Såhär lagom till Kanelbullens dag passar det väl bra med ett recept på just kanelbullar? Dessa är kalljästa i kylen över natt så dem riktigt gosar till sig och blir saftiga.

Kalljästa kanelbullar
5 dl mjölk (kall)
200g mjukt smör
Ca 13 dl mjöl
50g jäst
En nypa salt

300g smör
3 msk sirap
3 msk kanel

Börja med att lösa upp jästen i mjölken. Arbeta in lite mjöl i taget tillsammans med smör och salt. Knåda till en mjuk och elastisk deg. Rör ihop fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut. Bred ut fyllningen och rulla till en lång korv, skär sedan bitar som är ungefär jämnstora. Gör likadant med den andra biten deg. Den första korven, lägger du i en ugnsform med lite mellanrum mellan bullarna. Lägg en kökshandduk över och ställ i kylen över natten. Den andra korven, lägger du i formar. Pensla med vispat ägg och lägg på pärlsocker. Grädda ca 10 minuter på 200c.

Dag två
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda på ca 190c tills bullarna är gyllenbruna.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

  • 15 Readers

Likes

Comments

Detta är verkligen en av mina bästa kladdkakor jag någonsin gjort. Den är på gränsen till färdig och toppad med grillade marshmallows, sådär härligt krämig och rinnig i mitten, och sega kanter. Kan det bli bättre? Nä, det kan det inte.

Kladdkaka DELUXE
3 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 dl flytande margarin eller smält smör

Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt smör/margarin och kakao, fortsätt vispa. Tillsätt mjölet och vaniljsocker, vispa till en slät smet. Smöra formen lätt och lägg ett bakplåtspapper i botten på formen, så är det lättare att få ut den. Fördela smeten i formen. Grädda ca 7 min och toppa sedan med marshmallows och grädda ca 5-7 minuter till. Låt svalna och ställ i kyl över natten. NJUT!!

  • 66 Readers

Likes

Comments

Vad är bättre än en god bit paj med vaniljsås eller glass en lördag som denna? Inte mycket! Har du dessutom några päron, äpplen, bär eller liknande som ligger och skrotar, använd dem i pajen för att minska matsvinnet. Perfekt!

Smuldeg
200g sekologiskt smör
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 msk sirap

Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg.

3 små päron till en liten pajform

Skiva päronen och dela i lagom stora bitar. Lägg i en liten pajform och strö smuldegen över, tillsammans med lite hyvlat smör. Baka i ugnen ca 10 minuter på 200 grader oc servera sedan ljummen med en god vaniljsås eller glass.



Likes

Comments

Hej! Idag var det dags för en rosa ombré-tårta, i helt underbara nyanser! Ombré innebär att man börjar med en mörk nyans (rosa i detta fallet) och stegvis går mot ljusare nyanser. Det har blivit väldigt populärt idag att göra ombré av det mesta - hår naglar, tårtor, tapeter, you name it. Det blev kalasdags och valet föll på denna tårtan, rosa bottnar penslade med en vaniljsirap och fylld med en marängfrosting, mmmm... Gott! Du kan självklart göra tårtan i den färg du vill, jag valde rosa eftersom det var det min lillasyster önskade det. Det är lite jobb, men det är absolut värt det.

Rosa tårtbottnar
125g rumsvarmt smör
3,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
8dl vetemjöl
1,5 msk bakulver
2,5 dl valfri mjölk (jag använde sojamjölk)
3 stora äggvitor
pastafärg i den färg du önskar

Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och luftigt. Blanda mjölet och bakpulvret, vispa ner i smeten varvat med mjölken. Vispa till en jämn smet. Vispa äggvitorna till vitt skum med en ren visp i en glasskål. Tillsätt skummet i smeten. Dela upp smeten i fem skålar. Lämna en skål ofärgad och färga resten med olika mycket pastafärg, så du får olika nyanser på dem olika skålarna. Börja med en skål och fördela smeten i en springform ca 15-20 cm i diameter. Grädda ca 10-15 minuter, se till att prova kakan med en gaffel innan du tar ut den. Ta ut ur formen och gör likadant med resten av smetarna, en botten i taget. Låt alla svalna på galler.

Vaniljsirap
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
1/4 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Blanda allting i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter. Låt svalna.

Marängfrosting
5 stora äggvitor
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Häll allting i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Vispa med en handvisp tills blandingen är 65 grader. Ta bort skålen från värmen och börja vispa till en tjock maräng, det kan ta ungefär 10 min innan den svalnar.

Montering av tårtan
Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Gör några hål i bottnen och pensla med sirapen. Bred på ett lager maräng innan du lägger på nästa botten. Gör några små hål i bottnen och pensla med sirap. Bred på maräng, och fortsätt likadant tills du har använt alla bottnar. Bred ett tunt lager maräng över hela tårtan och ställ in i kylen några minuter tills tårtan har satt sig. Det finns flera sätt att dekorera tårtan på. Spritsa ut klickar och dra med en tesked, bred ett tjockt lager maräng längs hela tårtan och tryck till med en sked så får du vågor, eller spritsa rosor. Du kan också bara låta tårtan vara slät, då brer du ett jämnt lager maräng över hela tårtan i omgångar, lite i taget. Kyl tårtan mellan omgångarna. Servera!

Likes

Comments

Så har det varit dags för kalas igen, vilket såklart innebär att det blev tårta! Denna gången blev det blåbärstårta med citron, inspirerad av Lomelino. Bottnarna innehåller massor med blåbär och blir väldigt saftiga, och kompletteras av den sötsura marängsmörkrämen med smak av citron.

Blåbärsbotten
6 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk majsstärkelse
300g blåbär
1 1/2 dl gräddfil
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
225g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 stora ägg


Börja med att smöra och mjöla tre bakformar som är 20 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Sikta bakpulver, vetemjöl, vaniljsocker och majsstärkelse. Rör ihop mjölken med gräddfilen. Blanda två matskedar mjölblandning med blåbären. Vispa smör och socker till en vit och fluffig smet, tillsätt ett ägg i taget. Varva ner mjölblandningen med mjölkblandningen och rör tills du har en slät smet. Tillsätt blåbären, och fördela smeten i bakformarna. Grädda ca 30 minuter.

Marängsmörkräm

8 stora äggvitor
4 1/2 dl socker
250g rumsvarmt smör
saften från 1/2 citron
skal från 1 citron

Häll äggvitor och socker i en rostfri skål. Placera den över ett vattenbad med sjudande vatten. Rör med handvisp tills smeten når ca 65 grader, och ta bort skålen från värmen. Häll över i en glasskål och vispa till maräng. Vispa tills marängen är sval, vilket kan ta ett par minuter. Dela smöret i småbitar och tillsätt lite i taget tillsammans med citronen när marängen svalnat. Fortsätt vispa i 4 minuter när allt smör är tillsatt.

Montering av tårtan

Skär av det översta från bottnarna som ev. är lite mörkare. Lägg första bottnen på ett tårtfat, bred ut ett jämnt lager med marängsmörkräm. Lägg på nästa botten och gör likadant. Täck hela tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm. Ställ i kylen tills det har satt sig. Spritsa klickar och dra ut dem med en sked (jag bifogar en länk till ett klipp där jag visar hur man gör). Gör likadant runt hela tårtan och även ovanpå. Jag spritsade en kant ovanpå och lade sedan blåbär i ringar ovanpå. Låt stå i kylen 30 min tills allt har satt sig och servera sedan.


https://youtu.be/yogLDk_sIxM

Likes

Comments

Precis nu i detta ögonblicket, när jag skriver detta inlägget, sitter jag och tittar så min tårtbotten inte rinner över i ugnen. Bara så ni vet.
Det finns många olika typer och recept på tårtor, mousse, klassiker, frukt, klädda tårtor, snabba och allt vad där är. Här får ni en riktig klassiker som är omtyckt av många, men som blir mer och mer ovanlig - en gräddtårta. Fylld med marmelad och vaniljkräm, spritsad med grädde och toppad med penslad frukt. Receptet på tårtbotten till denna tårtan är mitt allra bästa och mest beprövade, därför använder jag det här.

Sockerkaksbotten
ca 250g ägg
135g strösocker
15g vaniljsocker
150g vetemjöl

Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en värmetålig skål. Ställ över ett vattenbad. Vattnet får nå max 96 grader, använd en stektermometer för att hålla reda på graderna. Vispa äggsmeten, med elvisp eller för hand, till 45 grader. Ta av från värmen och vispa tills smeten svalnat. Sikta och vänd ner vetemjölet. Häll ner i en smord och mjölad form, grädda ca 20-25 minuter på 190 grader. Strö socker över bottnen när den är färdiggräddad och vänd över på en plåt så den står upp- och ner. Låt stå så tills nästa dag, så är den inte lika smulig och går lättare att dela.

Vaniljkräm
500g mjölk
1 vaniljstång
125g socker
120g äggula
40g maizena
50g smör

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och vaniljfrön. Vispa ihop äggula, socker och maizena. Rör ner äggblandningen i mjölken, vispa ihop och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknat tilräckligt. Ta av från värmen och tillsätt smöret. Låt svalna.

Sylt (om du vill koka egen)
1 kg rensade bär
900g syltsocker

Blanda bären med sockret och koka sakta upp tills bären börjar vätska sig. Skumma under tiden och koka ca 7 minuter. Häll i varma och väl rengjorda burkar, förslut direkt.

Montering av tårtan

Dela bottnen i tre delar. Lägg första bottnen på ett tårtfat. Bred på sylten, skivade jordgubbar eller andra bär. Lägg på andra bottnen och spritsa ut vaniljkrämen. Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med ett tunt lager grädde. Spritsa en fin kant på tårtan, nerifrån och upp med en stjärntyll. Lägg på t.ex skivade persikor, färska bär eller kiwi på tårtan och pensla med lite varm marmelad. Spritsa gräddrosetter längs kanten på ovansidan och fyll i eventuella tomrum. Servera tårtan.

Likes

Comments

Ni är det ju inte jul, men eftersom jag aldrig blev färdig till att skriva om min jultårta i julas så gör jag det nu, så ni har det till julen som kommer detta året, eller om ni bara tycker om julens smaker! Lingon är inte speciellt vanligt att använda i bakning och det är många som är skeptiska till det, många tycker att man äter lingon till köttbullar och annan mat, inte i tårta eller paj. Men trots det så var tårtan väldigt uppskattad av många, vilket alltid är roligt att höra när man har bakat.

Pepparkaksbotten
4 ägg
3 dl farinsocker
120g smör
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda
2 krm salt
2 dl kesella
0,5-1 dl apelsinsaft eller mjölk, beroende på vilken smak man vill ha.

Vispa ägg och socker riktigt luftigt och fint. Smält smöret och rör i tillsammans med apelsin eller mjölk. Blanda de torra ingredienserna och sikta. Vänd ner i smeten. smörj och bröa en form på ca 20 cm i diameter, grädda ca 40 min på 175 grader.


Lingonfyllning
4 dl grädde
350g mascarpone
2 dl lingonsylt
1,5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker

Vispa grädden fluffig. Rör ner mascarpone, florsocker och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet, rör ner lingonsylten.

Pepparkaksfrosting
2 dl grädde
300g mascarpone
1,5 dl florsocker
3 tsk pepparkakskrydda

Vispa samman mascarpone, kryddor, florsocker. Tillsätt lite grädde i taget.

Montering
Dela bottnen så du har tre ungefär lika tjocka bottnar. Bred på lingonfrostingen på första bottnen, lägg på nästa botten och bred på lingonfrostingen där också. Lägg på den tredje bottnen och spackla tårtan med ett tunt lager pepparkaksfrosting. Låt stelna i kyl ca 30 min. Spackla med mer pepparkaksfrosting, låt stelna i kyl ca 20 min. Fortsätt så tills du har lagom med frosting på tårtan. Dekorera med resterande frosting. spritsa rosor eller en fin kant med hjälp av en stjärntyll, strö sedan över färska eller frysta lingon och servera.

Likes

Comments

Churros är ett spanskt bakverk som friteras, och ofta serveras med chokladsås, kolasås eller vaniljkräm. Man hittar dem ofta i matvagnar när det är marknad eller tivoli, och det är ju bara hur gott som helst. Därför tänkte jag att jag bara måste prova göra detta själv, och mums vad gott det var! Jag pudrade mina med florsocker och åt dem med en god hasselnötskräm... MUMS!

Churros
2,5 dl mjölk
120g smör
1 tsk salt
1 msk socker
2,5 dl vetemjöl
4-5 ägg

Koka upp mjölk, smör, salt och socker. Ta i vetemjölet och rosta ca 3 min under konstant omrörning. Häll över i en kall bunke, låt svalna en stund och rör sedan i äggen, ett i taget. Låt vila medans du värmer olja i en kastrull eller fritös till 180 grader. ta upp degen i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa korvar ner i oljan och klipp av med sax. Låt friteras ca 2-3 minuter på vardera sida. Fiska upp och lägg på papper så fettet rinner av. Pudra över florsocker och servera med hasselnötskräm, vaniljkräm, kolasås eller ät som dem är Njut!

Likes

Comments

Hej och hå, nu är det show! I onsdags fyllde jag 18 och det firar vi idag med en riktigt härlig tårta, med smak av champagne och hallon! Det är en tårta som Jan Hedh har skapat, det är alltså inte mitt recept, men när jag bläddrade igenom hans tårtbok fastnade jag för denna tårtan och tänkte direkt att det är denna tårtan jag ska göra när jag fyller 18. sagt och gjort, här är den! I tårtbottnen är det mandelmjöl, men det borde man kunna byta ut mot vetemjöl eller ett annat nötmjöl om man så vill. Det blir inte samma botten givetvis, men om man är allergisk mot mandel så får det bli så.

Duchesseanslag (tårtbotten)
150g vetemjöl
60g mandelmjöl
250g ägg
60g äggula
140g socker

Vispa ägg och socker lätt. Ställ över vattenbad, inte för varmt, vattnet får max gå upp till 90 grader. Vispa smeten tills den når 40-45 grader, ta sedan av från värmen och vispa 10 minuter till med elvisp, men inte på högsta hastigheten. Sikta vetemjöl och mandelmjöl, vänd ner i äggsmeten. Häll i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter, och grädda 25-30 minuter på 180 grader.

Hallongelé
4g gelatinblad
500g hallon
80g socker

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter. Blanda hallon med socker och ställ i ett sjudande vattenbad i ca 45 minuter. Sila saften, det blir ca 200g saft. Smält ner gelatinbladen och häll över i en form, plastfolieklädd, och ställ i frysen ca 6 timmar.


Champagnebavaroise
6g gelatinblad
60g äggula
80g socker
200g torr champagne
25g citronsaft
250g vispgrädde

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa öggula och socker luftigt. Koka upp champagne och slå det kokande över äggskummet. Blanda väl. Värm upp till 85 grader. Sila och smält sedan ner gelatinbladen. Kyl i ett kallt vattenbad till 20 grader. Vispa grädden medelhårt och vänd ner krämen i grädden, i två-tre omgångar.

Montering av tårtan
Fodra en springform med ett plastband. Dela bottnen i två delar och lägg en botten i springformen. Fyll på med häften av bavaroisen och sedan gelén. Fyll på med resten av bavaroisen och sedan den andra delen av bottnen. Frys tårtan i ca 6 timmar, Dekorera med vit chokladganache, chokladflarn och en obesprutad ros. Tina tårtan 1 timme i rumstemperatur och ca 3 timmar i kylskåp.

Likes

Comments

Årets nyårsdessert är enkel men ack så god. Den består av en lätt vit chokladmousse, hallongelé, färska hallon och minimaränger. Hur gott låter inte det?

Vit chokladmousse
2,5 dl grädde
3,5 dl turkisk yoghurt
250g vit choklad (jag använde Odense)
1 msk vaniljsocker

Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad. Vispa grädden fast och fluffig. Rör ner yoghurten i grädden, och den smälta chokladen lite i taget, rör mellan varven. Låt stå i kyl ca 30 min.

Hallongelé
500g frysta hallon
4 msk socker
1 dl vatten
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5-6 minuter. Koka upp hallon, vatten och socker och låt koka tre minuter. Mixa till en puré och sila av kärnorna. Häll tillbaks i kastrullen och smält ner gelatinbladen på låg värme. Låt svalna en stund.

Minimaränger
1 äggvita
1/2 dl socker

Sätt ugnen på 100grader. Vispa äggvitan till ett vitt skum. Häll sakta i sockret och vispa en fin maräng. Ta lite maräng på tummen och känn med pekfingret, marängen är färdig när man inte känner av sockerkristallerna. Spritsa små, små maränger på bakplåtspapper och grädda 45-60 minuter. Låt torka på eftervärmen med ugnsluckan lite öppen.

Montering
Välj ut 6 fina glas. Häll lite hallongelé i botten på varje glas, låt stelna i kyl/frys. Spritsa på moussen, häll sedan på lite hallongelé. Låt stelna i kyl och fortsätt varva mousse och hallongelé tills glaset är nästan fullt. Strax innan servering, dekorera med färska bär och maränger.

Njut!

Likes

Comments