Idag har vi varit till Akademiska i Uppsala.
Yngste sonen (26 år) var till hjärtmottagningen på grund av sin hjärtsjukdom Wolff-Parkinson-White-syndrom, WPW-syndrom, som är en medfödd missbildning som innebär att hjärtat utvecklar en extra retledningsförbindelse (en väg för elektriska impulser) vilket kan leda till snabb hjärtrytm (takykardi). Han har ätit betablockerare under en tid som kan bidra till att lindra symtomen, men de har inte hjälpt. Så idag beslutades det att man ska göra ett kirurgiskt ingrepp som kallas kateterablation och som innebär att man återställer den normala hjärtrytmen genom att förstöra den extra retledningsförbindelsen.
Ingreppet innebär att man förstör den extra retledningsförbindelsen som finns i hjärtat. Det går till så att läkaren för in en tunn kateter i ett blodkärl i ljumsken och upp till hjärtat. När spetsen på katetern är inne i hjärtat hettas elektroderna i spetsen upp och förstör det område som orsakar den onormala hjärtrytmen med hjälp av radiofrekvensenergi.
Läkaren sa även att det kan ta alltifrån en liten stund till flera timmar att göra denna bränning i hjärtat för att ibland är det svårt att hitta den extra retledningsförbindelsen som orsakar att hjärtat rusar.
Ibland hittar de den inte och då blir han t ungen att äta medicin och i en del fall kan de sätta i en pacemaker.
Är tacksam att det äntligen blir nåt gjort åt hans hjärta.
Hoppas att det kommer att hjälpa.


Godnatt!
Over and ut - wash and go
🌸

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments