Header

Nu sitter vi i bilen på g till stugis. Vädret är superfint just nu, jag har massa bra musik nedladdad och pappa berättar skadeglatt om jobbiga tågpassagerare som blev utslängd av busschauffören imorse - så jag mår ganska bra för tillfället haha. Det ska bli lite mysigt ändå, och jag har en del grejer att ta tag i som jag aldrig får gjort hemma pga att jag alltid har internet och annat för mig. Mycket bilder att redigera från dom senaste dagarna, recept att renskriva och en dagbok som jag försummat i över en vecka. Dessutom en massa böcker som jag fått för flera år sen och ännu inte börjat läsa hehe.. Jag klarar mig nog med andra ord!

Ikväll blir det som sagt födelsedagsfika och kanske nåt sällskapsspel i uterummet eller liknande. Imorgon antar jag att mamma och pappa ska jobba i trädgården och snickra och ha sig - själv tänkte jag ta det lugnt (aka göra allt det där jag skrev om däruppe) och även ta lite fina bilder förhoppningsvis! Internet är ju som det är så jag kan nog inte ladda upp dom imorgon, men vi kanske hörs då ändå.

Nu börjar jag må illa av att åka bil och titta ner i mobilen (som jag faktiskt bloggar från för en gångs skull - perfektionism-utmaning deluxe) samtidigt, så ska avrunda här. PUSS

underbar kopp kaffe som intogs innan vi åkte, i en kopp jag fick i studentpresent. man kan aldrig ägar många kaffe- eller tekoppar!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Godmorgon till alla förutom till min pappa - för honom är det GRATTIS som gäller! Stora dagen idag ju haha. Herregud vad jag fick hjärnsläpp nyss och var nära på att skriva att han fyller 20, det gör han självklart inte. Hade varit otroligt märkligt.

Hur som helst, oavsett om han fyller 20 eller 100 så ska vi såklart fira honom. Han jobbar under dagen och jag har som sagt bakat lite kakor att bjuda på på hans jobb, och sen ikväll åker vi upp till sommarstugan för kvällsfika, sång och presentöppning. Idag ska jag därför baka lite mer samt göra klart ett födelsedagskort. Det brukar bli min uppgift att göra kort vid såna här tillfällen och likaså i år, men jag har en rolig idé så det är lite kul ändå. Sen ska jag även se till att tidsinställa inlägg inför dom kommande dagarna eftersom internet där uppe är rätt kasst!

Förra året firade vi pappsens födelsedag på midsommarafton då min mamma och syster var i Paris på själva födelsedagen. Vi förberedde en överraskningsfrukost/brunch, tog en drink uppe på en takterass och åt en lite lyxigare middag på Berns Asiatiska. På hans födelsedag sen hände inget särskilt förutom att jag gjorde en liten tårta haha. Här är lite bilder i alla fall!

Ja mitt kort till honom är då det rosa med ett slott på. Om jag inte gör korten själv så är det ju mycket roligare att ge kort med helt fel ålder och tema på haha. Min humor 100%

drömmig right?
28 juni 2016

Likes

Comments

Halli hallå vänner och ovänner. Sitter i skrivande stund i soffan med en varm liten hund i knät, finns det något bättre sätt att blogga på? (svar nej)

Huuur har ni haft det idag då? Jag har, förutom att baka en massa samt bränna handen på varm karamell (såklart), varit inne i stan och träffat Nathalie. Hon och Kristina ska bo i en lägenhet i Gamla stan nu över sommaren så jag åkte dit för att kolla in stället lite haha. Riktigt drömmigt var det!! Så tänkte visa lite bilder från dagen, har inte så mycket mer att säga helt enkelt. Bilderna får tala! ¯\_(ツ)_/¯

Likes

Comments

Att göra sina egna recept kan verka ganska överväldigande och krångligt - hur ska man veta hur mycket smör man ska ha, hur länge det ska gräddas, vilken metod som ska användas? Jag känner 100% likadant och använder, som ni kanske märker, oftast andras recept. Men övning ger färdighet och bakar man mycket så lär man sig också grunderna - och då blir det allt lättare att förstå hur ett recept skapas och utvecklas. Jag har hittat på några stycken själv och nu tänkte jag dela med mig av lite tips över hur man kan gå tillväga.

Det första problemet man stöter på kan väl vara att det är svårt att göra ett 100% originellt recept. Allt finns ju redan, ska man hitta på något helt nytt? Nej, att uppfinna en alldeles ny efterrätt eller bakverk kanske är lite mycket begärt, men det går alltid att förnya och förändra recept som redan finns. Man kanske inte kan hitta på någonting helt originellt som en brownie, men däremot kan man sätta ihop sin egen kombination av ingredienser för att göra en brownie, kombinera den med olika saker eller smaksätta på olika sätt. Förstår ni?

Första tipset: börja simpelt. Och, det jag själv tycker minst om och sällan gör - gör om det många gånger och experimentera. Börja med att kanske byta ut en ingrediens i ett recept och se vad som händer, och nästa gång byter du ut ännu en ingrediens osv osv, tills du har fått vad du vill ha. Sånt där tycker jag är långtråkigt men tro mig, resultatet kan bli helt åt helvete om du ändrar på 5 saker på en gång.

Se till att provsmaka mycket samt be andra provsmaka - och säg åt dom att vara ärliga! Lär från dina misstag, leta efter inspiration överallt och använd ingredienser och smaksättningar som du själv tycker om. Kommer du på något som låter skitgott, ja men testa det då och försök hitta metoder för att göra om det till ett recept som funkar. Så, där har vi de absoluta grunderna. Mer specifikt då?

Det här kanske inte låter så kul eller spännande, men det är oerhört viktigt att du har koll på grunderna. Du måste (tyvärr, kanske vissa tycker) veta hur ett basic recept på en småkaka vanligtvis ser ut. Eller måste och måste - det kommer underlätta i alla fall. Ha koll på grundläggande metoder, ingredienser, recept och proportioner mellan ingredienser. Kolla på många recept och försök hitta saker som påminner dom om varandra - finns det ett visst steg i alla recepten så är det nog där av en anledning. Detta lär man sig genom att baka mycket, men det finns även massvis av guider och hjälp att hitta där ute på internet - varför inte youtubevideos för något enkelt och lättillgängligt?

Att ha koll på vilka recept som redan finns är naturligtvis också bra om man vill vara innovativ och skapa något nytt. Finns det kanske redan en kladdkaka med smak av mint, eller är det din idé? När du sen börjar: experimentera, skriv ner vad du gör under tiden, ta bilder - kom ihåg hur du gick tillväga. Testa att byta ut lite olika ingredienser mot något annat, försök hitta balans mellan smakerna. Du kanske inte vill ha kanel i din sockerkaka, men vad kan man ha istället? Kanelen hade nog sin funktion ändå, vad kan man byta ut den mot?

Läs på om bakning. Finns det några särskilda tips som kan vara bra att veta? Vad är egentligen skillnaden på bakpulver och bikarbonat? Vad har salt för funktion i ett recept? Hur gör man om man vill baka utan ägg? Använder du rätt redskap? Vad finns det för regler för specifika bakverk, till exempel chokladmousse eller ganache? Vad är pastry, vad finns det för olika sorters pajer, hur byter man ut olja mot smör? Hur fungerar egentligen brödbakning, varför ska ingredienser helst vara rumstempererade och vilka mått motsvarar varandra? Hur ersätter man olika ingredienser eller vad kan man använda istället för det traditionella? Vad kan gå fel när man bakar kakor? Varför måste man känna till hur ens ugn fungerar? Vad finns det för olika sorters mjuka kakor och hur lyckas man med dom? Vad är skillnaden på kakao och kakao, skillnaden mellan olika glasyrer och frostings och skillnaden mellan olika metoder för att göra maränger? Vad gäller när man bakar brownies, macarons, droppkakor eller bara kakor i allmänhet? Vad gör man när kakbaket går fel? Hur mäter man upp ingredienser på rätt sätt?

Ni fattar. KÄNN TILL GRUNDERNA ,experimentera utifrån det och utgå från vad du själv tycker om. HÄR kan du läsa vidare om hur man gör sitt eget tårtrecept, och HÄR och HÄR finns info om hur man skapar egna kakrecept.

Likes

Comments

Den här veckan är inte alls lika fullspäckad som förra var, eller blev snarare, åtminstone inte på samma sätt. Det är mer egentid nu, mer tid med familjen och mig själv. Sånt där som jag gillar i teorin men som i praktiken lätt blir jobbigt att hantera. Jag håller mig så upptagen och distraherad som möjligt, men framförallt så ska jag verkligen verkligen fokusera på att hålla kvar i hur jag mådde förra veckan. Trots upp- och nedgångar så hade jag en bra vecka med positiva stunder och känslor, och det vill jag inte släppa på nu. Jag vill kunna känna mig glad och positiv även om jag "bara" gör saker med mig själv.

Det ska bli en bra vecka punkt slut. En vecka av och med mig själv :)

Likes

Comments

Bananer är ju som sagt mycket användbart i bakning, både som ersättning för till exempel smör och ägg, men även som smaksättning och som ett sätt att uppgradera konsistensen något. Dessa kakor är otroligt enkla att göra och påminner lite om bananbröd i smaken - vilket som ni vet är en stor favorit hos mig. Havregrynen gör också sitt för texturen och resultatet blir en mjuk, saftig kaka med en diskret smak av banan samt ett litet crunch och tuggmotstånd från grynen. Mums!

Som vanligt när man bakar med bananer - ju mognare desto bättre. Tyvärr så brukar mataffärer inte vara så pigga på att sälja bananer som har blivit alltför bruna och fläckiga, och man kanske inte alltid har tid att vänta flera dagar på att dom ska bli det naturligt hemma. Därför finns det ett knep som gör bananerna mjuka och kladdiga i ett nafs - det kan ni läsa mer om HÄR.

Recept på dessa kakor kommer härifrån :)

Ingredienser till 20-24 st kakor

170 g mjukt smör

2.4 dl farinsocker

1.2 dl socker

1 egg

1 tsk vaniljsocker

2 mogna bananer

2 1/2 dl mjöl

2 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk malda nejlikor

2 tsk maizena

7 dl havregryn

1. Värm ugnen till 350 F och förbered en plåt med bakplåtspapper.

2. Kombinera smör, de båda sockersorterna och bananerna tills blandningen är väl blandad. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till en smet.

3. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ihop. Vänd sen ner havregrynen tills en ganska tjock och kladdig deg bildas.

4. Placera ut matskedar av degen på bakplåtspappret, med tillräckligt med mellanrum mellan dem. Du kommer antagligen behöva grädda i fler än en omgång.

5. Grädda i 10-12 minuter eller tills kakorna är fasta och gyllenbruna. Se till att inte grädda för länge, de ska nästan vara lite undergräddade när du tar ut dem ur ugnen.

6. Låt svalna helt innan servering.

Likes

Comments

Denna vecka började jag lite classy sådär med att krossa ett vinglas i golvet, snyggt! Mina övriga planer för veckan ser ut såhär:

Idag ska jag och mamsen storhandla och sen är det bakning som står på schemat. Jag börjar hitta gnistan med det där igen haha, har en hel del roliga recept på g och känner mig taggad! Det lär jag fortsätta med imorgon också, och dessutom så har min pappa beställt småkakor att ta med till jobbet på onsdag, så dom är prio ett imorgon. Sen om något mer spännande händer får vi se helt enkelt.

På onsdag sen fyller pappa år! Därav kakorna haha. Han jobbar under dagen och då ska vi väl förbereda lite firandet och så, och sen mot kvällen åker hela familjen upp till sommarstället för att stanna där över torsdag och fredag. I vanliga fall brukar varken jag eller Saga vara särskilt taggade på att sova där, men nu "gick vi med på det" som en liten extra present till paps, hehe. Förhoppningsvis blir det fint väder under dom dagarna så att man kan sola lite. Annars brukar det ändå vara ganska mysigt när man väl är där <3

Vi kommer hem på fredag kväll skulle jag tro och på lördag har jag ännu inte planerat något, men jag har mina små tankar och idéer... Det ska nog lösa sig det med. På söndag ska jag faktiskt till grönan! Första gången i år för min del. Min moster och hennes sambo kommer ner och ska se Elton Johns konsert där, och då ska vi passa på att träffa dom samt mina kusiner, åka lite attraktioner och käka middag. Mys! Saga jobbar ju då också så hon får passa upp på oss haha. Det blir ett bra avslut på veckan :)

Likes

Comments

Kollade igenom arkivet och hittade en hel del lite äldre bilder på mig, och det var ganska intressant att se hur både jag utseendemässigt men även mitt fotograferande samt mina redigeringsskills har utvecklats. Därför tänkte jag köra en liten tillbakablick med "porträttbilder" av mig på mig, från januari fram till nu

januari 2017

Jag ville göra bloggen mer personlig och ställde mig för första gången själv framför kameran, för att ha lite bättre bilder än bara mobilselfies. Resultatet kan man väl ha delade meningar om haha, jag gjorde detta helt spontant och hade på mig mina något skabbiga hemmakläder, så någon succé kan jag väl inte påstå att det var. Men jag passade på för det gällde det att göra under den korta stund när ljuset var någorlunda bra sådär mitt i vintern.

Redigeringen sen då... Jag ville för allt i livet inte att bakgrunden skulle sticka ut och störa, så därför satsade jag på att sudda ut den så mycket det bara gick. Jag var fortfarande relativt ny på Photoshop och det blev en hel del experiment kan jag säga, och inte heller detta blev väl något att skryta med. Men man lär sig med tiden och jag kämpade tappert på haha.

februari 2017

Nu ville jag ta lite mer *spontana* bilder där jag gjorde vardagliga saker, för det tyckte jag var snyggt. Jag skulle hålla på med datorn och chilla i sängen och ja, sånt som man gör. Jag tycker dock fortfarande att det är nice att ha såna bilder på bloggen så jag ska inte döma mig själv för hårt haha.

mars 2017

Fortfarande livsviktigt att bakgrunden skulle suddas ut, men jag började lära mig lite mer om hur man faktiskt kunde göra det utan att det såg alltför onaturligt ut. Annars såg jag väl ungefär exakt likadan ut som i januari haha.

april 2017

Någonstans mellan mars och april hände det något och jag blev blond! Det bidrog såklart till att bilderna förändrades, men jag började även våga mig ut ur mitt rum lite och hitta nya platser att fota på. Jag fortsatte blurra bakgrunden men lekte mer med olika ljus samt färgtoner. Ser ni att de översta bilderna skiljer sig lite från varandra i värme och färg med mera?

maj 2017

Det blir ljusare och ljusare = bättre förutsättningar för fotografering, och jag hittar fler platser att fota på, börjar så smått strunta i den häftigt utsuddade bakgrunden samt lägger ner lite mer energi på själva bilderna. Och jag börjar faktiskt även be andra ta kort på mig! På något sätt var det ändå ett stort steg eftersom jag kan tycka att det är pinsamt och stelt att stå och posa när någon annan fotar. Men samtidigt är det ganska jobbigt att släpa med sig stativet överallt också haha.

juni 2017

Några av de översta bilderna kanske är från maj men jaja. Jag blir gråhårig!!! Jag slutar sudda ut bakgrunden och satsar istället på att ha en så neutral bakgrund som möjligt från början!! Jag växlar mer mellan olika objektiv för att optimera bilden!! Vad tycker ni, ser ni någon skillnad från januaribilderna?

Likes

Comments