Økonomi

Det er ikke flust av økonomiblogger som passer nybegynnere der ute. Jeg tenkte derfor å tipse om mine norske favoritter! 

 PengebingenSpardama,og Pengesnakk skrives så cidt jeg vet alle av damer - mon tro om det er vi damene som holder i tøylene når det kommer til privatøkonomien? Samtlige er oversiktlige og fine hva gjelder tall og status samt at de alle kommer med gode tips til forbedringer i privatøkonomien. 

I tillegg er Pengevett et fint forum for diskusjon av økonom, Finanssans har flere fine artikler om økonomiske begreper samt en del gode råd. Til slutt vil jeg tipse om siden Restemat - vi kan vel alle bli flinkere til å spise opp maten vår, og utnytte det vi handler bedre!  Bra for miljøet og for økonomien! 


Kom gjerne med tips til flere fine nettsider eller blogger i kommentarfeltet! God søndag!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Mat

20 liter blåbær og 1 liter villbringebær snart klar for fryseren! Vi hadde barnevakt i formiddag og dro i skogen for å lufte hodet og plukke bær i samme slengen! Det er så fantastisk å ha mulighet til å fylle fryseren med naturens gaver! Jeg tenkte å ta en tur i mårra også - så får vi se hva sluttresultatet blir! Det eneste som er kjipt med å plukke bær er at man må rense dem i ettertid... Det blir altså kveldssyssel for mor her i huset i kveld! Ha en fin lørdagskveld da dere!

Fikk forresten nesten han her med i bærbøtta!

Likes

Comments

Og her er delvis grunnen...

Vi har jo satt av 780,- mnd på "husholdninger,  herunder renholdsprodukter og hygienartikler samt alt som ikke passer innunder "mat og drikke". Tror det må en justering til her etterhvert, men for nå - denne posten er allerede overskredet i August. jmJeg var på Obs! i går- da jeg visste at de hadde tilbud på sekker med toalett- og tørkepapir, og på frisk frukt og bær. Jeg endte med 3 sekker toalettpapir, 1 sekk tørkepapir, 3 poser med frukt,egg (som også var på tilbud) samt 1 pose med bind (Always - som jeg egentlig ikke liker, var også på tilbud). Nå har vi dopapir og bind i lang tid fremover- så det slipper jeg nok å kjøpe de neste månedene. Sånn sett har vi totalt sett spart - og det vil forhåpentligvis se bedre ut i regnskapet om man ser året under ett... Og målet er jo å spare penger på sikt - det må være lov å planlegge frem i tid - så lenge man faktisk har de pengene man bruker.

  • 564 Lesere

Likes

Comments

Matplanlegging

1. August - vi starter med regnskap i dag!!! Alt som handles skal inn i et google-doc, som regnes mot budsjettet, så vi til enhver tid kan følge med på hvordan vi ligger an denne måneden! Håper å kunne vise litt stats etterhvert - jeg må bare finne noen egnede diagrammer etc.. Ukehandel står på planen i dag - og handlelista er skrevet og jeg er klar. Det er fortsatt en god del igjen i skuffer og skap i heimen, så det er ikke stort som skal handles inn denne uka. Det er egentlig bare behov for frukt og grønt, samt bleier! Det tar vi derfor med oss når vi skal ut å trille tur - så sparer vi bilen den turen!

Ukas matplan - litt kjedelig denne uka også - i og med at målet er å få brukt mest mulig av det som er i skap og skuffer. Neste uke må kreativiteten frem - tar gjerne imot tips på billige, næringsrike middagsretter som metter (stort pluss om de passer junior, og også om de kan lages stort og fryses i porsjoner!)

Sist uke laget jeg opp flere porsjoner med spaghetti med kjøttsaus til junior. Hadde oppi litt ekstra gulrot og moste sammen med tomat, karbonadedeig, litt krydder og godt smør. Hele smørja ble fordelt på posjonsposer med ziplås. Det er fremdeles igjen et par stykker så jeg tenkte han får det i dag, og så lager jeg opp en del laks og grønnsaker på samme måte slik at han kan få det de dagene det ikke passer at han spiser det samme som oss. Ser for meg at svinefilét kan bli i drøyeste laget enda, og suppe blir kanskje litt sølete - så det blir mye fisk denne uka! Heldigvis gjør det ikke så mye om de små får det samme flere dager på rad -her i huset er det egentlig bare en fordel så han får vent seg ordentlig til smaken! 


Ha en fin uke da dere! 

Likes

Comments

Matplanlegging, Frokost, Barn

​Vi er svært dårlige til å spise frokost. Når jeg er på jobb ender jeg ofte med å må spise frokost med det samme jeg kommer på jobb - fordi jeg er jo sulten, men har ikke rukket det før jeg dro. Mannen hopper elegant over det hele. Nå som jeg er hjemme i permisjon har jeg laget en rutine på å lage en smoothie hver til oss om morgenen - og det er jo SÅ godt. Håper at budsjettet tillater å fortsette med det. Nå i det siste har det jo vært så billig vannmelon å få tak i,, pluss at den er jo så god nå på sommeren. Det har derfor vært mye vannmelon i smoothiene, og ellers litt av det vi ellers har hatt liggende, både druer, banan, bringebær, honningmelon, plommer og annet har havnet oppi., Et godt tips er å ha lit havregryn eller lignende i, slik at den metter litt mer,. Jeg synes det er godt å ha i litt kesam, kulturmelk eller yoghurt i tillegg. Ser for meg at nå som det går mot høst blir frukten byttet ut med grønnsaker, slik at vi holder oss til det som er i sesong. Tror også vi må en tur å plukke både blåbær, rips og kanskje villbringebær. 

Jeg har vært flink å kuttet opp frukten jeg skal bruke kvelden før, legger den i zip-pose (som helt fint kan skylles og gjenbrukes flere gang) i kjøleskapet. Noe av  frukten eller bæra har jeg lagt i fryseren kvelden før, slik at ca halvparten av det som skal i har vært frosset, og den andre halvparten bare kaldt. Ved å gjøre det slik har jeg ikke trengt å ha i noe juice heller!

Junior synes også det er stor stas med smoothi,e, men han synes fremdeles at de kjøpte på pose er mest stas - litt usikker på om det er på grunn av smaken eller fordi de er lettere å spise selv. Jeg har uansett gått til innkjøp av fem slike squeezy-poser som man kan vaske og bruke flere ganger, så får vi se. Venter på at de skal komme i posten (det ble kjøpt på Ebay, så det tar nok noen dager... 


Det er forøvrig tilbud på slike smoothie-poser til barn på Obs denne uka, 10 stk for 89,- så vi skal på Obs en tur i dag og fylle opp skapet. Jeg har fått med meg at ingerindubai (les: min absolutte favorittblogger) har fått refs av mammapolitiet for å gi datteren slike, men jeg innrømmer gjerne at junior her også får sånne - han ELSKER dem, 


Likes

Comments

Økonomi, Budsjett, Sparing

Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på å sette opp et skikkelig budsjett, og gjøre det jeg kan for å holde det. Jeg har forsåvidt også satt opp budsjett for husholdningen tidligere, men uten å ha mannen med på laget har det vært vanskelig å være streng og fulgt det, slik at det fort har blitt et restaurantbesøk, takeaway eller at vi har handlet noe vi egentlig ikke hadde bruk for. I og med at vi nå er innstilte begge to på at vi er nødt til å skru igjen pengekrana litt har vi sammen satt oss ned og laget et budsjett. For noen er det sikkert et høyt budsjett på enkelte poster, mens for andre er det kanskje magert enkelte plass. Dette er et budsjett som vi og vår lille familie skal følge, så det er ikke sikkert det passer for alle. Vi har valgt å legge vekt på at sønnen vår ikke skal mangle noe, og heller innskrenke veldig mye for oss selv. Vi har også satt opp barnehageutgifter i budsjettet, selv dette ikke starter å løpe før i september, Da har vi en liiiiten buffer der allerede. Slik ser budsjettet ut:

På innposten har jeg ført inn hva vi overfører til vår felles regning og brukskonto hver måned. Resterende av inntekt får til eget bruk (for min del går det til telefon, et besøk hos Face-klinikken for forming av bryn i blant samt egen sparing dersom det er noe til overs). Jeg fører over 1000,- mer enn mannen, fordi jeg får barnetrygden inn på min konto.

Av faste utgifter har vi en ganske høy post på bolig. Vi eier leilighet selv, og betaler mye i lån, samt at felleskostnader også går inn under her. Hverken forsikringer, strøm, kommunale avgifter og NRK-lisens betales månedlig, men vi har satt det opp slik sånn at vi setter av penger til dette hver måned likevel. Av strømmetjenster har vibåde Spotify, HBO og Netflix, samt at vi betaler for Jottacloud for skylagring. Vi kunne sikkert kvittet oss med noe, men alt er noe vi bruker ukentlig, så foreløbig lar vi abonnementene gå..

Av variable utgifter har vi valgt å ta utgangspunkt i SIFO sitt referansebudsjett, som du finner her. Vi har justert postene slik at de passer oss. Vi kutter inn på klær og sko, og prioriterer bare til junior en periode, personlig pleie og kollektiv reise tar vi fra "egne midler" ikke felles samt at vi ikke setter av noen ting til møbler, og heller ikke noe til mediebruk og fritid ut over strømmetjenester og mobilbruk som går av "egne midler".

Bufferkontoen er pr nå helt tom, så det skal bli godt å få inn litt der. Det er en kombinert sparekonto og bufferkonto, og den vil bli brukt til oppdukkende utgifter som vetrinærutgifter, verkstedsutgifter (la oss håpe at ingen av disse dukker opp i nærmeste fremtid) og også dersom junior trenger klær utover budjsettet. Som nevnt tidligere skal ikke dette prosjektet gå ut over ham i stor grad.

I første omgang skal dette budsjettet gjelde frem til nyttår, så skal vi ta en vurdering og eventuelt endre litt da. Vi har også bestemt oss for å ta en check-in hver søndag, samtidig som vi planlegger mat for kommende uke. Det kan derfor komme en oppdatering av budsjettet tidligere enn nyttår. Vi har forresten laget budsjettet i google drive, slik at vi enkelt kan legge inn tall i regnskapet i samme regneark med det samme vi har handlet noe. Føring starter 1.august - ønsker oss selv lykke til - tror dette skal gå helt fint 😊

Likes

Comments

Matplanlegging, Ukeplan

Det er nok på matbudsjettet vi kommer til å merke innskrenkingen best. Vi har plukket det vi har hatt lyst på når vi har vært i butikken, det være grønsaker, frukt, snop og brus. Begge oss voksne har drukket aaaaalt for mye brus, og det er det nå slutt på. Vi kjøpte oss en SodaStream for lenge siden, den skal nå få kjørt seg. Jeg tror imidlertid at vi må tillate oss en flaske Cola eller Cola Zero i blant skal dette gå over lengre tid.

Jeg har i dag foretatt en opptelling i skuffer og skap, ryddet og organisert både fryser og matskap og fått en oversikt over hva som befinner seg i skapene. De første to ukene skal vi klare oss på stort sett det som finnes i hus allerede, med litt supplering til middag samt at vi må handle til frokost og lunsj. Mannen får lunsj på jobb, så foreløbig trenger vi ikke tenke på matpakker da jeg har ferie og spiser hjemme.


​Planen er at junior skal få omtrent det samme som oss. Til nå har han stort sett spist grøt, moste grønnsaker og vi har begynt å smake på middagsglass - noen med veldig stor suksess, andre ikke. Planen for denne uka er ihvertfall at han får omtrent det samme som vi spiser, med noen justeringer enkelte dager. De dagene vi skal bort tar vi med ferdige middagsglass for enkelthets skyld. Jeg er ikke så dreven at all barnemat i hjemmet er hjemmelaget, ei heller økologisk - men kanskje kommer vi dit. Foreløbig tenker jeg at alt hjemmelaget han får er bra og at det ikke er noen krise om det ikke blir det hver dag (Er du ute etter gode, supersunne oppskrifter til barnemat har du altså kommet feil plass).

Likes

Comments

Økonomi

Enkelt og greit fordi det er nødvendig. Vi har helt greie inntekter begge to. Vi eier leiligheten vi bor i (riktignok eier banken foreløbig en større del enn oss), samt at vi eier en bil. Økonomien vår er med andre ord egentlig helt ok. Vi klarer å betale regningene våre, sånn stort sett bestandig til forfall. Noen ganger hjelper kredittkortet oss der altså, men vi klarer som regel bestandig å skrape sammen slik at vi ikke har noen større røde tall. Ingen av oss har betalingsanmerkninger, og gjelda vår er samlet i ett huslån i banken (hvor også billånet nå er inkludert) samt et privat lån til familie som hjalp oss med egenkapital da vi kjøpte leilighet. Vi har spart i BSU og vi har hatt råd til ferie så og si hvert år dersom vi har ønsket det. I fjor høst fikk vi en nydelig liten sønn, et gledelig tilskudd til vår lille familie, som fra før bestod av meg, mannen min og en blandingshund av medium størrelse. Lillegutt koster litt penger, men jeg skal ikke legge skylden over på ham for at vi i dag må revurdere forbruket vårt. Vi har akkurat lagt bak oss en måned med en del større utgifter enn vanlig, og vi ser at vi må legge en plan slik at vi er rustet til flere av denne typen måneder i fremtiden. Vi gikk på en smell med en stor tannlegeregning , hunden måtte til vetrinæren - og det er som kjent ikke billig dersom man må gjøre noe - samt at bilen måtte inn på verksted for en reparasjon. Totalt havnet vi da på utgifter på ca 27 000 vi ikke hadde tatt høyde for. Jeg vil ikke stresse over slike ting i fremtiden, så jeg tenker det er lurt å prøve å sette av litt hele tiden slik at vi ikke behøver å vente med slike ting når det dukker opp. Også er det jo litt gøy å klare å spare av litt ekstra hver måned. Kanskje blir det også nok til å gjøre noe gøy, eller investere i en større bolig etterhvert..

Likes

Comments