Paris

IgÄr (söndag) var det sol i trapphuset sÄ jag bestÀmde mig för att gÄ till tuilerierna och musée de l'orangerie som jag aldrig varit pÄ.

LÄnade Olivias tröja och kÀnde mig fransk

UtifrÄn sÄg byggnaden ut att vara ganska liten men tji fick jag nÀr jag insÄg att det under jord fanns rum efter rum med hundratals tavlor.

2,5 timme senare kom jag ut i solen igen helt full av konstintryck:))) Efter en snabb visit hem om för att sÀtta pÄ en fjÀrde tjocktröja mötte jag upp Klara och Claire och gick pÄ julmarknad men det glömde jag bort att ta bild pÄ:)

Puss o kram

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Paris

Hej!

I helgen hade jag finbesök av Moa. Söndagsmorgonen spenderade vi med filmtittande innan vi vid tvÄsnÄret orkade oss ut för att Àta falafellunch i Marais.

PÄ vÀgen gick vi förbi denna vÀgg med fin om Àn aningen oklar gatukonst med rimligt budskap.

Efter lunchen vandrade vi lÄngsamt upp mot Montmartre och vidare till Sacre coeur

dÀr vi möttes av regntung utsikt

och vacker Moa<3

PĂ„ vĂ€g hem mot lĂ€genheten började störtregnet sĂ„ dĂ„ satte vi oss pĂ„ ett kafĂ© och försökte ta igen de senaste 2 (!!) Ă„ren som vi varit ifrĂ„n varandra. 

PÄ kvÀllen mötte jag Moa och Klara upp Gustav och Johan och drack öl för att fira Gustav som fyllde 20!!

Det var den helgen, sedan lÄg jag deckad i influensa och/eller halsfluss resten av veckan men nu Àr det helg igen och nya tag!

Puss o kram

Likes

Comments

Paris, Skrivet

Det Ă€r fredag tror jag. Det kan lika gĂ€rna vara lördag, söndag eller tisdag. KvĂ€llarna kan alltid bli kvĂ€llar att minnas hĂ€r, oavsett veckodag. I hörlurarna pratar en röst som fĂ„r tiden att flyga nĂ€r jag gĂ„ frĂ„n Saint Germain des PrĂ©s till RĂ©publique. Vid övergĂ„ngsstĂ€llena sĂ€ger jag i telefonen ”vĂ€nta lite, jag ska bara över gatan i den hĂ€r korsningen” och du stannar tĂ„lmodigt upp i din berĂ€ttelse. Ibland sĂ€ger du nĂ„got sĂ„ roligt att mĂ€nniskor chockat vĂ€nder sig om pĂ„ gatan efter mina gapskratt.

Kvarteren löser av varandra med uteserveringar, sommarstÀngda modebutiker och kebabstÀllen innan jag tillslut kommer fram till République dÀr jag ska trÀffa min vÀn. Efter en stunds vilsenhet ser jag henne komma gÄendes emot mig över det stora torget, iklÀdd en gul fladdrande kappa och ljusbrunt hÄr samlat i en tofs förkroppsligar hon sensommaren. Hon skrattar, sÀger heeeej Àlskling och krossar den lilla nervositet jag kÀnt tidigare i en kram.

Sida vid sida gĂ„r vi ner till Canal st Martin dĂ€r vinflaskor och tomma pizzakartonger stĂ„r bredvid grupper av mĂ€nniskor som sitter lĂ€ngs vattnet. Hon tĂ€nder en cigg och vi pratar om familjeresor och barnvaktsbarn nĂ€r vi hör tvĂ„ svenska röster nĂ€rma sig bakifrĂ„n. VĂ„ra blickar möts under höjda ögonbryn i nĂ„gon sekund nĂ€r de gĂ„r förbi varpĂ„ en av oss utbrister " NĂ€men! Är ni ocksĂ„ svenskar?”

Direkt efter vi har hÀlsat letar jag vilset i minnet. Min handflata Àr fortfarande fuktig frÄn deras handsvett men jag har redan glömt bort vad de heter. Fan, det blir alltid sÄ med mig och namn.

Efter att ha slagit följe till en nÀrliggande Bazar sÀtter vi oss alla fyra vid kanalen med öl och chips. Direkt sÀtter mannen bredvid mig igÄng med att berÀtta hela sin livshistoria. HalvvÀggs igenom en uppvÀxt mellan Schweiz och Italien, arkitektplugg i Lund och flytt till Paris har jag zoonat ut och inser lite för sent att han vÀntar pÄ att jag ska svara pÄ nÄgot han sagt.

"Ehhmm sorry, vad sa du?"

”NĂ€ men jag sa bara att i Sverige Ă€r det sĂ„ trist stĂ€mning.”

Jag samlar mig snabbt och sÀger:

"Ja, jo eller hÀr Àr det ju liksom mycket mer liv typ."

Jag verkar pricka rĂ€tt med mitt svar för han fortsĂ€tter prata om utbildningen och Lund och hur han tyckte att alla han pluggade med var osköna. Det Ă€r inte förrĂ€n han slĂ€nger ur sig ”I Sverige var det fan ingen som förstod mig" som jag frustar till av skratt över hur klyschigt det lĂ„ter. Innan han hinner reagera gestikulerar jag lite ursĂ€ktande med ölflaskan som om jag satt kolsyran i halsen. Han fortsĂ€tter obekymrat.

”Ja, i Sverige Ă€r alla sĂ„ jĂ€vla PK. DĂ€r kan man fan inte skĂ€mta om nĂ„got utan att folk tittar snett.”

Jag fnyser och den hÀr gÄngen bryr jag mig inte om att tÀcka över det. Han verkar dock inte lÀgga mÀrke till nÄgot för han fortsÀtter berÀtta om hans tid i Sverige; att han bodde med sin mamma till han fyllde 31 och hur ingen av hans polare visade förstÄelse över det eller delade hans humor. Jag suckar lite, den hÀr killen Àr som en öl som skakats för mycket i cykelkorgen och sedan aldrig slutar skumma över nÀr den öppnas. Han hÄller aldrig kÀften.

Efter en stund tar mitt tÄlamod slut och jag frÄgar:

”Vad Ă€r det du vill skĂ€mta om som ingen tyckte var kul i Sverige dĂ„?"

”Amen, det var vĂ€l allt möjligt men det Ă€r sĂ„ jĂ€vla tröttsamt att inte fĂ„ sĂ€ga vad man tycker liksom utan att folk dömer en massa? Folk kan liksom inte ta ett skĂ€mt för vad det Ă€r, och lĂ€mna det dĂ€r, fan det kommer alltid nĂ„gon feminist och blir arg."

Och ja, han har ju inte fel precis. Jag hinner inte svara innan han kastar ur sig ett lÄngt:

"NÀÀÀÀÀÀÀ"

"UrsÀkta?"

”NĂ€ men vafan, nu tittar du pĂ„ mig sĂ„dĂ€r"

"Va..? Hur tittar jag pÄ dig?

"Ja nu tittar du pÄ mig som att du tycker jag Àr nÄgon jÀvla vÄldtÀktsman. Det Àr det jag menar, nu dömer du mig direkt."

"Va?"

"Ja, Jag Àr ingen vÄldÀktsman!!"

Inombords formulerar jag nÄgot i stil med "vilken jÀvla nöt du Àr" men istÀllet för att sÀga det högt vÀnder jag mig mot min kompis och frÄgar henne om vi ska gÄ in pÄ klubben som ligger i byggnaden bakom.

Vi reser oss, öppnar vÄra vÀskor för vakterna vid ingÄngen och slingrar oss snabbt in i folkvimlet. Frustrationen över den trötta snubben glöms snabbt bort och jag stÄr fnissandes bredvid nÀr min kompis ber först den ena och sedan den andra bartendern om deras nummer. NÀr hon tröttnat sveper vi drinkar och öl och dansar till grÀnsen mellan kropp och luft blir otydlig. Vid ett tillfÀlle stÄr vÄrt tidigare sÀllskap helt stilla bredvid oss med fulla glas i hÀnderna.

Jag knuffar snubben pÄ armen och skriker i hans öra

”Varför dansar ni inte”

Jag fÄr en osÀker axelryckning till svar

”Jag dansar inte”

Likes

Comments

I helgen bestÀmde jag och Max oss för att utnyttja att en som under 26 gÄr in gratis pÄ museum hÀr

Klappat & klart promenerade jag, mina nya gubbyxor och Max till Marais för att gÄ pÄ Picassomuseet

UtstÀllningen fokuserade pÄ Picasso och erotiken Är 1932 vilket kanske var ett aningen komiskt tema dÄ Picasso verkar ha mÄlat nakna kvinnor nÀstan alla Är som aktiv. Men men who am I to judge

HÀr Àr iallafall nÄgra mÄlningar som var fina. De flesta hette nÄgot i stil med "naken kvinna i röd fÄtölj"

HÀr Àr "PÄklÀdd max i röd tröja"

Och hÀr "ett ubÄtsfönster ovan mark"

"Hus med slingervÀxter mot höstlig himmel"

Ok. Hopp till nÄgra lösrykta bilder frÄn de senaste veckorna!

Lördagspackad parisgata med julpynt

Olivia

Höstigt lÀngs Seine

Najsig frulle pÄ studentcafét nedanför lÀgenheten

Max & Alex uppe i Centre Pompidou nÀr Alex var pÄ blixtbesök och hela Paris skulle hinnas med pÄ en dag

NÀr vi gick in pÄ Louvren precis innan stÀngning för en sjÀlvklar selfie med Mona Lisa

Men det enda jag fotade var knÀppa bebisar...

Najsig pizzamiddag samma kvÀll

Återigen: höstigt Paris

Och sÄ mina tvÄ favvisar frÄn en av alla PH-kvÀllar

Puss & kram!!

Likes

Comments

Hej! Oj, lÀngesen.

I september stressade jag runt mellan fyra jobb och flyttade i princip hem till Olivia och Klara som sÄg till att vardagen ÀndÄ inte blev trÄkig

Olivia & Klara

En kvÀll hade vi frisörsalong innan vi gick ut och jag klippte kort

Öl med Klara & Klara en annan kvĂ€ll

Sedan, nÀr det blev oktober, kom Max hit för att bo med mig i tvÄ mÄnader. HÀr kÀkar vi burgare i Montmartre efter jobbet

HÀr Àr Annie & Maja frÄn förra helgen nÀr Maja kom tillbaka till Paris och vi var pÄ fest

Solig höst

Och utsikt frÄn triumfbÄgen

Puss & kram

Likes

Comments

Paris

SöndagskÀnslan va.

Temperaturen har sÀnkts 5grader och nu har jag lÄnga byxor och behöver ha jacka pÄ kvÀllen. Och det Àr vÀl inga konstigheter med det egentligen, bara det att början av hösten alltid kÀnns sÄ omvÀlvande. Augusti/september Àr det riktiga nyÄret dÄ ingenting lÀngre kÀnns sjÀlvklart och framtidsbesluten mÄste fattas. Vill jag göra det jag gör idag eller nÄgot helt annat? PÄ nÄgon annan plats?
?
Inga svar kommer sÄ dÄ borde det enda rimliga vara att sluta upp med sjÀlvkritiken och ifrÄgasÀttandet. Men det Àr svÄrt ju.

Blev inte muntrare av att vakna bakis och lyssna pÄ ett extrainsatt morgoneko för att Nordkorea har genomfört Ànnu en kÀrnvapensprÀngning inatt och höra experterna som intervjuas sÀga att de inte ser nÄgon lösning pÄ hur vÀrldssamfundet ska kunna lösa situationen. YAY!

Aja. Har ÀndÄ en bra söndag framför mig. Ska jobba lite men annars bara ta det lugnt och kÀka middag med kompisar ikvÀll.

Happy sunday people!!

Likes

Comments

Paris

Min bÀsta vÀn har varit hÀr i fem dagar!! Jobbade tyvÀrr nÀstan hela tiden men det stoppade inte oss hehe. VarsÄgod för massa gulliga bilder pÄ oss + en lÄt som beskriver vad soffe Àr för nÄgon

Älskar henne ❀❀❀

Likes

Comments

Paris

I tisdags mötte jag upp Alice i 18arr. Rakt över gatan frÄn metrostationen lÄg en gammal stationsbyggnad med cafét/restaurangen/baren La REcyclerie inuti. Förutom att en kan kÀka eller dricka nÄgonting inne i byggnaden har La REcyclerie dessutom tvÄ trÀdgÄrdar som löper lÀngs med det övergivna tÄgspÄret dÀr det finns en utomhusbar med soffor och bÀnkar, en bouleplan, odlingar med bÀrbuskar och grönsaker och sÄ nÄgra hönor i en liten hönsgÄrd. Alla bilar och stadsljud försvann i grönskan och dÀr var sÄÄÄ lugnt och skönt.

Inredningen bestod av omaka secondhandstolar, koffertar och krukor med prunkande vÀxter

Vi tog igen över en kaffe

och gick sen ut för att utforska trÀdgÄrden

SÄ göttigt stÀlle!!

Puss o kram

Likes

Comments