Header

Här om dagen när jag stod och tvättade min bil kom vår granne, och en utav min hostmums bästa kompisar, ut och frågade om hon fick ta med mig till sitt favoritställe i Canning Vale, där vi bor, en dag i veckan. Sagt och gjort så åkte vi dit idag efter att vi släppt av barnen på skolan. Vi åkte till ett café/restaurang som ligger ungefär 7-8 minuter med bil ifrån där vi bor, utsidan ser ut som en lagerlokal och de gör ingen reklam alls för sig själva men insdan (läs: utsidan där bak) å herre gud vad fint det var!

I träden där bakom hade de gjort som en litet regnskogs djungel där man kunde ta en promenad, det lät som att apor tjoade och sen hade de satt upp skyltar där det stod "Kids, keep caution - snakes has been seen in this area." Där satt vi i över två timmar och pratade, drack varm choklad (jag), kaffe (Maria) och testade på olika tårtor till frukost. Längtar efter att få gå tillbaka dit med min kamera och ta mina egna bilder eftersom att dessa är lånade från Google.

Efter att Maria släppt av mig hemma igen tog jag bilen till Garden City Mall för att införskaffa mig lite nödvändigheter inför morgondagens campingutflykt som jag ska på med fyra andra Aupairer. Fick med mig en bok, sovsäck, sporting-bag och två flaskor vin. Älskar att de har 18-årsgräns på systembolagen här, gick runt flera varv och valde mellan alla flaskor innan jag slutligen bestämde mig för dessa två som tillsammans kostade 120 kr (!!). Det var 50 % rabatt idag på båda två. WIN.

Nu ska jag gå och hämta barnen!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Mina hostparents är skilda så varannan vecka ser annorlunda ut, men det här schemat är för när jag bor hos mamman! Just nu bor jag och barnen en och en halv vecka hos mamman och sen tors-mån hos pappan innan vi åker tillbaka till mamman igen.

------------------------------------

6:50 Mitt alarm ringer och jag SKA gå upp men det är sällan det händer utan jag ligger nästan alltid kvar till strax efter sju. Fixar mig ingenting här utan sätter bara på mig mina tofflor och morgonrock och går ut till köket där jag sätter på te vatten. Andra behöver kaffe för att vakna, jag behöver te.

7:00-7:10 Jag väcker barnen som får ligga och dra sig i några minuter innan de går upp. Nu brukar jag gå till köket igen och fixa mitt tevatten som hunnit bli varmt och ställa fram mjölk och tallrikar till barnen. Oftast måste jag gå in och hämta dem eftersom att de inte kommer upp självmant...

7:10-8:00 Barnen kommer och hjälper mig att fixa deras frukost eftersom att de varje dag vill ha olika och jag då inte kan förbereda något, men oftast blir det flingor med mjölk eller toast med ost. Sedan stoppar de sin tallrik i diskmaskinen och går för att göra sig redo för skolan. Skoluniformen sätts på, håret sätts upp, sängarna bäddas, tänderna borstas och ryggsäckarna kontrolleras så att de är klara. Barnen ska vara helt färdiga för att gå, förutom att sätta på sig skorna, vid klockan åtta.

8:00-8:15/8:25 Nu har barnen fritid att göra vad de vill eftersom att de tycker om att umgås/leka en stund innan skolan börjar. Det kan vara allt från att de sitter med sina ipads och spelar Minecraft till att vi kör en omgång Wii eller leker med dockor beroende på vilket humör de är på.

8:15/8:25 Om vi går till skolan, vilket tar ungefär 10-15 minuter, så lämnar vi hemmet 8:15 varje morgon och om vi tar bilen lämnar vi 8:25 så att de är på skolan en kvart innan skoldagen börjar vid 8:45.

8:25-14:30 Nu har jag "free-time" och kan göra vad jag vill. Tycker det är väldigt mysigt att äta frukost ute och vi har ett jätte gott café ungefär 10 minuter med bil från där vi bor så där brukar jag ibland börja min dag. Annars träffar jag andra Aupairer i närheten under dessa timmar eller åker till en shopping galleria och går runt och tittar på potentiella julklappar eller annat. På senaste tiden har jag dock oftast rusat hem för att fixa med min bil vilket tar sin lilla tid. Under denna tid ska även tvätten vikas och placeras in i barnens sovrum och på onsdagar ska jag dammsuga barnens rum, mitt rum och allrummet under dessa timmar.

14:30 Jag går med hunden till skolan för att hämta upp barnen som slutar vid 14:55. 

15:15- 16:00 Vi brukar komma hem från skolan vid denna tid och det är dags för barnen att göras sina läxor medan jag förbereder mellanmål (eller snacktime som det kallas här). Medans de äter mellanmålet diskuterar vi läxor/vår dag och sedan hjälper jag dem med de uppgifter de ska göra. 

16:00-17:30 Jag och barnen har "lektid", vi spelar wii, leker med tennis ute i trädgården, leker med dockor, pysslar, kollar på H20 (barnens favoritserie), läser bok eller vad de kan tänkas vilja göra! Nu brukar även min hostmum komma hem och förbereda middagen vilket jag inte behöver göra.

18:00 Barnen äter middag och min dag är officiellt avslutad.

Sen varierar dagarna väldigt mycket, ibland kan min värdmamma ha möte på kvällen och då kan jag få morgonen ledig eller att hon en dag hämtar barnen så jag får eftermiddagen ledig och sen arbetar igen när hon måste åka. 


Likes

Comments

Vet inte varför, men vet att många andra Aupairer har samma problem som jag, men jag är så trött att jag vid klockan åtta på kvällen in princip måste sova. Klarar inte att hålla mig vaken en minut till.. Det spelar ingen roll vilken tid jag går upp eller hur många timmars sömn jag får, vid klockan åtta somnar jag sittandes vart jag än är. Idag har vi hållit på och städat här hemma eftersom att det ska komma en fotograf och fotografera huset imorgon eftersom att vi förmodligen ska flytta. Efter mycket städande och middag så var klockan strax efter åtta och min hostmum's inneboende kollade på mig och sa "Ida, go to sleep, I will clean the rest. You look like you are dying". Så det ska jag göra nu, lägga ner datorn och sova för imorgon ska jag upp vid kvart i sju för att få barnen i tid till skolan och fixa det sista med städningen i mitt rum!

Gammal bild från när jag besökte London för två år sedan eftersom att jag inte hade någon annan på min dator för tillfället!

En sak som förundrat mig angående både USA och Australien är hur man alltid anlitar hjälp till minsta lilla.. Förra året när jag besökte Cape Coral med min familj, som ligger i Florida, hade vi en egen poolkille till vårt hus. Han kom över i tio minuter och fyllde på poolen två gånger i veckan, något som vi lika enkelt hade kunnat göra själva och ägarna till huset hade kunnat spara hundratals kronor varje månad. Samma sak är det här, de anlitar hjälp för att klippa gräset och äger inte ens en gräsklippare själva samt betalar en poolfirma för att komma och ta upp löven som har hamnat i poolen i höstas, förstår de inte hur mycket pengar de skulle kunna spara in om de istället gjorde dessa saker själva?

Idag, dock skönt nog, gjordes faktiskt poolen rent inför fotograferingen imorgon och i helgen kanske det blir ett premiär bad eftersom att det ska bli närmare 30 grader! Eller nästa vecka när vattnet hunnit värmas upp lite...

Likes

Comments

Är sååå trött på allt te jag har druckit hittills här, har inte druckit ett enda gott te och då har jag ändå varit här i över fyra veckor och både besökt restauranger, caféer och hem.. Så för några dagar sedan, efter lite googlande, tog jag mig till en liten italiensk delikatessbutik som ligger i närheten av där vi bor för att hitta något europeiskt te. Där, intryckt i ett minimalt hörn, hittade jag det perfekta teét: forest fruit. Så nu, varje morgon, startar jag upp med en kopp te, och varje kväll avslutar jag med en kopp te. Det är definitivt det godaste jag har druckit hittills här i Australien och det fungerar utmärkt tills mamma skickar lite av min te-samling som jag har där hemma hit.

Samtliga bilder från butiken är lånade från Google!

Likes

Comments

Kläder

Nu börjar det äntligen bli varmare här i Perth, efter den kallaste vintern/våren de haft på hur länge som helst. Därför behöver jag införskaffa mig lite nya kläder, framförallt festklänningar att gå ut i eller klänningar som är till för lite finare tillställningar som middagar och dylikt. Skulle så gärna vilja beställa hem den gröna i mitten men vet med mig själv att det inte skulle sitta fint på mig mot mitt hår.. 

Likes

Comments

Aupair

Tillskillnad från Sverige är Australiens kollektivtrafiken inte så utvecklad utan det är svårt att ta sig längre streckor och bussarna går väldigt sällan. Därför har jag hittills när barnen har varit i skolan har jag bara kunnat vara hemma/gått till närmsta lilla köpcenter, eller eventuellt lånat min hostmums bil om inte hon har varit iväg och jobbat. Så förra veckan hjälpte hon mig att införskaffa en bil, och jag äger nu alldeles själv min första egna bil, som jag döpt till Petunia (från filmen Starstruck). Dock eftersom att jag inte betalade allt för mycket för den så är den inte i toppskick så att säga utan den behöver rustas upp en hel del, vilket ska bli ett roligt projekt här nere har jag tänkt. Så idag tog jag mig till Carousel Mall, ett otroligt stort köpcenter med ALLT, för att införskaffa lite dekorationer såsom lukt-docka, marmortejp, högtalare och sätes "covers".

SAY HELLO TO PETUNIA

Hittade ingenting av det jag skulle ha men kom i alla fall hem med en kniv (som jag behövde visa leg för att få köpa, man måste vara 18 här för att få köpa vassa föremål) och trätejp istället för marmor tejp. De saker som jag letade efter fanns inte i lager så jag får leta vidare imorgon. Mina planer för bilen nu är att måla om den, men först måste jag göra alla grunder. Så imorgon när jag släppt av barnen i skolan ska jag ta mig vidare för att införskaffa mig sandpapper och en vattenspruta så jag kan påbörja det stora projektet. 

Likes

Comments

Idag är det exakt en månad och tre dagar sedan jag lämnade Sverige, och en månad och två dagar sedan jag landade i Australien. Det är helt sjukt hur fort tiden har gått.. Känns som att jag bara har varit här i en vecka och inte hunnit med någonting alls, vilket jag såklart visst har.

Hittills har jag (vi) hunnit göra/besöka:

ROYAL PERTH SHOW: ett gigantiskt tivoli som under en vecka varje år (barnens "spring break"), slår upp portarna för allmänheten och bjuder på åkturer, evenemang, dyr snabbmat, djur och tillsist men absolut inte minst: SHOWBAGS. Det sistnämnda är anledningen till att barn varje år vill besöka Perth Royal Show, en påse som kostar omkring 150-200 kr styck med en massa småkrams i såsom: ryggsäck, vattenflaska, klistermärken, pennskrin, brevpapper och ritmallar.

TRIASSIC FUN PARK: ett lekland som vi hittills har hunnit besöka två gånger, det är mycket mindre än Andys lekland som vi har hemma men dock också lite billigare. Ett perfekt val när barnen behöver underhållas och det regnar ute, speciellt då mina hostföräldrar inte vill att barnen sitter framför tv:n/ipaden för mycket utan hellre ser att de springer av sig sin energi. Det enda negativa är att det är åldersgräns på leklandet så jag behöver, tillsammans med alla andra 100-tals föräldrar snällt sitta i café-delen och dricka kaffe medan barnen leker. Det mest positiva är ändå att det ligger väldigt nära där vi bor så barnens kompisar har följt med båda gångerna vilket gör att vi kan stanna där hela dagen utan att de tröttnar, och eftersom att de har gratis wifi är jag inte sen med att ta med mig datorn och kolla på serier.

THE SECRET LIFE OF PETS: under deras "spring break" så regnade det flertalet dagar varpå grannen ringde och frågade om jag och barnen var sugna på att gå och kolla på bio med dem, vilket vi såklart ville! Det fick bli den hyfsat nysläppta filmen (i alla fall på vår biograf) "The Secret Life of Pets", även om inte filmen var "my cup of tea" så att säga så kan jag i alla fall rekommendera stolarna. De skönaste biostolarna jag någonsin suttit i, och deras popcorn var precis som i USA smöriga och till det beställde jag en varm choklad i biodisken medan barnen tog varsin liten chipspåse och MM:s. Inget fantastiskt utbud av snacks, utan det var mest bara fruktansvärt dyrt... Dock var inte biobiljetterna så dyra så det jämnade ut sig ganska bra!

THE FREMANTLE MARKET: har redan berättat om The Fremantle Market i ett längre inlägg, men det har jag fått lära mig efter är en sak man bara måste besöka om man är Aupair i Perth. Förhoppningsvis kan jag besöka den snart igen och inhandla lite honung och téer, samt fler cupcakes...

DATE MED AUSSIE-BOY: bland det första jag gjorde när jag kom till Australien var att ladda ner Tinder i hopp om att hitta någon snygg australiensk kille, dessvärre verkade de inte hänga där så att säga. Men hittade tillslut en helt-okej-kille som i alla fall var väldigt charmig. Han tog med mig till Fremantle (australienarna älskar Fremantle) där vi tog en promenad i parken innan vi slutligen åt lunch på Grilld'D.

GICK EN PROMENAD PÅ STRANDEN: sista dagen på barnens lov firade vi med en promenad på stranden och en glass. Det är fortfarande för kallt i vattnet för att kunna bada men förhoppningsvis blir det snart lite varmare då vi går mot sommar här. Jag hade ju aldrig sett havet i Australien förut så för mig var det extra kul även om det kändes lite oroväckande att folk stod och fiskade alldeles vid strandkanten.. Hoppas inte att fiskarna kommer så nära när folk börjar bada sen! Vi tog i alla fall en promenad längs vattenbrynet och jag tog snabbt av mig skorna och sprang i vattnet tillsammans med barnen. Dock blåste det fruktansvärt mycket så det blev ett kort besök.

Likes

Comments

Några få dagar innan jag åkte till Australien bestämde jag mig för att göra en "Australian-bucketlist" på saker jag vill göra under detta året. Det kommer bli svårt att göra allt eftersom att det är sådana sjuka avstånd mellan saker och ting, till exempel vill jag åka till Broome, som också det ligger i Western Australia, men det tar 40h dit med bil.. Så ser det mest som en wishlist på saker jag hoppas ha möjlighet att göra!

 • Tatuera mig
 • Åka på semester till Bali (eller annat land i Asien)
 • Skydive:a på Nya Zeeland
 • Klappa en känguru
 • Doppa fötterna i Pink Lake (Lake Hillier)
 • Åka till en shooting range och lära mig skjuta med en pistol
 • Besöka Margaret River
 • Fota vid Wave Rock
 • Bada i Sydney
 • Åka på en camping weekend
 • Ta ett foto med en Koala
 • Köra bil på stranden
 • Åka till Broome (Cable Beach)
 • Cruise the Kimberley
 • Snorkla i Jurien Bay
 • Gå över Sydney Harbour Bridge

​Alla bilder är lånade från Google. 

Likes

Comments

Igår tog jag mig in till stan för första gången sedan jag kom hit, hittills hade jag bara besökt olika gallerior och mindre områdens centrum men inte självaste Perth City, för att möta upp några andra svenska Aupairer. Det var första gången jag träffade dem och de tog med mig till en China-restaurang de själva inte tidigare besökt. Väl inne på restaurangen var det till en början ingen som kunde engelska av personalen så de fick gå och hämta den enda engelsktalande personalmedlemmen de hade, och sen tog det ungefär 20 minuter innan vi förstod konceptet; välj olika ingredienser så kokar man dem i två soppor på bordet. Det var vi och sen enbart kineser/koreaner på hela restaurangen så det var förmodligen ett stammishak där det enbart kommer in människor som kan kinesiska för varendaste person stirrade på oss när vi satte oss ner. Och inte nog med det så försökte alla hjälpa oss, gästerna förklarade hur vi skulle äta och hur vi skulle tillaga maten vi hade på bordet! Ett restaurangbesök man sent kommer att glömma, definitivt inte det godaste jag ätit men fick mig i alla fall ett gott skratt, plus att det var kul att träffa lite nya människor!

; bilden visar vad vi åt, men är lånad från google eftersom att jag glömde fota maten!

Eftersom att kollektivtrafiken är så pass dålig som den är här så har de en sjukt smart lösning, som i alla fall inte jag har sett tidigare. Bredvid alla tågstationer så finns det en parkeringsplats där man, om man har ett transperthkort, kan stå hela dagen för två ausdollar, vilket är cirka 13 kronor och gratis på helgerna. Så man kör till  tågstationerna istället för att ta bussen då att bussarna går väldigt sällan och tågen mer ofta. Så efter middagen tog jag tåget tre stationer till där jag parkerat min bil innan jag slutligen satte mig i mörkret och körde hemåt!

Likes

Comments

Igår  åkte jag, tillsammans med en annan Aupair (från Tyskland) till the Fremantle market. Det är en indoor-market som bara är öppet fre-lör-sön varje vecka där de säljer allt ifrån färsk frukt, japanska lunch/middags-rätter, cupcakes, te och honung till souvenirer och smycken. Inte var det bara väldigt stort utan det var även så(!) mycket människor och då får man ändå tänka på att vi var där på en fredag klockan elva på morgonen. Vågar inte ens tänka på hur fullt det är på lördag-söndag.. Köpte mig i alla fall en liten cupcake innan vi flydde folket och promenerade längs gatorna! 

Av de platser jag har sett hittills är Fremantle definitivt mitt favoritställe, det påminner väldigt mycket om området där vi har vårt sommarhus hemma i Sverige med en stor båthamn, små antika caféer och secondhand book-stores. Förutom det finns det också en stor park med ett parishjul, skateboard fun-park och en gigantisk lekplats och sen såklart en lite mindre strand där vi kan bada när det blir lite varmare i vattnet. Och sen att det bara ligger drygt 20 minuter ifrån där vi bor gör att vi nog kommer hänga mycket där under barnens sommarlov. 

​Senare på kvällen lärde jag barnen vad fredagsmys är, eller i alla fall min idé av fredagsmys. Min hostmum var iväg hela kvällen på en Oktoberfest så vi startade av med att äta tacos (tredje gången de någonsin ätit det...) vilket de absolut älskade innan vi satte på Hannah Montana the Movie på min dator och låg i min säng tillsammans med varsin skål godis och tittade tills de somnade och jag bar över dem till deras sängar.

Likes

Comments