View tracker

Rulltårta
3 st ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggula

Rulltårta
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.

Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.

Smörkräm
Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.

Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker


150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
13 dl vetemjöl

Fyllning
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
100 gram mörk choklad, hackad

Pensling och garnering
1 ägg
1 dl pärlsocker till garnering

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen och sockret i degvätskan i en bunke. Tillsätt salt och mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk 30 minuter.

Rör ihop alla ingredienserna utom chokladhacket till fyllningen. Sätt ugnen på 200 grader.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut degen och bred på fyllningen, strö över den hackade chokladen. Rulla ihop från långsidan och skär i 3-4 cm bitar. Lägg dem med snittytan upp på bakpappersklädda plåtar och låt sedan jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills de fått fin färg. Ät och njuuut! 😊

Likes

Comments

View tracker


Jag blev så himla sugen på potatisbakelser här om kvällen, så jag bakade en långpanna! Dessa går fort att göra och blev väldigt poppis här hemma. Här kommer receptet :

200 g smör

4 dl socker

4 ägg

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 dl mjölk


200 g smör

2 dl florsocker

3 tsk vaniljsocker

2 dl färdig marsankräm


300 g mandelmassa

2 msk kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker tills det blivit krämigt. Tillsätt äggen. Rör i mjöl, bakpulver och mjölk. Grädda smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna i 15 min. Låt svalna.


Gör sedan fyllningen. Rör smör, florsocker och vaniljsocker krämigt. Blanda i marsankrämen. Bred smörkrämen över kakan. Se till så att den svalnat ordentligt, annars smälter lätt krämen och blir rinnig.. Riv mandelmassan över smörkrämen. Sikta till sist kakao över mandelmassan och skär kakan i bitar.

Likes

Comments

Igår bjöd vi några vänner som nyligen fyllt år på denna festliga kladdkaka, väldigt god! Lätt att göra och man behöver bara en liten bit för att bli nöjd, räcker alltså länge! 😊

150 g smör
3 ägg
1.5 dl strösocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 burk karamelliserad mjölk
4 dl små kinapuffar

Jordgubbar
Physalis
Glass/grädde

Sätt ugnen på 150°C och smöra en springform 20-22 cm. Smält smöret och låt svalna en aning. Rör ihop ägg och strösocker. Rör ner kakao, vaniljsocker, vetemjöl och salt och rör ihop till en jämn smet. Blanda sist ner det smälta smöret.

Blanda ihop kolakrämen med kinapuffarna i en liten skål.
Sedan häller du kladdkakesmet i formen bara så att det täcker botten. Bred ut kolablandningen över smeten i formen och häll sedan på resten av kladdkakesmeten över kolablandningen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-30 minuter.

Kakan är klar när den är kladdig men inte dallrar då du skakar på formen.

Servera kakan med jordgubbar, physalis och glass/grädde!

Likes

Comments

Riktigt goda kakor som är lätta att göra

150 g smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4.5 dl vetemjöl

0.5 tsk bakpulver

1-2 dl chokladknappar

+ karamelliserad mjölk

Sätta ugnen på 175°C och stoppa bullformar i en muffinsplåt/på en vanlig plåt. Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt.Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt vaniljsocker.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke för sig och rör ner det i äggsmeten. Blanda ner chokladknapparna och arbeta ihop till en jämn deg. Rulla 20 jämnstora bollar av degen och lägg dem i muffinsplåten. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca. 15 minuter.

Tryck ut små "grottor" i varje kaka direkt de kommer ut från ugnen. Jag använde handtagets kant på en vitlökspress för att bilda små hål i kakan. Fyll sedan grottorna med kolasåsen.
Strö över hackade hasselnötter och sen är dem klara för servering!

Likes

Comments

Detta är den perfekta sommarkakan, att ta med i picknickkorgen eller på stranden. Är enkel och går fort att göra, den är dessutom riktigt god!

Till en form cirka 30 x 40 cm

Botten
3 dl strösocker
75 g smör
5 äggulor
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,75 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Märäng
5 äggvitor
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl hallon (Gärna frysta)


Sätt ugnen på 200 grader. Rör socker och smör i en bunke tills att det blir vitt och pösigt. Rör ner äggulorna.
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner mjölken. Blanda samman med sockersmeten till en slät smet, bred den sedan på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.

Under tiden kakan är i ugnen kan du förbereda marängen som ska bredas ovanpå kakan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör sedan ner strösocker och vaniljsocker. Blanda försiktigt ner de frysta bären.

Ta ut kakan från ugnen och höj temperaturen till 250 grader. Bred ut bärmarängen ovanpå. Grädda på nytt i cirka 5-7 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan i fyrkanter.

Likes

Comments

Detta blev en riktig favorit här hemma, fräscht med citron och jordgubbar!

Marängbotten
(Från vår bok "Baka med Kärlek")
4 st äggvitor
0,5 krm salt
2,5 dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1tsk vitvinsvinäger


Citronkräm
8 äggulor
1,5 dl socker
1 msk finrivet citronskal (skalet från cirka 2 citroner)
1 dl färskpressad citronjuice (cirka 2 citroner)

Fyllning
4 dl vispgrädde
2 stycken passionsfrukter

Garnering
1 liter jordgubbar


Maräng
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitorna och salt till hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under vispning tills smeten är hård och glansig, cirka 10 minuter med elvisp. Sänk hastigheten och vispa i maizena, vaniljsocker och vinäger. Rita en cirkel på bakplåtspapperet, använd en tallrik som är cirka 20 cm i diameter som mall. Häll smeten på papperet och bred ut den i cirkeln. Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 125 grader. Grädda i en och en halv timme. Vrid då av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

Citronkräm
Blanda äggulor, socker citronskal och citronjuice i en rostfri bunke. Ställ bunken i ett vattenbad i en kastrull, värm sedan under kraftig omröring. Ta krämen från värmen när den börjar tjockna. Se till så att den inte kokar, då skär den sig. Låt svalna.

Lägg ut en av bottnarna på ett fat eller en bricka. Vispa grädden hårt. Vispa citronkrämen en liten stund så att den blir smidig. Blanda ner grädden i citronkrämen. Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet.

Spritsa grädden som du blandat med citrongrädden över bottnen. Fördela passionsfrukten över tårtan och garnera till sist med halverade jordgubbar.

Lycka till!

Likes

Comments

125 g smör
1.5 dl farinsocker
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
2.5 dl mörka chokladknappar
+ Kondenserad Chokladmjölk

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.

Vispa smör, farin- och strösocker fluffigt. Blanda ned ägg och vaniljsocker, vispa ihop. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom chokladknapparna och den kondenserade chokladmjölken. Knåda ihop till en smidig deg, tillsätt chokladen. Ställ degen kallt en liten stund.
Rulla två fingertjocka längder och lägg dem på plåten.
Tryck ner med fingret längs längderna så att det bildas en smal grop i mitten. Fyll gropen med chokladmjölken och täck sedan över med mer deg. Platta inte till längderna!

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de fått en gyllene färg! Låt kakorna svalna lite innan du skär dem i snitt.

Likes

Comments

Provade baka med den nya kondenserade mjölken med chokladsmak. Blev en ny variant på chokladbollar, väldigt goda!

100 gram smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.5 msk kakao
1/2 burk kondenserad Chokladmjölk
1 nypa Salt
5-7 dl Havregryn


Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och fortsätt att vispa tills all havregryn har krossats. Ställ gärna smeten i kylen en stund, rulla den sedan till bollar. Rulla bollarna i pärlsocker eller kokos.

Ät och njut!

Likes

Comments

125 g mjukt smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt


3 st ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 2 st citroner

1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)


Florsocker att garnera med

Sätt ugnen på 200 grader.


Börja med att nypa ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form som är cirka 20*20 cm (klädd i bakplåtspapper). Förgrädda degen i cirka 10 minuter tills den fått lite färg.

Rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker för hand, och sedan skalet och saften från citronerna. Vispa till en jämn smet och häll citronsmeten över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter. Kakan är klar när den har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.

Låt kakan svalna en stund innan du skär bitar och pudrar över florsocker!

Likes

Comments