Header
View tracker
Allmänt

Barnen, snart 5 och snart 3, är inte jättevana vid att sova utan föräldrarna i närheten. De har blivit passade av mormor och morfar ett par gånger och en gång av farmor och farfar. Någon enstaka gång av mammans väninna och en gång av faster. Vid läggning alltså.

I helgen när mamman var på Köpenhamns-weekend med väninnorna var det pappan som var ensam hemma med dem. Storasyster tuff till en början, hejdå mamma, det är lugnt, ses på söndag! Lillasyster kramig som aldrig förr, suger i sig så mycket närhet det bara går för att klara sig hela helgen. Olika taktik alltså och vilken som är bäst låter vi vara osagt. Men storasyster har flera gånger brutit ut i gråt vid läggning av längtan efter mamma. Så även denna gång. Lillasyster som vi trodde skulle strula vid läggning somnade direkt, bara sådär.

När de tassade in till föräldrarnas sovrum på natten var emellertid båda besvikna över mammans tomma plats. Kan man vänja dem vid att vara utan en förälder? Ska man vänja dem? Eller hanterar de det bättre när de är lite äldre oavsett invänjning eller ej? /Babyblogg

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker
Syskon

Det börjar närma dig due date för bebben i mammans mage. 20 dagar kvar. De blivande båda storasyrrorna 2 och 4 förbereder sig genom att själva agera bebisar. Skriker bebisen såhär? Sprattlar den såhär? Ska den ligga i den här lilla åkpåsen? De börjar bli stora nu, storasyrrorna! /Babyblogg

Likes

Comments

View tracker
Barnshopping

Klappat och klart! 24 paket att öppna fram till julafton med start imorgon den 1 december. Olika inslagspapper berättar vilket barn eller ibland båda (!) som får öppna dagens paket.

I dem i år som passar 2,5 och snart 5-åringen:
- glitterpennor
- lera
- badfigurer
- trosor
- klistermärken
- välling till dockan
- bamse-figurer
- stämplar
- hårklämmor
- fin penna

Mycket överraskningar! Får se hur de hanterar öppnavartannatpaket-principen! /Babyblogg

Likes

Comments

Syskon

Så fungerar leken oftast.
Storasyster Alice är kreativ, påhittig och driven. Hon sätter reglerna för leken, ofta i minsta detalj. Hon berättar hur det ska gå till och vad lillasyster ska göra.
Lillasyster säger glatt "ja!" och tar tacksamt emot alla idéer och gör så gott hon kan för att leva upp till ledarens krav.
Båda nöjda och glada oftast. Problem uppstår när lillasyster tröttnar på att följa John och tar "för mycket" egna initiativ. Då blir storasyster missnöjd och tycker lillasyster gör fel vilket ofta mynnar ut i att lillasyster inte vill leka längre och storasyster blir ledsen för att ingen vill leka med henne. Men allra oftast hörs ett klingande "ja!" från lillsyrran som tur är. /Babyblogg

Likes

Comments

Nyfödd

Då var det mindre än 1 månad kvar till BF och faktiskt, dags att packa väskan! Tredje gången så jag bör veta, hur var det nu..?

Det allra viktigaste:
- mössa till bebisen
- kläder till bebisen som är lätta att ta på
- egen babyfilt
- papper från BVC med blodgrupp mm

Mer att tänka på:
- sköna kläder till mamman ink amnings-bh, amningströjor, ombyten
- sovkläder t mamman
- blöjor Stl 1
- bindor t mamman
- necessär med produkter, tandborste och hårband
- saker till pappan
- snacks eller något att äta och dricka
- mobil och laddare

Alice, snart 5 och snart dubbel storasyster, med sin första pyjamas. En pytteliten i storlek 50 som får följa med i BB-väskan. /Babyblogg

Likes

Comments

Nyfödd

Magiskt! Att få se bebisen genom magen 1 månad innan beräknad födsel! Tårögda föräldrar fick idag kika på underverket genom att gå på tillväxtultraljud efter 36 fullgångna veckor.

Anledningen var att den låg något under normalkurvan vid mått på BVC. Lite oroligt men bra att få gå till ultraljudsklinik och mäta på riktigt. Att vi även skulle få se på riktigt hade vi inte räknat med. Vilken teknik! Och vilken liten sötis som liknar systrarna redan!
Allt såg normalt och bra ut. Huvudet ner och tillräckligt med fostervatten. Beräknad vikt just nu: 2,8 kg. Beräknad längd just nu: 48 cm. Inte så liten alltså! /Babyblogg

Likes

Comments

Allmänt

1 månad kvar till jul och julstämningen smyger sig på. Mysigt! Barnen nynnar luciasånger på väg hem från dagis och gör pärlplattor i form av tomtar och renar.

Hemma skapar vi julstämning genom
- att baka lussekatter
- sätta ljus i granar och träd i trädgården
- prata om julpynt, advent, önskelista till tomten
- lyssna på julmusik
- besöka Vellingeblommans tomteby
/Babyblogg

Likes

Comments

Syskon

90% av graviditeten har nu passerat enligt gravid-appen. Nu längtar mamman efter bebisen. Känns overkligt som de andra två gångerna. Vågar inte tro att det är sant. Absolut inte ta ut något i förskott.
Men vi pratar om bebisen hemma. Storasyster Alice vet det mesta som är stor och klok och varit med om att få syskon en gång tidigare. Lillasyster Julie som ska bli storasyster för första gången funderar mycket. Bebisen får låna hennes nappar sen. Bebisen kan inte äta chokladpudding. Bebisen är i mammas mage.
Vi längtar nu, hela familjen. /Babyblogg

Likes

Comments

Mammahälsa

"Ischias uppstår om något, så som en spänd muskel, trycker mot ischiasnerven. Om ischiasnerven är i kläm kan smärtan stråla hela vägen ner i benet."

Läser ovan och inser att jag nu i slutet av graviditeten blivit drabbad av just detta. Vecka 36 nu och smärta i nedre delen av ryggen har jag haft ca 4 veckor, vilket blir sämre och sämre. Det är inte bara lite ryggont utan dyker upp när man varit stillasittande en stund och ska resa dig. Är stel som en halt pingvin! Särskilt illa blir det när jag rört mig tex lyft barnen, gått en rask promenad eller rört kroppen över huvud taget. Om det hår över efter förlossningen? Hoppas det! /Babyblogg

Likes

Comments

Allmänt

Det sägs att det är nyttigt för barn att ha tråkigt. Att göra ingenting. Att inte hela tiden bli stimulerade med olika aktiviteter, leksaker, tv-program etc.
Varför?
För att stimulera egen fantasi. För lugn och ro. För att uppskatta tjusningen i det lilla. För att lära känna sig själv. För att bli kompis med sina egna tankar och en grå omgivning. För att se det som är verkligen är viktigt. För att reflektera. För att filosofera och fundera. För att umgås?

Det är inte ofta vi "har tråkigt" i vår familj. Kanske aldrig. Men känslan av att bara göra ingenting infinner sig vid enstaka tillfällen. Senast i Staffanstorps tennishall en sen söndag eftermiddag när pappan spelade en långmatch som aldrig tycktes ta slut och flickorna i familjen agerade hejarklack. En ganska lam sådan. Vi hade med hembakade kokosbollar som var slut efter ca 10 minuter. Därefter följde ca 2,5 timme av lugn, ganska tyst väntan. En mysig stund som samtidigt som den var långtråkig var helt underbar. De gamla sofforna och den slitna hallen gav oss samhörighet och familjero. Vi lekte bulleribock och sten sax påse, småpratade, mös och kikade på pappan. Som efter långt om länge vann matchen. En bra söndag. /Babyblogg

Likes

Comments