Ni är det ju inte jul, men eftersom jag aldrig blev färdig till att skriva om min jultårta i julas så gör jag det nu, så ni har det till julen som kommer detta året, eller om ni bara tycker om julens smaker! Lingon är inte speciellt vanligt att använda i bakning och det är många som är skeptiska till det, många tycker att man äter lingon till köttbullar och annan mat, inte i tårta eller paj. Men trots det så var tårtan väldigt uppskattad av många, vilket alltid är roligt att höra när man har bakat.

Pepparkaksbotten
4 ägg
3 dl farinsocker
120g smör
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda
2 krm salt
2 dl kesella
0,5-1 dl apelsinsaft eller mjölk, beroende på vilken smak man vill ha.

Vispa ägg och socker riktigt luftigt och fint. Smält smöret och rör i tillsammans med apelsin eller mjölk. Blanda de torra ingredienserna och sikta. Vänd ner i smeten. smörj och bröa en form på ca 20 cm i diameter, grädda ca 40 min på 175 grader.


Lingonfyllning
4 dl grädde
350g mascarpone
2 dl lingonsylt
1,5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker

Vispa grädden fluffig. Rör ner mascarpone, florsocker och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet, rör ner lingonsylten.

Pepparkaksfrosting
2 dl grädde
300g mascarpone
1,5 dl florsocker
3 tsk pepparkakskrydda

Vispa samman mascarpone, kryddor, florsocker. Tillsätt lite grädde i taget.

Montering
Dela bottnen så du har tre ungefär lika tjocka bottnar. Bred på lingonfrostingen på första bottnen, lägg på nästa botten och bred på lingonfrostingen där också. Lägg på den tredje bottnen och spackla tårtan med ett tunt lager pepparkaksfrosting. Låt stelna i kyl ca 30 min. Spackla med mer pepparkaksfrosting, låt stelna i kyl ca 20 min. Fortsätt så tills du har lagom med frosting på tårtan. Dekorera med resterande frosting. spritsa rosor eller en fin kant med hjälp av en stjärntyll, strö sedan över färska eller frysta lingon och servera.

Likes

Comments

Churros är ett spanskt bakverk som friteras, och ofta serveras med chokladsås, kolasås eller vaniljkräm. Man hittar dem ofta i matvagnar när det är marknad eller tivoli, och det är ju bara hur gott som helst. Därför tänkte jag att jag bara måste prova göra detta själv, och mums vad gott det var! Jag pudrade mina med florsocker och åt dem med en god hasselnötskräm... MUMS!

Churros
2,5 dl mjölk
120g smör
1 tsk salt
1 msk socker
2,5 dl vetemjöl
4-5 ägg

Koka upp mjölk, smör, salt och socker. Ta i vetemjölet och rosta ca 3 min under konstant omrörning. Häll över i en kall bunke, låt svalna en stund och rör sedan i äggen, ett i taget. Låt vila medans du värmer olja i en kastrull eller fritös till 180 grader. ta upp degen i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa korvar ner i oljan och klipp av med sax. Låt friteras ca 2-3 minuter på vardera sida. Fiska upp och lägg på papper så fettet rinner av. Pudra över florsocker och servera med hasselnötskräm, vaniljkräm, kolasås eller ät som dem är Njut!

Likes

Comments

Hej och hå, nu är det show! I onsdags fyllde jag 18 och det firar vi idag med en riktigt härlig tårta, med smak av champagne och hallon! Det är en tårta som Jan Hedh har skapat, det är alltså inte mitt recept, men när jag bläddrade igenom hans tårtbok fastnade jag för denna tårtan och tänkte direkt att det är denna tårtan jag ska göra när jag fyller 18. sagt och gjort, här är den! I tårtbottnen är det mandelmjöl, men det borde man kunna byta ut mot vetemjöl eller ett annat nötmjöl om man så vill. Det blir inte samma botten givetvis, men om man är allergisk mot mandel så får det bli så.

Duchesseanslag (tårtbotten)
150g vetemjöl
60g mandelmjöl
250g ägg
60g äggula
140g socker

Vispa ägg och socker lätt. Ställ över vattenbad, inte för varmt, vattnet får max gå upp till 90 grader. Vispa smeten tills den når 40-45 grader, ta sedan av från värmen och vispa 10 minuter till med elvisp, men inte på högsta hastigheten. Sikta vetemjöl och mandelmjöl, vänd ner i äggsmeten. Häll i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter, och grädda 25-30 minuter på 180 grader.

Hallongelé
4g gelatinblad
500g hallon
80g socker

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter. Blanda hallon med socker och ställ i ett sjudande vattenbad i ca 45 minuter. Sila saften, det blir ca 200g saft. Smält ner gelatinbladen och häll över i en form, plastfolieklädd, och ställ i frysen ca 6 timmar.


Champagnebavaroise
6g gelatinblad
60g äggula
80g socker
200g torr champagne
25g citronsaft
250g vispgrädde

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa öggula och socker luftigt. Koka upp champagne och slå det kokande över äggskummet. Blanda väl. Värm upp till 85 grader. Sila och smält sedan ner gelatinbladen. Kyl i ett kallt vattenbad till 20 grader. Vispa grädden medelhårt och vänd ner krämen i grädden, i två-tre omgångar.

Montering av tårtan
Fodra en springform med ett plastband. Dela bottnen i två delar och lägg en botten i springformen. Fyll på med häften av bavaroisen och sedan gelén. Fyll på med resten av bavaroisen och sedan den andra delen av bottnen. Frys tårtan i ca 6 timmar, Dekorera med vit chokladganache, chokladflarn och en obesprutad ros. Tina tårtan 1 timme i rumstemperatur och ca 3 timmar i kylskåp.

Likes

Comments

Årets nyårsdessert är enkel men ack så god. Den består av en lätt vit chokladmousse, hallongelé, färska hallon och minimaränger. Hur gott låter inte det?

Vit chokladmousse
2,5 dl grädde
3,5 dl turkisk yoghurt
250g vit choklad (jag använde Odense)
1 msk vaniljsocker

Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad. Vispa grädden fast och fluffig. Rör ner yoghurten i grädden, och den smälta chokladen lite i taget, rör mellan varven. Låt stå i kyl ca 30 min.

Hallongelé
500g frysta hallon
4 msk socker
1 dl vatten
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5-6 minuter. Koka upp hallon, vatten och socker och låt koka tre minuter. Mixa till en puré och sila av kärnorna. Häll tillbaks i kastrullen och smält ner gelatinbladen på låg värme. Låt svalna en stund.

Minimaränger
1 äggvita
1/2 dl socker

Sätt ugnen på 100grader. Vispa äggvitan till ett vitt skum. Häll sakta i sockret och vispa en fin maräng. Ta lite maräng på tummen och känn med pekfingret, marängen är färdig när man inte känner av sockerkristallerna. Spritsa små, små maränger på bakplåtspapper och grädda 45-60 minuter. Låt torka på eftervärmen med ugnsluckan lite öppen.

Montering
Välj ut 6 fina glas. Häll lite hallongelé i botten på varje glas, låt stelna i kyl/frys. Spritsa på moussen, häll sedan på lite hallongelé. Låt stelna i kyl och fortsätt varva mousse och hallongelé tills glaset är nästan fullt. Strax innan servering, dekorera med färska bär och maränger.

Njut!

Likes

Comments

Hej! Nu var det ett tag sen jag var här inne och skrev, men så blir det ibland. Jag har varit på praktik och hemma en vända i Tyskland, men idag firar vi min bror som fyllde 14 häromdagen. Det blev en tårta med bärmousse, vaniljkräm och färskostfrosting.

Ljusa bottnar:
4 ägg
3 dl socker
200g smör
500g vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 

3-4 dl mjölk

Vispa smör och socker. Knäck i ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg. Sikta och vänd ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölk. Fördela i tre smorda formar och grädda ca 25-30 minuter på 175 grader.

Bärmousse:
200g frusna bär
1 msk socker
3 msk vatten
3 gelatinblad
Ca 4 dl grädde

Vispa grädden fast. Koka upp bär, socker och vatten. Mixa till puré och sila. Värm upp igen, smält ner gelatinbladen. Låt svalna och rör ner lite grädde i purén. Rör ner lite till. Rör sedan ner purén i grädden, blanda ordentligt och låt stelna i kyl.

Vaniljkräm:
500g mjölk (ca 1/2 liter)
1 vaniljstång
120g äggulor
125 g socker
40g maizena

Rör ihop äggulor, socker och maizena. Skrapa ur vaniljstången, koka upp med mjölken. Rör ner mjölken i äggulorna. Häll tillbaks i kastrullen och låt sjuda tills krämen tjocknar. Sila ner i en kall bunke.

Färskostfrosting:
300g färskost
1 dl florsocker
1 dl grädde
1 msk vaniljpulver/arom

Vispa ihop allt tillsammans till en kräm. Spackla tårtan med ett tunt lager, ställ in i kyl. Ta ut tårtan efter 20-30 minuter och spackla ett lager till, fortsätt kyla och spackla tills du har ett lagom lager. Spritsa resterande kräm på kanten. Dekorera eventuellt med bär och födelsedagsljus.

Likes

Comments

Hej! Idag är det tisdag och kanelbullens dag! Världens bästa dag ju! Jag börjar inte förrän 12:40 idag så jag passade på att köra en liten sats med bullar imorse. Det blev till och med en krans! Inte så snygg, men ändå.. haha!

Kanelbullar
50g jäst
5 dl mjölk/vatten
150g smör
1 ägg
Vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, ganska stor. Värm mjölken och smöret till ca 37 grader eller fingervarmt. Rör ner i jästen och låt stå en stund. Börjar jästen bubbla så lever den och det är bara att köra på. Rör ner lite vetemjöl i taget tills du har en kladdig deg. Rör ner ägget och ta i lite mjöl till. Lägg över en bakduk och låt jäsa ca 40-45 minuter. Ta ut degen på mjölat bord och dela i två delar. Låt vila och gör fyllningen. Kavla ut en av degklumparna. Bred på fyllning, inte så tjockt, och gör ett treslag (bild nedan). Kavla till degen så den inte är så tjock. Skär strimlor på längden och gör knutor, (förhoppningsvis ligger videolänk nedanför nånstans). Kavla ut och bred på fyllning på andra degbiten. Rulla denna biten tight. Rulla till en jämn orm och forma till en cirkel på ett bakplåtspapper. Klipp sedan och fläta kransen. Pensla med uppvispat ägg och strö på t.ex pärlsocker, rörsocker, farinsocker. Kransen ska bakas i ca 20-25 minuter i 200 grader, och bullarna ca 8 minuter på samma temperatur.

Fyllning
350g smör
1 dl socker
4-5 msk kanel

Rör ihop tills allt gått ihop.

Bilden ovan är lånad från Tidningen Hembakat.

https://youtu.be/3IEtZQIIzfo

Likes

Comments

​Hej!

Idag har jag gjort något gott, nämligen muffins med marmelad i! Vi har en massa marmelad med päron/kanel och päron/ingefära. För att göra gång på lite av det fick jag en idé - muffins! Dem blev väldigt saftiga och goda, helt otroligt. 

Päron/kanel-muffins
240 ​g vetemjöl
3 tsk bakpulver​
2 dl strösocker 
2 ägg
1 dl mjölk 
100g smör​
2 1/2 dl marmelad

Vispa ägg och socker luftigt. Vispa ner mjölk och smör. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Vispa snabbt ner marmeladen. Fördela i stora muffinsformar och grädda ca 20 min på 200 grader. 

Likes

Comments

Hej!

Häromdagen tränade vi på att göra olika typer av bottnar, äggskumsbaserade och fettbaserade. Jag gjorde drömrulltårta med en italiensk marängsmörkräm smaksatt med pepparmintsolja som fyllning. Mums! tyvärr hann jag inte ta någon bild eftersom dem såldes så snabbt, men det kompenserar jag för med ett inlägg med bara bilder ;)

Drömbotten
500g ägg
350g socker
200g vetemjöl
50g kakao
50g potatismjöl
8g bakpulver

Rumstemperera äggen, låt stå framme någon timme. Knäck äggen i en bunke och vispa pösigt med socker. Det ska bli vitt och fluffigt. Sikta de torra ingredienserna. Sikta sedan ner i äggen och vänd ner med en slickepott. Lägg bakplåtspapper på två plåtar, bred ut smeten jämnt och fint. Baka av i 210 grader ca 8-10 minuter. Strö över strösocker och vänd över på bakplåtspapper. 

​Italiensk marängsmörkräm
150g äggvita 
350g strösocker
175g vatten
25g glykossirap
500g osaltat smör

Koka upp vatten, glykos och socker. Häll äggvitorna i en glasbunke. när sockerlagen nått 117 grader, börja vispa äggvitorna på full fart. Låt sockerlagen koka till 122 grader. Häll sakta ner sockerlagen i äggvitorna med en tunn stråle och vispa till maräng. Låt vispa tills marängen är helt sval. Under tiden, tärna smöret. Fortsätt vispa och klicka i smöret, lite i taget. Droppa ev. i ca 15-20 droppar pepparmyntsolja, vispa lite till. 

När rulltårtan svalnat, bred på marängsmörkrämen. Rulla med hjälp av ett bakplåtspapper. Dekorera med smält vit choklad. Förvara i kyl. 


Likes

Comments

Nutellan eller nötkrämerna man köper i affären är ofta fullproppade med massa oljor, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, E-ämnen, färgämnen och Gud vet allt. Dessutom är dem inte speciellt hälsosamma.. Hur bra är det då inte att kunna göra egen hemma, hur enkelt som helst? På två-tre ingredienser bara!

Hemmagjord nutella
100g choklad, med kakaohalt på ca 60-70%
2 dl hasselnötsmjöl

Smält chokladen försiktigt i micron. Rör ner hasselnötsmjölet. Tillsätt lite socker i taget om det smakar beskt. Låt svalna och njut!

Likes

Comments

Hej! Nu var det ett tag sen jag skrev här, men det r för att det är så himla mycket att göra i skolan, och jag är väldigt trött när jag kommer hem på kvällen. Därför har det inte blivit mycket bakade här hemma, tyvärr. Men snart ska jag baka till mammas kräftskiva, jag funderar på hallonmoussetårta eller choklad & hasselötspaj. Svårt val! 

Men! Häromdagen i skolan gjorde vi praliner, något jag tänker dela med mig av. Nja, receptet i alla fall. Här måste man temperera chokladen, vilket man kan göra på två olika sätt. Den klassiska tableringen eller imp-metoden. Jag har bara använt mig av tablerings-metoden, och då behöver man en marmorskiva eller ett marmorbord, som vi har i skolan. Här använder jag mig av vit choklad, det är olika temperaturer för olika chokladsorter men här ser ni för vit choklad. Det är viktigt att ha en bra termometer som visar iaf upp till 50 grader. Enklast och bäst är att använda sig av en micro, värm 20-25 sekunder i taget och rör om mellan varven. Jag använde ca 250g choklad till skalen och 100 till locken. 

​imp-metoden
Finhacka chokladen. Värm halva mängden​​ choklad till 40 grader. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 25-26 grader. Värm upp till 28-29 grader. Nu är chokladen tempererad. 

​Tableringsmetoden
Värm chokladen till 40 grader. Häll ut två tredjedelar av chokladen på marmorbordet. Stryk fram och tillbaka med en palett eller en skrapa tills chokladen börjar stelna och strecka sig. Skrapa upp chokladen i bunken med resten av chokladen och värm till 28-29 grader. Nu är chokladen tempererad. 

Ta fram en pralinform. Gnugga ren med bomull eller en bomullshandduk. ​Fyll formarna med chokladen och se till så det finns choklad på alla kanter i själva pralinformen, där du ska gjuta pralinen. Vänd formen upp och ner över ett bakplåptspapper, låt all överflödig choklad rinna av och skrapa rent formen med en skrapa. Låt stå upp och ner, vila ett hörn på formen på en sked. Låt vila så ca 30 minuter innan du vänder formen rätt. Låt stå 2 timmar.

​Hallontryffel
​90g hallonpuré
23g glykossirap
193g ljus choklad
25g smör

Smält chokladen. Värm purén tillsammans med glykossirapen. Tärna smöret. Mixa ner smör och choklad i purén. Fyll upp i en spritspåse och låt svalna. När hallontryffeln svalnat, fyll pralinskalen nästan hela vägen upp till kanten, lämna ca 1-2 mm. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Smält ca 100g choklad. Häll över pralinerna, dra med en skrapa och skapa ett lock över varje pralin. Låt stå över natten. Banka ur pralinerna ur formen. Skölj formen med varmt vtten och torka med en bomullshandduk. NJUT!



Likes

Comments