Hej allihopa!

För två veckor sedan var min kära vän Elvira här, när jag hade min semestervecka. Vi var först i Boston och Northampton som också ligger här i Massachusetts, och den senare delen av veckan spenderade vi i New York! Jag hade innan dess faktiskt (pinsamt nog hehe) inte varit tillbaka till NYC sedan jag var på orientation i augusti 2015... Så det var dags haha!

Vi hade såå kul, och vädret var BÄST. Alltså, det var typ 24 februari och 20+ och sol?! Vi som är svenskar tyckte ju typ att det var sommar, så vi gick i t-shirt och njöt :)

Här är lite bilder från vårt äventyr!

Kram

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Tjenare allihop!

Så förra torsdagen fyllde jag äntligen 21! Det är ju en rätt rolig födelsedag att ha i USA, så det blev en härlig helg med massa kul 😊

På torsdagen åt jag en supermysig lunch med Noely, och på kvällen firade vi med familjen. Jag lagade en av mammas kända soppor, det blev bra! Kände mig väldigt firad, speciellt med Elis fina födelsedagshatt som han hade gjort.

På lördagen gick jag ut med mina värdsyskon och vänner. Jag, Noely och hennes kille åt på en restaurang som specialiserade sig på desserter, sååå gott! Efter det träffade vi upp dom andra och hade en toppenkväll!

I söndags hade vi en familjelunch och fick njuta av en otrolig tårta som min värdsyster hade gjort. (Alltså seriöst, sjukt god).

Så jag hade en fab födelsedag & helg! Är så tacksam för min värdfamilj och vänner, tack för att ni delar med er av er själva och er tid ❤

Likes

Comments

Hej alla!

Jag skrev i förra inlägget att jag hade en idé. Jag ville skriva ihop något mer reflektivt, och samtidigt koppla till mitt aupairliv. Dessutom fyller jag 21 år nu på torsdag, så det finns inget bättre tillfälle än att titta tillbaka på året som gått!

Har som sagt förlängt aupairåret med 9 månader, och har nu ca.5 månader kvar... En del grejer har hänt, mycket är annorlunda detta år jämfört med första rundan. Tänkte sammanställa en liten lista på saker jag lärt mig som aupair, och som ni kan förvänta er om ni funderar på aupairlivet!

1. Du kommer gråta de första dagarna - helt normalt

Såhär är det, man är helt förvirrad de första dygnen, man är ju i ett helt nytt land! Man är jetlaggad, trött, fylld med intryck (alltså, konstant. till och med kaffet kommer kännas knas) och man saknar alla hemma. Jag kommer ihåg att jag packade upp mina foton som jag hade tagit med mig dag 5, och att jag började gråta bara så där!

(Ungefär dag 3 totalt i USA, vi åkte på en tour i NYC under "orientation")

2. Du kommer få resa mycket - men jobbet är nummer 1

Ok, här är en annan grej. Det man lägger upp i sociala medier som aupair ser ofta väldigt glamouröst ut, resor hit och dit, soliga stränder och goda måltider... och ja, det är en rolig och cool del av aupairlivet! Dock består ju de flesta veckor och dagar utav just det man kom hit för att göra - JOBB. Jag skulle säga att ungefär 85% av min tid består av att ta hand om lillen och vara här i närområdet, en vardag helt enkelt. Men det finns mycket fint i det också! Och resorna kommer, jag lovar!

3. Du kommer bli en del av familjen

Förutsatt att du hittar en riktigt fin familj som du passar med och kommer överens med, så kommer du bli en stor del av deras vardag. Du kommer få se allt möjligt, få delta i diskussioner och vara med och ta beslut. Min familj har varit helt fantastisk på att inkludera mig och få mig att känna att jag är en riktig familjemedlem, och inte bara en anställd. Det gör en SÅ stor skillnad i trivsel, och är en anledning till varför jag valde att förlänga.

(Från vänster: min värdmamma, min värdsyster och jag i somras på Martha's Vineyard)

4. Du kommer inse vad och vilka som är viktiga för dig - och lära dig mycket

Detta är en viktig punkt, som har varit under utveckling sen första dagen. När man landar i ett annat land för att bo där en längre tid, tänker man kanske inte först på hur mycket som kommer förändras. Allt som man är van vid, både bra och dåliga saker, "försvinner". Du kommer se saker mer klart och inse vilka som är viktiga för dig. Vad som är viktigt för att du ska må bra. Att bo utomlands är en soulsearching-period utan dess like - jag menar, hur tufft är det inte att kasta sig ut i en okänd situation och bara säga "JA!"?! Det kommer vara mycket du lär dig, från dag 1, så var beredd och öppen för förändring! Skriv ner och reflektera.

(Fick åka hem på semester en vecka i somras - fantastiskt <3 )

5. Du kommer få MASSOR av nya vänner

Detta är en av mina favoritgrejer med att vara aupair! Som aupair hamnar man i ett visst "cluster", en grupp med aupairer från samma område som du. Ni har en "cluster counselor" som hjälper till med frågor ni har, och som organiserar "cluster meetings". Där träffar man andra aupairer, livsviktigt i början! Ni kommer hålla kontakten, och du kommer förmodligen lära känna fler personer från Tyskland än USA :) Jag har definitivt träffat många goda vänner som jag håller kontakten med även efter att de har avslutat sitt år.

6. Du kommer leva gott - men kom ihåg att spara!

Om du kommer direkt från gymnasiet kommer lönen vara en trevlig överraskning, i början kändes det som att jag aldrig kunde göra av med allt! Haha, kan ju säga att den känslan har ändrats... Man äter till exempel ute mycket oftare här i USA än vad man gör hemma (både med värdfamiljen och med kompisar). Man ändrar ju livsstil efter vad man har för budget, men det är också viktigt att spara. Tänk på alla resor du vill göra... och så kommer ju skatten i april...

7. Du kommer känna dig mer svensk än någonsin - och gilla det

Ok, jag vet ju inte hur du exakt kommer känna dig/skulle känna dig utomlands efter en längre tid.. Men personligen så har jag under min USA-tid känt mig mer svensk, nästintill patriotisk, och blivit nästan överdrivet glad över att se något svenskt (typ IKEA - gjort resan dit bara för att få känna mig som hemma, handdukar med midsommarstänger på, Skandinaviska mässor, svenska barnböcker översatta till engelska... listan är lång!). Det är en fin känsla, och inget jag känt mig sämre av. Det har snarare fått mig att uppskatta det faktum att detta äventyr en dag kommer ta slut, så att jag tar vara på den tid jag fortfarande har kvar. Dessutom kommer din värdfamilj uppskatta allt de kan lära sig om din kultur!

(Luciatåg i USA 2016)

8. Du kommer köra SÅ mycket bil

En mindre rolig grej... Kulturen i USA balanserar mycket på bilkulturen. Det är ett "fast paced" samhälle, och speciellt som aupair får du känna på detta. Om du har barn i skolålder kommer du förmodligen spendera en stor del av ditt jobb i bilen. Ett exempel på hur bilburna amerikanarna är: det finns drive-through BANKOMATER. Och ja. Jag använder dem.

9, Du kommer inse att du är en superhjälte (men kommer känna dig som en tråkmåns)

Alright, en svår grej med att vara aupair är såklart hur man ska förhålla sig till barnen. Om du väljer att åka iväg som aupair har du förmodligen väldigt mycket erfarenhet och är naturligt bra med barn - men att sitta barnvakt då och då i några timmar och att bo med familjen i fråga, samt att passa ungarna varje dag, är två väldigt olika saker. Denna skillnad var inte jag beredd på, men det gör en bara starkare. Det är svårt i början, man måste hitta sina egna sätt att hantera alla olika situationer på, samtidigt som ens värdföräldrar såklart säkert har vissa regler som måste följas. Aupairer är superhjältar, och det måste man få säga! Det är så många stunder som kommer kännas tunga (tro mig...), så att få klappa sig själv lite på axeln kommer bara att göra gott. På vår orientation sa en av utbildarna att: "If your host kid says that they hate you - you've done a good job". :)

(Det kommer vara såååå många stunder av ren glädje och kärlek - njut av dem!)

10. Du kommer hitta mer av dig själv - och vara mer förvirrad än någonsin

Grejen är det, du kommer till USA med vissa förväntningar. De kommer förmodligen krossas, men på ett bra sätt (förhoppningsvis!). Under tiden som du försöker hitta vägen till balans i vardagen (kulturkrockar, mat, träning, bilkörning, plugg, jobb osv...) och lär känna din omgivning och familj, kommer du att lära dig väldigt mycket. Det kommer dock kännas otroligt förvirrande (jag kan fortfarande känna förvirring, haha, även om det blivit betydligt bättre efter år ett), och ibland kommer du inte känna att du faktiskt utvecklas och förändras. Men jag lovar, kolla tillbaka bara några veckor, månader, nåt år. Det händer fantastiskt mycket hela tiden! Och tiden RUSAR iväg - jag anlände ju precis i New York, och nu sitter jag och ska fira min andra födelsedag i USA. Jag kommer säkert säga samma sak i juni när jag kommit hem till Sverige...

Ok hörni!

Jag börjar med 10 stycken reflektioner, det finns dock så otroligt många fler! Jag insåg nog inte riktigt innan jag började skriva hur mycket det egentligen finns att berätta om, men jag tänker att mycket är till för att upptäckas. Detta är såklart mina åsikter och tankar, och jag är säker på att allas upplevelser är olika. Jag har också haft otrolig tur med min värdfamilj, och hamnat i ett härligt område (utanför Boston) där det är relativt liberalt. Jag har tyvärr hört en del negativa historier om aupairlivet, och vissa går det inte superbra för. Jag kan dock vittna om att det finns familjer där ute som är helt fantastiska! Ett aupairår kan vara det bästa du gjort - ta chansen!


Kanske gör något till inlägg om lärdomar från aupairlivet, men vi börjar så här!

Ha det bra <3

Likes

Comments

Hejsan allihopa!

Nu funderar kanske några (inklusive jag) på vart jag varit. Är jag kvar i USA, är jag fortfarande aupair, eller är jag hemma? Jo, jag är kvar i USA (som aupair) men är nu inne i min förlängningsperiod. Jag skrev nog ett inlägg att jag hade beslutat mig för det, och det jag bestämde mig för var alltså att förlänga mitt aupairäventyr med 9 månader. Är i skrivande stund inne i min femte månad av förlängningen, så det börjar dra ihop sig! Har berättat för familj och vänner att jag kommer garanterat vara hemma till midsommar. Det känns SÅ bra.

Denna vecka som gått (och veckan innan det) har varit omtumlande i både vardagliga saker som väder (se bilder ovan, på tre dagar gick det från snö och -15 till sol och +15...), men även tyngre saker som ingår i livet. Det handlar om min värdfamilj (allt är bra med mig och mellan oss!) så jag skriver inte detaljer, men det har varit lite tungt.

Förra helgen var Tobina (svensk aupair från samma stad som mig, Härnösand) hemma hos mig lördag-söndag, då det var snöstorm på lördag. Det var liiite osäkert att köra och efter vårt nästintill misslyckande med att komma hem från lunchrestaurangen så tog vi beslutet att hon skulle sova över... Vi åt en supergod brunch på söndagen!

Idag, fredag, har jag börjat på ett av mina volontärarbeten. Jag behöver få ihop några timmar volontärarbete för min amerikanska kurs, och äntligen hittade jag mina! På fredagar ska jag nu hjälpa till med en "Toddler group" på E:s skola, och på söndagar hjälper jag till i en utomhuskyrka i Worcester som delar ut lunch och strumpor till hemlösa. Så kul och givande att få hjälpa till på båda ställena!

Har försökt gå på fler promenader, älskar verkligen att få frisk luft. När jag känner mig fast här hemma, då man kör ÖVERALLT här, så är det så skönt att bara dra ut och lyssna på en podcast (som jag börjat med rätt nyligen btw!). Det är verkligen nåt jag rekommenderar!!

Ska försöka skriva snart igen, har en idé nämligen..

Ha det så bra!

/Kajsa

  • 27 readers

Likes

Comments

Oj oj oj!

Nu har inte jag uppdaterat på ett BRA tag! Jag har haft en hel del på gång och dessutom hunnit vara iväg på semester i Miami med bästa Linnea. Tänkte köra ett litet bildinlägg med bilder från speciellt resan förra veckan 😊

Likes

Comments

Vilken helg!!

Hörni, bröllop kan nog vara en av de bästa sakerna man kan få uppleva. Kärleken, både mellan personerna som gifter sig, men även mellan gästerna! Helt otrolig känsla, alla kommer dit för att fira kärlek. Hur häftigt??

I lördags var jag på bröllop för en av mina värdbröders bästa vänner, och det var sååå fint. Allt var utomhus och solen sken. Så tacksam för att jag blev medbjuden!!

Musik, dans, cupcakes, skratt och kärlek kan sammanfatta kvällen!

September har gått fort än så länge, E har börjar skolan, jag börjar också "skolan" snart, och STRAX STRAX kommer Linnea och hälsar på!

Livet är allt bra- hörni ❤️

Kram

Likes

Comments

Hej hörni!!

Insåg att jag glömt att uppdatera under en stor händelse i mitt aupairäventyr! Men först...

Just nu sitter jag på tunnelbanan in till Boston, där jag ska träffa kompisar och gå runt i Harvard-området med mera. Det är Labor Day weekend denna helg, så jag är ledig fredag-måndag! Så skönt.. Jag behövde verkligen vilan, imorse sov jag sååå länge och var ändå sömnig när jag vaknade haha. Min värdfamilj är iväg på sina egna äventyr denna helg, så det blir en bra komma-ikapp-helg!

Nästa vecka på onsdag börjar E skolan igen (äntligen!.. hmm, jag menar nej, vad synd...). Det har varit en fin och varm sommar, men det ska bli skönt med lite rutin!

Som ni säkert vet så har jag beslutat att förlänga mitt år som aupair, med 9 månader. Jag kommer alltså åka hem "på riktigt" i juni 2017, och kommer hem till midsommar 😍 Förra helgen, 27 augusti för att vara exakt, så firade jag och min värdfamilj att jag varit här i 1 år! Alltså, 23 augusti åkte jag ju till USA, men 27 var dagen vi alla åkte till våra värdfamiljer. Så sjukt att 1 år redan gått, nu är det mindre tid kvar än som har gått!

Jag känner mig så glad och tacksam att jag hittade en så fin familj som passar mig så bra. Lille E och jag har hittat vårt sätt och har en bra relation, även om allt såklart inte är perfekt hela tiden. Kan inte tänka mig att vara i en annan familj!

I alla fall, vi firade med att åka till Cape Cod över en natt. Det var jag, min värdfamilj och min "värdbror" som jobbar där ute fredag kväll, och vi åt middag tillsammans. Min värdpappa och E åkte sedan hem medan jag och min värdmamma stannade kvar på ett hotell och njöt av vår underbara utsikt! 😊

Så nu vet ni vad som händer, firat 1 år som aupair och ser så fram emot framtiden!

Kram

(Update 7/9: Skrev detta för fem dagar sen lol, glömde att lägga upp det!)

Likes

Comments

Hej!
Efter en varm och solig vecka så kom till slut helgen!

Helgen var riktigt fin och lugn. Vi firade en aupair i mitt cluster i fredags, i lördags var jag på barnkalas och åt sushi med en annan svensk aupair från Härnösand, Tobina!

Igår gick jag till kyrkan med min värdfamilj och sen hade vi söndagsmiddag.

Likes

Comments

Här kommer lite bilder från förra helgen och från veckan som gått.

Vi har blivit "blessed" med mer sol och värme (även om jag personligen skulle kunna tänka mig liiite lägre temperaturer nu..), så jag och E tog oss iväg till sjöar två gånger denna vecka!

Idag, fredag, passar jag E på morgonen, sen är jag ledig för helgen!!

Kram

Likes

Comments