Hej alla fina!

Det är mycket på gång nu! Jag jobbade min sista dag som aupair i fredags, den 26 maj, och igår, den 29 maj, hade vi en middag för att liksom "avsluta" min tid här med familjen. Såklart innebär inte detta ett totalt slut, men jag åker ju tillbaka till Sverige, så det kommer definitivt förändras. Jag är så glad att så många kom, både ett par aupairkompisar som varit så viktiga under denna tid, och även familjemedlemmar. Mys!!

Jag har även hållit på att packa, organisera och städa min lägenhet... Det är så mycket grejer haha! Dessutom åker jag nu på torsdag, den 1 juni, på min resemånad. Mot västkusten, baby!

Jag kommer nog skriva nåt längre när jag är tillbaka (om jag inte får för mig att skriva under resans gång), eller till och med i Sverige. Det finns så mycket tankar och känslor kring allt, så det är svårt att reda ut när man är mitt i det, känner jag. Jag kör på ett tag till så tar jag tag i det senare, haha ;)

Hoppas ni har det bra,

kram!

Likes

Comments

Hej hörni!

Hjälp alltså, nu är det redan 11 maj! Jag jobbar till och med den 26, och åker sedan till San Fransisco den 1 juni för min reseperiod. Sen väntar till slut Sverige!! Känns helt otroligt overkligt, även om jag har planerat, organiserat och längtat hem i perioder såklart.

När jag försöker föreställa mig mitt liv utan E känns det så onaturligt, och jag är i fasen då jag bara börjar gråta typ, haha. Det är som i början av aupairåret, fast nu över hur fäst man blivit och inte en överväldigande känsla av intryck.

I och med att jag snart åker hem, och även Tobina gör det (vi åker typ hem med en dags skillnad), så har vi hittat på lite roliga äventyr på helgerna. Har lite bilder från olika dagar, bland annat bästa Boston, men även från Portland, Maine, som är en jättefin hamnstad. Tog också med en bild från Elis hattparad i skolan, haha. Aupairlivet är i alla fall varierande 😉

  • 39 Readers

Likes

Comments

Oh jeez vad veckorna flyger iväg!

För ett par veckor sedan hade vi ett cluster meeting med vår nya counselor, som jag tyvärr inte kommer hinna lära känna särskilt väl då jag snart åker hem... men hon var så gullig, och hon har redan hjälpt mig med en del! På mötet så fick vi som skulle hem i maj en gemensam hejdå-tårta, och diplom för vår medverkan i programmet. Det kändes lite konstigt att nu vara den som skulle åka hem, den som fick hålla ett litet minital om vad man skulle hitta på efter detta. Men en så fin kväll!

Denna vecka har Eli haft sitt april-lov, men jag har varit ledig jag med. Min värdmamma tog ledigt så jag har fått lite saker gjort - organiserat, bokat lite grejer för resemånaden osv. Dessutom har jag hunnit vara sjuk, passande nog när man är ledig haha.

Vi firade påsk i söndags, med underbart väder (sol och 27+)! I lördags gjorde jag och en av mina brasilianska aupairkompisar påskchoklad, så kul!

Veckan (plus veckan innan) har även inneburit häng med Tobina, middag med min värdmamma, den brasilianska aupairen + hennes värdmamma och min värdsyster, och massa annat. Var inne i Boston två gånger, i måndags var det nämligen Boston Marathon 2017! En sån häftig upplevelse, sån energi i hela stan!

I onsdags åkte jag in med en kompis från kyrkan jag går till, som studerar teologi där. Jag fick sitta med på en av hennes lektioner, det var så kul!

Det knasigaste (och gulligaste) denna vecka är att vi har skaffat små kycklingar! Och inte bara typ några stycken, utan 21 stycken!! Så söta.

Nu är det dessutom bara typ 5 jobbveckor kvar för mig, sen är jag inte aupair längre! Det har nog inte riktigt slagit mig ännu... det är förmodligen lite förnekelse på gång här haha. Det är inte länge kvar nu!

  • 47 Readers

Likes

Comments

Ännu en vecka har flugit förbi, och det är redan fredag!

Jag inser hur fort det går när jag tror det var nyss jag uppdaterade här och så är det typ en månad sen... haha 😅

Den 20 mars fyllde E hela 9 år, och det firades mer än en gång! Vi hade en familjemiddag och sedan ett barnkalas helgen efter. Det var superkul, om än lite utmattande, att hjälpa till på kalaset.

Våren trodde vi var på väg men vädret är extremt labilt... idag ska det komma en omgång snö till exempel, fastän det var typ 12+ och sol igår.

I onsdags kväll spelade E fiol SOLO på scen, som avslut på denna termin typ. JAG VAR SÅ STOLT! Kände då att jag kommer definitivt bli en pinsam förälder som tar kort och filmar sina barn, haha. De senaste veckorna har jag även spenderat med bra vänner, jag har varit i kyrkan as usual, tränat och fixat för min resemånad.

När man är aupair så har man ett så kallat "J-1 visum", och när man har uppfyllt alla krav (såsom jobbat och pluggat t.ex) får man en "travel month" av den amerikanska regeringen som "belöning". Man behöver inte använda den, men om man vill resa runt och se mer av landet kan man alltså göra detta (man får såklart inte betalt under denna tid). Detta ska jag göra med en av mina fina vänner från Sverige, och vi ska till västkusten och resa runt. Jag är så pepp!

Hoppas ni alla har det bra!

Likes

Comments

Hej allihopa!

För två veckor sedan var min kära vän Elvira här, när jag hade min semestervecka. Vi var först i Boston och Northampton som också ligger här i Massachusetts, och den senare delen av veckan spenderade vi i New York! Jag hade innan dess faktiskt (pinsamt nog hehe) inte varit tillbaka till NYC sedan jag var på orientation i augusti 2015... Så det var dags haha!

Vi hade såå kul, och vädret var BÄST. Alltså, det var typ 24 februari och 20+ och sol?! Vi som är svenskar tyckte ju typ att det var sommar, så vi gick i t-shirt och njöt :)

Här är lite bilder från vårt äventyr!

Kram

Likes

Comments

Tjenare allihop!

Så förra torsdagen fyllde jag äntligen 21! Det är ju en rätt rolig födelsedag att ha i USA, så det blev en härlig helg med massa kul 😊

På torsdagen åt jag en supermysig lunch med Noely, och på kvällen firade vi med familjen. Jag lagade en av mammas kända soppor, det blev bra! Kände mig väldigt firad, speciellt med Elis fina födelsedagshatt som han hade gjort.

På lördagen gick jag ut med mina värdsyskon och vänner. Jag, Noely och hennes kille åt på en restaurang som specialiserade sig på desserter, sååå gott! Efter det träffade vi upp dom andra och hade en toppenkväll!

I söndags hade vi en familjelunch och fick njuta av en otrolig tårta som min värdsyster hade gjort. (Alltså seriöst, sjukt god).

Så jag hade en fab födelsedag & helg! Är så tacksam för min värdfamilj och vänner, tack för att ni delar med er av er själva och er tid ❤

Likes

Comments

Hej alla!

Jag skrev i förra inlägget att jag hade en idé. Jag ville skriva ihop något mer reflektivt, och samtidigt koppla till mitt aupairliv. Dessutom fyller jag 21 år nu på torsdag, så det finns inget bättre tillfälle än att titta tillbaka på året som gått!

Har som sagt förlängt aupairåret med 9 månader, och har nu ca.5 månader kvar... En del grejer har hänt, mycket är annorlunda detta år jämfört med första rundan. Tänkte sammanställa en liten lista på saker jag lärt mig som aupair, och som ni kan förvänta er om ni funderar på aupairlivet!

1. Du kommer gråta de första dagarna - helt normalt

Såhär är det, man är helt förvirrad de första dygnen, man är ju i ett helt nytt land! Man är jetlaggad, trött, fylld med intryck (alltså, konstant. till och med kaffet kommer kännas knas) och man saknar alla hemma. Jag kommer ihåg att jag packade upp mina foton som jag hade tagit med mig dag 5, och att jag började gråta bara så där!

(Ungefär dag 3 totalt i USA, vi åkte på en tour i NYC under "orientation")

2. Du kommer få resa mycket - men jobbet är nummer 1

Ok, här är en annan grej. Det man lägger upp i sociala medier som aupair ser ofta väldigt glamouröst ut, resor hit och dit, soliga stränder och goda måltider... och ja, det är en rolig och cool del av aupairlivet! Dock består ju de flesta veckor och dagar utav just det man kom hit för att göra - JOBB. Jag skulle säga att ungefär 85% av min tid består av att ta hand om lillen och vara här i närområdet, en vardag helt enkelt. Men det finns mycket fint i det också! Och resorna kommer, jag lovar!

3. Du kommer bli en del av familjen

Förutsatt att du hittar en riktigt fin familj som du passar med och kommer överens med, så kommer du bli en stor del av deras vardag. Du kommer få se allt möjligt, få delta i diskussioner och vara med och ta beslut. Min familj har varit helt fantastisk på att inkludera mig och få mig att känna att jag är en riktig familjemedlem, och inte bara en anställd. Det gör en SÅ stor skillnad i trivsel, och är en anledning till varför jag valde att förlänga.

(Från vänster: min värdmamma, min värdsyster och jag i somras på Martha's Vineyard)

4. Du kommer inse vad och vilka som är viktiga för dig - och lära dig mycket

Detta är en viktig punkt, som har varit under utveckling sen första dagen. När man landar i ett annat land för att bo där en längre tid, tänker man kanske inte först på hur mycket som kommer förändras. Allt som man är van vid, både bra och dåliga saker, "försvinner". Du kommer se saker mer klart och inse vilka som är viktiga för dig. Vad som är viktigt för att du ska må bra. Att bo utomlands är en soulsearching-period utan dess like - jag menar, hur tufft är det inte att kasta sig ut i en okänd situation och bara säga "JA!"?! Det kommer vara mycket du lär dig, från dag 1, så var beredd och öppen för förändring! Skriv ner och reflektera.

(Fick åka hem på semester en vecka i somras - fantastiskt <3 )

5. Du kommer få MASSOR av nya vänner

Detta är en av mina favoritgrejer med att vara aupair! Som aupair hamnar man i ett visst "cluster", en grupp med aupairer från samma område som du. Ni har en "cluster counselor" som hjälper till med frågor ni har, och som organiserar "cluster meetings". Där träffar man andra aupairer, livsviktigt i början! Ni kommer hålla kontakten, och du kommer förmodligen lära känna fler personer från Tyskland än USA :) Jag har definitivt träffat många goda vänner som jag håller kontakten med även efter att de har avslutat sitt år.

6. Du kommer leva gott - men kom ihåg att spara!

Om du kommer direkt från gymnasiet kommer lönen vara en trevlig överraskning, i början kändes det som att jag aldrig kunde göra av med allt! Haha, kan ju säga att den känslan har ändrats... Man äter till exempel ute mycket oftare här i USA än vad man gör hemma (både med värdfamiljen och med kompisar). Man ändrar ju livsstil efter vad man har för budget, men det är också viktigt att spara. Tänk på alla resor du vill göra... och så kommer ju skatten i april...

7. Du kommer känna dig mer svensk än någonsin - och gilla det

Ok, jag vet ju inte hur du exakt kommer känna dig/skulle känna dig utomlands efter en längre tid.. Men personligen så har jag under min USA-tid känt mig mer svensk, nästintill patriotisk, och blivit nästan överdrivet glad över att se något svenskt (typ IKEA - gjort resan dit bara för att få känna mig som hemma, handdukar med midsommarstänger på, Skandinaviska mässor, svenska barnböcker översatta till engelska... listan är lång!). Det är en fin känsla, och inget jag känt mig sämre av. Det har snarare fått mig att uppskatta det faktum att detta äventyr en dag kommer ta slut, så att jag tar vara på den tid jag fortfarande har kvar. Dessutom kommer din värdfamilj uppskatta allt de kan lära sig om din kultur!

(Luciatåg i USA 2016)

8. Du kommer köra SÅ mycket bil

En mindre rolig grej... Kulturen i USA balanserar mycket på bilkulturen. Det är ett "fast paced" samhälle, och speciellt som aupair får du känna på detta. Om du har barn i skolålder kommer du förmodligen spendera en stor del av ditt jobb i bilen. Ett exempel på hur bilburna amerikanarna är: det finns drive-through BANKOMATER. Och ja. Jag använder dem.

9, Du kommer inse att du är en superhjälte (men kommer känna dig som en tråkmåns)

Alright, en svår grej med att vara aupair är såklart hur man ska förhålla sig till barnen. Om du väljer att åka iväg som aupair har du förmodligen väldigt mycket erfarenhet och är naturligt bra med barn - men att sitta barnvakt då och då i några timmar och att bo med familjen i fråga, samt att passa ungarna varje dag, är två väldigt olika saker. Denna skillnad var inte jag beredd på, men det gör en bara starkare. Det är svårt i början, man måste hitta sina egna sätt att hantera alla olika situationer på, samtidigt som ens värdföräldrar såklart säkert har vissa regler som måste följas. Aupairer är superhjältar, och det måste man få säga! Det är så många stunder som kommer kännas tunga (tro mig...), så att få klappa sig själv lite på axeln kommer bara att göra gott. På vår orientation sa en av utbildarna att: "If your host kid says that they hate you - you've done a good job". :)

(Det kommer vara såååå många stunder av ren glädje och kärlek - njut av dem!)

10. Du kommer hitta mer av dig själv - och vara mer förvirrad än någonsin

Grejen är det, du kommer till USA med vissa förväntningar. De kommer förmodligen krossas, men på ett bra sätt (förhoppningsvis!). Under tiden som du försöker hitta vägen till balans i vardagen (kulturkrockar, mat, träning, bilkörning, plugg, jobb osv...) och lär känna din omgivning och familj, kommer du att lära dig väldigt mycket. Det kommer dock kännas otroligt förvirrande (jag kan fortfarande känna förvirring, haha, även om det blivit betydligt bättre efter år ett), och ibland kommer du inte känna att du faktiskt utvecklas och förändras. Men jag lovar, kolla tillbaka bara några veckor, månader, nåt år. Det händer fantastiskt mycket hela tiden! Och tiden RUSAR iväg - jag anlände ju precis i New York, och nu sitter jag och ska fira min andra födelsedag i USA. Jag kommer säkert säga samma sak i juni när jag kommit hem till Sverige...

Ok hörni!

Jag börjar med 10 stycken reflektioner, det finns dock så otroligt många fler! Jag insåg nog inte riktigt innan jag började skriva hur mycket det egentligen finns att berätta om, men jag tänker att mycket är till för att upptäckas. Detta är såklart mina åsikter och tankar, och jag är säker på att allas upplevelser är olika. Jag har också haft otrolig tur med min värdfamilj, och hamnat i ett härligt område (utanför Boston) där det är relativt liberalt. Jag har tyvärr hört en del negativa historier om aupairlivet, och vissa går det inte superbra för. Jag kan dock vittna om att det finns familjer där ute som är helt fantastiska! Ett aupairår kan vara det bästa du gjort - ta chansen!


Kanske gör något till inlägg om lärdomar från aupairlivet, men vi börjar så här!

Ha det bra <3

Likes

Comments