View tracker

​Förra helgen åkte vi iväg för att leta efter en julgran. Vi gick in i skogen och vandrade upp för en brant backe där vi hittade vår julgran. Vi stannade där uppe ett tag och hade snöbollskrig och sen åkte vi ner längs backen haha, det var så kul! Jag lyckades mula alla och fick med det på film, lyckades inte få in klippen här tyvärr men kanske klipper ihop dom någon dag senare.

Är verkligen så nöjd med min placering! När jag bokade mitt utbytesår önskade jag att få hamna söder ut för att få värmen men nu inser jag hur fel jag tänkte. Det som avgör om man trivs eller inte har ingenting med temperaturen och klimatet att göra, allt handlar om vilka människor man möter, värdfamiljen osv. Att jag har hamnat på en plats med alla årstider är bara ett plus, trots att vi har det i Sverige också, temperaturskillnaderna är mycket större här dock. Det har blivit väldigt kallt här, senaste veckan var det uppåt -24 grader celsius, men vad är en julafton utan kyla och snö? Jag är så taggad på julafton! Vi kommer åka till Minnesota under jullovet och besöka min värdmammas föräldrar som bor där, kommer bli så kul!

Har inte orkat blogga så mycket men jag har det jättebra här. Familjen är helt underbar, kommer dom närmare för varje dag och det känns som att jag har känt dom mycket längre än bara tre månader. Skolar rullar på som vanligt. Simningen rullar också på, simmar 5 gånger i veckan, så träningsverken hinner knappt släppa men det är jäkligt kul att vara med i ett skollag faktiskt. Hela känslan är så kul, fattar inte varför skolorna i Sverige inte har något liknande, det är lite synd.

Saknar er, puss <3

Likes

Comments

Har nu firat min första Thanksgiving någonsin och det var så jäkla mysigt! Det är en högtid där man tackar för det man är tacksam över. Man dekorerar "höstligt" med mycket orange och brunt, pumpor och ljus. Sen äter man en stor måltid med familj och vänner. Det var massvis med mat, det är så man beskriver firandet bäst haha. Allt var verkligen jättegott men mina favoriter bland rätterna var kalkonen och pajarna. 

Dagen därpå var det Black Friday. I Sverige har vi också "Black Friday" men det är ingenting i jämförelse med här i USA. Alla affärerna öppnar vid midnatt och det är extrema rabatter på allt möjligt! Vi åkte dock dit på morgonen istället vid halv 6 ungefär men det var i alla fall väldigt kul och jag lyckades samla ihop julklappar till hela familjen och lite kläder till mig haha.

  • Vardag
  • 139 readers

Likes

Comments

Som jag berättat tidigare så är sporter en stor del av skolan här. Alla sporter är uppdelade i höst- vinter- och vårsporter. Min skola CMR har Fotboll, Amerikansk Fotboll, Golf, Cross Country (springning) och Volleyball på hösten, Basket, Wrestling och Simning på vintern och Softball, Friidrott och Tennis på våren. Jag missade uttagningarna till höstsporterna men nu i november börjar vintersporterna. Jag har valt att gå med i simlaget haha, kommer inte vara i det bästa laget om man säger så för jag kan ingenting om simning just nu haha men jag gör det mest för att det är kul. Har haft runt 5 träningar hittills och det är dock mycket svårare än jag trodde, men det ska nog bli bra, kul i alla fall. När man väljer att gå med i en sport så måste man träna varje vardag efter skolan vilket gör att man kommer lägga mycket tid på det. Känns som en del av amerikanska skolan dock så jag vill i alla fall prova på att gå med i en sport så får vi se hur det går. Förutom att man tränar 5 dagar i veckan så är det också en tävling per vecka mot andra skolor i Montana, tänkte göra ett inlägg om simningen senare i vintern så kan jag berätta hur allt har gått. Eftersom mitt schema innehåller aerobics varje dag så kommer jag nu träna två gånger per dag vilket är jobbigt nu till en början men det känns samtidigt bra, tränar dessutom bort lite av all snabbmat man automatiskt äter här haha.

Älskar simglasögonen och simmösan hahah

  • Vardag
  • 352 readers

Likes

Comments

Förra fredagen var det säsongens sista amerikanska fotbollsmatch. Det var ett CrossTown Game, vilket betyder att min stads (Great Falls) två stora High Schools mötte varandra. Tyvärr så förlorade min skola CMR mot den andra skolan Great Falls High men det var skitkul i alla fall haha. Fortfarande så positivt överraskad över school spiriten. ALLA är så insatta i sitt skollag, klär sig i sin skolas färger osv. Eftersom båda lagen hade sina skolor här så var båda skolornas cheerleaders, wranglers (dansare) och band där och gjorde uppvisningar som ni ser lite av i videon här under. Så jävla häftigt, kan inte förklara hur det kändes men jag är jätteglad i alla fall!

  • Vardag
  • 349 readers

Likes

Comments

När jag kom hit och valde mitt schema så sa de att jag var tvungen att läsa en mattekurs under året för att jag inte ska "glömma bort" matten när jag kommer tillbaks till Sverige igen. Dock så är deras mattekurser annorlunda här, de har geomerti ett helt år och sen algebra året där efter osv. istället för lite av varje del per år som vi har i Sverige. Jag hamnade i en algebrakurs som jag för det första tyckte var väldigt onödigt eftersom jag ändå kommer "glömma bort" alla andra delar i matten. Dessutom så var det väldigt svårt för mig, matten var okej men att göra det på engelska var en helt annan grej, jag har aldrig lärt mig matteord på engelska vilket gjorde det svårare för mig. Därför valde jag att byta ner mig till en lättare algebrakurs. Det resulterade i att matten blev väldigt lätt och det kändes ännu mer onödigt för mig. Vi fick läxor varje dag som tog ca en timma vilket också kändes väldigt onödigt när jag tyckte matten var enkel. Hade mycket hellre lagt den tiden på något ämne som jag faktiskt behöver plugga i för att förstå, till exempel historia. Jag berättade allt det här för min counselor (som är en slags studievägledare) och vi kom fram till att jag kunde släppa matten och välja ett annat ämne istället. 

Eftersom att det redan hade gått ca 3 veckor in i terminen skulle det vara svårt för mig att hoppa in i de flesta klasserna men det slutade med att jag fick hamna i en kör! Jag har inte sjungit särskilt mycket förut men jag tycker det är kul så jag blev jätteglad faktiskt, och det är så mycket roligare än matten! Bara en vecka senare hade jag min första konsert som ni ser lite av i videon här under haha. Den enda kören som passade med resten av mitt schema var en Freshmen kör vilket betyder att personerna i min kör är två år yngre än mig men det gör mig inte så mycket, ska dock färsöka ändra om mitt schema så jag hamnar i en annan kör nästa termin om det är möjligt.

Just nu älskar jag mitt schema, majoriteten av ämnena är roliga ämnen som jag valt efter mina intressen. Jag tänkte göra ett inlägg där jag berättar mer om lektionerna och mina klasser/ämnen senare.

  • 432 readers

Likes

Comments

Homecoming är en aktivitetsvecka som alla skolor har en vecka varje år här i USA. Jag har varit sjuk i ungefär två veckor och missade därför tisdagen och onsdagen tyvärr men de roligaste dagarna missade jag inte.

Måndagen var Character Day vilket betydde att alla som ville klädde ut sig till någon karaktär under skoldagen. På kvällen var det PodwerPuff game. Det är när tjejer spelar amerikansk fotboll. Jag hade tänkt vara med men missade anmälningsdagen men det var lika bra eftersom jag ändå var sjuk. Åkte dock dit o tittade i alla fall och det var värt!

Tisdagen var Theme Day. Varje årskurs hade var sitt tema som man skulle klä ut sig till. Min årskurs (grade 11/junior) hade Hogwarts. Vet att seniors hade temat Mario men kommer inte ihåg de andra temana. Efter skolan var det Hall Decoration (korridorerna dekorerades med samma teman som jag skrev ovan) och Float Building (till paraden som var på fredagen).

Onsdagen var USA Day. Hall decoration och float building efter skolan på onsdagen också.

Torsdagen var Dress Up Day. Alla hade sjukt fina kläder under skoldagen och i mitten av dagen var det Coronation. The Coronation/kröningen var i idrottshallen, hela skolan samlades och alla lampor släktes ner. Först var det en teater som hade alla karaktärer från tisdagens teman. Sen var det kröning där de krönade Homecoming Princesses, Princes, a Queen and a King. De var elever som blivit framröstade av resten av skolans elever. Hela eventet var extremt häftigt!

Fredagen massa olika aktiviteter. För det första så var varje ämne bara en halvtimma så vi slutade skolan runt 11-12 tiden. Sen var det en barbeque utanför skolan. Efter det var det en parad på huvudgatan i Great Falls. Flottarna som byggdes på tisdagen och onsdagen drogs efter bilar och var också gjorda som olika teman med utklädda elever. Vi utbytesstudenter fick en egen truck att åka på flaket men vi hade inte dekorerat den på något sett tyvärr. Klockan 7 var det en amerikansk fotbollsmatch. Min skola mötte Montanas huvudstad men vi förlorade tyvärr haha. Det var extremt kul att vara där i alla fall för efter första halvleken presenterades Homecoming Royalty'n igen och skolands wranglers, cheerleaders och band/orkester gjorde uppträdanden. Efter matchen vid 21.45 började the Homecoming Dance. Den var inte formell på något vis men det var jättenajs. Dansen var också i idrottshallen, låter kanske dåligt men den är inte som idrottshallarna i Sverige, jag lovar haha. Hela dagen var sjukt kul, kunde inte varit nöjdare och är så glad att jag kände mig bättre så jag kunde gå till skolan. Inser bara mer o mer hur tråkiga Sveriges skolor är, vi har inget kul i Sveriges skolor i jämförelse med skolan här.

Likes

Comments

1. Schemat - Här sätter man ihop sitt eget schema. Schemat är likadant varje dag vilket gör att man har alla sina ämnen 5 dagar i veckan. I min skola har vi 7 lektioner per dag, men jag vet att det kan variera lite beroende på vilken stat man är i i USA. Alla lektioner är precis lika långa, på min skola är varje lektion 52-53 minuter. Skoldagarna i sig är kortare för man börjar väldigt tidigt. Jag börjar 08.05 varje dag och slutar 15.15. Onsdagar är dock ett undantag på just min skola för den dagen är alla lektioner lite kortare så vi slutar 14.30 istället.

2. Ämnena - Det finns sjukt mycket olika ämnen att välja mellan vilket är bra eftersom man sätter ihop sitt eget schema. Dels så finns det massor av olika mattekurser, NO relaterade kurser osv. Men det finns också hur mycket "roligare" ämnen som helst. Det finns flera olika bildklasser, olika fysiska ämnen som Idrott, aerobics och tyngdlyftning. Andra exempel på ämnen som finns är matlagning, teater, kör, yearbook, bilteknik osv.

3. Rasterna - Rasterna mellan varje lektion är 5 minuter. Det är otroligt stressigt eftersom man måste hinna till skåpet och sedan sätta sig i nästa klassrum inom 5 minuter. Det går inte att vara sen utan att märkas här för det är en klocka som ringer precis som i filmerna haha. Klockan ringer när lektion är slut och ringer igen när nästa lektion börjar. Detta gör att alla elever i hela skolan börjar och slutar sina lektioner precis samtidigt vilket gör korridorerna packade.

4. Klasserna - Man har inte en klass som i Sverige, här har man istället olika elever i varje, vilket gör att man har ca 200 klasskamrater. Det är bra eftersom man lär känna fler personer, och man inte trivs i en klass är det lugnt eftersom man har 6 klasser till. Nackdelen är dock att det tar längre tid att verkligen lära känna någon bra eftersom man bara träffar varje person knappt en timma per dag.

5. Lärarna - ​Man kallar alla lärare för Mr. eller Mrs. och sen efternamnet. Hittills är jag väldigt nöjd med lärarna. Jag tycker alla mina lärare är bra, de känns generellt mer engagerade i sitt eget ämne om man jämför med lärare i Sverige.

6. Lunchen - Lunchrasten är bara en halvtimma här så man får stressa i sig maten. De alternativen vi har är att köpa mat i skolkaffeterian men för det första är maten inte särskilt bra och för det andra kostar det pengar, dock bara runt 20 kr per dag. Många väljer att ta med sig egen mat. Men de flesta lämnar skolan och åker/går till någon restaurang i närheten.

7. Läxor - Om läxorna är fler eller färre än i Sverige är svårt att säga. Det beror självklart på vilka ämnen man väljer här. I matten får vi läxor varje dag vilket är mer än i Sverige eftersom man ofta får fler dagar på sig i Sverige. Men jag har inte läxor i varje ämnen här, vilket gör antalet olika läxor färre.

8. Betygen - ALLT räknas in i betyget här. Proven, läxorna, om man kommer i tid, hur aktiv man är och hur man uppför sig. Betyget baseras på ett poängsystem och allt man gör kan man få ett visst antal poäng för. Får man minst 90% av maxpoängen blir det ett A. Har även märkt att kvantitet ofta går före kvalitet. Om man exempelvis gör sin läxa och visar den så får man sina poäng oavsett om innehållet i läxan är fel. Att allt räknas in i betyget behöver inte vara en nackdel som det låter, det gör det faktiskt enklare att få höga betyg. Ett exempel var första veckan då en av mina lärare gav mig ett papper som jag skulle ta hem och låta föräldrarna skriva under och om man lämnande in pappret dagen efter så fick man 20 av 20 poäng, alltså ett A för just det, sjukt.

9. Betygsskalan - Betygsskalan i sig är också annorlunda. De har A-F precis som vi har i Sverige där A är det bästa och F är sämst. Men resten av bokstäverna har lite annan betydelse, B är bra, C är okej, D är dåligt och E finns inte ens. Ett C här är alltså som ett E i Sverige skulle jag säga.

10. Striktare - Skolan i sig är striktare på ett vis. Att komma försent här är inte vanligt eftersom det kan räknas in i betyget. I Sverige kan man lalla runt på lektioner så länge man gör vad läraren ber om eller gör bra ifrån sig på proven. Eftersom allt räknas in i betyget här så är alla helt tysta på lektioner och alla lyssnar (i alla fall när läraren pratar).

11. Klädkod - De flesta skolorna här i USA har en klädkod. Reglerna gäller främst tjejer för några exempel är att man inte får ha för urringat, inga tunna axelband, inte för korta shorts etc. till skillnad från Sverige där man kan ha i princip vad som helst. På min skola är det dock inte jättestrikt, om man har kläder som bryter klädkoden så är det oftast ingen som säger något ändå. Reglerna gör dock att många inte bryr sig om klädstilen särskilt mycket här. Det vanligaste jag sett folk ha här är jeans med en T-shirt eller mjukis kläder. Det är ganska skönt faktiskt att de flesta inte bryr sig.

12. Sporter - Skolan har massor av olika skollag inom olika sporter. Sporterna är indelade i höstsporter, vintersporter och vårsporter så om man väljer en sport så har man den bara i några månader. De sporterna som går att välja på i just min skola är Amerikansk Fotboll, vanlig Fotboll, Volleyboll, Golf, Cross Country (springning), Basket, Tennis, Wrestling, Simning, Softball och Friidrott. Sen finns det även cheerleader lag och Wranglers (vilket är liknande men mer som en dans). Vissa sporter är dock bara för killar och vissa är bara för tjejer, vilket jag tycker är sjukt dåligt... Om man går med i en sport så tränar man 5 dagar i veckan, precis efter skolan slutat. Inom sporterna tävlar man med sitt lag mot andra High Schools.

13. Klubbar - Förutom sporterna så finns det även otroligt mycket olika klubbar att gå med i.

14. Evenemang - Skolan är mycket roligare än i Sverige för det finns massor av evenemang. Exempelvis HomeComing veckan som är nästa vecka, skriver mer om det då. Finns även olika danser, ser sjukt mycket fram emot Prom som är i slutet av nästa termin.

15. School Spirit - Hela skolan har så mycket mer School Spirit. Alla här är så engagerade i skolan och då menar jag inte läxorna o så, men alla älskar och och är stolta över just sin skola. Nästan alla elever är med i antingen ett skollag eller någon klubb, alternativt tittar på matcherna där skolan möter andra skolor. Det är i alla fall sjukt kul, allt detta gör skolan kul här. Sveriges skolor är urtrista i jämförelse. Även om exempelvis lunchen och rasterna och skolan är striktare på ett vis så väljer jag High School framför Sveriges skolor alla dagar i veckan på grund av att det är så mycket roligare!

Bild från ett football game med mitt skollag (Min skolas färger är Grön och Guld)

Likes

Comments