View tracker

Kanelbullar&Kanelsnurror
DU  BEHÖVER


Deg:
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma                                 800g vetemjöl


Kanelfyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

1ägg+pärlsocker


GÖR SÅ HÄR

Deg:

Sätt ugnen på 225C
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
Häll torrjästen i en degskål. Låt smöret smälta i mjölken sedan häller du över mjölken och smöret och rör om. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den släpper skålen.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

Rör ihop ingredienserna till kanelfyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 2 cm breda bitar.

Låt bullarna jäsa ytterligare ca 30 min på bakplåten. När ugnen är varm pensla över bullarna med ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda bullarna ca 5-10min.

Tips! Vid äggallegifall pensla med mjölk istället!

HOPPAS DET  SMAKAR :P

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Kokosrulader med chokladdopp 
DU BEHÖVER:

Botten:

4 ägg

120g socker

120g vetemjöl

1tsk bakpulver

1msk vatten

1msk olja


Fyllning:

4 äggula

4msk socker

3msk vetemjöl

4dl mjölk

200g smör

1msk vaniljsocker


Chokladdopp:

2dl mjölk

200g blockchoklad

100g socker

100g smör

2 påsar kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

Botten

Värm ugnen till 170C.

Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Tillsätt vatten + olja, sist tillsätter du vetemjöl utblandat med bakpulver. När allt har blandats väl och smeten är luftig häller du över i en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 min på 170C.

Fyllning

Vispa äggulor och 2/3 socker pösigt och vitt. Blanda i vetemjöl och 1 dl mjölk. Resterande 3dl mjölken med socker och vaniljsocker kokar du upp, när mjölken börjar koka häller du äggulesmeten över mjölken och vispar hela tiden så det inte blir grumligt. När massan är tjock och len tar du bort den från plattan, häll över i en skål och låt svalna.

När fyllningen har svalnat tillsätter du 200g rumsvarmt smör och vispar ihop allt till en len massa.

Du delar bottnen på lika breda längder (bredden bestämmer du själv)

Ber över fyllningen och rulla längderna till önskad tjocklek. När du har rullat ihop allt, smälter du smöret och blockchokladen i en kastrull tillsätt socker och mjölk, när allt är jämt låter du det svalna, under tiden har du ruladerna i kylen.

När chokladendoppet har svalnat doppar du varje rulle i chokladen sedan direkt i kokosflingorna.

När allt är färdig då är det dags att fika :)


HOPPAS DET SMAKAR :)

Likes

Comments

View tracker

FINGERS TÅRTA
Fingers tårta med sockerkaksbottnar, vitchokladmousse och skogsbär.
DU BEHÖVER

Till botten

4 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Till chokladmousse

2 gelatinblad

4 äggulor

4 msk ljus sirap

150 g vit choklad

6 dl vispgrädde


4 - 5 paket fingerskex

500g jordgubbar

250g hallon

250g blåbär

250g björnbär


GÖR SÅ HÄR

Tårtbotten

Vispa äggen och sockret ljust och fast.

Sikta vetemjölet med bakpulvret ner i äggblandningen och blanda med en slckepott.

Smöra en springform med diameter 24cm och vänd ner blandningen i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader cirka 30 minuter. Testa med en sticka innan du tar ut det.

Vänd bottnen upp och ner på ett galler.

Låt den kallna.

Dela bottnen i tre delar.


Chokladmoussen

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter.

Blanda äggulor och sirap i en liten kastrull.

Sjud blandningen under vispning på låg värme tills den tjocknar till en kräm.

Hacka chokladen (spara ca 0,5dl hackad choklad) och resten smälter du i krämen tillsammans med gelatinbladen.

Rör i hälften av vispgrädden, lite i taget.

Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa resten av grädden och vänd ner den i chokladkrämen.

Och blanda in resterande hackad choklad.

Ställ o frysen en stund så det stelnar, men frys inte.

Sedan brer du ut det på tårtbotten.

Sätta ihop tårtan

Lägg ett botten på en stor fat,

på den sätter du skogsbär,

lägg på ett nytt botten där häller du på chokladmoussen,

sedan lägger du på det sista locket,

spacklar det med lite av den vitachokladmoussen eller vispgrädden,

sedan lägger du runt omkring fingerkexen och knyter ett fint band runt omkring

efter önskemål (Så den håller ihop kexen)

Lägg på bären, pudra med lite florsocker!


KLART!
LYCKA TILL!

Likes

Comments

NUTELLA STJÄRNA
DU BEHÖVER

150G SMÖR

5DL MJÖLK

1 PAKET JÄST (50G)

1DL STRÖSOCKER

1,5TSK SALT

EV. KARDEMUMMA (efter önskemål)

800G VETEMJÖL

SÅ HÄR GÖR DU

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l.

Häll över mjölken och rör om.

Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.

Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en cirkel.

Bred ut Nutella över en cirkel, lägg på en ny cirkel, så gör du med alla cirklar utom det sista.

Sätt ett glas upp och ner i mitten och så skär du utanför glaset på kl. 12,3,6,9

Sedan skär du på mitten av varje bit igen.

Du börjar på mitten t.ex. kl.6 och tar två bitar och snurrar de två gånger utåt, till motsatta håll.

Och så gör du hela vägen runt.

Låt stjärnan jäsa, pensla med ägg och strö på pärlsocker om så önskas.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Värm ugnen till 200°C och grädda i ca 20min.


Bred på med annan fyllning om så önskas.

Sista bilden hos mig visar en stjärna med, skogsbär och vaniljfyllning.

LYCKA TILL!

Likes

Comments

Receptet räcker till ca 12 personer

DU BEHÖVER

6 ST ÄGGVITOR, 

3DL SOCKER, 

1DL VETEMJÖL, 

150G HACKADE HASSELNÖTTER, 

FRUKT/BÄR TILL FYLLNINGEN, 

5DL GRÄDDE


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Vispa vitor och socker till en fast smet.

Hacka nötterna och blanda ihop med mjöl.

Vänd försiktigt ner det i marängsmeten blanda med en slickepott eller skred (vispa inte).

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.

Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper eller låt svalna på galler först.

Ta bort pappret som kakan gräddats på.

Vispa grädden, bred över kakan sedan lägger du över frukten/bären och så rullar du ihop den som en rulltårta.

KLART 😊

Likes

Comments