Header

Någon gång i vintras började jag få upp ögonen för Balkan-länderna. Främst Montenegro som fick mer och mer plats i media och som ofta beskrevs som "det nya Kroatien". Vilket självklart fick mig att bli ännu mer intresserad då jag fattade stort tycke för Kroatien när jag var där för två år sedan.

Eftersom jag inte tog någon semester under sommaren insåg jag att en resa genom södra Europa kanske ändå fick vänta till 2018. Dels på grund av semestern (man vill ju åka när det fortfarande är fint väder) och dels på grund av mitt planeringsbehov. Ska jag resa vill jag researcha lång tid innan, jämföra städer och länder för att sedan besluta mig för det bästa. Om än jag är öppen för spontanitet är planering A och O för mig.

När sommaren led mot sitt slut (och min kropp också kanske. Nej inte så hemskt som det låter, jag var bara trött efter en lång jobbsommar) så beslöt jag mig för att ta två veckors ledigt i början av september. Fortfarande bra väder men med mindre turister. Planeringen började i samma veva som jag lämnade in ansökan om semester. Gamla resetidningar och sökningar på Pinterest och resebloggar stod för de mesta av min tid. Ska man göra en bra research kan man inte bara luta sig åt en sökmotor. Chansen att hitta något mer intressant ökar ju stort om man använder sig av fler. Sagt och gjort - Pinterest sökningar liknande "Tips for Balkan", reportage i resetidningar och sökningar på Google gick varmt veckorna innan. Till slut hade jag fastnat för ett par ställen jag ville besöka. Jag visste att jag bara hade två veckor på mig och för att slippa flänga runt och stressa bestämde jag mig för 5 olika ställen, med chans till att stanna eller besöka något närliggande område då jag hade fler dagar att utnyttja.

Flyg ner hade jag redan börjat luska i och enklast var att flyga Stockholm - Dubrovnik då jag först och främst landar längst ner i Kroatien och har nära till de destinationer jag beslutat mig för, men allra främst för att det var billigast och smidigast. Direktflyg från Sverige till Montenegro och Bosnien är få, för att inte tala om Albanien dit de ännu inte går några flyg alls från Sverige (Nästa sommar börjar de dock med direktflyg!!).

Eftersom jag har två tågluffar i bagaget och fullkomligt älskar möjligheterna med ett Interrail-kort var tanken först att det skulle bli tredje gången gillt. Kort om Interrail: Du köper en "tågbiljett" och väljer bland annat mellan 5 resdagar inom 15 dagar, 15 resdagar inom en månad osv. Detta kort kostar ett par tusenlappar men det enda du behöver lägga till sen är alternativa sittplatsbokningar på tågen. Förutom kostnaden, varför är Interrail så bra då? JO, för att du kan sedan ladda ner en app och se alla tåg som ingår, se tidstabeller för tågen (offline!) och du får även andra erbjudanden på till exempel olika boenden eller buss och båt i olika länder. Därför var tanken även denna resa skulle bli en tågluff från en början men ju mer research jag gjorde, ju svårare insåg jag att det skulle bli.

Till att börja med: Tågrälsen i Kroatien sträcker sig endast till Split, vilket ligger i norra delen av landet, och mina resplaner var planerade att börja i södra Kroatien. När jag sedan kollade upp länderna omkring insåg jag att tågen är få, nästan obefintliga, och efter ytterligare research insåg jag att 10 av 10 reviews online inkluderade "resa med bil" eller "resa med buss" i dessa länder. Jag, livrädd för att åka buss i länder med halvtaskiga vägar, hade inget val längre. Det blev lite som ordspråket "ska man vara fin får man lida pin". Fast "vill man resa och uppleva saker får man riskera lite". Så buss blev det.

Dubrovnik (Kroatien) - Mostar (Bosnien) - Kotor (Montenegro) - Budva (Montenegro) - Sveti Stefan (Montenegro) - Dubrovnik (Kroatien)

Till slut föll valet på dessa destinationer. Ska man sitta på en buss mellan platserna man vill besöka får man kapa listan rejält. Sparade såklart bara det allra bästa kvar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Europa, Tips, Balkan

När jag var i Dubrovnik förra månaden strosade jag runt i Old town då jag plötsligt hamnade framför denna skylt. Då jag gjort research för Dubrovnik innan hade jag mina aningar om vad det var för något, men var inte helt hundra, så jag följde gladeligen efter pilarna. 

Och det var som jag trodde! Beskrivningen ledde till Buza bar genom ett hål i muren. Detta är kanske Dubrovniks mest kända bar då man har, precis som skylten säger, en helt fantastiskt utsikt över Adriatiska havet och kanske det allra bästa: möjligheten att beställa en öl och sedan hoppa rakt ner i havet från baren.

Det är mycket folk men en väldigt lugn och avslappnad stämning. Bara en mur skiljer baren och Old town ifrån varandra men det känns som flera hundra meter.

Här kan man spendera timmar blickandes ut över havet. 

Likes

Comments

..att veta att den enda du behöver ta hänsyn till är dig själv. Är du sugen på skräpmat? Gå och köp det. Är du trött när alarmet ringer på morgonen? Sov ut.

..att sätta sig på en restaurang, utan wifi på mobilen och med en bok i handen. Beställa in mat och ett glas vin samtidigt som tankarna försvinner bland människorna som går förbi. 

..att det jag upplever är bara MINA egna upplevelser och ingen annans. Om man är fler påverkas man lättare av varandra och är det någon som inte gillade stället ni just besökt så kommer man att påverkas, vare sig man vill eller inte. Nu kommer mina historier bara vara mina och ingen annans. Jag kommer att berätta om mina tankar, mina upplevelser och endast mina egna känslor när jag berättar om ett resmål när jag kommer hem. 

..att du måste, måste, måste ta för dig. Reser du ensam har du ingen annan att förlita dig på och behöver du hjälp med något måste du fråga. Jag känner att för varje gång jag reser ensam så växer jag som person. För varje gång vågar jag fråga mer och för varje gång blir det lättare och lättare. 

..att du träffar enormt spännande människor. Att lyssna på den politiska situationen i Argentina, att få berättat för dig hur det är att fly från ett land i krig eller att höra på historier från en tio-månaders lång resa genom Europa är fantastiskt. Aldrig har livet och kulturen utanför Sveriges varit så intressant för mig som när jag flyttade utomlands för snart fyra år sedan. Det är dessa historier som får mig att vilja resa ensam varje gång. Självklart kan du få det berättat för dig om du reser i grupp, men chansen är större är det händer om du reser ensam. Du kan dessutom träffa människor nästan överallt. På ditt boende, på bussen, på gatan, på en restaurang, på stranden. Och alla har minst en historia att dela med sig om. 

..att du växer enormt mycket som person. Du lär dig hantera situationer du aldrig kanske varit med om, du lär dig lita på dig själv i svåra lägen och du lär dig främst hur du själv fungerar. Reser du ensam har du dessutom all tid i världen till att fundera och reflektera om saker du aldrig kanske haft tid till innan. 

..att du inser att det finns så mycket mer utanför din inrutade vardag.

Likes

Comments

Tips
Filt

Det absolut bästa och mest användbara jag haft med mig på mina tågluffar är en filt. En tunn, liten 9-kronorsfilt från IKEA. Mer än så behövs inte. Perfekt att dra över sig på tåget när det drar kallt och perfekt att ha på hostlet när sängarna känns ofräscha. Kan användas när man vill sitta i gräset en solig dag eller som jag så många använt den till: som en extra jacka när jag väntat utomhus på tågstationer sena kvällar.

Extern mobilladdare

Kanske det mest självklart för let's face it: Någon gång under resans tid kommer man att hamna på ett tåg helt utan uttag. Eller ett hostel där det enda uttaget finns vid dörren och du delar rum tillsammans med tre andra personer som alla också vill ladda sin mobil.

Resedagbok

Jag är så otroligt glad att jag inför min första tågluff köpte med mig en tom dagbok som jag sedan fyllt på med mina resehistorier. Varje dag under resans gång skriver jag om vad jag gjort, mina känslor och olika upplevelser. För att sammanfatta allt när du är hemma gör oftast att många känslor uteblir och du glömmer saker. Det är fantastiskt att bläddra tillbaka i boken och minnas varenda detalj från den dagen.

Pocketböcker

Även om man inte är en bokmal är det bra att ha med sig något att göra medan man sitter på tåg och medan man väntar. För man kommer att spendera lång tid på resande fot och när man gått igenom alla sociala medier fem gånger om är en bok det bästa sättet att koppla av och fördriva tid på.

En ryggsäck för dagsutflykter

Jag skulle aldrig klara av att resa länge med en handväska hängandes över axeln. Varje dag går man oftast långa svängar och en ryggsäck gör det enkelt att vandra på som vanligt. Fyller upp den med kamera, vatten, snacks, laddare och andra nödvändigheter. Dock viktigt att tänka på ficktjuvar så ett tips är att bära ryggsäcken på magen vid folktäta platser. Jag använder min Fjällräven Kånken som är i perfekt storlek men till nästa resa funderar jag på någon annan ryggsäck med stöd vid höften.

Bekväma skor

Med tanke på hur mycket man promenerar är bekväma skor ett MÅSTE. Jag brukar ha med mig mina joggingskor och ett par sneakers. Utan de skulle mina fötter inte orka med mer än en dag. Sedan packar jag alltid ner antingen ett par tofflor eller flipflops att ha om man besöker stranden eller till att ha på sig i korridorerna på sitt hostel.

Likes

Comments

Europa, Tips

I slutet av maj flög jag, tillsammans med min mamma, ner till Amsterdam för en weekend på fyra dagar. Vi båda har varit där innan och anledningen till att vi valde att åka dit ännu en gång var helt enkelt för att vi båda fastnade för denna fantastiska stad redan första gången. Här är min lilla reseberättelse:

Vi landar i Amsterdam tidig eftermiddag och hoppar i en taxi ut till hotellet som tar cirka 15 minuter. Hotellet ligger en bit ut men men det gör inte så mycket då vi har planer på att hyra cykel under vår vistelse.

Vi mjukstartar vår weekend med att promenera med riktning på Vondelpark - en stor, populär park nära centrum. Det fullkomligt kryllar av människor - många tränar och en del spelar musik men de allra flesta sitter på en filt i gräset och njuter. Vädret är så bra som en vårdag bara kan vara med strålande sol och svaga vindpustar. Det luktar vår när doften av blommor och cigarettlukt blandas. Det är just därför jag älskar en weekend under våren - man får alltid en härlig försmak av sommaren.

När vi promenerat runt ett bra tag hoppar vi på en spårvagn för att ta oss innanför kanalerna, det vill säga centrala Amsterdam. Ett lyckorus spritter genom hela kroppen när jag ser vattnet och alla vackra byggnader. Äntligen! Denna stad är verkligen en fröjd för ögat.

Lagom till middagstid slinker vi in på en uteservering nära Dam-torget och beställer in fish & chips och hamburgare.

Solen speglas i vattnet och innan vi beger oss mot hotellet igen sitter vi länge vid torget och njuter.

Dag två i Amsterdam visar sig bli minst lika bra vädermässigt som dag ett. Solen tränger sig igenom gardinerna på hotellet och på en sekund glömmer jag bort hur trött jag är och börjar istället att göra mig i ordning för dagen.

Vi hyr cyklar via hotellet som jag egentligen kan tycka är rätt dyrt - men då jämför jag med priserna i Mexiko som låg på cirka 40 kronor per dag. I Amsterdam där det finns fler cyklar än bofasta människor får det kosta vad det kosta vill. Jag ska också glida fram på två hjul med vinden i håret och spara den där extra energin som man gör av med om man promenerar överallt. Många hotell i Amsterdam har cykeluthyrning vilket gör det lätt för turister att få tag i.

Sagt och gjort! Vi hoppar på cyklarna och beger oss mot centrum. Jag är lite nervös då jag sett hur fort det går och har vid mer än ett tillfälle varit nära på att förlora en tå av förbisusande cyklister. Dessutom kan jag ju inte kalla mig en van cyklist då jag knappast spenderar många timmar om året på en. Men det gick över förväntan! I Amsterdam finns till och med trafikljus för cyklister vilket gör det otroligt mycket enklare vid korsningar och där man inte får hjälp av trafiksignaler signalerar man bara med armarna vilket underlättar för både en själv och medtrafikanterna Staden är väl utrustad med cykelbanor och man känner sig otroligt trygg på sadeln.

Vi cyklar ett helt varv i Vondelpark innan vi inser att vi missat avfarten ut från parken redan ett halvt varv innan. I parken finns gott om plats för cyklar och fotgängare så vi kan stanna när vi vill för att fotografera. Det är väldigt lugnt i parken, staden har inte riktigt vaknat till liv än.

Vid Singel-kanalen ligger Bloemenmarkt - en flytande blommarknad. Holland som är känt för sina tulpaner har självklart en blommarknad mitt i stan. Vi parkerar cyklarna och promenerar tvärsöver gatan för att kolla in alla tulpaner, frön och blomlökar som säljs. Här finns allt du kan tänka dig i blomväg.

Vi cyklar vidare längs kanaler som ser identiska ut och får stanna upp för att kolla på kartan då och då. Ibland får vi cykla längre än vi tänkt då vi möts av enkelriktade skyltar och ibland får vi cykla fort som bara den då cykelbanan och spårvagnsrälsen korsar varandra. Men det gör ingenting, solen värmer och bakom varenda hörn väntar nya, vackra byggnader. Det är dessutom väldigt spännande att ta sig fram på två hjul.

Vi stannar sedan på Stach - en nederländsk mat/café-kedja.Det finns mer än tio belägna i Amsterdam och de erbjuder allt du behöver till din picknick. Snacks, härliga kakor och maränger, sallader, drycker och mackor som de bereder på plats. Vi köper med oss en påse full med godsaker bestående av sallad, ingefäradryck samt små efterätter och tar sikte på Vondelpark.

Parken är full med folk. Inte konstigt med tanke på att solen står mitt på himlen och temperaturen visar över 25 grader. Vi parkerar cyklarna, breder ut filten och delar på lunchen vi köpt med. Vi sitter flera timmar tills klockan närmar sig fyra-fem. Vi cyklar förbi Museumplein för att kolla in alla museum (från utsidan, varken jag eller mamma är särskilt intresserad i museum) innan vi trampar mot hotellet. Hade vi varit intresserade hade detta varit drömmen. Här finns nämligen flertalet museum att välja på. Kvällen spenderar vi på en restaurang i stan där vi äter oxfilé och dricker vin på en smal bakgata. Värmen ligger kvar i luften vilket gör att vi kan sitta utomhus.

När vi bokade vårt hotell valde vi bort frukosten just för att kunna välja bland oändligheterna som finns på Amsterdams gator. Efter mycket research föll valet på Café Marcella som på de flesta sidor beskrevs som ett "lokalt café med mysig inramning". Caféet ligger centralt men i ett lugnt område vilket gör att man kan sitta ostört och njuta av maten.

Kolla bara vad härligt! Vi tog ett bord närmst vattnet och njöt av morgonsolen medan vi beställe in kaffe och en frukostmeny. Frukostmenyn bestod av toast, ägg och bacon som smakade ljuvligt.

Sedan hoppar vi på cyklarna och trampar över kanalen till Albert Cuyp Market. Jag var där sist jag besökte Amsterdam också och tyckte samma sak nu som då - att det är inget för mig. Ganska snabbt cyklar vi vidare. Stannar till vid fina platser (vilket finns i stort sett överallt) och fotograferar. Dricker vin i solen och tittar på folk.

Vi promenerar kring områderna runt Red light District och går förbi både Chinatown och Centralstationen. Det är många mysiga gränder och mitt i allt fotande och strosande springer vi på en guidad båttur. Vi har tidigare pratat om att det vore roligt att hoppa på en båt och få se Amsterdam från kanalerna.

Båten vi hittar av en slump är dock inte en "vanlig" turistbåt utan en mindre med sköna säten fyllda med kuddar, en bar i mitten och en guide som både serverar gästerna och berättar intressanta fakta om staden. Vi dricker rosévin i plastglas medan vi sakta åker runt i kanalerna.

Vädret är perfekt och det fläktar skönt på båten.

Vi passerar många husbåtar längs vägen och vår guide berättar att man förr i tiden ofta bodde på en husbåt i Amsterdam på grund av de höga lägenhets- och huspriserna. Idag är det nästan tvärtom. Hon berättade att en båt likt denna ovan kan kosta hela två miljoner kronor?!

Kvinnan fortsatte att berätta om varför husen är så höga och smala. Det berodde också på priserna förr i tiden då det kostade otroligt mycket pengar att bygga på bredden, men inte på höjden. Det är anledningen till att husen i Amsterdam är så pass långsmala. Många lutar dessutom och det är inte dåligt byggt som man kan tro utan det har också en baktanke. Eftersom husen är så smala är det svårt att bära möbler genom huset och just därför valde de att bygga många hus lite sneda så de kan ha en krok högst upp som de sedan drar upp möblerna i. På grund av den fantastiska guiden som berättade så mycket intressant fakta om staden och den mysiga båten tyckte jag att vår båttur var väl värd 15 Euro per person.

På kvällen när magen börja kurra igen beger vi oss till Rembrandtplein som vi cyklat förbi under förmiddagen. Runt torget trängs ett flertal restauranger och vi fastnar för en italiensk. En pasta och Irish Coffee senare och vi känner oss nöjda för dagen.

Morgonen efter åker vi in mot stan och tar sikte på Screaming Beans - det sägs att de har det bästa kaffet i Amsterdam. När vi hittat dit inser vi att det är mer utav ett to-go-café än ett mysigt vilket gör att vi väljer att hoppa in på caféet på andra sidan kanalen. En trevlig kvinna välkomnar oss och vi beställer en frukostmeny som består av både toast, bacon, ägg och en croissant. Vi intar bordet vid kanalen och lagom till att vi får in vår frukost börjar solen lysa. Att sitta vid ett litet bord längs kanalen när solen strålar är svårslaget.

Sedan njuter vi av vårt sista dygn i Amsterdam. Vi suger in det sista av de vackra, pittoreska byggnaderna, de trånga kanalerna och de mysiga gränderna. Vissa städer längtar jag till innan jag ens hunnit lämna dem. Amsterdam är en av dem.

Likes

Comments

Europa

Så var det helt plötsligt maj och den månad där reslusten kryper sig närmre och närmre för varje dag som går. Både Sverige och Europa blir varmare, grådisiga dagar byts ut mot soliga dagar och vinterkappan mot en tunnare jacka. Just därför tycker jag denna tid på året är fantastisk att resa på! Även om solsemester är härligt föredrar jag en weekendresa till någon storstad. Att strosa runt på gatorna i vårvärmen, dricka vin på en uteservering och få en liten försmak av sommaren sitter aldrig fel. Förra året kom jag inte iväg förrän i juni på grund av studier, men åren tidigare har jag alltid haft en resa, stor som liten, inbokad under maj månad. Det har blivit allt från Milano och Paris till Amsterdam och Berlin. Och jag har varje gång fått den dos av sommaren jag behöver. Det är just därför jag inte kunde låta bli att boka en weekend detta år heller. Nästa vecka ska jag bege mig till Amsterdam för fem dagar i den Nederländska huvudstaden!

Jag var i staden för två år sedan, utan sällskap, och föll pladask. Jag vandrade länge i vårsolen längs kanaler och över broar. Jag var långt ifrån ensam fotgängare, men de allra flesta susade förbi mig på cykel. Att Amsterdam är en riktig cykelstad går inte att ta miste på. När jag promenerade genom staden lovade jag mig själv att nästa gång jag upplever Amsterdam ska det vara på två hjul. Och så blir det! Denna gång är jag inte ensam och planen är att hyra cykel och ta sig runt på samma sätt som lokalbefolkningen. Stanna till i parker, susa förbi sevärdheter och parkera bredvid en uteservering för att äta. Sist jag hyrde cykel i en stad var Köpenhamn och jag tror aldrig jag hade sett så mycket av den staden om jag inte gjort det. Detta ska bli otroligt spännande!

Från mitt Amsterdam-besök för två år sedan:

Kolla bara på alla cyklar! Ingen kan undgå vilken cykelstad Amsterdam är.

Vad som var det häftigaste, bortsett från alla kanaler och byggnader, var deras hus. Jag gillar att bara vandra omkring i en stad och vila ögonen på vackra byggnader.

Vondelpark - en gigantisk grön park mitt i centrala Amsterdam. Min plan är att köpa med en picknickkorg från Stach Food och sedan ha en picknick mitt på dagen om vädret tillåter.

Det ska bli härligt att komma tillbaka till detta.

Likes

Comments

Europa

Jag har bara besökt Paris två gånger, ett besöksantal som egentligen hade kunnat vara så mycket högre. Sedan den första gången jag besökte staden har jag nämligen varit fast. En idyllisk storstad med små unika boutiquer, fina shoppingmöjligheter och ett kök som får det att vattnas i munnen av bara tanken. Här har jag sett fotboll i världsklass på Parc Des Princes, besökt sevärdheter som Triumfbågen och Louvren, gått på museum efter museum, shoppat tills benen värker och druckit vin med Eiffeltornet blinkades i bakgrunden. Paris kan erbjuda allt jag behöver för en lyckad resa! Kolla bara på bilderna nedan och dröm er bort.

Seine slingrar sig genom Paris med vackra broar som korsar floden. Stanna för en glass, eller varför inte en macaron, och sätt dig på en bänk med utsikt över vattnet.

Paris har väldigt färgstarka tunnelbaneskyltar, eller Metro som det heter i staden, som smälter in bland alla vackra byggnader. Tunnelbanevagnarna är dessutom av den äldre modellen och sådär charmiga som de kan bli när man får öppna dörren själv med ett kraftfullt ryck.

Promenera ut på den lilla ön L'ile aux Cygnes belägen mitt i Seine. Trots att du är omgiven av floden och hela Paris runtom dig infinner sig en lugnande känsla. Längst ut på ön hittar man ett utegym där många har samlats för att träna eller stretcha och ännu en bit ut är platsen för Frankrikes frihetsgudinna.

Hoppa in på någon mysig uteservering och träng er runtom ett litet bord med utsikt över gatan.

Jag har gått upp i Eiffeltornet både dag- och kvällstid. Enbart för denna vackra utsikt. Välj själv om du vill promenera trapporna upp eller ta hiss. En stor turistfälla dock. Stor tålamod krävs.

Ännu ett turiststråk. Triumfbågen, som vi självklart var tvungen att promenera upp för. Utsikter kan vara det mest rogivande som finns. Dessutom var det gratis (2014) förr EU-medlemmar under 26 år. Även Louvren var gratis.

Andra gången jag besökte staden hade vi sån tur att få en egen terrass till vårt hotellrum. Vi åt kex och vindruvor, drack vin och lyssnade på de tutande bilarna som susade förbi nedanför. Detta är Paris för mig.

Likes

Comments

London, Tips

Spitalfields Market

Tunnelbanestation: Liverpool Street, Shoreditch High Street

Spitalfields Market i Östra London är perfekt en regning eftermiddag. Marknaden är nämligen under tak. Här hittar man främst hantverk från egna företagare men även mat och andra "riktiga" butiker runtom. Jag kan spendera timmar här och klämma och känna på olika produkter medan försäljarna gärna berättar sin historia bakom dem. Kanske inte den mest prisvärda marknaden men väl värd ett besök. Under samma tak finns även restauranger och caféer att vila fötterna på och fylla på med energi.

Kläder hittar du i massor. Allt från hattar till jackor och egentrycka t-shirts.

Passa på att köpa lite gott godis att tugga på medan du springer runt mellan alla marknadsstånd.

Här kan man även hitta lite personligare, exklusivare hantverk.


Brick Lane Market

Tunnelbanestation: Liverpool Street, Shoreditch High Road, Whitechapel

Brick Lane är det perfekta stället för second hand-älskaren. Denna del av London är hipp, häftig och minst sagt färgstark. Graffiti pryder stor del av området och vintage-butiker trängs med varandra längs gatorna. Här finner du två av Londons främsta butiker för Second hand, Blitz och Rokit. De är så fina och välorganiserade att du inte kan tro det är vintage det handlar om.

Varför jag inte kan få nog av Brick Lane är på grund av alla konstverk. Varje gång man kommer hit är det nya målningar som huserar på väggarna och människorna här är minst lika häftiga som målningarna.

Husen är fyllda av skyltar.

Vackra konstverk pryder husväggar, dörrar och gamla murar.

Blitz - väl värd ett besök.


Portobello Road/Notting Hill

Tunnelbanestation: Notting Hill Gate, Ladbroke Grove

Var ska man börja på detta fantastiska ställe? Helt klart en favorit hos mig. Marknaden som går längs hela Portobello Road, ett stenkast från stationen Notting Hill Gate, är så mysig som den kan bli. Du passerar radhus i färgerna blå, gult, rosa och grönt innan marknaden sätter fart. Här finns allt möjligt.

På lördagen blommar alla marknadsstånd ut och det är full fart på Portobello Road, men jag brukar främst besöka marknaden under veckodagarna. Här finns små, unika butiker med allt från inredning till kläder. En del klädkedjor har även smugit sig in längs gatan. Restaurangerna utstrålar en lugn atmosfär och pubarna hälsar en glatt välkommen när man öppnar dörren. För alla som sett filmen med samma namn som stadsdelen kan jag säga att det är precis likadant i verkligheten. Jag känner mig som hemma här. Platsen utstrålar ett lugn som ibland kan vara svår att finna i en av världens största städer.

Från Notting Hill Gate ner till Portobello Road passerar du dessa glada byggnader.

Här finner man roliga, annorlunda butiker.

Sväng förbi och köp en häftig skylt på en av affärerna längs vägen.

Denna skylt, i en äldre upplaga, hänger numera i min lägenhet.

Ta en bakgata påväg tillbaka till stationen och kolla på de vackra husen.

Vill man inte gå i affärer eller äta kan man alltid besöka The Notting Hill Bookshop, känd från filmen.


Camden Lock Market/Camden Town

Tunnelbanestation: Camden Town

Camden Market är absolut den häftigaste marknaden av alla dessa fyra. Camden är en stad i sig och så olik allt annat runtomkring. Detta är punkarnas paradis och det kommer du märka. Men marknaden har blommat ut till att vara mycket mer än så. Här finns mestadels hantverk och du forslas genom tunnlar, gångar och stora hallar. Alla fulla med marknadsstånd som svämmar över med häftiga prylar. När du tror att du har sett allt kommer du till det bästa: maten. Här finns allt, och då menar jag verkligen ALLT. Var inte rädd för att det ser mindre trevligt ut med tråkiga skyltar utan testa. Köp med lite olika rätter och gör som alla andra - sätt dig med fötterna dinglandes längs flodkanten och kolla på alla människor som susar förbi.

Det är ofta mycket människor i Camden, oavsett tid.

I tunnlar trängs matstånden med varandra. Bara på denna bild syns indiskt mat, thaimat och fish & chips. Men det finns mer. Mycket mer.

Vid något tillfälle kommer du säkert hamna framför denna ingång till Cyberdog. Den absolut mest konstigaste och annorlunda butik som uppfunnits.

När du åker nerför rulltrappan till källaren är det som att det öppnas en port till rymden. Här lyser allt i neon och allt är så konstigt som det bara kan bli. Hälften av grejerna går inte att förstå vad de är till för och kläderna som säljs ser ut som äkta rymdkläder. Butiken är en riktig wow-upplevelse och väl värd ett besök där man kan förundras över alla annorlunda saker.

Ta tid på dig och kolla igenom vad alla erbjuder, här kan man absolut fynda.Andra marknader: Colombia Road Flower Market, Borough Market, Covent Garden Market.

Likes

Comments

London, Tips

Om man är i London och har några timmar till spillo och vill fly från alla turistsamlingar är Little Venice ett mysigt tips. Little Venice är, som namnet avslöjar, en (mycket) mindre variant av Venedig. I kanalen trängs färgglada husbåtar med varandra och här kan man spendera lång tid på att bara titta på de charmerande utsmyckningarna som i stort sett varenda båt besitter.

Det känns som om man är flera mil utanför Londons pulserande storstadsliv trots att det bara är en kort tunnelbaneresa bort. Ta Circle eller Hammersmith & District Line till Royal Oak och promenera därifrån mot kanalen. När du är framme kan du välja att promenera längs stigen och hoppa in på något mysigt café eller besöka någon häftig pub som finns längs vattnet. Om du hellre beskådar kanalen från en båt istället för till fots finns även den möjligtheten. Little Venice är så annorlunda från vad resten av London är och en skön avvikare från alla turiststråk och tutande taxibilar.

Likes

Comments