Header
Au pair i Australien

I onsdags började Matildas sommarlov vilket betyder att vi hänger tillsammans hela dagarna och hittar på en massa roligt tillsammans!

Så igår (onsdag) kom hennes kompis Lottie hit och vi gick till ett ställe där vi målade på keramik, tredje gången för mig detta året! Jag älskar det! Jag visar resultatet nästa vecka när de har glaserats och vi kan hämta dem!

Sedan badade tjejerna i poolen i flera timmar!
Jag tog hand om Matilda hela kvällen eftersom föräldrarna jobbade sent. På kvällen efter middagen så ville jag och Matilda gå på en kvällspromenad och bestämde oss plötsligt för att gå barfota ner till stranden. Det råkade bli lite senare än planerat men det är ju ändå sommarlov så det spelar inte så stor roll!

Idag så åkte jag och Matilda till Melbourne Zoo vilket var jätteroligt!

Vi har satt upp julgranen, det kändes väldigt konstigt att sätta upp den mitt i sommaren kan jag säga!
Titta också vilken fin belysning som vi har på huset!

Vi har ju våren lilla Elf on the shelf some gör bus varje natt, så här har vi några:

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag tänkte visa allt julpynt som har kommit upp i stan! Det känns väldigt konstigt att gå runt i shorts och linne medan det är 35 grader och sol samtidigt som det snart är jul! Det är en väldigt rolig upplevelse även om jag tycker att mörker och kyla hör julen till så är det roligt att få se hur det är att fira jul på andra sidan jordklotet också!

Jag och Matilda (mest jag😜) ritade med kritor på marken! Jultema hade vi!

Idag så var jag och Dinah i Svenska kyrkan och volontärarbetade på skandinaviska bazaaren. Tyvärr så har det kommit in ett stort oväder över Melbourne, så det ar regnat ganska mycket! Men det kändes exakt som svensk sommar idag!

Vi fick i alla fall ansvar för djuren, det fanns en ko, gris, getter, får, höns, kycklingar, gäss, råttor, kaniner och marsvin. Vår uppgift var att ta upp kaninerna och marsvinen så att barnen kunde klappa och hålla dem!

Det var även ett luciatåg som sjöng några sånger! Fast det kommer vara ett större luciatåg den 13de vilket jag givetvis kommer titta på!

Det såldes också en hel del svenska och skandinaviska grejer!

Jag har också fått en adventskalender av familjen! En leksakskalender fick jag😂 Det tyckte Matilda att jag behövde! Så nu får jag suddgummin och linjaler och en massa saker varje dag!😂

Vi har även fått en liten Elf on the Shelf some har flyttat in hos oss! Matilda döpte honom till Mistletoe, och han ska göra bus varje natt!

Likes

Comments

Titta hur fin himmeln var en kväll!

En dag kom min tyska kompis Larissa hem till mig och jag fixade pannkakor och smoothie.

Titta den här häftiga smoothiebowlen som är blå!

Jag har ju glömt att visa hur Australienska dollar ser ut. De är gjorda i plast för att alla surfare ska kunna ha med kontanter när de surfar!

En dag så åkte jag och familjen till Ikea, och titta vilken stor penna vi hittade!
Matilda var även med i en tävling där hon kunde designa ett gosedjur, och om hon vinner så kommer hennes gosedjur att säljas på Ikea!

En dag så åkte jag och Matilda till en matmarknad som låg i närheten. Hon åkte också en karusell!

En dag så åkte Kate, Matilda och jag till Melbourne Cup som är ett av världens största hästrace. De flyger över hästar från hela världen! Det var riktigt häftigt att vara där och alla var så finklädda och bar en fin hatt!

Vi hittade en jättefin lång alé som var hela fylld av rosor!🌹

Jag och min kompis Dinah var på en picknick med en massa andra svenskar!

Jag åt en supergod frukost med mina tyska kompisar Larissa, Cindy och Lena! Titta vilka fina kaffekoppar!

Jag och Nora åkte till Noodle Market där vi köpte en puffle - puffy waffle!

I Australien säljer de både katterungar och hundvalpar i djuraffärer.

Matilda och jag gick ett varv runt kvarteret för att hitta fina blommor som vi samlade i en kokosnöt🌸🌼🌺🌴

Jag och Matilda rensade hennes skåp i skolan eftersom hon snart får sommarlov, och titta vilken fin teckning jag hittade som hon hade ritat i skolan! Då blir man varm i hjärtat❤️

Jag i Noras bil! Inte helt fel att åka cabbe längs Australiens kust! Men jag kan säga att det var extremt varmt, det lilla som det fläktade var inte ens kallt utan den kändes som en varm hårfön!

Dinah, Nora och jag på Queen Victoria Night Market!

Likes

Comments

Förrförra helgen så åkte jag och familjen till Yarra Valleys som är jättefina vingårdar en timme från Melbourne.

I söndags så åkte jag, Nora och hennes pojkvän till Hot Springs som är varma källor. Det var verkligen jättefint där!

Det fanns säkert över 20 pooler med olika temperaturer. Här är en fotmassagepool där man gick på stenar med olika struktur för att massera fötterna. Här fanns även en grotta som man kunde sitta i.

Högst upp så kunde man se solnedgången, men eftersom det var så molnigt den dagen så såg vi tyvärr inte den!

I tisdags så var det ju halloween, då fixade jag en läskig lunchbox till Matilda.

Efter skolan så åkte vi hem till Matildas klasskompisar Rose & Gen som också är enäggstvillingar! Vi hade åkte dagen innan för att köpa tröjor och sedan sydde vi fast spökögon och pumpaögon av filt.

Här pyntar jag, Matilda och hennes kompis Hayley inför festen.

Det fanns mycket mat, godis och pyssel!

Det fanns även en spökpiñata som barnen fick slå.

Likes

Comments

Nu har jag äntligen hunnit skriva om min resa som började i Alice Springs som ligger i mitten av Australien och som slutade i Adelaide i södra Australien. Det var en väldigt bra resa trots de 1500 km som vi åkte på de tre sista dagarna av turen!
Lördagsmorgonen började tidigt då vi alla skulle upp och iväg till flygplatsen. Vi åkte i en jättestor uber till flygplatsen.

Sedan började resan för mig. När jag satt i flygplanet så såg jag rosa sjöar, det är ingen jättetydlig bild men ändå väldigt häftigt att se!

Sedan kom jag fram till Alice Springs flygplats och där tog jag buss till hostelet där Cindy väntade eftersom hon hade åkt dagen innan.

På kvällen så åkte vi till en festival mitt ute i ingenstans. Vi köpte donuts och så fanns det en häftig ljusshow som var riktad mot bergen.

Dag 1: Tidigt på morgonen så kom bussen och hämtade oss för att påbörja vårt äventyr.

Vi gjorde ett stopp vid en kamelfarm.

Sedan åkte vi till den exakta mitten av Australien!

Efter några timmar i bilen så trodde vi att vi såg Uluru och alla skulle ta foton! Men det visade sig vara en annan klippa som är mindre och kallas för Fuluru (fake Uluru) eftersom alla som är där första gången tror att det är den riktiga Uluru. Fuluru kallas också för världens största tandborste!

Efter ytterligare några timmar så kom vi äntligen fram till Uluru vilket var jättehäftigt!

Vi promenerade runt klippan och fick se en massa bilder som aborginerna målade för flera tusen år sedan.

På kvällen så åkte vi till en utsiktsplats där man fick en jättefin vy över Uluru i solnedgången. Det var väldigt mäktigt!

Därefter åkte vi tillbaka till vår campingplats där vi åt middag och jag fick prova känguru för första gången i mitt liv.
Vi skulle även sova i swags vilket var en upplevelse i sig, det är som en stor sovsäck med inbyggt liggunderlag, så man sover i sin egen sovsäck i sitt swag! Första natten var otroligt kall, just också eftersom jag struntade i att sätta på mig strumpor! Så jag sov inte jättebra första natten men det gjorde även att jag låg under himmeln och tittade på alla stjärnor vilket var helt magiskt! Jag har ALDRIG sett så många stjärnor i hela mitt liv!

Dag 2:
Vi vaknade klockan 4 på morgonen för att sätta oss i bilen och ta oss till en utsiktsplats där vi tittade på soluppgången! Det var iskallt men helt underbart!

Efter några timmar så åkte vi till Kata Tjuta som också är stenklippor. Vi gick ett varv runt en klippa som tog några timmar. När vi började promenera vid 7-tiden på morgonen så frös alla och var jättekalla, men ändå tog jag bara på mig shorts och linne medan alla andra hade på sig långbyxor och jackor. Jag kan säga att efter promenaden så var alla helt genomsvettiga utom jag!

Här försöker jag och Cindy ta en fin bild. Jag vet inte om det syns att våra armar ska föreställa ett hjärta.

Jag hade tydligen en spindel som klättrade på min sko men jag märkte inte det utan jag fick höra det när den hade klättrat ner på marken igen. Tjejen som såg den sa att om hon hade berättat för mig när den var på min sko så hade jag fått panik så det var ju tur det!

Sedan åkte vi tillbaka till Uluru igen för att fortsätta vår promenad där vi hade slutat dagen innan. Det som var häftigt var att man kunde se en massa figurer i sprickorna. Vi såg elefanter, Red Bull tjuren, ett hjärta och denna dödskallen.

Sedan så gick vi till ett ställe nära klippan och kollade på hur solens ljus påverkade klippan under solnedgången. Det var helt magiskt att ligga ner på marken och titta upp på detta.

Sedan åkte vi tillbaka till lägret och det var så mycket varmare den natten och jag sov helt perfekt!

Dag 3:
Morgonen började på samma sätt som dagen innan, vi vaknade vid 4 och tog oss iväg för att titta på solnedgången som var ännu finare.

Efter det så åkte vi några timmar till Kings Canyon. Vi stannade på några rastplatser för att gå på toaletten och sträcka på benen. Det fanns även något café och bensinmack på vissa ställen. Men jag förstår inte riktigt var människorna som jobbade där bodde eftersom det fanns ju inte precis ett samhälle och avstånden är ju inte direkt små ute i öknen.

Vi kom i alla fall fram till Kings Canyon och vi skulle gå vägen som tog 3-4 timmar, vi var glada att vi inte skulle ta vägen som tog 1-2 dagar enkel väg!

Der började med att vi fick klättra upp för hur många trappsteg som helst. Jag trodde aldrig att det skulle ta slut! Men äntligen kom vi upp och den härliga vandringen kunde börja.

Denna bron var lite läskig att gå över eftersom det var ett stup under.

Här står jag på kanten över ett stup! Egentligen hade vi en regel att man inte fick gå närmre än 2 meter från kanten men vad gör man inte för en bild?! Jag börjar svettas bara när jag skriver detta!

Det var i alla fall väldigt fin utsikt!

Disco i bussen!

Dag 4:
Även denna dagen så vaknade vi vid 4-tiden men inte för att titta på solnedgången utan för att sitta 11 timmar i bilen. Vi åkte 800 km den dagen! Uluru ligger i delstaten Northern Territory så vi passerade gränser till South Australia där vi var tvungna att stanna och ta en bild!

Här har vi kommit fram till världens längsta staket! Det är ett dingostaket för att hindra att de ska ta sig från Northern Territory till South Australia.

Det första riktiga samhället som vi kom fram till efter Alice Springs var Coober Pedy. Den staden är känd för sina opaler. Denna stenen kostade $100.000 vilket är mer än 600.000 kr!

75% av befolkningen i Coober Pedy bor i grottor. Det finns många fördelar med det.

1. Temperaturen utomhus på sommaren kan vara över 40 grader medan på vintern kan det gå ner mot några enstaka grader. Det betyder att kostnaderna för att kyla ner och att värma upp husen blir väldigt höga. I en grotta är temperaturen alltid 20-22 grader.

2. Det är billigare att köpa marken och hugga ur berget än att köpa ett hus.

3. Om en familj får ett barn till i familjen så är det väldigt enkelt att bygga ut huset och skapa ett extra rum!

Vi fick även sova i en grotta denna natten. Såhär såg vårt "hus" ut. En väldigt häftig upplevelse!

Entrén till grottan.

Vi gick även till världens enda underjordiska bar!

Dag 5:
Första dagen som vi fick sova ut! Vi sov till klockan 7 innan det var dags att bege oss till ett turistställe där man kunde köpa fina målningar som aborginer hade målat.

Vi fick träffa denna söta lilla känguruungen ❤️

Senare åkte vi vidare och på vägen stannade även till vid detta övergångsställe mitt ute i ingenstans!

Här försöker vi gå normalt över övergångsstället samtidigt som vi försöker stå stilla för att ta en bild! Det ser ju inte precis naturligt ut men...😂

Vi åkte söderut till Flinders Ranges där vi fick se en salt sjö utan vatten. Det fanns alltså bara salt i sjön när det inte har regnat på ett tag! Om det skulle finnas vatten i sjön så hade den varit rosa! Jag hittade ett litet saltkorn!

Bussen var egentligen inte den säkraste eftersom det inte fanns några säkerhetsbälten och dessutom satt jag många timmar längst bak uppe på ett kylskåp! Men som tur var så mötte vi inte så många bilar på vår 1500 km bilfärd. Alla man mötte hälsade man på och då kan ni tänker er hur mycket tid som spenderades i bilen.

Vi kom fram till en camping där vi skulle sova sista natten. Det var jättemysigt. Vi spelade pil, pingis och sällskapsspel.

Dag 6:
På förmiddagen så åkte vi till ett ställe som heter Alligator Gorge där vi vandrade. Anledningen till namnet visste man inte säkert men det fanns många teorier. En teori var att parken såg ut som en alligator om man tittar från ett flygplan, en annan var att någon för länge sedan hade sett en alligator där (vilket inte är möjligt för det finns inga alligatorer i Australien) och en annan teori var att man kunde se alligatorer i sprickorna i bergen. Ingen av teorierna var särskilt relevanta!😂

På eftermiddagen så åkte vi till en vingård som ett jättegulligt äldre par ägde. Där fick vi prova 5 olika viner och vi åt även våran sista lunch där tillsammans.

Vi hann också stanna till vid ett café som hade roliga skyltar.

Vi såg faktiskt också en sjö som var rosa även om den är så ljusrosa att det knappt syns!

Vi har ju suttit i minibussen väldigt många timmar vilket resulterade i många sovstunder. Fast det var mest jag som fotade Cindy när hon sov😂

Vi spenderade som sagt många timmar i bilen vilket gjorde även att vi spelade hänga gubben på fönsgerrutorna och gissningslekar. Ena däcket på bilen såg ut såhär. Muttrarna var färgade i blått och rosa så fick man välja en färg och rita ett streck på sitt fönster. Nästa gång vi stannade så fick alla de som hade valt rätt färg fortsätta gissa, och den som vann fick $15. Den silvriga muttern betyder bara att man får fortsätta tills nästa stopp. Ibland körde vi 4 timmar i sträck så spelet höll på ett tag!

På kvällen kom vi fram till Adelaide. Vi installerade oss lite snabbt på hostelet innan vi gick ut och mötte upp några från turen på en dumplingsfestival.

Dagen efter gick vi på en guidad tur i Adelaide. Det roliga var att Adelaide är en väldigt tråkig stad i Australien jämfört med Sydney och Melbourne vilket också guiden berättade flera gånger.

Medan Sydney har Opera huset och harbour bridge så visar Adelaide stolt upp sina grisstatyer.😂

Vi köpte i alla fall iskaffe som är typiskt för södra Australien och det var jättegott!

På eftermiddagen gick vi till botaniska trädgården där vi såg 8 stycken brudpar som gifte sig.
Titta vilka stora näckrosblad!

På kvällen köpte vi pizza innan vi satte oss på nattbussen till Melbourne som tog 11 timmar. Eftersom vi hade ju inte fått nog av de 1500 km vi redan hade åkt!😂Adelaide var en fin stad och det är kul att ha sett den men jag kan säga att en dag räckte!

Jag har haft en helt fantastisk resa och är så glad över allt jag har fått se! Nästa gång jag reser på ett nytt äventyr så är det med pappa! Tiden går så snabbt! Jag har redan varit här i över 8 månader och jag känner mig lite stressad över att jag måste njuta av sista tiden här för det kommer gå så himla snabbt, speciellt nu när det är sommar här!

Likes

Comments

Förra söndagen åkte jag, Cindy och hennes två tyska kompisar till en nationalpark för att gå ett promenadstråk som kallas 1000-steps. Det började regna men det var faktiskt skönt för vi var så svettiga!

På måndagen så åkte jag in med Matilda och hennes kompis Milly till stan för att de skulle på en workshop på Kates jobb hela dagen. Så under tiden gick jag till biblioteket och läste! Sedan mötte jag upp barnen och Matildas kusin som också jobbar på Kates jobb för lunch!

På tisdagen så kom Matildas kusiner från Perth som ligger på västkusten i Australien. Så jag mötte dem på kvällen, och på onsdagen så åkte vi till en rolig lekplats där det var helt smockfullt med barn eftersom alla har lov! Vi åkte även till en trampolinpark på eftermiddagen.

På torsdagen så åkte vi till ett klätterställe som var jätteroligt! Den var sååå mycket större än Malmö och Lunds klätterhallar. Jag och Fia har ju grönt kort i topprepskursen så vi kan ju även hålla varandra, så jag blev jättetaggad att börja klättra igen när jag kommer hem!

På eftermiddagen så åkte vi och kollade på bio. Vi såg Emojis 😛😎😜😀😋

På fredagen så tog vi det bara lugnt på morgonen, och senare åkte vi till ett badhus.
På lördagsmorgonen bar det av till mitten av Australien för mig, men det får ni läsa mer av i nästa inlägg.

Likes

Comments

Jag tänkte uppdatera lite om vad som har hänt den senaste tiden här. Becky åkte ju hem i slutet av Augusti, så jag har blivit kompis med hennes familjs nya Au Pair Cindy. Vi tog en fika tillsammans med hennes värdbarn Alexander.

Hela lågstadiet på Matildas skola hade uppvisning inför all föräldrar där de hade en lejonkungenkonsert! De var hur duktiga som helst! De äldre barnen var huvudrollerna, och alla i Matildas klass var skalbaggar! De sjöng så bra och alla var hur duktiga som helst! Det är Matildas kompis Taya på bilden med skalbaggeöronen.

Jag och Matilda har pysslat med min scrapbook som hon älskar att organisera!

Såhär kan en morgonpromenad till skolan se ut!

Vi har planterat fruktkärnor från melon, jordgubbe, äpple och paprika. Det har även kommit upp två små planter från melonen!

Jag, Cindy och hennes tyska kompis var på en brasiliansk festival!

Titta vilken fin kub som är byggd i lego.

Jag och Matilda har grillat marshmallows över stearinljus inomhus!

Sista dagen för detta året med vinter-uniformen! Här är Taya och Matilda.

På Queen Victoria Market så kunde man köpa en liten kyckling för $2,5 vilket är typ 20 kr! Man kunde även köpa ankungar, höns och tuppar!

Jag har även gått till stranden en hel del eftersom det börjar bli vår på riktigt nu och vissa dagar är det hur fint väder som helst! Såhär kan de se ut inuti en beach box!

Matilda har haft lov i en vecka nu och vi har hittat på en massa roliga grejer. I måndags så åkte vi till en inomhuslekplats och eftersom Matildas skola är den enda som har en veckas längre lov än alla andra så var vi nästan helt själva där vilket var jätteroligt! Så jag kunde också springa runt och leka hej vilt!

På eftermiddagen åkte vi till en annan lekplats som är helt nybyggd och jätterolig! På kvällen så cyklade vi till stranden och tog med oss middag!
I tisdags så åkte vi till ett ställe där vi målade på keramik, jag glömde dessvärre ta bilder men det var jätteroligt där! Vi träffade även Matildas klasskompisar Hayley och Louise där som vi sedan gick och åt lunch tillsammans med!
I onsdags så åkte vi till Scienceworks där vi fick prova en massa olika experiment och andra roliga saker. Matilda skulle tvunget stå upp i spårvagnen för att öva på sin balans!

På eftermiddagen så åkte vi till en lekplats mitt i stan och köpte en glass för det var så fint väder! Matilda klättrade upp på denna stora stenen som var mycket större än vad den ser ut som!

I torsdags så hade vi bara en lugn hemmadag och firade att Matilda fyllde 3000 dagar gammal! Det firades med att baka cookie monster cupcakes! Vi badade i familjens spa och efter det så gjorde vi även en bio här hemma med egna biljetter och popcorn. Jättemysig dag!

På kvällen så ritade vi med kritor utomhus!

I fredags så gick vi först till biblioteket på förmiddagen, men eftersom det var så himla fint väder så lånade vi en massa böcker och gick ut i den fina parken för att läsa i solen! Sedan gick vi in och lämnade tillbaka alla böcker som vi inte ville låna! På eftermiddagen så åkte vi till ett badhus som var superroligt! På kvällen var jag så trött så jag råkade somna i soffan när vi tittade på film!

Likes

Comments

Nu tänkte jag uppdatera lite om vad som har hänt den senaste tiden. Matilda fick häftiga gatukritor som man sprayar med i födelsedagspresent som ar jätteroliga, det var som att spraya graffiti!

Becky och jag åt en supermäktig fika på lindt. Vi var så mätta efteråt så det kändes som att vi skulle sprängas!

En dag efter skolan så gick Matilda och jag och tog en riktigt god glass till fika. Mums!

Emelie åkte hem så vi hade en sista frukost tillsammans! Jag kommer sakna alla mina kompisar här men det är tur att vi ska ses när jag också åker hem till Sverige.

Jag och Becky tog bilder vid Shrine of Remembrance. Jag ser lugn ut på bilden men ni anar inte hur läskigt det var att sitta på kanten!

Vi gick även till Hosier Lane som är en graffitigata här i Melbourne för att ta lite fina bilder.

Matilda framförde en låt under en liten konsert på skolan, hon spelade Hallelujah på gitarren och var så duktig!

Jag och Becky har varit på Queen Victoria Winter Night Market och vi tog de utsökta churrosbowlsen fyllda med glass, så gott!

Jag och Becky har varit på barcrawl vilket var jätteroligt!

En dag tog vi oss även till en bar med utsikt över hela Melbournes skyline. Fast vi gick dit mitt på dagen för att kunna se den fina utsikten.

Vi åkte till ett jättefint spa mitt i Melbourne för att bada med den finaste utsikten av skyskraporna.

Efter spa:t så gick vi till en jättefin restaurang där vi åt en jättefin middag. Becky hade fått en 100-dollars check av sina värdföräldrar eftersom hennes bil hade gått sönder och det hade blivit väldigt rörigt då. Så hon var så himla snäll att hon bjöd med mig så vi åt en jättegod middag på en superfin restaurang. Och jag kan säga att vi rullade hem efter det! Vi delade på bruchetta, salamipizza, skaldjurspasta, buffalomozzarella och en tiramisu.

Jag, familjen och Kate's syster och hennes familj gick ut och åt middag på en mexikansk restaurang för att fira kusinens flickvän och Kate's systers födelsedag.

Nu är det ju som sagt vinter här i Melbourne och det brukar vara runt 15 grader, men igår var det jättevarmt och det känns faktiskt lite som att våren börjar komma så smått! Ingen är mer glad än jag! Titta vilka fina körsbärsblommor jag hittade!

Matildas klass har fått 3 stycken fiskar i skolan, så söta!

Likes

Comments

Jag har ju glömt skriva om de sista dagarna på min resa, så här kommer en liten sen uppdatering om det. På fredagen så åkte jag på en tur till Daintree rainforest och Cape Tribulation som var jättefint.

Vi stannade på detta fina ställe för att äta lunch. Där fick jag även se en liten minisköldpadda som jag dessvärre inte fick någon bild på.

Vi åkte vidare till en fin strand

Vi åkte båt över en flod för att se krokodiler, vi såg säkert 10 stycken! Allt från 20 cm - 4 meter!

På lördagen åkte jag på en båttur ut till det stora barriärrevet. Det var en väldigt stor båt med 190 personer. Det fanns både familjer, vuxna och ungdomar på båten, så jag fick sitta tillsammans med andra backpackers, en tysk, en fransk och två irländska. Det var väldigt trevligt förutom att det var den enda dagen jag hade dåligt väder. Det regnade och blåste så båten gungade väldigt mycket. Nästan alla 190 personer stod uppe på däck för de var så sjösjuka. Som tur var hade jag med mig åksjuketablett som hjälpte.

Jag fick snorkla och se clownfiskar, koraller, och en massa färgglada fiskar! Dessvärre ingen jättesköldpadda vilket jag hade sett fram emot. Jag har tyvärr inga bilder från snorklingen då jag inte har en undervattenskamera!

Jag har i alla fall gjort en liten film av min resa som ett roligt minne.

Likes

Comments

Likes

Comments