Europa

Så var det helt plötsligt maj och den månad där reslusten kryper sig närmre och närmre för varje dag som går. Både Sverige och Europa blir varmare, grådisiga dagar byts ut mot soliga dagar och vinterkappan mot en tunnare jacka. Just därför tycker jag denna tid på året är fantastisk att resa på! Även om solsemester är härligt föredrar jag en weekendresa till någon storstad. Att strosa runt på gatorna i vårvärmen, dricka vin på en uteservering och få en liten försmak av sommaren sitter aldrig fel. Förra året kom jag inte iväg förrän i juni på grund av studier, men åren tidigare har jag alltid haft en resa, stor som liten, inbokad under maj månad. Det har blivit allt från Milano och Paris till Amsterdam och Berlin. Och jag har varje gång fått den dos av sommaren jag behöver. Det är just därför jag inte kunde låta bli att boka en weekend detta år heller. Nästa vecka ska jag bege mig till Amsterdam för fem dagar i den Nederländska huvudstaden!

Jag var i staden för två år sedan, utan sällskap, och föll pladask. Jag vandrade länge i vårsolen längs kanaler och över broar. Jag var långt ifrån ensam fotgängare, men de allra flesta susade förbi mig på cykel. Att Amsterdam är en riktig cykelstad går inte att ta miste på. När jag promenerade genom staden lovade jag mig själv att nästa gång jag upplever Amsterdam ska det vara på två hjul. Och så blir det! Denna gång är jag inte ensam och planen är att hyra cykel och ta sig runt på samma sätt som lokalbefolkningen. Stanna till i parker, susa förbi sevärdheter och parkera bredvid en uteservering för att äta. Sist jag hyrde cykel i en stad var Köpenhamn och jag tror aldrig jag hade sett så mycket av den staden om jag inte gjort det. Detta ska bli otroligt spännande!

Från mitt Amsterdam-besök för två år sedan:

Kolla bara på alla cyklar! Ingen kan undgå vilken cykelstad Amsterdam är.

Vad som var det häftigaste, bortsett från alla kanaler och byggnader, var deras hus. Jag gillar att bara vandra omkring i en stad och vila ögonen på vackra byggnader.

Vondelpark - en gigantisk grön park mitt i centrala Amsterdam. Min plan är att köpa med en picknickkorg från Stach Food och sedan ha en picknick mitt på dagen om vädret tillåter.

Det ska bli härligt att komma tillbaka till detta.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Europa

Jag har bara besökt Paris två gånger, ett besöksantal som egentligen hade kunnat vara så mycket högre. Sedan den första gången jag besökte staden har jag nämligen varit fast. En idyllisk storstad med små unika boutiquer, fina shoppingmöjligheter och ett kök som får det att vattnas i munnen av bara tanken. Här har jag sett fotboll i världsklass på Parc Des Princes, besökt sevärdheter som Triumfbågen och Louvren, gått på museum efter museum, shoppat tills benen värker och druckit vin med Eiffeltornet blinkades i bakgrunden. Paris kan erbjuda allt jag behöver för en lyckad resa! Kolla bara på bilderna nedan och dröm er bort.

Seine slingrar sig genom Paris med vackra broar som korsar floden. Stanna för en glass, eller varför inte en macaron, och sätt dig på en bänk med utsikt över vattnet.

Paris har väldigt färgstarka tunnelbaneskyltar, eller Metro som det heter i staden, som smälter in bland alla vackra byggnader. Tunnelbanevagnarna är dessutom av den äldre modellen och sådär charmiga som de kan bli när man får öppna dörren själv med ett kraftfullt ryck.

Promenera ut på den lilla ön L'ile aux Cygnes belägen mitt i Seine. Trots att du är omgiven av floden och hela Paris runtom dig infinner sig en lugnande känsla. Längst ut på ön hittar man ett utegym där många har samlats för att träna eller stretcha och ännu en bit ut är platsen för Frankrikes frihetsgudinna.

Hoppa in på någon mysig uteservering och träng er runtom ett litet bord med utsikt över gatan.

Jag har gått upp i Eiffeltornet både dag- och kvällstid. Enbart för denna vackra utsikt. Välj själv om du vill promenera trapporna upp eller ta hiss. En stor turistfälla dock. Stor tålamod krävs.

Ännu ett turiststråk. Triumfbågen, som vi självklart var tvungen att promenera upp för. Utsikter kan vara det mest rogivande som finns. Dessutom var det gratis (2014) förr EU-medlemmar under 26 år. Även Louvren var gratis.

Andra gången jag besökte staden hade vi sån tur att få en egen terrass till vårt hotellrum. Vi åt kex och vindruvor, drack vin och lyssnade på de tutande bilarna som susade förbi nedanför. Detta är Paris för mig.

Likes

Comments

London, Tips

Spitalfields Market

Tunnelbanestation: Liverpool Street, Shoreditch High Street

Spitalfields Market i Östra London är perfekt en regning eftermiddag. Marknaden är nämligen under tak. Här hittar man främst hantverk från egna företagare men även mat och andra "riktiga" butiker runtom. Jag kan spendera timmar här och klämma och känna på olika produkter medan försäljarna gärna berättar sin historia bakom dem. Kanske inte den mest prisvärda marknaden men väl värd ett besök. Under samma tak finns även restauranger och caféer att vila fötterna på och fylla på med energi.

Kläder hittar du i massor. Allt från hattar till jackor och egentrycka t-shirts.

Passa på att köpa lite gott godis att tugga på medan du springer runt mellan alla marknadsstånd.

Här kan man även hitta lite personligare, exklusivare hantverk.


Brick Lane Market

Tunnelbanestation: Liverpool Street, Shoreditch High Road, Whitechapel

Brick Lane är det perfekta stället för second hand-älskaren. Denna del av London är hipp, häftig och minst sagt färgstark. Graffiti pryder stor del av området och vintage-butiker trängs med varandra längs gatorna. Här finner du två av Londons främsta butiker för Second hand, Blitz och Rokit. De är så fina och välorganiserade att du inte kan tro det är vintage det handlar om.

Varför jag inte kan få nog av Brick Lane är på grund av alla konstverk. Varje gång man kommer hit är det nya målningar som huserar på väggarna och människorna här är minst lika häftiga som målningarna.

Husen är fyllda av skyltar.

Vackra konstverk pryder husväggar, dörrar och gamla murar.

Blitz - väl värd ett besök.


Portobello Road/Notting Hill

Tunnelbanestation: Notting Hill Gate, Ladbroke Grove

Var ska man börja på detta fantastiska ställe? Helt klart en favorit hos mig. Marknaden som går längs hela Portobello Road, ett stenkast från stationen Notting Hill Gate, är så mysig som den kan bli. Du passerar radhus i färgerna blå, gult, rosa och grönt innan marknaden sätter fart. Här finns allt möjligt.

På lördagen blommar alla marknadsstånd ut och det är full fart på Portobello Road, men jag brukar främst besöka marknaden under veckodagarna. Här finns små, unika butiker med allt från inredning till kläder. En del klädkedjor har även smugit sig in längs gatan. Restaurangerna utstrålar en lugn atmosfär och pubarna hälsar en glatt välkommen när man öppnar dörren. För alla som sett filmen med samma namn som stadsdelen kan jag säga att det är precis likadant i verkligheten. Jag känner mig som hemma här. Platsen utstrålar ett lugn som ibland kan vara svår att finna i en av världens största städer.

Från Notting Hill Gate ner till Portobello Road passerar du dessa glada byggnader.

Här finner man roliga, annorlunda butiker.

Sväng förbi och köp en häftig skylt på en av affärerna längs vägen.

Denna skylt, i en äldre upplaga, hänger numera i min lägenhet.

Ta en bakgata påväg tillbaka till stationen och kolla på de vackra husen.

Vill man inte gå i affärer eller äta kan man alltid besöka The Notting Hill Bookshop, känd från filmen.


Camden Lock Market/Camden Town

Tunnelbanestation: Camden Town

Camden Market är absolut den häftigaste marknaden av alla dessa fyra. Camden är en stad i sig och så olik allt annat runtomkring. Detta är punkarnas paradis och det kommer du märka. Men marknaden har blommat ut till att vara mycket mer än så. Här finns mestadels hantverk och du forslas genom tunnlar, gångar och stora hallar. Alla fulla med marknadsstånd som svämmar över med häftiga prylar. När du tror att du har sett allt kommer du till det bästa: maten. Här finns allt, och då menar jag verkligen ALLT. Var inte rädd för att det ser mindre trevligt ut med tråkiga skyltar utan testa. Köp med lite olika rätter och gör som alla andra - sätt dig med fötterna dinglandes längs flodkanten och kolla på alla människor som susar förbi.

Det är ofta mycket människor i Camden, oavsett tid.

I tunnlar trängs matstånden med varandra. Bara på denna bild syns indiskt mat, thaimat och fish & chips. Men det finns mer. Mycket mer.

Vid något tillfälle kommer du säkert hamna framför denna ingång till Cyberdog. Den absolut mest konstigaste och annorlunda butik som uppfunnits.

När du åker nerför rulltrappan till källaren är det som att det öppnas en port till rymden. Här lyser allt i neon och allt är så konstigt som det bara kan bli. Hälften av grejerna går inte att förstå vad de är till för och kläderna som säljs ser ut som äkta rymdkläder. Butiken är en riktig wow-upplevelse och väl värd ett besök där man kan förundras över alla annorlunda saker.

Ta tid på dig och kolla igenom vad alla erbjuder, här kan man absolut fynda.Andra marknader: Colombia Road Flower Market, Borough Market, Covent Garden Market.

Likes

Comments

London, Tips

Om man är i London och har några timmar till spillo och vill fly från alla turistsamlingar är Little Venice ett mysigt tips. Little Venice är, som namnet avslöjar, en (mycket) mindre variant av Venedig. I kanalen trängs färgglada husbåtar med varandra och här kan man spendera lång tid på att bara titta på de charmerande utsmyckningarna som i stort sett varenda båt besitter.

Det känns som om man är flera mil utanför Londons pulserande storstadsliv trots att det bara är en kort tunnelbaneresa bort. Ta Circle eller Hammersmith & District Line till Royal Oak och promenera därifrån mot kanalen. När du är framme kan du välja att promenera längs stigen och hoppa in på något mysigt café eller besöka någon häftig pub som finns längs vattnet. Om du hellre beskådar kanalen från en båt istället för till fots finns även den möjligtheten. Little Venice är så annorlunda från vad resten av London är och en skön avvikare från alla turiststråk och tutande taxibilar.

Likes

Comments

Sverige

Jag är lyckligt lottad som under hela min uppväxt fått uppleva naturen på olika sätt. Allt från de årliga skoterresorna till Kvikkjokk till sommarloven i stugan, belägen i Jämtlandsfjällen. Däremellan var vi mycket ute i skogen, fiskade och vandrade. Är man född och uppvuxen i norra Sverige blir detta oftast en del av vardagen. På senare år har det inte alls blivit lika mycket tid ute i naturen vilket är synd, det är ju nämligen bland det härligaste som finns.

Nuförtiden söker vi oss alltid längre bort, till ett annat land, för att uppleva annat. Vi glömmer ofta bort vilket fint land vi egentligen bor i.

Här ovan är ett par bilder tagna några höstdagar för fem år sedan då vi vandrade från Vassijaure, via Trollsjön (Sveriges klaraste sjö) och Låktatjåkkastugan, ned till Björkliden. Svenska naturen kan verkligen vara enastående.

Likes

Comments

Tågluff

Under min första tågluff var städerna jag ville besöka många. Berlin och Amsterdam stod högst upp på min lista men mitt i allt kom jag att sakna något: naturen. Efter mycket research föll valet på Salzburg, Österrike. Eftersom jag redan spikat Wien som sista resmål innan jag skulle spendera min sista vecka på stranden i Kroatien var Salzburg perfekt med bara en två timmars tågfärd från huvudstaden. Dessutom erbjöd Salzburg det jag saknade: ett lugnare tempo och natur.

Efter min visit i Venedig rullar jag tidigt på morgonen in i ett regnigt Salzburg. En lång frukost på mitt hotell och drygt två timmar senare lämnar jag mitt hostel och beger mig ut i staden som numera övergått till endast molnighet.

Jag valde att styra min trötta ben mot Gamla stan - jag hade nämligen läst mycket bra om denna del av staden. Och visst stämde det - Gamla stan är både mysigt och pittoreskt där de gamla byggnaderna avlöser varandra. Jag tycker att skyltarna som hänger ovanför butiksdörrarna ger stadsdelen en mycket mer personlig touch.

Jag hittar sedan en väg upp för Mönchsberg på jakt efter lite utsikt.

Och visst var det utsikt! Jag får en panoramavy över hela Salzburg när jag når högsta punkten på berget. Tyvärr är vädret fortfarande grått och jag ser inte bergen som ligger lite längre bort. Utsikten är dock fin ändå, alla gamla bevarade byggnader pekar rakt upp mot skyn med deras takspetsar.

Vart jag än står så syns Mönchsberg i bakgrunden.

Helt plötsligt hamnar jag mitt i en vacker välbevarad kyrkogård.

Det går inte att ta miste på vem som fortfarande är stadens starkaste lysande stjärna. Här föddes nämligen Mozart under 1700-talet. I Gamla stan ligger huset han växte upp i.

När det närmar sig eftermiddag beger sig jag och en av de jag bor på samma hostel med, Nick, ut i staden på en andra runda. Denna gång går vi upp på Kapuzinerberg och blickar ut över både Gamla stan och Mönchsberg. Vädret börjar klarna upp så vi beger oss tillbaka till Gamla stan där torget blivit fullt av människor som dansar och dricker öl under en Österrikisk festival. Vi vill inte vara sämre utan beställer in Österrikisk delikatess i form av en fisk på ett spett och en kall öl. Det är ju ändå semester.

Likes

Comments

Mexiko

Vill man äta middag i en magisk miljö är Alux i Playa del Carmen ett måste. En bit utanför centrum ligger denna restaurang som är belägen i en grotta. Med häftiga ljuskällor och inredning är detta verkligen en upplevelse. Maten smakar dessutom väldigt bra. Sägs även att det flyger runt fladdermöss i taket (inget vi upplevde dock) med jämna mellanrum. Kanske inget restaurangen skyltar med eftersom det garanterat skulle hålla en hel del gäster borta, men häftigt är det, inte sant?

Likes

Comments

England

Brighton är en väldigt härlig avstickare när man är på besök i London. Bara en timme bort med tåg (vilket dessutom går väldigt ofta) ligger denna musikstad belägen längs Englands sydliga kust. Staden erbjuder inte bara ett stort utbud av klubbar och caféer, utan även shopping och kultur. Och för den som vill njuta av naturen finns det dessutom nära till hands. Dessa bilder kommer från en söndagspromenad för ett par år sedan då jag valde att utgå från piren i Brighton bort mot grannbyn Rottingdean. En stig som går ett par meter ovanför stranden och med en fantastisk utsikt. Tanken var egentligen att bara gå en liten bit men jag kunde inte få nog av det jag såg. Englands sydkust är verkligen vackert! Kolla bara på bilderna och njut.

Likes

Comments