View tracker

Hej hopp!

Nu är jag tillbaka igen, och mycket har hänt sedan sist. Har flyttat till Helsingborg och bor nu i min egna lägenhet!!!! Pluggar även Equality and Diversity Management på Lunds Universitet. Världens bästa program enligt mig. Men något som nästan ligger på samma nivå som plugger är matlagningen, som fortfarande ligger mig varm om hjärtat. Så idag bestämde jag mig för att börja skriva på bloggen igen, och vad passar bättre än världens godaste vegetariska lasagne? :D

Recept:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

x 300 g sojafärs

x 2 gula lökar

x 1 paket krossade tomater

x 2 msk tomatpuré

x Smör

x 2 grönsaksbuljong

x torkad basilika, oregano, timjan eller rosmarin. Bara välja och braka!

x 2 vitlöksklyftor

x salt och peppar

Ostsås:

x 8 dl mjölk

x 1 påse Triple Cheese, eller en annan starkare god ost!

x 5 msk mjöl

x smör


Glöm EJ köpa lasagneplattor!


Gör så här:

1. Fräs lök och sojafärs i en stekpanna. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, grönsaksbuljong, vitlöksklyftorna och sedan alla kryddor, inklusive salt och peppar.

Ostsåsen:

1. Smält ca 25 g smör i en kastrull. Tillsätt ca 2 msk av mjölet och vispa.

2. Tillsätt ca hälften av mjölken varefter du har i resterande 3 msk mjöl, och slutligen har i resterande mjölk.

3. Låt koka upp, och koka ett par minuter. Ha sedan i påsen med ost, men lämna kvar lite.


Varva ostsåsen med sojafärsen, börja med såsen, sedan ett lager sojafärs, osv till allt är slut. Glöm inte att ha med lasagneplattorna mellan varje lager! Häll slutligen på den resterande osten, på bilderna har jag glömt detta, vilket medförde till en lite bränd men ändå väldigt god lasagne! ;)

Låt lasagnen stå i mitten av ugnen i ca 30 min.

Servera med en god sallad.

Lycka till och smaklig måltid!!



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag bakade jag kakor med en vaniljmördeg, som jag dekorerade med kristyr som passar perfekt till alla hjärtans dag.

Recept:

Mördeg

x 225 g rumsvarmt smör

x 1 dl ekologiskt socker

x 1/2 tsk ekologisk vanilj bourbon

x 4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Vispa samman smöret och sockret.

2. Häll i vanilj bourbonen och vetemjölet. Knåda eventuellt ihop degen om den inte vill gå ihop.

3. Lägg degen i plastfolie och placera den i kylskåpet i en halvtimme.

4. Ta ut degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och ta ut hjärtan med en hjärtformad pepparkaksform. Har man inte det kan man klippa ut ett hjärta ur papper och skära runt :)

5. Lägg hjärtana på en bakplåtspappers klädd plåt. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 min. Låt sedan svalna.

Kristyr

x 6 dl ekologisk florsocker

x 2 ekologiska äggvitor

x citronsaft

Gör så här:

1. Vispa ihop alla ingredienser.

2. Dela upp kristyren i små skålar och färga dem med önskad karamellfärg.

3. Dekorera kakorna hur du vill! Låt kreativiteten flöda!


Glad Alla Hjärtans Dag!! 😄💗


Likes

Comments

View tracker

Hej! Nu i mello tider, vad passar bättre än goda hemma gjorda chips?!

Recept:

x 3 potatisar

x Solrosolja

x salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skala potatisen, och hyvla den till tunna skivor med en osthyvel.

3. Lägg skivorna på kökspapper och torka dem lite så överflödig vätska försvinner.

4. Lägg skivorna 'one by one' på en plåt med bakplåtspapper, och sätt sedan in i ugnen i 20 min.

5. Ta ut dem och pensla dem med solrosolja. Sätt sedan in dem igen i ca 10 min, tills dem fått fin färg.

6. Lägg dem på hushållspapper så den överflödiga oljan försvinner, krydda med salt eller valfri krydda.


Super gott och enkelt!

Lycka till! :D

Likes

Comments

Hej! Igår bakade jag hallon-och blåbärsmuffins med kardemumma och sedan crumble på toppen. Dem blev väldigt goda, perfekt för kompisfikan. Inte alls svåra, du kommer älska dem!

Recept:

Räcker till 12 muffins.

Muffinssmet

x 100 g smör

x 2 ekologiska ägg

x 2 1/2 dl ekologiskt socker

x 2 dl ekologisk mjölk

x 3 msk solrosolja

x 4 dl ekologiskt vetemjöl

x 1/2 tsk ekologisk vanilj bourbon. (Har en bild på denna längre ner, det blir en väldigt god vaniljsmak och man behöver inte lika mycket som med vanligt vaniljpulver. Dessutom är den kravmärkt.)

x 1 tsk kardemumma

x 2 1/2 tsk bakpulver

x 2 dl ekologisk hallon

x 1 dl ekologisk blåbär

Crumble

x 2 msk smör

x 1/4 dl ekologiskt vetemjöl

x 1/2 dl ekologiskt havregryn

x 1/2 dl ekologiskt socker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Medan smöret svalnar så kan man göra crumblen. Blanda smör, mjöl, havregryn och socker till en grynig deg.

4. Tillbaka till muffinssmeten: Vispa ägg och socker pösigt.

5. Vispa ner mjölken, smöret och oljan.

6. Blanda mjöl, vanilj bourbon, bakpulver, kardemumma och vänd ner det i smeten.

7. Varva blåbär och hallon med smeten i muffinsformar, gärna i en muffinsplåt. Då höjer dem sig fint i ugnen.

8. Toppa med crumble och grädda sedan i mitten av ugnen ca 15-25 min. Beroende på ugn.


Lycka till! :D


Likes

Comments

Tjenis! För några dagar sedan gjorde jag en egen ravioli fylld med basilika, citron, parmesan m.m. Första gången jag gjorde egen pasta och tyckte själv den blev lite för tjock, men det beror säkert på bristen av en pastamaskin. Till pastan gjorde jag en tomatsås, vars recept finns här.

Recept:

Ravioli

x 225 g ekologisk vetemjöl

x 125 g ekologisk durumvetemjöl

x 1 tsk salt

x 4 ekologiska ägg

Fyllning

x 180 g ricottaost

x 40 g riven parmesan

x ca 10 rivna färska basilikablad

x rivet citronskal från ett halv citron

x 1 tsk citronsaft

x salt

x peppar

Gör så här:

1. Blanda mjöl och salt, häll ut det på köksbordet och forma till en hög, gör sedan en fördjupning och lägg i äggen. Rör sedan runt i dem lite med en gaffel och knåda sedan ihop ingredienserna till en deg så den blir fast och smidig. Degen är bra när man inte fastnar med fingrarna, men den får absolut inte vara torr. Skär den i två delar och slå in delarna i plastfolie. Låt ligga i kylen i 1-2 timmar.

2. Om du har pastamaskin så kavla degen lite och börja köra den genom pastamaskinen, och vik den så du får en lång pastaplatta, kör den genom maskinen tills den är så tunn som möjligt.

Om du gör pasta med en kavel så lägg ut pastan på ett durumvetemjölat bakbord och kavla tills pasta är väldigt tunn, man ska kunna se igenom den. Kavla så mycket du bara orkar ;).

3. Rör ihop fyllningen genom att blanda alla ingredienser. Lägg ut ca 1/2 msk av fyllningen i små kulor med ca 5 cm mellan varje på nedre delen av den utkavlade degen. Pensla sedan vatten mellan och runt och vik över den övre delen och pressa försiktigt runtomkring. Om det uppstår luftbubblor, pressa ut dem försiktigt.

4. Koka raviolin i ca 3-4 min, kan krävas mer beroende på tjockleken.

Servera med:

Tomatsås

Sparris

Lycka till! :D


Första bilden: En av degbitarna innan den ska in i kylskåpet.

Andra bilden: Degen smått utkavlad.

Tredje bilden: Färdig pasta innan den ska kokas.

Fjärde bilen: Färdig rätt, serverad med tomatsås och sparris.


Likes

Comments

Här är ett recept på en tomatsås som passar väldigt bra till pasta! Otroligt god också ;)

Jag utgick från detta receptet, men jag skriver det här ändå.

Recept:

(Räcker till ca 3 pers)

x 400 g ekologiska krossade tomater.

x 3 msk ekologisk olivolja

x 1 liten ekologisk gul lök

x 1 ekologisk vitlöksklyfta

x 5 strimlade ekologiska basilikablad

x ca 1/2 tsk salt

x ca 1 tsk socker

Gör så här:

1. Värm upp olivoljan i en kastrull.

2. Halvera och skala löken och låt den fräsa långsamt i oljan. Krossa vitlöksklyftan och låt dem fräsa tillsammans.

3. Tillsätt krossade tomater, basilikablad, salt och socker. Lått puttra utan lock i minst en halvtimme, se till att den inte bränns.

4. Ta upp och antingen ät eller kasta lökhalvorna.

Servera med:

Pasta ravioli med basilika och citron, recept finns här.

Spaghetti eller en annan god pasta

Likes

Comments

Vad passar bättre som mellanmål än en smoothie? Kall, god och fylld med superbäret hallon!

Recept:

x 1,5 dl ekologiska hallon (spara 2-3 st till dekorering)

x 1 dl ekologisk mjölk

x 1 dl ekologisk yoghurt

x En skvätt olja

Gör här:

1. Häll i alla ingredienser i en bunke (spara några hallon till dekorering).

2. Mixa med en stavmixer tills allt är ordentligt blandat.

3. Häll upp i ett glas, och dekorera med hallonen.

Eventuellt kan man ha i en halv avokado!

Lycka till! :D

Likes

Comments

Heeeeej! Något som alltid är gott, och väldigt bra om man har några äggvitor över så är det maränger. Nedan finns ett recept på chokladmaräng.

Recept:

x 3 ekologiska äggvitor

x 2 dl ekologiskt socker

x 50 gram mörk blockchoklad

x 1/2 tsk ekologisk citron

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Smält chokladen i ett vattenbad på låg värme.

3. Medans choklad smälter häller du äggvitorna i en värmetålig skål (jag använde mig av en kastrull).

4. Sätt sedan skålen/kastrullen över en kastrull med sjudande vatten, börja sedan vispa. Häll i lite av sockret åt gången och vispa sedan i 5-10 minuter.

5. Ta skålen från värmen, och fortsätt vispa så den blir tjock och sval. Marängen är färdig när du kan hålla skålen/kastrullen upp och ner.

6. Häll sedan i den smälta chokladen i marängen och rör om en enstaka gång. Marängen ska INTE bli brun, utan få ett fint marmorerat utseende.

7. Klicka ut jämnstora klickar på en plåt med bakplåtspapper.

8. Sätt in i ugnen i en timme, tills de släpper bakplåtspappret.


Tips och tricks för att få den perfekta marängen:

x Tillsätt sockret lite i taget, annars blir marängen för kompakt. Om den blir rinnig och glansig har man haft i sockret för snabbt.

x Om du vispar med en elvisp, börja med låg hastighet tills skummet lyft, öka sedan hastigheten tills det blir en fast maräng.

x Citronsaft är bra eftersom det stärker äggvitan under vispningen.

x Använd alltid en rostfri skål, eftersom plastskålar samlar upp fet vilket leder till att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen.

Lycka till! :D

Likes

Comments

Tjenis! Tänkte vi skulle börja hela den här historien med lite bröd. Detta brödet har jag bakat 2 gånger, och även om det är vitt och tråkigt blir det väldigt gott med en klick smör på toppen. Passar perfekt till soppa, frukost eller fika och det är väldigt lätt att laga. I receptet är halva vetemjöl och halva rågsikt, går självklart att byta ut eller köra 100% av respektive sort.

Recept:

(Räcker till två bröd)

x 50 g jäst (Gärna ekologisk om möjligt)

x 4 dl ljummet vatten

x 4 msk honung.(Flytande eller fast spelar inte så stor roll, men var noga med att röra ut den fasta honungen ordentligt)

x 1 dl ekologisk solrosolja

x ca 5-6 dl ekologisk vetemjöl

x ca 5-6 dl ekologisk rågsikt

x 1 msk flingsalt

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i ljummet vatten, 37 grader, och rör ut jästen.

2. Häll i honungen och oljan. Häll sedan i lite av mjölsorterna åt gången. Degen ska bli smidig och lös, absolute inte hård och kompakt. Om du har en maskin, arbeta den ca 10 minuter. Annars får man göra det för hand :)

3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, detta tar ca 1 timme.

4. Lägg upp degen på ett rikligt mjölat bakbord och dela det i två delar. Vrid sedan degbitarna några varv. Lägg upp det på en plåt med bakplåtspapper, låt sedan jäsa ytterligare 45 min.

5. Medan degen jäser, sätt ugnen på 175 grader. Innan brödet sätts in lägg en oöm plåt längst ner i ugnen med kallt vatten. Brödet får då en fin hård skorpa. Grädda i ca 50 min, kan krävas mer. Brödet är färdigt när det fått en fin gyllenbrun yta.


​Lycka till! :D



Likes

Comments