Header

I bilen igen nu då, denna gång på väg mot mormor innan vi fortsätter hemåt. Apropå ingenting så sa pappa nyss att det ska bli fint väder till helgen och framåt vilket ju är perfekt eftersom jag börjar jobba på måndag!!!:-DDD Haha nä men är det varmt i helgen så får jag väl ta vara på det i alla fall.

Igår åkte vi till Stenegård i Järvsö, som är någon slags... ja, gård i guess? Det finns cafeer och en teater, lite småbutiker och en stor trädgård och det brukar vara olika event där osv. Vi käkade smörrebröd och rabarberpaj med ett hav av vaniljsås innan vi åkte vidare till vår kusin och hans familj som håller på att bygga ut sitt hus. Och då pratar jag inte om att dom (han) bygger någon liten veranda - han har på fullaste allvar smällt upp ett helt nytt hus bredvid det gamla med garage och ett vardagsrum med typ 5 meter i takhöjd, samt att det ska bli ett loft, en källare och en altan runt typ hela huset. Sjukt nice, dock så bor dom mitt ute i ingenstans så jag skulle inte vilja byta med dom hehe.

Vi avslutade vår rundtur hos moster med lite kaffe och skitsnack. Diskuterade bland annat att deras katt Sigge är den tredje katt dom har som heter Sigge - av nån oklar anledning har dom döpt alla sina katter till samma sak? En av dom attackerade dessutom en tant en gång så att hon fick köras till sjukhuset hahaha. Stabilt.

Kvällen spenderades i morfars soffa fram Allsång och fotboll, och nu har vi alltså lämnat Järvsö för denna gång. Ingen båttur denna gång och det gör lite ont i mig hur mycket allt har förändrats. Morfar är plötsligt jättegammal, från ingenstans har han åldrats flera år och det gör mig både rädd och ledsen. Han är ändå 88 år gammal men har ju alltid betett sig som en 5-åring liksom.. Just därför är det ju extra uppskattat när vi träffar honom såhär och man vill verkligen ta vara på tiden, även om jag helst inte vill tänka på anledningen till att jag känner så.

Nu ska vi alla fall lämna av morfar på Biltema och sen fika lite hos mormor - vad gör man annars hos en mormor liksom? Om hon inte göder en som om det inte fanns någon morgondag, är hon ens mormor då?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I julas kom denna nyhet - Juleskum med smak av tomtegröt och kanel. Märkligt? Ja. Spännande? Ja. Särskilt för såna som mig som utan att skämmas kan säga att jag tyckte om Lokas chokladbollsdricka förra året. Varsågod och döm mig men ja det gjorde jag faktiskt. Hur som helst så hittade jag en påse på rea i slutet av perioden dom såldes och var såklart tvungen att köpa dom. Betyg? Nja, ingen hit. Jag gillar inte skumgodis i allmänhet och dom här var ganska smaklösa helt ärligt. Så dom har blivit liggande sen dess, inte så att dom har blivit gamla och gått ut men dom har legat och skräpat liksom. Så jag tänkte, vad kan jag använda dessa till utan att slösa dom? Och så kom jag på det att det ju i princip är marshmallows, och att dom innehåller gelatin, och vad kan man göra för dessert på gelatin? Pannacotta.

Yes - i vanliga fall innehåller ju pannacotta vanlig hederlig gelatin, men använder man sånt här godis i dom så behövs inte det eftersom gelatinet redan finns färdigt i godiset. Det är ganska smart faktiskt. Så jag gjorde en pannacotta på dessa små tomtar och resultatet blev riktigt bra! Inte var det svårt heller, vilket pannacotta kanske kan verka vara ibland. Jag följde ett grundrecept härifrån men det fick mer bli själva idén som jag utgick ifrån eftersom jag ändrade en del. Hur som helst så var det kul att testa och det lyckades ju också! Så om ni har något gammalt godis (inte för gammalt obvs) som ni inte vet vad ni ska göra av - sök upp om det går att baka med! Om inte annat går det säkert att ha som fyllning i något bakverk :)

Ingredienser för 4 mindre (eller 2 större) portioner

50 g skumtomtar (7-8 st)

2 1/2 dl vispgrädde

Ev 1 tsk kanel

1. Klipp skumtomtarna i mindre bitar och lägg i en kastrull.

2. Häll över grädden och koka upp på låg värme under omrörning. Fortsätt röra till skumtomtarna har smält helt.

3. Om du vill ha en speciell färg, tillsätt några droppar karamellfärg. Om du har använt juleskum med smak av tomtegröt och kanel kan du tillsätta lite kanel.

4. Häll upp i små skålar eller glas och ställ i kylskåpet i några timmar innan servering.

Likes

Comments

Hej hej från Hälsinglandet :-)

Riktigt mysigt blev det igår, alla samlades och så satt vi ute och käkade pizza. Lite kallt var det men sånt får man väl ta. Annars var det trevligt och morfar verkade glad vilket var det viktigaste <3

Idag är det ännu sämre väder och vi är på tur runt i Järvsö för att hinna hälsa på alla haha. Full rulle men ingen båttur denna gång. Hade ju varit skönt med lite sol men men. Morfars båt tar tydligen in vatten dessutom så det kanske är lika bra att vi håller oss på land haha

bebisen var ju tydligen väldigt intressant också, förstår inte riktigt sånt om jag ska vara ärlig

att dom inte hade pizza med ruccola på menyn så Saga tog med sig egen och hade på??? så satsig

Likes

Comments

Vi flög till London i torsdags förra veckan, en så skön tid som 11.15. Det var ju dock försenat såklart men men. Vi var också tidiga som få, som alltid - kvart över 9 ungefär var vi på Arlanda och halv 10 var vi väl klara med typ allt. Haha alltsåå så typiskt oss! Eller nej, typiskt min mams som är så tidsoptimist i vanliga fall MEN inte när det kommer till flygtider. Jag har nog aldrig flugit i mitt liv utan att vänta 1-2 timmar på flygplatsen. Blä.

Hur som helst - en glad överraskning var att mamma tydligen har silverkort på SAS, vilket gav oss tillgång till deras lounge. Kanske inte det mest exklusiva som existerar men det kändes ändå lite lyxigt hihi. Där var det lugnt och tyst, det fanns frukost i mängder, gratis cola och gratis vin, bekväma fåtöljer, fräscha toaletter och massvis av eluttag. Även om det finns mer nice saker här i världen så är det ju bra mycket bättre än att sitta på hårda stolar och trängas vid gaten.

Vi flög sen till Heathrow airport och det tog väl drygt två timmar. SÅ skönt eftersom jag inte gillar att flyga överhuvudtaget. Jag är inte rädd eller så men det är bara så fruktansvärt långtråkigt haha, samt att jag inte kan sova och lätt blir åksjuk. Underbart att flyga korta sträckor just därför, så jag satt där med lite P3 dokumentär i lurarna och levde lilla livet. På Heathrow var allt sen så himla smidigt - vi hade redan Oyster cards så det var bara att ladda på pengar och sen ta tunnelbanan direkt till Earl's Court där hotellet ligger. Hur dumt upplagda är Londons tunnelbanor förresten? Vem har ens designat vagnarna? Det är ju i princip alltid trångt och det finns väl ungefär 10 sittplatser, hur idiotiskt är inte det? Hade dom vridit sätena åt andra hållet hade det ju fått plats väldigt många fler.

Hotellet hette förresten London Court Hotel och var riktigt bra faktiskt. Det var dock lite svårt att hitta eftersom ingången literally bara var en liten liten passage rätt in i vägen, mellan två kaffekedjor och knappt en meter bred. Där var det en liten spegeldörr och sen ledde det en trappa upp till receptionen - ganska så oinbjudande måste jag säga och lätt att missa. Däremot var läget riktigt bra - nära tunnelbanan, mataffär och en massa restauranger och kedjor, dessutom i ett mysigt område. Och rummet var större än förväntat, mamma hade sagt innan att "var beredd på att det kommer vara en säng och i princip inget annat", men det var ändå rimlig storlek tycker jag. Och fräscht badrum! Så det kan jag faktiskt rekommendera om ni är i London lite kortare tid som vi var :)

Smutsigt fönster som ni ser, och mamma som nödvändigtvis skulle fota mig när jag låg där helt nyvaken? Hon var faktiskt väldigt på kameran hela resan och ville ha bilder, främst på sig själv, överallt. I vanliga fall brukar hon bara fota oss typ men nu har hon alltså upptäckt att det är roligare om man själv är med i bilderna också.

Vi var i princip bara inne och vände på hotellet eftersom vi hade bordsbokning uppe i Heron Tower vid 16 ungefär. Vi tog därför tunnelbanan till Monument och gick längs Bishopsgate, ganska stressade då vi var något sena. Vi hittade knappt heller då vi dumt nog inte ens hade kollat upp hur tornet såg ut?? Hur dumma får man bli liksom. Det var i alla fall ett lite modernare område med en hel del höga byggnader och MYCKET folk - vi irrade ju runt som vilsna höns och jag skämdes för att vi betedde oss precis som dom förvirrade människor i Stockholm gör, vilket jag H A T A R. Men vad ska man göra, nöden har ingen lag.

Bishopsgate to Gracechurch street

Fram kom vi till slut och fick då åka upp i hissen som tillhörde restaurangen där vi hade bokat - Duck & Waffle. Glashissen gick sjukt fort, det kändes typ som fritt fall haha, men det var ju ändå 40 våningar upp så dom kan ju inte sega på hur mycket som helst om vi inte vill bli stående där halva dagen. Vi bokade ju som sagt bordet främst för att få tillgång till utsikten, men vi åt lite också och det var helt okej! Mer snacks och tapasliknande än riktigt mat dock. Dom hade förresten en drink med smak av avokado också, väldigt exotiskt.

Från restaurangen såg vi ut över East End. Vi hade ett bra bord vi fönstren men det var kanske lite åt fel håll så vi tog ett varv runt sen samt ut i baren och ner till en takterass på en annan restaurang nedanför för att se lite mer. Man såg bland annat Tower Bridge och "the Gherkin" som det runda tornet kallas. Rätt maffigt!

Duck & Waffle
the view
rooftop bar

Likes

Comments

Från det ena till det andra - typ 12 timmar efter att vi kom hem från London så satte vi oss i bilen mot nästa destination. Det är som sagt Hälsingland vi ska till, Järvsö mer exakt, där i princip hela min släkt bor. Jag har inte träffat en del av dom på typ ett år, min lillkusin har jag nog inte sett på 2 år till och med så det ser jag verkligen framemot. Vi var väldigt nära när vi var små och nu är han en stel 16-åring och säkert längre än mig, så det är ju lite skillnad såklart haha men det ska bli kul ändå. Ikväll ska alla träffas i ett hus uppe på berget som min mosters kompis äger för att käka och umgås. Min andra kusin har en ny liten unge också som jag inte har träffat så det kan ju bli spännande haha. Det blir nog faktiskt dom allra flesta som kommer, förutom några få, till och med kusin som bor i Norge! Länge sen det var så nu, förut gjorde vi ju sånt hela tiden känns det som. Firade nyår och midsommar tillsammans, åkte skidor i Järvsöbacken på sportloven, åkte båt med morfar på somrarna och hängde på husbåten där emellan. Blir helt nostalgisk här haha, men det är tider jag verkligen saknar, faktiskt. Så himla fina minnen.

Vi ska bara vara här i några dagar eftersom alla jobbar och det är svårt att få tiderna att klaffa, men vi ska såklart hinna hälsa på mormor i Söderhamn också. Det kommer bli mys. Imorgon tänkte jag förresten börja skriva lite mer om Londonresan - kan ju förvarna om att det lär bli en hel del inlägg för jag har väl tagit cirkus fyra eller fem miljoner bilder, någonstans där emellan. Det tar en jääävla tid att redigera ska jag säga haha, men men. Så jag delar upp resan helt enkelt och lägger upp det lite utspritt!

Nu är vi snart framme och jag har ont i rumpan av att ha suttit ner så länge. Bilresor är inte min cup of tea om man säger så... Mennnn nu ska jag pussa på min morfar lite, bättre måndag ändå <3

hur man åker bil korrekt ifall ni undrade

Likes

Comments

Ska du bjuda på middag eller efterrätt? Är det bara du och någon annan? En dejt kanske? Eller är det bara så att du vill göra en dessert i mindre mängd, i portionsstorlek? Det är nog mina personliga favoriter när det kommer till dessert, i alla fall rent praktiskt - att göra saker som chokladmousse och souffle i små serveringskoppar, servera dom och sen är det klart. Smidigt, och dessutom är det ofta just dessa efterrätter som imponerar mest på dina gäster eller den du bjuder. Så om du vill baka något utan att behöva frysa in en halv sockerkaka efteråt, eller om du vill styla lite på en datenight - testa dessa recept!

Eller så testar du något annat - att man får sätta ihop en lite egen dessert med olika komponenter. Kanske med dessa S'mores på pajskal.

Likes

Comments

Såhär ser det ut i min studentmössa. Man får ju i princip designa den helt själv och då ingår det att få skriva in något litet på insidan. Så jag valde dessa ord.

Det kanske verkar löjligt att skriva en sån sak - jag tror helt ärligt att jag skulle tyckt det själv om jag såg någon annan göra det. Mina klasskompisar skrev "Fullt ös medvetslös!!" och liknande medan jag valde att vara klyschig och "djup". Och ja, för mig representerar dessa ord något väldigt känslosamt, men så behöver det inte vara. För vissa kanske det är oklart vad det där ens betyder, men allt behöver inte betyda så mycket hela tiden. Att välja livet kan handla om något så enkelt som att unna sig själv en kväll med kompisarna efter att ha pluggat i flera dagar. Det kan vara att ta en tupplur mitt på dagen. Att spontant åka på roadtrip. Ni fattar - att välja det alternativ som kanske inte ses som det mest långsiktigt hållbara alla gånger men som faktiskt är just ditt liv som pågår här och nu. Vad är det man brukar säga, att livet är det som händer medan man är upptagen med att planera? Så välj att leva istället, och att uppskatta det.

Jag måste själv lära mig att ta åt mig av det där, även om det inte var därför jag valde att skriva in det i min mössa. Som jag redan sagt förut så var det inte alltid helt säkert att jag skulle kunna ta studenten överhuvudtaget, därför skrev jag dessa ord. Som motivation, och för att jag på studentdagen skulle kunna kolla i mössan och känna att jag klarade det. Varje gång jag mådde dåligt under vårterminen brukade mamma sms:a mig en bild på studentmössan, det var min morot för att fortsätta framåt, fortsätta välja livet istället för att vara destruktiv. Jag säger inte att min mössa eller dom där orden enbart gjorde att jag klarade att ta studenten - dom är mer som en symbol för det jag gjorde och hur jag mådde. För att nå studenten var jag tvungen att just välja livet, om och om igen, och det tog jag fasta på genom att skriva ner det i det "bevis" jag skulle få när jag väl klarade det - studentmössan.

Dessa ord har varit min måndagspepp genom hela det här året, och jag hoppas att jag, när jag tittar på min studentmössa som vuxen, kommer kunna känna mig stolt över mig själv för att jag faktiskt följde mina egna ord.

Likes

Comments

Alltså ser ni detta?? Så himla drömmigt! Jag har velat äta på en sån här restaurang hur länge som helst (eller okej, sen jag började gilla sushi för ett år sen haha) och nu fanns det passande nog en på flygplatsen! Yo Sushi heter den. Väldigt prisvärt faktiskt, dock så tog det lite tid innan det man ville äta dök upp på bandet. Det var i princip samma rätter i rullning hela tiden så för mig som är smått kräsen blev det lite väntetid hehe. Sushin var inte helt outstanding heller men den var god och det är ju konceptet som gör det till en nice grej!:)

Men ja, som ni förstår är vi på flygplatsen nu för att åka hemåt. Tråkigt såklart men jag är ändå väldigt nöjd med resan vi har gjort. Tror vi lyckades få in allt vi hade planerat faktiskt! Idag har vi dessutom haft en väldigt härlig dag, om än något kall, i Chelsea och Kensington. Så jag lämnar London med en bra känsla och det ska bli lite skönt att komma hem igen <3 Det blir dock inte särskilt långvarigt för imorgon åker vi upp till släkten i Hälsingland i några dagar. Det ska bli mysigt men jag hade ju inte klagat på att få chilla en dag hemma först och komma ikapp med livet igen. Men men, vila kan man göra när man är död!

Likes

Comments

En sak jag aldrig kommer förstå mig på: människor som inte äter frukost. HUR kan dessa personer överleva dagen? Om jag inte äter frukost kan jag lika gärna stanna i sängen för jag kommer vara grinig som fan hela dagen ändå. Frukost är, även om det är klyschigt, jätteviktigt FÖR ALLA och det är dessutom typ det godaste som finns. Hur kan man vilja skippa denna fantastiska måltid? Det finns ju inget bättre än frukostmat. Därför har jag samlat ihop alla frukostrecept jag har här på bloggen, ifall ni behöver inspiration. Eller varför inte ha dom på en brunch? Oavsett vad så bör man börja dagen med frukost för att kunna leva överhuvudtaget, och det finns förhoppningsvis åtminstone något som passar på denna lista!

Granola

Till mjölk, yoghurt, fil, kvarg - eller bara som det är, direkt ur burken. Båda dessa varianter är lite lyxigare och särskilt den sista är nästan som en efterrätt i sig, men ingen har väl nånsin klagat på efterrätt till frukost?

Pannkakor

Om man har lite tid över på morgonen så kan man knappast få en bättre frukost än nygräddade pannkakor. Det är dessutom något av det bästa man kan överraska någon annan med en morgon, eftersom det så uppenbart kräver både tid, energi och kärlek för att göra dom. Alla dessa recept lite mer amerikanska pannkakor än våra klassiska svenska, därför är dom också ganska små - men man vill ju ha en fotovänlig pancakestack och det får man knappast av Sveriges platta pankisar, så jag föredrar dom här :-)

Gröt

Min personliga favorit och en standard hos mig. Gröt behöver inte vara tråkig, smaklös och vattnig, den går att göra så mycket intressantare och godare än så! Varm eller kall, tjock eller lös, med olika smaksättningar, gjort på olika sorters mjölk eller med olika toppings. Så många möjligheter!!!

Klassiska bröd

Ett säkert kort som går att variera i all oändlighet - kolhydrater i sin absolut finaste form. Bröd går alltid hem och i den här listan finns det dessutom glutenfritt sådant, ifall man nu inte kan eller vill äta gluten (varför man nu frivilligt skulle välja att inte göra det).

Sötare bakverk och bröd - lite lyxigare?

När jag var liten brukade pappa ibland gå och köpa färska croissanter till lördagsfrukosten, och det var alltid förknippat med något extra speciellt och lyxigt. Därför inkluderar jag croissanter i denna kategori, tillsammans med bland annat bananmuffins, scones och banankakor. Kakorna har dessutom bara två ingredienser - win-win! De flesta av dessa smakar bäst nybakade eller i alla fall lite varma, så ta er extra tid på morgonen eller fuska med mikron.

Eller något helt annat?

Något lite mer matigt, eller krispigt, eller bara annorlunda? Ibland vill man ju inte ha mjuka bröd och söt gröt till frukost - då skulle man kunna göra någon av dessa istället!

Likes

Comments

Mintchoklad är, vilket jag kanske har nämnt förut, en av mina absoluta favorituppfinningar i hela vida världen. VEM var geniet som kom på att man kunde kombinera dessa två saker? Skulle vilja tacka hen personligen men det lär ju inte hända, så istället tänker jag hylla hen med dessa brownies. Botten är, uppenbarligen, en saftig och smakfull brownie, toppad med smörkräm med smak av mint och till sist toppad med krämig choklad. Påminner lite om After Eight och känns lite lyxigare än vanliga brownies om ni frågar mig.

Jag valde att använda mintchoklad även i chokladlagret men det behöver man inte göra, vanlig choklad går precis lika bra. Precis som jag skriver i instruktionerna är det viktigt att använda en vass, stor kniv när du skär upp dessa om du vill ha clean cuts, och att torka av kniven mellan varje omgång är också avgörande. Då kommer du få riktigt snygga små rutor som imponerar på vem som helst!

Receptet kommer härifrån.

Ingredienser till brownies

115 g smör

110 g choklad

1.8 dl socker

4 msk farinsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1/4 tsk salt

0.8 dl mjöl

2 msk kakao

Ingredienser till mintfrosting

60 g smör

2.36 dl florsocker

1 msk mjölk

3/4 tsk pepparmintextrakt

1 droppe grön karamellfärg

Ingredienser till chokladlager

60 g smör

100 g choklad

1. För att göra brownies: börja med att smälta smör och hackad choklad i en kastrull över medelvärme. Häll upp i en stor skål och låt svalna något i 10 minuter.

2. Värm ugnen till 175 grader C och förbered en rektangulär bakform genom att smöra den och klä den med bakplåtspapper.

3. Vispa ner de båda sockren i choklad- och smörsmeten. Tillsätt sen äggen ett i taget och vispa till en slät smet mellan varje. Tillsätt sen vaniljsocker.

4. Vänd ner alla torra ingredienser och häll ner i bakformen. Grädda i 33-35 minuter tills den är fast och satt, inte kladdig men inte helt torr. Låt svalna helt innan du tar ut dina brownies ur formen, och skär inte upp dem än!

5. För mintfrostingen: vispa smöret tills det är slätt och krämigt, i ca 2 minuter med en elvisp på medelhastighet. Tillsätt florsocker och mjölk och vispa i ytterligare 2 minuter på låg hastighet, innan du vispar ännu en minut på hög hastighet. Tillsätt pepparmintsarom och karamellfärg och kombinera allt.

6. Sprid ut frostingen över dina brownies och låt sen stå i kylen i minst en timme för att frostingen ska sätta sig lite och inte smälta av chokladlagret.

7. För chokladlagret: smält smör och choklad i en kastrull över medelvärme. Låt svalna något innan du häller det över mintfrostingen och sprider ut till ett slätt lager. Låt sen stå i kylen än en gång i minst en timme, gärna över natten, för att sätta sig helt.

8. Ta ut ur kylen och skär upp i fyrkantiga bitar. Använd en vass, stor kniv och skär snabbt, och se till att torka av kniven mellan varje gång du skär.

9. Dessa brownies håller sig bra i rumstemperatur i några timmar och kan stå i kylen i upp till 5 dagar. Om du ska frysa in dem är det bäst att bara frysa dina brownies (innan du har skurit upp dem) och sen tina och frosta lagom till servering.

Likes

Comments