Jag har varit här ungefär halva tiden nu och det känns helt sjukt! Det var ungefär exakt ett år sedan jag började kolla upp möjligheterna om att åka på ett utbytesår. Jag började gå på informationsmöten och intervjuer i januari/februari förra året och bestämde mig för att åka ca två månader senare. Jag bestämde mig ganska kort inpå men att åka till USA och att vara utbytesstudent har alltid varit en dröm hos mig. Jag har två farbröder som åkte när dem var i min ålder och att höra dem berätta om det inspirerade mig massor! Varför jag valde att åka beror också på att jag starkt kände att jag ville göra något nytt. Jag ville prova på något nytt i mitt liv och insåg att vara utbytesstudent var ett av de bästa alternativen eftersom det innebär att uppleva en helt ny atmosfär Nu när jag väl är här inser jag att det innebär ännu mer än jag förstod innan jag åkte. Jag lämnade allt för en plats där jag inte kände någon, jag har fått en till familj som jag älskar som min egen och jag har börjat på High School. Jag började om ett nytt liv och jag har lärt känna mig själv på ett sätt som jag inte gjorde innan. Jag förstår att det kanske låter flummigt och att det är svårt att förstå, jag tror inte det går att förstå exakt den här känslan förrän man själv upplever den och jag är så tacksam för att jag har fått den här chansen!

Det bästa med mitt år hittills är allt nytt man får uppleva och det mesta av det har faktiskt med skolan att göra. Jag älskar skolan här! Den är så mycket mer personlig än skolor i Sverige. Det finns massvis med klubbar med alla möjliga intressen, sporter och skollag man kan delta i, aktiviteter som HomeComing, parader, baler och andra danser. Man sätter ihop sitt eget schema och listan med ämnen man kan välja mellan är oändlig. Dessutom är alla elever så insatta i skolan, när det är en fotbollsmatch är vår sektion av läktaren fullsatt med studenter från vår skola klädda och målade i skolans färger. Alla är så mycket gladare och insatta jämfört med elever i en skola i Sverige. Skrivit ett längre inlägg tidigare angående skillnader mellan High School och svensk skola HÄR. Förutom skolan så har det bästa varit min värdfamilj. Jag är ensambarn i Sverige och har fått fyra syskon här och det är så sjukt kul, jag älskar dom så mycket. Är så tacksam för allt min värdfamilj gör för mig och allt roligt vi gör tillsammans!

Jag valde som sagt att åka med organisationen EF och det gjorde jag efter att ha undersökt ett antal organisationer. Jag tog nog valet på lite för stort allvar och inser nu att jag inte behövde stressa alls så mycket som jag gjorde över det. Jag velade mellan STS, Explorius och EF. Efter att ha gått på alla tre's informationsmöten och intervjuar var det EF som kändes rätt för mig på grund av flera anledningar. Dels så kör de "EF hela vägen" vilket betyder att de har kontor både i USA och i Sverige så de slipper sammarbeta med ett annat företag här i USA vilket de andra organisationerna gör. EF har funnits i över 50 år vilket var en annan anledning till att jag valde dem eftersom de har massor av år av erfarenhet i branschen. Dessutom har de ett tre dagar läger i New York i början av året vilket var extremt kul! Jag gjorde tidigare ett annat längre inlägg om mitt organisationsval också som ni hittar HÄR om ni vill läsa mer om det. Jag är jättenöjd med hur EF har hjälpt mig under året. Jag har dock inte haft några problem som jag behövt någon större hjälp med men de har alltid svarat snabbt på alla mina frågor. Min IEC (kontaktperson) från EF som bor ca 20 minuter från mig har jag jättebra kontakt med och hon har alltid funnits här för mig sedan jag kom hit.

Jag är så otroligt stolt över mig själv som valde att åka hit och så otroligt tacksam över alla som stöttat och hjälpt mig med det här året hittills! <3 Jag hoppas att det här inlägget kanske kan hjälpa någon som eventuellt ska åka på ett utbytesår i framtiden. Om du är en av dem som funderar på att åka så säger jag bara ÅK! Du kommer inte ångra dig. Jag vet att tankarna kring att missa det som händer hemma snurrar runt i huvudet, men svaret på det är att du som åker kommer uppleva så OTROLIGT mycket mer. Dessutom är det bara ett år. Det kommer gå sjukt fort och man utvecklas så mycket som person genom den här resan. Så ÅK!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här kommer ett något sent inlägg om min jul här i Amerika. Jag och min värdfamilj åkte från Montana till Minnesota för att fira jul hos min värdmammas föräldrar. Och ja vi åkte bil och det tog 18 timmar men jag sov större delen av resan. Det var faktiskt väldigt kul och bilen var fullproppad med snacks så det var super hehe. Att väl vara där var så sjukt mysigt. De bodde på en bondgård ute på landet. Vi hade det verkligen så kul, vi åkte pulka, snöskoter, byggde en snögrotta och bara tog det lugnt, vilket jag älskar!

Själva julen firade vi på juldagen istället för julafton till skillnad från Sverige. Morgonen började med att vi öppnade våra julstrumpor tillsammans och efter det åkte vi till kyrkan och jag och min familj uppträdde med låten Mary's Boy Child av TobyMac. När vi kom hem igen åt vi en stor jullunch för att sedan öppna julklappar. På kvällen åkte vi vidare till några andra släktingar för att äta en julmiddag. Dagen var verkligen jättemysig och jag skulle säga att firandet är ganska så likt Sverige ändå. Dock så saknar jag Kalles jul på TV ;)

Den 27 december åkte vi till Bloomington som ligger bredvid Minnesotas huvudstad Minneapolis. Där låg Mall Of America som vi besökte vilket är USA's största köpcenter. Det var helt galet! 520 affärer och 50 restauranger och i mitten av köcentret var en Nikelodeon nöjespark med berg-och-dalbanor! Vi var där hela dagen men hann knappt gå igenom en tredjedel. Det var sjukt mäktigt och mina fötter gjorde ont resten av dagen därpå, men det var det värt haha.

Samma dag gick vi till IKEA som låg bredvid Mall Of America, för att äta lunch!!!! Asså det var sååå kul, det kändes nästan som att jag var i Sverige igen! För det första så såg det precis likadant ut som Sveriges Ikea, för det andra så åt jag Ikeas svenska köttbullar med lingonsylt och för det tredje så var alla skyltar på svenska!

Tyvärr så började min skola igen redan den 3 januari och eftersom resan tar 18 timmar var vi tvungna att lämna på nyårsafton och att vara i bilen under tolvslaget. Men det gjorde inte så mycket, hela resan var värt det och jag hade det underbart!

Likes

Comments

​Förra helgen åkte vi iväg för att leta efter en julgran. Vi gick in i skogen och vandrade upp för en brant backe där vi hittade vår julgran. Vi stannade där uppe ett tag och hade snöbollskrig och sen åkte vi ner längs backen haha, det var så kul! Jag lyckades mula alla och fick med det på film, lyckades inte få in klippen här tyvärr men kanske klipper ihop dom någon dag senare.

Är verkligen så nöjd med min placering! När jag bokade mitt utbytesår önskade jag att få hamna söder ut för att få värmen men nu inser jag hur fel jag tänkte. Det som avgör om man trivs eller inte har ingenting med temperaturen och klimatet att göra, allt handlar om vilka människor man möter, värdfamiljen osv. Att jag har hamnat på en plats med alla årstider är bara ett plus, trots att vi har det i Sverige också, temperaturskillnaderna är mycket större här dock. Det har blivit väldigt kallt här, senaste veckan var det uppåt -24 grader celsius, men vad är en julafton utan kyla och snö? Jag är så taggad på julafton! Vi kommer åka till Minnesota under jullovet och besöka min värdmammas föräldrar som bor där, kommer bli så kul!

Har inte orkat blogga så mycket men jag har det jättebra här. Familjen är helt underbar, kommer dom närmare för varje dag och det känns som att jag har känt dom mycket längre än bara tre månader. Skolar rullar på som vanligt. Simningen rullar också på, simmar 5 gånger i veckan, så träningsverken hinner knappt släppa men det är jäkligt kul att vara med i ett skollag faktiskt. Hela känslan är så kul, fattar inte varför skolorna i Sverige inte har något liknande, det är lite synd.

Saknar er, puss <3

Likes

Comments

Har nu firat min första Thanksgiving någonsin och det var så jäkla mysigt! Det är en högtid där man tackar för det man är tacksam över. Man dekorerar "höstligt" med mycket orange och brunt, pumpor och ljus. Sen äter man en stor måltid med familj och vänner. Det var massvis med mat, det är så man beskriver firandet bäst haha. Allt var verkligen jättegott men mina favoriter bland rätterna var kalkonen och pajarna. 

Dagen därpå var det Black Friday. I Sverige har vi också "Black Friday" men det är ingenting i jämförelse med här i USA. Alla affärerna öppnar vid midnatt och det är extrema rabatter på allt möjligt! Vi åkte dock dit på morgonen istället vid halv 6 ungefär men det var i alla fall väldigt kul och jag lyckades samla ihop julklappar till hela familjen och lite kläder till mig haha.

Likes

Comments

Som jag berättat tidigare så är sporter en stor del av skolan här. Alla sporter är uppdelade i höst- vinter- och vårsporter. Min skola CMR har Fotboll, Amerikansk Fotboll, Golf, Cross Country (springning) och Volleyball på hösten, Basket, Wrestling och Simning på vintern och Softball, Friidrott och Tennis på våren. Jag missade uttagningarna till höstsporterna men nu i november börjar vintersporterna. Jag har valt att gå med i simlaget haha, kommer inte vara i det bästa laget om man säger så för jag kan ingenting om simning just nu haha men jag gör det mest för att det är kul. Har haft runt 5 träningar hittills och det är dock mycket svårare än jag trodde, men det ska nog bli bra, kul i alla fall. När man väljer att gå med i en sport så måste man träna varje vardag efter skolan vilket gör att man kommer lägga mycket tid på det. Känns som en del av amerikanska skolan dock så jag vill i alla fall prova på att gå med i en sport så får vi se hur det går. Förutom att man tränar 5 dagar i veckan så är det också en tävling per vecka mot andra skolor i Montana, tänkte göra ett inlägg om simningen senare i vintern så kan jag berätta hur allt har gått. Eftersom mitt schema innehåller aerobics varje dag så kommer jag nu träna två gånger per dag vilket är jobbigt nu till en början men det känns samtidigt bra, tränar dessutom bort lite av all snabbmat man automatiskt äter här haha.

Älskar simglasögonen och simmösan hahah

Likes

Comments

Förra fredagen var det säsongens sista amerikanska fotbollsmatch. Det var ett CrossTown Game, vilket betyder att min stads (Great Falls) två stora High Schools mötte varandra. Tyvärr så förlorade min skola CMR mot den andra skolan Great Falls High men det var skitkul i alla fall haha. Fortfarande så positivt överraskad över school spiriten. ALLA är så insatta i sitt skollag, klär sig i sin skolas färger osv. Eftersom båda lagen hade sina skolor här så var båda skolornas cheerleaders, wranglers (dansare) och band där och gjorde uppvisningar som ni ser lite av i videon här under. Så jävla häftigt, kan inte förklara hur det kändes men jag är jätteglad i alla fall!

Likes

Comments

När jag kom hit och valde mitt schema så sa de att jag var tvungen att läsa en mattekurs under året för att jag inte ska "glömma bort" matten när jag kommer tillbaks till Sverige igen. Dock så är deras mattekurser annorlunda här, de har geomerti ett helt år och sen algebra året där efter osv. istället för lite av varje del per år som vi har i Sverige. Jag hamnade i en algebrakurs som jag för det första tyckte var väldigt onödigt eftersom jag ändå kommer "glömma bort" alla andra delar i matten. Dessutom så var det väldigt svårt för mig, matten var okej men att göra det på engelska var en helt annan grej, jag har aldrig lärt mig matteord på engelska vilket gjorde det svårare för mig. Därför valde jag att byta ner mig till en lättare algebrakurs. Det resulterade i att matten blev väldigt lätt och det kändes ännu mer onödigt för mig. Vi fick läxor varje dag som tog ca en timma vilket också kändes väldigt onödigt när jag tyckte matten var enkel. Hade mycket hellre lagt den tiden på något ämne som jag faktiskt behöver plugga i för att förstå, till exempel historia. Jag berättade allt det här för min counselor (som är en slags studievägledare) och vi kom fram till att jag kunde släppa matten och välja ett annat ämne istället. 

Eftersom att det redan hade gått ca 3 veckor in i terminen skulle det vara svårt för mig att hoppa in i de flesta klasserna men det slutade med att jag fick hamna i en kör! Jag har inte sjungit särskilt mycket förut men jag tycker det är kul så jag blev jätteglad faktiskt, och det är så mycket roligare än matten! Bara en vecka senare hade jag min första konsert som ni ser lite av i videon här under haha. Den enda kören som passade med resten av mitt schema var en Freshmen kör vilket betyder att personerna i min kör är två år yngre än mig men det gör mig inte så mycket, ska dock färsöka ändra om mitt schema så jag hamnar i en annan kör nästa termin om det är möjligt.

Just nu älskar jag mitt schema, majoriteten av ämnena är roliga ämnen som jag valt efter mina intressen. Jag tänkte göra ett inlägg där jag berättar mer om lektionerna och mina klasser/ämnen senare.

Likes

Comments