Header

Naturreservatet och halvön Son Tra i Da Nang, Vietnam har fått mycket uppmärksamhet när miljöaktivister upptäckte för dom okända byggarbetsplatser. Det visade sig sedan att det fanns planer att bygga om hela naturreservatet till ett lyxigt turistmål som skulle stå färdigt 2020. Det fick dock mycket motstånd och kritik och det skapades en namninsamling på Facebook för att hindra konstruktionen, som sedan skickades till premiärministern Nguyen Xuan Phuc. Namninsamlingen drog in över 10,000 signaturer på bara några veckor vilket fick staten att gå in och stoppa konstruktionen. Det ska nu göras en ny granskning om planerna ska fortgå, svaret förväntas komma i början av 2018. Mindre företag med fokus på att göra naturvandringar och vandringsleder uppmanas nu att kliva in och övertyga myndigheterna om deras ekonomiska och miljövänliga värde för att kunna rädda reservatet. Det finns hopp och tro att myndigheterna kommer ändra sig för att bevara Son Tra och dess invånare.

Son Tra består av flera trädbeklädda berg som är hem för mer än 1,000 sorters växter och nära 400 djur. En av dom mest kända djuren är den mycket hotade kostymapan. Dessa djur och växters hem skulle helt förstöras av dom planerade konstruktionerna.

Emilia Mag EsMu15

https://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Refugees and asylum seekers protest in the ground of the Manus Island detention center, Tuesday, October 31.

Lägrerna öppnades på nytt i 2012 som ett ställe för asylsökande flyktingar som rest över Austaliens hav. Dessa läger ligger på Manus Island i Papua Nya Guinea och på ön Nauru. Lägret på Manus Island stängdes ner torsdagen 26 oktober efter att en domstol i Papua Nya Guinea för ett år sedan bestämde att lägret stred mot lagen. Omkring 600 män vägrar lämna stället för tillfälligt boende i staden Lorengau pga att de är rädda för att lokalbefolkningen inte vill ha dem där. Flyktingarna säger att det är rädda för våldet som kan ske i lägret men också för våldet som kan ske i Lorengau. Människor i Lorengau har protesterat mot idén att skicka flyktingarna dit, de är en befolkning på 6000 invånare och de vill inte ha dit fler människor. Människorna i lägrerna har samlat på sig mat och fyllt flaskor med regnvatten som kommer vara i en vecka ungefär men det finns ingen el.

/Celine Karlsson SA15a

Källor: 

http://edition.cnn.com/2017/10/31/asia/manus-island-refugees-closed/index.html​ 

http://www.bbc.com/news/world-australia-41826431​ 

Likes

Comments

Japan är en konstitutionell monarki, dvs att kejsaren är landets övergripande symbol för landet medan premiärministern besitter den utövande makten. Efter andra världskriget har det konservativa liberaldemokratiska partiet LDP dominerat politiken men de senaste åren har Demokratiska partiet suttit vid makten.


Den 28:one september upplöste premiärminister Shinzo Abe det japanska underhuset (den mäktigaste delen av Japans parlament) med motivet att dra nytta av ett lyft i opinionen och stärka sina mandat för sin politik. Han kritiseras av motståndare som menar att han försöker skingra sig från anklagelser att ha hjälpt en vän på ett felaktigt sätt.


Vallokalerna till nyvalet öppnade den 22:e oktober och siffrorna sammanställs fortfarande, men CNN bekräftar att premiärministern vunnit stort. Abes stöd verkar ha uppstått i och med Nordkoreas agerande senaste, och han bedriver en politik att utöka den japanska militären och ett mer aggressivt ställningstagande mot Nordkorea.

/ Rebecka Knudsen EK15

Källor:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6313&artikel=6803810

http://www.globalis.se/Laender/Japan

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6313&artikel=6784981

http://edition.cnn.com/2017/10/22/asia/japan-election-results/index.html

Likes

Comments

EU har satt sanktioner mot Nordkorea. Det innebär att man inte köper eller säljer något med Nordkorea. Tidigare har funnits sanktioner mot kärnkrafts- gruv- och vapenindustri, men nu har man även satt sanktioner mot råolja, bensin och andra raffinerade oljeprodukter. Förbudet är en respons mot Nordkoreas tidigare handlande med kärnvapen . Vladimir Putin har idag undertecknat ett dekret att även Ryssland ska sätta upp sanktioner mot Nordkorea.


Det är sedan tidigare känt att Donald Trump vill att USA ska sätta upp sanktioner mot Nordkorea, och nu har även EU gått med på det.


Källa:

omni.se


Julia Rothoff, SA3A


Likes

Comments

Den 29 september kapsejsade en båt i Bengaliska viken när Rohingya flyktingar försökte ta sig till Bangladesh. Enligt en vittnesrapport fanns ungefär 80 personer ombord, varav minst 23 dog, däribland barn. Av dom 10 som behövde medicinsk hjälp har 6 personer blivit släppta. Alla överlevande har blivit transporterade till Kutupalong, ett flyktingläger i södra Bangladesh. Sökandet fortsätter efter dom resterande försvunna flyktingarna.


UN:s ledare över flyktingpolitiken, Filippo Grandi, var i Bangladesh för att möta flyktingar tidigare den veckan. Han bad Myanmars regering att sätta stopp för behandlandet av Rohingya och försöka hitta en lösning. “Det är väldigt tydligt att orsaken till den här krisen finns i Myanmar, men lösningen av krisen finns också i Myanmar.”

Myanmars regering påstår att våldet sporrats på grund av aggressiva Rohingyas och fortsätter att förneka anklagelserna om etnisk rensning.

http://edition.cnn.com/2017/09/29/asia/rohingya-refugee-boat-capsize/index.html

Emilia Magnusson, EsMu15

Likes

Comments

Halimah Yacob va den enda kandidaten som kandiderade i presidentvalet i Singapore, detta pga landets strikta kriterier som de har på de som kan väljas till president. Ett krav som var aktuellt detta året var att presidenten var tvungen att vara malaj. Denna valregels syfte är att se till så att landets tre stora etniska grupper(kineser, malajer och indier) inte exkluderas från makten och i detta valet fick endast malajer kandidera eftersom de inte innehaft presidentposten de senaste fem mandatperioderna.


Bildresultat för Halimah Yacob

Yacob är 63 år och nu Singapores första kvinnliga president. Hon har tidigare varit ledamot i parlamentet och ledare för Folkets aktionsparti som varit ett styrande parti i Singapore sedan självständigheten 1965.

Efter valkommissionens besked om att Yacob var den enda av kandidaterna som levde upp till kraven så sa hon till flera reportrar "Jag kan bara säga att jag lovar att göra mitt bästa för att tjäna Singapores medborgare oavsett om det hålls ett val eller inte".

http://edition.cnn.com/2017/09/11/asia/singapore-race-presidential-election/index.html 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/singapores-nya-president-har-tilltratt-utan-val/

Likes

Comments

Läget mellan den muslimska folkgruppen Rohingya och den buddistiska majoriteten i Burma har sedan årtionden varit spänt. Många rohingyas har sedan innan flytt från Burma på grund av övergrepp, förföljelse och hat.

Ett våldsutbrott har rapporterats i landet efter en attack av den rohingyanska gerillarörelsen ARSA mot polisposter i Burma den 25 augusti, och konflikten har sedan dess eskalerat. Omkring 300 000 rohingyer är nu på flykt till grannlandet Bangladeshs gränser, och de stora flyktinganläggningarna kan inte ta emot fler personer.

I jakt på de terrorstämplade medlemmarna av ARSA har ca 6 600 muslimska hem bränts ner, men den burmesiska militären anger att det är rohingyerna själva som bränt ner sina hus. Senaste uppdaterade dödssiffran är 1000 personer (8 september) och kan nu gått upp ett större antal.


/ Rebecka Knudsen ek15


Källor:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6307&artikel=6774105

http://www.folkbladet.se/nyheter/tiotusentals-muslimer-flyr-valdsamt-burma-om4792509.aspx

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J02o6/fasansfulla-vittnesmal-om-massaker-i-burma

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6773820

Likes

Comments

I tisdags klockan 05:57 lokal tid sköt Nordkorea en missil mot Japan. I Japan skickade man ut varningssignaler i TV och radio för att varna invånarna. Missilen landade i Stilla havet 118 mil öster om Japan.


Som reaktion har Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe kommit överens om att förstärka pressen mot Nordkorea. Trump menar att Nordkorea ”visar förakt för sina grannländer och för FN:s medlemsländer och för grundläggande standarder för acceptabelt beteende på världsarenan” och USA “utesluter inga alternativ”.


Kinas regering anser att Nordkorea nu har nått “bristningsgränsen”. Kinas utrikesministers talesperson Hua Chunying uppmanar alla sidor att undvika provokationer och press mot Nordkorea, då detta inte kommer lösa det grundläggande problemet, utan endast provocera.


Julia Rothoff


http://www.dn.se/nyheter/varlden/robot-fran-nordkorea-vacker-starka-reaktioner/

Likes

Comments