Hej igen!

Det jag kommer att berätta om i det här inlägget är från förra helgen, alltså vecka 35. Iallafall så hade jag en fyra-dagars helg förra helgen, i och med att jag är ledig på fredagar plus att det var Labor Day i måndags. Fredagen började som de flesta fredagar hittills, alltså Netlfix i tv-soffan. Det tog till klockan 5 tills jag gick utanför huset (det var över 40 grader under dagen så jag hade mina skäl) då jag och Erik åkte iväg till skolan han är lärare på, för att titta på en amerikansk fobollsmatch mellan två High School lag. Det var en rolig upplevelse, framför allt på grund av allt som pågick runt omkring. Skolans cheerleaders var igång under hela matchen, likaså var skolans orkester, med sina trummor, tubor och tromboner och hejade på sin skola. Det var även min allra första amerikanska fotbollsmatch jag sett live. Det var intressant att se hur alla regler fungerade och det var kul att se publikens reaktioner när hemmalaget gjorde touchdowns. Trots det så är amerikansk fotboll rätt så långtråkigt. Det är väldigt hackigt spel med massor med pauser. De sprang några meter innan alla klumpade ihop sig, och spelet pausades. Sporten har sina ljusglimtar men är inte en av mina favoriter än så länge.. Förutom det så lagade jag även middag till familjen på fredagen. Det blev en svensk klassiker och personlig favorit: Spaghetti och köttfärssås! Det var hur gott som helst och jag är nog världens bästa kock.


På lördagen vaknade vi tidigt för att åka iväg för att Kaj skulle springa ett lopp med hans skola. Även detta var en speciell upplevelse på grund av allt som var runt omkring sporten. Över 50 skolor, både tjejer och killar i olika klasser sprang 2 miles (3,2 km), och hundratals föräldrar och familjer var där för att se på. Jag kände att den grupp människor som är här, både föräldrar och elever, är liksom en egen slags "community", och det var som att introduceras till en annan värld. Låter mer dramatiskt än vad det var, men det jag menar är att det var något mer än att bara titta på när sitt barn springer ett lopp, och sen åka hem igen.


Efter loppet for jag och familjen till ett köpcenter som låg nära. Tyvärr var det inte ett köpcenter där alla butiker låg i samma byggnad, och det är ett litet problem när det är 40 grader. Trots det lyckades jag köpa en hel del kläder, på grund av att alla kläder i USA är myycket billigare än vad de är i Sverige. Verkar bli en stor resväska till, när jag åker hem nästa år. Sedan åkte vi vidare till Ikeat som finns i Sacramento, och det kändes underbart! Det närmaste jag kommit till Sverige sen jag kom hit, vilket jag uppskattade då jag känner en viss hemlängtan.. Köttbullar, lördagsgodis och chokladbollar var fantastiskt att återse och jag köpte även hem två paket frysta köttbullar och två burkar lingonsylt till gröten:) Fun fact: två personer i en av mina klasser har frågat mig om Ikea är från Sverige.


På kvällen åkte jag och en klasskompis till vårt college för att se skolans amerikanska fotbollslag. Det var mer fart och mer underhållande att se den här matchen, då tempot och kvaliteten var högre. Däremot utklassade vår skola den andra skolan totalt, så det blev lite ensidigt. Tydligen ska skolans lag vara rankat topp 10 bland alla Community Colleges i hela landet, så det kan bli kul att följa dem i höst när de spelar slutspel.


På söndagen åkte jag, Erik och Kaj och såg en basebollmatch mellan Sacramento River Cats mot El Paso Chihuahuas (amerikanare och deras namn..). Alltså ett gäng katter mot ett gäng hundar. De spelar en division under MLB, alltså i näst högsta divisionen. Det var även min första basebollmatch någonsin, och det ver mycket regler att hålla koll på, tro mig. Inte speciellt likt brännboll överhuvudtaget. Precis som amerikansk fotboll så är det mycket pauser i baseboll. Det är inte direkt världens mest fartfyllda sport, om man säger så. Trots det så gillade jag sporten. Det är en rätt social sport i den mening att folk kommer dit för att umgås med varandra, köpa mat/snacks på läktaren och njuta av pausunderhållningen, nästan lika mycket som de är där för att se matchen. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara mycket fart och action, och med den inställningen så blev jag positivt överraskad.


På måndagen tog jag tag i läxorna jag hade för veckan. Lyckades ändå glömma bort två läxor som vi skulle ha lämnat in:) Men för min egen del spelar det inte så stor roll vad jag får för betyg, utan jag gör det mest för att det är intressant. Skolan är fortsatt kul och familjen är fortsatt underbar.


I helgen ska jag och resten av familjen jobba och hjälpa till på den Polsk-Amerikanska festivalen som familjen varje år ställer upp att jobba på. (Beata, min värdmamma är polsk, och alla i familjen pratar även polska). Det kommer innebära typ 12 timmars arbete i 30 grader, och mycket av festivalen är utomhus. Ser fram emot det! På fredagen ska jag klippa mig hos en frisör, samt gå på middag för internationella studenter i Sacramento på kvällen.


Vi hörs!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!

Mitt första blogginlägg någonsin här nedanför handlar om min första skolvecka och lite tankar om hur det skiljer sig från i Sverige. Hädanefter kommer jag nog berätta lite intressantare saker men just nu får ni nöja er med massa text med information och vad jag tycker om saker och ting:) Trevlig läsning!

Måndag morgon började med amerikansk historia. Första lektionerna av terminen börjar lärarna alltid med att gå igenom vad kursen kommer att innehålla, när provtillfällena är osv. Systemet här i USA är ganska intressant och väldigt olikt gymnasiet i Sverige. Jag vet inte riktigt hur svenska universitet gör men är ganska säker på att det är olikt där också. Iallafall så finns det ett antal poäng man kan få i varje kurs. I tex amerikansk historia så är max antal poäng 400 som man kan få under en termin. Hur man får dessa poäng varierar. En del är från prov, vissa poäng får man genom att vara delaktig på lektionerna och en del poäng är från inlämningar. Quiz är ett vanligt substitut för prov som många lärare använder på collegenivå i USA. En annan sak som är annorlunda är att det är mycket läxor på college. Det kan säkert skilja sig från olika college men som jag uppfattat det så är läxor en självklarhet i USA, till skillnad från Sverige där vi nästan håller på att sluta med läxor på högre nivå. Jag sa till mamma och pappa när vi skypade att jag efter första veckan på college redan fått mer läxor än vad jag fick under hela min gymnasietid (nästan sant).

En tredje sak som jag blev förvånad över var hur strikta lärarna är med närvaro. När jag kom till USA hade jag förväntat mig att college så är det ännu mer frihet än gymnasiet, att det är helt eget ansvar och att man knappt tog närvaro på lektionerna. Men alla lärare jag haft (förutom en) har som policy att är man frånvarande från mer än två eller tre lektioner så kan läraren “drop you out of the class”, och man är tvungen att hitta en ny kurs. Med tanke på att jag missade betydligt fler än två/tre lektioner i varje ämne på gymnasiet under en termin så kanske jag bör vara orolig. Men jag kan alltid dra “jag-är-från-Sverige-är-det-inte-lite-coolt-att-ha-en-svensk-i-klassen?-kortet, och hoppas på det bästa ifall det skulle komma till det!

Iallafall nog pratat om det, gillar verkligen min historielärare. Entusiastisk, intressant att lyssna på och kan prata en del “off-topic”, men som är roligt att höra och som ändå har med historia att göra. Påminner lite om min historielärare på gymnasiet. Efter amerikansk historia har jag numera en tenniskurs. Första dagen hade jag dock inte valt den kursen än så just den dagen hade jag tid att äta lunch i skolans cafeteria. De har Subway, Starbucks, en hamburgerkedja, ett ställe som säljer pizza och även själva cafeterian som säljer snacks osv. Hittills tar jag med egen mat och det är nog bra både för min hälsa och min plånbok.

Efter det så hade jag min International Studies class, med fokus på fred och konflikt. Det var på förhand den kurs som jag såg fram emot mest av alla, och jag blev inte besviken. Den har hittills varit väldigt intressant och de andra studenter som tar kursen verkar hittills vara genuint intresserade av fred- och konfliktstudier. Det jag verkligen gillar med kursen är att både läraren och studenterna inte bara ser världen från ett amerikanskt perspektiv. De flesta i klassrummet förstår att USA inte alltid är perfekta och att det landet gör inte alltid är bäst ur ett världsperspektiv. Har även fått dela med mig lite av hur Sverige fungerar och fått skryta lite om vårt system och om saker som vi i Sverige tar för givet.

Dessa tre lektioner utgör både mina måndagar och mina onsdagar. Måndagar och onsdagar följer samma schema medan tisdagar och torsdagar i sin tur ser likadana ut. Alla dagar börjar jag kl 09.00 och slutar 13.20. Anledningen till att dagarna är så korta är för att jag har alla tre lektioner efter varandra, med 10 minuters rast. Jag får alltså hålla ut till efter sista lektionen för att äta lunch.

Första tisdagen var lite speciell eftersom den enda lektionen jag hade valt dittills var Public Speeking. En annan kurs som jag verkligen såg fram emot. Det som var beundransvärt med den lektionen var att den ice-breaker vi körde gick så smidigt till och hur enkelt vi i klassen hade för att prata med varandra. Vi hade svarat på några frågor om oss själva som vi skulle gå runt i klassen och dela med varandra, en och en. Det var en så hög ljudnivå i klassrummet att det var svårt att höra varandra prata. Det var verkligen inte stelt (för det mesta) utan det var förvånansvärt enkelt att hålla ett samtal med människor man aldrig träffat. Jag kunde inte undgå att tänka på att det förmodligen inte hade skett samma sak första dagen på ett svenskt universitet. Jag lade till två andra kurser på tisdag/torsdag, vilka är Boot Camp Fitness och Weight Training. Boot Camp är i princip en fys-kurs. Det kommer att vara en blandning mellan styrketräning i form av armhävningar, sit-ups osv och löpning. Weight Training är helt enkelt gymträning.

Tanken var att jag skulle spela fotboll i skolans College-lag. Efter att ha tränat en vecka insåg jag att det inte alls var något som jag ville göra av flera anledningar. En av dem är värmen. Den här veckan ska temperaturen inte sjunka under 36 grader, dagtid, och som mest nå 42 grader. Och det är just under dagtid som de tränar, från 15-17. En annan anledning var att det skulle ta så mycket tid. De tränar 5 gånger i veckan, två timmar per dag, plus en match på helgen. Jag kände att det inte var fotbollen jag kom för men att fotbollen skulle ta upp en väldigt stor del av vardagen om jag skulle fortsätta. Så jag slutade fotbollen och tog tre andra kurser istället: Tennis, Boot Camp och Weight Training som jag skrev om nyss. Med tanke på att temperaturen inte verkar sjunka under 30 grader förrän i oktober så är jag rätt så nöjd med mitt val:)

Fredagar är jag helt ledig från skolan, vilket är riktigt skönt. Det gör att jag har många möjligheter att hitta på något utanför skolan, samt att göra längre resor i Kalifornien pga 3-dagars helg.

För att detta inte ska bli hur långt som helst så avslutar jag här. Har en hel del mer att berätta och ska försöka skriva lite kortare men oftare i framtiden. Vi får se hur det blir med det:)

Hejdå!

Likes

Comments