Zaprojektuj swój blog - wybierz jeden z mnóstwa gotowych szablonów na Nouw lub utwórz własny, metodą „wskaż i kliknij” - Kliknij tutaj

Likes

Comments

MODA

Pogoda niestety nas nie rozpieszcza. Dlatego ubieram się coraz cieplej :)
Zaopatrzyłam się wczoraj w kolejne ciepłe buty oraz czapki. 

Likes

Comments

KUCHNIA

Uwielbiam sushi i na prawdę mogłabym jeść codziennie tak samo jak tatara. 

Bardzo często sushi robię sama w domu.

Na przystawkę wzieliśmy kalmary w tempurze kokosowej oraz małże nowozelandzie.

Likes

Comments

INNE

Słoneczna niedziela od niepamiętnych czasów!!!  Wybraliśmy się na spacer,  aby złapać odrobinę słońca! 

W tygodniu nie mam wiele czasu na spacery tylko przed snem z pieskiem idę aby się dotlenic. 

Tequila całymi dniami spaceruje po ogrodzie a i tak wieczorem siedzi pod drzwiami aby wyjść na spacer.  jej codzienny rytuał. 

Likes

Comments

URODA

Letnia kolekcja akcesorii. Pędzle do makijażu z etui iraz lusterko z pensetą w etui idealny zestaw na wakacje lub po prostu do torebki

Likes

Comments

KUCHNIA, PRZEPISY

Sezon na truskawki już się kończy dlatego warto zrobić to ciasto!
Zrobiłam dwie blachy i mąż jeszcze ciepłe ciasto pochłonął w całości!


Jedna blacha została do spróbowania dla sąsiadki i rodziców, dla siebie też kawałek urwałam!



Składniki

Ciasto kruche

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 jajko

Owoce

  • 500 g truskawek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Budyń

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka krowiego lub kokosowego
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie

Ciasto kruche
  • Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).
  • Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
  • Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.

Budyń i owoce

  • Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
  • Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.
  • Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Pieczenie

  • Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Likes

Comments