När jag kom hit och valde mitt schema så sa de att jag var tvungen att läsa en mattekurs under året för att jag inte ska "glömma bort" matten när jag kommer tillbaks till Sverige igen. Dock så är deras mattekurser annorlunda här, de har geomerti ett helt år och sen algebra året där efter osv. istället för lite av varje del per år som vi har i Sverige. Jag hamnade i en algebrakurs som jag för det första tyckte var väldigt onödigt eftersom jag ändå kommer "glömma bort" alla andra delar i matten. Dessutom så var det väldigt svårt för mig, matten var okej men att göra det på engelska var en helt annan grej, jag har aldrig lärt mig matteord på engelska vilket gjorde det svårare för mig. Därför valde jag att byta ner mig till en lättare algebrakurs. Det resulterade i att matten blev väldigt lätt och det kändes ännu mer onödigt för mig. Vi fick läxor varje dag som tog ca en timma vilket också kändes väldigt onödigt när jag tyckte matten var enkel. Hade mycket hellre lagt den tiden på något ämne som jag faktiskt behöver plugga i för att förstå, till exempel historia. Jag berättade allt det här för min counselor (som är en slags studievägledare) och vi kom fram till att jag kunde släppa matten och välja ett annat ämne istället. 

Eftersom att det redan hade gått ca 3 veckor in i terminen skulle det vara svårt för mig att hoppa in i de flesta klasserna men det slutade med att jag fick hamna i en kör! Jag har inte sjungit särskilt mycket förut men jag tycker det är kul så jag blev jätteglad faktiskt, och det är så mycket roligare än matten! Bara en vecka senare hade jag min första konsert som ni ser lite av i videon här under haha. Den enda kören som passade med resten av mitt schema var en Freshmen kör vilket betyder att personerna i min kör är två år yngre än mig men det gör mig inte så mycket, ska dock färsöka ändra om mitt schema så jag hamnar i en annan kör nästa termin om det är möjligt.

Just nu älskar jag mitt schema, majoriteten av ämnena är roliga ämnen som jag valt efter mina intressen. Jag tänkte göra ett inlägg där jag berättar mer om lektionerna och mina klasser/ämnen senare.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 2 readers

Likes

Comments

Homecoming är en aktivitetsvecka som alla skolor har en vecka varje år här i USA. Jag har varit sjuk i ungefär två veckor och missade därför tisdagen och onsdagen tyvärr men de roligaste dagarna missade jag inte.

Måndagen var Character Day vilket betydde att alla som ville klädde ut sig till någon karaktär under skoldagen. På kvällen var det PodwerPuff game. Det är när tjejer spelar amerikansk fotboll. Jag hade tänkt vara med men missade anmälningsdagen men det var lika bra eftersom jag ändå var sjuk. Åkte dock dit o tittade i alla fall och det var värt!

Tisdagen var Theme Day. Varje årskurs hade var sitt tema som man skulle klä ut sig till. Min årskurs (grade 11/junior) hade Hogwarts. Vet att seniors hade temat Mario men kommer inte ihåg de andra temana. Efter skolan var det Hall Decoration (korridorerna dekorerades med samma teman som jag skrev ovan) och Float Building (till paraden som var på fredagen).

Onsdagen var USA Day. Hall decoration och float building efter skolan på onsdagen också.

Torsdagen var Dress Up Day. Alla hade sjukt fina kläder under skoldagen och i mitten av dagen var det Coronation. The Coronation/kröningen var i idrottshallen, hela skolan samlades och alla lampor släktes ner. Först var det en teater som hade alla karaktärer från tisdagens teman. Sen var det kröning där de krönade Homecoming Princesses, Princes, a Queen and a King. De var elever som blivit framröstade av resten av skolans elever. Hela eventet var extremt häftigt!

Fredagen massa olika aktiviteter. För det första så var varje ämne bara en halvtimma så vi slutade skolan runt 11-12 tiden. Sen var det en barbeque utanför skolan. Efter det var det en parad på huvudgatan i Great Falls. Flottarna som byggdes på tisdagen och onsdagen drogs efter bilar och var också gjorda som olika teman med utklädda elever. Vi utbytesstudenter fick en egen truck att åka på flaket men vi hade inte dekorerat den på något sett tyvärr. Klockan 7 var det en amerikansk fotbollsmatch. Min skola mötte Montanas huvudstad men vi förlorade tyvärr haha. Det var extremt kul att vara där i alla fall för efter första halvleken presenterades Homecoming Royalty'n igen och skolands wranglers, cheerleaders och band/orkester gjorde uppträdanden. Efter matchen vid 21.45 började the Homecoming Dance. Den var inte formell på något vis men det var jättenajs. Dansen var också i idrottshallen, låter kanske dåligt men den är inte som idrottshallarna i Sverige, jag lovar haha. Hela dagen var sjukt kul, kunde inte varit nöjdare och är så glad att jag kände mig bättre så jag kunde gå till skolan. Inser bara mer o mer hur tråkiga Sveriges skolor är, vi har inget kul i Sveriges skolor i jämförelse med skolan här.

Likes

Comments

1. Schemat - Här sätter man ihop sitt eget schema. Schemat är likadant varje dag vilket gör att man har alla sina ämnen 5 dagar i veckan. I min skola har vi 7 lektioner per dag, men jag vet att det kan variera lite beroende på vilken stat man är i i USA. Alla lektioner är precis lika långa, på min skola är varje lektion 52-53 minuter. Skoldagarna i sig är kortare för man börjar väldigt tidigt. Jag börjar 08.05 varje dag och slutar 15.15. Onsdagar är dock ett undantag på just min skola för den dagen är alla lektioner lite kortare så vi slutar 14.30 istället.

2. Ämnena - Det finns sjukt mycket olika ämnen att välja mellan vilket är bra eftersom man sätter ihop sitt eget schema. Dels så finns det massor av olika mattekurser, NO relaterade kurser osv. Men det finns också hur mycket "roligare" ämnen som helst. Det finns flera olika bildklasser, olika fysiska ämnen som Idrott, aerobics och tyngdlyftning. Andra exempel på ämnen som finns är matlagning, teater, kör, yearbook, bilteknik osv.

3. Rasterna - Rasterna mellan varje lektion är 5 minuter. Det är otroligt stressigt eftersom man måste hinna till skåpet och sedan sätta sig i nästa klassrum inom 5 minuter. Det går inte att vara sen utan att märkas här för det är en klocka som ringer precis som i filmerna haha. Klockan ringer när lektion är slut och ringer igen när nästa lektion börjar. Detta gör att alla elever i hela skolan börjar och slutar sina lektioner precis samtidigt vilket gör korridorerna packade.

4. Klasserna - Man har inte en klass som i Sverige, här har man istället olika elever i varje, vilket gör att man har ca 200 klasskamrater. Det är bra eftersom man lär känna fler personer, och man inte trivs i en klass är det lugnt eftersom man har 6 klasser till. Nackdelen är dock att det tar längre tid att verkligen lära känna någon bra eftersom man bara träffar varje person knappt en timma per dag.

5. Lärarna - ​Man kallar alla lärare för Mr. eller Mrs. och sen efternamnet. Hittills är jag väldigt nöjd med lärarna. Jag tycker alla mina lärare är bra, de känns generellt mer engagerade i sitt eget ämne om man jämför med lärare i Sverige.

6. Lunchen - Lunchrasten är bara en halvtimma här så man får stressa i sig maten. De alternativen vi har är att köpa mat i skolkaffeterian men för det första är maten inte särskilt bra och för det andra kostar det pengar, dock bara runt 20 kr per dag. Många väljer att ta med sig egen mat. Men de flesta lämnar skolan och åker/går till någon restaurang i närheten.

7. Läxor - Om läxorna är fler eller färre än i Sverige är svårt att säga. Det beror självklart på vilka ämnen man väljer här. I matten får vi läxor varje dag vilket är mer än i Sverige eftersom man ofta får fler dagar på sig i Sverige. Men jag har inte läxor i varje ämnen här, vilket gör antalet olika läxor färre.

8. Betygen - ALLT räknas in i betyget här. Proven, läxorna, om man kommer i tid, hur aktiv man är och hur man uppför sig. Betyget baseras på ett poängsystem och allt man gör kan man få ett visst antal poäng för. Får man minst 90% av maxpoängen blir det ett A. Har även märkt att kvantitet ofta går före kvalitet. Om man exempelvis gör sin läxa och visar den så får man sina poäng oavsett om innehållet i läxan är fel. Att allt räknas in i betyget behöver inte vara en nackdel som det låter, det gör det faktiskt enklare att få höga betyg. Ett exempel var första veckan då en av mina lärare gav mig ett papper som jag skulle ta hem och låta föräldrarna skriva under och om man lämnande in pappret dagen efter så fick man 20 av 20 poäng, alltså ett A för just det, sjukt.

9. Betygsskalan - Betygsskalan i sig är också annorlunda. De har A-F precis som vi har i Sverige där A är det bästa och F är sämst. Men resten av bokstäverna har lite annan betydelse, B är bra, C är okej, D är dåligt och E finns inte ens. Ett C här är alltså som ett E i Sverige skulle jag säga.

10. Striktare - Skolan i sig är striktare på ett vis. Att komma försent här är inte vanligt eftersom det kan räknas in i betyget. I Sverige kan man lalla runt på lektioner så länge man gör vad läraren ber om eller gör bra ifrån sig på proven. Eftersom allt räknas in i betyget här så är alla helt tysta på lektioner och alla lyssnar (i alla fall när läraren pratar).

11. Klädkod - De flesta skolorna här i USA har en klädkod. Reglerna gäller främst tjejer för några exempel är att man inte får ha för urringat, inga tunna axelband, inte för korta shorts etc. till skillnad från Sverige där man kan ha i princip vad som helst. På min skola är det dock inte jättestrikt, om man har kläder som bryter klädkoden så är det oftast ingen som säger något ändå. Reglerna gör dock att många inte bryr sig om klädstilen särskilt mycket här. Det vanligaste jag sett folk ha här är jeans med en T-shirt eller mjukis kläder. Det är ganska skönt faktiskt att de flesta inte bryr sig.

12. Sporter - Skolan har massor av olika skollag inom olika sporter. Sporterna är indelade i höstsporter, vintersporter och vårsporter så om man väljer en sport så har man den bara i några månader. De sporterna som går att välja på i just min skola är Amerikansk Fotboll, vanlig Fotboll, Volleyboll, Golf, Cross Country (springning), Basket, Tennis, Wrestling, Simning, Softball och Friidrott. Sen finns det även cheerleader lag och Wranglers (vilket är liknande men mer som en dans). Vissa sporter är dock bara för killar och vissa är bara för tjejer, vilket jag tycker är sjukt dåligt... Om man går med i en sport så tränar man 5 dagar i veckan, precis efter skolan slutat. Inom sporterna tävlar man med sitt lag mot andra High Schools.

13. Klubbar - Förutom sporterna så finns det även otroligt mycket olika klubbar att gå med i.

14. Evenemang - Skolan är mycket roligare än i Sverige för det finns massor av evenemang. Exempelvis HomeComing veckan som är nästa vecka, skriver mer om det då. Finns även olika danser, ser sjukt mycket fram emot Prom som är i slutet av nästa termin.

15. School Spirit - Hela skolan har så mycket mer School Spirit. Alla här är så engagerade i skolan och då menar jag inte läxorna o så, men alla älskar och och är stolta över just sin skola. Nästan alla elever är med i antingen ett skollag eller någon klubb, alternativt tittar på matcherna där skolan möter andra skolor. Det är i alla fall sjukt kul, allt detta gör skolan kul här. Sveriges skolor är urtrista i jämförelse. Även om exempelvis lunchen och rasterna och skolan är striktare på ett vis så väljer jag High School framför Sveriges skolor alla dagar i veckan på grund av att det är så mycket roligare!

Bild från ett football game med mitt skollag (Min skolas färger är Grön och Guld)

Likes

Comments

​Tagit lite bilder på mitt hus och gatan jag bor på. Alla hus här är uppdelade i flera hus. Vi bor i högra halvan av huset på bilden nedan. Ser inte jättestort ut men huset är avlångt åt andra hållet så det är rätt stort här inne. 

Livet rullar på bra här. Jag trivs otroligt bra i familjen och skolan fortsätter som vanligt. I söndags var vi i kyrkan, vilket var första gången för mig i den nya kyrkan eftersom jag bor med min värdfamilj nu. Kyrkan var mindre än den tidigare kyrkan men det var najs ändå. Det är fortfarande inte en kyrka som vi tänker oss i Sverige, utan ett vanligt hus i princip med ett stort rum och en scen. Efter det åkte vi iväg och spelade frisbeegolf vilket också var första gången för mig. Jag var inte särskilt bra men jag blev chockad för det inte lika svårt som jag trodde i alla fall haha.

Nästa vecka är det Homecoming, vilket är en specialvecka i skolan. Det är bland annat en parad med floats, utklädningsdagar, ett american football game och mer som jag kan berätta om efter veckan... Ser fram emot det sjukt mycket i alla fall!

I helgen kommer vi troligtvis åka på en hike som är i en grotta. Har sett bilder därifrån och det verkar sjukt läskigt för man klättrar in i ett hål och måste man ha pannlampa för det är kolsvart där inne. Men det ska bli spännande, ser fram emot det också.

  • Vardag
  • 256 readers

Likes

Comments

Var på min första fotbollsmatch igår (alltså amerikansk fotboll), åkte dit med en tjej som hette Mackenzie från min newspaper klass. Det är btw så många som heter det här, tror jag har minst en eller två personer med det namnet i varje klass. Min skola CMR mötte ett annat high school som hette SkyView och ligger i Billings vilket är en annan stad i Montana tre timmar härifrån. Det var massa folk i publiken och det var så coolt att alla var så engagerade i sitt lag. Jag satt i the students section där alla elever från CMR får vara, dom biljetterna är nämligen billigare. Allt var verkligen så sjukt häftigt! Det fanns cheerleaders, en annan dansgrupp från skolan och skolans orkester var också där och spelade. Sen var det sjukt många fotbollsspelare. Det var ett varsity game vilket är det bästa laget från skolorna, men även JV laget var där vilket är det näst bästa laget. Det höll på i drygt två timmar. Jag har inte riktigt förstått alla regler i spelet än men det var extremt spännande mot slutet för det låg lika i poäng nästan hela spelet men de två sista sekunderna gjorde vi ett speciellt "mål" och fick tre extra poäng, så min skola vann och alla blev galna haha. 

Går upp vid 6 varje dag så det är så skönt att det är lördag så jag äntligen fick sova ut. Senare ikväll ska vi åka och äta middag hos familjen som jag sov hos de två första veckorna. Båda familjerna känner varandra sen flera år tillbaka så det ska bli kul :)

Likes

Comments

​Bor äntligen hos min värdfamilj! Flyttade hit i tisdags så har varit här i några dagar nu och jag kunde inte ha blivit nöjdare. Familjen är underbar och huset är så fint och jättestort vilket det behöver vara eftersom vi är 7 personer som bor här. Mitt rum är jättefint, fick välja ut lakan till min säng men resten har dem fixat åt mig. I fönstret hade de dekorerat som ni ser på bilderna nedan, så gulligt! Min garderob är inbyggd i väggen och man kan i princip gå in i den för den är så stor. Är verkligen så nöjd! Mitt rum, de andra sovrummen och två badrum är på övervåningen och på nedre våningen är vardagsrummet, köket, en till toalett, ett tvättrum och ett förvaringsrum. 

Eftersom jag bor i militärbasen en bit ifrån skolan så tar jag skolbussen härifrån. Första dagen råkade jag dock gå av vid fel skola haha... Det var SÅ förvirrande för jag kände igen folk på bussen så jag visste att det var rätt buss. Sen när bussen stannade och folk började gå av så gick jag av men bussen hade tydligen två stopp så jag hamnade heeelt fel haha men det löste sig för jag fick skjuts av någon som jobbade där. 

Att bo i en militärbas låter kanske konstigt men det är det inte. Jag bor i ett vanligt villaområde men alla som bor här jobbar på något sätt inom militären, vilket min värdpappa gör. Det är väldigt fint här men alla hus är i princip likadana och allt måste vara "perfekt", alla gräsmattor måste vara helt klippta och är i perfekta kvadrater, de flesta träden är placerade precis i mitten och på rad och det finns inget skräp någonstans. Sen finns det en del regler här i militärbasen, man får till exempel inte klättra i träd av någon anledning och varje morgon klockan 7 och kväll klockan 10 spelas nationalsången, har dock inte hört den varje dag så det kanske bara är vissa dagar. Sen måste man ha ett militärpass för att kunna ta sig in i basen.

Har än så länge bara bilder på mitt rum. Det flyttade nämligen precis hit från Guam och har inte packat upp alla möbler o sånt så jag har inte fotat resten av huset än. 

  • Vardag
  • 284 readers

Likes

Comments

Har haft underbara dagar här! Idag är det tisdag 13 september (vet att inläggen läggs upp en senare tid på grund av tidskillnaden) och jag fick precis reda på att min värdfamilj har fått sina möbler så jag kommer flytta dit redan ikväll, så sjukt kul! Men det känns samtidigt såklart lite tråkigt att lämna den här familjen eftersom jag har bott här i snart tre veckor, har börjat känna mig hemma här nu och familjen är jättetrevlig. Men är samtidigt så extremt glad över att jag äntligen ska få komma till min värdfamilj som jag kommer bo i resten av året, familjen verkar helt underbar! Som jag skrivit tidigare så är mamman i min nuvarande familj min IEC via EF vilket betyder att jag kommer ha kontakt med henne resten av året iallafall och dessutom går sonen Steven i min skola så jag kommer fortfarande kunna träffa den här familjen.

I helgen var jag med min värdfamilj och vi åkte ner till floden som går genom Great Falls. Det var så sjukt fint, vattnet var helt blått som ni ser på bilderna nedan! Sen åkte vi vidare till en affär och jag fick välja ut lakan osv. till mitt rum. Det kommer bli så fint, är så extremt exalterad över att flytta in i huset som kommer vara mitt hem för ett år! Kommer ta bilder på huset och mitt rum o lägga upp det här också så ni får se hur jag bor sen.

Mina känslor just nu är jättebra. Jag mår bra och jag trivs. Jag saknar många i Sverige extremt mycket och det är jobbigt men jag har inte haft någon hemlängtan överhuvudtaget. Vill försöka hålla kontakten med så många som möjligt men insett att det är riktigt svårt att prata på grund av att tidsskillnaden är 8 timmar. 

Jag och min värdbror Simon. Väldigt blåsig dag som ni ser haha

  • Vardag
  • 330 readers

Likes

Comments

Började High School förra onsdagen så jag har gått där i lite över en vecka nu. Jag är så sjukt nöjd! Skolan heter Charles M. Russel High School (CMR) och det går ca 1500 elever där. Skolan är jättestor så det är extremt svårt att hitta. De flesta av lektionerna (alla vanliga lektioner) ligger på andra eller tredje våningen och våningarna är som gigantiska fyrkanter med en trappa i varje hörn. Omöjligt att veta vilken trappa som leder vart så oavsett vart man går upp så måste man gå runt hela fyrkanten tills man hittar sitt klassrum eftersom alla korridorer är likadana. Alla andra ämnen som exempelvis sporter, kör, teater, bild, slöjd, bilreparation etc. ligger i de fyra andra byggnaderna.

Skolan är mycket roligare än i Sverige på grund av flera anledningar, bland annat så får man sätta ihop sitt eget schema vilket är extremt skönt och det finns hur många ämnen som helst att välja mellan. Dessutom är lärarna otroligt mycket bättre. Hittills gillar jag alla, trodde aldrig att det var möjligt men alla som jag har i alla fall är sjukt bra hittills. Finns mycket fler skillnader om man jämför med Sveriges skolor, men kan ta upp alla skillnader i ett inlägg någon annan gång.

En sämre sak med skolan här är lunchen. Dels så har vi bara en halvtimmas lunch och vi har tre alternativ. Antingen tar man med sig sin egen lunch, eller så köper man i matsalen men det är inte särskilt bra mat, eller så går man till någon restaurang i närheten. Det är sjukt billigt men eftersom man bara har en halvtimme så är det väldigt stressigt.

När det gäller mitt schema så var några ämnen obligatoriska, matte engelska och amerikansk historia. Även politik men det är bara en termin så jag kommer börja ha det efter jul. Den här terminen har jag Pluggtid istället för politik där jag har tid att jobba med vad jag vill. Valde det på grund av att man får matteläxor varje dag här och jag har haft svårt med matten eftersom jag inte kunde några matteord på engelska när jag kom hit. På pluggtiden får jag hjälp med det och sparar dessutom tid på det sättet så jag slipper göra läxan på min fritid. Mina tre sista val blev Newspaper, Aerobics och Graphic Design som jag valde på grund av att alla tre verkade som sjukt roliga ämnen. Eftersom mitt år inte räknas och jag ändå behöver gå tvåan i gymnasiet när jag kommer tillbaks till Sverige så spelar det inte så stor roll vilka ämnen jag tar. Newspaper är en lektion där vi intervjuar folk, fotar och skriver till skoltidningen. Aerobics är ett grupp-träningspass vilket var mycket jobbigare än jag trodde, i alla fall för mig som inte tränar ofta alls, men det är sjukt kul ändå. Man har samma schema varje dag vilket betyder att jag kommer träna 5 dagar i veckan men med tanke på allt onyttigt man äter här så kanske det jämnar ut sig haha. Graphic Desgin är en lektion där vi kommer jobba med exempelvis photoshop, verkar också sjukt kul.

Här under ser ni mitt schema.

Period 1: English

Period 2: Math, Algebra

Period 3: US History

Period 4: Study Hall / Government

Period 5: Newspaper

Period 6: Aerobics

Period 7: Studio in Graphic Design

Kommer lägga upp bilder på skolan så fort jag tagit några.

Likes

Comments

Har ÄNTLIGEN träffat min värdfamilj som jag ska bo i resten av året och de verkar helt underbara! Familjen består av en mamma och pappa, Heather och Bill, och fyra barn, Evie som snart fyller 13 år, Leyla som är 10 år, Simon som är 7 år och Naomi (Nemo) som snart fyller 6 år. De har också en treårig hund som heter Kovu. Vi åkte hem till dem och jag fick se deras hus och mitt rum som jag kommer ha. Huset är verkligen superfint, nybyggt och jättestort Pappan är militär och de bor därför i en militärbas, tror dock inte de kommer påverka mig på något sett, eventuellt har de fler regler i militärbasen men kan berätta mer om det och om huset senare när jag väl bor där. De har som sagt precis flyttat dit och har inte möbler än, så jag bor fortfarande hos min välkomstfamilj men kommer troligtvis flytta dit inom en vecka och då kommer jag ta bilder att lägga upp här. Jag kommer få hela High School upplevelsen för från militärbasen kommer jag åka den typiska gula amerikanska skolbussen till skolan som jag kommer berätta mer om snart! 

Samma dag åkte jag iväg och hikeade med min värdfamilj för att lära känna dom bättre! Jag har aldrig hikeat på riktigt förut så det var jättekul, vi gick en runda i en skog bland bergen som låg ca en timma från Great Falls. Vi såg flera vattenfall på vägen och en enorm utsikt! Även om träden är samma träd som vi har i Sverige så är det någonting som gör att allt känns så annorlunda, allt är verkligen så fint!

Jag är så extremt glad över familjen, tror att jag verkligen kommer trivas där, föräldrarna verkar SÅ snälla och barnen supersöta. Och jag är jätteglad över att jag hamnat i en familj med barn eftersom jag inte har några syskon i Sverige! Jättekul att de har en hund också! Kunde inte varit mer lycklig just nu!

Likes

Comments