Ellen, familj, Hus och trädgård, Ludvig, mat och bak, pyssel

Mattes långhelg inleddes alltså med sminkning på Make Up Store. På fredagen var det dags för ettårsobservationen i LiMoNid-studien. Så kul det var! Lillebror fick olika lekuppgifter och han visade sig vara minst lika klurig som vi tycker att han är hemma. Dessutom tittade man på hans motorik och samspel med andra. När observationen var färdig fick matte ett första utlåtande och allt var alldeles åldersadekvat. Vi måste säga att det känns som ett privilegium att få delta i den här studien och få expertutlåtanden. Vid de allra första observationerna när lillhusse bara var några dagar gammal fick vi ju dessutom råd om hur vi kunde stötta honom i sin nyföddhet. Känner ni någon som fått frågan eller om ni själva får den uppmuntrar vi er definitivt till att delta!

Helgen har därefter bestått av att husse ägnade hela fredag eftermiddag åt att vertikalskära gräsmattan och lägga gräsfrö och toppdress. Det passade bra att det sedan regnade.

På lördagen blev det kalas för de tvåbenta i Ljungsbro och någon av oss fyrbenta bajsade på uppfarten. Efter förfrågan kom ett hus till Robban den yngre som tyvärr inte riktigt passade, men ett nytt hus efter våra mått är tydligen redan på gång. Tack snälla mattes syster, hennes sambo samt hans farfar som ordnar så snabbt!

Trevlig shoppingresa önskar vi födelsedagsbarnet!

Söndag har varit en trött historia. Matte var på sitt mesta matlagnings- och bakhumör detta till trots och gjorde krämig indisk böngryta till lunch samt bakpulvertekakor till mellis. Tre av fyra tyckte om grytan medan den fjärde saknade korven i korvstroganoffen. Tummen upp får också Lindas bakskola som har så mycket enkla, goda och inspirerande recept!

Lillhusse har nyligen fått ett intresse för böcker och har en särskild favorit. Med tanke på att intresset tidigare varit lågt och att föräldrarna inte ägnat lika mycket tid åt sagoläsning som med storasyster är åtminstone matte glad över bokintresset. Böcker med ljud verkar vara grejen och lite extra roligt är det att julklappen är uppskattad. Mycket målinriktat letar lillebror upp Alfons och allt som låter i bokhyllan och ser man honom komma gående med en bok i handen kan man ge sig den på att det är den ☺️

Storasyster har börjat tycka det är kul att pärla efter mönster med hjälp av mamma eller pappa. Lite fler nyanser på pärlor behövs nog, men det blir bra med dem vi har också. Husse och matte är imponerade av hennes finmotorik och tålamod.

Dags för ny vecka. Lillmatte önskar att få åka till Kolmården och det har föräldrarna lovat lite längre fram, men Leos kan det nog bli i alla fall. Det är dags att boka tid för Simbas munsanering också. Ha det fint allihop! Mjau

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

familj

Hur lär man egentligen barn pengars värde? Lillmatte har ju inte börjat få veckopeng och kontanter hanterar vi ju knappt. Ellen önskar sig en Elsadocka (till) och vi bestämde oss för att pröva att låta henne hjälpa till hemma, göra ett streck för varje syssla och när det blivit fem streck på varje syssla så ska vi köpa en docka. Hur gör ni andra småbarnsföräldrar?

Likes

Comments

Hus och trädgård, Ludvig, Jobb, Ellen

Mattes första dagar på jobbet är avklarade. Första kvällen kändes lite snurrig, men de två passen efter det föll mycket på plats. Det var ett glatt välkomnande från gamla och nya kollegor och matte tycker att det känns riktigt bra att vara tillbaka - få arbetsplatser slår denna! Vi hemma har också haft det bra. Husse och lillmatte har lyxat till eftermiddagarna med glass.

Idag har matte fått vara ledig och då unnade hon sig något hon skrivit upp bland sina ekonomiska mål: en make up class på Make Up Store. Så lyxigt och värt pengarna! Tiden som föräldraledig sätter ju lite ekonomiska begränsningar och därför har matte lyssnat mycket på poddar som handlar om ekonomi och sparande (till exempel Lyxfällanpodden och en Economistas podcast) och även läst boken Mer klirr i kassan. Det gav idén om att sätta upp ekonomiska mål både långsiktigt och kortsiktigt samt göra en plan för hur de ska nås. Ekonomi har blivit riktigt kul! Och ett mål var att regelbundet kunna unna sig massage och behandlingar när matte börjat jobba. Matte hoppas att detta var startskottet. Oavsett så är hon nöjd med dagens sminkning och produkterna hon kom hem med

Eftermiddagen bestod i att åka till skoaffären och köpa nya skor till tjejen som fått större fötter under sommaren samt fika med glass hemma i det härliga vädret ☀️ Husse har påbörjat det stora arbetet med att vertikalskära gräsmattan samt lägga toppdress. Vi får väl se om det ger fint resultat!

Imorgon blir det spännande för då ska matte och lillhusse till universitetet för nästa del i studien som lillhusse deltar i. Som vi har förstått det blir det observation av hur han leker ☺️

Likes

Comments

familj, Ludvig

Mattes långa ledighet går mot sitt slut. Lite drygt ett år har kommit till sin ände. Det är dags att börja jobba och förtjäna sitt uppehälle. Att lämna något känns alltid lite vemodigt även om det som kommer är bra. Det är tur att matte trivs med sitt jobb.

Tiden har gått fort, precis som många säger. Fortare med andra barnet och mycket mer att göra. Mest roligt, men tufft också. Vi fokuserar på och försöker minnas mest det roliga.

Den långa ledigheten började i slutet av maj 2016. Köket blev färdigt och matte städade bort renoveringsdamm och flyttade in det som gick för att kunna ta emot besök. Vilken tur att köket blev klart för knappt tre veckor senare tittade lillebrorsan Ludvig ut!

Med buller och bång och rätt mycket fart kom det efterlängtade syskonet till världen 6 veckor för tidigt och husse och matte förstod att något hos matte gjort att barnen inte kunnat vara kvar så länge som de behöver. Vi kan bara vara oerhört tacksamma över att de fått födas på sjukhuset som så ofta utnämns till Sveriges bästa universitetssjukhus, vars förlossning är bäst på att motverka bristningar och har Sveriges enda neonatalavdelning som är NIDCAP-certifierade. Det blev 17 långa dagar på NEO där glädje blandades med sorg och oro samt lite ilska. Storasyster föddes ju också för tidigt (fyra veckor) och den tidigare erfarenheten gjorde denna sjukhusvistelse lättare på många sätt. Matte orkade vara mer ensam med lillhusse medan husse tog hand om hemmet och lillmatte - det sista putset på köket återstod trots allt. Det fanns ingen oro för att amningen inte skulle funka så länge lillhusse ville, rutinerna kändes bekanta och det var lättare att be om att få avlastning eller komma ut en stund. Annat var jobbigare. Att hålla sitt barn i famnen då det helt plötsligt glömmer bort att andas till exempel. Matte fick mycket beröm för att hon kunde hålla sig lugn då, men det kändes som det enda vettiga alternativet för att stötta lillebror i den situationen.

Efter otal undersökningar kom man fram till att lillebror glömde bort att andas för att han var omogen och med hjälp av behandling med koffein minskade episoderna för att sedan upphöra. Det var en lycka att äntligen få komma hem och vara som alla andra med en nybliven familjemedlem. Samtidigt som omgivningen andas ut och glömmer är den där tiden på sjukhuset något vi alltid kommer att minnas. Tacksamheten är stor över att det finns dem som förstår att sorgen kommer över en efteråt när man har varit tvungen att vara så stark. Vi håller benhårt fast vid tron att en människa som gråter ibland inte är endast svag utan ofta har gråten som resultat av lång tids styrka. Tack alla ni som tänkte på oss, hörde av er, erbjöd hjälp och peppade. Det betydde oerhört mycket för oss ❤️

Som sagt så har tiden tuffat på. Det har varit blandat med energi och vi har försökt lyssna till vad vi själva vill och orkar samt uppskatta det fina den här tiden har bjudit på. Och vi måste nog säga att vi har fått en del gjort med diverse trädgårdsprojekt och sömnad av prinsessklänning. Matte tycker tiden som föräldraledig har gett tid till eftertanke kring vad som är viktigt i livet. Även om det är pirrigt och lite motigt att börja jobba igen så känns det som att det verkligen är dags. Och med det här fina meddelandet, som hon fick när hon var med lillhusse på NEO, finns det uppenbarligen underbara kollegor att återse.


Som de flesta ettåringar har lillhusses utveckling varit enorm och det är så roligt att se en liten person växa och lära sig. Vi ser fram emot att se hur han fortsätter att bli! ​

De sista dagarna av ledigheten har de stora tvåbenta fått fira femårig bröllopsdag med middag och en hotellnatt, glass på Bosses, shopping på ÖB och lite bubblande i poolen på hotellets takterrass. När de kommit hem igen fick matte ett ryck och sorterade alla leksaker. Lillmatte blev överförtjust över ordningen och tack vare den så gick det att hitta kläder till alla dockor när de skulle ut i dockvagnen idag 👍☺️

Hoppas ni alla haft en fin helg och att ni, liksom​ matte, får en bra arbetsvecka! 

Likes

Comments

Hus och trädgård, Ludvig

Vi pratar ofta om hur fort det går. Nu är det Ludvig som går fort! Han tog sina första steg på egen hand för nästan två veckor sedan och varje dag går han, mer och mer för varje dag. Nu har han dessutom börjat få fart och nästan springer. Men eftersom det inte är nog så har han lärt sig att klättra upp i soffan alldeles själv. Det som vi så smart har lagt i fönstret får inte längre vara i fred. Rent motoriskt kan han mer än vad storasyster gjorde i samma ålder.

Regnet kom så äntligen och vi tycker att gräsmattan ser lite grönare ut 👍 och vet ni att vi har ett par druvklasar på gång på vinrankan som fick starta om?

Matte fick hänga med ut till en pensionerad kollegas stuga häromdagen och vilken underbar idyll 😍 lugnt, tyst, en härligt pysslig och inspirerande trädgård och så bjöds det på god mat och trevligt sällskap! Det blev en riktigt energigivande dag. När matte kom hem levde lugnet kvar. Det som faktiskt finns även hos oss. En bit från stadens brus och bland trädgårdspyssel, åkrar och en skogsdunge här och var. Vi känner oss lyckligt lottade som så lätt kan tanka pålandetenergi hemma.

Likes

Comments

Hus och trädgård
Puh! Vilka dagar vi har haft! Och så mycket som vi har fått gjort! Träden närmast ena grannen har gallrats och toppats, ris och jord har slängts, förråden och garaget städats, stenläggningen i rundelrabatten är färdiglagd och tilljämnad under samt runtom och emellan med stenmjöl, slingan till robotklipparen är justerad och ytterligare skräp sedan köksrenoveringen har slängts. Matte rensade även i rabatten vid altanen och fixade till bland smultron, jordgubbsplantor och revor. Tack vare att vi fick besök och hjälp med diverse av projekten och annat runtom kunde vi göra allt på ett par dagar. Känns skönt att ha det gjort så vi kan fokusera på nästa projekt ☺️
Trädgårdsfix
Förrådet före
Förrådet efter

Alltså denna ordning och reda var välkommen och som sagt: nu kan vi blicka framåt mot kommande projekt. Det finns lite kvar i trädgården, men så vill vi också få ordning på förvaring på kontoret och i tvättstugan. Vi fortsätter få många positiva kommentarer om köket och ja vi är bara så nöjda. Det är roligt att vara i köket! Så sent som igår fick vi visa förebilder och det är verkligen stor skillnad.

Det är snart 4 år sedan vi köpte huset och första året kändes det mesta övermäktigt. Vi ville kunna allt på en gång! Nu när vi blickar tillbaka ser vi hur mycket vi har lärt oss och vill fortsätta lära, allt vi fått gjort och lärt oss att pussla så att det går ihop med familjelivet. Därför ger vi oss själva en stor klapp på axeln! 👏

Idag hoppas vi verkligen på regn. Väderprognoserna har ju lovat regn länge tycker vi, men det verkar mer lovande med rejäl nederbörd idag. Det skulle gräsmattan behöva nu efter att husse la på gödning och ogräsmedel i förra veckan.

Likes

Comments

Arwen, mat och bak, Simba

Vi katter har blivit utsläppta och matte har överträffat sig själv. Igår ägnade hon sju timmar åt att baka knäckebröd. Det kändes lite futtigt att bara använda 1/4 jästpaket så hon fyrdubblade receptet. Handskrivet i receptet står nu: Fyrdubbla ej!

De senaste dagarna har ändå varit mysiga, mattes tålamod har varit stort, träningen funkat bra och hon kom in till stan för att äta gott med en vän på Hey Lucy (som för övrigt rekommenderas!). Förmiddagen igår var också mysig med sagoläsning i sängen, ritning, sång, pianospel och lite show. En stund efter lunch bestämde sig så matte för att baka. Hon kände att det var lite bökigt och att hon nog inte skulle ha så mycket tålamod när lillmatte insisterade på att hjälpa till. Som det då kan bli när man ändå ger efter så kom osämjan som ett brev på posten... Matte blev arg för att lillmatte hällde utanför och till slut sa hon att nu fick hon inte vara med. Lillmatte blev förstås arg och besviken och konflikten var ett faktum. I samma veva vaknade lillebror och var ledsen samtidigt som husse var ute och klippte häcken. Matte kallade snabbt in honom för nu var hennes bristningsgräns nådd.

Efter en stund gick det att säga förlåt från båda parter och kramas. Matte bakade vidare, husse höll koll på barnen och lillmatte svidade om till baddräkt och övade simning framför "Alice gillar att simma" (vi hoppas att hon ska gilla minisimmet i höst!)

Ja alltså... aldrig mer fyrdubbla ett knäckebrödsrecept. Stackars husse hann inte det han tänkt göra i trädgården, men matte kan lova att något sjutimmarsbak blir det inte idag i alla fall 😂

Under allt inomhushäng har vi varit keligare än annars. Fåtöljen i allrummet däruppe flyttades för att strategiskt hålla lillhusse borta från att äta jord från den stora krukväxten och det passade även mig bra - det har varit det mysigaste hänget de senaste dagarna 👍 Det är dock skönt att få sträcka på benen utomhus igen och Simba passade igår på att samla kardborrar i pälsen. Ja hellre kardborrar än fästingar...

Vi hoppas ni gjorde annat än bakade knäckebröd i sju timmar igår, men suger det i knäckebrödstarmen så är ni välkomna till oss!

Likes

Comments

Länge har Youtube inte varit så intressant tycker matte, hon har inte haft tålamod att titta färdigt på ett klipp. Har man tid att kolla lite i taget, som när man till exempel borstar tänderna, och får tips på lite kul kanaler av sin systerdotter, så finns det ju faktiskt en hel del kul! Har ni inte tittat på klippen när Jimmy Fallon Google translatar (hur det nu ska stavas 🤔) låtar från engelska till ett annat språk och tillbaka igen så gör det!

Har ni tips på kul kanaler så berätta!

Likes

Comments

familj, Hus och trädgård, Tankar

Gräsmattan har fått gödning och är förbjudet område. Jag och Simba är inne lika mycket som om vintern. De tvåbenta är dock inte instängda utan tog en cykeltur till Boställets vedugnsbageri igår eftermiddag. Härligt med sådan lyx på landet! Blåbärsbullar med vallmofrön för de vuxna och hallonsorbet för lillmatte satt fint. 

På hemvägen somnade lillhusse och fick fortsätta vilan hemma. Husse donade med bevattning av gräsmattan och matte fick lust att springa (!). Det var lika bra att utnyttja tillfället och ta sig en runda på 5,3 km. Benen rörde sig för en gångs skull med den lätthet som är så skön och det blev ett pass med tid för reflektion istället för den där jobbiga känslan.

Ibland känns livet motigt och så får man jobba med sig själv. Det är lätt att uppskatta allt fint när det är bra, men den stora utmaningen är att ta det tuffa, acceptera att det är där, landa i det och gå vidare. Så kommer också dagar när insikten når en att man har kommit vidare precis så som man ville. Som matte känt det med vänskap. Hur svårt och ensamt det kan kännas. Krångligt och ensidigt. Energi som lagts på att grubbla över relationer som varit bra, men inte längre är det eller bara liksom slutat existera. Men så tog hon ett steg tillbaka, försökte inte lika mycket, la energi på det som fick henne att må bra, på vänner som kan ta alla hennes sidor (även snarstuckenhet och utbrott - tack för att ni finns ❤️) och bara för att hon ville. Relationer som inte längre ger något har hon i tysthet tackat för och sagt adjö till. Och det känns så bra. Det känns så bra att lägga energi på få vänner som verkligen kan kallas vänner. Det är så skönt att åldras med den visdomen att hur andra gör eller har det inte spelar någon roll, för det viktigaste är att göra det man själv mår bra av.

Likes

Comments

De pratar samma språk Ellen och lillebror. Ellen för tre år sedan och Ludvig idag (fast kanske minus tre månader). Han som lugnt travar runt med stöd, och står medvetet utan, tog sig förresten hela vägen upp för trappan och ett par gånger halvvägs och ner igen igår med hjälp av trappräcket och mamma. Som om inte det var nog tog han idag sina första steg helt på egen hand. Hela två meter blev det. Heja Ludde! 👏

Om han bara kunde låta bli att dra oss katter i pälsen skulle vi också hålla med om att han är en duktig kille...

Likes

Comments