Till 3:e advent har jag provat att baka Ica's recept; hallontryffel. Hallon är ett av mina favoritbär så jag lockades enormt av detta recept och jag gillar resultatet väldigt mycket. Förutom att jag gillar att det är hallon i, så gillar jag även (hör och häpna) att det inte är rullade/doppade i choklad. Tro mig, jag älskar choklad, men det är många julgodisar som är täckta med choklad.

INGREDIENSER:

1½ dl frysta hallon

200 g vit choklad

½ dl vispgrädde

2 msk rumsvarmt smör

Florsocker



JAG GJORDE SÅHÄR:

Jag kokade upp hallonen och silade sedan bort kärnorna från hallonsaften. Sedan kokade jag upp grädden och hällde ner små bitar vit choklad. Här tyckte jag det var svårt att smälta chokladen i grädden, så jag ställde kastrullen på spisen en kort stund. Efter det blandade jag chokladblandningen med den varma hallonsaften och därefter smöret. Enligt Ica ska man sedan låta smeten stå i kylen minst 4 timmar. Min smet stod i ett dygn p.g.a. att jag inte hann baka mer samma dag. Dagen efter formade jag hallonsmeten till bollar och rullade i florsocker. Nu ligger mina bollar av hallontryffel i frysen och väntar på att ätas på julafton.

Njut!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nä, någe bra att göra pepparkakshus har jag aldrig varit. Jag är alltid entusiastisk inför pepparkaksbaket. Detta år var jag nog det ännu mer, för mina barns skull och för er skull. Men ni kan nog förstå efter denna video att jag inte riktigt är nöjd.

Trots att jag inte är nöjd med huset, vill jag dela med mig av receptet till degen, då jag är nöjd med den!

INGREDIENSER:

1,5 dl farinsocker
1,25 dl strösocker
1,5 dl sirap
1,25 dl vatten
250 g smör
10 dl vetemjöl
1 msk malen nejlika
1 msk ingefära
0,5 msk bikarbonat
1,25 msk kanel

GÖR SÅ HÄR:

- Häll i farinsocker, strösocker, sirap och vatten i en kastrull och låt det koka upp.

- Lägg sedan i smöret i sirapsblandningen och rör till det smält.

- Sedan måste du det låta svalna helt innan du fortsätter med resten av receptet.

- När sirapsblandningen har svalnat helt kan du blanda ner mjölet och alla kryddor.

- Kyl sedan degen i ett dygn och sen är den redo att kavlas ut till vad du än önskar göra av degen.

Likes

Comments

Jag älskar att göra enkla recept som har få ingredienser. Ibland har man inte så mycket tid eller energi att ställa sig och baka länge. Känner du samma som jag, då är detta recept helt klart något för dig

Ingredienser

200 g vit choklad

1 msk jordnötssmör

1-2 msk jordnötter

Gör så här:

- Smält chokladen och häll det på ett bakplåtspapper.

- Fördela ut jordnötssmöret och häll sedan på jordnötter.

- Låt chokladen stelna i kylen.

- Ta fram och njut!

Likes

Comments

Hej!

I helgen torkade jag apelsinskivor här hemma. I flera timmar låg dem i ugnen och spred sin doft. Apelsinerna är inte bara gudomligt goda så här års, men dem är galet fina och doftar såå gott! :) Förutom att dem behöver lång tid i ugnen så är det så enkelt att göra.

Det enda du behöver göra är att sätta igång ugnen på 75°C. Skär så tunna skivor av apelsinerna som du önskar, men tänk på, ju tjockare skivor desto längre tid i ugnen. Lägg skivorna på hushållspapper och tryck/badda bort så mycket saft som möjligt med ytterligare hushållspapper. Placera sedan apelsinskivorna på bakplåtspapper på plåt och sätt in mitt i ugnen. Som tidigare nämnt, ju tjockare skivor desto längre tid i ugnen. Så detta kan ta allt från 2 timmar till 4-5. Mina apelsinskivor behövde 4,5 timmar.

Likes

Comments

När jag tänker på den här saffranskakan blir jag så himla nostalgisk. Varje jul bakas denna kaka hemma hos min pappa och hans fru. Jag och min dotter ställde oss och bakade denna kaka tillsammans för ett par veckor sedan. Under tiden blev jag nostalgisk av alla dofter och när jag smakade på kakan fick jag sån julkänsla. Tänk att dofterna och smakerna tillsammans med minnena av denna kaka startade min julkänsla <3 Det som jag inte visste om detta recept är att det nu är flera generationer som bakat denna. Det visade sig att det inte bara är min pappa som bakat kakan, utan även min farmor och hennes mamma, min gammelfarmor. Nu har även jag och min dotter bakat! Jag hoppas att min dotter (och min son, som inte börjat baka än) fortsätter att baka denna i vuxen ålder och delar med sig av detta recept till deras eventuella barn. Nog om saken, nedan kommer receptet!

INGREDIENSER

7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 dl skållade russin
100 g rumstempererat smör
1 ägg
1,5 dl vatten + 1 msk
1 pkt saffran

GÖR SÅ HÄR:

- Börja med att skålla russinen. Du kokar helt enkelt upp dem i vatten i en kastrull. När du gjort det så lägger du russinen på ett papper så att överflödigt vatten sugs upp av pappret.

- Ta en matsked av det kokande vattnet och lös upp saffranet.

- Blanda mjöl, salt, socker, russin och bakpulver. Häll ner smöret i mjölblandningen och blanda med fingrarna till smöret är väl fördelat och mjölblandningen känns grynig.

- Ta en ny skål och vispa samman ägg, vatten och saffran. Blanda sedan ner det i mjölblandningen till det blir en jämn smet. .

- Smörj och bröa en form på 22-23 cm och ha ner smeten i formen. Tänk på att om du har en större form, blir kakan plattare och behöver kortare tid i ugnen och tvärtom, om du har en mindre form så blir kakan högre och behöver då längre tid i ugnen.

- Strö över pärlsocker.

- Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 30-40 minuter. Kolla kakan redan efter 30 minuter. Den här kakan vill du inte ha för länge i ugnen då den väldigt lätt blir för torr. Jag hade en form som är 23,5 cm i diameter, och hade kakan exakt 30 minuter.

Om ni vill se exakt hur man gör denna kaka, kan ni kolla på videon nedan:


Likes

Comments

Sen en kort tid tillbaka äter jag vegetariskt, men jag är öppen för andra icke-animaliska alternativ och har därför gjort denna veganska soppa. Efter en lunch hos en vän som bjöd på en liknande soppa ville jag göra min egna soppa, vilket resulterade i en morotssoppa med palsternacka och kålrot. .


INGREDIENSER

3 morötter
1 bit kålrot (tog en bit på ca 10x10 cm och 2-3 cm tjock)
2 palsternackor
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
5 dl sojamjölk
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Hacka alla grönsaker. Börja med att steka löken mjuk. Ha sedan ner dem andra grönsakerna, vattnet och grönsaksbuljongtärningarna. Låt det koka till grönsakerna är tillräckligt mjuka för att mixa dem. Mixa sedan till önskad konsistens. Ha sedan i sojamjölken och krydda efter tycke och låt koka ca 5 minuter. Nu kan du njuta av denna goda soppa som passar perfekt denna tid på året.

Likes

Comments

Det är snart jul och jag kommer vilja bjuda min familj på mycket gott på julbordet. Vill du också göra det och vill göra något enkelt men gott kan du göra dessa fudge; jordnötsfudge. Med bara tre ingredienser och lite tid i kylen har du ett godis som går hem hos alla. Kombinationen av det salt från jordnötterna med chokladen går alltid hem!

INGREDIENSER

350 g mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk
2,5 dl jordnötter (+0,5 dl till toppingen)

GÖR SÅ HÄR:

Smält den mörka chokladen och blanda sedan ner den kondenserade mjölken. Häll därefter ner jordnötterna. Häll smeten i en form och dekorera med ytterligare jordnötter. Låt stelna i kylen. Ta fram och skär i önskad storlek på bitarna.

Njut!

Likes

Comments

Hej! Mitt första blogginlägg =) Så roligt att vara igång med denna. Jag brukar ju lägga upp mina recept på min Youtube, men nu kommer jag även kunna lägga upp dem här. Jag tänkte att det kanske finns personer som föredrar att läsa recept ifrån en blogg istället för på Youtube..

Häromveckan bakade jag detta recept, som jag delar med mig nedanför och det var nog den godaste kombinationen jag någonsin gjort! Jag tog ett chocolate chip cookie recept och bakade dem till donuts, samma med mitt kladdkakerecept. Jag satte ihop donutsen med hjälp av smält choklad och fick ihop en chocolate chip cookie & kladdkakedonut. Bara av att skriva detta gör att det vattnas i munnen på mig! Dem var såå goda =) Hoppas ni vågar testa detta extremt chokladiga och extremt goda recept!

CHOCOLATE CHIP COOKIE SMET

70 g smör,
1 ½ dl farinsocker,
½ dl strösocker,
1 tsk bikarbonat,
1/4 tsk salt,
1 ägg,
1 dl kakao,
2 dl vetemjöl,
100 g mörk choklad,
50 g mjölkchoklad,
50 g vit choklad

GÖR SÅ HÄR:

Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker. Ha sedan i resten av ingredienserna, men vänta med chokladen till sist. När allt är blandat kan du placera smeten i donutformarna. Grädda i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Låt svalna helt. och ta sedan ut dem ur formarna.

KLADDKAKA
2 ägg,
2 dl strösocker,
1 tsk vaniljsocker
50 g smör,
0,5 dl rapsolja,
1 dl sirap
2 dl mjöl,
1 dl kakao,
1 tsk bakpulver,
1 nypa salt.

GÖR SÅ HÄR:

Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Blanda rapsolja och sirap i smält smör och vänd sedan ner det i äggsmeten. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och salt. Blanda. Spritsa ut smeten i donutformarna och grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter (till kakan är halvkladdig, men behöver bara tillräckligt fast för att inte falla ihop när du monterar donuten senare) Låt svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna.

När båda kakorna har svalnat helt kan du montera ihop dem. Jag smälte både vit choklad och mörk choklad och doppade i, välj den chokladen du gillar, det blev gott med båda två. Det krävs ganska mycket choklad, då jag placerar choklad mellan kladdkakan och chocolate chip cookien innan jag doppar. Jag använde ca 250 g vit och 250 mörk choklad. Låt chokladen stelna och njut så mycket du bara kan av denna fantastiska donut!

Vill du se HUR jag gör dem, kan du kika in videon nedan:

Likes

Comments