View tracker

Hej! Nu var det ett tag sen jag var här inne och skrev, men så blir det ibland. Jag har varit på praktik och hemma en vända i Tyskland, men idag firar vi min bror som fyllde 14 häromdagen. Det blev en tårta med bärmousse, vaniljkräm och färskostfrosting.

Ljusa bottnar:
4 ägg
3 dl socker
200g smör
500g vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 

3-4 dl mjölk

Vispa smör och socker. Knäck i ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg. Sikta och vänd ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölk. Fördela i tre smorda formar och grädda ca 25-30 minuter på 175 grader.

Bärmousse:
200g frusna bär
1 msk socker
3 msk vatten
3 gelatinblad
Ca 4 dl grädde

Vispa grädden fast. Koka upp bär, socker och vatten. Mixa till puré och sila. Värm upp igen, smält ner gelatinbladen. Låt svalna och rör ner lite grädde i purén. Rör ner lite till. Rör sedan ner purén i grädden, blanda ordentligt och låt stelna i kyl.

Vaniljkräm:
500g mjölk (ca 1/2 liter)
1 vaniljstång
120g äggulor
125 g socker
40g maizena

Rör ihop äggulor, socker och maizena. Skrapa ur vaniljstången, koka upp med mjölken. Rör ner mjölken i äggulorna. Häll tillbaks i kastrullen och låt sjuda tills krämen tjocknar. Sila ner i en kall bunke.

Färskostfrosting:
300g färskost
1 dl florsocker
1 dl grädde
1 msk vaniljpulver/arom

Vispa ihop allt tillsammans till en kräm. Spackla tårtan med ett tunt lager, ställ in i kyl. Ta ut tårtan efter 20-30 minuter och spackla ett lager till, fortsätt kyla och spackla tills du har ett lagom lager. Spritsa resterande kräm på kanten. Dekorera eventuellt med bär och födelsedagsljus.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej! Idag är det tisdag och kanelbullens dag! Världens bästa dag ju! Jag börjar inte förrän 12:40 idag så jag passade på att köra en liten sats med bullar imorse. Det blev till och med en krans! Inte så snygg, men ändå.. haha!

Kanelbullar
50g jäst
5 dl mjölk/vatten
150g smör
1 ägg
Vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, ganska stor. Värm mjölken och smöret till ca 37 grader eller fingervarmt. Rör ner i jästen och låt stå en stund. Börjar jästen bubbla så lever den och det är bara att köra på. Rör ner lite vetemjöl i taget tills du har en kladdig deg. Rör ner ägget och ta i lite mjöl till. Lägg över en bakduk och låt jäsa ca 40-45 minuter. Ta ut degen på mjölat bord och dela i två delar. Låt vila och gör fyllningen. Kavla ut en av degklumparna. Bred på fyllning, inte så tjockt, och gör ett treslag (bild nedan). Kavla till degen så den inte är så tjock. Skär strimlor på längden och gör knutor, (förhoppningsvis ligger videolänk nedanför nånstans). Kavla ut och bred på fyllning på andra degbiten. Rulla denna biten tight. Rulla till en jämn orm och forma till en cirkel på ett bakplåtspapper. Klipp sedan och fläta kransen. Pensla med uppvispat ägg och strö på t.ex pärlsocker, rörsocker, farinsocker. Kransen ska bakas i ca 20-25 minuter i 200 grader, och bullarna ca 8 minuter på samma temperatur.

Fyllning
350g smör
1 dl socker
4-5 msk kanel

Rör ihop tills allt gått ihop.

Bilden ovan är lånad från Tidningen Hembakat.

https://youtu.be/3IEtZQIIzfo

Likes

Comments

View tracker

​Hej!

Idag har jag gjort något gott, nämligen muffins med marmelad i! Vi har en massa marmelad med päron/kanel och päron/ingefära. För att göra gång på lite av det fick jag en idé - muffins! Dem blev väldigt saftiga och goda, helt otroligt. 

Päron/kanel-muffins
240 ​g vetemjöl
3 tsk bakpulver​
2 dl strösocker 
2 ägg
1 dl mjölk 
100g smör​
2 1/2 dl marmelad

Vispa ägg och socker luftigt. Vispa ner mjölk och smör. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Vispa snabbt ner marmeladen. Fördela i stora muffinsformar och grädda ca 20 min på 200 grader. 

Likes

Comments

Hej!

Häromdagen tränade vi på att göra olika typer av bottnar, äggskumsbaserade och fettbaserade. Jag gjorde drömrulltårta med en italiensk marängsmörkräm smaksatt med pepparmintsolja som fyllning. Mums! tyvärr hann jag inte ta någon bild eftersom dem såldes så snabbt, men det kompenserar jag för med ett inlägg med bara bilder ;)

Drömbotten
500g ägg
350g socker
200g vetemjöl
50g kakao
50g potatismjöl
8g bakpulver

Rumstemperera äggen, låt stå framme någon timme. Knäck äggen i en bunke och vispa pösigt med socker. Det ska bli vitt och fluffigt. Sikta de torra ingredienserna. Sikta sedan ner i äggen och vänd ner med en slickepott. Lägg bakplåtspapper på två plåtar, bred ut smeten jämnt och fint. Baka av i 210 grader ca 8-10 minuter. Strö över strösocker och vänd över på bakplåtspapper. 

​Italiensk marängsmörkräm
150g äggvita 
350g strösocker
175g vatten
25g glykossirap
500g osaltat smör

Koka upp vatten, glykos och socker. Häll äggvitorna i en glasbunke. när sockerlagen nått 117 grader, börja vispa äggvitorna på full fart. Låt sockerlagen koka till 122 grader. Häll sakta ner sockerlagen i äggvitorna med en tunn stråle och vispa till maräng. Låt vispa tills marängen är helt sval. Under tiden, tärna smöret. Fortsätt vispa och klicka i smöret, lite i taget. Droppa ev. i ca 15-20 droppar pepparmyntsolja, vispa lite till. 

När rulltårtan svalnat, bred på marängsmörkrämen. Rulla med hjälp av ett bakplåtspapper. Dekorera med smält vit choklad. Förvara i kyl. 


Likes

Comments

Nutellan eller nötkrämerna man köper i affären är ofta fullproppade med massa oljor, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, E-ämnen, färgämnen och Gud vet allt. Dessutom är dem inte speciellt hälsosamma.. Hur bra är det då inte att kunna göra egen hemma, hur enkelt som helst? På två-tre ingredienser bara!

Hemmagjord nutella
100g choklad, med kakaohalt på ca 60-70%
2 dl hasselnötsmjöl

Smält chokladen försiktigt i micron. Rör ner hasselnötsmjölet. Tillsätt lite socker i taget om det smakar beskt. Låt svalna och njut!

Likes

Comments

Hej! Nu var det ett tag sen jag skrev här, men det r för att det är så himla mycket att göra i skolan, och jag är väldigt trött när jag kommer hem på kvällen. Därför har det inte blivit mycket bakade här hemma, tyvärr. Men snart ska jag baka till mammas kräftskiva, jag funderar på hallonmoussetårta eller choklad & hasselötspaj. Svårt val! 

Men! Häromdagen i skolan gjorde vi praliner, något jag tänker dela med mig av. Nja, receptet i alla fall. Här måste man temperera chokladen, vilket man kan göra på två olika sätt. Den klassiska tableringen eller imp-metoden. Jag har bara använt mig av tablerings-metoden, och då behöver man en marmorskiva eller ett marmorbord, som vi har i skolan. Här använder jag mig av vit choklad, det är olika temperaturer för olika chokladsorter men här ser ni för vit choklad. Det är viktigt att ha en bra termometer som visar iaf upp till 50 grader. Enklast och bäst är att använda sig av en micro, värm 20-25 sekunder i taget och rör om mellan varven. Jag använde ca 250g choklad till skalen och 100 till locken. 

​imp-metoden
Finhacka chokladen. Värm halva mängden​​ choklad till 40 grader. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 25-26 grader. Värm upp till 28-29 grader. Nu är chokladen tempererad. 

​Tableringsmetoden
Värm chokladen till 40 grader. Häll ut två tredjedelar av chokladen på marmorbordet. Stryk fram och tillbaka med en palett eller en skrapa tills chokladen börjar stelna och strecka sig. Skrapa upp chokladen i bunken med resten av chokladen och värm till 28-29 grader. Nu är chokladen tempererad. 

Ta fram en pralinform. Gnugga ren med bomull eller en bomullshandduk. ​Fyll formarna med chokladen och se till så det finns choklad på alla kanter i själva pralinformen, där du ska gjuta pralinen. Vänd formen upp och ner över ett bakplåptspapper, låt all överflödig choklad rinna av och skrapa rent formen med en skrapa. Låt stå upp och ner, vila ett hörn på formen på en sked. Låt vila så ca 30 minuter innan du vänder formen rätt. Låt stå 2 timmar.

​Hallontryffel
​90g hallonpuré
23g glykossirap
193g ljus choklad
25g smör

Smält chokladen. Värm purén tillsammans med glykossirapen. Tärna smöret. Mixa ner smör och choklad i purén. Fyll upp i en spritspåse och låt svalna. När hallontryffeln svalnat, fyll pralinskalen nästan hela vägen upp till kanten, lämna ca 1-2 mm. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Smält ca 100g choklad. Häll över pralinerna, dra med en skrapa och skapa ett lock över varje pralin. Låt stå över natten. Banka ur pralinerna ur formen. Skölj formen med varmt vtten och torka med en bomullshandduk. NJUT!



Likes

Comments

Hej!

Nu var det ett tag sen jag skrev något här, men det är för att jag har sommarjobbat! Och idag började jag skolan "på riktigt", så förhoppningsvis kommer jag snart börja dela med mig av grejer vi gör i skolan. Nu kommer vi ha tre hela dagar i bageriet, var av 3 timmar kommer handla om choklad och konfektyr! Så spännande!

Men nu till något annat, i helgen gjorde jag smulpaj, typ det godaste och enklaste som finns (tycker jag). Jag gjorde med blåbär och hallon, en kombination som aldrig någonsin kan slå fel. Blåbären plockade farmor när hon var iväg på en av sina bärplockningsutflykter.
När jag gör smulpaj så höftar jag ganska mycket, därför är det svårt att skriva mått, men det är cirka och ni får känna efter när den känns bra. Degen ska gå ihop nått så när när den är färdig.

Smulpaj
ca 700-800 g bär
ca 450-475 g smör, mjukt
ca 8-9 dl havregryn
ca 8-9 dl vetemjöl
1/2 dl sirap

Lägg bären i en pajform eller flera små. Strö över maizena/potatismjöl för att suga upp vätskan om det är frysta tinade bär. Dela smöret i bitar och knåda ihop med sirap, mjöl och havregryn tills degen går ihop. Ta i mer mjöl eller havregryn för att få den så som du vill. Strö över rikligt med smuldeg över bären och grädda ca 15-20 minuter på 200 grader.

Likes

Comments


Hej!

Det finns många klassiska smakkombinationer. En av dem är choklad och hallon - sött möter syrligt - och det är en av mina favoriter. För ett tag sen hade jag 100% dille på att göra cupcakes, och för några dagar sen frågade min syster om jag inte kunde göra det igen, det var ju så längesen. Så idag satte jag igång, chokladmuffins med hallonsmörkräm.

Muffins
75g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker 
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
0.75 dl kakao
1.5 dl varmt vatten 

Vispa smör och socker. Tillsätt vaniljsocker och äggen, ett i taget. Sikta ner mjöl och bakpulver och vispa lite så det blandas. Blanda kakao och vatten i en skål, rör ner i smeten. Fyll minimuffinsformar till 3/4 och grädda ca 13-14 minuter på 180 grader.

Hallonsmörkräm
225 g smör
5 dl florsocker
1-2 msk mjölk/grädde
50 g hallon

Vispa smör och mjölk/grädde, tillsätt lite florsocker i taget. Mixa hallonen och pressa genom en sil ner i smörkrämen, vispa ordentligt och rör om med en slickepott. Spritsa på muffinsen och dekorera med t.ex ett färskt hallon, citronmeliss, mynta eller lite pudrat florsocker.

Likes

Comments

Hej!

Jag tittade igenom bilderna på minneskortet i min kamera, och hittade några bilder jag ville dela med mig av, eftersom dem är så mysiga. Kan bilder på bak vara mysiga? Jag tycker dem är mysiga!

På bilderna är det muffins med äpplen stekta i kanel och socker. Äpplena i sig är verkligen hur gott som helst, och funkar perfekt att äta med vaniljglass till exempel.

Likes

Comments

Hej!

På många håll i vårt vackra avlånga land är det väldigt varmt just nu, och därför är det viktigt att se till så man dricker extra mycket! Helt vanligt vatten med några isbitar och en bit citron är nog det bästa jag vet en varm sommardag, men idag var jag sugen på något som smakar mer. Det var på tok för varmt för att jag skulle orka äta lunch.. Men denna drinken (utan alkohol) är helt perfekt! Smakar mer än vatten och är otroligt svalkande!

Svalkande vattenmelondrink
300g vattenmelon
3/4 burk 7up eller Sprite
6-7 isbitar

Mixa vattenmelonen och is, tillsätt läsken. Häll upp i glas och njut! Kom ihåg att dricka mycket! Det går även bra att använda jordgubbar till denna!

Likes

Comments