View tracker

​Jag har alltid gjort maränger på det sättet när man bara vispar socker och äggvitor. Det blir alltid för löst för att kunna spritsa snyggt. Väldigt tröttsamt. Men en dag kom marängguden till mig och sa " Använd vattenbad". Det har jag gjort nu och resultaten går inte att jämföra med tidigare. Så bra!

Ingridienser för ca 1 plåt:

2 äggvitor

1 1/2 dl socker

1/2 tsk ättiksprit

Vispa först ihop alla ingridienser lätt i en bunke som går att ha över vattenbad. Ställ sedan bunken över vattenbad och vispa till ett hårt och fluffigt skum. Tar ca 5-10 minuter. Om du vill ha smaksättning, t.e.x saffran, kardemumma eller karamellfärg så blandar du ner det nu. Spritsa till små söta maränger och sjussa in i ugnen på 100° i ca 30-40 minuter. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Småkakor är ju väldigt smått och gott till en kopp te eller kaffe. Eller ge till mormor eller farmor som en liten gåva för att visa din uppskattning, till exempel. Jag blev i alla fall inspirerad till att baka dessa kakor utav en och samma mördeg!

Till en sats mördeg behöver du: (för ca 30-50 kakor)

- 200g rumsvarmt smör

- 1 dl florsocker

- 4 1|2 dl vetemjöl

- 1 tsk vaniljsocker

Do it like this:

Sätt din ugn på 180°. Nyp antingen ihop smöret med de andra ingredienserna eller kör i en matberedare. Arbeta snabbt ihop till en deg. Inte för länge för då förlorar degen sin "mörhet". Plasta in degen och lägg i kylen i ungefär 30 minuter.


De olika alternativen:

Gafflade chokladkakor

-Då behöver du en sats grunddeg.

- Ca 100g finhackade mörk choklad.

Blanda ihop chokladen med degen. Rulla till små bollar och lägg på en plåt. Tryck lite lätt med en gaffel på och ställ in i mitten av ugnen i ca 14-15 minuter. Låt sedan kakorna svalna.


Syltkakor

- En sats grunddeg

- ca 1 dl valfri sylt (jag gillar hallon i, blåbär går också bra)

Rulla små bollar av degen och gör ett hål med tummen i mitten. Hålet för inte vara för långt ner i kakan, då är det lätt att de inte går att få upp sedan. Ställ in i ugnen i ca 14-16 minuter. Låt svalna.


Kanelkakor

Här kan du strössla på lite med din favoritkrydda. Kardemumma skulle också funka.

- En sats grunddeg

- ca 1/2 dl socker

- ca 1 msk kanel.

Gör små fyrkanter av degen, ca 4 cm breda. Strössla på en blandning av kanel och socker och sjuss in i ugnen i ca 10-12 minuter.


Man kan också göra alla olika sorter av bara en deg om man vill göra lite mindre, det gjorde jag.




Likes

Comments

View tracker

Bullar. Vad är det? Jo, en liten nätt melodi som spelas i gomen med en smak av kanel. (Om det är kanelbullar vill säga) Jag har bakat kanelbullar idag. En ledig dag som denna med blåst och grått, vad passar då egentligen bättre med en varmt kök och doften av nybakta kanelbullar? Känna degen som lever mot sina handflator när man knådar den.

Här är mitt kanelbullsrecept:

150 gr smör

1 msk kardemummakärnor och lite mald också blir gott. MYCKET kardemumma!

5 dl röd mjölk (blir saftigare med fet mjölk)

1/2 tsk salt

1 dl strösocker

1 ägg

50 gr jäst för söta degar

14-15 dl vetemjöl

Do it like this 👇

Smält smöret i en kastrull. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret. Värm till fingervarmt. Finfördela jästen i en bunke och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under plastfolie i 45 min.

Kavla ut degen till en stor rektangel och ha på mycket smör, kanel och socker. Rulla ihop degen från långsidan och skär i delar, storlek beror på person. Lägg bullarna på en bakplåtspappersbeklädd plåt i formar och låt jäsa under duk i ungefär 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 8 min.




Likes

Comments