- Degen blir frasigare och får mer lager om man kyler den ett tag, dessutom blir den lättare att arbeta med, så att låta den vila i kylskåp innan den kavlas ut är viktigt.

Ingredienser till pajdeg

175g vetemjöl

100 g kallt smör i små bitar

1 msk florsocker

1 äggula

1. Antingen placerar du alla ingredienser i en matberedare och mixar i korta intervaller tills en deg börjar bildas, eller så kombinerar du allt med hjälp av en gaffel och så småningom med fingrarna. Degen kommer vara smulig men den ska kunna hålla ihop i en form om man trycker ihop den.

2. Forma degen till en boll och slå in hårt i plastfolie. Låt svalna i kylen i minst en timme.

3. Värm ugnen till 180 grader C.

4. Smöra en pajform, ca 23 cm i diameter. Kavla ut degen till ca 1/3 cm tjocklek och täck formen, om degen är svår att kavla och går sönder när du lyfter den kan du också ta enskilda bitar och trycka ut i pajformen. Se till att få ett skal som täcker hela formen och går upp på sidorna, inte för tjockt men inte heller med ojämn tjockhet på olika ställen. Pricka små hål i degen med en gaffel.

5. Täck pajskalet med aliminiumfolie och grädda i 15 minuter, antingen med bara folie på eller med folien fylld med någon slags vikt, till exempel keramiska bakbönor, för att hindra att degen puffar upp och förlorar sin form.

6. Ta bort folien och grädda i ytterligare 5-8 minuter, tills skalet är gyllenbrunt. Låt svalna.

Ingredienser till fyllning

3 äggulor

3.5 dl socker

1 dl maizena

3.5 dl vatten

45 g smör

Rivet skal från två citroner

Juice från två citroner

Juice från en apelsin

Ingredienser till maräng

3 äggulor

1/2 tsk citronjuice

1 dl socker

1/2 tsk vaniljsocker


1. Värm ugnen till 220 grader C.

2. Vispa ihop äggulorna med en gaffel.

3. Kombinera socker och maizena i en kastrull över medelvärme. Tillsätt gradvis vattnet och låt koka upp tills det tjocknar och bubblar. Rör om hela tiden.

4. Medan blandningen kokar upp kan du börja med marängen, om du har en köksmaskin som kan jobba samtidigt som du rör om i kastrullen. Har du inte det rekommenderar jag att göra marängen först, eftersom den ska vara redo att toppa pajen så fort fyllningen har hällts upp i skalet och fortfarande är varm. Börja med att vispa äggvitor och citronjuice. Tillsätt gradvis sockret och vaniljsockret tills du har en fast och glansig maräng. Jag lät marängen vispas medan jag gjorde fyllningen och hällde sen över den i en spritspåse med en stjärntyll.

5. När fyllningen har bubblat upp, häll över hälften till äggulorna och rör om. Häll tillbaka i kastrullen, som fortfarande står på plattan och fortsätt röra om. Tillsätt smör, citronskal, citronjuice och apelsinjuice och låt koka på låg värme i 2 minuter.

6. Häll upp fyllningen i pajskalet så fort du tagit bort den från värmen, och tillsätt genast marängen - antingen genom att klicka ut den och sen sprida ut med sked, eller genom att spritsa.

7,. Grädda i 8-12 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna helt på köksbänken innan du serverar.

Likes

Comments

Godmorgon vänner!

Torsdag idag, vanligtvis min stressigaste dag i veckan men idag hade jag turen att få sovmorgon så det är inte lika fullt schema just idag. Skönt! Sitter för tillfället och kollar på Godmorron Sverige samtidigt som jag lyssnar på Alex och Sigge haha, älskar dessa morgonstunder. Ska ju förresten se Alex och Sigge live den 3de februari, taggaaaaaaa😄

För att gå till ett helt annat ämne - kan ni förstå att Donald Trump installeras imorgon? Det är så sjukt. Jag minns för ett eller två år sen när man läste skämt om Trump på tumblr och twitter och skrattade åt att denna idiot trodde att han kunde få en av världens absolut mäktigaste poster. Och nu händer det på riktigt. Jag tror inte att jag har förstått det än haha, det känns fortfarande som ett sjukt skämt, och jag vill inte ens tänka på hur det måste kännas om man bor i USA. Så himla märkligt, hur kunde det här ens hända? Hur är det möjligt? Har sett så mycket fint om familjen Obama de senaste dagarna så det känns ju extra sorgligt när det är just dem som lämnar över posten till en rasistisk liten ostbåge. Usch.

Oh well. Jag fokuserar mer på mitt just nu, för att undvika att uppslukas av världens hopplöshet haha. Till exempel - idag har jag baletträning i 3 timmar, vilket ska bli jättekul. Det är ju rep till showen såklart, och jag tror inte jag har nämnt det innan men temat för showen är i alla fall Trollkarlen från Oz! Det är som en slags teater, fast med enbart dans. Jag spelar den Onda Häxan från Väst vilket känns jättebra. Så det ser jag fram emot!

Nej hörrni nu ska jag snart börja göra mig i ordning för att rulla iväg mot skolan. Inte för att jag har bråttom, det tar ju bara drygt en och en halv timme dörr till dörr :-) Haha, vi hörs senare!

Likes

Comments

Har ni ätit Milka choklad någon gång? Det är ju enligt mig den godaste chokladen som existerar, inte för att jag är någon finsmakare men det är bara något speciellt med Milka. Tyvärr så är det väldigt svårt att få tag i i Svea rike, jag brukar alltid köpa med mig lite när jag åker utomlands men man kan ju inte köpa hur mycket som helst. MEN - nu kommer tipset för er som älskar Milka lika mycket som jag. Om ni bor i Stockholmsområdet - åk till Ica i Upplands Väsby Centrum - där finns massa choklad för 10 kr styck!

Haha så nu vet ni. Rekommenderar verkligen detta, och passa på när det nu finns här i Sverige för en gångs skull! Dagens råd från mig hihi puss hejdå

Likes

Comments

Vad skulle du aldrig..

Äta? - Oliver, usch

Dricka? - Hmmm den här var svår, skulle nog aldrig typ ingefärsjuice eller nån nasty bärsaft eller smoothie med typ blåbär och grejs.. blä

Skoja om? - Jag kan skoja om allt så länge jag och de jag pratar med har "tolkningsföreträde" i frågan haha

Ha på kroppen? - Primeboots

Vilja uppleva? - Att någon av mina vänner dör eller flyttar svinlångt bort eller nåt

Kunna arbeta med? - Insektsdödare

Säga nej till? - Alkohol :-) Skoja, skulle väl aldrig säga nej till lite sovmorgon haha

Googla? - Dr pimple popper, min kompis visade EN video på sånt för mig och nu får jag det rekommenderat hela tiden. Vidrigt

Göra offentligt? - Såna där konstiga vanor man har, tänker inte dra några exempel för då motsäger jag mig själv väldigt mycket haha

Blogga om? - Saker som kan påverka andra negativt eller ge dumma idéer till folk

Vad hittar man alltid/ofta…

På ditt skrivbord? - Typ 30 olika skrivblock

Under din säng? - Damm :)

I din jackficka? - Busskort

Bakom din kylskåpsdörr? - Alltså i kylskåpet menar du?? Konstigt formulerat fråga haha men cream cheese finns i princip alltid i mitt kylskåp!

Vid sidan av ditt handfat? - Tandborste

Högst upp i din bokhylla? - Massa fina lappar och brev från fina vänner människor <3

Längst ner i din tvättkorg? - Bror ingen aning

Framför näsan på dig? - Min mobil

I dina tankar? - Massa situationer som jag överanalyserar och vägrar släppa haha

Likes

Comments

French toast är ju jättepopulärt som frukost i typ USA, inte lika vanligt här dock tror jag? Det liknar ju fattiga riddare men det är ju inte heller jättetypiskt Sverige. Hur som helst så är det lite jobbigt att stå och steka french toast eller fattiga riddare på morgonen när man är svinhungrig och kanske har bråttom. DÄRFÖR, mina vänner, är dessa muffins perfekt.

Det är ju en helt vanlig smet eller blandning för french toast, med brödbitar och mjölk och ägg osv. Sen gräddas den i muffinsformar och voila - bara att plocka som en snabb frukost eller mellis on the go eller liknande! Verkligen så himla praktiskt tycker jag. Lätta att göra, goda och passar både som frukost och fika. Det går att smaksätta och anpassa lite hur man vill - storlek på själva receptet, storlek på muffinsarna, brödsort, kryddor, mjölksort osv osv. Jag gjorde en basic variant denna gång men kommer definitivt experimentera vidare!

Receptet kommer härifrån.

Ingredienser till 4 muffins

2 ägg

1.6 dl mjölk

3/4 tsk kanel

3/4 msk socker

1 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker

5 dl bröd skärt i mindre kuber. Alla sorters bröd fungerar men något torrt bröd är bäst för att det inte ska bli för grötigt.

1. Värm ugnen till 160 grader C. Smöra en muffinspanna eller förbered muffinsformar.

2. Vispa ihop ägg, mjölk, socker, kanel och vanilj. Vänd ner brödet tills det har sugit upp all vätska.

3. Dela upp blandningen mellan muffinsformarna och pressa ihop lite.

4. Grädda i 25-30 minuter tills det är gyllenbruna och krispiga ovanpå. De ska inte vara kladdiga inuti.

Likes

Comments