Hej på er finisar! Hoppas ni mår bra idag. Det regnar som fan här, dock ganska mysigt när man sitter på Vapiano med en varm tomatsoppa och mysigt sällskap.. hihi.❤

Nog om det! Har nu hunnit smaka alla de nya kvargerna från Lindahls, och här kommer min recension av äpple- och kanelsmaken!

Den smakar väldigt mycket äpple men inte så mycket kanel, jag la dock till egen kanel och då blev det perfekt! Den har en frisk äppelsmak, ni vet som såna där gröna äpplen som är lite syrliga. Jag åt den tillsammans med pumpafrön och kanel som sagt och det var SÅ gott, pumpafrön passade jättebra ihop med denna kvarg då de gav den en lite nötig smak och äpplen och nötter är ju en väldigt bra kombo. Den får plus för att den är laktosfri också, även om det ultimata ju hade varit inga mjölkprodukter överhuvudtaget. Jag älskar äpplen med kanel så jag gillade denna, den får lite minuspoäng eftersom det knappt fanns någon kanelsmak men när man la till egen kanel så blev den väldigt god!

Betyg: 4/5

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Dessa heter lace cookies på engelska, men spetskakor känns inte som en särskilt fin översättning haha. Det är ju en typ av flarn, så jag kallar dem det helt enkelt. Det som är roligt med dem här är att de är väldigt mjuka när man precis tagit ut dem ur ugnen, vilket gör att man kan böja och forma dem lite hur man vill (när de stelnar blir de inte jättehårda, men de håller sin form i alla fall). De här är goda att äta som de är, att toppa glass med, eller varför inte forma dem till små skålar att ha glass, fruktsallad, eller något annat i? Fick just en idé - dessa flarn formade som skålar fyllda med creme brulée. Det ska ju ändå vara ett karamelltäcke på creme brulée och dessa är ju aningen knäckiga/karamelliknande, så varför inte? Hmm, den ska jag fundera vidare på haha.

Hur som helst - lätta flarn UTAN sirap! Originalreceptet hittar ni här, jag har dock halverat det eftersom jag inte kände att jag hade behov av 60 st kakor haha.

Ingredienser för ca 30 kakor

115 g smör

2.6 dl farinsocker

2.6 dl havregryn

1.5 msk vetemjöl

1/2 tsk salt

1/2 ägg, lätt vispat (vet att det är svårt att dela ett ägg på hälften, men det behöver inte vara exakt)

1/2 tsk vaniljsocker

1. Värm ugnen till 190 grader C och förbered plåtar med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och sockret tillsammans i en kastrull över medelvärme. Rör om ofta tills blandningen är helt slät.

3. Tillsätt havregryn, mjöl, salt, ägg och vaniljsocker.

4. Portionera ut teskedar av smeten på plåtarna (de sprider ut sig mycket och jag gjorde mina första alldeles för stora, men man kan såklart bestämma själv vilken storlek man vill ha). Lämna mycket mellanrum mellan dem så att de inte fastnar i varandra.

5. Grädda i 5-7 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna.

6. Låt svalna lite på plåten innan du flyttar dem till ett ugnsgaller. Förvara i lufttäta förpackningar.

Likes

Comments

Tänkte dela med mig lite om vetenskapen bakom brownies, haha. Lite tips helt enkelt, för att uppnå det resultat man vill ha!

  • När det kommer till brownies så föredrar folk ofta olika sorters brownies - antingen mer kakliknande, eller mer fudge-liknande.
  • Hur man uppnår det resultat man vill ha beror på hur förhållandet mellan basingredienserna ser ut. Dessa är choklad, smör, mjöl, socker och ägg.
  • Att variera mängden mjöl eller mängden fett (smör och choklad) avgör vilken konsistens brownien får.
  • Ju mer choklad och smör och ju mindre mjöl desto mer fudge-liknande blir brownien.
  • Ju mindre fett och ju mer mjöl SAMT lite bakpulver desto mer kakliknande blir brownien.
  • För en segare brownie kan man även tillsätta farinsocker.
  • Använd en varm, ren kniv när du skär dina brownies, för att få skarpa linjer. Och vänta ALLTID tills dina brownies har svalnat innan du skär dem (gör inte som jag gör alltså...)

Ett exempel: i det brownierecept ni ser ovan (som kan hittas här) använder jag 150 g smör, 200 g mörk choklad och 3 dl vetemjöl. Dessa blir relativt saftiga och kladdiga. Om man vill ha ännu kladdigare kan man minska mängden mjöl. Om man vill ha lättare brownies så skulle man använda mindre smör, runt 100 g, mindre choklad, runt 150 g, och eventuellt mer mjöl. Det viktiga är att förhållandet mellan fett och mjöl förändras, vilket betyder att man kanske inte behöver öka mängden mjöl om man redan har minskat mängden fett, eller tvärtom.

Baktiden för brownies varierar - det kan vara allt från 25 minuter till 45 minuter och här får man anpassa utefter hur kladdiga man vill ha dem. Ju kortare man gräddar dem desto kladdigare blir dem, däremot så är det skillnad på fudgebrownies och kladdiga brownies. Med det menar jag att bara för att du gör fudgebrownies så betyder inte det automatiskt att du ska grädda dem kortare tid. Något man alltid kan gå efter är en baksticka - om man sticker ner den i brownien ska den inte bli rinnig och inte kladdig, men gärna ha några fuktiga smulor på sig.

Likes

Comments

Kära vänner. Vet ni vad Biscoff spread är? Vet ni inte det så ska jag förklara. Biscoff är:

1. Typ det godaste som finns i hela världen.

2. I princip omöjligt att köpa i Sverige.

För att förklara lite mer - vet ni vad speculoos-kakor är? Ni vet den där B&J-pinten som heter Speculoos nånting nånting? Den är ju baserad på dessa speculoos-kakor, som är kryddiga, juliga och påminner om pepparkakor. Vidare finns det ett företag som heter Lotus och som producerar speculoos-kakor, och dessa går att köpa i ganska många svenska mataffärer. Svingoda. Detta spread är alltså gjort på dessa kakor. Tänk er nutella, fast gjort på kakor. Tänk er pepparkaksdeg fast i smörform. Alltså.. jag vet ej hur jag ska förklara detta haha. Det är hur som helst JÄTTEgott, jag skulle kunna äta en hel burk med sked rakt upp och ner. Inga problem. Jag lever för denna fantastiska uppfinning.

Eftersom det är så svårt att hitta så kan man faktiskt göra sitt eget!! Tänkte slänga upp ett recept på det någon gång. Det kommer även komma ännu ett tips-inlägg för kakor med förklaringar på vad varje ingrediens tillför till detta recept. Mitt första inlägg med tips på hur man lyckas med sina kakor hittar ni här. 😊 (har man inte biscoff så kan man säkert använda nötsmör eller liknande, kan dock inte intyga att det kommer bli bra men har svårt att tro att det inte skulle bli det haha)

Nu hade jag dock en burk från London som höll på att gå ut, och då jag (konstigt nog) inte var in the mood för att äta upp allt själv så bestämde jag mig för att baka med det. Ett mycket bra beslut, helt ärligt. Hade sen innan några recept som bokmärken där det ingick Biscoff, och även om jag även hade lite egna recept så kände jag att jag inte ville riskera att mina recept blev äckliga och att jag därmed skulle ha slösat bort mitt värdefulla spread. Hehe. Så jag gjorde helt enkelt dessa kakor (och lite annat, vilket kommer komma upp senare). Här nedanför har ni receptet. GÖR DESSA, ni kommer inte ångra er!!

Ingredienser för 20 kakor

115 g rumstempererat smör

1.2 dl strösocker

1.2 dl farinsocker

1 stort ägg, rumstempererat

1 äggula, rumstempererad

130 g Biscoff spread

2 tsk vaniljsocker

5.3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk maizena

1/2 tsk kanel

1/2 tsk salt

225 g hackad, mörk choklad

1. Mixa smöret på medelhastighet tills det är krämigt. Tillsätt sockret och mixa tills blandningen är ljus och fluffig.

2. Tillsätt ägget och äggulan och mixa på hög hastighet. Blanda sen i Biscoff spread och mixa tills allt är kombinerat.

3. Kombinera alla torra ingredienser i en separat bunke. Tillsätt till resten av degen på låg hastighet. När allt är kombinerat, tillsätt chokladen. Täck bunken med degen i plastfolie och förvara i kylskåpet i minst 3 timmar, gärna över natten. Innan du formar degen till kakor, låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter.

4. Värm ugnen till 175 grader C och förbered två (eller fler, beroende på hur stora de är) plåtar med bakplåtspapper.

5. Rulla bollar av degen, ca 1.5 msk deg per kaka, och placera på plåtarna. Grädda i 9-10 minuter och ta sen ut kakorna. De kommer vara väldigt mjuka men överbaka dem inte, de kommer gräddas färdigt efter att de har tagits ut ur ugnen. Låt svalna i 5 minuter på plåten innan du flyttar kakorna till ett ugnsgaller och låter dem svalna helt.

6. Kakorna håller sig färska i rumstemperatur eller i kylskåp i upp till en vecka. I frysen håller dem i upp till 3 månader. Man kan även frysa degbollarna i upp till 3 månader, och sen baka i 11 minuter direkt från frysen.

Likes

Comments

Hej på er, hoppas ni mår bra denna lördag! Jag själv mår helt ok, ska jobba lite snart och sen ikväll är det 18-års + maskeradfest för mina kompisar, ska bli sjukt kul! Vad ska ni hitta på idag?

Som sagt så köpte jag ju alla nya kvargsmaker för ett tag sen, och här kommer min recension på halloncheesecake-smaken. Först och främst så luktar den otroligt fräscht, och dennsmakar mycket hallon. Kvarg och cheesecake /cream cheese har något liknande syrlighet så det passar väldigt bra och gör det tydligt att det inte är bara hallonsmak utan även något mer, även om det kan vara lite svårt att definiera. Jag är inget fan av hallon men jag gillar denna väldigt mycket, den är väldigt frisk och god och helt klart mer lik sin "förebild" än chokladbollssmaken!

Betyg: 4/5

Likes

Comments

Att baka småkakor är egentligen inte särskilt svårt. Oftast slänger man bara ihop alla ingredienser i en bunke, bakar och sen är det klart. Men det finns saker som kan gå fel, och i det här inlägget tänkte jag gå igenom vanliga problem, deras orsaker samt hur man löser dem.

Problem                         Orsak                            Lösning
Degen är för kladdig.Degen är inte tillräckligt kyld eller har för lite mjöl.Kyl degen i kylskåp eller tillsätt mjöl tills du får önskad konsistens.
Degen är för torr.För lite mjöl. Tillsätt små mängder vegetabilisk olja/smör tills du är nöjd med konsistensen.
Degen spricker när man försöker rulla ut den.För kall deg.Låt degen stå i rumstemperatur och värmas upp.
Kakorna är hårda, torra och faller isär.-Degen övermixades.
- Kakorna gräddades för länge.
-För mycket vatten.
-För lite fett.
-För mycket salt.
-Sluta mixa degen när alla ingredienser just har kombinerats, inte mer.
-Justera gräddningstiden.
-Justera vatten/fett/saltmängden. Mät på rätt sätt - väg smöret på en matvåg och använd tsk när du mäter upp salt.
Kakorna fastnar i bakplåtspappret/går sönder när man flyttar dem. Kakorna är inte svala än.Låt kakorna svalna i några minuter innan du försöker flytta dem.
Kakorna gräddas ojämnt. Degen delades inte upp i lika stora delar eller rullades inte ut i en konsistent tjocklek.Väg kakorna innan gräddning för att få liknande storlek. Använd en glasskopa eller "cookie scoop" (finns i köksutrustningsaffärer). Sätt gummisnoddar på varje ände av kaveln så att degen blir lika tjock överallt när du kavlar ut den.
Kakorna får bruna fläckar.Vanligt i små kakor - vissa delar av kakorna övergräddas. Sänk ugnstemperaturen något.
Kakorna är oljiga. -Fel sorts fett använt.
-Degen kyldes inte innan kakorna gräddades.
-För mycket fett.
-För lite mjöl.
-Byt inte ut smör eller margarin mot olja.
-Kyl degen.
-Justera fettmängden.
-Justera mjölmängden.
Kakorna är för platta, tunna och utspridna. -Degen kyldes inte och var för varm och mjuk
-Kakorna gräddades på en redan varm plåt.
-"Lättare" smör (mindre fett) användes.
-Kakorna är för stora.
-För mycket bikarbonat.
-Kyl degen.
-Grädda på en kall plåt med bakplåtspapper.
-Använd riktigt smör.
-Gör mindre, rundare kakor.
-Använd mer bakpulver för att få fluffigare (dock inte lika färgade) kakor.
Kakorna är inte sega eller mjuka.-Vitt socker gör att kakorna blir mer krispiga än mjuka.
-Kakorna har övergräddats.
-Använd både vitt socker och farinsocker (justera mängderna och förhållandet mellan dem utefter vilken konsistens du vill ha på kakorna) för att få saftigare kakor.
-Ta ut kakorna ur ugnen innan de verkar helt färdiga - de ska fortfarande vara mjuka och falla isär om man rör dem. De kommer att gräddas klart utanför ugnen men inte övergräddas.
-Använd en extra äggula i degen för att få mer fukt i kakorna.
-Använd bakpulver istället för bikarbonat.
Kakorna är inte krispiga.-Farinsocker ger mjukare kakor.-Använd mer vitt socker.
-Grädda kakorna lite längre än vad som behövs.
-Använd bikarbonat istället för bakpulver.
-Tillsätt mer vätska till receptet, vilket kommer göra att kakorna sprider ut sig mer och därmed blir tunnare och krispigare.
-Ersätt en msk socker med en msk sirap.
:-))) (får inte bort denna rad så måste hitta på nåt här ok hahaha)

Likes

Comments

Okej, tänker ni... va. Vadå bröd med choklad och filmjölk det låter ju vidrigt. Men detta är inte vanligt bröd, alltså inte matbröd. Det är en chokladkaka, fast i form av ett bröd. Fattar ni? Äsch jag vet inte, jag direktöversatte från engelska receptet haha. Skitsamma vi kallar det chokladkaka helt enkelt. Och den är gjord med filmjölk, vilket gör den väldigt mjuk och saftig! Receptet säger buttermilk men filmjölk funkar lika bra då buttermilk är typ omöjligt att få tag på i Sverige. Hur som helst, enkel och god chokladkaka, vem säger nej till det? Receptet hittar ni här.

Ingredienser

115 g rumstempererat smör

2.4 dl strösocker

2 ägg

3.5 dl vetemjöl

1.2 dl kakao

1/2 tsk salt

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

2.4 dl filmjölk

50 g hackade pekannötter (valfritt, jag hade inga så toppade min med hasselnötter istället)

1. Värm ugnen till 175 grader C och förbered en limpform (min var ca 25x8 cm, försök håll dig till de förhållandena) genom att smöra den och lägga bakplåtspapper i botten samt upp över sidorna.

2. Mixa smör och socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget.

3. I en separat bunke, kombinera de torra ingredienserna. Tillsätt till smeten omväxlande med filmjölken - börja med 1/3 av de torra ingredienserna, sen 1/2 filmjölken, sen 1/3 av de torra, sen resten av filmjölken, och sist resten av de torra. Tillsätt eventuella nötter.

4. Baka i 55-60 minuter eller tills en baksticka kan stickas ner i mitten utan att bli kladdig. Låt svalna och skär sen upp i skivor!

Wohoo action shots

Likes

Comments

​Recept ska jag försöka hinna med att få upp imorgon!:)

Likes

Comments

Hej på er! Ledsen att bloggen har varit tom de senaste dagarna, har som sagt haft fullt upp och ingen tid till att baka. Imorgon är jag dock ledig (eller okej, jag har friluftsdag men det känns inte så givande så jag stannar nog hemma haha) så då har jag tid att baka och få ihop lite inlägg!

Idag har jag dock en annan typ av inlägg på g, som ni ser. I omröstningen jag hade för ett tag så röstade några på att jag skulle skriva recensioner på mat, och jag tänkte börja med det nu. Det har i och för sig inget med bakning att göra, men det handlar om mat i alla fall haha, och jag känner att det är bättre än inga inlägg alls. När jag har brist på recept eller bilder så passar det perfekt liksom. Idag var jag och inhandlade Lindahls nya kvargsmaker så jag tänkte recensera dem i några kommande inlägg. Börjar med den mest intressanta: chokladbollssmaken!

Jag älskar ju chokladbollar, som sagt, så jag var jättetaggad på att smaka denna. Vet helt ärligt inte riktigt vad jag tycker haha. Den påminner mycket om nötchokladsmaken och är lite som en blandning av den och kaffesmaken. Den typiska kvargsmaken finns där, något som dämpar smaken av choklad. Jag är lite besviken helt ärligt, den smakar inte alls så mycket chokladboll som jag skulle vilja. Loka har typ lyckats bättre med att få till chokladbollssmak i sitt vatten (och ja, jag gillar smaken så mycket att jag faktiskt tyckte om den drickan lite grann.. fast det är lite skämmigt haha). Den är god ja, men chokladboll.. njaee. Tyvärr. Kommer kanske köpa den igen men inte för att den smakar chokladboll, det är mer chokladsmak bara. Helt ok men ingen favorit och tyvärr en besvikelse.

Betyg: 2/5

Recensioner på de övriga smakerna kommer så fort jag har testat dom! Gillar ni såna här inlägg, eller ska jag hålla mig till recept?

Likes

Comments

Hej hej! Har inte så många inlägg på g just nu, är upptagen typ 24/7 så det finns ingen tid till att baka eller blogga. Ska försöka få upp lite inlägg med tips och liknande, men problemet är att jag inte har några nya bilder. Jaja, jag löser det, men uppdateringen kanske inte blir världens bästa under de kommande dagarna. :)

Hur som helst! Fick inspiration till dessa barer från s'mores, ni vet när man grillar marshmallows och äter det med choklad och kex? Huur gott som helst, så om ni inte har testat så kan jag verkligen rekommendera det. Tänkte använda marshmallowfluff till dessa men hittade inget i affären så jag gjorde eget, receptet hittar ni här men jag kommer skriva ut det nedanför också. Det är ett antal steg i detta recept så det tar lite tid, men själva stegen är inte svåra så det är ett ganska simpelt recept 😊

Ingredienser till 15 barer

Första lagret: kex

10 digestivekex

150 g smör

1. Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop dessa och tryck ut i en form klädd med bakplåtspapper. Placera i kylskåpet i minst 30 minuter. Det blir dock väldigt smuligt, så om man vill kan man baka detta lager på 175 grader i 10 minuter. Det var jag dock för otålig för att göra haha men skulle ändå rekommendera det, då undre lagret lätt smular sönder annars.

Andra lagret: marshmallowfluff, antingen köpt eller hemgjort

20 normalstora marshmallows

2 tsk simple syrup eller sockerlag

(Dessa mängder kan anpassas till hur mycket fluff du vill ha, se bara till att allid ha samma förhållande mellan dem)

1. Börja med att göra sockerlagen genom att koka upp lika stora delar socker och vatten (t. ex. 1 dl) och låta det koka på svag värme i några minuter.

2. Smält marshmallowsen över ett vattenbad. När de börjar klibba ihop sig och forma en smet, tillsätt sockerlagen och rör om.

3. Sprid ut fluffet över kexlagret med en blöt eller smörad sked, för att det inte ska bli så klibbigt. Ha i kylen i minst 30 minuter.

Tredje lagret: chokladkrisp

4 dl Rice krispies (eller några andra flingor/puffat ris)

100 g choklad

1. Smält chokladen och blanda med flingorna. Sprid ut över marshmallowfluffet och placera i kylen tills servering. När du skär upp barerna, använd en blöt kniv för att minska klibb och kladd.

Likes

Comments