Header

Äkthet: Informationen överensstämmer mellan olika källor och är sådan som bekräftats av upphovsmannen. Då det handlar om politik är sanningshalten hög gällande vem som sagt vad, då tidningar rapporterar samma uttalanden oavsett vinkling. 

Oberoende: Vissa av källorna vi använt är politiskt vinklade tidningar, vilket märktes i sättet de beskrev Trump och Clinton. De ville gärna framställa oppositionen som sämre än deras egna kandidater. Dock öppnade vi även samma nyhet i oberoende tidningar, och informationen överensstämde trots olika vinklingar.

Samtidighet: Vissa av källorna rapporterade samma dag som händelsen, andra dagen efter. De som skrivit artiklarna var på plats då det hände och nedtecknade samtidigt. 

Tendens: Det Trump sagt kan inte bekräftas som sanning. Han använder vag information och överdriver och vinklar denna till sin fördel. Eftersom han är politiker vill han gärna att åhöraren skall tycka om honom, och därför utelämnar han negativa konsekvenser under sitt tal, och väljer istället att endast kort nämna positiva konsekvenser. 

Hade vi gjort detta innan, så hade vi ändå valt nyheten och rapporterat som vi gjort, då vi agerar källkritiskt oavsett vad vi gör. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Den amerikanske politikern och affärsmannen Donald Trump har uttalat sig många gånger med kontroversiella åsikter och tankar. Det senaste är ett krav på ett totalstopp gällande invandrande muslimer. Han anser detta vara enda sättet att stoppa terroristattacker och menar att många är glada att han sanningsenligt påvisat ett problem som de flesta väljer att ignorera. Han hävdar dessutom att folk som står emot honom har börjat tänka att han kanske inte har fel.

Det Trump vill är att totalvägra alla muslimer inträde i landet USA tills "man funderat ut vad som står på".

Genom detta uttalande har Trump alltså förolämpat en hel religion genom att anse att alla muslimer är terorister, uttryckt en vilja att sluta hjälpa flyktingar som är muslimer, försämrat relationerna med muslimska länder som behövs i kampen mot IS och dessutom gett Al-Shabab material till en rekryteringsvideo:

Donald Trump väcker bara mer ilska hos redan diskrimerade minoriteter och skapar ett större hot mot USA och resten av västvärlden. Det terroristerna ser är en vit man som står och säger att muslimer är farliga och mindre värda, vilket gör att alla vita sätts i större risk för terrorism. Om Trump blir president i USA är västvärlden dömd till ett tredje världskrig där absolut ingen går säker, och Donald Trump tror felaktigt att han har nog med makt och resurser för att vinna.

Likes

Comments

När allmänheten fick veta att Gina Dirawi skulle vara julvärd, någon månad innan jul, uppstod en jobbig situation där Gina fick ta emot mycket hat. Många reagerade på att hon var muslim eftersom muslimer inte firar jul som vi kristna gör. De förstod inte varför hon skulle vara julvärd istället för en kristen. Gina fick ta emot både mordhot samt rasistiska, främlingsfientliga och kvinnoförtryckande meddelanden.

Eftersom människor är dumma nog att skicka hat till Gina för att hon har en annan religion än "oss" tycker vi att man bör införa ett system där man har två julvärdar istället för en, och dessa två kommer från skilda kulturer, religioner och platser. Människor måste lära sig att alla är lika mycket värda oavsett sexuell läggning, religion, kön, etnicitet och så vidare, och det här är ett jättebra tillfälle för detta. Nästan alla ser julvärden i TV. Att blanda julvärdarna och gå ifrån vithetsnormen kan både lära våra barn att olika är bra och skapa tankar hos våra vuxna som ställer sig mot normbrytande, som till exempel homosexualitet eller religion.

Sådana här saker skall inte få hålla tillbaka någon från möjligheter. De som tycker att detta är fel har inte förstått hur man behandlar en medmänniska med respekt, och hör inte hemma i det moderna samhället.

Likes

Comments

Kungsbackas flyktingmottagande kan kritiseras. De senaste sju åren har endast 30 flyktingar per år tagits emot och flyktingboenden har bränts ner. Trots det är inställningen hos lokalbefolkningen positiv: fler flyktingar till Kungsbacka!

En återkommande tanke är att vi har så mycket att vi kan dela med oss. Vi är en växande kommun med resurser och plats och vi bör göra mer. Dessutom får kommuner som tar emot flyktingar pengar från staten, så vi förlorar ingenting. Aranäs Equality har pratat med fyra lokalbor.


Kungsbacka har under de senaste sju åren tagit emot ca 30 flyktingar per år. Bra, för lite eller för mycket?

-Vi tar emot alldeles för få flyktingar. Vi har så mycket att dela med oss av och flyktingarna har ingenting. Det är vår plikt som medmänniskor att hjälpa.

Kungsbackas flyktingmottagande har sinkats av att flyktingboenden bränts ner. Tankar?

-Hemskt. Jag skulle kunna prata i timmar om hur hemskt det är att man motsätter sig medmänsklighet på ett sådant sätt.

Det finns en lag som tvingar kommuner att ta emot flyktingar. Är detta rätt?

-Ja, absolut. Alla ska hjälpa till.

Tycker du att Kungsbacka kommun gör bra ifrån sig gällande flyktingmottagandet?

-Nej! Vi kan inte ligga på den nivån när tusentals flyktingar behöver hjälp. Vi behöver engagera oss mer och bättre!

Alice Åkerlund, 16


Kungsbacka har under de senaste sju åren tagit emot ca 30 flyktingar per år. Bra, för lite eller för mycket?

-Jag tycker det är alldeles för lite. Vi har ju plats, så varför inte dela med oss?

Kungsbackas flyktingmottagande har sinkats av att flyktingboenden bränts ner. Tankar?

-Det är förfärligt. Jag förstår inte hur en människa kan göra något sådant och förstöra för andra på det sättet.

Det finns en lag som tvingar kommuner att ta emot flyktingar. Är detta rätt?

-Ja, det är klart. De har ju ingen annanstans att ta vägen.

Tycker du att Kungsbacka kommun gör bra ifrån sig gällande flyktingmottagandet?

-Nej, jag vet att vi kan göra bättre. Vi kan ta in fler och vi kan göra det trevligare för dem. Kungsbacka ligger rätt långt fram i arbetet med flyktingar egentligen, om man jämför med andra kommuner, men det är fortfarande inte tillräckligt.

Jessica Olsson, 43


Kungsbacka har under de senaste sju åren tagit emot ca 30 flyktingar per år. Bra, för lite eller för mycket?

-För lite, tycker att man ska fördela det över hela landet.

Kungsbackas flyktingmottagande har sinkats av att flyktingboenden bränts ner. Tankar?

-Tycker det är hemskt. Förstår inte hur man kan göra så mot sina medmänniskor.
Det finns en lag som tvingar kommuner att ta emot flyktingar. Är detta rätt?

-Jag tycker det är helt rätt.

Tycker du att Kungsbacka kommun gör bra ifrån sig gällande flyktingmottagandet?

-Jag tycker att de kunnat ta in mer. 30 personer per år är väldigt lite om man tänker på hur många som faktiskt kommer hit till Sverige i dagsläget.
Hanna, 38 år

Likes

Comments

​För två veckor sedan avslöjades det att Gina Dirawi är årets julvärd. Detta ledde både till positiva och negativa reaktioner- hon är en riktig talang, och kommer förmodligen göra det bra, men... hon är muslim. Över hela landet har hat och hot riktats mot Dirawi och folk har protesterat vitt och brett mot hennes etnicitet och religion. Man anser att eftersom julen är en kristen högtid kan inte en muslim vara julvärd.

Fakta
Islam firar inte jul, eftersom det inte står i Koranen. Allah eller Muhammed har inte sagt åt dem att fira denna högtid, så man gör inte det. 
Gina Dirawi själv föddes i Sundsvall men hennes föräldrar kommer från Libanon. Många motståndare anser att detta i kombination med utseende och efternamn gör henne icke-svensk.
Gina har sedan tonåren varit en känd profil i svensk media men fick sitt genombrott när hon var programledare för Melodifestivalen 2012 och imponerade med sin talang för att stå i rampljuset.
Julvärdar har alltid varit svenska eller europeiska profiler, exempelvis Lasse Kronér och Sarah Dawn Finer.

Konsekvenser
Gina Dirawi har mottagit hat och hot baserat på kön, religion och etnicitet och mer lär komma. Många planerar att inte titta på programmet på julafton och rasismen kommer spridas allt mer i landet, men samtidigt kommer många fler stå upp för jämlikheten och kämpa mot rasism och hat som detta.Källor:
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/markuslarsson/article21809895.ab
http://www.islamiska.org/s/mjul.htm
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gina_Dirawi
http://www.svt.se/julen-i-svt/svt-s-julvardar-genom-tiderna/


Likes

Comments

Nyhet 1: http://www.aftonbladet.se/debatt/article21843876.ab
Det här handlar om kvinnoförtryck och hur vanligt det faktiskt är. Ett exempel som anges är hatet och hoten som Gina Dirawi fått för att hon tackat ja till att vara årets julvärd. Texten pekar på hur vi alla säger att vi vill ha ett jämställt samhälle, men ingenting gör.

Vi tar med denna nyhet då den tillhör två av de största ämnena inom jämlikhet; kvinnoförtryck och rasism. Texten speglar våra åsikter om att någonting bör göras.

Nyhet 2: http://omni.se/start/383f880f-d451-4dc1-9849-b5e61e156d26
En rysk tidning för män har skrivit en lista på homosexuella de "förlåter". De skriver bland annat att "vi män anser inte att män som älskar män är riktiga män" och har tagit emot enorm kritik. På listan återfinns bland andra Freddie Mercury och Neil Patrick Harris.

Vi tar med denna nyhet då den handlar om homosexuellas jämlikhet, vilket är det andra av de största ämnena inom jämlikhet, och den visar hur lite jämlikhet det faktiskt finns i världen.

Nyhet 3: http://www.sydsvenskan.se/malmo/sloja-malades-over-i-burlovs-center/
I Burlöv Center målades väggarna om inför jul av ungdomar. Man ville spegla mångfalden i kommunen och målade en äldre man, en kvinna i slöja, en ung student och en baby. Sedan ändrade sig ledningen för Burlöv Center och beslutade att slöjan skulle målas om till mörkt hår, med motiveringen att det var en religiös symbol, något som mött kritik i form av frågor som "Är då inte julpyntet, pepparkakor och så vidare religiösa symboler?".

Vi valde denna nyhet då den är aktuell gällande de stora händelserna i Sverige- flyktingkrisen, den växande rasismen och främlingsfientligheten.

Nyhet 4: http://www.svd.se/typ-av-trosa-hor-inte-hemma-i-svensk-ratt-2015
Om den uppmärksammade kalsongfrågan under en våldtäktsrättegång. Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz ställde den under en förhandling, och när hon fick frågan om vilken betydelse den hade för målet svarade hon: ”Lika stor betydelse som min klients stringtrosor, herr ordförande.” I artikeln skrivs mer om händelsen och hennes aktivitet inom feminismen.

Denna nyhet väljer vi för att den är aktuell och viktig inom kvinnors jämlikhet och visar på hur vridet vårt samhälle faktiskt är.


Likes

Comments

Kim Wallström
16, älskar att skriva och är tekniskt kunnig.

Emilia Klamby
16, uttrycker gärna sina åsikter i skrift och brinner för ämnet jämställdhet.

Rebecca Granqvist
16, är alltid redo att stå upp för allas lika värde!

Varför valde vi ämnet jämställdhet?
-För att vi tycker att det är en väldigt viktig fråga som glöms bort lite på grund av att vi kommit så långt på ämnet. Tyvärr har vi inte kommit långt nog, så vi försöker väcka liv i jämställdhetselden!

Likes

Comments