Nu när jag kommit hem från Barcelona och redan befunnit mig på svensk mark i 3 veckor, så tänkte jag avsluta denna resa med en Guide. Så alla som ska till älskade Barcelona eller känner någon som ska dit, kan därmed tipsa om detta blogg-inlägg :-)

Områden

Placa Catalunya - Låt oss börja med mittpunkten. Placa Catalunya räknas som Barcelonas centrum och här runt omkring finns allt, det vill säga shopping, boende, mat och fest. Området är därmed rätt turistigt och egentligen det bästa stället att bo på - men även det dyraste. Metron som stannar här heter Catalunya.

El Born - Detta område är fint, mysigt och lugnt. Gatorna är små och charmiga med fullt utbud av små butiker, restauranger och barer. I detta område kommer du snäppet närmre havet och hamnen, men det är samtidigt inget avstånd till Placa Catalunya. Min frisörsalong låg dessutom i detta område - Anthony Llobet. Närmsta metro är Jaume I och Barceloneta.

Barri Gotic - Även kallat "Gamla stan". Här är det gamla, fina byggnader samt mängder av små-gator (lätt att gå vilse hehe). Eftersom detta område ligger precis jämte La Rambla (berättar mer om det nedan) så kan det för vissa anses vara lite "smutsigt". Men i det stora hela är det ett bra område enligt min mening, och dessutom väldigt centralt. Här bodde jag och min kompis de 2 första månaderna. Utbudet av restauranger, barer, shopping och sevärdheter är stort. Närmsta metro är Jaume I och Liceu.

Raval - Området som har sämst rykte i hela Barcelona. Förr var detta ett område för knarkhandel och prostitution, och är väl fortfarande det till viss del. Men många delar av Raval är upprustat och jag anser att man kan bo och vistas här, så länge man inte bor för "långt" in utan hyfsat nära La Rambla där det rör sig mycket folk (Raval ligger ena sidan La Rambla och Barri Gotic andra sidan). Det handlar mest om att man inte ska bo/vistas på en superliten gata, utan hålla sig till de större. Många bor i Raval då hyran i regel är lägre här, sedan ligger de även mycket hotell här. Restauranger och barer finns det gott om. Närmsta metro är bland annat Liceu och Sant Antoni.

Barceloneta - Området närmst havet. Jag har inte bott här och känner väl direkt som gjort/gör det heller, men har hört att det inte är så trevligt att bo här under en längre period. Höga hyror, gamla byggnader, inbrott samt knark-handel kan förekomma etc. Bor man på hotell däremot så finns det väldigt stort (och dyrt) utbud. Området är populärt framförallt för att det ligger precis vid havet med närhet till nice restauranger och de främsta nattklubbarna. Närmsta metro är Barceloneta och Ciutadella.

(El Born, Barri Gotic, Raval och Barceloneta tillhör alla området Ciutat Vella)

Eixample - Ett fint och lyxigt område. Här hittar man fina, moderna byggnader och mängder av hotell. Eixample ligger ovanför Placa Catalunya, alltså centralt men lite längre ifrån havet. Bor man i Eixample så bor man mitt i shoppingen, allt från Zara/H&M/Mango till Rolex/Louis Vuitton/Tiffany. Eftersom Eixample är så himla stort så är det svårt att hänvisa till en specifik metro.

Gracía - Ligger ovanför Eixample och alltså ytterligare ett steg från Placa Catalunya. Här är det populärt att bo då det är ett bra område men även snäppet billigare eftersom det ligger en aning utanför. I Gracia finns mycket lokalbefolkning och därmed lokala butiker, restauranger och barer. Ju längre upp man kommer i Barcelona, desto bergigare blir det. Gracia är därmed rätt "backigt" och har bland annat en känd park på hög höjd som heter Park Güell. Finns väldigt många olika metrostationer här, men några är Joanic, Fontana, Diagonal och El Coll I La Teixonera.

Restauranger

Gatsby - Börjar självklart med min favorit hehe. Gatsby hittar man på Carrer de Tuset och här bjuds inte bara på fantastisk mat utan även The Grate Gatsby/Burlesque-show. I samband med att man äter så erbjuds live-show av både musik och dans. Vissa nummer har lite Magic Mike stuk, så det rekommenderas absolut ;-) Prismässigt så är det dyrt för att vara Barcelona, men billigt i jämförelse med Sverige. Kostar cirka 500 kronor per skalle med huvudrätt, efterrätt och vin.

Milk - Mysigt och litet ställe för mat och drinkar. De erbjuder i första hand hamburgare (som är väldigt goda) men även tapas-rätter. Milk är inte svindyrt utan lagom priser, både för mat och dricka. Du hittar det på Carrer d'en Gignàs.

Bacoa - Barcelonas bästa hamburge-hak. Tror det finns tre olika restauranger men vi hängde främst på den som ligger på Carrer de Ferran (bredvid La Rambla). Pris för hamburgare, pommes och dricka är cirkus 150 kronor per skalle.

CDLC (Carpe Diem Lounge Club) - Är du ute efter magisk sushi så är CDLC det enda rätta. Sushin bokstavligt talat smälter i munnen hehe. Det finns även massa andra rätter och jag antar att dem är minst lika goda. Förutom maten så är atmosfären på CDLC otroligt mysig då det ligger precis på stranden. På natten förvandlas stället till en nattklubb, som också är väldigt bra! CDLC ligger på Passeig Marítim de la Barceloneta (bredvid alla nattklubbar vid stranden). Prismässigt så är det rätt dyrt att både dricka och äta här, men helt klart värt det.

Maoz - Här var jag stammis kan jag be o få tala om hehe. Här erbjuds Falafel och hemgjorda pommes, med andra ord är det ett snabbmats-ställe. För en Falafel får du betala 50 kronor, och då får ett pitabröd med falafel, hummus och sallad sedan får du plocka resten själv.

El Nacional - Ligger på Passeig de Gracia och erbjuder flera olika restauranger under samma tak. Jag har bara varit där inne, men aldrig ätit. Dock hört att det ska vara väldigt bra (det är dessutom alltid mycket folk). Det finns fyra olika sektioner för mat (fisk, kött, tapas, efterrätt) samt fyra olika sektioner för dricka. Det är med andra ord en väldigt stor restaurang med ett annorlunda och vinnande koncept.

Brunch

Brunch & Cake - Magiskt brunchställe som finns på flera ställen i Barcelona, bland annat Carrer d'Enric Granados och Passeig de Joan de Borbó. Sistnämnda ligger väldigt nära stranden och där hängde jag mest. På Brunch & Cake bjuds det på riktigt goda och nyttiga brunch-rätter samt magiska smoothies. Ett riktigt populärt ställe och bli inte förvånad om du får köa en stund innan du får plats!

Flax & Kale - Detta är inte bara ett brunchställe, utan dem har även en lunch-meny och en kvälls-meny. Jag har ätit brunch här flertal gånger och även detta är ett riktigt populärt ställe med mycket platser, både utomhus och inomhus. Flax & Kale erbjuder nyttiga och hälsosamma rätter samt super-smoothies. Helt klart värt ett besök!

Picnic - Även Picnic erbjuder annat än bara brunch. Restaurangen hittar man på Carrer del Comerç, alldeles i närheten av Arc de Triumph. Mitt hetaste tips här är deras pannkakor som är fruktansvärt goda. Vill man ha annat så finns det många andra alternativ.

Maka Maka - Precis i närheten av stranden hittar du denna resturang, mer bestämt på Passeig de Joan de Borbó. Maka Maka är nog mest känt för sina hamburgare, men brunchen är också väldigt populär. Det bjuds på allt från chia-pudding till peanutbutterglass-våfflor hehe. Rekommenderas varmt!

Nattklubb

Sutton - Exklusiv och lyxig nattklubb, dörr i dörr med ovan nämnda restaurang Gatsby på Carrer de Tuset. Här festar mycket kändisar och det är alltid fullt ös, 7 dagar i veckan till klockan 7 på morgonen.

Opium - Populär klubb vid stranden som bjuder in stora DJ:s med jämna mellanrum (Axwell, David Guetta, Zedd etc.). Opium har öppet sju dagar i veckan och stänger kl 6 på morgonen.

CDLC - Restaurang, lounge och nattklubb i ett. CDLC stänger lite tidigare en övriga nattklubbar så detta brukar vara första stoppet på natten, sedan drar man vidare till någon större klubb i närheten (Opium, Shoko och Pacha ligger precis bredvid).

W - Barcelonas främsta hotell som även erbjuder lounge och nattklubb. Nattklubben heter Eclipse och ligger på 26e våningen med utsikt över havet och staden. Ett lyxigt och populärt ställe!

Övriga nattklubbar: Shoko, Pacha, Bling Bling, Otto Zutz,

Matkedja

Mercadona - Spaniens främsta matkedja som går att hitta "runt varje hörn". Billiga priser och hyfsat stort utbud, men i första hand spanska varumärken. Kan jämföras med ett stort Lidl eller Willys.

El Corte Inglés - Matbutiken på bottenvåningen är riktigt bra och har mycket internationella varumärken. Här hittar man Arla mejeri produkter, Wasa knäcke etc. Det är rätt dyrt att handla här i jämförelse med Mercadona, men i jämförelse med Sverige så är det normala priser.

Carrefour - Carrefour ligger mellan Mercadona och El Corte Inglés, både utbudsmässigt och prismässigt.

Shopping

El Corte Inglés - Matbutiken är bara en våning, resterande är kläder, prylar, elektronik, böcker, inredning etc. Hela butiken är indelad i både olika byggnader och i olika våningar. Väldigt mycket exklusiva märken säljs här!

Passeig de Gracia - The main street for shopping. 1.3 km gata fylld med shopping, allt från Zara till Louis Vuitton.

La Maquinista - Kataloniens största shoppingcenter som ligger en bit ifrån centrum. Stort utbud och värt ett besök!

Sevärdheter

Sagrada Familia - "Kyrkan som aldrig blir färdig". Enormt stor och maffig, både på utsidan och insidan. Här kryllar det av turister, från tidigt morgon till sen kväll.

Park Güell - En mycket fin och mysig park en bit upp i stan på en "topp". Illustrerad (som mycket annat) av den välkända arkitekten Gaudí.

Ciutadella Park - En stor central park där folk motionerar, har picnics, utför yoga, går på lina, rastar sina hundar m.m. Mycket mysig stämning! 

Arc de Triumph - Barcelonas triumfbåge, ligger precis vid Ciutadella Parken.

Montjuïc - Ett berg med väldigt fin utsikt samt diverse sevärdheter. Hit upp kan du gå, åka bergbana, ta linbanan eller åka buss.

Font Màgica - Fontän som ligger nedanför Montjuïc vid Plaza Espanya. På kvällarna är det fontän-show med passande musik och färger. Mycket vackert och alltid fullt av folk!

Tibidabo - Barcelonas högsta berg och dessutom Spaniens äldsta nöjesfält. Utsikt över hela staden kombinerat med churros och karuseller! Det är en liten process att ta sig hit, men vanligast är tunnelbana, buss 196 och avslutningsvis bergbana.

Casa Batlló - Vacker byggnad ritad av Gaudí som är belägen längs med Passeig de Gracia. Man kan uppleva arkitekturen både utifrån och inifrån.

La Rambla - "Turisternas gata". Här kryllar det av människor, dygnet runt och året runt. Det finns vanliga shoppingbutiker men även flertal marknadsstånd med mat och mycket mer. Tyvärr är det en del tråkigheter på denna gata så som snattare, knarkare, uteliggare och olagliga försäljare. Kom ihåg att det är olagligt att handla av de som säljer "fejk-varor" mitt på gatan. Håll även ett vakande öga på din väska - ha den helst på magen eller innanför kläder - då snattarna oftast jobbar i team och lätt vilseleder sitt offer (viktigt i hela Barcelona, men framförallt på La Rambla). Och undvik restauranger här, dem är väldigt turistiga och dessutom svindyra. Gå hellre in på smågator vid sidan av, där brukar kvalitén bli väsentligt mycket bättre.

La Boqueria - Mat-marknad som hittas på ena sidan av La Rambla. Här hittar du allt från färgglada frukter, smoothies och godis till färsk fisk och kött.

Kollektivtrafik
Att ta sig till och från Flygplatsen El Prat, görs enklast med taxi, buss eller tunnelbana. Taxi kostar runt 30 euro, flygbuss kostar 6 euro och tunnelbana kostar allt möjligt beroende på vilket kort man köpet. Tunnelbana är helt klart det billigaste alternativet och dessutom det bästa. Du kan ta dig runt i staden väldigt smidigt, och korten fungerar även på alla stadsbussar.

Hoppas guiden var givande, både för personer som planerar att stanna en längre tid men även för weekend-resenärer. Barcelona är en underbar stad på alla sätt och vis! Tänker på Barcelona varje dag och saknar det varenda sekund... But, I'll be back!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu var det vääldigt längesen jag gjorde ett blogg-inlägg här.. Jag har haft fullt upp med massa roligheter, så har helt enkelt glömt bort. De senaste veckorna har varit fullproppade med skola, resa och besök. Hade sista föreläsningen i skolan den 21 december sedan for jag till Gran Canaria dagen efter. Herregud vilken lugn, skön och avslappnad semester. Tror jag behövde en vecka utan smink, normala sovtider, ingen alkohol utan istället bara massa SOL! Även om vädret kanske inte var det bästa (regn någon dag sen rätt mycket moln samt storm), så fick jag allt lite färg. Efter en vecka på Gran Canaria åkte jag tillbaka till mitt älskade Barcelona, och dagen efter kom min bästa vän Emilia hit. Och dagen efter igen kom 3 killkompisar hit. När jag skriver detta så inser jag varför jag har "glömt bloggen" ;)

Hur som helst, hela gänget hyrde en lägenhet ihop och firade in nya året, oslagbart! Killarna stack hem den 4 januari men Emilia stannade över min födelsedag också, så den 5 januari firade vi med brunch på Flax & Kale, shopping, Gatsby & Sutton. När vi trillade hem på morgonen så blev det en snabb dusch, en powernap i 30 minuter, sedan bege sig mot flygplatsen för att lämna Emilia. Ingen får sova när de kommer på besök i Barcelona ;) Födelsedagen var hur som helst perfekt och jag är så nöjd!

Och nu till lite tråkigare saker... Om 3 dagar tar denna resa slut. Ena sekunden vill jag skratta och andra sekunden vill jag gråta. Vi har haft såååå himla kul här men samtidigt ska det bli så skönt att komma hem och få tillbaka mina älskade rutiner. Jag saknar svenska skolan, svenska boendestandarden, min bil, min familj, mina vänner, alla DJUR, maten, jobbet.

Men innan hemgång har vi några tentor att pricka av. En skrevs igår och på onsdag och torsdag väntar två andra. De återstående får vi skriva på distans hemifrån Sverige. FULLT UPP!

Ovan är ett par bilder från Gran Canaria

Och här är ett par bilder från veckan med gänget!

Likes

Comments

Äntligen är denna skolvecka över. Alla examinationer har gått som en dans om man bortser från den sista hehe. I vilket fall som helst så är det väldigt skönt att dem är över! Nu kan jag ta julledigt 😊 Ska bli otroligt skönt att få vila upp sig över jul så batterierna är laddade inför nyår. Över nyår kommer ett gäng med 4 underbara vänner hit, så då lär det inte bli så mycket vila om jag känner oss rätt.

Mitt flyg till Gran Canaria går 12:50 imorgon och landar tre timmar senare. Håller alla mina tummar och tår för en vecka med bra väder så man kan få liiite färg igen 😉 Det har bokstavligt talat varit piss-väder i Barcelona denna veckan. Verkar dock vända igen och de kommande veckorna visar sol och 16-17 grader!

Lördagens besök på Ikea ❤️

  • 258 Readers

Likes

Comments

Nu är det inte långt kvar fören man sätter sin fot på svensk mark igen. Ju mer man tänker på det, ju mer inser man vilken oslagbar höst detta har varit. Älskade Barcelona. Allt roligt vi hittat på samt alla weekends och alla besök. Nu går det inte en dag utan att vi pratar om hur kort tid det är kvar och vad fort tiden gått. Har väldigt svårt att acceptera att tiden springer iväg som den gör haha...

Tillbaka till verkligheten! Helgen har varit väldigt lugn. De återstående dagarna i skolan kommer bli väldigt intensiva då vi har en stor presentation+inlämning, 2 mid-terms, ett quiz samt en till presentation. Med andra ord så blir det fullt ös ett par dagar innan jag checkar ut från Barcelona och checkar in på Gran Canaria. Längtar!

​Förra veckans middag på CDLC

Likes

Comments

En fullspäckad vecka har passerat i rasande fart (som vanligt).. Man är så lycklig och fast i stunden sen när söndagen/måndagen kommer slås man av en käftsmäll och kastas tillbaka i verkligheten haha... Veckan har i vilket fall som helst varit suverän! I tisdags blev det middag på CDLC med ett gäng vänner och i onsdags kom min bästis Marielle hit. Vi bodde på hotellet Roger de Llueria och spenderade våra dagar/nätter ute på stan och nattklubbar hehe :-) Höjdpunkten var garanterat torsdagen då vi besökte Gatsby (åter igen) och avslutade kvällen/morgonen på Sutton

Vi hann även med lite turistande, bland annat Sagrada Familia, Font Màgica de Montjuïc och Castell de Montjuïc där vi dessutom åkte linbana. I övrigt har vi ätit massa god mat på bland annat Brunch & Cake, Picnic, Flax & Kale, Gatsby, Rossini, CDLC m.m.

Sammanfattningsvis en helt magisk vecka. Nu blir det full fart i skolan i åtminstone 1.5 vecka innan jag flyger till Gran Canaria. Längtar så fruktansvärt mycket!

Likes

Comments

Känns som om jag har semester i min egna stad denna vecka haha. Jag har kunnat sova ut, ta dagarna som de kommer samt ta låånga promenader. Decembervädret här är det sista man kan klaga på. Var ute på en powerwalk i 3 timmar idag och det var nästan för varmt med långärmat.

Är så förälskad i denna stad ❤️

  • 343 Readers

Likes

Comments

Dagens promenad gick till Bunkers del Carmel - en topp med 360 graders utsikt över Barcelona. Kämpigt att ta sig upp men helt klart värt det! Nu har jag bockat av ytterligare en "måste-grej" här i Barcelona 😀

Denna veckan har vi massa public holidays vilket innebär ingen skola. Enda lektionen denna veckan är på onsdag mellan 18-20. Kan man stå ut med hehe. På onsdag kommer även min bästa vän hit och då checkar vi in på ett hotell i stan. Kommer bli 5 magiska dagar och jag längtar så himla mycket ❤️

  • 351 Readers

Likes

Comments

Nu har den minst fotbollsintresserade människan i hela världen upplevt en utav världens största fotbollsmatcher, nämligen FC Barcelona - Real Madrid. Spontanitet när den är som bäst ;-) Att gå på denna matchen har varit Lindas största dröm men den såg rätt mörk ut men tanke på biljettpriset samt att i stort sätt allt var slutsålt. Men när vi satt i skolan i fredags och kikade runt lite så hittade vi biljetter för ett otroligt bra pris och dessutom med väldigt bra platser. Så vi slog till haha!

Upplevelsen var magisk trots att matchen slutade 1-1. Tänker inte uttrycka mig mer då jag inte förstår mer än så haha, men herregud vilken stämning det var! 100.000 fotbollsgalna människor på ett och samma ställe. Otroligt!Utöver matchen har jag mestadels hängt med Linda & våra vänner från Santander. Kan sammanfatta allt med tre bokstäver: M A T. Hahaha. I fredags blev det ett besök på Milk igen, i lördags morse brunchade vi på Flax & Kale samt åt kvällsmat på Ocaña. Idag blev det ett sista brunchbesök på Maka Maka innan gänget tog sitt pick och pack mot flygplatsen.

Idag är det andra advent och jag kommer underhålla mig genom att tvätta och få undan lite skolarbete. För att få lite julstämning så ska vi troligtvis till en svensk restaurang i veckan och äta julbord, mums :-)

Likes

Comments

Veckorna går fasansfullt fort här och första advent samt första december har redan swishat förbi. Galet... Nästa vecka är vi i princip lediga från skolan då det är massa röda dagar här. Det innebär att vi egentligen bara har 2 veckor kvar i skolan med lektioner. Ännu mer galet!

Tänkte bara kika in och uppdatera lite innan jag fortsätter med min spanska-inlämning. I onsdags efter skolan blev det nämligen en shoppingtur på La Maquinista. Det är Kataloniens största shoppingmall och ligger i området Sant Andreu, rätt så nära där jag bor. Det var helt klart värt besöket och gallerian var utsmyckad med massa belysning för maximal julstämning. Shoppingen var också väldigt bra, även om jag endast köpte en blå sammetstopp.

I helgen får vi besök från Santander vilket ska bli superkul. Nästa vecka är vi som sagt i stort sätt lediga (endast en 2 timmars föreläsning på onsdagen) och då får jag besök igen!! Överlycklig :-)Likes

Comments

Onsdag-lördag har vi haft tjejbesök och dagarna har varit fullspäckade! Väldigt för få timmars sömn men herregud vad roligt vi har haft. Finner knappt några ord. Känner sådan enorm tacksamhet till de människor som kommer hit och hälsar på, det säger så himla mycket ❤️

I onsdags blev det tapas och sangria på Bar Lobo. Det ligger cirka 20 meter från Ramblan men höll väldigt hög standard. Det var nog den godaste sangrian jag druckit hittills! Trots vädret (spöregn och åska) så var kvällen helt underbar. Massa prat i timmar om allt mellan himmel och gjord :-)

Efter en lång dag i skolan under torsdagen så möttes vi upp och tog taxin till världens bästa resturang: Gatsby. Det är ett sådant ställe jag vill ta med alla mina vänner till för det är en sådan upplevelse. Hela restaurangen känns som en liten "hemlighet" också för man skulle aldrig se den om man gick förbi ute på gatan. Det är liksom en korridor in, ett par dörrar och små skyltar. Men väl där inne... som att kliva in i en ny värld! Hela atmosfären är magisk! Hur som helst så drack vi vin, drinkar och åt god mat i kombination med "Burlesque-show" ;-) Framåt 01:30 drog vi vidare till nattklubben Sutton som ligger dörren bredvid. Där slog vi klackarna i taket enda till klockan 5 på morgonen hehe.

Fredagen inledde vi med brunch på Picnic. Beställde in samma som sist: pannkakor med banan, nötter, jordnötssmör etc. Supergod! Sedan var jag tvungen att åka till skolan för en föreläsning men på kvällen möttes vi upp igen. Denna gång på restaurangen Milk. Litet ställe i "gamla stan" där vi bodde innan (Barri Gotic) med bra omdömen. För mig blev det en hamburgare med getost, honung etc samt ett glas vin. Mycket lyckat! Servicen var inte den bästa (spanjorer...) men maten var awesome! Vid 01:30 åkte vi till CDLC för dans och fest. Inte nog med det så gick vi vidare till Opium framåt morgonen. Om vi tyckte vi kom hem sent i torsdags så var det snäppet värre i fredags, hehe...

Efter cirka 3 timmars sömn steg jag upp och åkte in till stan igen för att vinka hejdå till tjejerna. Sorgligt och ångestfyllt, men herregud vad glad jag är att dem kom hit och att dagarna blev så himla bra. Om 1.5 månad är det dags för mig att åka hem, så vi ses ju snart igen :-)

Nu är det söndag och jag är utvilad igen... Ihop med allt ovan har jag lyckats trycka in 3 tentor. Förhoppningsvis med bra resultat, trots sömnbrist ;-) Idag blir det en låång promenad följt av "plugg" (läsa en bok och skriva 2 sidor).

Alla bilder är från Gatsby (dålig kvalité..)

  • 382 Readers

Likes

Comments