Nu är jag tillbaka i Sverige igen. Det var tufft att lämna, jag sa hejdå till Brooke dagen innan då jag inte skulle kunna träffa henne dagen jag åkte. Hon kom förbi sent på kvällen och vi stod och grät på gatan en stund. Försökte krama varandra lite hårdare och lite längre. Usch. Nästa dag fick jag säga hejdå till hela familjen och de närmsta vännerna. Försökte hålla tårarna borta hela dagen men det brast när jag kommit innanför dörren i den gamla kyrkan AFS samlade oss i innan vi lämnade Phoenix. Alla volontärer rusade runt med kleenex till alla gråtande ungdomar, rätt komiskt trots allt.

Vi satte oss sen på en buss till Los Angeles, kom fram mitt i natten och spenderade några timmar på ett hotell där med utbytesstudenter från hela västkusten. Senare gick mitt flyg till Stockholm och plötsligt var jag hemma i Sverige igen. Vaknade i min egen säng nästa morgon och förstod inte var jag var. Förvirringen la sig och det kändes lite som att allt bara varit en väldigt verklig dröm.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag sitter här omringad av mina bästa vänner jag fått under mitt år och tittar på film. Jag kan inte ta in art jag lämnar på söndag och allt kommer vara över. Allt är så naturligt, och jag nyper mig lite i armen hela tiden för att det finns så fina människor i världen.

Idag startade vi dagen med en frukost på Denny's, min sista. Sista gången på väldigt länge jag äter mina banana pecan pancakes 😩. Sen har vi hela gänget kollat på film HELA dagen, men det är 48° celsius ute så jag menar, vad annars vill man göra? Riley och jag kläckte ett ägg ute på gatan förut i ett försök att få det stekt men det mer avdunstade pågrund av den torra luften. En del sätter ut sina stekpannor med ägg i eller kakdeg, man får väl passa på när det är sommar i Arizona liksom! Det är en värme som jag aldrig hade kunnat tänka mig att få uppleva riktigt, 48°?!!??!

Likes

Comments

Hade lite väl mycket tid över och fick idén att göra en överlevnadsguide för hur man överlever början av sitt år i specifikt USA eftersom jag vet att det är en del kommande utbytesstudenter som läser här. Jag själv hade dödat för lite förhandsinformation men man fick väl ta den hårda vägen och gå igenom de awkwarda situationerna själv... Man tror liksom man har koll på läget och vet rätt mycket om hur saker och ting fungerar men NEJ. Here we go, läs och lär mina kära:

Dumma frågor kommer du få hela året men mest i början när folk försöker lära känna dig och var du kommer ifrån. Men, skratta inte för amerikanarna lär sig inte särskilt mycket geografi utanför USA och reser inte lika mycket som européer. Min konstigaste fråga var när någon undrade om vi hade teknologi alls i Sverige. En annan kunde inte förstå att jag har en iPhone för de trodde att apple bara fanns i USA.

En av de klart mest obekväma stunderna är när någon säger ett ord och du låtsas förstå för du orkar inte vara utländsk för stunden men har ingen aning om betydelsen och någon annan undrar om du ens vet ordet, efteråt. Exempel: Person 1: "We can walk up to the cul-de-sac and I'll show you". Jag "Yeah sure". Person 2: "Do you know what a cul-de-sac is?". Det är nu man börjar få smått panik. Detta händer hela tiden, jag lovar, men det finns en lösning. Man får börja säga typ "yeah isn´t that the thing where you like go up and-" och sluta prata som om du letar efter ett specifikt ord så KOMMER person 1 fylla i och sen nicka som att du förstår precis. Simpelt? Precis.

Kolla duschen det första du gör när du går på house tour och hur du sätter igång den. Amerikanarnas duschar är konstiga och varje är olik en annan och det blir riktigt jobbigt när du några dagar senare kommer med frågan om hur du får igång den.

Likaså sänglampor. Liksom räkna inte med att sänglampan är enkel att tända, det tog mig säkert tre månader innan jag förstod hur min fungerade och jag var övertygad om att den var trasig hela tiden.

Ge dricks, jämt. Till och med på snabbmatsrestauranger, gör inte som jag och stjäl av misstag någons dricks för att jag bara trodde någon glömt två dollar på bordet bredvid mig (har fortfarande dåligt samvete).

Lär dig dammsugaren (de är inte som i Sverige!!!). Jag dammsög mitt rum två gånger med bara röret för att jag inte hade någon aning om hur hela bottendelen fungerade och snälla gör inte det mot dig själv.

Swedish Fish is not Swedish. Du kommer drabbas av den här frågan genom hela året "do you have lots of Swedish Fish in Sweden, ha-ha?". Godiset är sjukt gott men att vi inte ens har det i Sverige är för många amerikanare helt sjukt.

Ditt hemland är alltid ett samtalsämne. Om du träffar nya människor är ett hett tips att introducera dig själv med att nämna ditt hemland på något sätt. Det ger ett samtalsämne som du kan briljera med eftersom det är 50% av vad du sagt senaste månaderna och du vet numer precis hur du ska uttrycka dig för att få den reaktionen du vill. I slutet av året är det här dock antagligen det lamaste samtalsämnet som du vet.

Att inte trivas i början är normalt. De första dagarna ville jag bara vända hem och kände inte att jag passade in alls på något sätt. Ge det tid.

Grupperingar i high school. Man tror inte det är så i verkligheten men det är det, åtminstone i min skola. Det finns skaters, atleterna, de ensamma, de med tydlig identitetskris, de vidriga paren, de söta paren, cheerleaders, de populära osv. Det bara är så. Min skola har också väldigt tighta kompisgäng som var svåra att ta del av som ny, men det löser sig och man hittar sin plats.

Våga ge dig tid att hitta rätt vänner. Att stressa med att försöka hitta vänner fungerar ofta inte så bra. Vissa har tur och hittar direkt människor de trivs med. Jag tror lite beror på vilken skola du hamnar på. En mindre skola är lättare då det inte är lika många personer att läsa av och tolka för dig plus att folk är mer benägna att prata med dig för att du blir mindre en i mängden. Min skola är enorm så det var svårt för mig i början. Jag åt lunch med olika personer varje dag säkert de två första veckorna innan jag hittade min grupp och mitt bord liksom. För mig var det mer så att när jag slutade försöka hitta vänner kom det mer naturligt på något sätt.

Skratta åt dig själv. Detta gör alla mer bekväma runt omkring dig. Gör du fel eller säger något konstigt, skratta och andra kommer må mindre dåligt över att ha påpekat att du gjort något fel.

Skolsporter. Tjatigt antagligen, jag vet, men det är guld värt. Man får vänner man delar ett intresse med och som oftast har ett likt tänk som du. Där är skolklubbar också bra!

Säg ja till allt. Sätt sociala sammanhang framför allt "måste göra", iallafall i början. Det är lite stressande men så värt. Även idéer som verkar dumma, de ger oftast de bästa minnena.

Folk kommer prata i feet och miles. Metersystemet finns i alla länder utom USA och de har ingen aning om hur det fungerar. Folk kommer prata längder i feet och yards och allt vad det är och man får bara nicka och låtsas förstå precis trots att man inte har någon aning alls.

Skriv ner alla konstiga saker du ser och känner i början. Det blir kul att läsa i efterhand.

Skilj på människors politiska åsikter och personligheter. Jag har varit här under ett valår och självklart har det diskuterats vilt och många är tydliga med sina åsikter. Jag har mött och bott tillsammans med personer som jag inte delat politisk åsikt med men helt enkelt lärt mig att hålla tillbaka och inte börja argumentera om det inte är nödvändigt. Du kommer vara annorlunda från alla andra och måste försöka förstå varför deras åsikt är den den är. Politik känns inte som ett jättebra diskussionsämne med folk du vill hålla nära, om de inte öppet kan acceptera olikheter. Jag älskar folk men jag behöver inte älska deras åsikter hela tiden, och det är fine.

Plugga inte i onödan. Halllååå året räknas kanske inte ens för dig betygsmässigt? Få godkänt på proven och var aktiv i skolan men skippa timmar av plugg hemma om du kan. Jag som alltid pressar mig själv i skolan satte policyn "jag pluggar inte inför prov det här året" och fick ändå bra betyg. Amerikanska skolan kräver mest att du lämnar in läxorna och du är fine. Spendera tiden på sånt du tycker är KUL istället!

Gå med i en performing arts class. De flesta skolor erbjuder klasser som dans, kör eller musik av något slag. Om du är intresserad av det, gör det!! Jag ångrar att jag inte tog musik eller dans, då hade jag fått vara med på uppträdanden vilket verkar vara superkul! Om jag hade ett år till hade jag LÄTT tagit en sån class. Det finns inget att vara rädd för, plus att du får blommor efter uppträdandena.

"Du behöver inte oroa dig för "var och med vem kommer jag äta lunch" problemet". Sorry to break it to you, men det är trots allt något att var alide orolig för. Amerikanarna är väldigt mycket för bestämda sittplatser. Överallt. Att trycka sig in vid ett bord i kafeterian är svårt ibland. Jag vill inte dra alla över en kant, och du kan ha tur att hitta någon person eller grupp du gillar direkt, men det kan ta tid också. Jag åt lunch med en kompis till min värdsyster hela första veckan. Vi satt utomhus i 40 graders värme och hon var gullig men inte alls min typ av människa. Efter den veckan bestämde jag mig för att det var dags att gå vidare till något jag trivdes bättre med. Jag frågade en tjej i min historiaklass och åt en lunch med hennes vänner. De var heller inte alls min typ av människor och jag förstod snabbt att jag inte skulle trivas där. Nästa dag frågade jag en tjej i min engelskklass om jag kunde äta med henne och den lunchen gick inte så bra. Hennes "grupp" var väldigt dömande och kände inte alls för att släppa in mig. Jag fick sitta på en stol bakom dem runt bordet och ingen sa hej. Plötsligt pekade en kille tvärsöver bordet och alla stirrade på mig, men sen återgick dem till att äta. Det var allmänt stelt och inte alls kul. Men till slut hittade jag "min grupp" efter att ha frågat en tjej från badmintonen om jag kunde sitta med dem och där stannade jag!

Gör en bucket list. Man åker ofta med många förväntningar på året och om du vill få dem bemötta är en bucket list en bra idé! Det hjälper också din värdfamilj att få reda på hur de kan göra året så bra som möjligt för dig och du har en ursäkt att hitta på saker med vänner.

Skriv en dagbok. Underbart att titta tillbaka på.

Lär dig var du bor. Folk kommer erbjuda dig skjuts eller i allmänhet fråga var du bor och även fast man själv knappt vet i början så är ett riktmärke bra. Till exempel om det är nära en bensinmack eller affär. Även fast det är din adress som kommer sätta sig i huvudet först är det bättre att säga att man bor nära något specifikt för att få dem att förstå.

Amerikanare älskar att göra planer och sen glömma bort att de gjort dem. Så många gånger man säger "guuuud vi måste göra det och det och det och det" eller "vi måste gå och äta där" osv, men sen blir det aldrig av. Du måste vara initiativtagaren OFTA, men det är kul och det får en att växa också!

Var uppmärksam på fester. Okej, så hemmafester är kul. Det är alltid lite stelt i början men leta efter hunden. Det finns alltid en söt hund någonstans att gulla med innan det blir roligare stämning. Om polisen kommer måste du springa för du är utländsk och troligtvis minderårig och ditt namn kan inte hamna i några register utan att det kommer påverka framtida eventuella visum. Annars har du en tid i domstolen en månad senare och det är ju onödigt, så spring! Men ha jäkligt kul också!

Fråga din värdfamilj om vad folk använder för skolväskor, hur tjocka/tunna kläder du borde packa och om de har någon större resa inplanerad under året som t.ex. skidresa där du kan behöva ta med tjocka kläder osv. Ju mer du vet desto enklare blir det och när man kommer hit känner man ofta att man mest vill smälta in i mängden då man redan är så annorlunda och det kan vara skönt att veta vad som är vanligt.

Ta med souvenirer. Det kommer komma många tillfällen när du kommer vilja ge någon en present och gärna något svenskt. Ta med en bunt med nyckelringar, kylskåpsmagneter etc. med svenska motiv och du kommer bli älskad.

HA KUL!!!Likes

Comments

Halloj! Tiden flyger förbi och nu är det 12 dagar kvar här för min del. Det trista just nu är att det inte finns så mycket att göra på dagarna, kompisarna har sommarjobb eller är på resor och jag känner ibland att jag mest "väntar" på att åka hem. Dock tror jag det är bra för det får mig att känna mig mer redo för att åka hem än om jag lämnat precis när skolan slutat. Men också därför försöker jag hitta på saker varje dag, även om det bara är för ett tag. Idag åkte jag, Ashlie och Brooke till Jump Street som är ett liknande busfabriken fast för alla åldrar och massor studsmattor. Två svettiga timmar spenderade vi där och de var väldigt kul! 

Har även passat på att hänga vid poolen en sista behaglig gång, temperaturerna ska gå upp till 46° i veckan så nu börjar tiden när man håller sig inomhus i Arizona... Liiiite för varmt för min del. Dock vet jag knappt hur jag ska klara kalla Sverige? Kom på mig själv med att ha frysa vid poolen idag för att det kom en bris och det var ändå 33° ute? Kommer frysa ihjäl hemma. Jag har dock under året insett hur mycket jag älskar sol och vad det gör för mitt välmående. Jag har nog aldrig varit såhär jämnt glad och positiv någonsin och jag tror mycket har att göra med att det är sol varje dag. Det var nog någonstans tänkt att jag skulle hamna här för att inse att jag kanske inte är gjord för att bo i ett väldigt regnigt och kallt land 😉.

Hemresan är planerad nu också, det blir ingen kul en. Till att börja med har jag ju totalförstört min mobil och jag måste lämna Laurens här så jag kommer inte ha tillgång till en telefon hela vägen härifrån tills jag är hemma i Norrköping igen. Sen tar jag buss över natten den 25e från Phoenix till Los Angeles och kommer fram till flygplatsen på morgonen. Mitt flyg går inte förens 14:00 så det blir en lååång väntan och sen landar jag i Sverige 10 på morgonen dagen därpå. Det tar mig alltså två dagar att komma hem och jag kommer vara död. Ah så segt...


Likes

Comments

Idag steg vi upp 04:30 för att bila upp till the Grand Canyon, jag, Lauren, Carter, Amanda, Krista, Brooke och Ashlie. Det var även Brookes födelsedag så vi firade henne med brunch på Cracker Barrel och en trip till Dutch Bro's efteråt. The Grand Canyon var fantastiskt, otroligt stort och mäktigt!

Likes

Comments

​Har haft en kväll för mig själv då Lauren är iväg och sitter barnvakt och mina andra planer blev inställda. Har suttit och planerat och funderat över vad jag gör när jag är tillbaka i Sverige, och det är så mycket jag vill starta upp och göra. Ugh varför är jag såhär, kan aldrig ta det lugnt och sätter skyhöga mål. Lyckades inte få ett sommarjobb med har 5000 andra saker jag vill göra och ska uppnå. Körkort ska tas, jobb ska sökas, Bråvalla ska besökas (!!!), vill fortsätta spela tennis, ta upp ridningen, träna mer, göra något åt mitt hår, uppgradera garderoben, kanske trots allt köpa den där dyra men äckligt snygga klockan jag dreglat över ett tag... Vill spendera tid på landet, samtidigt vara i stan med alla vänner första sommaren som FRI dvs 18 år, vill starta ett företag, vill åka överallt och helst till Way out West även fast jag vet att jag inte har råd. Gah det är bara så mycket jag vill göra, och sen vill jag inte lämna här heller. Har jag nämnt hur jag längtar efter att kunna ha varma kläder på mig? Fruktansvärt varmt här nu. Haha jag har har haft för lite att göra idag, då blir det såhär och tankarna börjar snurra. Det är väl tur att jag är motiverad än omotiverad iallafall. Blir nästan trött på mig själv, mamma och pappa kommer nog inte palla mitt tjatter när jag väl är tillbaka 😉. 

Har även en "survival guide" skriven för blivande utbytesstudenter som jag kommer publicera snart nog!! Skrev ner lite sånt jag önskar jag vetat när jag åkte på mitt år med lite tips osv. Mest för att det var kul att skriva... Godnatt! 

Likes

Comments

Skratta ni men så känns det! Den amerikansks influensan var det värsta jag varit med om, sov tre dagar i streck och kom knappt upp för trappen utan att svimma. Kul. Aja jag hade väl tur att jag fick det när jag inte hade några andra planer. Meeen nu är jag tillbaka, nästan iallafall. Dagens planer är att åka till Dutch Bros och få en av deras sista månadsstickers för det är ju min sista månad här!! Sen har jag inget annat planerat, tror vi tjejer ska städa huset senare och sen är det ju pizza Friday!
Har egentligen inget mer att skriva, vi hörs en annan gång! 😊

Likes

Comments

​Idag vaknade jag upp med hög feber från ingenstans. Trodde jag blivit frisk efter min förkylning men NAAAE. Gah har inte tid att slösa mina sista dagar i sängen!! Jag har mindre än en månad kvar nu och jag vill verkligen ta vara på tiden. Men istället för att skriva om hur dåligt allt är just nu då jag är sjuk och hur mycket jag saknar att ha min egen mamma att klaga inför och bli omhändertagen av kan jag dra vad som hänt senaste veckan. Känner på mig att det kommer ta timmar att skriva då det gör ont i hela kroppen bara att sitta upp. Great.

Måndag var gratulation och eftersom jag är junior var jag inte med och gick, men jag tittade på. Det var en rätt lång och stor ceremoni och efteråt sprang alla ut och träffade sina familjer och åkte hem. Liiiite lugnare kocept än i Sverige... Men istället har det varit fester varenda kväll efter det vilket är kul. 

Sista skoldagen passerade och det var inte så sorgligt som jag trodde. De vänner jag faktiskt gillar att hänga med kan jag ju hänga med nu på lovet med om jag vill. Mina klasser har heller inte varit helt fantastiska så jag kan skippa dem. Onsdag, sista skoldagen var beach day!! Eftersom det är så varmt här gick många i bikinitoppar och badbyxor till skolan. Vi gick och åt på MaMa's efteråt. Det är lite kul för att det är där hela vårt kompisgäng vi haft under året skapades och där vi rundar av typ. 

Jag har gjort en bucket list med saker jag vill hinna göra innan jag åker också. En del har vi redan bockat av som till exempel drive-in bio. Snart ska vi försöka ta oss till the grand canyon osv. Hett tips att göra en lista så man känner sig "klar" med året när man åker hem. Det känns supertrist att åka hem. För en del utbytesstudenter känns det så himla skönt men jag ör kluven. Klart jag vill komma HEM och träffa alla igen och kunna starta upp projekt osv, men nu när jag byggt upp ett liv här ska jag bara säga hejdå och lämna? Usch. Kommer dessutom frysa ihjäl, jag är väldigt van vid de sköna 35 graderna varje dag och Sveriges väder suger ju. Kommer bli så deprimerad hah. En fördel med att ha bott i just Arizona är helt klart solen. Med 300 dagar sol om året är det svårt att vara på dåligt humör även när det känns tungt. Det får en också att vilja vara ute och göra saker hela tiden! 

Min dator vill inte samarbeta när jag försöker ladda upp bilder så de kommer någon annan gång!
Likes

Comments

Har haft en fantastisk dag på sjön med familjen. Vädret har varit underbart, sista "svala" dagen innan ett högtryck kommer in nu i veckan och det blir 38° igen. Ugh. Så min värdpappa Trey, lillebror Carter, bror Taylor, hans kompis Chris och Ashley spenderade dagen vid Lake Pleasant. Vi åkte runt med båten, hoppade från klippor, wakeboardade (jag försökte iallafall haha) och hade det riktigt chill. Det är sån lyx att ha en enorm sjö 20 min hemifrån och en båt att kunna åka ut med! Det påminde mig lite om Sverige också, trots att det var helt annorlunda. På vägen hem stannade vi på In n Out och åt och nu degar vi bara hemma. Inte helt fel.

På onsdag är sista skoldagen och sen är det sommarlov!!! Så taggad på att ha en månad lov här och kunna göra allt jag inte hunnit med innan. Det är faktiskt inte jobbigt att lämna skolan, det blir värre att lämna kompisarna senare men jag kommer ju se dem innan jag åker.Likes

Comments