Det bor en djävul inuti mig.
Djävulen
får mig att gråta.
Djävulen får mig att skaka.
Djävulen får mig att få svårt att andas.
Djävulen får mig att få stickningar i hela kroppen, och ibland t.om domna av.
Djävulen får mig att vilja ge upp.
Djävulen får mig att skrika.
Djävulen heter Ångest.
Och när jag blivit starkare ska jag bekämpa denna djävul.
Djävulen ska inte få vinna.
Men idag är jag inte stark, så jag bara låter djävulen förstöra mig.
Jag låter djävulen slå mig i spillror.
Men när jag är starkare ska jag resa mig upp, plocka ihop alla bitar och vinna.
Djävulen har förstört hela mitt liv, och det ska han inte få fortsätta med.
Fuck you, Ångest.Likes

Comments

En vanlig natt för mig, är att ta min medicin mot kvällen, somna, vakna, somna, vakna osv. drömma mardrömmar. Men dem senaste dagarna så har jag sovit så fruktansvärt dåligt. Vaknar i ren panikångestattacker på mornarna.
I förrgår natt sov jag oroligt under hela natten, jag drömde ingenting. Ingen bra dröm, ingen mardröm. Det var ingenting. Låg ändå där och vänt på mig hela tiden, låg aldrig still. Jag höll nästan på att ramla ur sängen.. Vaknade fler gånger än vanligt.. Vakna ca 05.00 på morgonen med ren panikångestattack så jag flög upp och tårarna bara rann.. Lyckades somna om, men sov till och från. När klockan slog 09.00 orkade jag inte försöka sova mer.. Jag klev upp tog min dagliga medicin och lade mig igen, jag lyckades aldrig somna om.. Timmarna gick och det blev dags att göra kväller igen.

Denna natt sov jag så oroligt, vaknade flera gånger och det kändes som om jag låg och krampade. Låg och darrade, röck till.. Hörde en lugn röst som sa "Älskling, försök att lugna dig lite". Min kille låg där bakom mig, höll om mig.. Och försökte lugna ner mig.. Jag kunna inte prata alls, jag fick bara fram mummel.. Varje gång jag blundade eller halvt blundade så lät det som om det var myrornas krig på en gammal tv, det lät så fruktansvärt illa i mina öron som om jag hade tinnitus och jag bara krampade ihop och skakade otroligt mycket.. När jag blundade helt så var det som någon eller någonting slog mig i ansiktet, det gjorde så fruktansvärt ont, men det var som om det bara var i sömnen. Det var inte av en människa, av något. Jag vaknade fortfarande titt och tätt. Ca klockan 05.00 så var jag pigg men ändå helt slut, lyckades somna om efter ett tag och sova till 10.00

Frågorna bara snurrar runt i mitt huvud hela tiden ...
"Varför får jag inte sova normalt? Kommer jag någonsin sova normalt? Krampade jag under natten? Varför gjorde jag det?När får jag må bra? Måste jag vara rädd för att sova?"
Likes

Comments

känner du att någon av dem här teckerna stämmer in, så borde du ropa ut efter professionell hjälp, eller säga till din doktor så du kan få hjälp. Desto tidigare, desto bättre och du kan slippa det snabbare.

tecken ett: meningslös (ingen passion eller Motivation)
Allt har förlorat sin mening. Om allt detta slutade i morgon, skulle du inte bry sig.

tecken två: tryck i huvudet
Det känns som om du har en katt som sitter på ditt huvud. Det gör att du vill krypa upp och bara sova.

tecken tre: Undvikande och isolering
Ingen förstår vad du går igenom - det är mycket bättre att vara ensam igenom all denna smärta.

tecken fyra: buren (kan inte uttrycka dig)
Du är instängd inuti dig själv nu och har glömt hur man visar den verkliga, inifrån barerna detta fängelse.

tecken fem: Du upprör dig (självhat)
Du ser i spegeln och se en ful, patetisk varelse stirrar tillbaka på dig.

tecken sex: självdestruktiva ritualer (t.ex. dricka alkohol)
Du vet om du gör det att du kommer att känna sig som skit efter ... Men du kan inte stoppa dig.

tecken sju: leka med döden
Du agerar hänsynslöst nu, inbjuder döden för att få slut på dig i ditt elände.

tecken åtta: life is a bitch (Att vara ett offer)
Det är som universum har fått en personlig vendetta mot dig och gör allt som står i dess makt för att bryta dig.

tecken nio: overklighet
Du är inget annat än en karaktär i en film och får gå igenom förslagen i livet men utan att tro på något av det. Du vill att filmen ska sluta.

tecken tio: orden kommer inte ut (Blockerad)
Du kan inte sätta denna mörka plats i ord.

tecken elva: stel (kan inte känna känslor)
Du är en ihålig person som försöker känna känsla men ingenting kommer.

Vad människor med depression vill att du ska veta:
 • "Jag tycker inte synd om mig själv."
 • "Depression är inte ett val."
 • "Det är som det är ett mörkt moln efter mig.. och jag kan inte få det att sluta"
 • "Jag tar medicin för att balansera kemikalierna i min hjärna"
 • "Det är inte roligt"
 • "Det är inte bara en fas.. men det förvarar inte för evigt heller."
 • "Att vara deprimerad betyder inte att jag är självmordsbenägen, farlig eller en narkoman."
 • "Jag försöker inte skada dig."
 • "Bara för att jag är deprimerad betyder det inte att jag är deprimerande."
 • "Jag försöker göra mitt bästa."
 • "Jag vill inte skämmas för min depression"
 • "Min depression definierar inte mig."
 • "Jag är en verklig person med verkligt värde."
 • "Jag är inte trasig bara för att jag är deprimerad."
 • "Jag tar ansvar för mig själv, precis som någon annan person."
 • "Jag vill kunna prata med dig om min depression, som du pratar med mig om din förkylning."
 • "Ibland, bara att veta att jag har någon att prata med gör hela skillnaden."


Likes

Comments

Plötslig temperaturförändringar
kroppen försöker att hantera en rush av stress, vilket resulterar med varierande temperaturer. Ju svårare ångesten är ju värre är förändringarna. Det är vanligt för de drabbade att svettas eller skaka på samma sätt som de skulle göra om de hade feber.

Bröstsmärta
Bröstsmärta som hjärtklappning misstas oftast som en hjärtattack. Domningar och stickningar förekommer också, det är svårt att se skillnad ibland. Den största skillnaden är att symptomen omedelbart börjar försvinna när personen lugnar ner sig. Läkare rekommenderar schemaläggning med besök för att kontrollera eventuella underliggande hjärtfel om en person inte är säker på om de har ångest eller inte.

Illamående och yrsel
Världen kan tyckas som en yoyo när en panik/ångestattack inträffar, desto värre det blir desto värre yrsel får du. Det levereras med illamående och flera andra former av magsmärta. Magproblemen kan vara svår för vissa människor, vilket gör att dem tror att de har en annan typ av sjukdom.

Överväldigande känslor
Personer som får panik/ångestattacker känner sig överväldigad och som om de ska förlorar kontrollen. Dem flesta kanske känner att de är på väg att bli galna. Deras panik får dem att tvivla på deras eget sinne och förmågor. Dessa symptomer kan inte vara uppenbart för alla utom den som drabbas.

Andnöd
Andnöd som ofta är med i attacken gör att personen känner som om de måste springa ett maratonlopp på bara några sekunder. Ju sämre det blir, desto mer sannolikt är att personen ska få hjärtklappning och yrsel.

Ångest är en av de vanligaste psykiska sjukdomar och många söker behandling varje år. Ångestsymtom som uppstår med en panik/ångestattack är behandlingsbar. Att söka professionell behandling från en psykolog eller psykiater rekommenderas för dem som har upprepande panik/ångestattacker. Avslappningstekniker är också användbara. Mediciner kan förskrivas.


Likes

Comments

Socialångest är ett vanligt ångest-problem som också är känd som socialfobi.

Personer med socialångest fruktar sociala situationer, det är många som inte fungerar normalt i vardagliga sociala miljöer som skolor, att arbeta på grund av rädslan. Andra kan ha möjlighet att hantera sin rädsla, men kan fortfarande undvika vissa sociala aktiviteter för att minska sin ångest.

Personer med socialångest känner sig ständigt förnedrad. De känner att "alla dömer deras fotsteg" och de är oftast extremt blyga och blir generad lätt. Vissa kan frukta att vara runt eller nära andra, utom dem som de står nära, såsom familj eller vänner.

Socialfobi kan vara en av två typer:
"Generaliserad socialångest."
Generaliserad socialångest är det värsta av de två.
Personer med denna typ av ångest är typiskt rädd för alla och att vara i sociala situationer. Så oftast måste personen som är drabbad söka behandling för att fungera normalt i vardagliga situationer.

"Särskild socialångest"
Särskild socialångest är mindre allvarlig. Eftersom personer med denna typ av ångest endast upplever ångest i vissa sociala situationer. Scenskräck är ett av de mer vanliga situationer som personer fruktar.

Symptomerna till socialångest varierar från person till person. Men här är några av de vanligaste symptomerna:

 • Överdriven oro i sociala situationer
 • Rädsla för ångest ska bli sedd
 • Andnöd
 • Tryck över bröstet
 • Hjärtklappning
 • Svettningar
 • Illamående
 • Skakningar
 • Problem med att kommunicera

Vissa personer kan bara uppleva några av dessa, medan andra kan gå igenom dem alla. Många med svår socialångest kan ha fullt utvecklad panik invänta eller delta i en social situation. När symptomerna kickar igång blir den drabbade ännu mer självmedveten och känner att alla tittar på dem. De kan fortsätta i timmar eller dagar efteråt och är konstant oroande cykel som aldrig tycks ta slut. Cirka 50 miljoner drabbas av socialångest. Sjukdomen vanligtvis börjar hos en yngre ålder, såsom början av tonåren som kan bli värre om de inte behandlas och det påverkas personens förmåga att göra bra i skolan, behålla ett arbete eller gå ut offentligt.

Det är inte heller ovanligt för dem med socialångest att diagnostiseras med depression eller andra ångestsyndrom.


Likes

Comments

Hej!😊

Tänker börja göra denna blogg med en liten presentation. Jag har valt att vara anonym, bara mina nära och kära kommer få reda på att det är jag som har denna blogg. Och när jag kanske är redo så kommer jag fram. Denna blogg är mest till för mig, jag kommer använda denna blogg som en form av en dagbok. Lättare än att ha en bok, så jag har med mig den överallt, vart jag än är, så kan jag ha min "dagbok" där. Här kommer jag att dokumentera mina jobbiga stunder, vardagar, skriva av mig mina tankar, även dem djupaste. Utan att nämna namn.

Jag har även valt att alla kommentarer ska godkännas och att man inte kan vara anonym för att kommentera heller. Så jag inte får allt för skit, jag vet konsekvenserna att starta något online. Och jag vet ett sätt att blunda för "internet trolls".

Jag har då valt att starta denna dagbok's blogg eftersom jag och min psykolog kom överens att jag skulle göra en dagbok & knäppa kort så kan hon läsa sen. Då hon kan se vad jag har gjort och gör, hur depressionen & ångesten höjer och sänker. Självklart tänkte jag. Sen slog det mig. "Jag kan göra en anonym blogg!" Inte skriva samma sak, eller samma bilder, men att visa andra, att det finns folk där ute, som mår lika dåligt, eller sämre än mig som kämpar VARJE dag att ta sig ur sängen och starta sin dag.

Jag gör detta för att bekämpa ångest, depression & socialfobi, för att kunna få leva ett normalt liv, där du kan vara ute & ha kul, åka och handla, göra ärenden, kunna jobba och försörja sig själv.

Likes

Comments